- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33729 üzenetére
Nem, nem egyszerű. Lásd klasszikus Eiffel torony, ahol nappal a tornyot még el is adhatod, de a világítás már jogvédett. Amúgy azért emlegettem fotós havert mert amúgy jogász :-) Drónt is ezer+1 felé ragozhatjuk, hogy fesztiválon kívül tömeg, nem felismerhető, nem sérül a képmáshoz való jog, csak ezt innen pálya széléről nem tudjuk max. kötekszünk. És ha fesztivál területe felett repült de a szomszéd kertjét filmezte akkor meg végképp. Normálisabb fotós blogok ezt leírják esetleg jogász/építész fórumok, ott ezeket is elég jól érintik.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33722 üzenetére
Azért nem ennyire egyszerű, védett épületekről lista van és inkább az számít, hogy közterületről fotózod-e. De lehet megírom hosszabban, vagy megnézem fotós havernak van-e róla egy 2 órás előadása.
Fesztivállal mi is volt pontosan a baj?
Egyház nem tudom mi alapján tiltja meg, de utána kell járni. Azért ilyenből bőven volt már baj idehaza is, hogy biztonsági őr, egyház, rendőr valamit megtiltott oszt mégsem volt igaza.
-
Jahno
veterán
Nyilván annyira mélyen nem tudtunk fotózni, mert ahhoz sokan voltunk meg kevés az idő, de összességében jó volt és csak úgy megnézni is érdemes. Azért lukkamerával is sikerült hosszú záras meg mindenféle művészkedős képet gyártani. Nem csak a vezérlő érdekes, bazi nagy az egész, ki lehetett nyitni a teherelosztókat, volt ott minden más is. Egyszer még úgyis kibérlem egész napra :-P
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33713 üzenetére
Nem kell túlvariálni, fotózni kell meg kávét főzni. Vagy csak bandázni valami majomsággal és nyomkodni a zexpógombot.
Most ha nem is fotós sétára, de sikerült behúzni a Kelenföldi Erőművet, az jó volt nagyon. Egyszer még kiveszem egy egész napra magunknak, de így is hatékony lett, szerintem mindenki meg tudta csinálni a képet, még lukkamerával is alakítottunk:
Na jó, még nekem is van 19 napom a határidőig, hogy legalább befogadják a fotós diploma alapanyagát és megkezdjük a minősítést, utána majd verhetem a nyálam tök feleslegesen mindenfelé
Addig még októberi terv van, letámadjuk Koppenhágát, szóval az is meg lesz kaktuszolva és kész
Tettrekészek vagyunk és csináljuk.
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam #33705 üzenetére
"Ez az egyforma gép tud különbözni zajban meg olyen mértékű lehet, ami semmit nem jelent és a láboratóriumi 400%-os nagyításon kívül senki nem veszi észre."
Fenét nem. Nálam kb. 2 FÉ simán volt. Mondjuk nem délben fotóztam vele ISO400on, az is igaz, de hosszabb zárnál meg aztán végképp. Alapban elég látványos azért ISO1600/6400 körül is. Mellékesen én sem gondoltam volna. Laboratóriumi körülmény nem volt, egymás mellett voltak az asztalon, túl nagy hőmérséklet különbség nem lehetett, ráraktam ugyanazt a vázsapkát és kész. Havernak csináltam teszt képeket, Ő jobban rá volt erre pistulva, mert először csak azt nem értette, hogy feldolgozástól vagy mitől tűnik zajmentesebbnek a képem, vagy Neki miért nem ad ki hasonlót, hasonló körülmények közt, ésvagy. Akkor csináltam pár próba expót és jött a hümmögés. Aztán gyorsan felszámolta az MFT szettet és kész, megteheti
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam #33703 üzenetére
Én 24-50 megapixelen FF vázon használtam APSC crop módban obit (ha nem is sokat), de így első ránézésre közelében sem lesz az eredménye egy 20 megás MFTs képnek. Ezeket kicsit rendesebben kellene tesztelni, arra meg senkinek nincs eszköze, ereje és a végeredmény sem érdekelne senkit részletesebben :-P
FFből a 2x crop meg sem látszik, főleg ha van megapixel. Nem lesz olyan zajos a képem, mint ahogy MFT vázzal meg sem tudom csinálni értelmesre.
Meg aztán az évjárat sem mindegy, meg néha az sem, hogy 3 teljesen egyforma gép is erősen tud különbözni zajban.
Utána meg jön a többi, hogy milyen évjáratot hasonlítsunk össze? A 10 éves Fuji APSCm zajban megeszi a legmodernebb MFT vázat.
Canonak meg hiába nézem az aktuális 2000D típusát, ha 10 éves benne a szenzor és az egész technológia elavult, amit ilyen néven össze bírtak kalapálni.
Meg amúgy mindegy is, középformátumú lukkamera kell és kész
Bár ha jobban belegondolok akkor nekem annál nagyobb is szokott lenni, nem is azért szeretem mert vacak a felbontása, hanem mert sokat kell szívni a felállításával
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33675 üzenetére
Egy irányból és rossz felől jön a fény, ha meg olyan, akkor az obi pont árnyékot fog vetni.
-
Jahno
veterán
Nekem a legidősebb occsó kínai állványaim most lesznek 15 év körül, de meg kellene néznem. Legtöbbet ráadásul használtan vettem, akadnak bőven ősöreg megkíméltek is. 2018ban szűnt meg a fotós pinceklub, szóval a legtöbb motyó boom kartól a fényformálókig is minimum 7-8 éves.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33690 üzenetére
Nekem légrugósak is szorultak meg, vagy estek szét, meg sima 3 lábú Manfrottom olyan, hogy pont múlt héten kezdtem gondolkozni mit lehetne kezdeni, mert kicsit 1-1 ponton szorul, nem megy finoman valamit kezdenem kellene vele. Eddig viszont ilyen kérdésre egyik fotós csoportban sem volt értelmes válasz.
Légrugós is érdekes, nekem pont bevált, teljesen jól használhatók. Metz, Lastolite, van mindenféle.
Van amit nem kímélek, van ami csak áll a sarokban évek óta, hátha lesz valami.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33680 üzenetére
"nagyon nem mindegy mivel tölti az ember ahogy látom."
Így van. És baromi sokan nem is értik, hogy nem árt ha az akkunál azt is látod mennyit képes leadni vagy milyen ütemben tölt. Fotós csoportokban most egy ideje csend volt, de mindig akadt valaki, akinek "jó" töltője volt. Kijelző semmi, párban tölt egyszerre két akkut, az is milyen? És akkor megkérdezem, hogy honnan tudja melyik milyen állapotban van és mennyit tud leadni az akkuja? Akkor toporzékol, hogy de ezek teljesen jók és Varták, meg különben is hónapok óta jól működnek. No de ha nincs baja, akkor miért jöttél be azzal a kérdéssel, hogy sokkal kevesebb villanást bír a vaku és lassan tölt? Áááááá.
Nálam kapnak hideget/meleget, állást, szarrá merítést, ész nélküli töltést a cuccok és szerencsére vannak jó áron cellák, de a legidősebb Eneloopom lassan 14 éves lesz. Néha vettem piacról Aldilidlis Tronicot, mert sokan éltették, volt amelyik pakk az első használatot nem érte meg. Állásában merült, túlmerült, simán csak megdöglött, vagy beledagadt a vakuba.
Idehaza töltőből az a Liitokala és egy klasszikus Voltcraft IPC-'L van. Lassan kellene még egy, vagy a Voltcraftot selejtezem, de szívom a fogam, hogy jajj 15ezer. Közben egyik legidőtállóbb fotós beruházásom lenne (meg másra is használom) a régi Manfrotto állványom mellett.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33677 üzenetére
Ja, az digitálisnak néz ki így elsőre. Olyan kell, amit processzoros vezérlős.
Ebből már kvázi szabványt csináltunk, tölt/merít/generál mindenfélét: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33661 üzenetére
Ugyanazt a sort tudom mondani, van belőle kivehető középoszlopos és tekergethetős is.
-
Jahno
veterán
Ezekre sosincs jó megoldás, néha túlbonyolítjuk, néha mutatok valamit, hogy ezt lehet, akkor azt még leszarozzák és minőség kellene csak olcsón és tudás nélkül, utána meg fotós csoportban már 37 vakus világításnál tartanak, mikor a júzernek elég lenne weboldalra minimál is mert fotósok is tudnak fikázni, csak van az a szint, amikor minek és funkciójának egy tök egyszerű kép is megfelel bármivel egy sima fehér háttér előtt.
-
Jahno
veterán
" A lényeg hogy legyen elegendő fókusztávolság,"
Ezt nem értem mit jelent, minden objektívnek más, akár 1-2 centitől akár a méteres nagyságrendig. Mármint a minimum táv, amin belül már nem lehet a tárgy. Meg hát mennyire legyen minőség, szín is fontos, vagy csak a darabszám és nincs repedés? 100-200ezer közt én elsőre nem tudok értelmeset mondani. Tán a Pana LX15 pont belefér.
És persze egy Canon 2000D kit is, de olyat elvből nem vennék
100ezer meg nagyon az alja, újonnan kiskompakt Ixusok vannak, az összes hátrányával együtt.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33638 üzenetére
Haveroknak a csuklópánt bejött, nekem nem annyira. Kinek mi.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33636 üzenetére
Ár-értékben ezek verhetetlenek, van pár a nehezebb gépeimhez: [link]
Csak táskába hajtogatva nagy és vastag, de nem lehet mindent egyszerre. Most a Fujihoz minimál obival elég a gyári, meg persze csakazértis mániákusan Nikon feliratost teszek a Sonyra, két Panámra meg Canon/Pentaxot, vagy amit éppen gondolok és kész is. Újabb Panához megint egész jó lett a szélesebb, de vékony gyári.
Meg ez a hippi stílus jön be: [link]
Ezekben a kínai cuccokkal nem lehet mellényúlni, max. meglepődsz ha vastag és picit nyúlik. Neoprene neck strap a kulcsszó.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33634 üzenetére
Valamelyik K&F vagy Beike/Meike Q666 és klónjai. Teljesen korrektek tudnak lenni, ára a tömeg/magasság/kivehető középoszlop opciókon múlik.
-
Jahno
veterán
Példa volt egy rinyálásra, amúgy egy jó fotós abban is megoldja, "csak" jól kell exponálni ugye
Mintha a nagyok közt is lenne olyan aki ezzel hipszterkedik és veri a nyálát, de az sem mindig olyan egyszerű. Meg kíváncsi lennék mit csinál akkor mikor ilyenekbe fut, amikbe mi. Aga fotója, exponáld ki az éjszakai szertartást gyertyafényben:
-
Jahno
veterán
Én ezeknél max. a 300asnál láttam, hogy kicsit gyatrább a minősége, aztán ha nagyon nem pixelbabrálunk, akkor kutyát nem érdekli. YT teszteket nem is érdemes nézni, csak belezavarodik az ember és mindenki mást mond. Meg kell nyomkodni, ha nekünk megfelel, akkor használni kell.
-
Jahno
veterán
válasz
Ricardo128 #33624 üzenetére
Úgyis szubjektív. Én a 18-200at hagynám, rohangálni jó, kellene a hosszabb vége.
-
Jahno
veterán
Bőröndöt idehaza több helyen gyártanak méretre, attól függ milyen kell, de ezer+1 féle megoldása létezik. Ha már a racket említetted, akkor abból vannak Peli-szerűek de ha ipari cucc, akkor Ők mindent is gyártanak bármilyen kivitelben és méretre:
Manfrottonak is van guruló táskája, kemény bőröndje, állványoknak ott a pro light organizer, de olyan kivitel a Neewernek is kb. 50-70ezer körül. Vagy kicsi csak az obik/gépeknek:
Vagy vízálló ipari cucc:
Szóval van minden is, csak pénz legyen lóvéra.
-
Jahno
veterán
Igen, van olyan aki csak rakosgatja be, ahogy van olyan vőfély is aki béna, de másik sírás pont a fotós/videós vonal szokott lenni, hogy egyszerű/olcsó cuccokkal is tolják meg igénytelenségeket adnak le. Olyan is van.
Az, hogy mivel jár több munka, az megint ilyen X tényező. Tegnap csapágygolyót és tömítést cseréltek egy bicaj kerékben, az 30ezer, de nem tudom mennyi munka lehetett vele, az biztos, hogy gázszerelők és burkolók magasabbra tudják tenni az óradíjat, mint bármilyen fotóvideó.
-
Jahno
veterán
Tényleg, akkor szedtem egy képet, de már nem tudom mi volt a sztori, mert közbeszóltak, de it tlátni, hogy van egy kis biztosító pöcök, szóval felfelé nem olyan könnyen ugrik ki belőle a gép, ellenben teljesen jól lehet kezelni úgy, hogy oda sem nézel:
Ott látni felette a zárat.
Aztánnekem ezen a nagyobb obis gépek jobban szerepeltek, kapott kis csillapítás, ahogy mozogni tudott. A fixnél néha éreztem, hogy rángatózik az egész vagy obi húzná a vázat, szóval az nagy vasaknál ergonómiában és tartás miatt nem jött be. Fixen övre ezzel a Spider/Puluz méretű megoldással kis vas működött, de akkor meg már inkább zsebre tettem és az egyszerűbb volt.
Amúgy baromi nehéz témakör, mindenkinél más a koncepció meg a tűréshatár, igények is, a boltokban meg szinte semmi nincs, ha fotós csoportokban kérdezne az ember akkor rájön, hogy többet látott ilyet, mint akik tanácsot próbálnak adni és vakarózok rendesen, mert legjobb lenne egy 600-800ezressel besétálni a boltba, venni mindenfélét és akkor lenne megoldás mindenre.
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33609 üzenetére
Pisztolytáska kicsit más, amúgy pont ezt mutattam fentebb, hogy jó cucc. Meg is kérik az árát
A másikat is használja haver már évek óta, ami a hátizsákon van. Kinek mi válik be, mert ott sem fogsz rá telét tenni. Nekem mellényem van, aprólékoknak sok zsebes gatya és időnként egy combtáskát is viszek.
-
Jahno
veterán
Sarkítani én is tudok, utolsó bulimon 7 személyes zenekar volt és atom jól adták. Előtte a DJ sem csak Spotyfiról nyomogatott. Van 1-2 DJ haverom is, biztos tudnának degradálókat mondani arra, hogy de hát csak egy jó gép kell, költségvetés kb. annyi és a gombot nyomogatni. Viszont mi sem biztos, hogy tudnánk milyen gombot milyen sorrendben kell nyomkodni a DJ pulton :-) Az a 6-8 óra meg sokszot ugyanúgy 12 de mikor mi hazahúzunk, akkor a DJ még ott van, esetleg nem 2 oldalán lógó vázzal sétál haza, hanem megrakja a kombit hangfalakkal. Vagy amikor a sarokban leülve rendesen kajálsz, cigiszünetet tartasz, meg vacsora alatt leülsz 4 percre pihenni, akkor a DJ néha alig bír elrohanni a cucc mellől budira, mert mindig van valami. Oszt "csak" potikat tekerget ja.
Én értem mi a különbség, de közben mégsem, csak sosem növünk ki abból, hogy a potik tekergetésén is sok múlik, mert ha akarom akkor az első 10 percben vége lesz az el sem kezdett bulinak, ha meg nem túl lófasz a vendégsereg, akkor reggel 6ig szétkapják a házat, mert úgy adja elő a hangulatfelelős. DJ miatt volt olyan esküvő, aminek kb. este 10 után vége lett és a szar zene meg egyéb miatt gyorsan elszállingóztak a népek.
Egyszer nézzél meg rendesen egy laptopDJ-t, hogy mivel jár. Utólag nem sokkal, de ezért is nem fotós, hanem DJ
Ha csak annyit látsz, hogy "benyomogatni a kért számokat" akkor ugyanazt látod, mint a hülye vendég a fotósról, hogy "hát csak a gombot nyomogatja, mi kerül ezen a fotelon ennyibe".
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33601 üzenetére
Nekem széthullott az oldaltáskám, most nézek valami másikat, de ez erős kör lesz, mehetek be az összes cuccommal próbálgatni.
-
Jahno
veterán
"Én portrézás közben kábé fekszem is néha, "
Gyakorlat kérdése. Portrénál meg lehet nincs 2 vázad és úgyis megfogod közben, én magam mellé vagy hátamra szoktam felcsapni a másikat reflexből koppanás előtt. Lehet ezzel lenni simán. Nem a világ legjobb cucca, de össznépi megoldás nem is létezik. Nekem akkora mellényem is van, hogy első zsebébe egy kisebb gép belefér, azzal meg hasalni nem lehet. Hátizsákkal meg háton feküdni, van ez így.
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33582 üzenetére
Nem mindenhol van magyar nyelv, de inkább ne is számolj vele. Meg amúgy is, angolul legalább minden gépet lehet érteni, YT is az alaján segít ha meg kell fejteni valami, L gomb is a focus Lock meg ezekhez is minden angolul társul.
Garinál minden változó, volt olyan is, hogy idehaza vitted be a terméket és amit fizettél azt megtérítették és hasonlók.
-
Jahno
veterán
Van aki azzal használja, nekünk most már MFT-t felül E és L bajonett van. Többi bekaphassa. L is csak azért, mert olcsón kapom :-D
Kollégának ilyen van mindkét oldalon és úgy dupla pánt, ezzel még valamennyit magán is tehermentesít, hogy ne lebegjen vagy ne mindig csak a vállát húzza:
Csak hát mint mindennek, ennek is megkérik az árát. A szimpla pántot meg nem tudom kire tervezték, de nem az én sörhasamra az is biztos.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33577 üzenetére
Igyen egy darabig és nem biztos, hogy teljes 12 óra. De aztán még válogatás, cucc amortizáció, egyéb csiribirik. No meg csak rohangálni és talpon lenni, oldaladon meg lóg kb. 2x2 kilogramm cucc, az olyan. Eleve az első négyet tapasztalatszerzés meg referenciák miatt is meg kell csinálni valahogy. Hó végén lesz egy esküvőm, az mondjuk oda-vissza úttal együtt is bele fog férni kb. 2 órába és akkor mennyivel másabbak az arányok :-) Viszont nem is lesz annyi jó kép. Nekem az eddigi esküvők 12-20 órára jöttek ki, bár volt mikor napközben 3at aludtam belőle a kocsiban. Árfekvés is olyan, amilyen fix 150ezertől 10milliókig. Egy kolléga árfekvését tudom, 37ezer/óra körül van, X óra felett picit occsóbb, 10 óra felett lemegy 27-30ezresig.
-
Jahno
veterán
válasz
gjoco1 #33573 üzenetére
"Az én szintemen elképzelhető , higy tudok vele élni ."
Pedig lehet pont az életkor miatt már nem olyan a szemed és a géped keresője is korlátozottan alkalmas arra, hogy ezzel szórakozz. Ki kell próbálni.
Életkor meg a többi tök mindegy, néha idősebbek is csapódnak a fotós csoportomhoz, bár idén már nem nagyon jöttek új arcok, meg sokszor mi is csak röhögünk, hogy alapban csoportterápia az egész aztán letojjuk ha nem mindig születnek jó képek. Csak csinálni kell.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33569 üzenetére
Annyira nem mai, hogy havernak úgy adtam oda egy sörért, hogy a végén inkább én fizettem, csak tűnjön el otthonról egy doboznyi ilyen elfekvő vacak :-D Nekem a 35ös vége kezdésnek már sok helyen eleve nagy. Városba nehéz beférni vele, ha mozog már nem a legjobb fókusz, békebeli filmes cucc.
Nikon oldalán pár hónapja volt hasonló gyutávval pár kép a Tátrából, mert milyen ügyesen megoldotta ilyesmi gyutávval X darab panorámából. Nyilván pár modern cuccot reklámoztak, aztán ki is törölték a hozzászólásom amiben rácsodálkoztam, hogy minek kellett ezzel szívni ott helyben meg utómunkával, ha nagylátóval egy expóból kézből meg lehet oldani?
Másik végének mindegy, én 600mm-en rohangálok de mindig minden is kevés
Következő sok éves terv az APSC-n egy 200-600 vagy 150-600 és akkor már úgy szerintem megérkeztem, már úgyis veri a használhatóság/cipelhetőség határait.
-
Jahno
veterán
válasz
gjoco1 #33568 üzenetére
Végy okosabb kompaktot... Idő meg kell, főleg a használatához és képek gyártásához. Vannak így emberek aztán évekig állnak a polcon az alig használt cuccaik, annak sem mindig van sok értelme. f / 3.5-4.5 majd meg lesz, nem kell ebbe az elején belemenni, hogy fix meg APSC meg rekeszek meg minden, bár sok múlik rajta, én azért szoktam azzal vitatkozni, hogy "nem a technikán múlik, blábláblá" Faszt nem és akkor még finom voltam.
Legtöbb kezdő sokszor itt annyiban is marad, mert jajj utómunka, programok, színkezelés, hova tekerjem, RAW, fileformátumok, jajjanyám, homályos lett csiribiri. Azért nem mindig olyan egyszerű, hogy megnyomod a gombot és profit. Mármint ha jól szerenéd csinálni, de hát jól szeretnénk és egyre jobban, nem?
-
Jahno
veterán
válasz
gjoco1 #33566 üzenetére
Én is 18-105 vagy 135 környékét mondanék, aztán majd ha belejössz és nagyon sok húsvéti locsolós pénzt gyűjtöttél össze, arra már tudod, hogy mire lenne szükséged. Úgyis 5en 100félét szoktunk magyarázni, lehet nem is leszel vele előbbre. Egy ilyen alap multi zoomos akármilyen cuccot meg divat szidni, amúgy meg teljesen jók.
Persze az sem mindegy, hogy milyen gépre, én makróra egy manuális TTartisan makrót vennék, ár-értékben baromi jó, tájra hamar jön a nagylátó és a halszem, ez meg kb. ilyen általános. Képeim 90%a hasonlókkal készül.
Legtöbben meg feladják és nem hiszik el, hogy fotózáshoz kell némi elmélet, ha meg belelendüsz akkor viszi a pénzt is rendesen.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33563 üzenetére
Jó, ha Te háromszor használtad, az még nem azt jelenti, hogy másnál kevésbé lesz hasznos. Én elég sokat NDzek (van jó pár haver aki szintén) aztán legtöbb cikk ilyenkor valami köztes állapotot magyaráz, vagy sallang n+1 megmondás az egész.
Nekem sok olyan cuccom van ami másnak eszébe sem jut, másnál meg a klasszikus "mi van a táskádban" meg "mi az amit feltétlen vigyél magaddal" a közelében sincs annak, ami nálam a táskában van. Nyilván nem olyan szélsőséges dolgokra gondolok, mint a kávéfőző, de gumicsizmánál rezeg a léc mert egy kicsi mindig a kocsiban van, a rendes meg csak simán kéznél, hogy ha menni kell akkor azonnal menni kell és nem gondolkozunk.
Aztán persze van aki ráugrik, hogy hú de jó lesz makrózni, vesz mindenféle előtétlencsét, akkor is ha mondjuk, hogy vacak lesz, nyűgös és meg kell küzdeni a képekért is, majd rájön, hogy vacak, nyűgös, meg kell küzdeni a képekért és sosem használja.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33542 üzenetére
Vagy valami használt szkenner. Azért a DIYval el lehet lenni és kockánként tologatni. Meg mire összeáll. De valamit valamiért, ha olcsón kell akkor igen...
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33508 üzenetére
"azokkal többnyire már lehet kezdeni valamit."
Előzetes portfóliót kér és többnyire sokat akar, egy szintet teljesíteni kell. Volt közvetlenebb ismerős is, egyikkel 8 hónapig szoptunk napi szinten mire semmit sem sikerült megszervezni, másik 5 csak simán nem jelent meg, vagy jajj bocs ez van amaz van, tán 25ből egy valaki mondta le előtte nap üzenetben meg egy valaki akkor reggel mikor már úton voltunk, de biztos én vagyok a balfék. Meg mivel Insta profilom sem sok, nem tudom az lenne-e az első, amit megnéznek és mivel nincs semmi így már nem okés a buli. Bemegyek én ügynökséghez is, egyikkel összefutottam, két emailváltás után hagytam a fenébe, mert teljesen félrebeszélt és az alap koncepciót sem akarta megérteni. Lehet valamelyikőtök volt innen a csoportból :-D Aztán most pár évig eszembe sem jutott, fotóztam fát meg kavicsot, de ha már így szóba került akkor megpróbálkoznék vele.
Pld. ráírtam egyikre, hogy szép március 15ös szabadnap lesz, mi lenne ha ez meg az alkotnánk valamit. Ok, fussunk össze, találjuk ki. Úgy kb. 2 hónapig semmilyen időpont nem volt Neki alkalmas, de mindig küldött kb. 20 képet, hogy éppen milyen jókat csináltak valahol. Aztán vizsgázott, szét volt esve, ez volt a probléma, utána meg az volt a probléma. Végig vittem a sztorit, valamikor jóval március 15 után mondom, hogy azt hittem ez kicsit egyszerűbb lesz, akkor kerek szemekkel rácsodálkozott, hogy "óóóóó hát ez ilyen sürgős?" Nem baze, nem úgy kezdtem ám, hogy lenne egy dátumom, csináljunk valamit.
- nem te pózoltatsz
És? Ezek így le vannak írva törvényileg, hogy mi számít és kinek? Meg egész WSre nem szokott érvényes lenni, modell legtöbbször pózol magától, vagy amit mi írtunk, hogy kapsz egy kis szabadidőt is. Akkor majd azt a 4 képet kiválogatom.
De leírhatom 1520 rövid sorban, hogy amin voltam annak mi volt a menete. Világítottam és mozgathattam is a modellt. Meg kipróbálgattam, hogy analóg géppel mire jutok ésatöbbi.
- nem a te ötleted a helyszínEz is le van írva valahol? Egyéb WSeknél ha valaki a Budai várba visz modellt akkor az Ő ötlete, ha én akkor már lehet és az enyém? Vagy amikor magunknak szerveztük, kerestem egy helyet, lettek képek, ha már ketten vagyunk akkor nem az én helyem? Akár csak egy esküvőnél legtöbbször nem én találom ki a helyet, nem is érnek semmit a képek :-D Ha 3 évvel ezelőtt álmodoztam róla, hogy de jó lenne Inotán valami modellfotót csinálni, akkor már az enyém lehet a hely? Hasonló elhagyott helyre eljutottam, oda sem jöttek el a modellek meg káoszos volt a szervezés, bár én nem is nagyon akartam összekötni a helyszínbejárós bandázós fotózást a portréval, de az megint más.
- nem a te "világításod" mert az oktató vagy segédje derít
Megfoghatom én a derítőt, csináltam is. Megint az van, hogy és? Én exponáltam, ennyi majdnem elég. De világítunk is. Szabadtéren kié a világítás, a Galaktikus Föderáció rendelkezik felette? Esküvőnél annak a világítása aki lerakja a 3-4 vakut a sarokba? Igyekszem innentől 50%ban én lerakni, hogy legalább fele kép az enyém legyen.
- nem a te általad fizetett modell és nem tudod mi van a megállapodásba
Plusz sok esetben az elkészült kéepk nagyon nem férnek bele a profi modell (fizetős)Az ok, hogy nem tudjuk mi van benne, általában használhatók, gyakorlatilag néha felülbírálják előre vagy utólag. Fizetős még nem profi, de nem tudjuk sem a határt sem a kivitelezést.
Ez néha teljesen gáz, hogy nagy nevű fotósok előadásaira is elmennek mindenféle kezdők ésvagy modellek, aztán utána szipognak, hogy ezt vagy azt a képet nem vállalom vagy Ő alakítja át. (jogszabályokkal nem kell jönni, ismerem)
Fél ország egyetem és munka mellett modellkedik, vannak keresettebbek, van aki reklámokban és sminkes cuccoknál is előfordultak, háziasszonyoskodtak, van aki azt mondta egy képre, hogy ne írjam oda a nevét és akkor terjeszthetem, van akinek kérdésként küldtem egy képet, hogy ilyesmi mehet-e és simán fellogózta XY modell agency felirattal oszt tolta is ki a falára :-D Ott meg én hümmögtem, hogy ez elsőre kicsit erős volt.
Tökre nem egyszerű és nem egy mondatos, de legfeljebb majd utólag megtudjuk :-) Ha én fizetek a WS-ért és a modell így beleegyezik akkor nagyjából sejti, hogy mi lesz a képek célja, de persze előre is lehet kérdezni mindkét fél részéről és akkor nem ér meglepetés.
"meghirdeti 1 hónappal korábban."
Na, a csillagfotós meg éjszakai égboltosakkal vagyok így, hogy az kb. előtte nap kezd körvonalazódni, aznap estére az derül ki, hogy az ország melyik részére érdemes menni és kép 90%, hogy nem lesz. De sok hónappal előtte ki van írva. Van ez így, ott is az elmélet a fontos csak lusták elolvasni azt az 50 oldalt, meg csillagoscsoportos fórumokat, meg egyáltalán kimenni a patak mellé kísérletezni. Abból meg lenne az elmélet is, többit meg sorban be kell szopolni és megtanulni.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33504 üzenetére
"amit nem használhat portfólió építésre. Nem publikálhatja sajátként."
Miért is nem? Exponálta, mehet. Meg most kirakja webre, az egyszeri káposztafej mit fog fel belőle? Vagy ha másra nem, akkor alapokra jó, hogy nem teljesen hülye és legalább a gombot meg tudja nyomni, ezt cssináltam, ilyet szeretnék.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33501 üzenetére
Úgy, hogy mindenkinek meg van a maga baja, egyik fotózik, másik oldtimer autót újít fel, vagy repülővel csak felszállni szokott, leszállni nem. Itt-ott tevékenység, oktató/szakember is jár mellé, az meg pénzbe kerül. 1.5 perc repülés 12ezer pénz, ehhez képest fél napos fotós móka már olcsóbb is. Mivel hasonlítsam össze?
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33495 üzenetére
"100e-ből egy kezdőnek kijön egy halom stúdióbérlés, fizetős modell hívása."
Legtöbb kezdő azt sem tudja mit kezdjen a vakuval meg mihez kapjon, hát még a modellel. De ha a fizetős modellre van ötleted, hogy merre induljunk el, akkor lehet már ennyire sem vagyok kezdő, néha nem ártana valamit csinálni ésvagy kipróbálni. Régebben nekifutottam, aztán hanyagoltam a témát, de akkor hallgatlak.
Többiben teljesen másképp gondolkozol. Sem számla, sem semmi. Szórakozás, tanulás és tudás. Ennyi van mögötte, néha nem több. Nem meló, nem izé, semmi egyéb bonyodalom, de meg tudom mutatni, hogy akár ilyesmit is tudok. Addig mivel mutassam meg?
Pár mozdulat meg olyan, hogy aki tudja mekkorát és hova kell koppintani, az a kemény, ha meg is mutatja az még keményebb.
-
Jahno
veterán
"eddig egyetlen másik embernél voltam, de ott olyan érzésem volt, hogy oké, összejöttünk, majd lesz valami... Í"
Csendes Péter effektus
Mondjuk nekem ilyet asszony nem vesz, nem is mer meg nem is biztos, hogy jól jönne ki. Idén kaptam egy bunkertúrát a Művekbe, azt szerintem látta, hogy nézegetem egy ideje csak annyiért nem ruházok be rá, többit inkább megdumáljuk és nem ér meglepetés meg inkább megyünk valamerre ketten. Fotósnál meg haver múltkor vakarta a fejét, hogy kellene valami ilyen meg olyan hely, azt megfejtettem helyette, elmentem érte, vittem vakut és segítettem is, oszt ingyé volt a workshoposdi, de ez már bonyolultabb, mert azóta mindig tarhálunk egymástól cuccokat is.
Asszonnyal most pár "alternatív" dologból elég jókat fogtunk ki, új Néprajzi múzeumban volt olyan előadás, ahol a tárgyakról meséltek a régészek/restaurátorok/néprajzkutatók, hogy honnan bukkant fel, miféle technikával mit dolgoztak rajta, milyen környezetben, hogyan restaurálnak, mit fotóznak, hogy dokumentálnak, tartanak nyilván, ilyesmik. És ezt 10 fő alatti létszámmal, több előadóval végigsétálva.
Meg ilyen filmes dolog, régi korszaktól az Imaxon át a digi cuccokig beszélgetős bemutató. Kaptunk eredeti mozijegyet a KGSTből és az előadóterem székei 1-1 sor régi moziból mentett ülésből állnak:
"Hogyan működött a mozigépház? Milyen veszélyek leselkedtek a gépészre? Miért vált mégis életre szóló élménnyé, ha valakit a filmtekercs szele megcsapott? Sok hasonlóan izgalmas kérdésre választ kap, aki eljön a Hernád Házba, ahol közvetlen közelről lehet a hajdani mozigépházak kulisszái mögé tekinteni! Beszélgetés, tárgybemutató és vetítés – minden, ami a régi mozik technikai tudnivalóiról szóba kerülhet."
Igazi kattant figura a csávó, lehetett filmet fűzni a gépbe is és legalább most megtudtam, hogy annó az analóg korszakban sem ment folyamatosan a tekercs, hanem kockánként megállt és úgy világította át a vászonra :-O Tegye fel a kezét, akinek ez világos volt. Nekem a mindenféle műszaki fotós-filmes érdeklődés miatt bejött, közben derült ki, hogy az ilyesmi érdekességeket asszony is bírja, meg a hasonló csodabogarakat aki egy jó fej műszaki ember és jól is tudott előadni. Lesz ebből még dagerrotípiás közös workshop is, csak győzzem kivárni
-
Jahno
veterán
"Te vagy a modellel együtt néhány percet,"
Volt ahol kiscsoportos ötletelőset is kaptunk, félbevágták a csoportot, egyik fele önállósította magát, addig másikkal utómunka/kérdezz-felelek volt és cseréltünk.
Meg arra jó, hogy ha valami eszedbe jut és láttad YTon, akkor legalább ki tudod próbálni.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33487 üzenetére
Fent van YTon, de nincs aki a kezedre csapjon és nincs modell sem. A sok nem nem egészen úgy van, lehet saját világítással kísérletezni,meg mindennel és jó előadó átfogóbb lesz mint, a a YT, ahol ezer+2 videó van, csak próbáld megtalálni a jókat. Mondjuk haver meg olyat tartott ahol volt egy adag szabad foglalkozás, utána megnézzük a képet és alap gyorsan utómunkázunk is. Akkor nem a fotós póza lesz hanem a modellé. Meg van ennek is a helye, akkor is ha nem érted.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33484 üzenetére
20+ éve. Azóta elég rondán el is bontották, kazánon napról-napra látszódott, hogy fogy és már nem az a háttér, mint a szárnyas fejvadászban.
-
Jahno
veterán
Nem lesz sokkal koszosabb, mint itt a pesti belváros :-P Túl nagy partit kell ahhoz verni, hogy rendesen szálljon a por.
Kép meg ér annyit, de lehet még a 17 is sok lesz oda. Ellenben nem biztos, hogy be tudtok menni. Meg ott idő nincs semmire, csak egy kis körbenézés lazán 6 óra
-
Jahno
veterán
Szén nem lesz 8 kilométeres körzetben, a szalagig úgysem mentek el, de már az sem szénporos. Már amennyi maradt belőle. Amúgy érdekes onnan is az egész, de gondolom a kültér meg kazántér ami benne lesz a fotózásban, oldalt a lépcső és az üvegablakos rész, meg téglás falak, max. tornyok. Én végigmásztam az egészet a fotós csoportommal, azért mondom. Most meg a Kelenföldi erőműbe megyünk :-P Fémpor sem nagyon, ha vigyázol és fehér pólóban mész az sem lesz foltos. Turbinacsarnokban lehet még bontás, de ott is fogy minden és szerintem oda nem másztok fel fotózni, mert nem olyan érdekes, cserébe mindenféle szűk szervízlépcsőkön kell balettozni. Aztán majd kiderül.
-
Jahno
veterán
válasz
rednifegnar #33467 üzenetére
Ez az amit órák alatt összeszopik az ember és használhatatlan lesz?
-
Jahno
veterán
Inotán? Az nem annyira működik és ha WS az milyen? Előtted darabolnak? Semmi szénpor nem száll már ott, vagy én vagyok eltévedve. Irodákon kívül elég jól bejártuk az egészet és szerintem ez a Fujis workshopos izé lesz, semmi extra kosz nem lesz benne.
Azt hittem ide Művekbe a kohóba vagy valami rendesebb helyre mész.
-
Jahno
veterán
Én nem is dolgozom, de nem szoktam ezeket túllihegni, még mindig jobb, mint egy több napos szaharai fotózás, aztán kész is. Sonyhoz még tudnám is mondani, hogy hol lehet tokot bérelni, aztán tojni le ha hülyén néz ki, ha nap végén leslagozod és kész.
Ezekre nincs jó megoldás és vinnék valami régebbi amortizálható vázat, aztán szopni kell a minőséggel. Direkt ilyesmikre tartottam meg pár kisebb kínai vakut, amit bátran rakok sárba, vízbe, autó alá, aztán ha lekonyul vagy rámegy az autó, akkor már megérte. Némelyik kissé szakadt, de kibasztak velem és mennek 10 éve, így meg sajnálom kidobni mert működik.
-
-
Jahno
veterán
Ha valaki benne van Facén a Tanácsok kezdő fotósok számára, akkor most írtunk erről egy rövid hatástanulmányt...
Én meg az Oly és egyéb vázak agyonreklámozott kompozit kép megoldásairól, hogy ha most egy kocka ilyen a képen, akkor bukod-e az egész sorozatot, vagy mekkorát szívsz:
Többi meg zűrös és akármitől is függ. A Nagy Napon volt már reggel 8 órás kezdésem, ami azt jelentette, hogy reggel 6kor volt indulás. Hajnal 5kor már kezdtem kicsit nyűgös lenni, mert még nem tartottunk a tortánál, úgy elhúzódott minden.
Mire a memkártyákat felmásolom egy ilyen után az már jelentős időtartam.
Nálam is látják, hogy ilyen vackokat meg kavicsokat fotózok és jajj miért nem esküvő, olyan jól lehet vele keresni. Egyelőre nem látom ezt a részét és még erőteljes reklám/markating is kell, mellé valamit felmutatni, megtanulni és ott az a 3 milliós befektetés. Plusz néhány sallang, ami már nem is számít :-D Pár ismerősnek kölcsön cuccal elvállalom, vagy havernak besegítek, aztán kb. ennyi.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33416 üzenetére
Csak gondolom az A58on nem 1.4en bohóckodtál, mert az semmi ilyesmit nem tudott és A6500hoz képest az Oly is egy korlátos vacak. Ott kénytelen voltam sokszor auto+manuális rásegítéssel csinálni, agyrém az egész. Nem, hogy szemet, de kb. az arcot bírta eltalálni igaz ebből is viszonylag keveset volt nálam, lehet júzer hiba is, hogy nem szoktunk össze. Olys csoportban ilyet kérdezni sem lehetett, nem értik, mellé végül jött az egész szekta, hogy ne szidjam a rendszert. Bammeg, itt a két váz és két obi, majdnem 3 milliónyi cuccot hoztam el a boltból, nyilván használni szeretném, de ha valami félremegy, az félre megy. Sehol nem volt a fókuszrendszerük a Sonyyhoz képest. És most a Fujié sincs, abból is inkább maradtam az E2nél játszani. Meg a többivel is maradok a játéknál és gyűjtöm Sonyra a locsolóspénzemet :-D
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33410 üzenetére
Fujiban sem lesz jó, bár attól függ melyik váz. Szerintem ezt normálisan csak a Sony tudja, vagy hát inkább úgy mondom, hogy a többi arányaiban jóval többet téved és ár-értékben a Fujinál is jobb lesz. Meg persze milyen obival, milyen körülmények közepette. Többi márka meg lassan már tudja azt, amit a Sony 5-7 éve :-D Mondom lassan....
-
Jahno
veterán
válasz
Rácz Tibor #33400 üzenetére
Már nincs hozzá alkatrész. Ráadásul Ebay is tele van olyan donor cuccokkal, amiből csak ezt szedték ki, vagy kicserélték egy gyengébb darabra. Merjem írni, hogy Pentax betegség?
-
Jahno
veterán
válasz
total90 #33390 üzenetére
Szánombánom és rendesen ki kellene próbálnom, de nekem a Z8-9 nem jön be. És akkor még ott az ára is. Tesztre már hívtak meg, de egy teremben csak úgy nyomkodni sok értelme nincs, oda nem adják egy hétvégi esküvőre, többi passz, hogy pontosan hol a hiba, de akkor is inkább A7- sorozat vagy árában az A1
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest