- Milyen okostelefont vegyek?
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
don_peter
senior tag
válasz
Dave-11 #4753 üzenetére
Magamból kiindulva azt tanácsolom, hogy ne használj semmilyen előre legyártott kittet.
Kezdésnek szerezz minimum annyi tapasztalatot, hogy saját magadnak megépíts egy olyan gyakorló nyákot amelyen a Mikrochip minden használható lábát kivezetsz tüske sorra.
Természetesen úgy kell megépíteni, hogy az azonnal éleszthető legyen tehát az egyéb áramköröket és programozói felületet integrálnod kell az elején.
Én mint kezdő ezt tanácsolom, nagy segítség a tanulásban illetve a fejlesztéseknél és már megismerkedsz a PORT-okkalCsak, hogy ajánljak is valamit ami olcsó és jó az a PIC...
Ingyenes nyáktervező: Sprint Layout
-
buherton
őstag
válasz
Dave-11 #4753 üzenetére
Szia!
Az első és legfontosabb dolog az angol nyelvtudás. A nélkül csak a magyar fórumokra és cikkekre hagyatkozhatsz, ami nem túl sok.
El kell döntened, hogy hobbi célból vagy komolyabban szeretnél-e ezzel foglalkozni.
Ha komolyan akarsz ezzel foglakozni, akkor csak is az ARM jöhet szóba. Ezt csak ajánlani tudom, mert amit megírsz az menni is fog. Ezen kívül még annyi költség merül fel, hogy a perifériákat megvedd. A NYÁK-on minden elő van készítve, így ha pl. Ethernetet akarsz rákötni, akkor csak a csatlakozó kell. Az USB dettó. Van rajta minden ami kellhet. Sőt a debuggerrel bármilyen NXP ARM-t programozhatsz! Van hozzá gcc fordító fork, és egy Eclipse CDT IDE fork. Mind a kettő ingyenes.
Ha hobbi szinten szeretnél foglakozni, akkor három gyártó jöhet szóba. A Parallax, Atmel, és a Microchip. A Parallax-nak azaz érdekessége, hogy 8 mag van benne. Egyáltalán nem bonyolult, de sajnos saját nyelve van, illetve kevésbé ismert. Az Atmel és a Microchip nagyjából egyszinten van. Van amiben egy jobb, van amiben a másik. A hobbielektronikán elég sok hsz-n keresztül ment a flame war, hogy melyik a jobb.
Az Atmel-t választottam, mert nem vagyok fordítóhoz, és fejlesztő környezethez kötve. Ugyanis az AVR-nek ugyanúgy van gcc forkja, és azt bármilyen univerzális fejlesztő környezetben használni. LUFA project néven készült egy AVR ISP mkii klón, ami szinte teljesértékű a gyári programozóval. Továbbá az Atmel biztosította, hogy otthon is utána építhető lehessen az AVR JTAG, amivel már debuggolni is lehet a cuccot. A Microchip pozitívuma, hogy bárhol beszerezhető, és a PICkit 2 elég sok mident tud debuggolni. Ami viszont nem tetszik, hogy a fordítóval nincsenek jó emlékeim, és még gcc fork sincs belőle (nem véletlenül?), az IDE viszont nem rossz, de szinte esélyed sincs másikat használni annyira egybe integrálták az egészet. Ez is a PIC-el a legnagyobb problémám, hogy teljesen zárt. Nincs semmilyen szabadságod.
Bármi is legyen a döntésed a használt program nyelv a C legyen. Van Basic meg Arduino, meg mit tudom én mi, de az igazi beágyazott rendszer fejlesztő C-ben dolgozik, és ha a jövőben ebben szeretnél dolgozni, akkor ebben kell majd.
MOD: Az AVR-nél mindent meg lehet otthon építeni, de szerintem ugyanez vonatkzoik a Microchipre is. Ha drágállod a gyári megoldásokat, akkor érdemes az eBay-en körül nézni a klónok után
.
MOD2: Minden gyártó ad ki egy adatlapot a termékéhez. Abban minden fontosabb infót megtalálsz. Természetesen angolul íródtak. Rengeteg példa kód elérhető a neten.
-
k.kristof
őstag
válasz
Dave-11 #4753 üzenetére
Egyik kolléga foglalkozik mikrovezérlőkkel, ő a ChipCAD-től (is) szokott rendelni alkatrészeket. Tőlük könyveket is lehet rendelni, ha az elmélet érdekel.
-
válasz
Dave-11 #4753 üzenetére
Van valami konkrét elképzelésed, hogy milyen platformmal szeretnél dolgozni, vagy milyen végcéllal?
Mert ha például csak hobbicélból, akkor az Arduino projekt (AVR) elég népes közösséggel és mindenféle alaplappal, kiegészítővel és libek tengerével rendelkezik.
Rengeteg webshop is foglalkozik vele, úgyhogy rendelni nagyon sok helyről lehet. Itthon a FabLabról tudok csak, de külföldön a SparkFun, SeeedStudio, Adafruit, stb. mind elég jó szerintem.
Ezek a boltok általában saját/közös leírásokkal, blogokkal is rendelkeznek, úgyhogy mindenképp megéri böngészni ismeretszerzés gyanánt is.
-
izsom
újonc
válasz
Dave-11 #4311 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de közben sikerült megoldanom!!!
#include <stdio.h>
#include <string.h>
void osszehasonlit(char szoveg[], char betu)
{
if(szoveg[strlen(szoveg)-1]==betu)printf("megegyezik.");
else
printf("nem egyezik meg.");
}
int main()
{
char tomb[40]={"kutya"};char beker='a';
osszehasonlit(tomb, beker);
return 0;
} -
buherton
őstag
válasz
Dave-11 #4223 üzenetére
Ezzel már letárolod a memóriában a tömböt: "Szia!", erről nyugodtan lehet kérni pointert, ahogy függvény argumentumként szokták is csinálni, de csak megkötésekkel.
1 év PERL után tértem vissza a C-re, és nagyon felidegesítettem magam, hogy mi a hét szentségért nem hajlandó benyelni a fordító ezt: char foo[10]; foo = "bar";
strncpy, és strncmp függvényeket használd, és figyelj mindig a \0 karakterre. Az strlen-t pedig kerüld amennyire tudod.
(#4224) Korcsii:
arra a MasterCard való
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged