Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telefonjavítás, szerviz
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mukk
tag
2hetes / 126 expo / no karc

ez a magiclantern pontosan mit tud?
-
Matthu
aktív tag
válasz
mitlageri
üzenetére
Megvan köszi

Szeptember óta van meg és 455-öt mutat a számláló
Mondjuk nem fotózok vele
Amikor videómodot indítok azt vajon expónak számítja? Mert a zár akkor is nyit.Nézegettem én is a kijelzőt. Karc nem nagyon van, viszont a plexi alja el volt válva. Kiállt fél milit. Most nyomtam vissza a helyére

-
ClintEastwoo
tag
Na akkor mondom én is hogy az 1000D-m 5 hónapos és 12ezer expó

-
maxika2004
őstag
-
access_denied
senior tag
Ha hinni lehet a cikknek, akkor a GGS elég masszívnak tűnik.
Ezért is kardoskodok aGGSGiottos védő mellett. Sajnos nálam már vannak karcok, bosszant is a dolog, sajnos az angliai beszerzés drága, itthon nincs, pedig kb 3-5000 ft-ből kijönne a Giottos. Külföldi fórumokban is ezt ajánlják a GGS helyett.
100 szónak is egy a vége, talán valaki talál hasznosat az írásodban / írásomban és akkor már megérte megterhelni a szervert a karaktereinkkel
.Már csak azt nem értem, hogy miért nem lehet eleve ilyen keményebb anyagból készíteni a kijelzőt?

-
Cancer
senior tag
Most megtisztítottam egy kis képernyő tisztítóval + zsepi, és agyon van karistolva...
Fura, eddig fel sem tűnt. 
Kell S.O.S. valami protect!!szerk:
De kis puskakezű voltam... bocsi érte..
-
Cancer
senior tag
Most megtisztítottam egy kis képernyő tisztítóval + zsepi, és agyon van karistolva...
Fura, eddig fel sem tűnt. 
Kell S.O.S. valami protect!! -
Ren Hoek
veterán
Ha már ennyire kijelző-karc téma
megnéztem nagyon alaposan.. Hát nekem egy db hajszálkarc nincs rajta sehol sem. Pedig egy éve alatt extrém körülményeknek van kitéve kb (általában partikon, eseményeken használom, és sajnos 50%-ban nem az én kezemben van, hanem önjelölt fotóvandálokéban
estem már vele el köves dombon, sörben is fürdött, kirándultam vele hogy lóbálódott a hátamon, csak belevágtam a táskába...)Akkor lehet eddig csak szerencsém volt
Bár azt tegyük hozzá, hogy az enyémben 1 év alatt lett 6500 expó...Viszont rengeteg videó. Szóval az az extrém inkább a baleseti rizikót jelenti.Tiétekben mennyi expó/használati idő van? Csak kíváncsiságból
-
Cancer
senior tag
Nekem már tele van a kijelző apró karccal, nem mélyek, de olyan "sok apró"...most nézem, van amelyik nem is olyan apró!
Eső után köpönyeg, de lehet nekem is kellene valami védő... Én nem fotóstáskában, hanem max túrazsákban hordom.
Meg lehet még fóliázás előtt polírozni valahogy? -
HSM
félisten
válasz
access_denied
üzenetére
Ez jogos felvetés... Ez a Brando fólia bizony nem karcmentes, de vajon egy GGS vagy Giottos mennyire karcálló? (Úgyértem, úgy valójában?) Mert volt már nekem "kacmentes" márkás szemüvegem karcos...
Árban viszont olcsó (ergó nem féltem), 10"-os darabból 3500Ft-ért ügyes vágással 9db 550D fólia is kijön belőle... Ha már zavaróan karcos, fogom aztán cserélem. Bár ha az ember alapvetően vigyáz a fényképezőjére, nem hiszem, hogy 1-2 év alatt jelentékeny mennyiségű karc gyűlne össze rajta, mert pl. a ruhával, zsepivel való törölgetést szuperül bírja. Mobilomon is ki szokot húzni 3-6 hónapot használható állapotban, ott pedig aztán nincs kímélve, mint a fényképezőn... -
access_denied
senior tag
Nem ismerem az általad említett fóliát, de pusztán kíváncsiságból lehet megnézem milyen. Szeretem a tartós, végleges megoldásokat, a telefonomon a fólia már nagyon gáz és ezért olyan fél megoldásnak érzem. Védi a kijelzőt, de az első durvább esetnél kivégződik, maradandó rajta a nyom, ez is zavar.
-
HSM
félisten
Igen, nálam is ez volt a motiváció, hogy az első pár napban rákerült. Nem akartam kipróbálni, bírja-e pl. a fém zipzárt nyakba akasztva, ami gyakran előfordul a ruháimon, és onnantól elég egy figyelmetlen pillanat, ami fotózás közben azért velem gyakran előfordul komponálás közben...
Még mindig jobb egy 98%-os karcmentes kijelző egy "100%-os" karcosnál... 
-
Mukk
tag
na vazz, nem gondoltam, h ekkora perpatrvar kerekedik ebből az lcd-védő témából

nekem inkább a tudat, h biztonságban van, de xart sem szeretnék, na majd elválik... giottos meg nincs még nálunk, de legalább drága is
(30fontért láttam első linken, ami feljött) -
HSM
félisten
válasz
access_denied
üzenetére
Ja, nem azért írtam, csak kiváncsi voltam.
Én nem vettem észre jelentős tompulást ezzel a fajta fóliával, azért is mertem ajánlani!
Hogyan tudnám megnézni, tompult-e?
Mire kell figyelni? (Ha a fényképezővel nem is tudom ellenőrizni, de van itthon egy K800 ezzel a fóliával, egy meg nélküle, és ennek is elég nagy felbontású, fényerős a kijelzője, kipróbálnám.)
Színre se változott semmi jelentős, a nagyon sötét árnyalatokban van egészen minimális veszteség, de a használhatóságot nem befolyásolja. Erre gondoltál tompulás alatt? Mint írtam, ezzel a Brando Ultra Clear fóliával van ez, volt gagyi fólia is a K800-omon anno, 1 nap után lekerült, mert nem volt éles, szép színű a kép...
-
HSM
félisten
válasz
access_denied
üzenetére
Miért, mi a baj a fóliával?
Nekem teljesen megfelel az igényeimnek... Nem is tükröződik tőle jobban.... -
maxika2004
őstag
" (kompaktról áttérők mániákusan ragaszkodnak ehhez) "

ebben kicsit magamra ismertem.....
de ez is lassan múlik...
Mint hogy anno én kérdeztem tőletek hogy lehet -e Gombal zoomolni !

(eleinte fura volt, de azért a jót könnyü megszokni )
Most valahogy igy vagyok az obikkal ,(most vettem egy tamron 18-200 at ... háááát határeset ...
bár ez a választás leginkább pénz kérdése is volt..... -
Trionin
tag
A gépen úgy tudod, mielőtt lejátszanád a videot, a klasszikus play gomb mellett jobbra van egy ugyancsak play gombra hasonlító ikon, de az "félbe van vágva" és írja is magyarázatként, hogy "Lassítás". Ha azzal lejátszod, akkor a lcd jobb felső sarkába megjelenik egy kis ...skála szerű vonal... és ott a jobb-bal gombbal tudod lassítani a felvett videot.
Ha vágóprogramra gondoltál akkor az megint más, szerintem minden programba máshogy kell beállítani... én pl Sony Vegas-t használok, abba belehúzod a videot, katt a videosávra jobb egérrel -> legalul Properties... és playback rate 60fps-nél 0,417-re 50-nél meg értelem szerűen 0,500

-
access_denied
senior tag
Olvasatomban a GGS-t nem szeretik a tükröződése miatt, pont erre megoldás a Giottos. Hazánkba még nem ért el, pontos típusa: Giottos 550D Screen Protector - SP83015.
Youtube-on van videó, érdemes ezeket megsasolni.
Fóliával nem vacakolnék, GGS-el se, Giottos meg nem elérhető (kintről túl drága), úgyhogy be is zárult a kör.
-
HSM
félisten
Lehet kapni hasonló áron Brando LCD védő fóliát, 10"-osat, Asus EEEPC-re. Fogod, kivágod méretre, és még a család összes telefonjára is marad...
Kicsit macerásabb (+30perc, kb.), de olcsó, és tökéletes. Az a jó ebben a fóliában, hogy egyáltalán nem rontja a színeket és tartós. A K800-omon egy évet kibírt, folyamatosan zsebben.... És leszedni is ez simán le lehet, szigetelőszalag egyből leszedi, a ragasztóját pedig a 70%-os alkohol. -
Ren Hoek
veterán
Ha elesel, leesik, stb akkor nem a kijelző járja meg. Inkább az objektív, meg a váz maga.
Szerintem felesleges pénzt kiadni erre. Az üveges kijelzős telefonok fóliázásával kapcsolatban van egy kis olvasatom, és ha leejti az ember őket, a fólia ellenére ugyanúgy
berepednek/törnek.No de nem tudom elképzelni igazából hol karcolódhatna meg, ha az ember nyakpánttal hordja a nyakában, és fotóstáskában tartja. A leejtés más kérdés...
-
Ren Hoek
veterán
Vágóprogramban? Én mondjuk ki szoktam inkább renderelni úgy a legszebb a kép.
De sok lejátszóprogramban van 50%-os sebesség is.Amúgy nálatok be lehet állítani a záridőt 1/25-ödre?
Nem értem hogy miért csak 1/30-ad az alja, teljesen logikátlan mert 25p-ben veszek fel mindig.
Magic Lanternnel már be lehet állítani? Jóljönne az a kis plusz fény is. -
Cancer
senior tag
Kicsit elkanyarodtunk a topictól, bár mint objektív ugye kapcsolódik hozzá, de kezdünkobjektív topic lenni...
Amúgy én is 15-85-re gyúrok, mert kirándulás, városnézés közben jól jön a hósszú zoom, ha nincs idő cserélgtni, deezen kívül én is a rövideb átfogás híve vagyok. Ami nagylátó, az legyen az, ami meg tele, az pedig kétségtelenül az...ON
Nem tudja valaki, hogy hogyan lehet az 50/60 fps-sel felvett videót 25-tel lejátszani? Ergó fele sebességgel?

-
k1csi
senior tag
Nyilván felhasználás válogatja mennyire használható az induló 24/28mm (nálam 24mm. még beltérben is jól elvagyok vele, azokat a tájképeket meg nem igazán kedvelem ahol minden ami egy kicsit is messzebb van elvész a végtelenben; bár az óceán túloldalán kórusban mondják, hogy tájkép=UWA). Azaz ez egy kicsit izlés függő is...
Viszont a Sigma 17-70 még rekeszelve is lágyabb mint a 15-85 85mm-en teljesen nyitva (bár mindkettő f/5.6).
Azaz ha 1 obi a cél (kompaktról áttérők mániákusan ragaszkodnak ehhez) akkor a 15-85-ben jóval több tartalék (részlet) van amit vágni lehet:
17-70@70mm, f/5.6 vs. 15-85@85mm f/5.6Kétségtelen a 15-85 drágább (index fórumon többször láttam magyar garival 175k-ért) ill. kevésbé fényerős megoldás. Viszont induló 15mm (ekv. 24mm, ahol nincs hely és eleve nem nagy a mélység)+jóval gyorsabb/pontosabb AF (lenstip mérés szerint)...
-
vlevi
nagyúr
"Egyébként pl. kültérre/nagyobb helyre régi 24/28m-ről induló obi is jó lehet. "
Ezzel nem értek feltétlenül egyet. Pár éve voltam az Alpokban, volt nálam egy 28-135, és egy 18-55. Nagyon sokszor le kellett venni a 28-135-t, mert a 28mm induló sok volt. Fennt, a hegytetőn, ahol 10-20km-re volt minden
De aztán az 55-ös vége volt kevés, és megint vissza a 28-135
Tele volt a hócipőm a cserélgetéssel.
Nem szabad elfeldni, hogy a 28mm induló az majdnem megfelel a régi, "35mm-es filmes mértékegységben" az 50mm-nek. Tehát egyáltalán nem nagylátó.Aztán, amikor hazajöttem, szétnéztem a képeim között, és nézegettem, mit használtam. Sok volt a 28mm alatti, és az 50-70-80 körüli tartomány. De afölött szinte csak fixen 135, de azokon a képeken látszott, hogy oda egy 300-as tele sem nagyon lett volna elég.
Akkor cseréltem le ezt a két obit egy Sigma 17-70-re -
k1csi
senior tag
válasz
filózoli
üzenetére
Szóval nem mondtam, hogy a 15-85-öt kell megvenni. Nagyjából azt mondtam, hogy az, hogy néhányszor drágább egy obi az alap kittobinál nem garantálja, hogy minden szempontból jobb is vagy legalább olyan jó.
Ahhoz, hogy nagyjából minden szempontból kb. ugyanazt tudjon egy nagyobb átfogású obi, nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni.
Azaz vsz. nagy átfogású obit akkor érdemes venni, ha tényleg csak egy obit tudsz magaddal vinni.
Egyébként pl. kültérre/nagyobb helyre régi 24/28m-ről induló obi is jó lehet. Nem hiszem, hogy mindenféleképpen kell a nagy átfogás. Pl. vágni is lehet, ma 70mm nekem kevés lett. Jó nagy vágással még mindig 6 Mpixel maradt.
-
maxika2004
őstag
Hát nem rossz, bár nekem nem tul jok a tapasztalataim !
Pont ilyen tipusom van, lehuztam rola a foliát, de a közepén agy jó nagy folt volt a folia alatt, mintha párás, vagy penészes lett volna....
Feltettem (csak utána vettem észre) és vissza le,
megpucoltam sima lcd kendővel, és ujra feltettem...
picit látszik rajt a törölgetés, de csak ha nagyon sasolja az ember...
De azért jo, mégse kell annyira félteni a kijelzőt ! -
Matthu
aktív tag
-
-
Mukk
tag
ilyennel van tapasztalatotok? érdemes? hogy szedem le, ha úgy adódik?
-
Matthu
aktív tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Erre sajnos nem tudok választ adni. Általában nem szokott ártan. Főleg nem nagylátónál. Próbáld ki, ha szükségesnek érzed akkor veszel.
-
maxika2004
őstag
Had kérdezzem meg akkor már, hogy érdemes egy ilyen obihoz a napellenző ?
-
Matthu
aktív tag
válasz
maxika2004
üzenetére
-
maxika2004
őstag
-
Matthu
aktív tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia.
Kellemes nyulat mindenkinek!
Ezekszerint megvetted a tamront? Ebayen érdemes körbe nézni. Aprópénzért tudsz rendelni.
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Kellemes ünnepeket, a maradék kis időre !
Napellenzőt keresnék a következő obihoz :Tamron AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD
http://www.optiform.hu/termekek/objektiv_tamron.htmItt irják a pontos tipust, AD06, de nemtalálok sehol !
Valaki esetleg tudna segiteni , hol tudnék venni ?
(vagy valami más tipust ami jó rá )
vagy valami utángyártott ..?? , mert nem akarok rá sokat költeni !Elöre is köszi !
-
k1csi
senior tag
OEM azt jelenti, hogy valamilyen kittből kivett (azaz nincs saját dobozza). Pl. régen 50D, mostanában 7D vagy 60D.
A 17-85 nagylátó része nem sikeredett valami jól, még valamivel a kittobinál is gyengébb a széleken (ezt javították ki a 15-85-nél).
DP hasonlítás: 17-85 vs. 18-55
A Sigma 17-70 tele része meg nagyon lágy:
17-70 vs. 18-55Azaz ezek az obikban bőven van kompromisszum.
-
Matthu
aktív tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Szerintem sincs gond az összerakással. Egy magnézium ötvözetű gépváz is eltörhet ha leejted. Ezzel annyi lehet , hogy hamarabb megkopik esetleg elreped a külső héj. Mondjuk ha maggamból indulok ki nekem ezek a cuccok nincsenek meg hosszú évekig, szóval esélyt nem kap arra, hogy szétmenjen mivel nem dobálom.
-
Mukk
tag
Sziasztok!
Nemrég van nekem is 550D-m és nagyon bejön! Összehasonlíthatatlan a korábbi Fuji Finepix 5600-al

Gondolom, itt sokaknak van/volt a 18-55-ös alapobjektívük. Nem érzitek néha, h pont még egy kis zoom jól jönne? (amivel már pont a telezoom kitobi alsó tartományát használnám)
Ennek kapcsán mit gondoltok az EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM obiról? Mi a különbség a sima és OEM változat között (elég nagy az árkülönbség)?
Vagy csak még nem szoktam hozzá, hogy hogyan célszerű használni az objektíveket? (Ne nem mintha ez "sírás" akarna lenni, csak inkább első tapasztalat)
Üdv
-
Ren Hoek
veterán
válasz
matthiask
üzenetére
Valaki írta itt, hogy bicajról pottyant le és túlélte. Ismerősöm pedig úgy kezeli pff, mint valami vaskacatot... Bedobja a táskába minden kulcs szir-szar közé, hadd szóljon. Persze ugye úgy jó, ha az egyesületé a cucc

A műanyagos váz ellenére, jól össze vannak rakva ezek, nem kell félteni annyira mint gondolná az ember. Kijelzőn is van karcálló réteg, nekem még nem sikerült nyomot hagyni rajta.
-
matthiask
csendes tag
Sziasztok!
Na akkor egy kis tapasztalat a másfél hét után, hátha segítek vele valakinek. :]
Álom kategória... Előtte egy Olympus sp 550-t nyaggattam, persze nem egy kategória a két gép, akárhonnan is nézzük.
Dupla kit-ben vettem meg, elég jó áron. A 18-55-t még nem sokat használtam, pár képet tudtam lőni vele, 18mm körül tetszik a rajza, 50 tájékán meg inkább lecserélem az 50/1.8-ra. Szerintem kötelező darab egy kezdő slr-esnek, eldobtam az agyam, amikor felraktam a vázra. Lehet, hogy műanyag, lehet, hogy kicsit hangos, de ennyiért élesebb, mint a tű. :]
Az 55-250-t sikerült elég szépen tesztelnem, sokat is van a vázon, tetszik eddig. Persze ha lesz keret rá és kinövöm, akkor egyértelműen csere, de meglepően éles képeket sikerült csinálni vele kézből 250-en. Rosszabbra számítottam. :]
Egyetlen problémám volt a vázzal: az akksit lehetetlen lemeríteni!
Kb. 900 kép és fél óra HD videó kellett neki, mire beadta a kulcsot. További pozitívum, hogy 2 óra alatt feltöltötte teljesen, nem kell neki ~10 óra, mint az akku-elemnél volt.
Leejteni még nem sikerült, sört sem öntöttem bele. :]
Csak ajánlani tudom!Sok nyuszit.
-
Wolfs
csendes tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Üdv. Ok,ha lesz objektív teszek fel, de a Canon 70-200/F4 USM EF-L objektív nem volt már az átvehető státuszban,kicsit furcsa hogyan fogyott el egy éjszaka alatt az e-digiben. A srác Győrben valami adatbázis frissítésről motyogott valamit aztán ennyi. Ki van ez találva,mert csak az első vásárlásra volt a 15% kedvezmény- hiába gondoltam, hogy majd visszamegyek húsvét után,viszont a gépre már nem akartam várni-bár lehet mégis kellett volna,és egyben az egészet elhozni. Ez van, viszont már tudom,hogy itt nem lehet megállni,kell az obi,ha távolabbról normális kép kell,és videó messzebbről. Nekem ez a gép pont ideális,még a fényképezést tanulni kell,na és a videó manuális beállításait-de az a vonal talán jobban is fekszik nini dv-s korszakom miatt. De a lényeg ez a minőség már az a kategória,hogy nem kell sokat gondolkodni megérte az árát vagy sem. Kőszegen, írottkőnél,és a hét forrásnál csináltam pár felvételt meg videót-azt már este szürkületben,és otthoni használatra több,mint tökéletesnek érzem a minőséget,és a kézi fókuszálás sem gáz,eddig nagyon bejött. Ha lesz valami értékelhető tapasztalatom a gyakorlatban azt megosztom mindenképpen.
-
maxika2004
őstag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Köszi , mindenkinek.... hát még gondolkodom rajt....
Igazából utazgatni kirándulni gondoltam, ( max 13x 18- ig előhivatva....párat )
Meg nem sajnálnám annyira, ha nekicsapnám valaminek....
-
Simtu
senior tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Köszi!
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
18-135-öm van. Vállalható.
A4-ig (evvel készült képből nagyobbat még nem hívattam elő) biztosan jó, nagylátószögnél
CA-t korrigálni kell, feljebb már elenyésző értékű. A viszonylag nagy átfogás miatt nyilván nem vetekedhet egy L-es obival, de a "rugalmassága" miatt el lehet vele lenni. -
Picturemaker
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
Üdv!
Itt egy teszt, hátha még nem láttad:
[link]
A következtetést majd levonod magad.Szeretem ennek az oldalnak a tesztjeit. Rövidek és nem okoskodnak sokat.
-
Simtu
senior tag
Sziasztok!
550d vásárlását tervezem, de egyszerűen nem tudom, milyen obival vegyem. A 18-135 és a 17-85 tényleg annyira gyenge, hogy egyiket sem érdemes?
-
Matthu
aktív tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia. A Tamron ebben az árszegmensben nagyon gyenge. Igaz ez a képminőségre és az építési minőségre is. A második különösen gyenge. Szerintem ha megtapiznád élőbe tuti nem vennéd meg
csodák sajnos nincsenek. Főleg nem ennyiért. Az obi az a fajta árucikk aminél kijelenthető, hogy minél drágább annál jobb. Persze mint mindenhol itt is vannak kivételek. A canon 15-85 elég kellemes darab. Volt a gépemen. 15mm-en nagyon torzít. Csúnyán széthúzza a széleket. A másik gond vele, hogy majdnem L-es obi árban van. -
Cancer
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Nem tudom. Gyanús, hogy a példaképek mind elég aprók. De majd az okosok megmondják a tutit.

A kit mellé szerintem jó választás, de akkor a 3 obi árából elgondolkoznék egy 15-85-ön. Azért az elég sok mindenhez jó, ha nem kell nagyon az erős tele. -
Cancer
senior tag
válasz
maxika2004
üzenetére
Anno én is gondolkoztam azon, hogy ilyennel veszem a gépet a duplakit helyett, de ugye köztudott, hogy minnél hosszabb a zoom, annál rosszabb a képminőség. (kötözködőknek: ceteris paribus)

Viszont láttam már ilyen zoommal szép képeket, illetve a Tamron honlapján is gyönyörű mintaképek vannak, de inkább max 10x15-ig mondanám ezt...
Másrészről tényleg vannak helyzetek, amikor kényelmetlen csereberélni... -
maxika2004
őstag
Üdv !
Nagyon ne hurrogjatok le :-)
Mi a véleményetek erről:
Tamron AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD Aszferikus [IF] MACRO objektív550d hez gondoltam.... mondjuk a 18-55, és 50-250 kitobi helyett !
ha nincs idő és lehetőség cserélgetni !
Mennyivel lennének rosszabbak a képek ? -
access_denied
senior tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Csak az 1/15s felől érzett szkeptikusságot szerettem volna eloszlatni.

-
Picturemaker
őstag
válasz
access_denied
üzenetére
Kösz a lehetőséget, de nem hiszem, hogy a 70-200/2.8-as Canonról váltani fogok bármi másra ebben a kategóriában. Ha mégis, akkor az valami Nikon lesz.

