Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fall-N

veterán

válasz <Adamsky> #54 üzenetére

Semmi baj nincs az AMOLED-del csak helyén kell kezelni. Sportórába nyilván nem fontosak a külsőségek, így oda jobb a MIP. Átlagos okosórában vígan elvan az ember vele, nem igazán melegszik vagy sérül meg, az maga az óra tokozásán múlik. Sok múlik azon is, hogy az órán milyen zárt vagy nyílt OS fut-e. Ott van például a Huawei GT5, ami simán elmegy sokáig egy töltéssel és AMOLED kijelzővel. Cserébe zárt rendszer van rajta, korlátozott funkciókkal. De az is igaz, hogyha megszokja az ember a szebb kijelzőt, akkor nehezebb visszatérni a kevésbé jó kijelzőhöz.

Szóval ez is attól függ ki kire használja az adott eszközt. Tökéletes példa a kerékpáros komputer. Ott is sokunknak bőven elég a monokróm LCD, de drágább modelleknél rá van kényszerítve az ember a színes kijelzőre, ami sokszor csak egy sima LCD, nem is OLED, így még többet fogyaszt feleslegesen. Ha megy AMOLED, akkor számítani kell ré, hogy beéghet a statkusabb megjelenítés miatt, így mégiscsak a színes LCD a jobb ebben a felhasználásban, ha már nem monokróm.

• HThomas

őstag

Több szintje van ennek: sima GPS-es trackingnél van a GPS fogyasztása. Navigálásnál az újratervezésnek van gondolom valami overheadje, de ez szerintem nem jelentős. Menet közben nem tervez folyamatosan újra, legfeljebb ha letérsz az útról, de nem tudom ez hogyan működik pontosan, én is szinte mindig előre gyártott GPX útvonalat töltök be.

Ami biztosan többlet fogyasztás, hogy ha a térképes nézet folyamatosan aktív, és a haladás, illetve orientációváltozás miatt folyamatosan újrarajzolgatja a térképet. MIPsnél ez viszonylag költséges művelet, pl az óraszámlapok fejlesztői ezért is optimalizálnak arra, hogy minél kevesebb újrarajzolás kelljen egy rajzolási lépésben (pl másodperc mutatók elrejtése egy idő után).

Nem mértem ezeket, valamelyik DCrainmaker tesztben mért talán térképes navigációt, de nem emlékszem a részletekre. Én általában azt szoktam, hogy ha 8-10 órás vagy hosszabb távokat megyek, akkor átváltok a térképes nézetről, hogy ne az legyen folyton aktív.

#55 xhege: az Amoleddel szemben Garminos körökben kvázi keresztes hadjárat zajlik.
    Ennek szerintem az az oka, hogy a Garmin Fenix és hasonló óráinak a felhasználói táborában sokan használják egésznapos kültéri események trackelésére az órát. A Samsungnál és az Applenél ilyen felhasználás fel se merül igazán, nem is értik, hogy mi a problémája a fanyalgó Garminosnak. Az akksiidő ugyanez a téma pepitában: értem, hogy a csúcs Samsung már 2 napot is kibír talán töltés nélkül és amúgyis mindennap zuhanyzás alatt feldobja tölteni... de próbálj azzal egy Kinizsi 100-at vagy egy Ultrabalatont letrackelni.

• xhege

veterán

és HTomas:
    Így van nagyon felhasználás függő a dolog. Simán adom, hogy bringázáshoz pl sokkal jobb a MIP, meg még sok máshoz is. Én többnyire teremben edzek, nekem tökéletes az Amoled. Azonban mondjuk nyáron egy 6-8 órás túrát még az akksi miatt folyamatosan fikázott (jogosan) Apple Watch Series 9 is végig trekkelt, úgy hogy este elég volt töltőre tenni. Ultra sportolóknak (mennyi van ilyen?) persze jobb egy Enduro 3 természetesen.
    Az Aod engem soha nem érdekelt, de nyilván sokakat meg igen. Azonban Aod mellett is elketyeg 1 hétig , az meg többnyire mindenre is elég.
    A mikro led valóban ígéretesnek tűnik, kíváncsian várom. :K

Félreértés ne essék én nem mondom, hogy jobb az Amoled, mint a MIP (nekem az, de ez egyéni preferencia). Mindkettőnek megvan a helye és a szerepe. Csak sokszor az Amoleddel szemben Garminos körökben kvázi keresztes hadjárat zajlik. Nem használhatatlan szarok azok már egyáltalán. A tulajdonosok nagyobbik része meg nem 100km-eket mér vele, hanem 2-3 sziget kört, sőt sokan még ennyit sem. :)

• bwoay

nagyúr

válasz <Adamsky> #45 üzenetére

ezt a párkányos dolgot annak kapcsán írtam, hogy hiába fogyaszt az AMOLED túl sokat, attól még tudhatna az óra inaktív kijelző mellett napfényről tölteni, mint opció. pl outdooros arcok biztos hasznát vennék, 0-24-ben aktivitást mérők meg nyilván nem. én pl otthon csak éjjel "hordok" órát, a kanapén tespedve nem.
    de eskü ennyire nem viselem ám a szívemen az AMOLEDesek sorsát, és rakhat bele bármit a Garmin, nekem nem lesz szimpatikusabb ez a típusú kijelző (mármint órában).

VS461:
    olvastam ezt a megjegyzést, de a stealth módról nekem sokkal inkább az jut eszembe, hogy az ember nem éppen hivatalosan és szabálykövetően akar bejutni valahova :) egyébként jó ötlet kvázi battery savernek használni, de a power managerben is egész jól el lehet játszogatni a beállításokkal, ha az ember üzemidőt akar nyerni.
    egy multisport óra tudását meg kb senki nem használja ki, ha a sw-es funkciókat értjük ezalatt. és nem is ez a cél, csak ezt nehezen érti meg az, akinek soha nem volt dolga ilyen eszközzel.

• HThomas

őstag

válasz <Adamsky> #45 üzenetére

Ez a tervezés azért elég erősen limitált, na arra gondolj, hogy ott az órán szép kényelmesen lepakolgatom a waypointokat (az érintős Fenixek talán ebben jobbak, olyat nem még használtam). De ha a célt nagy-nehezen meg tudom adni, akkor utána oda tervez egy teljesen korrekt útvonalat a saját topomap (ha jól emlékszem) térképével (illetve talán OSM-et és még turistautakat.hu-t is tud, ezt nem olyan rég néztem pont valamelyik Fenix topicban szereplő kérdés miatt, de a tervezésben nem vagyok biztos).

Szóval erősen szükségmegoldás, de arra jó, hogy ha mondjuk elromlik / lemerül / elveszik a telefonod (és a papír térképet is elfújta a szél), akkor valahogy elkeveredj vele a legközelebbi faluig.

Normális útvonaltervezéshez inkább telefon kell, sőt, én azt 99%-ban előre az asztali gépen csinálom és onnan töltöm át a térképet az órára.

Megjegyzem a térképes navigáció MIP-en is jobban szívja az akksit, gondolom a több újrarajzolás miatt. Mondjuk engem a MIP-es Fenix simán végigvitt 70km-es távon gond nélkül, ezt az AMOLED-essel már nem biztos, hogy szívesen bevállaltam volna.

• bwoay

nagyúr

válasz <Adamsky> #36 üzenetére

lehet, hogy ez ritka, de abból indultam ki, hogy a tough solar Casio userek körében tipikusan az ablakpárkány a töltő :D
    egyébként tudtommal az AOD elég népszerű, mert nem mindenkinek felel meg az, hogy random rápillantva az órára a kijelző nem mutat az égvilágon semmit. az biztos, hogy a full brightness meg az erős napfény kombó nagyban növeli a beégés veszélyét, de gondolom eleve nincs is olyan beállítási lehetőség, hogy full fényerő for fucking ever.

xhege:
    sok helyen valóban, de van, ahol 80 alatt elérhető nálunk is. Az amazonos ár meg egy időszakos akció, ez is hozzátartozik az igazsághoz, de ez nem változtat a tényen, hogy ennyiért meg lehet vásárolni.

a térkép témához még annyit fűznék hozzá, hogy MC Pite írta korábban: neki jobban bejön a vaktérképes navigáció, mert számára sokkal gyorsabban/egyszerábben áttekinthető így az útvonal, mint amikor az egy domborzati térképre van rátéve. Szóval van ilyen is :)

• HThomas

őstag

válasz <Adamsky> #36 üzenetére

F6-on simán tudok on the fly útvonalat tervezni az órán (nem teszek ilyet), ha letérek az előre tervezett útról, akkor a térképen nagyjából látom, hogy merre vagyok és látom merre kéne visszamennem az eredeti útvonalhoz (anélül, hogy futás közben a telefonnal kéne szórakoznom), bonyolultabb elágazásokban számomra segítség a vaktérképes navigációhoz képest. Nyilván lehet nélküle élni, de aki ismeretlen helyeken terepfut, annak szerintem jó szolgálatot tesz.

Nagyon off, de a Garmin árazásáról nekem mindig az újautó árlisták jutnak eszembe: egy random prémiumnál egy-egy tétel simán van annyi, mint egy Garmin óra. Simán elmegy 1-2 millió funkcionálisan értelmetlen dolgokra, mint nagyobb/szebb felni, sportos díszítések, extra fényezés, stb. A Garmin óra ezzel szemben legalább egy csomó valóban hasznos funkcióval bír :)

• Fall-N

veterán

válasz <Adamsky> #29 üzenetére

Nem tudom miért nem gondolkodik egyik gyártó sem a dupla kiejlzőben, mint a TicWatch. Elég lenne egy CSTN kijelző sokszor, mellé meg ott lenne az AMOLED.

• olcsoleves

csendes tag

válasz <Adamsky> #19 üzenetére

Abból a szempontból nem tökmindegy a kijelző, hogy az AMOLED valószínűleg nagyságrendekkel többet eszik, mint amit egy képernyő köré épített naplemes panel elő tud húzni a kalapból, és így érezhető hatása sem sok lenne. Akkor már inkább lepje be a képernyő a teljes felületet, így is bőven van két maraton a feltöltött 965-ösömben.

• bwoay

nagyúr

válasz <Adamsky> #19 üzenetére

nem állítom, hogy a színes meg a monokróm MIP kontraszt és láthatóság szempontjából ugyanaz tudják, de roppant furának találom, hogy az Instinct evolúció átugrotta ezt a lépcsőt.
    A színeket amúgy (gondolom) valahogy filterrel oldja meg a MIP, így a visszatükröződő fény nagyobb része nyelődik el, mint a monokróm változatnál. Ezért nem lehet egyformán kontrasztos a kettő, ráadásul a power glass még rontott is a helyzeten (a zafírüveg meg végképp). Az nagy truváj a szememben, hogy a 8-as Fenixnél megszabadultak ettől a plusz rétegről, miközben még nőtt is a solar hatékonyság, annyival jobbak az új panelek. Azt gondolná az ember, hogy itt az idő, jöhet az első önnfenntartó színes Garmin. ja várj, inkább legyen helyette egy AMOLED-es modell térkép meg touchscreen nélkül, elvégre annak sokkal több értelme van... Szóval egyetértek az Instinct identitászavarát illetően. Kíváncsi is leszek a Tactical változat milyen kijelzőt kap majd!

Amúgy még az AMOLED fétist is meg tudom érteni valahol, csak hát ezek az órák nem éppen tartalomfogyasztásra valók.

• bwoay

nagyúr

válasz <Adamsky> #8 üzenetére

nekem van egy olyan félelmem, hogy az utolsó "MIP" mohikánokat látjuk. Teljesen nyilvánvaló az irány, amit a Garmin kitűzött. Szentül hiszem, hogy amint megoldják a solar + OLED kombót, búcsút inthetünk a MIP-nek. Ha megnézed az Instinct 3-at, aggasztó, hogy a színes változat kapásból AMOLED lett. Nem is értem! Pont az üzemidő bajnok? Miért nem kaphatott színes MIP + solar kombót? Pedig nagyon jó lenne látni egy ilyen modellt, ami smartwatch módban egyáltalán nem igényel töltést napsütés mellett...

xhege:
    Ezek a markáns színű betétek az Enduro 3, a Fenix 8 vagy az Instinct 3 esetén sokakat kikészítenek. Szerintem is csak komolytalanabbá teszik a korábbi generációknál jóval drágább modelleket.

-igu-:
    nekem ugyan tisztes méretű G-Shock és Pro Trek óráim is vannak,
    és pl az 50 mm-es Instinct 2X méreteivel sincs az égvilágon semmi gondom,
    de a Fenix/Enduro páros valahogy furán áll a kezemen. Talán a nagy üveg felület teszi. Ezekhez vagy tagbaszakadt ember kell, vagy egyszerűen tudni kell őket viselni. Meg kérdés az is, hogy ki mennyire akarja hordani sportolás mellett pl simán a hétköznapokban, vagy mondjuk alváshoz.

• xhege

veterán

válasz <Adamsky> #3 üzenetére

Nekem 51mm Epix Pro van. Először engem is elgondolkodtatott a méret, de elmentem a Zergébe és felpróbáltam. Én úgy érzem, hogy számomra teljesen ok. Igaz a csuklóm kerülete 20-21 cm között van. Ami egyébként a leginkább tetszik benne, hogy 26mm a szíj. Előtte a 47mm órákon nekem nagyon tetszett a 22mm szíj valahogy, de ez csak az én hülyeségem.
    Mindenképpen meg kell próbálni személyesen. Az Enduro 3 engem is elgondolkodtatott, de az zöld gomb az oldalán számomra borzasztóan néz ki. Nyilván ez meg csak ízlés kérdése.

• bwoay

nagyúr

Az a baj szerintem ezekkel az 51 mm-es modellekkel, hogy optikailag nagyobbnak tűnnek. pláne, hogy "lug to lug" konkrétan 58 mm-esek. Suunto Core-on szocializálódva (49-50 mm) azt gondoltam, hogy az 51 mm-es Fenix 7x sima liba, aztán volt alkalmam felpróbálni, hát rajtam full krumpli volt. és vagyok 193 cm, meg kb 90 kg. bár nem is a testalkat a mérvadó, mert ismerek olyan alacsony, sportos csajt, akinek a csuklóján valahogy nem mutat hülyén. Viszont a világból kimenni Instincttel lehet és annak a méretei/arányai is barátságosabbak.

• HThomas

őstag

A búvár-pilóta az egyik kezén Quatixot hord, a másikon meg Marq Aviatort. Ez a wannabe kommandósoknak való.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés