Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Toncos #36381 üzenetére

Ha csak fotóznál, szerintem az A6000 tud mindent még 2025-ben is amire igazán szükséged lehet a kezdéshez. Ha videóznál is, akkor sajnos 1080p a teteje, csak az A6300/A6500-zal jött be a 4K felbontás.

Ami még így eszembe jut, hogy az A6000-esen az Auto ISO nem tud minimum záridőt (ez az a záridő érték, ami alá ne menjen Auto ISO módban, hanem inkább az ISO-t emelje), ilyesmi funkció csak az A6300/A6500 generációban jött be. Én ezért vennék már inkább A6300-at, de őszintén szólva ez csak kényelmi funkció (de hasznos), ha IBIS (szenzor stabilizáció) is kell, akkor az A6500-nál jött be és azóta is csak az A6660 és A6700 tudják, de ezek jóval drágább gépek.

Egy kicsit zavaros lehet az elnevezések tengere a "hatezres" sorozatban, de megjelenési időrendben kb így nézünk ki (próbáltam nagyjából egy kalapba szedni azokat amik ugyanabba a generációba tartoznak):

A6000 - Az ősanya a 6000-es sorozaton belül (egyébként a NEX-6 utódja)

A6300 - Az A6000 utódja, már 4K videóval és pár extra funkcióval és új AF rendszerrel
    A6500 - Alapjaiban egy A6300-as már IBIS-el kiegészülve

A6100 - Butított A6400, ez lett az új olcsó hatezres gép az A6000 gyártásának végével
    A6400 - Az A6300 utódja a középkategóriában, jelenleg is ez a modell fut a kategóriában
    A6600 - Az A6500 utódja, azóta leváltották

A6700 - Az új csúcs APS-C váza a Sony-nak, jelenleg is ez fut

Nem tudom mi a kereted a vásárlásra, de én az A6500-at például csak akkor vennék ha különösen jó áron van, mert a Fujifilm X-S10 például gyakran kifogható kitobjektívvel 250 ezer forint körül és abban is van már IBIS és szerintem a Fujinak egy baromi jó Auto ISO módja van (meg szubjektív vélemény, de sokkal-sokkal jobb színei gyárilag). Amúgy szinte minden frankó third party objektív elérhető Sony E és Fujifilm X bajonettel is. A Sony használt piac amúgy egy kicsit élénkebb, könnyebben találsz hozzá eladó cuccokat.

• Jahno

veterán

válasz Toncos #36381 üzenetére

Kompakt után űrtechnika lesz, de ha valami ilyen 6000est kipróbálnál, akkor Pest környékén van nálam ésvagy haveri körben valami.

Hiányzó funkció sok lehet, csak kérdés kinek mi kell. Én a GPS modulra is pislogtam, hogy ááááá, mi a fenének az, aztán 2 év múlva bőven segített lerajzolni, hogy pontosan merrefelé tévedtünk el az óceánon. Kinek mi. Azóta soha többet sehol nem kellett, mert minek.

Ott vannak akik fotómasináról egyből telefonra küldik a képet, meg jajj azonnal ki kellene mennie Facéra. Úgyis ez lesz egy csomó gyártónál, nekem meg abszolút nincs rá ingerenciám. Pana ezer éve csinált saját felhős tárhelyet, ami pár év után érdeklődés hiányában kihalt. Szerintem túl korai volt. Most nem régen a Nikon indított vele. Meglátjuk kell-e. Nikonnál haver pld. sokat használ saját színprofilt, sokan azt sem tudják, hogy mi az. Sonyn az elég ergya, szinte nincs is. ahogy multi expó sem. Filmsimes dolgokra Fujisok szoktak nyáladzani, aztán nem is értik mikor mondom, hogy de hát itt van nekem a 10 éves Nikon, annál is van ilyen, sőt, PC-n meg lehet szerkeszteni és feltölteni a vázra, hogy milyen JPG-t csináljon. De csak mantrázzák a filmsimeket mert az a világ tetejének a pöcke és csak Fujin. Hát legyen.

Olynál nagyon kiemelt előny volt, hogy összefűzi a timelapse képeket és akkor nem kell utómunkázni. Én azért belekarmolok, beleválogatok, akkor leírtam, hogy tök jó de ha 1 kocka valami miatt elcsesződik akkor vége az egésznek és inkább a biztonságra mennék. Következő 5 esti fotózásomon meg is lett az a pár kocka, ami szétcseszte volna az egész sorozatot, vagy volt ami jó ötletnek tűnt, teszt működött, aztán több 10 kockát ki kellett szednem belőle és úgy összerakni.

Bár ezek a színes vonalak jól néznek ki, állítólag ilyen nincs és ne beszéljek hülyeséget. Nekem meg itt vannak a fura expók, ha ezt összerakja kompozitnak, akkor jajjnekem:

Itt egy lepke mászkált pár kört az objektíven:

Vagy esti tájképnél 1.5 órányi expó után egy eltéved kamionos teleibe világított mindent, de az a kép most nincs meg. Másnak tök jó funkció, én szinte 100%ban beoboázom minden egyes fotózásnál.

Sonyból pld. a dupla expó hiányzik, E1-2 Fuji asszem 3at tudott, G9es Pana kvázi korlátlant. Néha használom, másnak szintén nem feltétel, vagy ingerenciája nincs rá.

Wifi/BT cuccokat sem használom, minden géphez lehetőleg külső kioldó van, mert az a biztos, nem kavarodok bele a menübe, tudom mit csinál, mikor, meddig, nem áll le a telefonos app, nem kér erdő közepén frissítést, párás időben is műxik, vakon is tudom nyomni a gombot, nem világít éjjel feleslegesen a telefon és nem akkor hívnak vagy jön 27 ablak, mikor kellene. Aztán más meg lehet évekig nem nyúl ilyen funkciókhoz. Most már párszor hiányzik a jobban hajtogatós kijelző.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Toncos #36374 üzenetére

Ez egy roppant régi gép, de nem menthetetlen, csak lassú az AF.

Egy ősrégi CDAF (kontraszt-alapú) fókuszrendszer van benne, ami (normál állásban fogva a gépet) a függőleges vonalakra és a közöttük lévő kontrasztra a legérzékenyebb, értelemszerűen portré állásban a vízszintes vonalak lesznek a nyerők).

Nyilván nem csak vonalakra tud fókuszálni, de arra harap a legjobban, de a téma legyen kontrasztos, minél homogénebb, annál kevésbé fog fókuszt találni (a félhomály ezért rossz neki, mert alacsony a kontasztkülönbség a tárgyak között, ilyenkor tedd a fókuszmezőt fényforrásokra).

Csináltam egy szemléltető ábrát, pirossal jelöltem a túlságosan homogén felületet, zölddel pedig azt, amit szeret egy CDAF fókuszrendszer. Játszhatsz az AF mező méretével is, minél nagyobb, annál inkább találni fog a mezőn belül elegendő kontrasztosságot, de ne legyen sokkal nagyobb, mint maga a téma, mert akkor lehet elé/mögé fókuszál.

• Jahno

veterán

válasz Toncos #36374 üzenetére

Kompakt az ilyen, beltérben döglött, a cicergés még önmagában nem gond. Többit távolról nehéz, jó eséllyel nem romlott el, csak ennyit tud.Világosban szabadtérben menj egy kört vele, aztán kiderül.

Új hozzászólás Aktív témák