-
Matthu
aktív tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Én fizetős melóra gondoltam, hobbira jó a monopod. Nekem sem hiányzik a tele. Van egy voigtlander f3.5 100, azt szoktam használni néha. Zoom optikának akkor van értelme videónál ha fix a fényerő. Ezért is vettem a Tokinát és valszeg ezért fogok 70-200at venni
Igazán nagylátó hiányzott nekem is. Mostanában csak a 12-24 van a vázon. Azzal próbálok megoldani mindent. -
access_denied
senior tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Ma reggel lőttem 300mm (*1.6) 1/15-öt, igaz a kép ellenfényben készült. Van 1/320-as stabilizátor nélküli kép is. Kérésedre elküldöm, de lehet csinálok majd jobb képeket. Természetesen az, hogy kézből lett-e lőve bizalmi kérdés, de Pesten összefutva szívesen meg tudom mutatni az obi képességeit.
-
Ren Hoek
veterán
Jah, viszont ha nincs más éppen ott, és mobilitás kell, akkor jobb a monopod mint a tenyér. Most konkrétan arra gondolok, hogy nincs IS... mivel telénél mégjobban kijön a rolling shutter, gyorsan változik a kép, apró kézmozgásra.
Eseménytől függ igazából, egyértelműen nem klippre gondolok, de egy vasárnap délutáni zsúrt simán lehet monopodozni.
Amúgy az az érdekes, hogy 55-250-el kezdtem (csak az volt) és mióta eladtam, egyáltalán nem érzem a hiányát. Inkább közelebb megyek a témához kittel, vagy 50-essel. Engem a tele csak akadályozott videó során (közelpont,nehézkes fókusz miatt) A 18-55-ös vége tökéletesen elég mindenre nekem. Ha tele kell, akkor felrakom a 135 2.8-at, vagy a Zeiss 135 3.5-öt.
Az 55-250-et is 99%-ban szerintem 55-100 mm között használtam...
Persze témafüggő az tuti, de a helyzetek nagyon nagy részét meg lehet oldani nagylátóval (ami elengedhetetlen) fix alappal, meg egy közepes fix telével. Fényerő is marad legalább.
-
Wolfs
csendes tag
Egész délután még a képeket néztem 70-300-al sokkal több van, de marad a Canon EF 70-200mm f/4L USM, remélem nem bánom meg, és találtam egy nagyon jó kis cikket profi sport fótózásról, záridőkről, rekeszértékekről meg fókuszpontállításról, na az győzött meg igazán, csak L-es obikat ajánlott fotókkal illusztrálva a külömbséget. Mondjuk ott is az is-t ajánlották,ha gyorsan kell helyet változtatni,és egyebek... Nem tudom miért,de a 70-300-nak a kontrasztja,és a színek jobban tetszettek, viszont a 70-200 sokkal élesebb- lehet úgy van ez ,mint a full hd, sokaknak bántó a 640X480 után,a haver felesége azt mondta ő így nem is nézi a tv-t,túl éles :-) És hát győztek az észérvek,ez még belefér,és most elég előnyös ahogy mondtátok,kicsi az értékvesztés (125) után.Hát akkor marad ez a szett 550D Canon EF 70-200mm f/4L USM és egy a videózgatáshoz Canon EF 50mm f/1.8 II És gondolom a monopodot is meg lehet szokni,meg majd kreatív leszek,általában közel a lelátó,persze az csak ausztriában van az U8-nak... Náluk kész csoda ha van fű is a pályán... Köszi a tippeket, és a segítséget. Holnap remélem ilyenkor kész is lesz az első pár tesztkép,és az L-es obira nagyon kíváncsi leszek a sok dicséret után,és még lehet akad kérdeznivaló is szerintem... Sajna a kártyám még késik,hosszú az út most a távol keletről...
-
Matthu
aktív tag
Nekem nem érne meg egy 100as pluszt az IS. Persze nem az én pénzem. A stabi nem fogja neked megváltani a világot. Sportot úgyis csak rövid záridővel lehet normálisan fotózni. Én vennék egy IS nélkülit és ha mindenképpen el akarod költeni a lét akkor vegyél kiegészítőket.
-
Wolfs
csendes tag
Igen,új-most cetelemes kártyára 15% kedvezmény van,ilyenkor szoktam használni,mert egyben fel szoktam adni,volt már pár jó vételem vele. Ezért is gondolkodok erősen,a szűrő be van tervezve,és a külső mikrofon is-ezt már videós kollégáktól nagyon ellestem... Viszont jó pár évre tervezek,mert a gyerek is komolyan nyomja a focit,van is benne spiritusz. Egyre többet járunk Ausztriába is- Arsenal is ott tréningezett ahol a teremtornák vannak- ,és most egy szezon alatt van olyan 6-8 komolyabb torna a meccseken kívül. Igen-igen,én is azon agyalok,hogy mennyire éri meg befektetni,javul annyit a minőség vagy sem... Valaki? Nem a fehér szín miatt,az álmenősködés nem az én stílusom. Más. Csak én látom úgy vagy a régi gépek szebb képeket csináltak 350-400-450... Mintha életszerűbbek lennének vagy csak jobban el voltak terjedve,és több a fotó,mint az újakkal. De tény,hogy a 18 mp jól fog jönni amikor bele kell nagyítanom,és még mindig éles lesz a kép nem szétesett. Holnapig létre kell jönnöm,mert reggel megyek Győrbe az e-digibe. Addig még ellamentálok mi legyen,és milyen szinten fogjak bele- csak ahogy lenni szokott,ha már veszek valamit szeretem,ha a minőség dominál, ezért az L-s obi valamelyikére nagy az esély-mivel itt a 70-300-ról teljesen lebeszéltetek,pedig elsőre azon voltam,hogy olyan belépő közepes szintnek megfelelhetne,és ami maradna az L-eshez képest azt el lehetne nassolni mikrofonra,táskára,és egyéb apróságok...
-
k1csi
senior tag
242-ért újonnan? Ha megteheted vedd meg. Ebben a kategóriában a Canon-nak az új 2.8-as megjelenéséig ez volt a legjobb obija.
Bár lehet lesz aki megkövez érte, de én azt mondom, hogy ha valaki kevés obival tervez akkor ez az egyik obi amiért érdemes Canon rendszert választani.
Tapasztalatból mondom.Hogy negatívumot is mondjak (de csak azért, hogy elég pro-nak nézzen ki a hsz
):
Egyrészt fehér ami vonza a tekintetet. Másrészt kicsit hangos az IS, ami videónál kívánja a külső mikrofont. Az átfogása csak kb. 3x-os és esetleg rövid is lehet az 1.4-es extender meg 5.6-ossá konvertálja vagy ha nem akkor vágni kell (viszont ehhez is jó a felbontása).Ha ennyiért veszed, ha eladásra kerül a sor vsz. kevesebbet buksz vele mint a 70-300-al.
A fél vesédet ne add el érte, és önmagában ez az obi sem garantálja a jó fotókat, de azért jó alapot ad hozzá.
Még egy megjegyzés: Ehhez az obihoz lehet vennék valami jobbféle szűrőt is (és ebben az esetben érdemes méretben venni) védelemre netről rendelve (olcsóbb). Bár jár hozzá a napellenző, te tudod mennyire sanszos, hogy valami apróbb kavics berepül.
-
Wolfs
csendes tag
válasz
Bagaba27
üzenetére
Üdv. Megnéztem,kár,hogy focit nem fotózol... Bár a pár portré képed jó minőség amiket lőtél nappali fényviszonyokban... Már eléggé hajlok felé,olvastam olyat is,hogy ha a kőzelpontot 2.5-re rakom akkor még gyorsabb a fókusz vagy ilyesmi. Amúgy a Felföldi Baranta Trailer videódhoz grat-jól meg van komponálva... Te állványról szoktad használni? Most van még egy variáció,ha igazán komolyan akarom venni lehet ezt kéne választanom,jóval drágább,de gondolom megéri? Canon 70-200/F4 IS USM EF-L ( Nem tudom miért,de nekem ez a kézből fotózás a mániám,mert néha a hirtelen helyváltoztatással előnyösebb helyzetben tudnék lenni gondolom én-idáig egy kölcsön 450-est használtam a tornákon alap obival,és úgy elég közel tudtam menni amig U7 volt.) Valamiért meg ezt az is-t fontosnak gondolom,ha kézből akarok fotózni,de mondja meg valaki ha nem... És gondolom hosszútávon ki tudnám használni -minden komolyabb műszaki cikknél azt nézem,ha több évig használom,akkor mondjuk éves bontásban mennyiért szolgál ki. ( Kb.mint a mostani pc-m 220-ért az egy hat évre elosztva 30k. és nem kell nyüsszögni, hogy ezt nem viszi azt nem viszi. Most egy két hónap utánaolvasás után úgy gondolom egy jó obiba mindig érdemes befektetni, csak még a gyakorlati külöbséget nem tudom,mint mondjuk a pc-él, hogy mi a vakítás, és mi az ami még megéri... Ha így nézem megérné beleugrani azt hiszem Canon 70-200/F4 IS USM EF-L a kártyámra 242-re jönne ki. Vélemények? Most aztán jól fel van adva a lecke-kérdés most még kezdő szinten bele vágjak-e. De mivel most úgy gondolom ez egy elég komoly hobbim lesz ezért nem ártana előre gondolkodni.
-
Bagaba27
csendes tag
Nekem is 70-200 F4L van. És volt 550D-m amin használtam koncert közben. Tök jól működött. Itt van 1-2 példa:
http://www.flickr.com/photos/bagaba27/4980718624/in/photostream
http://www.flickr.com/photos/bagaba27/4878902954/in/photostream
http://www.flickr.com/photos/bagaba27/4878294691/in/photostream
http://www.flickr.com/photos/bagaba27/4878902998/in/photostream -
access_denied
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Nyilván mozgó elemeknél a 70-200 F4 mindegyiknél jobb, pláne, hogy nem kell lerekeszelni. Ezért is írtam, hogy mindenki a saját szempontjait vegye figyelembe és aszerint döntsön az IS mellett, vagy ellen.
Én is vacilláltam amikor az obit vettem, természetesen a 70-200/f4 és a sajátom között.
A sörös sztori tetszett

-
Ren Hoek
veterán
válasz
access_denied
üzenetére
Csak azt tudom mondani, mint Picturemaker.
Fényképeztem koncertet 55-250-el, és hát nem volt az igazi. Lehet a hátteret megfogta, de az mozgó zenészeket egyáltalán nem tudta, és bemozdultak (miért is fogná, fizikailag lehetetlen)
Egy meccs ennél szerintem csak durvább, ahol mindenki robbanékony.
Tény, hogy egy meccs azért jobban ki van világítva, de pont a robbanékonysága miatt, kisebb záridőket kell alkalmazni.
Megnézném 1/15-öddel hogy fotóznál focimeccset

Amúgy összeszerelés minősége: Hétvégi sörözés alkalmával sikerült leöntetem csurig az 550D-t, meg a 18-55-öt... sörrel. Belefolyott mindenhová, főleg a vaku alá. Kiírta hogy ERR és nemjött ki a beépített vaku. Eléggé megijedtem. Obit csap alatt mostam le folyóvízben, plusz vizesronggyal a vaku alatt. Hálaégnek nem folyt be a tükörhöz a malátaital. Azért elég jól zárnak ezek a gépek. Most tökéletesen működik

-
Wolfs
csendes tag
Üdv. Igen,ezen agyaltam én is,ha már kiadok ennyit- nem az a 20-30k.külömbség számít- akkor nem fogom-e megbánni,ha esetleg a 70-300 mégsem hozná azt a minőséget amit elvárok. Ezért érdekelt kinek van vele gyakorlati tapasztalata aki ilyet használ gyors mozgásoknál,és egyebek. És a nagy vitákat is olvastam amiken hol egyiket hol másikat hozzák ki jobbnak-nyílván elfogultság nélkül... Viszont mint teljesen,majdnem kezdő dlsr-es gondoltam hátha a stabisat jobban ki tudnám használni,ha nem éppen csak sport jönne szóba. És nyilván a 70-200-as ránézésre is más minőség,összeszerelés,anyagválasztás,egyebek,mint kicsit műszaki embernek ,ezek is fontos tényezők... A monopod is számításba jött,de eddig még arról sem tudtam melyiket lenne érdemes megvenni-kösz a tippet,a videóidból már láttam,hogy nem ma kezdted... Ezért jó,ha olyan ajánl valamit aki a gyakorlatban is használta már-és nem csak halott róla. Ez szimpatikus megoldásnak tünik,mert talán hirtelen össze lehet rakni,ha pályát váltunk,és ilyesmi,plussz a hátizsákban is szépen elfér. Még van egy napom ,holnap megyek az e-digibe, és addig még ki kell kalkulálni mi a legjobb megoldás. Köszi mindenkinek az eddigi infókat,és tippeket.
-
Picturemaker
őstag
válasz
access_denied
üzenetére
Üdv!
Nem akarok kötözködni, de sajnos képminőség terén egyik említett obi sincs egy szinten a 70-200F4L-el. Ez tény. Ha főleg sportra kell, akkor ott az IS nem játszik, mert a téma is gyors (bár a sakk is sport
).Azért a 300 - 1/15 -el kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok. A legjobb stabilizátorok tudnak (a reklámjuk szerint) 4 fé-t. Ez egy kicsit többnek tűnik. Egy esetben lehetséges, hogy így is tudod használni, ha nagyon-nagyon stabil kezed van.
-
access_denied
senior tag
válasz
Ren Hoek
üzenetére
Az ilyen kategorikus kijelentésekkel azért óvatosan bánnék: "Én egyiket sem venném, hanem egy 70-200 f4L-t. Sokkal szebb képe van mint ezeknek, és az USM motor is jobb."
Az való igaz, hogy az USM motorja jobb, de hogy sokkal szebb képe lenne azt megkérdőjelezem. Nem utolsósorban a fotósnak kell tudnia, hogy milyen célra szánja az objektívet, tehát az, hogy az IS kell-e vagy sem azt is neki kell tudnia.
"Azt ne feledjük, hogy gyors mozgásnál az IS gyakorlatilag semmit nem ér, mert ígyis úgyis bemosódnak a mozgó objektumok. Ide fényerő kellene."
Nekem pl. szempont volt, hogy statikus elemekről is tudjak kézből fotózni, legyen szabadságom a záridőnél, tehát az IS, pontosabban VC elengedhetetlen volt. Pl. 300-on tudok 1/15s záridővel kézből értelmes, használható, éles képes készíteni. Vajon milyen kép készülne a 70-200 F4-el ilyen beállítás mellett (200-on)?
Mondandóm lényege csak annyi, hogy a felhasználási terület erősen befolyásolja azt, hogy milyen felszereltségű objektívhez kell nyúlnunk. Az ár miatt ne keverjük ide a 70-200/F4 IS-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- Apple asztali gépek
- Mesterséges intelligencia topik
- Pánik a memóriapiacon
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Okos Otthon / Smart Home
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Telekom mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- Sony TA-F830ES erősítő + Sony ST-S730ES rádió tuner
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB Lian Li Lancool 217 fehér CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

estem már vele el köves dombon, sörben is fürdött, kirándultam vele hogy lóbálódott a hátamon, csak belevágtam a táskába...)
Bár azt tegyük hozzá, hogy az enyémben 1 év alatt lett 6500 expó...Viszont rengeteg videó. Szóval az az extrém inkább a baleseti rizikót jelenti.
Meg lehet még fóliázás előtt polírozni valahogy?
Árban viszont olcsó (ergó nem féltem), 10"-os darabból 3500Ft-ért ügyes vágással 9db 550D fólia is kijön belőle... Ha már zavaróan karcos, fogom aztán cserélem. Bár ha az ember alapvetően vigyáz a fényképezőjére, nem hiszem, hogy 1-2 év alatt jelentékeny mennyiségű karc gyűlne össze rajta, mert pl. a ruhával, zsepivel való törölgetést szuperül bírja. Mobilomon is ki szokot húzni 3-6 hónapot használható állapotban, ott pedig aztán nincs kímélve, mint a fényképezőn...
Én nem vettem észre jelentős tompulást ezzel a fajta fóliával, azért is mertem ajánlani!
Hogyan tudnám megnézni, tompult-e?
Kb. 900 kép és fél óra HD videó kellett neki, mire beadta a kulcsot. További pozitívum, hogy 2 óra alatt feltöltötte teljesen, nem kell neki ~10 óra, mint az akku-elemnél volt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)