Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
Zoomolásnál nektek ha fixen be van lőve az 5.6-od KIT-en, akkor nem röcögteti a blendét?
Ha nincs belőve 5.6-ra, hanem 3.5-ről indul, akkor csak a fényerő csökken, de ha fixre belövöm, cseszegeti a blendét... Csak nálam ilyen vagy nálatok is? Más obiknál?
-
.DLL
veterán
válasz
maxika2004
üzenetére
-Beállítások menü 3. oldal
-Egyedi funkciók (C.Fn)
-9. beállítás (Zár/AE gomb)
-3. opció (AE/AF, AE rögzítés nélkül)
Így a zár (expo) gombot félig lenyomva csak fényt mér, az AF a * (csillagos) gomb lenyomására indul és úgy is marad ha nem nyomod meg újból. -
maxika2004
őstag
Sziasztok !
egy olyan kérdésem lenne, itt a magasröptű eszmefuttatások alatt, hogy :
Ha auto ra van a fokusz állitva (kitobi 18-55IS )
akkor lehet rögziteni valami gombal a fokuszt,
hogy ne keljen minden egyes uj képnél ujrafokuszálni ? -
.DLL
veterán
válasz
Husi1234
üzenetére
EF 70-200mm f/4 L kifogástalan képminőség, villámgyors fókuszmotor, időjárásálló házban, hátránya a 4-es fényerő, alkonyatkor gondban lehetsz a versenyeken.
Kicsit többért a Tamron AF 70-200mm f/2.8. "kettőnyolcas" fényerő, nem kell magyarázni, és a közelpontja is jobb 95cm, de a fókuszálás lassabb a Canonhoz képest, ez sokat számíthat versenysportnál.
Használtan megállnak 120e körül.
(#1693) Vlevi
A HDMI és a DVI gyakorlatilag megegyezik, bár fizikailag valóban nem ugyan az a csatlakozó, de egy sima átalakítóval már működik a dolog.
-
Husi1234
csendes tag
Sziasztok! Az év végén tervezek venni egy 550D-t kitben. Jelenleg egy Panasonic FZ28-asom van, ez 20e expot kibírt már, de szeretnék szintet váltani. Az a kérdésem, hogy milyen obit vegyek hozzá? Motorsportokat fotózom, főleg rallyt, tehát poros, esős, havas, időben is használnám. Fontos a zoom, xx-200 legalább kell. Légyszi magyarázzátok el mi-miért jobb, mert ehhez a témához nem értek
Ja és 100-120e a keret. Köszi! -
.DLL
veterán
válasz
Ren Hoek
üzenetére
RCA-n szabványos PAL vagy NTSC jelet küld ki.
Megnéztem az EOS Movie Rec-el is igaz nem HDMI-n hanem USB-n keresztül ment a jel, de 720*480-re esik le a felbontás a felvétel gomb megnyomása után.
Egyébként tényleg! Miért nem USB-n kötöd a számítógéphez a kamerát? Akár ezzel az orosz programmal, akár a hozzáadott CD-n lévő EOS Utility szotverrel kapnál élőképet (teljes képernyőre tehtő még 480p-ben is), és még az LCD-n lévő képed is megmaradna, mert amúgy HDMI vagy videokábel csatlakoztatása esetén a kamera LCD-je kikapcsol. És akkor nem kell plusz költségekbe bocsátkozni mini-HDMI - HDMI átalakítóval, csak a hozzá adott usb kábel kell, a felbontás úgyis ugyan az lesz.

-
Ren Hoek
veterán
Dell U2311H-n van HDMI csatlakozó, ezért gondoltam, hogy 1:1-ben meg lehetne oldani PC nélkül... Aztán fene tudja. Csak project költségvetésen vennénk HDMI kábelt, igaz nem nagy pénz, csak nem akarom más lóvéját elverni feleslegesen.
Nem is feltétlenül a fullHD felbontás lenne a lényeg, hanem hogy kiadjon egy jól látható képet.
RCA kimeneten milyet ad ki REC közben? Sajna nem tudom kipróbálni, mert nincs TV-m.
HDMI rögzítés az felejtős, ennyi zseton nincs a tech-re sajnos.(#1686) Matthu:
Tehát akkor SD... Értem. De ugye nem úgy csinálja, hogy levágja a széleit?
Ha 16:9, de középen jelenik meg az se baj...Lehet maradok az RCA kimenetnél, és visszakérem a régi TV kártyámat. Azt legalább tudom nagyítani akkor.
-
.DLL
veterán
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Igen a HDMI és a DVI csatlakozó párosítható, ismerik ugyan azt a digitális jelátviteli szabványt, de hogy az adott monitor hogyan fog viselkedni, ha nem passzol a képméret pl. felvétel közben, azt nem tudom, nekem sajnos csak analóg D-Sub-os monitorom van.
Amíg meg nem nyomod a felvétel gombot, addig az 550D is 1080p jelet ad ki, majd felvétel megkezdésekor el leesik 480p-re (nem tudom ennek a pontos pixelszámát, ha csak a videókép 480p magas akkor a szélessége elvileg 854 pixel (16:9), de ha a kijelző képe megy ki (3:2) akkor kevesebb, ha pedig netalántán 4:3 oldalaránnyal, akkor csak 640 széles ami azt jelenti hogy a hasznos videókép lóf*t 480p) Hmm... ezt holnap letesztelem az orosz Eos Movie Rec programmal.
Ha felvétel közben is muszáj lenne a fullHD monitoring, akkor HDMI splitterrel és egy megfelelő rögzítő eszközzel, videókártyával, stb vegyétek fel az anyagot, a kamera felvételgombja nélkül.

-
Ren Hoek
veterán
Ok az remek... Remélem menni fog, mivel a felvétel során egy üveglapra fognak rajzolni grafikusok élőben, közben hátul élő szereplő, és lesz CG animáció is... Érdekes meló lesz
Csak ugye a művészeknek kell látnia mit rajzolnak, ezért kell a HDMI. Ha hivatalos lesz az anyag, akkor kirakom majd, egy kreatív reklámcégnek készül a film. -
vlevi
nagyúr
Vagy nem tudom mire gondoltál. Az 550D-n lévő HDMI kimenetre?
Mert valahol azt olvastam, hogy ott is kimegy a kép, HD minőségben. Tehát, tippem szerint teljes képernyőn megy ki. Vagy nem tudom...Ja, igen, a videót 450D-vel csináltam. Mindíg elfelejtem, hogy ez az 550D-s topic, de a 450D-be félévente van 1-1 hozzászólás

-
vlevi
nagyúr
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Látszik. Méretezhető az ablak, de úgy veszem ki, hogy jobb szélen a histogram és egyéb nyalánkságok akkor is ott maradnak, tehát nem lesz 100%-os a kép. Viszont lehet csak azt a képet "nézni", ami a fókuszálandó terület, ez talán jól jön. Csináltam róla tecsős videót (mobillal, miközben lóbálom a fényképezőt
), még konvertálja a youtube... -
Ren Hoek
veterán
Urak!
Lenne egy kérdésem:
Ha HDMI kábellel összekötöm a gépet és a monitort, akkor látszik a Live képe? Felvétel közben lenne fontos. Egy reklámot forgatunk, de kéne külső monitor, és a Dell 23 colos pont jó lenne ehhez, csak kéne venni egy kábelt is project költségen.
Valaki akinek van HDMI kábele légyszi próbálja ki, fontos lenne.
Update: Közben olvastam, megjeleníti, de "kis méretben" ez mit jelent szerintetek?
Nem tölti ki a teljes monitort?AV kábellel jobban járnánk?
-
zgospel
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia,
két hozzászólással fentebb írta HSM neked a választ
"Manual módban feltekered a záridőt, és 30 után a Bulb jön, ezt keresed"szerk: a tiédtől számítva 2-vel fentebb

-
maxika2004
őstag
Üdv mindenkinek !
1671-re lécci egy választ ...
-
Highend55
tag
Köszönöm a válaszokat,akkor bőven elég a kit objektiv.
Nemvagyok profi csak szeretnék néha csinálni normális fényképeket nameg ha fullhd-ba rögzit az se hátrány. -
HSM
félisten
válasz
maxika2004
üzenetére
Manual módban feltekered a záridőt, és 30 után a Bulb jön, ezt keresed.
(#1675) Highend55: A gyári 18-55 IS kitobi ár/értékben szerintem elég jó, és az átfogása is elég univerzális. Nem írtad, mire kéne, de általános fotózásra a 70-es kezdős tele már nagyon "nagyít".

-
zgospel
őstag
válasz
Highend55
üzenetére
Szia,
videózáshoz semmiképp nem választanék csak teleobjektívet, mert egyáltalán nem lesz nagylátód. Én a helyedben kit-objektívvel rendelném, videós célokra megfelelő, 18 mm-en 3,5-ös a kezdő fényerő, így ha full hd-ban rögzítesz 30-as záridővel (igaz a frame rate duplája lenne ajánlott a záridőnek, de még így is tűrhető) akkor egész rossz fények között is használható videót tudsz majd rögzíteni.
Ha olcsón megakarod úszni akkor kitobjektívvel rendeld, vagy használtan nézz hozzá valami olyan objektívet, ami 17mm-ről vagy 18mm-ről indul. -
Highend55
tag
Köszönöm a válaszokat,
akkor egy 550D váz + egy ilyen obi [link] ?kb, 570GBP ben megállna.
Most nezem ez csak macrora valo?
Olyan obi kene ami közelre és távolra is megfelelő -
k1csi
senior tag
válasz
dkiraly
üzenetére
Canon EOS rendszerben egyik vázban sincs fókuszmotor. A rendszer lényege, hogy a váz elektromos jelekkel a bajonett érintkezőin keresztül vezérli a fókuszt. Ez mivel már elég régen került bevzetésre, a használt piac is ilyen obikkal van tele.
Azaz ritka kivételektől eltekintve (mint pl. TS obik, Nikon: PC, ha jól tudom) mindig van az obiban fókuszmotor. A különbség csak az, hogy hagyományos (kitobik, nem túl pontos, zajos esetleg lassú is), mikro USM (pontosabb, zajtalan esetenként gyorsabb de ma már elavult) ill. ring USM (profi obik) van benne.
Highend55
Inkább az obikra koncentrálj és az alapján dönts. Belépő vázakból 1-2 évente kihoznak valami újat egy jó obi nagyon hosszú ideig tart (és egy jó fotós felszerelésben az obik többet érnek mint a váz). Tovább mint bármelyik váz.A videó meg lényegében teljesen manuális. Manuális zoom, manuális fókusz. Azaz eseményvideózás helyett inkább tervezett és megismételhető filmezésre alkalmas.
-
dkiraly
csendes tag
válasz
Highend55
üzenetére
550D vagy D5100. Az 500D csak alacsony frame rátán tud full HD videot felvenni. Szenzor szempontjából az 550d és a d5100 is nagyon jó (felsőbb kategóriás típusuktól örökölték).
D5100 van autofókusz video közben és kihajtható kijelző.
550D van beépített fókuszmotor. Mindkettőnél 4 gigás videofile limit van. -
Highend55
tag
Üdv, kezdő fotos vagyok hobbycélra melyik gépet javasolnátok ?
1100D,500D,550D vagy esetleg D5100 ?
Lényeges lenne,hogy normális video-t is tudjak vele késziteni.
5évig nem szeretném lecserélni legalább. -
maxika2004
őstag
Jóiccakát !
csak 1 kérdés:
Hol is van az az opció, ahol addig van nyitva a zár amíg nyomom a expo gombot ?
-
.DLL
veterán
válasz
maxika2004
üzenetére
ezeknél az alsó kategóriás tükrösöknél nincs megadva a várható zár élettartam, a profibb gépeket 100 ezer körüli expóra tesztelik, de van gép amire 300 ezret is megadtak várható élettartamnak.
A belépőszintű gépeknél 50 és 100 ezer között várható szerintem, de gyártási hiba miatt ugyan úgy lehet kevesebb is, mint több, valami csoda folytán.

-
HSM
félisten
válasz
maxika2004
üzenetére
Igen, élőképnél duplán használódik, mert az élőképhez fel kell csapni a tükröt, nyitni a redőnyzárat, majd a fotóhoz becsukni tükör le, majd fel újra, elkészíteni a fotót, majd ismét kinyitni a zárat az élőképhez.
Ha a fáziseltolódásos (gyors) fókuszt használod élőképhez, akkor ráadásul minden fókuszálásnál külön-külön csapsz mégegyet fel-le a tükrön, mert a fáziseltolásos AF nem müxik felcsapott tükörrel...Nekem a legújabb VLC simán lejátssza a videókat.
-
maxika2004
őstag
Felvilágosodtam... Köszi mindenkinek !
Más :
Élőképnél ugyebár 2 zárhang van....
Ez elhasználódás szempontjából annyit tesz,
mintha nem élőképesen fényképezve kettőt fotóznék ?A másik kérdésem :
Milyen kodek, vagy lejátszót ajánlatok ?...
Mert a videókat lassitva játsza le a sz.gépem, és csuszik a hang ! -
vlevi
nagyúr
válasz
maxika2004
üzenetére
-
.DLL
veterán
Szia,
a memóriakártya elég sokat vesézett étma itt, érthetően a videózás kapcsán, egyrészt a kereső a barátod,
de röviden elmondva: a kezdetben jó és hibátlanul működő kártyákkal az a tapasztalat, hogy idővel elkezdenek hibázni, belassulni. Sok márkánál nagy a szórás, lehet hogy kifogsz egy tökéletes darabot, de lehet hogy egy hamar bosszúságot okozó példányt veszel ugyanabból a márkából. Valaki mért sebességet is, egy Class10-es A-Data sebessége azért jóval elmaradt egy Class10-es SanDisk-éhez képest. Egyébként szerintem a minimum a Class10, hogy bőven legyen tartalék, később se lassuljon be annyira a kártya (pl. sok törlés után, vagy töredezettek a fájlok, nem tud folyamatosan, egymás melletti szektorokba írni a kártya). Szintén tapasztalat, hogy ha látszólag most is tudja a kártya a kellő 5,5MB/s írási sebességet, akkor is elég egy megakadás, és a gép leállítja a felvételt, ezért jó az, ha bőven van sebességtartalék a kártyában.Én két 8GB-os SanDisk Extreme HD Video kártyát javaslok, darabja egy tizes, és jó ha kettő van, mert ha betelik az egyik, akkor azt beteheted PC-be, adatbank-ba másolódni, amíg a másikkla vígan filmezel tovább. Nem szabad elhanyagolni a másolási időket, ami több 10 perc is lehet.
Egyébként, ugyebár a fényképezőgép max. 4GB-os fájlokat hozhat léte, egy darab ilyen HD videó kb. 12 perc hosszúságú.
-
alph4
tag
Hello!
Szeretnék majd venni egy 550D-t. Memóriakártya kiválasztásánál viszont elakadtam.
SDHC,SDXC eddig nem néztem hogy ilyen is van, szal kicsit tanácstalan vagyok, ebbe kéne egy kis segítség. Ha jól néztem talán SDHC-ra lenne szükségem de itt is láttam hogy van ilyen is hogy class6, class10. Árban nagy különbséggel, szal feleslegesen nem akarok kiadni nagyon sokat.
Amire használnám a kamerát az javarészt HD filmfelvétel, ehhez kéne javasolni egy megfelelő kártyát, írási sebesség itt gondolom fontos. (De lehet hogy annyira nem is
)
Remélem tudtok adni egy két jó tippet, milyet lenne érdemes venni!Esetleg még annyira kíváncsi lennék hogy legjobb beállítás mellet mennyi fér rá mondjuk egy 16gb-os kártyára.
Kösz

-
HSM
félisten
"A 120° az nagyformátumon is 120°, Full-Fram-en is, APS-C-n is 120°, és kompakton is"
Apró bökkenő, hogy ami FF-en 120 fok látószögű, azt ha ráteszed APS-C-re, akkor máris nem 120 fok lesz a hasznos látószöged, mert a hajadra kenheted, hogy az obi vetít a szenzor mellé is. Ergó, pontosan ugyanott lennénk, mint most, csak nem a gyújtávot szorozgatnák, hanem a látószöget.
-
.DLL
veterán
Annyira jó lett volna, ha régen a fényképezés hajnalán az objektíveken a látószöget tüntetik fel, nem a fizikai gyújtótávolságot, hiszen az kit érdekel? Egy 200mm-es objektív nagy formátumon (18x18cm) már inkább nagylátónak felel meg.
Annyira nem mond el semmit egy optikáról a gyújtótáv... a vetített kör mérete, a tártgytáv, képtávolság, mind-mind hozzátartozik, egyenrangú tulajdonsága az optikának, miért pont a gyutávot emelték ki?
Viszont a látószög az az a releváns tulajdonság amivel megadhatók a látótér határai, mekkora szöget tud az objektív az adott rendszeren "kiharapni" a térből. Ez lenne a fontos.
Egyik haverom kiröhögött mikor azt mondtam, hogy az 50mm-es optika nem normál obi a mi gépeinken (APS-C-t használunk mind a ketten). Én meg kiröhögtem őt. De azért elmagyaráztam neki, hogy a normál obi az emberi szem látószögét utánozza.
Minden objektíven az adott rendszeren értendő látószöget kéne vastagon feltüntetni. A 120° az nagyformátumon is 120°, Full-Fram-en is, APS-C-n is 120°, és kompakton is. Más nem érdekli a fotóst, csak hogy mekkora teret tud befogni az objektívvel, az hogy ezt az adott rendszerben hány mm-en érik el? Kit érdekel.
Egyébként ezt a dolgot elég csak egyszer megérteni, félreértés ne essék nekem nincsenek nehézségeim az átváltással, már megszokásból nyomom, hogy mi minek felel meg, milyen látványt ad. És emiatt a globális megszokás miatt nem fog változni már ez a dolog sosem.

-
vlevi
nagyúr
Egy képpel szoktam illusztrálni ezt a "crop factor" nevű dolgot. Egész egyszerűen arról van szó, hogy kisebb az érzékelő, ezért csak az obi által leképzett képnek a közepét rögzíti. Olyan, mintha a régi, 35mm-es negatív filmedből csinálnál egy 10x15 képet, aztán ollóval kivágnád a negatív közepét, és abból megint csinálsz egy 10x15 képet.
-
HSM
félisten
válasz
maxika2004
üzenetére
Igen, minden obinál "szorzódik" APS-C-s gépen.
Csak van olyan obi, ami csak APS-C-re jó, és van, ami FF-re és APS-C-re is.
Ez a szorzódás azér csalóka dolog, mert tulajdonképpen a gyújtótávolság nem változik az érzékelőmérettel, csak az adott gyújtótávolság melletti látószög. Ezt a látószöget szokás megfeleltetni a 35mm-es kisfilmes gyújtótávolságoknak megfelelő látószögekkel.
Tehát a 18-200mm-es jelenlegi objektíved látószöge APS-C szenzoros gépen megfelel egy 28,8-320mm-es gyújtótávolságú objektív 35mm-es kisfilmes ("FF") gépen való látószögének.
Remélem így már világos. -
maxika2004
őstag
hu de zavaros ez nekem.....

" a jelenlegi obid is 28,8-320mm "
de a jelenlegi az 18-200 as és Di II es ami
ha jol tudom a APS-C-s re való, akkor ott sem 200 a 200?Eddig azt hittem a Di i es van FF -esre azért kell szorozni APS-C - s gépen !
Vagy akkor az APS-C-S gépre bármelyik obinál szorzódnak a számok ?
-
vlevi
nagyúr
válasz
maxika2004
üzenetére
18-28 között bizony hatalmas különbség van. Másfélszeres.
Tekerd a 18-200 obidat 28 állásba és nézd meg. Ez a 28mm olyan, mint ami a régi, filmes SLR gépeken az 50mm volt. -
HSM
félisten
válasz
maxika2004
üzenetére
A 18-28mm között majdnem annyi széles látószöget "vesztessz", mint amekkora látószöget "nyersz" telében 200-300 között. Azt neked kell tudnod, ez mennyire passzol a céljaidhoz.

Az 1,6-os gyújtótávolság szorzó (ez így csúnya, de érthető, inkább egyfajta "képlevágásról" van szó amúgy, amit az okoz, hogy az érzékelőd kisebb a kisfilmes képkockánál) a vázad sajátossága, a jelenlegi obid is 28,8-320mm-nek felel meg rajta.
-
vlevi
nagyúr
válasz
maxika2004
üzenetére
Így messziről azt gondolom, rosszabb. A 18-200 tulajdonképpen a filmes gépek 28-300 obijának az APS érzékelők kisebb méretéhez való igazítás. Ebből arra gondolok, a 28-300 egy régebbi konstrukció. Jó, ráírják, hogy Di, meg talán tesznek rá még valamit, de az ilyen csodazúmok sosem voltak jók.
És a 28-as induló az nagyon-nagyon sok (vagy kevés, szóval nincs nagylátószög). -
Cancer
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
A jelölésbeli különbség ugye a II-es. Ez gondolom arra utal, hogy második generációs az objektív. A 28-300-as 45-480-as lesz a gépeden. Mivel ez utóbbi FF-es gépekre készült, ezért optikailag a croppos vázon jobban kell telesítenie. (mint fullframe-en.) Lévén csak az objektíven a centert, mid-cornert használod.
Másrészről pedig ekkora átfogásoknál már nem szokás "minőségről" beszélni. Amellett, hogy egyiket sem próbáltam, össze pedig végképp nem hasonlítottam én azt feltételezném, hogy nem fogsz számottevő különbséget tapasztalni. Hosszabb leszel telében.
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Van egy Tamron obim 18-200 LD XR Di II,
ezt szeretném lecserélni, egy 28-300 asra, aminek a jelölése LD XR Di
Szeretném megkérdezni hogy a 300 jobb-e? avagy rosszabb ?Illetve A jelölésbeli különbség mit takar ?
-
Cancer
senior tag
Ezt jó tudni..

-
access_denied
senior tag
Köszönöm az információt, az 550D-hez ajánlott referencia távirányító az RC-6. Itt szépen leírják, hogy videót és 2mp-es késleltetést is tud, ezért idő hiánya miatt egy ilyet fogok venni, pedig az e-bay-en vannak jobb megoldások. Mindkét funkcióra szükségem van (késleltetett exponálás, videó indítás), ha sikerül azt megvalósítanom, amit elterveztem, akkor prezentálom majd a videót.
-
k1csi
senior tag
válasz
access_denied
üzenetére
Én RC-1-et használok az tudja a videót. Viszont az RC-1 egy ősrégi darab és max. használtan lehet beszerezni ami aligha gyors.
Az RC-1-en van egy 3 állású kapcsoló: L (kikapcsolt), pont (azonnali indítás), 2 (2 másodperces késleltetés).
A videó felvételt a 2 indítja (módtárcsa videó kell legyen, de semmi más nem kell hozzá) minimális késleltetéssel (azaz nem 2 másodperces késleltetés).Az elég szégyen lenne, ha az újabb cuccok nem tudnák... Vsz ott is a késleltetett mód fogja indítani.
-
Cancer
senior tag
válasz
access_denied
üzenetére
Szerintem jó lehet az a mikrofon. Bármilyen mikrofon megteszi, aminek 3,5-es jack a vége. Onnatól a mikrofonon múlik a hangminőség...
Nekem is nagy szívfájdalmam, de a videó csak a dedikált gombbal indítható, máshgy (távkioldóval) nem.

-
access_denied
senior tag
Még egy kérdéses témakör merült fel közben. Az RC-5 infra távirányító jó az 550D-hez? Videó start-stopot tudja? Ha nem, akkor melyik az, amelyik tudja? Olcsó és gyors megoldás érdekelne magyar beszerzéssel...
Köszönöm
-
access_denied
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok kellő mélységben műszaki ember, ezért kérdezem a hozzá jobban értőket. Szeretnék videót készíteni úgy, hogy az állványtól és a fényképező géptől pár méterres lévő személy hangja érthető, sőt kifejezetten jól érthető maradjon. A mikroport az anyagi oldal miatt kiesik, kérdesem az lenne, hogy EZ alkalmas-e erre a célra?
-
kem
addikt
Mennyire bírja 550D a hosszú expókat? Nem lesz nagyon hot pixeles a gép 1órás expónál mondjuk?
-
.DLL
veterán
Elvileg jónak kéne lennie, hiszen jó közelítéssel azt a képet kéne mutatnia az élőképnek ami a kész fotón is lesz, ha másképp nem a megjelenítés érzékenységét tolja feljebb. Arra tudok gondolni, hogy nem chip-es az adapter, és nincs információja a gépnek, hogy mi van rajta, ezért nem állítja be az élőkép megjelenítését úgy ahogy kellene.
-
dkiraly
csendes tag
Sziasztok, ezt a helyet ismeri valaki?
http://www.fotopest.fw.hu/
Nagyon olcsó 199.900 ért EOS 550D + 18-55mm IS + 55-250mm IS kit.
-
Cancer
senior tag
Feltettem a gépre adapterrel 150 mm közgyűrűt és egy 135/2.8-as objektívet. A bajom az, hogy élőkép módban nem látok semmit a kijelzőn, csak, ha a záridőt 1/6-odra állítom legalább. (ISO3200, rekesz 2.8) viszont a helyes expozíció 1/80, ISO800, f/4.
Tehát, ha látom, hogy mit fotózok, akkor túlexponált lesz a kép, ha pedig helyesen exponálok, akkor nem látom a kijelzőn, hogy mit fotózok. -
surami
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Gratula hozzá! Már van tulaj klub is.

-
Ren Hoek
veterán
OFF:
Itt van az asztalomon a Dell u2311h, mellette a kis TN-es
Hát Eyegasm

Komolyan én eddig nem láttam színeket, kontrasztot, SEMMIT a 17-es TN-en. Általános dolgokra jó volt de...
Na meg az 550D FullHD videója?
Ezt sem láttam igazából sohasem, hogy mit tud a gép...A fotók is valahogy egészen máshogy hatnak.Szerencse hogy pixelgarival rendeltem, mert az első bontott subpixeles volt, és 40 perc teszt után jött ki. Ez hibátlan. 2-3 órát volt tesztelve míg odaértem. Így is 50,5K volt. (Mellesleg monitornak épp jó méretű, de filmezésre, és bemutatókra meg pont jó nagy 23 col asztalra tökéletes)
Szóval bátran ajánlom, ...az üzletet is ahol vettem. Ilyen boltban pedig még sohasem voltam, ahol ennyire barátságosan fogadtak, mint egy régi ismerőst (na de nem reklámozom, csak ebben a világban nagyon kellemes csalódás ez nekem - a pesti boltokhoz képest)
-
Ren Hoek
veterán
OFF:
Itt van az asztalomon a Dell u2311h, mellette a kis TN-es
Hát Eyegasm

Komolyan én eddig nem láttam színeket, kontrasztot, SEMMIT a 17-es TN-en. Általános dolgokra jó volt de...
Na meg az 550D FullHD videója?
Ezt sem láttam igazából sohasem, hogy mit tud a gép...A fotók is valahogy egészen máshogy hatnak.Szerencse hogy pixelgarival rendeltem, mert az első bontott subpixeles volt, és 40 perc teszt után jött ki. Ez hibátlan. 2-3 órát volt tesztelve míg odaértem. Így is 50,5K volt. (Mellesleg monitornak épp jó méretű, de filmezésre, és bemutatókra meg pont jó nagy 23 col asztalra tökéletes)
Szóval bátran ajánlom, ...az üzletet is ahol vettem. Ilyen boltban pedig még sohasem voltam, ahol ennyire barátságosan fogadtak, mint egy régi ismerőst (na de nem reklámozom, csak ebben a világban nagyon kellemes csalódás ez nekem - a pesti boltokhoz képest)
-
.DLL
veterán
Transcend karikkal van tapasztalata valakinek?
-
.DLL
veterán
Kérdés az is, hogy milyen minőségű a flash memória a kártyában, hiszen íráskor fizikai változáson esnek át a cellák, nem örök életűek. Ha naponta veszel új anyagot a kártyára, naponta törlöd, majd újra ráveszel akkor egy gyengébb minőségű csip hamarabb meghibásodhat mint gondolnánk. Nem kell azonnali tönkremenetelre gondolni, de itt is léteznek bad-szektorok, stb. Ráadásul ha nem veszed mindig tele a kártyák, csak félig-harmadig például, akkor az elsőbb szektorok hamarabb elhasználódnak, mert mindig oda van véve, majd törölve, stb. Ezért jobb legalább két kártya, és folyamatosan egymást váltva használni őket betelésig. (Persze ha nagy esemény előtt áll az ember, akkor nyilván leürít mindent)
-
HSM
félisten
Ez az érdekes... Márpedig, ha a kártya a hunyó, akkor a sorozatfelvétel is lassulna. Bár én arra tippelek, hogy a fragmentálódás miatt csak kicsi részekre korlátozódik a lassulás 5,5MB/sec alá, ami a videót kvázi azonnal stoppolja, míg a sorozatfelvételnél nem biztos, hogy észreveszed, hogy egy kép 2-3sec helyett 4-ig készült. (Pláne, hogy sorozatnál általában a buffer telítődéséig megy a móka, után vársz úgyis)
-
Cancer
senior tag
Én is. Hisz, ha a gépnek lenne baja, akkor a sorozatfelvétel is jelentősen belassulna...legközelebb ki is próbálom.Ha bevinném fragmentáltan a gépet a boltba és demonstrálnám, hogy 4-5-ikre is azonnal leáll a videó, adnának másik kártyát? Valszeg azzal sem lennék előrébb...
-
HSM
félisten
Hát ez az... De azért van a Class10 jelölés, hogy ennek a karinak minden körülmények között minimum 10MB/sec-et kéne tudnia, ami untig elég kéne legyen a videózás 5,5MB/sec igényének....
Most vagy a kamera butul meg a fragmentált karitól, vagy az A-data nem "igazi" class10....
Én az utóbbira tippelek.... -
Cancer
senior tag
Én az ADATA-nál most tapasztaltam először leállást. Volt rajta kb 12-14 GB fénykép és a világért nem akart videózni... az első 5 mp-ben leállt, aztán ha túllendült, akkor 15 mp körül... Nem értettem, de úgy látszik a sok raw-tól fragmentált lett a kari a videónak meg egybefüggő szektor kell...
-
SCH831
csendes tag
Az A-Data kártyák nálam is problémásak. A 16GB-snál a puffer kivillan 2 csíkig, de szerencsére nem áll le, csak ha már sokminden van a kártyán.. ilyen 14GB környékétől, és a 50/60fps-es videonál sem áll le. De viszont előfordul elég gyakran hogy se a kártyaolvasó, se a váz nem ismeri fel a kártyát. Viszont a 32GB-s kártya az még gyászabb... Azt nem ajánlom senkinek. 5mp-nél mindig leáll.. kb 5x kell újraindítani a felvételt mire hajlandó 5mp-nél többet venni. 50/60fps felejtős, azzal bármit csinálok leáll...
A tanulópénzt megkell fizetni ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont a SanDisk Extreme HD-t ajánlom bátran. Semmi probléma vele

-
Matthu
aktív tag
Az A-data azt csinálja, hogy szinte kapásból kiírja, hogy a videófelvétel automatikusan leállt és el sem tűnik a felirat. Mintha megfagyna. Persze nem mindig... Lehet a Magic Lantern is a ludas.
Olyan nagyon sokat még nem használtam de gyorsabbnak tűnik. Nem jelenik meg a memória szintjelző sem. Van egy majdnem 2 éves 16gigás class6-os Kingmaxom és az is tökéletes pedig nem keveset kapott már az arcába...
-
HSM
félisten
Ilyesmiket én is tapasztaltam mostanában. Nálam az volt az érdekes, hogy a videó indításánál, az első 10-20 másodpercben állt le mindig, ha ezen átment, a végtelenségig (3-5 perc, amennyit egybe videózok általában) elment.

Plussz sorozatfelvételnél is megvan a 8-10MB/sec.
Kíváncsi leszek, mik lesznek a tapasztalatok a Kingstone-al.
Amúgy az számíthat, hogy új a kártya, vagy használt? Én erre is gondotam, mert mikor vettem, pöcc-röff ment a videó, igaz, nem nyúztam túl sokat.A Kingston napi használatban gyorsabbnak hat, mint a régi?
-
surami
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Majd ha egyszer nagyon ráérek, akkor felviszem a gépemet és a monitort is, aztán kalibráltatom.
Addig is az organikus fényérzékelőmre hagyatkozok.Matthu: ez volt a cél!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Fél évig követtem a Milyen monitort? A-tól Z-ig, a legkisebbtől a legnagyobbig topikot és a választás a DELL U2311h-ra esett, már fél éve is ezt vettem volna, csak akkor kb. 70k környékén volt. Lapozz vissza a topikban...
-
Matthu
aktív tag
Vettem a minap egy Kingston Class10-es 16gigás karit 8rugóért. Nagyon gyors a cucc. Azért volt rá szükség mert a múltkorjában vásárolt A-data class 10, 8gigás karim elég sűrűn megáll.... Nemtudom mi lehet vele.
-
Ren Hoek
veterán
Érdemes benézni a nagyobb elektronikai boltokba, mert ex-áruhitelesként tudom, hogy a bankoktól elég nagy ingyen hitel keretet kapnak. Ez olyan hogy általában 10 hónap vagy 1 év max, de tényleg nincs rajta semmi kamat. Igaz nem mindig adják meg ...most már az talán közepes jövedelemnél sem. de akkor max felajánlanak vmi másik konstrukciót...
Plusz a nagyobb boltokban láttunk már elég jó akciókat, bár sajnos általában ezek kit-re vonatkoznak..Igaz KIT obit könnyen el lehet nyomni mert jóféle darab.
Amúgy árgép http://www.argep.hu/product_1202723.html
-
kem
addikt
Sziasztok!
Van valami jó tippetek, hogy hol tudnék venni 550D vázat a legkedvezőbb konstrukcióban részletre?
-
Ren Hoek
veterán
Nem reklámozni szeretném, de én náluk veszem:[link]
PH!-sok, és korrekt társaság. Már több éve követem a tevékenységüket. Pl engem lebeszéltek a jóval drágább "menő" BenQ AMV panelos újdonságról. Ami kipróbálva teljes gyász, grafikára, Photoshopra meg úgy mindenre, színmegjelenítés miatt.
Plusz be is kalibrálják ha kéri az ember. (5-6-7K asszem) Én pixelgarival veszem szerintem (+3000), mert a Dell nem ad garit a dead pixelre ha jólértem, csak hot-ra. A többiek még annyira sem adnak... -
Matthu
aktív tag
Nagyon felizgattatok ezzel a Dell monitorral. Marhára idegesít engem is, hogy össze-vissza színe van a monitoromnak. Szerintem beszerzek egyet

-
surami
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Dell U2311h-t használok 3 napja... garantált a csalódás mentes szemkényeztetés, jó választás!

A hardveres kalibráció nekem még hátra van, Bp.-től 190km-re élek, a környéken pedig senkit sem tudok, akinek lenne megfelelő eszköze. Egyébként olvastam olyat, hogy pontos videókártya típus bemondásra icc profilt simán tudnak küldeni a monitorhoz és gondolom nyilván infót azzal kapcsolatban, hogy a monitoron mit kéne még állítani. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a videókártya és a monitor is mindig egyedi darab, hiába sorozatgyártott valami.
Amíg nem lépek valamerre ez ügyben a szememre hagyatkozom és a nekem legmegfelelőbb beállításokat fogom használni + amúgy is, ahány ember, ahány monitor annyi beállítás, ja és persze izlések és pofonok.
-
atyuska
tag
Milyen mattüveg van az 550d-ben?
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Brianko
üzenetére
Ejj, lehet csak beképzelem, de egészen más íze van a képeknek mint 55-250-el. Frankó nagyon. Mennyi utómunka van rajta? sharpen, színek stb?
A fenébe is, de megjött a kedvem a természetfotóhoz
Már csak pár 10-es kéne és vennék használtan egy 70-200-at
(De valószínűleg inkább Dell u2311h IPS panelos monitor lesz belőle... PS-hez és film utómunkához már nagyon nagyon kéne egy jó, kalibrált színhelyes monitor - csodálom is hogy 50 ezer csak, IPS panel ellenére) Mellesleg, ti milyen monitort használtok a képszerkesztéshez? Sajnos én sokat szívtam már a TN panelos monitorokkal, és a végeredmény színeivel... -
Brianko
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Megpróbálok este feltenni egy képet. Most épp nem vagyok a fényképezőgép közelében.
vlevi: igen nagy probléma, ami dillemát okoz nekem
De azért 18-200 obit nem fogok venni. 18-55 nélkül nincs se csoport, se közeli kép tehát az ilyen megközelítés miatt szükséges. A csoportképhez viszont kell a 3 lábú állvány ha nem akarok lemaradni róla. A 200mm vég viszont jól jön ha távoli képeket kell csinálni. Esetleg az 55-ös képből croppolok ha még elfogadható lesz a minősége (digitális zoom
) Persze itt a kihasználtság és a szükségesség miatt veszem csak górcső alá a teleobjektívet.Mint előző hozzászólásaimban is írtam most csak próbálgatom mire kell készülni túrázás közbeni fényképezéskor. Milyen beállításokkal és felszereléssel vágjak neki. Pl.: volt nálam polárszűrő és fel se tettem a telére mert egyszerűen nem volt időm kipróbálni a hatását. A 18-55 obin UV szűrő alapból rajta van védelmi okokból a gyerekek miatt,mert jóval könnyebb törölni. Kényelmesebb is, hogy nem kell az objektív sapkával bajlódni. A tripod kell, a kényelmes szállítása még megoldásra szorul.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Brianko
üzenetére
"A 18-55 mindenképp szükséges"
Mindenképp. De az 55-ös vége pedig lehet, hogy sokszor kevés. Viszont pont itt jön elő az, hogy "kompaktot mégse viszek de két obit se", esetekre erőltetik a 18-200 és hasonló obikat. Igaz, hogy ennek a képe mindenhol rosszabb, mint a 18-55 és az 55-250, plána a 70-200, de nem kell cserélgetni. Egy olyan kompakt, amiben nem 3x optikai zoom van, már nem az 20 ezer forintos kategória, és arra meg, hogy egy "legyennálamvalami" gépre 40-60 ezret kiadjak, arra sokallom. Akkor már inkább a mobil
Nehéz a döntés az biztos
-
Brianko
tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
A plussz teher része teljesen érthető a szappanosdobozokhoz képeset. Amit zsebből előkapok és kész a kép. Nem kell még futni a többiek után. Az elején még én is sokat fényképeztem, a túra közepétől egyre kevesebbet és a végén szinte semmit. Mert egyszerűen nem bírtam utólérni a társaságot egy-egy fotoszünet után , aztán eleredt az eső és inkább nem vettem elő a gépet. A hátizsákon jól elfért kívülről az egylábú, viszont a sok ki/be csavargatás rengeteg időt elvesz és féltettem a vázat a karcolásoktól is ami használat közben előfordulhat. A 3 lábút még nem tudtam rögzíteni a hátizsákra, pedig a gyorscsatlakozó mindenképp jól jönne. Legközelebb valószínüleg több időt szánok majd a fényképezésre, mostani képek inkább csak próbaképp készültek, tapasztalatszerzésnek. A túra dokumentálásához inkább a gyakoribb fényképezés szükséges , mint a pontos kompozícó és pengeéles kép. A családtagok különben se a pixeleket vadásszák

A 18-55 és 70-200 obival készült képeket elemzem majd, hogy melyik a használtabb és szükségesebb objektív. Hátha ezt is le lehet szűkíteni 1re. Itt inkább a 70-200 obi által gyártott képek élményindexe áll szemben a súllyal és obicserével.
A 18-55 mindenképp szükséges . -
Ren Hoek
veterán
Teljesen értem a véleményedet. Csak most kicsit úgy vagyok vele, hogy nincs ihletem, és mélyponton vagyok. Legszívesebben mondjuk portrékat csinálnék. De most valahogy azt érzem hogy "minek?"...Elismerést nem akarok, megosztani nem akarom, magamnak meg nem érzem szükségét. Mindenkinek vannak szerintem ilyen korszakai, ez most olyan. Ilyenkor le kell rakni a gépet, hogy ne kényszer legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- Milyen videókártyát?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Magic Mouse (USB-C) - Fehér
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Dell latitude 5495 - 14" FHD, Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Becsukja? Hangokat ad ki? A vázon ügyködik valamit?

Ja és 100-120e a keret. Köszi!

), még konvertálja a youtube...
Annyira kerestem a választ hogy nem láttam a szememtől !

Ezt sem láttam igazából sohasem, hogy mit tud a gép...A fotók is valahogy egészen máshogy hatnak.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)