- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109854 üzenetére
Én a stb.-t veled ellentétben tudom a helyén kezelni...
Jó, hogy nem az élettörténeted elmesélését képzeled oda nagyívűen az stb. helyére.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109852 üzenetére
Csak hogy jól értem-e: te minden kérdésből a meg nem határozott részt önkényesen meghatározod, majd arra írsz valamit. Köszönöm, nincsen több kérdésem.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109847 üzenetére
Nekem is fel kellett térképeznem a környéket, a várost.
[türelmes sóhaj]
Még mindig: a fórumtárs pont EBBEN jelezte, hogy segítséget fog kérni, nem pedig abban, hogy korábbi lakóhelye specialitásait 1:1-ben hol találja meg Bp.-n. Még mindig az volt a kérdés, hogy mi a logika az ajánlásodban, ami szerint EBBEN ugyanúgy korábban Nyíregyházáról Bp.-re költözött másik fórumtárs fog tudni segíteni...
Persze értem én, hogy kemény, nehezen feldolgozható kérdést tettem fel, nem is muszáj rá válaszolni...
-
Tim82
félisten
válasz
Tim82 #109837 üzenetére
Félre ne értsd, abszolút nem támadni akarlak, a logikádat nem értem, hacsak nem 1:1-ben az előző lakóhelyen megszokott dolgokat keresed az új lakóhelyeden (ami szerintem értelmetlen és reménytelen is), meg hát a kolléga részéről sem úgy tűnt, hogy ilyen elvárása lenne.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109835 üzenetére
Ez szerinted mennyire releváns kérdés autó-, kerékpár-, és villanyszerelés szemszögéből?
Hogy rávilágítsak, ha nem esik le: te ha elköltözöl egy új városba, akkor a korábbi lakóhelyed mesterembereinek egy-az-egyben klónjait szoktad keresni, vagy olyan mesterembert, aki az adott munkát az új lakóhelyeden el tudja végezni az általad elvárt kritériumoknak (mondjuk olcsóság, minőség, gyorsaság) megfelelően?
-
Tim82
félisten
válasz
CoolBoy323 #109830 üzenetére
Ja, nem a kompetenciádról van szó, hanem valami logikát kerestem az ajánlásban, de valószínűleg reménytelen küldetés lesz.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109826 üzenetére
S már autót és kerékpárt is szerel a villanyon kívül, Golyo69-hez közel, ugye?
Vagy abból indulsz ki, hogy amikor te Budapestre jöttél Szegedről, csak szintén Szegedről Bp.-re költözött ember tanácsai váltak be neked?
Szerk. 2.: az, hogy valaki jártas Nyíregyházán, mennyire releváns dolog szerinted budapesti hely- és szakiismeret szempontjából?
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #109636 üzenetére
Szerintem sajna csak eBay. Vagy vedd meg a két alább ajánlott opciót, a kollégák is biztosan bőszen használják olyan eszközben (régi Nokia cuccok), amibe mini SD való.
-
Tim82
félisten
Keresek 3.5" floppy meghajtóhoz szalagkábelt, ingyen vagy max. sör-csoki árfolyamon.
-
Tim82
félisten
válasz
sketchifun #109461 üzenetére
Kezitcsókolom, ugye a kérdés az volt, hogy "melyik a legerősebb lapomba tehető proci", nem az, hogy "mennyire tuningképes a lapom"...
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #109282 üzenetére
Jó lesz a középárfolyam számlakonverziós deviza eladási árfolyamnak is... (vonatkozó ÁSZF 3.8.5.2.1. pont)
-
Tim82
félisten
Ingyen vihetőek az aktuális HumbleBundle-ből a következő játékok (Steam kulcs formájában):
- Broken Sword 5: The Serpents Curse
- Shadowrun Returns
- Shadowrun: Dragonfall - Director's Cut
- Shadowrun: Hong Kong - Extended Edition
- Wasteland 2: Director's Cut - Standard EditionJelentkezni privátban.
-
Tim82
félisten
válasz
hszilard666 #109025 üzenetére
Hát ja. Én megelégszem a Veho Z8-cal is...
-
Tim82
félisten
válasz
hszilard666 #109023 üzenetére
Kénytelen leszel Earpodozni.
-
Tim82
félisten
válasz
Mercutio_ #108918 üzenetére
Nem vitattam, hogy az evvel is helyes csak viccesnek találtam egy hsz-ben és azonos témában a leírtakat.
Tekintve, hogy mire írtad ezt, biztosan csak a véletlen és a csillagok együttállása volt.
Ezért felesleges volt kisesszét alkotni. (Illetve nem, mert legalább szórakoztató
) + A linkelt véleményem miért lenne helytelen?
Mondjam azt egyszerűen legközelebb magyarázat nélkül, hogy címzetes baromságnak tartom?
Az, hogy jelenleg milyen vezérfonal mentén dolgoznak a nyelvészek már megint más tészta, bár megjegyzem mintha néhány évtizede még nem ők kullogtak volna a tömeg után, inkább iránymutatásként jelezték mi a helyes/megfelelő.
Ha lenne olyan hatékonyan összedolgozó oktatás- és tudománypolitika, mint jó pár évtizede, akkor nem volna lehetetlen a dolog.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108915 üzenetére
Én ezzel úgy vagyok, hogy rajtam kívül álló folyamat, amire nincsen ráhatásom, még a "szabályokat hozó" nyelvészek is lemaradásban vannak. Idegeskedést, felháborodást, ellenérzést stb. rég nem vált ki belőlem.
Gimnáziumi történelemtanárnőm (aki egyébként amellett, hogy tanított, könyvet is írt XX. századi autonómiatörekvésekről) egyébként élőszóban suksükölt keményen, ki is röhögtük érte csúnyán a háta mögött. Gondolom, ezt a jó szokását, beidegződöttségét szegény azóta sem tudta levetkezni.
Pedig az eredeti diskurzust kiváltó "evvel"-lel ellentétben ez tényleg helytelen nyelvtanilag, a közmegegyezés szerint is stb.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108912 üzenetére
De azért a régi általános iskolai tanítói nevelői módszerekre való hivatkozás nem igazán érv nyelvfejlődési, nyelvhelyességi, helyesírási kérdésekkel kapcsolatos diskurzusban szerintem.
Nekem is sok dolog furcsa a nyelvfejlődésben, sok dolog nem tetszik persze, nem is ezzel kapcsolatban éreztem az avart (
) az Erőben.
-
Tim82
félisten
válasz
Mercutio_ #108905 üzenetére
Kérlek, olvasd el újra, amit írtam, esetleg azt is gyógyultan tedd meg. Az "evvel" esetében annyira kívántam rámutatni, hogy az, hogy az "ezzel"-t tekintik választékosabb, szebb kifejezésnek, viszonylag új jelenség, ahogy meg amúgy fant0mi is rámutatott (meg bármelyik Google-keresés az "ezzel vagy evvel" keresőkifejezéssel), nyelvtanilag egyik sem helytelen. Szerintem mindkét kifejezés teljesen jól megfér a magyar nyelvben, amúgy viszonylag ritkán, de hallom is az "evvel"-t élőbeszédben is (jellemzően vidéken), nem azonos kategória a helyesírási hibákkal.
Mondjuk olyat sem írtam, hogy "ne a múltra mutogassunk". Annyit próbáltam érzékeltetni az irónia eszközével, hogy ez a fajta szemlélet a nyelvre húzva totálisan helytelen. A magyar nyelvet olyan 15-20 millió ember beszéli világszerte (nem néztem utána a számoknak, így biztosan nem pontos), persze hogy változik, mint minden nyelv, nem pár ezer nyelvész fogja sikeresen meghatározni a szabályait, ők leginkább követni és leírni próbálják az aktuális állapotot, meg kísérletet tesznek valamilyen közmegegyezés szerinti szabályrendszerbe foglalásba nyelvi törvényszerűségek, felismert változások stb. alapján, amely szabályrendszer igazából akkor működne jól, lehetne teljesen érvényes a nyelvre, amire alkalmazni kellene, ha minden, az adott nyelvet beszélő ember egységes kulturális és oktatási háttérrel rendelkezne. Lehet nem szeretni, hogy milyen irányba fejlődik a nyelv, de az az elvárás, hogy majd a nyelvészek sikeresen betartatják mindenkivel ezt a szabályrendszert, teljesen irreális. Tekintve, hogy a magyar nyelv biztosan létezik már úgy 1500 éve, a modern értelemben vett nyelvészet meg úgy 2-300 éve (+ lásd a nyelvet beszélők számát vs nyelvészek számát és a nyelvészek lehetőségeit), azért a nyelvészek felismerték, hogy ők a "gálya", a használt nyelv meg a " tengerár".
A kresszel való összevetés meg pont azért nem jó, mert sokkal kevesebb idő óta fennálló rendszerről van szó, amit sokkal kontrolláltabb körülmények között sajátítanak el azok, akiknek alkalmazniuk kell.
-
Tim82
félisten
válasz
gzbotii #108903 üzenetére
Thia answer is wong on so many levels.
-
Tim82
félisten
válasz
gzbotii #108894 üzenetére
Csak kíváncsiságból: valaki leírná az okot, hogy miért kerülje az egyszeri halandó az "evvel" szó használatát, HA lehet? Mármint normál hétköznapi nyelvben, nem pedig az MTA éves muriján vagy sajtócikkben. Ha a nyelvészek is csak annyit írnak, hogy manapság kevésbé választékos kifejezés, azért önmagában ez picit sovány ellenérv. Én sem használom, de pontosan azért, mert az "ezzel" nekem szebbnek és választékosabbnak tűnik. Btw., az "evvel" amúgy archaikus, régen az volt jobban elterjedve, tessék csak XIX. századi, XX. század eleji magyar prózát olvasni.
Amúgy lehet sírni, hogy jajdeszar, hogy a nyelv fejlődik, a nyelvújítás is mekkora bullshit volt már, meg ez a sok förtelmes latin/német/szláv jövevényszó is mit keres a magyarban, isa por es homu vogymuk. Értem én persze, hogy a gyerekkori körmös mekkora trauma volt, meg az eltartott kisujjú nyelvi sznobizmus mennyire fontos dolog.
Ezek a nyelvészek meg ilyenek, sem lehetőségük nincs arra, sem feladatuk nem az, hogy fenntartsanak egy purista nyelvrendőrséget, mely statáriális eljárás keretében helyben főbelövi azt, aki kiejt a száján egy suksükölést, a nyelv fiktív tisztaságát védelmezendő. Mondjuk akkor már a "Kressz" is büntetendő kellene, hogy legyen.
-
Tim82
félisten
válasz
oriic #108812 üzenetére
Amúgy ez a "jajdeszarulérzemmagamValentinnapon" fíling hogy fér össze neki a nagy death/black metálos imidzsével? Bár semmi sem lehetetlen, csak akarni kell.
-
Tim82
félisten
válasz
sketchifun #108346 üzenetére
Megyünk pizzáért alapot ásni.
Cukor ez a királyi többes.
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #108198 üzenetére
Talán ezt. (Csak tipp, nem találtam más film tervezett januári forgatásáról infót egy gyors kereséssel.)
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108152 üzenetére
Előfordul a legjobbakkal is, hát még veled.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108149 üzenetére
Te vagy a jani akkor. Így mulat egy magyar nábob!
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #108146 üzenetére
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #108144 üzenetére
Már nem kell, írtak rám közben.
A proci meg nem kellene, X2-t keresek.
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #108142 üzenetére
Három már nekem is van, so?
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #108140 üzenetére
Mondod ezt a G5 iMac/Linux kombóddal...
-
Tim82
félisten
KERESEK sör-csoki árfolyamon:
- egy darab 1 GB-os DDR1-400 (leánykori nevén PC-3200), asztali gépbe való memóriamodult (lehetőleg Kingmax-ot)
- socket 939-es AMD Athlon 64 X2 procit (3800+ vagy 4200+). -
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108094 üzenetére
"Ha tetszik, ha nem, van. Tiltani lehet, de törölni nem." =! "nem választható opció"... mint az közismert, használhatsz mást is...
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #108090 üzenetére
Sőt, csak Edge van, böngészőt sem enged mást telepíteni.
Oh wait.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #107983 üzenetére
Én csak arra utaltam, hogy azt meg tudják ott mondani, hogy van-e értelmes, scrapernek beállítható adatbázis magyar tartalmakhoz.
Én úgy csinálnám egyébként, hogy magyar filmeket és sorozatokat külön mappába tenném és arra a mappára vonatkozóan más scraper-es adatbázist állítanék be a Kodiban, mint az alapértelmezettek.
Disclaimer: nem próbáltam ki, tehát csak feltételezem, hogy így meg lehetne oldani.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #107980 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy ha a netes scrapernél meg lehet adni valamilyen magyar netes adatbázist az adott könyvtárra, onnan talán korrektül húzná le a metaadatokat a Vízipók és hasonlók esetében. Hogy van-e ilyen adatbázis, azt nem tudom (nekem ritka kivételektől eltekintve jól működnek a Kodi alapértelmezett adatbázisai), de vélhetően a Kodi és kiegészítői topikjában ezt is tudják.
Ha ez nem járható, akkor - tudtommal - marad az nfo fájlos szarakodás sajnos.
-
Tim82
félisten
válasz
MasterMark #107673 üzenetére
A varázsszó minden bizonnyal a push üzenet...
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
hszilard666 #107067 üzenetére
Telefon Bisztró. Frankel Leó u. 10.
Ha csajjal mész, a szándékaidat egyértelműen kimutathatod azzal, hogy a hely dekorációját régi erotikus fotókból állították össze.
850,-
-
Tim82
félisten
válasz
hszilard666 #106976 üzenetére
Most elgondolkodtam, hogy az évek óta nem használt Logitech Kinetik Backpack-omat mennyiért lehetne meghirdetni. (Mondjuk úgy vagyok vele, hogy nem kér enni, meg valamikor majd biztos hasznos lesz újra.)
-
Tim82
félisten
válasz
Agyasima #106591 üzenetére
De sehol nem látom, hogy mit jelent az a sejtelmes kijelentés, hogy "esténként" a teljes hosszában nem jár a metró.
Ezt csak úgy sikerült elképzelnem, hogy a metrómegállóban csukott szemmel közlekedsz, hogy ne lásd a plakátolást és a másfél-két hete ott osztogatott szórólapokat a felújításról is undorral, "Nem veszek semmit!"-felkiáltással lököd elfele.
-
Tim82
félisten
válasz
macilaci78 #106573 üzenetére
A monitorhoz annyit, hogy ez lehet akár PVA paneles HP monitor is (asszem L1940 a típusmegjelölés), na ilyet vettem úgy két éve Hardveraprón talán 6k-ért remek állapotban szülői géphez, csak érte kellett mennem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Zealot s79 100w 1hónapos eladó kíváloan szól jó mélyek az ár fix !!!!!
- Playstation Pulse 3D
- Asus Vivobook Oled 15.6 ryzen i5 5600h 16gb 1tbm2 ssd 3050 4gb video kari az ár fix !!!!
- Eladó/Asus P1504F /I5-8265U/12GB DDR4/Win 11Pro/15,6" FHD/256GB M.2 Sata!!!
- MacBook Pro 16' M1 Pro/16GB/1TB, magyar billentyűzet
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest