- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Realme GT 5G - versenyképes
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
<Adamsky> #54 üzenetére
Több szintje van ennek: sima GPS-es trackingnél van a GPS fogyasztása. Navigálásnál az újratervezésnek van gondolom valami overheadje, de ez szerintem nem jelentős. Menet közben nem tervez folyamatosan újra, legfeljebb ha letérsz az útról, de nem tudom ez hogyan működik pontosan, én is szinte mindig előre gyártott GPX útvonalat töltök be.
Ami biztosan többlet fogyasztás, hogy ha a térképes nézet folyamatosan aktív, és a haladás, illetve orientációváltozás miatt folyamatosan újrarajzolgatja a térképet. MIPsnél ez viszonylag költséges művelet, pl az óraszámlapok fejlesztői ezért is optimalizálnak arra, hogy minél kevesebb újrarajzolás kelljen egy rajzolási lépésben (pl másodperc mutatók elrejtése egy idő után).
Nem mértem ezeket, valamelyik DCrainmaker tesztben mért talán térképes navigációt, de nem emlékszem a részletekre. Én általában azt szoktam, hogy ha 8-10 órás vagy hosszabb távokat megyek, akkor átváltok a térképes nézetről, hogy ne az legyen folyton aktív.
#55 xhege: az Amoleddel szemben Garminos körökben kvázi keresztes hadjárat zajlik.
Ennek szerintem az az oka, hogy a Garmin Fenix és hasonló óráinak a felhasználói táborában sokan használják egésznapos kültéri események trackelésére az órát. A Samsungnál és az Applenél ilyen felhasználás fel se merül igazán, nem is értik, hogy mi a problémája a fanyalgó Garminosnak. Az akksiidő ugyanez a téma pepitában: értem, hogy a csúcs Samsung már 2 napot is kibír talán töltés nélkül és amúgyis mindennap zuhanyzás alatt feldobja tölteni... de próbálj azzal egy Kinizsi 100-at vagy egy Ultrabalatont letrackelni. -
Ebben az összehasonlításban azért nem egyértemű, hogy mit jelent a GPS Normál üzemmód. Más az, hogy egy túrát trackelsz kikapcsolt kijelzővel AMOLED esetén (vagy inaktív háttérvilágítással MIP esetén) és félóránként ránézel valamelyik adatmezőre. Illetve más, ha egy térképes navigáció fut folyamatosan aktív kijelzővel, erős napsütésben. Vagy megint más, ha MIP esetén kell a folyamatos háttérvilágítás pl szürkületkor és este.
Az egyik korábbi topicban valaki panaszkodott arra, hogy nem jó neki az AMOLED, mert futás közben ha ránéz az órára akkor nem mindig éled fel és nem látja rögtön amit akar. MIP-nél nincs ilyen gond, legalábbis nappal. Az ilyen apróságok sem igazán derülnek ki pusztán a táblázatot nézve.
De elhiszem, hogy az 51-es Epix végigbír egy ultrafutást vagy 100km-es túrát, sőt, a fenti táblázat alapján a 47mm-essel sem lehetetlen. Persze ilyenkor az is bejön, hogy tipikusan nem a rajtvonalnál veszem le az órát a töltőről, illetve értékelem, ha a célnál sem az az első dolog, hogy töltőre kell raknom. Arról nem is beszélve, ha valaki több napos túrázásra megy és nem akar az óra töltésével szórakozni.
Én igazából az AMOLED előnyét nem látom, hogy miért kell sportórában erőltetni. Persze, addig nincs baj, amíg van AMOLED és MIP is, mindkét esetben teljes funkcionalitással. De sajnos a jövő nem erre mutat. Ez látszik már a témaindító cikkben is... hol van a 47-es MIP-es Tactix?
A kommersz okosóra az persze más... elhiszem, hogy a mai ember arra gerjed, hogy mindent egy 1-2 inches kijelzőn csináljon és ez most a divat, de az értelmét továbbra sem látom (ezzel valószínűleg kisebbségben vagyok
).
-
Nekem az 51-es már túl nagy. Ha a lug-to-lug (mi ez magyarul?) távolságot csökkentenék pár millimétert, akkor esetleg bevállalnám, de valszeg nem is nézne ki jól az óra, másrészt meg miért, amikor a 47-es nekem pont tökéletes méret, és a MIP-esnél az üzemidővel sem kell bűvészkedni. Lehet pár év múlva eljutnak odáig, hogy az akkori AMOLED hozza a mostani MIP-es óra üzemidejét valami egyszerűbb AOD mellett is, de addig számomra felejtős a technológia.
-
válasz
<Adamsky> #45 üzenetére
Ez a tervezés azért elég erősen limitált, na arra gondolj, hogy ott az órán szép kényelmesen lepakolgatom a waypointokat (az érintős Fenixek talán ebben jobbak, olyat nem még használtam). De ha a célt nagy-nehezen meg tudom adni, akkor utána oda tervez egy teljesen korrekt útvonalat a saját topomap (ha jól emlékszem) térképével (illetve talán OSM-et és még turistautakat.hu-t is tud, ezt nem olyan rég néztem pont valamelyik Fenix topicban szereplő kérdés miatt, de a tervezésben nem vagyok biztos).
Szóval erősen szükségmegoldás, de arra jó, hogy ha mondjuk elromlik / lemerül / elveszik a telefonod (és a papír térképet is elfújta a szél), akkor valahogy elkeveredj vele a legközelebbi faluig.Normális útvonaltervezéshez inkább telefon kell, sőt, én azt 99%-ban előre az asztali gépen csinálom és onnan töltöm át a térképet az órára.
Megjegyzem a térképes navigáció MIP-en is jobban szívja az akksit, gondolom a több újrarajzolás miatt. Mondjuk engem a MIP-es Fenix simán végigvitt 70km-es távon gond nélkül, ezt az AMOLED-essel már nem biztos, hogy szívesen bevállaltam volna.
-
válasz
<Adamsky> #36 üzenetére
F6-on simán tudok on the fly útvonalat tervezni az órán (nem teszek ilyet), ha letérek az előre tervezett útról, akkor a térképen nagyjából látom, hogy merre vagyok és látom merre kéne visszamennem az eredeti útvonalhoz (anélül, hogy futás közben a telefonnal kéne szórakoznom), bonyolultabb elágazásokban számomra segítség a vaktérképes navigációhoz képest. Nyilván lehet nélküle élni, de aki ismeretlen helyeken terepfut, annak szerintem jó szolgálatot tesz.
Nagyon off, de a Garmin árazásáról nekem mindig az újautó árlisták jutnak eszembe: egy random prémiumnál egy-egy tétel simán van annyi, mint egy Garmin óra. Simán elmegy 1-2 millió funkcionálisan értelmetlen dolgokra, mint nagyobb/szebb felni, sportos díszítések, extra fényezés, stb. A Garmin óra ezzel szemben legalább egy csomó valóban hasznos funkcióval bír
-
-
-
Ha a következő generációnál nem lesz MIP, akkor tuti azonnal rohanok a boltba venni egy 47-es F8-at, függetlenül attól, hogy a jelenlegi F6 Pro tökéletesen muzsikál.
Nekem amúgy a 47-es méret a tökéletes, ingben szűkös picit, olyankor van, hogy egy kisebb, vékonyabb órát veszek inkább fel. -
-
Ez még mindig rohadt jól néz ki
Az mondjuk kár, hogy nincs 47-es méretben MIP-es.
Illetve más kérdés, hogy földi halandónak bőven elég a Fenix is.
Új hozzászólás Aktív témák
ma LED zseblámpa, EKG és taktikai funkciók benne.
- Kuponkunyeráló
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Yettel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Futás, futópályák
- Túra és kirándulás topic
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Spigen Thin Fit Pro + Spigen Slim Armor Pro Samung Galaxy Z Fold5 -höz
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Eladó 3 az 1-ben vezeték nélküli gyorstöltő A+ Charger WCV3IN1
- Kijelző felújításhoz gépek - alkatrészek
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra gyári billentyűzetes tok
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest