- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
tybaa
csendes tag
Köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat!
Olvasom a javasolt anyagokat, és ''okosodom''. :)
Lassan összeáll a kép - lassan, mert hát az angol tudásom... :B -
Szeni
aktív tag
1. Igen, meg lehet úgy csinálni, hogy a klienseken fussanak bizonyos programok. De pontosan ki kell számolni a memória igényét. Tehát gyakorlatilag ez határozza meg az erőforrás szükségletet kliens oldalról.
Szerver oldalon a gyors HDD elérés a fontos, tehát érdemes RAID 0-t használni.
2. Tulajdonképpen teljesen mindegy, bármelyik Linux-szal működik a dolog. Én SuSE 8.2-vel és LTSP-vel (Linux Terminal Server Project) csináltam meg. SZVSZ ez a legegyszerűbb és legtöbbet tudó megvalósítás. Annyi csak a lényeg, hogy a hálókártya valami szabványos, ismert darab legyen, a boot image pedig elvan egy floppyn.
Ennek az a nagy előnye, hogy csak a hálókártya drivere van a floppyn, amint felvette a kapcsolatot a szerverrel, utána minden onnan jön, tehát a hálókártya kivételével mindent onnan tudsz konfigurálni. (Ellentétben pl. az etherboot-tal.) -
Xerox
tag
Ohh megvan a problem, régi kislemezmeghajtót tettem bele és valamiért nem vala volt kompatibilis vele vala, mármint a géppel. Ezért tettem bele másik kislemez meghajtót és műxés vala vele. Hehe :DDD
-
Elbandi
aktív tag
Hello!
Na okoskodok ide is.... :)
Szoval, ha csak amolyan ''iroda'' hasznalatra lesznek a gepet, akkor megfelelo az uhu-linux is. (Legalabb megismerik azt is a suliban, nemcsak az m$ termekeket...:) ), beloginol a kozponti szerverre es ott futtatja az alkalmazasokat, a megjelenitest meg a kliens gep csinalja.
2. ''eros'' gepek a kliensek: a halozat csak a vinyo hasznalatat helyetesiti, minden helyi gepen fut, diakok fajljai, meg pl kozponti geprol mountolt home konyvtarba megy.
Na telleg megyek aludni...
Bandi -
Adi
senior tag
1) Megoldható, ugyanúgy netboot kell, csak itt az egész filerendszer NFS-en lesz. NFS-root opcióra keress rá a kernelben, így kell fordítani a kliensekre. Értelemszerűen nagyobb ilyenkor a kliensen a hardverigény, mintha csak X terminál lenne, mert a programok is ott futnak. Tkp. normál gép, amin irodai szoftverek Linux alatt mennek, elég rá, csak nem vinyón van minden, hanem hálózaton.
2) Esetleg itt nézz körül: [L]http://www.hup.hu/[/L]
3) Fogalmam sincs, de ne a problémát alakítsd az eszközökhöz, hanem fordítva. :) Talán ez jobb lesz neked: [L]http://www.ltsp.org/[/L]. -
Xerox
tag
Mitől van az, hogy az egyik haveromnál a még nem használt gépét nem bírom bootoltatni, mert amikor berakom a WIN98 SE HUN rendszerindító lemezét, nem találja róla a boot filet? Ötlet? :(
-
tybaa
csendes tag
A suliban lehetőségünk adódott a régi gépeink cseréjére, és felmerült bennem, hogy hdd nélküli gépek vásárlásával megspórolható lenne majdnem +1 gépre való pénz. Mivel a diákok által készített fájlok tárolására bőven elegendő lenne 1 vinyó is, gép viszont mindig kevesebb van, mint kellene, egyre jobban tetszik a gondolat.
Csak hát a megvalósítás...
Itt van az asztalon a Network Boot HOWTO, és végigolvastam az összes topikot amiben szerepelt a boot és a lan szó - azaz használtam a keresőt :) -, de még mindig homályos kicsit a dolog. Az angol tudásom sem tökéletes, kellene néhány tanács, hogy ne legyenek téves elképzeléseim, és hogy ne szívjak vele túl sokat.
Szóval, aki csinált már ilyet (lehetőleg sikeresen :) ), ne fogja magát vissza!
A konkrét problémáim:
1. Az világos(:U), hogy megoldható úgy a dolog, hogy a kliens gépek floppyról bootolnak, terminálként üzemelnek, és a szerveren futnak az alkalmazások. Meg lehet-e úgy csinálni, hogy a kliens gépeken futnak az alkalmazások, és a szerver csak a hdd-t (nyomtatót, CD-t) biztosítja számukra? Mi a kliens és a szerver hardverigénye a két esetben?
2. A Network Boot HOWTO letölthető valahonnan magyarul?
3. SUSE 8.2 és UHU Linux áll rendelkezésemre. Melyikkel lehet egyszerűbben megoldani a problémát? -
Senki?
-
Szeni
aktív tag
Én csináltam olyan hálózatot, amiben voltak/vannak vinyó nélküli gépek. Igaz én Linux alapon csináltam. De működik Windows alatt is, de úgy tudom, csak a szerver oprendszerek támogatják.
Nos, a linuxos: nem kell hozzá boot eprom! (Csak lehet.) Akár egy floppyról is bootolható a gép. Többfélr megoldás is szóba jöhet többféle protokollal. A legismertebb az etherboot (ez benne van szinte mindegyik disztibben). De nekem a legszimpatikusabb az LTSP (Linux Terminal Server Project), mert csak egy indító floppy kell hozzá (un. eprom image) és még a kernelt is a szerverről tölti le, ezáltal csak szerver oldalról lehet konfigolni. Nagyon gyors (nekem kb. 15 mp alatt állt fel a SuSE KDE 3.0-val a kliensen!), futtathatók programok helyileg is (RAM-ból), valamint (szinte) minden helyi eszköz használható (CD-ROM,CD-RW, ZIP, floppy, hangkártya, nyomtató, stb.). -
Tsibe?
Ötlet? -
Cél: a meglévő relatíve erős gép (TB 1000 vagy lehet hogy nemsokára XP1700) mellé egy szövegszerkesztésre, internetezésre alkalmas gépet tenni, plusz vinyó, cd etc. nélkül. Ez a lényeg, bárhogyan is legyen megvalósítva.
-
-
rog
addikt
nem erre gondolt szerintem. hanem csak a hattertarakat akarja a ''szerver''-en hasznalni.
''Terminal Services Architecture
Terminal Services extends the model of distributed computing by allowing PCs to operate in a server-based computing environment. With Terminal Services running on a Windows 2000-based server, all client application execution, data processing, and data storage occur on the server. Applications and user desktops are transmitted over the network and displayed via terminal emulation software. Similarly, print streams, keyboard input, and mouse clicks are also transmitted over the network between the server and the terminal emulation software. Each user logs on and sees only their individual session, which is managed transparently by the server operating system and is independent of any other client session. '' -
Sipi
addikt
Ami neked kell: bootp protokoll. Windfos alatt nem tudom, hogyan lehet megcsinálni (Windows NT/2000 Server alatt tutira megy, mert abban van külön remote boot...:)), Linux alatt egyszerű. Keress rá bootp alkalmazásokra!
A klienst hálóról kell bootolni, és összvissz pár dolgot kell megadni neki (pl. image nevét, amit letölt a bootp szerverről). Annak idején VAX/VMS alatt szuperül ment...:)
Sipi -
Megoldandó probléma:
Az egyik szobában komplett gép, a másikban pedig egy másik, de vinyó, cd nélkül. Az előzőt teljesen használható gépként kéne meghagyni, de a másiknak arról kellene bootolnia, CD-t elérnie, meg internetet is.
Hogyan?
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Elektromos autók - motorok
- Farmerama.hu (online birtokfejlesztés) OFF topic
- Napelem
- Milyen monitort vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gitáros topic
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest