- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
Á, én is csak a pálya széléről pingvinezek, meg ide-oda megfejtek:
Alap világítás, gyors átöltözés, tekergés, mosoly, katt-katt. Nézd meg a csajokat mennyire sablon módon mennek, kitartja, mosoly, mehet tovább:
És ez nem divatbemutató, fele werk egy középvacak minőségű katalógushoz. Aztán néha a Zara meg a Gukki sem tolja durvábban.
Kis fennforgás, remélem már nem vernek orrba a képért, mert nem teljesen tudom a jogállását:
Nem kell ezt csinálni, werkem bármire is akad, itt ha csak portás vagy esetleg főzöd a kávét és nyitva tartod a szemed már sokat lehet tanulni:Cuccról nem beszélünk, alap táskám kb. annyi, teljes felszerelés kb. sok, de hobbis haveroknak is inkább 3-4 milliótól felfelé van ugyanez, ha csak kicsit komolyabban veszik.
Valahol van még ahol kamionból tolják ki állványokon a felszámozott ruhákat, de azt hirtelen nem találom. 1 hangár, pár fotós, több grafikus, egy erős nap, csoki
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33991 üzenetére
". De amikor csak egyetlen fast fashion webshop rendelkezik több ezer SKU-val, nem fogod ezeket egyesével végigkattintani ugyanilyen aprólékossággal, mert már két szezonnal odébb fog tartani a kollekció, mire végzel."
Kinek mi az aprólékosság, de pár fotós több 100 ruhát lenyom egy erős nap alatt, helyben utómunkázva és kész. Van itt a csoportban aki látott már olyat meg olyan is aki csinálja. Pár modell, nulla árnyékra kivilágítva, fehér háttér, kb. 3 póz, kész. Nem kell ezt annyira túlmisztifiálni, hogy mekkora tudomány, mikor mindegyik ruhánál megfelel ugyanaz az expó és szög, nyomni kell a gombot és heló.
Akad pár werk képem és videóm, ott nem nagyon lehet levegőt sem venni olyan gyorsan öltöznek a modellek.
Aztán aki bonyolítva akarja a lookbokot meg extravagáns pózokat gyártva eladni magát, vagy olyan az igény, akkor az olyan.
-
Jahno
veterán
Kisboltunk teleélőzi a csoportját meg hetente felrakja ugyanazokat a polc képeket. Néha vagy 100at is, sok ismétlődéssel, összevissza. Meg persze a boltnak személyes profilt csinál, aminek ismerősei vannak, cserébe nincs nyitvatartása meg hasonlók. Kész vagyok tőle.
Ezeknek néha nem is kellene több, de az ár kiírásával többre mennének, főleg aki a faluban ismerős az úgyis tudja, hogy van csoki meg étolaj...
Világ pöcke hulladéka, na ez az ami szerintem senkit nem érdekel és nem a 15ezer fotó a kutyás buliról. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33974 üzenetére
Fővárosi évek alatt nem jött szembe. Ezek a legjobb képek a katalógusból, most már néha felakasztják fehér fal elé, de legjobb mikor ablaknak háttal áll a valaki és gyengébb telefonnal lesz egy sziluettes kép, még a színét sem látom, lába levágva, feje direkt, hogy ne lássák ki az és ott van egy szar szögből képezett fej nélküli árnyék.
Másik falum meg webről másolja le a divatos képeket, kíváncsi vagyok ahhoz képest valójában milyen a ruha, mert tele van megcsinált fotókkal, jó modell csajokkal körítésnek.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33969 üzenetére
Teljes a káosz. Valaki egyszer beesett fotós csoportba kérdezni, hogy ilyen termék fotót szeretne és berakott egy teljesen átlagos értelmes webes képet egy csomag pattogatott kukoricáról. Jöttek is a nagyarcúak, hogy pfúúúúilyetneakarjál, bízd profira, blábláblá. Általában csak ap iacot féltik, túlmisztifikálják és mellé még tuti irigyek is. Közben amit mondasz, egy kisebb dolgot nem kell ennyire túlvariálni. Persze ahogy a vidéki ruhaboltok reklámjai kinéznek az a másik véglet. Havercsaj is csinált házi ékszeres/mindenes webáruházat, fél nap alatt kipöcsölte miképpen érdemes egy végtelen háttér előtt telefonnal fotózni és kész. Színhelyes, nincs elbaszva az árnyék, kész.
Régebben volt egy ügyfelem Ő meg addig vakarta a fejét míg kitanulta a fotózást, PS-t, akkoriban még nem volt értelmes telefon de a boltja sarkába felrakott állványra egy gépet, végtelen háttér, stripboxok, háttérre vaku, mindenhez ugyanaz a fix beállítás és kész. Jött egy új darab, akkor webre és nyomtatott katalógusba is lefotózta, kész. Most egy hónapban ezért hívjon 10x50ezresért fotóst, aztán nyers sem marad meg ha kellene valamire ésatöbbi? Pár 100ezres beruházásból ott van és piacképesen működött.
Rossz nézni azt a picsogást, amit a fotósok lenyomnak, mikor valaki ilyesmit kérdez és házilag egyszerűen szeretné megoldani.
-
Jahno
veterán
Lehet azt helyettesíteni, csak a korlátait kell ismerni. Egy átlagos telefonhoz képest a fotómasinát használni is tudni kell, meg úgyis sokat várunk tőle, akkor meg kell tanulni mindenfélét, nyers cuccok, kidolgozás, jajj expókorrekyió, mi ez a csúszka, hol a tárcsa, ésatöbbi. Általában a kezdő kérdezők fejében ez nem bír tudatosulni, meg az sem, hogy ha most családot meg kirándulást szeretne fotózni az nem fog menni, elsőre nem fog menni, sokadikra sem, meg kell tanulni és még világítani is. Szóval bonyolult.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33954 üzenetére
Háááát, melyik Nikon? Nekem a Sigma 150-600 a favorit, ár-értékben meg főleg. Szomszéd is napi szinten hobbi madarászik/repülőzik vele ahogy sokan mások, csak kinek mi az igénye és milyen blogot olvas ugye (:-
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33952 üzenetére
Így biza, liter az csalóka, sok zsák pld. kicsit tömzsibb, de alacsonyabb. Pld. rendes hátizsákból a kisebb űrtartalmú magasabb, abba belefér az állványom és vettem volna egy nagyobbat, viszont függőlegesen kisebb a mérete és nem fér bele az állvány. 36 literes 50+ centi magas, a 40+ literesem meg 45 centi magas... Ugyanaz a gyártó, forma, csak kb. 3 féle méretben.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33947 üzenetére
Zsebembe is fér meg táskába még 1-2 darab, csak olyankor van gondom, ha rendes gumicsizmában vagyok úgy nehéz visszaadni a természetnek. Városban utánpótlást is egyszerűbb gyűjteni, mint terepen. Most 2 hét múlva kutyás buli, szerintem pár dolgot kirakok a táskából, mert videós lámpák, mini állványok tuti nem kellenek (bár sosem tudni) és kiderül mire jutok. Ha megint lecsavarunk terepen 6-10 kilométert az szép lesz, kívánni fogja a szervezetem a söröt az biztos.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33945 üzenetére
Ebben még gép és obi nincs, csak egyéb sallangok. Most vagy állandóan csak pakolászok és valami összekavarodik, kimarad, vagy mindig ugyanazt a szerintem hasznos motyót viszem mindenfelé és kész, aztán általában nem kell, de ha mégis akkor nem árt. Nappalra pld. nem szoktam az összes mindenféle kioldót vinni, de teljesen gyász, hogy nem lehet a gépeken 30-60 másodpercnél hosszabb záridőt beállítani, most meg kísérletezni támadt kedvünk a mezőn, szóval ND, kioldók és időzítős óra sem ártott meg, mert éppen volt nálam.
És éppen ez a bajom az oldaltáskával, hogy kicsik az obik, a táska meg túl magas hozzá.
-
Jahno
veterán
Ezt emlegettem fentebb, hogy mindent is megvettem. De tényleg. Kulacstartóból kicsit, közepest, mert a mini állványok és a zseblámpák pont beleférnek, meg szögletesből olyat, ami vízszintes és olyat ami függőleges tájolású. Két link ilyenekre mutat, jó cucc, de erre is el kell verni egy vagyont, akkor már alakul:
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33940 üzenetére
"Ami sok táskánál szintén zavar, hogy nincs oldalsó zseb viznek. Ilyenkor nem tudom mi az elképzelésük, hogy hova teszed majd a vized?"
Legtöbb haversrácnak végül az lett, hogy sima hátizsák, amibe vettek gép- és obitartó rekeszt, aztán minden belefér, víz is oldalra, vagy amit éppen akarunk. Nekem olyan övtáskám van, amit fel lehet csatolni a hátizsák elejére, éjszakára abban vannak a célcuccok, hogy ha kell akkor akku, kioldók, zsbelámpa, szuku, satöbbi, csak felrakom és egyben van. Haver meg akkor rakja fel, ha jön a kölök is velünk és pelenka, popsitörlő kell, szóval kinek mi.
Én sem értem, hogy a fotós hátizsák általában mire van méretezve, de ha víztartós kell akkor pld. Tenba Axis V2nek van az oldalán zsebe és sok másnak is, bár elején nem értem a sok molle csatlakozást, de abban meg akkor pld. Vanguard:
Akkora kulacstartót húzol az oldalára, amekkorát szeretnél, vagy valami mást. Én ennek az elején is használok mindenféle zsebeket, ahol a Vanguard felirat van oda meg ráfűztem pár fényvisszaverő csíkot, mert más éppen nem jutott eszembe, az meg hasznos (:-
-
Jahno
veterán
válasz
szazbolha #33934 üzenetére
Bár érdekelne, de szerintem felejtsd el. Baromi nagy meló, 1-2szer én is felvetettem már ennél sokkal egyszerűbb kérdéskört, hogy mi legyen az összehasonlítási alap, aztán senkit nem érdekelt. Ha YT videókat nézel, akkor rendes világítás, teszt-ábra, azon kijön ha decenteres, látszik a vinyettálás, szélek, kis CA, ésatöbbi.
Az a Sonnar meg marha jó, nálam is volt néha, aztán Jupiter 37A-val gépészkedem. Ahogy írod, teljesen szubjektív, meg manapság már minden bokémonszteres elcsépelt dolog, ha a közösségnek gyártanád. Itt adott témánál a színt/hátteret még össze lehet hasonlítani, milyenek a buborékok, vagy kicsit fakóbb-e, de két különböző helyen és fényben már teljesen más lesz az egész.
Ezer+1 féle összehasonlítási alap van, én is elraktam egy csomó képet csak ezért, de inkább aktuális fotós kérdésre példa, mindenféle becsillanások, optikai hibák, vagy háttér leképezése miatt. Pár itt van kéznél, egyiknél sem csináltam meg ugyanazt a képet másik obival, de erre gondolok, hogy itt kicsit buborékos/csavaros a háttere:
Itt sokkal egyszerűbb, szinte mint egy vászon, krémesre elkeni, fák közt sem látsz buborékokat:
Vagy fakó a bicajok színe, de másképp buborékos a háttér,fa sem túl zöld:
Itt a virágok milyen foltosak:
Itt meg a virágok és egyéb gazok milyen ecset-szerű vonásokkal vannak a háttérben:Ezeket néha gyártom, mert félelmetes, hogy fotós csoportokban is még mindig kihívás egy lencsebecsillanás, vagy szűk rekesz, szenzorkosz felismerése, vagy másképp elmélkednek a háttérről aztán mehetnek mintának. Akad egy M42es Face csoportom is, ahol az volt az álmom, hogy ilyesmiket össze tudunk gyűjteni, de kevésbé akar működni.
Másrészt egy csomó obit nagy szórással gyártottak, van fél marok Heliosom mert az kötelező, ott a 29mm-es Pentacon és abból is van egy aminek annál is fakóbb színe van, mint a Bubis bicajoknál. Itt-ott hajlamos becsillanni, barnásakra meg eleve azt mondom, hogy beépített insta filtert húz a képre, míg 1 évvel későbbi modernebb kivitele teljesen más.
Magadnak meg úgyis tudod mikor melyiket mire használod, szóval még inkább tudja a fene, ha tárgy, portré és minden kellene. Babafejnek köze nem lesz egy olyan példához, mint amilyen a Sony kamerás csajszi, ahol van háttér, bőrének a színét lehet méregetni és minden mást is hasonló körülmények közt. Biztos szabadtérben csinálnám, élő modellel, nyitott, kicsit zárt és F8as rekeszen. No de ez már egy fél élet, mire összerakod.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33931 üzenetére
Én is hasonlóban tárolok apró vackokat, meg szemüvegtokban és mindenféle egyéb molle tárolóban. Ebből iszonyat mennyiséget vettem. Hosszút, laposat, szögleteset, de a kis kör alakú is pont jó szűrőtartónak: [link]
Ebből a kis hasábosból elég jól bevásároltam: [link]
Késtartóba belemegy a távkioldó, lőszertartóba az órák és pár aprólék
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33919 üzenetére
Táska-ügy nálam továbbra is agyrém, de vettem egyet mert igazából nem volt más választásom a piacon. Majdnem 40ezer pénz, aztán ez is olyan, hogy a tetejében vannak kis zsebek, csak tudnám minek, mert nem zippzáros és ha le van csukva akkor is kihullik belőle minden, ahogy felnyitom akkor meg főleg, mert pont lefelé néz a nyílása a földre.
A belső rekeszek meg alul érnek össze, bedobom az egyik lukba a kioldót meg obikupakokat, erre ott mászkálnak és csörömpöl a másik obi alatt. Áááááááá.
Más bajom nincs, kicsit merev és az alapterülete miatt nekem feleslegesen magas, simán lehetne 5+ centivel is alacsonyabb. Sőt. 22 centi magas, abba szórok 6-9 centi hosszú obikat, amik akár keresztben is elférnek hatszor. Sok sallanggal meg nem érdemes telerakni, mert csak nehéz lesz és káosz.
Szóval még szórakozom vele.
-
Jahno
veterán
válasz
Freeman007 #33927 üzenetére
Nebénázzá, Irfanviewban mélretre vágod, mentésnél lehet százalékot állítani, az marad 100on, kész.
-
Jahno
veterán
válasz
Freeman007 #33923 üzenetére
Akkora felbontás is kb. teljesen felesleges, azt is nézd meg mit kérnek. Legnagyobb ami nekem kellett tán a hosszabb oldal 3000-4000 pixel, de általában felével küldöm be a képeim.
-
Jahno
veterán
válasz
Freeman007 #33920 üzenetére
Exportáláskor vagy mentéskor tudod beállítani a tömörítést. Bár szerintem nem tudják ellenőrizni, szóval ha nagyon nem csavarose, akkor úgysem látszik.
Jobb esetben úgyis a rawt dolgozod ki.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33916 üzenetére
Alternatívot ebben biztos nem választanák, meg aztán a gyárit sem tartom olyan jó megoldásnak csak azért mindig megkapom a magamét. Miközben Sonyn és Fujin is Canon obit használok, de meg tudom indokolni
-
Jahno
veterán
"Na, ezzel azért vitatkoznék, láttam én már szétnyílt, elnyíródott csavarokkal "ellátott" Dell Latitude-öt, amiben olyan volt az akku, mint a kispárna."
Olyat én is, de azt időnként nem szeded ki és ne is kap karbantartást, csak hajtják. Fotómasinában meg egyszer csak feltűnik, hogy kicsit púpos vagy mehezen jön ki és nem lóg 185 órát egyhuzamban töltőn.
"de egy kolléga az egyik WS-en nagyon szívott vele, D850 állt meg a kezében, cserélt akkut, obit, de olyan volt, mintha megakadt volna a tükör. "
Ilyen nekem már 3 márkánál is volt, eredeti markolattal, tartozékokkal és akukkal...
-
Jahno
veterán
És olyanba lehet még belefutni, hogy csipes az akku és a váz nem mutatja a töltöttségét, vagy egyszer csak a vázra teszel új FW-t, utána jön elő valami anomália.
Érdekes katyvasz az egész, éppen most kérdezték Sonys csoportban, aztán persze jön mindenki, hogy csak eredeti és majd tönkreveri a vázat, satöbbi. Nehéz ügy. Elmélkedtem más vonalon:
"Ez durva, legrégebbi akkum megnéztem amit mostanában ajándékoztam el és még van benne némi lendület. Akkor 2300 pénzbe került, gyári meg 18-20ezer közt. Erős dilemma, és ez még a sárga dobozos kékfehér címkés, amiben elég nagy szórás volt és ma már nem vennék. Akkoriban még az ilyen nevenincs ipar is korrektebb volt.
Ha bele dagad attól még sok baja nem lesz a váznak, de ha egyet kinyír az élettartama alatt, még lehet akkor is olcsóbban megúsztam és akkor úgy fotó terén már a 3. garnitúrát nyúzom vázban is. Kb-ra összeszámolhatom, hogy mennyit spóroltam akkun. Első vázhoz nem volt sok, csak 3 darab. Az már 60ezer pénz körül van. Utána következő 2 gépnek egyforma akkuja volt, az kb. 90ezer, most egyik váznál 70ezer, másik kettőnél 230ezer a különbözet. Összeadva 450ezer pénzzel volt olcsóbb az elmúlt kb. 6 év utángyártott akkuja....
És most jut eszembe, hogy az első Sonyhoz nem is számoltam, abba szintén 3ezer pénzért vettem a kékfehér címkéset, mikor a gyári szokásos horror volt. Akkori új árát nem is tudom.
Nehéz ügy, ha csak az aktuális gépeimbe nézem akkor 38ezer forint volt az 5+2 akku. Gyári kivitelben 245ezer pénz. Ha műxik, akkor 200ezer különbözeten elég sok fagylaltot lehet venni és úgy néz ki, hogy még a legegyszerűbb is elég jól műxik. És akkor most lehet megcsináltatom az A7et játszós gépnek, még két akku nem árt bele.
Így főleg nem egyszerű ha valami nem funkcionál vele jól.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33900 üzenetére
Én elsőre Patonát szoktam nézni.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33894 üzenetére
"A neten találtam pár lesújtó véleményt róla"
Ugyan. Van ott minden, néha a teljesen szar cuccokat dícsérik. Pld. pontatlan adapter, vagy olyan gyenge menet ami folyamatosan kopik és hullik a fémforgács a gépbe, aztán sokan az "utángyártott" akku közti különbségeket sem értik, hogy más a Jupio/Patona, meg más a nevenincs. Utána teljesen jó és értelmes cuccokat szidnak, de ezer éve nekem is volt állványos vitám, ott valaki csakazértis duzzogot a 2-3milliós állványokra is, hogy jaaaaaaj hát van ennél azért jobb is. Van hát, csak ki a fene fizeti meg, másrészt itt is csak azért volt kéznél egy hobbi rendezvényen, amit ingyen támogatok, mert csak, amúgy tizede is bőven elég lenne. Van egy csomó nagyot mondó, tudományoskodó alak, ki kell bogozni kinek és miért van vagy nincs igaza. Vagy aki elégedett, az sem használja rendesen, nem is érti, hogy van benne hiba, csak nem látja, mert nincs összehasonlítási alapja.
Haveri körben a K&F legalább 4-5 éves, az nem olyan hosszú, de néha kapnak a szájukra, vagy csak cipelik ide-oda és egyelőre úgy néz ki, hogy bírja. Azért mondom mindig ezt ár-értékben.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33884 üzenetére
Én mostanában ha nem lesz ilyen extra meleg idő akkor azt tervezem, hogy kipróbálom mennyit tudok terepen menni és erősen agyalok, hogy minimál/közepes vagy teljes fotós cuccal kezdjek-e neki. Ha valahol lekonyulok, akkor lekonyultam, minimál cuccal lehet nem is érdemes nekimenni, mert nem mérvadó és max. teljesítménytúra lenne-e a vége? Ha túl sokat megyek akkor viszont nincs akkora zsákom amibe a sört kellene tenni.
Év vége felé beszámolok mire jutottam, ha el nem feledem.
Hétvége ilyen volt, szórakoztunk rendesen. Nem nagy táv, csak terep és látnivaló.
Részléteiben így kell témát keresni, vagy üldözni, vagy hívjuk ahogy akarjuk:
Meglestünk egy csomó gókyapöcsöt, amit már 8millióan lefotóztak, de most már mi is
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33881 üzenetére
"én erre csesztem már rá esőállónak mondott táskával)"
Jelen! Táska elvileg bírja, a zippzárnál meg folyt bele a víz. Már azon gondolkoztam, hogy kicsípem a sarkait, mert az aljában ismét olyan szépen megállt, hogy öröm volt nézni.
Ami Beschoit emlegetni szoktam, annak alul van egy zippzáros tartója, oda ban betömve az esővédő huzat. Így nehezebb elhagyni, és alulról felfelé az egész táskára rá lehet húzni. A fenti K&Fnek meg a tetej olyan, hogy nehezen tud beázni.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33879 üzenetére
Hátizsáknál alul pld. az állvány tartó
Aztán olyan amit magad elé tudsz fordítani és oldalt kivenni a gépet.
Nem kell mindig lerakodni, lehajolni, kinyitni, visszapakolni, menni tovább ahogy ennél:
De ez is kinek mit, mikor 1 méteren belül rohangálsz a 600as telével, akkor odahaza bepakolod a hátizsákot, itt kipakolsz és kész, egy helyen tolod az ipart fél napig:
Nálunk esküvőn is le van rakva a táska cuccokkal a sarokba, oda járunk vissza csereberélni, két gép meg lóg az oldalamon. Amerikai focin is jól jött havernak, lerakta maga mellé és nem sokat mászkált, kivette a nagy telét, monopod, kész, mikor csapatfotó és apróságok akkor másik obi.
Városban ahol gépek/obicserék kellenek, nekem azért nem jött be a hátizsák. Pontosabban abban csak egyéb tartozékok vannak, gépek az oldalamon.
Megint szerteágazó, hogy laptop- és kulacstartó meg egyéb rekesz kell-e. Hátizsákból szerintem mutattam a Beschoit, az egész jó, vagy vannak olyan Cullmannok, amik belseje kompletten kihúzható és át tudod rakni az oldaltáskádba. Szerkezetileg lentről felfelé pakolós, egészet kinyitod és tálcán ott van minden, vagy olyan amin oldalsó rekeszek vannak, több zseb és még molle rendszerezőknek mindenféle lehetőségek.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33877 üzenetére
Divat pont nem érdekel, közepes/átlagosban veszek majd olyan színűt, ami tetszik oszt jónapot. Egyelőre még az is a bajom, hogy amibe kb. beleférnék akkora pont nem nagyon van. Inghez meg évente kétszer felveszem a hevedert és kész.
-
Jahno
veterán
Format 110: [link]
A fenti 1 gépes listában van, mikor csak ilyen gép meg obi kell, vagy havernak adok kölcsön cuccot akkor ilyenekkel rohangálok és szerintem ennyiért manapság kifejezetten olcsónak számít. Neve is van, nagyon nyírni kell, hogy szétmenjen a varrás vagy a zippzár.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33873 üzenetére
Egy ilyen átlag fekete Löwében mi annyira geek?
Ha megjelenés kell, akkor Billingham, de van K&Fes klónja is. Csak a csat miatt elég kényelmetlen tud lenni, de van megjelenése. Kinek mire van szüksége, de szerintem nyílt a kérdés, mondhatjuk sorba, hogy kb. hol mibe férne bele.
Nekem most a Dörr 6 helyett kellene valami, abba kb. pont beleférek a 3 váz + 5 obival, de lehetne kicsit nagyobb.
Elvileg ezek most a méreteim:
Belső:
410 x 210 x 195
Külső:
410 x 230 x2 00Mondanám, hogy jó lesz Amazonról vagy valahonnan is, de 40-Xezer környékén nem merem látatlanban bevállalni.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33871 üzenetére
Nos igen, nekem a 15ezer, főleg mert az előzőt 10ezresért vettem, lehúzott pár évet és most 40-ért nézegetek. Egy lenne, de az meg pont bazi nagy, 64 centi hosszú.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33869 üzenetére
Ráadásul 1.7 méter és még a feje is bőven terhelhető. Jó lesz ez. Ezt mondtam a karbonra, könnyebb is, meg nem is. Fentebb valakinek kijött egy 1.5 kilós külüönbség, az is max. úgy jött volna össze, hogy egy magasabb 10+ éves aluállvány combos fejjel, hasonlítva egy modern és kisebb karbonhoz. Egyéb esetben kb. grammozni kell, ha K&Fen belül körbenéztél, vagy más márkákhoz hasonlítottad. Az meg ugye nem ér, hogy karbon, de nem 1.6 méterre csaphatod ki, hanem 40 centis és könnyebb, nahát.
Jó lesz ez, használd sokat és nyomd a gombot.
Táska témában hülyét kapsz (övtáska, válltáska, hátizsák?), nézz méreteket és használt piacot, néha negyed áron sikerült lőnöm valamit, amúgy annyiféle szubjektív verzió van, hogy bemész a boltba, belepakolsz, kész. Nekem pld. az oldaltáska jön be, mert mindig kell valami, hogy kéznél legyen, más meg sír rajta, hogy lehúzza a vállát és jó a hátizsák, csak ahhoz meg kell állni, letenni, kinyitni, pakolni.
Dörr 4 es táska volt így, most 6ra váltottam és kezd kicsit szétkopni, meg pont kicsit kicsi is.
Ennél kisebb bőven megfelelő lenne 1 gépnek. Én meg már csak obikat tárolok vagy hurcolok benne. 220volt, Tripont, Oly bolt, Nika is tart polcon táskákat.
Van pld. olyan pro Cullmann táskám, aminek vízzáró a zippzárja is, de 3 kéz kell a kinyitásához, meg kell fogni és húzni, aztán meg kihajtani a tetejét. Elég agyrém. Akad olyan kínai, aminél a zippzár része felém van közel és azért nem esik kézre, vagy aminél a pánt nem tömegközéppontban van, ráadásul alacsonyan így ha fogasra fellógatod akkor is tengelye körül körbefordul.... Kicsiben ekkora méretben mondanám, hogy nekem is egy jó Billingham Hadley az álmom, de hát árfekvése miatt nyaff....
1 géphez nekem fél vállas Vanguardom volt, azt szerettem, aztán meg nem, mert változott a gép mérete és az obiké és többet nem adta ki, hogy tudok belepakolni. Ha még fut akkor Biin 37, de lehet van utódja. Pesze kis rekesz akkunak meg egyébnek az pont nem kellett bele.
Kicsi táskára nem tudsz állványt tenni, az nekem inkább hátizsákhoz adja, hogy alul keresztben legyen szimmetrikusan. Máson nem nagyon tudtam jól kezelni. kisebben túllóg, helye sincs, van amire erőltetik ott a pánt sem mindig bírja, vagy képen jól néz ki, de gyakorlatban nem.
Táskából ezt nézd meg én is éppen havernak nézek, meg magamnak a Dörr 6 utódját. Nehéz ügy.
Lowepro Format 110
Vanguard Veo Go 18M KG
Benro Element S20
Camrock City X38
Camrock City X42 -
Jahno
veterán
No, kocsiban pakolászva eszembe jutott demonstrálni, ezt még ezer éve lőttem nagyon akciósan Aliról. Nem biztos, hogy a legtartósabb cucc lesz, meg gép is obivalmindennel együtt 670 gramm, amit rá szoktam rakni, de kihúzva is elég jól áll az utolsó tag,nem görbül, feje is erős, nekem az volt a lényeg, hogy alacsonyra tudjam rakni és ne babzsák vagy hasonló marhaság legyen:
Ez pld. Neewer CK30, de ezer féle klónja van, aminek neve van az már jónak tűnik.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33864 üzenetére
"de talán még vakuval sem haladom meg a 2KG-ot egyelőre."
A kilogramm mindig egy elcseszett arányszám volt, 2 kilós géphez kb. 8 kilós állványt/fejet érdemes nézni. Nekem van hasonló, kis Fujit minimál obival kibír és ennyi. De majd kiderül, ívben döntöd a fejet, ha földön van a makró akkor sokszor lesz nagy a tárgytáv. Magasabbat meg nem tud. Vaku úgysem mindig jó ha a gépen van, de szerintem mutattam makrós csápos meg mini vakut. És akkor a miniből 3at is kapsz a 685ös árán. Ha valahol találsz Potyó Imrés videókat akkor abban szépen végigmegy és megmutatja, először 1-2 alap vakuval dolgozott, meg mire kiszórakozta, hogy kell háttér- és ellenfény is.
LED lámpával nekem csak az a bajom, hogy a legtöbbnek elektronikus a kapcsolása, ha csak pár hetet áll a táskában már lemerülnek és töltheted újra. Az Ulanzi VL49 RGB pld. fizikai kapcsolós, az jobb. Én szeretem, lehet mindenféle kékrózsaszín gombát képezni
-
Jahno
veterán
Na elírtam csak nem bírtam szerkeszteni. Havernál 1 váz volt a pakliban. Nálam három...
-
Jahno
veterán
Off, ha már a kilók szóba kerültek. Havercsaj kezembe nyomta a táskáját, hogy fogjjam meg, míg igazgat a többi cuccon. Vissza is kérdezem, hogy mi a fenét cipel, ez nehezebb, mint az enyém. Később hitelesített mérleggel le is mértük, Nála 6.2 kiló az 2 váz, 3 obi és nem sok sallang, nálam 4.9 kiló volt a 3 váz, 5 obi, akkuk, sallangok. Kemény. És utólag vettem észre, hogy egy tornazsákba reggel belehajítottam az állványom, az is ott lóg. Lemérve 1.6 kiló. Jó tudni, néha ahány oldal annyiféle tömeget hazudik, nem mindig egyszerű kideríteni főleg fejekkel mindennel együtt.
-
Jahno
veterán
Nekem mondjuk Fprime15 kódott dobott, meg eleve valami akciós bannerra kattintottam, csak máshol is szóba került az állvány, aztán ott is most tudatosítottuk, hogy igazából hasonló karbon/alu közt nincs mérvadó különbség a tömegükben. Nagyon nagynál már változik, de ott az árak is, vagy a nagyon kicsiknél, Siruiban le lehet menni 1 kilóig, ami kicsit kisebb terhelhetőségű és 140 centire húzható, de ezek is elég maximum méretek. Ami pont megfelel ilyen 150-160 centis és jobban terhelhető méretben, ott nincs különbség.
De még van 20 óra hátra, egyiken elgondolkoztam, csak akkor férjen be a táskámba hosszában :-P
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33828 üzenetére
Na, havercsaj bepakolta obiból a legszükségesebbeket, mert csillagjárós képekhez megnézünk egy fát, szóval tele jó eséllyel nem kell, nagylátó, másik obi, kész.
Én megfogtam a táskám makróstól, mindenestől, aztán ki is jön a napi giccs instára. No, ezért vittem, de múltkor meg itt fordult egy tanker a város felett, mert városba is ugye mi a fenének ekkora gyutáv. Nekem ez a legszükségesebb, a minden is
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33840 üzenetére
Na, nekem meg akkori beszerzési árán nézve kb. a három állványom nem volt összesen 90ezer pénz, így akár mondhatom azt is, hogy ugyanazt az értéket cipeljük, csak más tömeg/forint arányban. Most a Manfrottot meg sem tudom mondani mennyiért vettem, az nagyon homályba vész de mivel nem is teljesen erre kellett meg "egyszer vegyünk jót, de ne túl drágán" felfogásom volt, akkor tán lehetett 30ezer pénz körül.
Ezt is vettem vagy 300 alatti Euróval. Most meg az állvány is 50 Euró, időnként az Euró is 400.
Tartozékokra meg hasonló sallangokra simán elmegy a váz ára.
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33834 üzenetére
Szerintem tök relatív továbbra is. El bírod és viszed magaddal? Persze mindennél lehet könnyebb, de hát amennyibe kerül, még mindig erősebb és elszántabb vagyok, mint anyagilag vastag. Mostani Manfrottom veri a 3 kilót, szóval ahhoz képest szerintem könnyű. Egyik havernak van csoda Siruija sok pénzért, na ahhoz képest nehéz.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33828 üzenetére
Fele sztorinál makrózásról volt szó, ott azért jó részt szükség lesz rá, de most egy átlag hegyre ha felmész abban van koncepció, vagy nincs? Koncepció mindig van, képet kell csinálni. Ha olyanok a felhők, akkor kelleni fog az állvány, mert szűrőzünk. Ezt meg nem tudom előre. Szóval van is koncepció meg nincs is. Kinézek ide a madaras helyre?
Lesz ebből még timelapse: [link]
Meg itt is: [link]Egy tapasztalattal több van, oszt már legalább tudom mit kell csinálni. Persze ha ez nem igény, akkor nem igény, legfeljebb valamiről lemaradunk csak ezeket előre már nehezebben fogjuk megsaccolni.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #33826 üzenetére
"és nem kell sokat cipekedni."
Kinek mi a "nem sok". Én itt vagyok élő példának, meg sokan mások is. Vanguard míg nem reccsent meg mindig a táskámban volt, mert úgyis kell valamire. Mindig az kell, ami nincs és akkor fogom életem képét elbaszni
Hozzáállás kérdése, van akinek állványa sincs, nem is érti, hogy minek kellene. Nekem meg sok a tájképem, mindenféle alkonyat, próbálkozom timelapse dolgokkal, ND-s képek, csillagjárós mókák. Csillagjáróshoz meg rögtön kettő is kell, hogy ne unatkozzak
Jó, itt közel volt a kocsi de ezt nem mindig tudjuk előre és egyelőre amibe a karbon kerül, annál az erőm több és a lóvém kevesebb.
Már tudom ki vette meg előlem az Alzából, mert ezen is 5 percet gondolkoztam, amit nem szabadott volna :-D De ha valami karbont veszel, akkor ezt szívesen beszámítom jó pénzért. Végén még lesz egy 20ezres K&F bármim, ami pont belemegy a táskába, utálni fogom a csavaros megoldását mert csak és 1 év múlva eladom.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33819 üzenetére
És makró feltétben ilyesmiket nézz, meg Instán van egy csomó okosság, ki kell válogatni ami jó. Én azt mondom, hogy a csápos vaku az egyik legleg, alap fénynek meg ilyenek, ez a csaj elég jól nyomja.
Gyári cuccokból nem tudom hova nyúlnék, csomó kínai vacak jön szembe, szóval át kell gondolni, a fény meg úgyis mindig rossz irányból jön, magamnak árnyékolok, semmi nem jó úgysem.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33819 üzenetére
Társaság kérdése. Fotósokkal kell menni, akkor akármi is lehet. Van mikor várunk, vagy ránk várnak, vagy lemaradunk. Ez a fenti felüljárónál nem volt probléma, letanyáztunk 1.5 órás cigiszünetre és se ki, se bá
Annó vittük makrózni a kis gyökeret is, akkor még annyi előnye volt, hogy leraktad és ott is maradt (most már öntudatára ébredt és kettő lett belőle):
Míg kisebb volt addig max. aludt, evett meg szart az egészre. Mi meg el voltunk:
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33816 üzenetére
Én pld. ha úgy vagyok pár sört beverek az elején, vagy ahogy kiadja de eddig vízproblémával sem sűrűn küzdöttem, ahogy kajával sem. Igaz nem is 3 napos nomád túrákat járunk, de ha úgy adja ki akkor 5-6 órákat el vagyok bárhol bármi nélkül.
"A szalagkorlát és a beton szegély között nem látott volna ki a gép? "
De nem ám. mély volt, sem szögben sem semmiben nem adta ki. Időnk volt, első gépet kiraktuk, aztán mehetett a szórakozás a többivel, hogy milyen szög, mennyiben legyen más a kivitel, hogy ne egyforma képeket csináljon meg ilyesmik.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33815 üzenetére
Á, tök szubjektív a teher és ki kell próbálni. Én kézben is viszem a nagy Manfrottot, ami mellé eddig hátizsákban volt a Vanguard (ha 2 centivel kisebb lenne akkor jobban beleférnék), de az most csak B terves autósnál játszik mert átvette helyét a kávéfőző és egyéb sallangok. Nálam amúgy is elég sok cucc van, átlag fotós már felénél nyíg, hogy jajj sok, letörik a derekam, akármi. És nyilván sosem használom a sok vackot, de ha éppen úgy adja ki és kell, akkor legyen kéznél. Most makrós haversrácra leszek kíváncsi, nekiállt magának fényformálót csinálni, amit egyszerű használni.
Ha nem lenne hátizsákom akkor hátamon keresztbe dobva lenne az állvány és kész, de van hátizsák a többi vacak miatt is. Ősszel talán lesz gomba képem, vagy bármi.
K&Fnél van akciós kupon, azt ugye tudod? Én lehet vennék ott egy közepes árfekvésű valamit, aztán majd kitalálod. Használtak jók és jók lennének, de tényleg nagyon ritkán szoktam látni.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33813 üzenetére
Karbon könnyebb, de könnyebben el is fújja a szél. Az a Manfrotto meg marha jó, de az árán is meglátszik. A 055XPRO szériából van pár idehaza. Karbonom még nincs, anny vacakra költöttem már, hogy nagyon fel kellene szívni magam és beruházni.
Karbonnál az a mókás, hogy tényleg az oldaladra akasztod vagy táskára és szinte észre sem veszed. Többi inkább letépi az oldalad meg szakadni fog a táska is, ha olyan. Most 055XPROB Manfrottoval mászkálok, békebeli darab mert van vagy 15-X éves, azt most jobb híján kézben viszem mindenhova, annyira nagy és kezelhetetlen. Ezek mellett táskában van egy Pixi is meg egy ilyen nagyon kicsi: [link]
Ez is olyan, mint a táska meg minden, mert pld. van a Manfrotto element traveller, abból a karbon baromi jó, kicsi, egyszerű, mindenfélére alkalmas, aztán kedd este pont nem látott át az M4 felüljáró korlátján, innentől viszont fene megette. Csillagokhoz meg néha födszintes tájolás kell és úgy felfelé dönteni a gépet, ahhoz szinte minden nagy. És akkor légy okos
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33811 üzenetére
35-ért azért jó lett volna, annyiért hasonlót sem nagyon kapni, meg az is 60-70ezres állvány. És jó állvány használtan szinte nincs. Évi pár darabot látok hirdetésekben.
Nekem Vanguard 265AB. Ilyen randa lett:
Ott repedt és picit lötyög.
De ez lehet haverom állványáról kép, mert ugyanígy repedt el az is. És nincs támogatása. Idehaza semmi, írtam a külföldi képviseletnek, nem is válaszoltak. Manfrotto megold bármit, legapróbb csavart is tudtak adni 15 éves állványhoz. Csak tudjuk hol a helyünk és itteni képviseletnél és szírvízben is jó fejek. Ezeket ki is fizetjük, de akkor is.
Ami az első képen van az erős marketing, mert az állványt is odébb tudod tenni 10 centivel. Ritka, mikor ezen múlik és nem. Általában akkor jó, ha nagyon alacsonyra kell tenni a gépet, mert a középoszlop ott lesz függőlegesen akadéknak, akkor elfordítod, nagy terpesz, nem lóg ki a súlypont és működik. Ugyanez a fejjel lefelé géppel, majd összevissza fordul a kijelző, gombok sem esnek kézre, átellenes szögben fordítod a gépet és másfelé megy a kép, de ez lehet az én korlátom, nekem fejben néha nehezen fordul át a világ. Ha kihajtós kijelző akkor a gép érzi a tájolást, kicsit döntesz rajt fél fokot és 180 fokban átrendezi a képet, bláááá.
Én ehhez inkább vettem egyéb mini állványokat. Ezért is van vagy 7 állványom, de még mindig nem jó semmi :-D
Így jó a középoszlop, nem akadály lefelé, támaszkodik:
Itt nem is értem, hogy miért a két lába közé rakja a gépet, mikor ott borul legjobban, de nekem ha a lábra veszem a tömegközepét, akkor kisebb géppel is olyan bizonytalan volt, hogy agyrém. Másik oldalára kellett fél hátizsák, aztán milliméterenként toszogatás:
Ennél elég nehéz volt akkora terpeszt csinálni és egyáltalán. Csoda, hogy ennél a képnél nem esett orra az egész miskulancia.
-
Jahno
veterán
válasz
freelanced #33809 üzenetére
K&Fek ár értékben tök jók és bírják. Ha a képen nincs olyan póz, akkor nem tudja. De nem is biztos, hogy fogsz vele szórakozni, mert az eléggé instabil meg szívás tud lenni. Éppen elég függőbe berakni. A kivehető középoszlop is tök jó.
Én sajna bolond vagyok, most repedt meg a Vanguard állványom, ha K&Fet lehetne csatos zárral venni, már meg is rendeltem volna kettőt. Addig még csak vergődök.
-
Jahno
veterán
válasz
kendepepi #33805 üzenetére
"Ez mennyire gyakori eset?"
Évi 1-2 alkalommal futok bele csoportokban, de biztos a szűrő alatt van? Házilag nem tudod (volt aki kitartóan körtepumpázta és szép lassan kijött alóla) kiszedni, még mindig fenntartom az opciót arra, hogy ha nem is tudod lefújni, de egy rendes takarítás lekaphatja.
"vagy ennyit fejlődött az utóbbi húsz évben a szenzortechnika?"
Ennyit fejlődött, de ebben már szoftver is van, elvégre a másik gépből kidolgozott JPG-t kapsz, meg maga a szenzor állásában is öregszik.
De ja, 20 éves gép, néha én is nyomkodnám és megtartanám ereklyének, aztán megállapítanám ugyanezeket, hogy lassú, nyűgös, X.
Vagy megnézzük, hogy akkor tudott kb. 3 képes sorozatot, megnézzük a Canon aktuális gépeit, hogy még mindig adnak ki vasakat ilyen 3 kép/másodperc sorozattal ami viszont vérlázító. Csomó mindenben direkt nem fejlesztenek, eladják olcsón, rájön az ember, hogy kevés és márkánál maradva veszi a jobbat, ami relatív nem sokkal jobb, mint amivel drágább.
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33803 üzenetére
Eredetileg nem erre készültünk, a mosás meg nem számít, ezért van. Én is beestem egyszer narancssárgában :-D Terepmintásaim szétestek mindenből, de majd viselkedem. Rajtam most általában úgyis zöld mellény van, mert olyat találtam sok zsebesben.
Elég sok fotózás lett olyan módszertannal, hogy csak kimentünk a határba a káposztaföldekre nézelődni és valamit találtunk vagy ottragadtunk.
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33801 üzenetére
Óóóó, de jó is az.
Havernak így modellt repültek, ezek sem voltak zavarban, ugyanúgy forgolódtak, mint ha ott se lennénk, csak sokszor elég véletlenszerűen kellett beleexponálni a felhőbe:
Erre meg jövő héten gyúrok, hogy rendesebben kiadja, itt fészkelnek a nádasban, legalábbis onnan szállnak fel, megy egy kört a vetés felett, összekap/kibelez valamit, aztán megy vissza. Zöld háttérrel és szemből is kellene kép:
A bíbic viszont hosszabb távon baromi idegesítő tud lenni.
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33799 üzenetére
Én is szoktam osztani az eszet, de néha gondolkodom is. Itt ugye aki írta a posztot az kicsit egyoldalú, meg elvakult volt, erre mindenki ráugrott és nem is érdekelték a körülmények csak legyen vér. Hátevvan. Gyurgyalagok félősebbek voltak, ott ha valaki megjelent vagy mozgás volt akkor elcsendesedtek, itt ilyen nem nagyon volt. Majd hozok munkaközi képet arról, hogy mit műveltünk.
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33795 üzenetére
Honnan tudja pld., hogy zavartuk a madarakat? Ráadásul mi gyalog voltunk, a másik tag kocsival. És ha ilyen fotót csinált rólunk, akkor szintén nem lehetett túl messze.
Ebből ment az egész toszogatás ide-oda, mert szerintünk nem, Ők meg ugye mindent is tudnak. Én meg a csoportokban eljátszottam a kívülállót, meg persze hárman voltunk, másik haver is próbált okosat mondani, csak nem is nagyon akarták értelmezni.
Az eredeti poszt alatti vitába beraktam egy képet ugyanarról a madárról csak úgy, hogy a háttérben ne ugyanazok a fűcsomók látszódjanak. Direkt nem akarták érteni, magyarázták, hogy ettől független, hogy hol máshol milyen madár táplálkozik mert egyértelműen látszik, hogy teljesen másról van szó és kajátkeres. Mi meg ott feküdtünk egymás mellett és ugyanaz a madár volt
Utána persze kicsit kaparászták, hogy nem is természetfotós, csak egy átlag hülye, nem ért hozzá, pfujjhajadismijen. Mert a "milyen messze illene lenni" vagy "ki miképpen csinálná" kérdésre már nem sok válasz érkezett, de hát hülye civilek.
Mellékesen nem ez az ember a legnagyobb probléma, ha ésszel csináljuk. Amúgy elég korrekt búvárfotós a srác, csak nem mondtuk, én olvastam tovább a koncepció nélküli fikázást, hogy mennyire amatőr és nincs lessátra, meg nem használ obi takarót, meg biztos csak pöcsméregetés miatt mászkál ekkora motyókkal, a képen látszik, hogy teleobival messziről csinálták miközben a madárfészken fekszik a hülye fotós, estébé. Hát, így van ez, valóban nincs sátra, mert nem ehhez szokott, kapott egy obit, kipróbáltuk.
És amit ezek nem tudtak, nem is akarták felfogni, hogy ember mellett mi a probléma?
Madarak közül volt amit kicsit valóban zavart a jelenlét, nem is mentünk makrós cuccal közel a fészekhez bármennyire is ezt vizionálták. Esténként pld. néha crossmotorokkal randalíroznak a mederben, de szerintem az sem mindig a legjobb ötlet ha oda járnak kutyát sétáltatni és beengedik a vízbe madarat hajkurászni. Találtunk quad és ló nyomokat s. Parti fecskéket megelőzték, előre lefóliázták a partot még kora tavasszal, hogy ne tudjanak fészkelni és kész, ha nincs fészek, akkor lehet bontani. Mert tervek vannak, mikor a gólyatöcsöt képeztük, akkor mögötte ilyen volt a látvány:
Az egész terepet bontották és átépítették, bár érdekes módon erre megint rosszul ugrottak rá a sötétzöldek, mert kigépészkedték és a madár állománynak szerintem nem lett semmi baja. Most kíváncsi leszek,mert az egészben áll 10 centi víz, változatos csirkék vannak (pár hét múlva megyek vissza és rászánok 1 estét meg 1 hajnalt a fotózásra) megjelent egy fekete gólya is, vannak vörös gémek, akad egy héjánk amit haver már rendesen leképezett 1-2szer, viszont ezek el vannak a 10 centis vízben, meg a kilógó szigeteken, de ide 3-4 méter vizet és mindenféle mulatságot terveznek.
És közben a mi anyánkat, mert nyócmillió méterre leheveredtünk egy vízben baktató gólyatöcs elé ami nyilván egyenlő azzal, hogy összetapostuk a fészkeket és pusztul a világ.
Aztán lehet megint benne leszünk a TVben, mert már összekészítettem a gumicsizmát és úgy megyek fotózni.
-
Jahno
veterán
Ejj, képmáshoz való jog, kíváncis lennék az indokolásr, hogy mi volt? Nem felismerhető, látványosan forgattak egész nap a faluban és minek ment oda, vagy mi lehet? [link]
-
Jahno
veterán
válasz
zsoltzsolt #33791 üzenetére
Olvasd el a többit is, mert rendesen túltolta a dolgokat :-) De ja, a mindent védőkkel mi pont beszoptuk. Haversrác éppen kölcsön kapott egy obit, aztán tesztelte, mi meg ott feküdtünk 5 perccel ezelőtt és persze elvitt a népharag, csak a sztori nem olyan fekete és fehér. Lehet nem mesélem el az egészet, csak először a természetvédők szemszögéből, utána jön a többi. No, benne-e vagytok, hogy folyamatában kielemezzük?
Itt a rinya, fő csoportokat, meg környéket és falut körbefutotta, helyet kiszedtem belőle, de mindent is vállalok:
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33789 üzenetére
Legtöbb fotópályázat regisztrálós, max. az ilyen feltöltöd a Face csoportba és lájkot tarhálsz típusúak nem, de azzal nem is érdemes foglalkozni.
Én meg most ezzel szopolok de nagyon, mert angol megnevezés kell az országoknál, aztán mit jelent az "összes", az elég zavaros. És egyet próbálkozhatok, beadom, elbírálják:
Nesze nekem pályázat, kellett a hülyeség ja.
-
-
Jahno
veterán
Hááát, eddig én még élő embert nem nagyon találtam akivel egyáltalán a BKV szóba állt és megoldást ajánlott, forintosított számot mondott bármire.
BKKnál is le van írva szabályzatban, hogy nincs modellfotó meg reklámfilm, vaku és állvány tilos, kész. Bár mondom, ott az új metrónak kb. örültek átadás után, a többit már annyira nem szerették. Ezt is végigjártuk csoportosan, többször az összes állomást (:-
-
-
Jahno
veterán
Abból is akad mindenfélém. Szoktam nézegetni a cctv kamerákat is, csak úgy érdeklődős jelleggel. Gondolkodom is néha, mikor elég látványosan nézegetem valami zűrös helyen vagy bankban, akkor mikor kérdeznek rá, hogy mi a bajom, de egyelőre még ezért sem vertek nyakon :-D
Rendes antennákra gyúrok. eleve minden ami ipari műtárgy azzal már lehet valamit kezdeni (olajkút, villanyoszlop) és ezzel is lesz tervem, hogy a kisebb testvérei is mellette legyenek a képen, csak kocsival nem nagyon tudtam megállni, szóval gyalogos/bicajos túra lesz:
-
Jahno
veterán
Nem is csak a szerzői jog, mert alapesetben abból indult ki a téma, hogy épületet fotóznánk. A katonai létesítmény meg jobban ide tartozik az antenna erdőkhöz, mint a modelles/portrés fotózás.
Bár gondolom Te is biztos sok pénzt kapsz az adathordozók után beszedett jogdjíjakból, mikor elosztják :-/ Elvileg erre is érvényes lenne nem csak zenére.
-
Jahno
veterán
Ez azt mondja konklúziónak, hogy szabadon fotózható. Lehet rá kellene kérdezni külön az antennára, hogy milyen magas és milyen színű amivel bajok lehetnek :-D
Bár engem lassan az fog jobban érdekelni, hogy rajtam kívül ki fotóz antenna erdőt és miért?
De biztos ezek sem értenek hozzá, na:
-
Jahno
veterán
Végül is a hobbiból közterületről fotózástól sikerült jól elkanyarodni mindenféle magánterületről védett épületet meztelen modellel fotózás irányába. Van ez így. Fodor Klaudiát emlegetve is csak a káoszt tudjuk növelni, mert így kezdi:
3 éve is láttuk, G kb. első találata de az igaz, hogy ilyen-olyan írók meg Fotóamatőr meg hasonlók általi irományt meg sem nagyon nézek, mert egymástól ollóznak, ide-oda alakítanak, vagy közhelyeket magyaráznak értelem nélkül.
Amúgy egyszer vidéken és is kinéztem park szélén egy helyet, leraktam a furgont, kipakoltam, fasza szögletes épület. Majd jött is elég meggyőző érvekkel egy biztiőr, hogy jobb ha azonnal eltakarodok és messzire. Elhúztam, az épület helyén Gtérképen évekig csak egy fehér folt volt, de visszamentem személyesen és megnéztem recepciónál a táblákat, amin ilyenolyan katonai- és nukleáris kutatóintézet szerepelt kiírva. Hát van ez így, mi másba is nyúlhatnék bele :-D
Várkert bazárra azért írtam amit, itt van oldalukról az idézet "
A Várkert Bazár külső területén lehetőség van kreatív és werk fotózásra is, ezzel kapcsolatos igényét az info@varkertbazar.hu címen jelezze hétköznap 9 és 17 óra között, az esemény előtt 72 órával. Amennyiben a fotózás nem jár lezárással, a terület használata díjtalan, csak a fenti regisztrációt igényli.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a beérkező levelekre hétköznap 9 és 17 óra között válaszolunk." -
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33763 üzenetére
"én valódi élettapasztalattal rendelkezem"
Áááá, én kicsit sem, azért írtam le miképpen működik a Budaparton meg a többi helyen, példának, majd megismétled majdnem ugyanazt, hogy járjunk utána :-D Ugyan.
Abból indult, hogy az országházat tilos fényképezni, mert csak. És közben kiderült, hogy pont azt lehet, még üzleti céllal is. Aztán itt tartunk az élettapasztalattal.
-
Jahno
veterán
Meg a körítéssel. Lásd a MÜPA és a többi, hogy önmagában szabad, modellkedősbe már beleszólnak és jön a procedúra amit inkább visszautasítanak, nem akarják, kész. Aztán gondolom ha Magicmeda, Laokoon vagy hasonlók esnek be ilyen kéréssel, akkor rögtön más válasz kapnak meg kerek számokat :-D Meg sok mással is párhuzamban van, de lassan minden opciót leírtunk, most Magicmedia megoldásait szintén nem kellene ide sorolni. Esküvő fotózással magáncélra sem ugrálhatsz, sajna a körítés sem úgy néz ki, de alap dolgokra ott is adnak engedélyt. Nekem egyszerű, maradok az épületeknél mindenféle sallang nélkül és majd ide írom meg elsőnek ha orrbavert a bíróság
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33759 üzenetére
az a jó, hogy írtam párépületre konkrétumot, meg azt, hogy nézzük meg mert házirend szabályozza, nézzük meg, kérjünk engedélyt meg sok más, erre lehülyéz, hogy ne én döntsem el és kérjünk engedélyt. Lehet megsütötte a nap :-D
És ugye akit emlegetett, azt 3 éve is elolvastuk, szintén emlegettem az Építész fórumot. Csak le vagyunk maradva magunkhoz képest is. Onnan a másik idézet, de ha én teszem be akkor tuti az lesz, hogy ne innen tájékozódjunk, mert csak és biztos hülyeség, akkor megteszem: "Így szól a szabály, amit tudtodon kívül Te is nap mint nap használsz: „A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a SZERZŐ HOZZÁJÁRULÁSA ÉS DÍJAZÁS NÉLKÜL elkészíthető és felhasználható”"
Na, akkor most mi is van ugye?
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33757 üzenetére
"1. nem a te tiszted eldönteni hogy melyik épületet lehet lefotózni"
Nem is ezt mondtam, hogy én fogom eldönteni.
"erre is rákereshetsz mint az általam korábban leírt parlamentről szóló törvényre"
Rákerestem, abból van az idézet. Azért van idézőjelben meg paragrafusokkal tele.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33755 üzenetére
Parlamentet kiveséztük, hogy "az orszaggyulesrol szolo tv kimondja hogy sem reszleteben sem egeszeben kereskedelmi celbol nem fotozhato." Pont fordítva van, még bögrét is csinálhatsz vele, mert mert csak. Belekavarodtunk fentebb a szerzői jogba, aminél ilyen az aktuális jogállás:
"A szabad felhasználás esetei
68. § (1) A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható.
(2) * Tudományos ismeretterjesztő előadás céljából képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint a fotóművészeti alkotás a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül felhasználható.
(3) * Épület helyreállítása céljából építészeti alkotás vagy annak terve, továbbá az építészeti alkotás rajza és az azt tartalmazó mű a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül többszörözhető és a nyilvánosság számára lehívásra hozzáférhetővé tehető.
(4) * E § alkalmazásában helyreállítás az újjáépítés, valamint az építészeti alkotás rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti kialakításának megtartása mellett."Ennyit arról is, hogy "Szinte minden epulet fotozas engedelykoteles." meg hát ugye a fotózás ciki lett, csak akkor nem tudom miért műveljük, meg pont letojom, hogy mi ciki vagy sem, mindenki bekaphassa. Is.
Ennek alapján szerintem fotózható, de
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #33753 üzenetére
Bálna magánterület, ott valóban előszerettel ugrálnak, ahogy pld. Corvinban és Westendben is. Viszont az épületet fotózhatod. Bálnánál ott van a csavar, hogy ha a helyi kávézó megengedi a fotózást, akkor üzleten belül szabad.
Millenárison kisebb felfordulásokat (mi ugye elég gyakran csoportosan mászkálunk, szóval itt-ott hamarabb szemet szúrunk, mint átlag magányos Sanyika) is csináltunk, senkit nem érdekelt, magáncél, még akkor is ha sok nagy objektíved van meg minden más.
Hobbi, egyetemi projekt, saját album Budapest értékeiről és kész, mi csak itt makettkedünk. És kávét főzünk :-DAz, hogy sokan modellel is besunnyognak, vagy nem veszik észre az őrök az irreleváns, meg persze rögötn megy az elvi jogászkodás, hogy nem kérek érte pénzt és az nem üzleti, blábláblá meg manapság egy telefonnal is ilyen meg olyan jó képet lehet csinálni. Homályzónás, akkor csináld telefonnal baze. Még az Oly nagykövete is belefutott és huszadikra sem értette meg, hogy magánterület, megszabhatják, kész, ez van. Csak a gittet rágta és direkt nem akarta érteni.
Várkertben sosem csesztettek, eleve örültek mikor megnyitott és vitték a hírét, mint az új metrónak, csak a látványosan üzleti fotózásoknál ugráltak, amúgy meg nyitvatartási időben ha nem csinálsz felfordulást (liftek és lépcsőházak elfoglalása, 200 fős személyzet, ésatöbbi) akkor írsz egy levelet és kész, engedélyezik, szólnak az őrnek, világbéke, legalább szabályozzák és mindenki tud mindent.
Itt megint kavarodás van, hogy épületet vagy épületen/magánterületen belül valami projektet fotóznánk-e. MÜPÁnál is épületet lehet fotózni, modellkedésbe már beleállnak, mert nem az épület a fő téma és csak körítésnek használod.
Kopaszi gátból lett Budapart is ilyen, üzleti fotózásért pénzt is kérnek, amúgy saját részre amit csak akarsz "profi" géppel is. Sőt, saját pályázatokat rendeznek, hogy hirdessék a helyet.
És amiket felsoroltam ott mindegyiknél van kiírás, házirend, néha változik rá kell nézni. Fotós csoportokban is megy, hogy "jajjjj, nekünk nem szóltak, akkor szabad". Nem, mert ha rákészülök és mégis jön az őr nyakon verni, akkor neki lehet igaza, mert oda van írva fekete alapon fehérrel, bár Westendben elég érthetetlenül és nem ilyenekre felkészülve.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33751 üzenetére
Aztán látod, parlamentet annyira lehet, hogy még üzletszerűen eladhatod bögrén meg hűtőmágnesen is. Kórháznál is csak belül szoktak hisztizni az állapotok miatt. Bár a "szoktak" itt elvileg kevés, gyakorlatban meg van napi 4 milliárd fotó mindenről és akkor keressünk bárkit akinek egy átlagos épület fotójáért beszóltak.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33749 üzenetére
Ja, de Parlamentre meg idézet máshonnan:
"
A köztulajdonban lévő épületről történő felvételkészítést jogszabály korlátozhatja. Erre jó példa a Parlament épülete, amelyről képet az Országgyűlésről szóló törvény[8] előírásaival összhangban lehet képet készíteni, és reklámcélú felhasználás esetén az Országgyűlési Hivataltól kell hozzájárulást kérni.
Nyilvánvaló, hogy a Parlament épületét a szerzői jog már nem védi, ez a megkötés sem szerzői jogi, hanem a Parlament épületének, mint kiemelt, szimbolikus középületnek a hasznosításával kapcsolatos közjogi szabályozás. Ehhez hasonló megkötés pedig más törvényben, de akár helyi önkormányzati rendeletben is előfordulhat."De ha nagyon jogászkodunk, akkor idézek az ide vonatkozó törvényből:
"10/E. * A jelkép szabad felhasználása
27/E. § * Az Országház képe, az Országház stilizált képe vagy sziluettje
a) az Országházról mint kiemelt turisztikai célpontról történő tájékoztatás, városképről készített felvétel, valamint ajándék- és emléktárgyon történő megjelenítés céljából,
b) politikai hírszolgáltatás képi illusztrálására,
c) tankönyvekben,
d) filmalkotásokban, valamint
e) idegenforgalmi célú, illetve művészeti kiadványokban
hozzájárulás nélkül használható."És mehetünk tovább.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33747 üzenetére
"de ha a cikk címe az hogy a HIV fertőzöttek száma megemelkedett hazánkban.."
Nem is illusztrációkról meg cikkről volt szó, ezeket meg Völgyi Attila kielemezte és pont volt HIVes herpeszes példája is az érdekes nagyvilágból. Nem is nagyon gyártunk LMBTQ posztert.
Ellentetében ilyenem van, épület is meg emberek, remélem holnap nem kapok egy 5 millás csekket, ráadásul újra kell próbálkoznom, mert éppen rosszul mozogtak:
-
Jahno
veterán
" azt azért nem gondoltam volna, hogy a fotósok között sincs ebben egyetértés. "
Olvasni kell fotós csoportokat, még a Mikrosat tulajával is szóváltásba keveredtem, elsőre lehülyézett, mer' X éve a szakmában van és majd ha ennyire sötétek vagyunk, akkor tart belőle előadást és jajj de jó lesz, aztán jött pár MTI-s fotós arc akinek neve is van, azok kicsit helyretették majd törölte gyorsan az egész témát, annyira beégett :-)
Egyéb esetben meg n+1 dolog félre bír menni, sokan nem is értik, sokan meg túllihegik, mert odaadok egy képet valamire és elvisz a népharag, hogy pfujj miért adom ingyen és ne dolgozzak ingyen. Hááát, így volt kezdvem, odaadtam, világbéka ne kezdjük újra a sületlenséget.
Telkos eszközre nem tudom miért ugrik a hatóság, ha annyira kiemelt fokozat a cucc, akkor közelébe sem engednek. Kivéve a parlament, meg reptéri beléptetők, ott is csomó mindent lehet fotózni, csak ilyesmiket nem.
Annyira harapnak, hogy egy csomó épületet nekem meg melók miatt le kell fotózni, kollégáknak meg tornyaik is vannak rajta, de ha ez olyan könnyű zsarolási technológia lenne és pénz szerzés, akkor szórnák a büntit a parlamentes fotók miatt, mint fruttit az óvodában. Nem tudom idehaza találunk-e olyan fotóst, akit ilyen miatt vegzáltak? (nem, nem arra gondolok, hogy a Westendben a magáterületen belül akart valamit fotózni és elzavarták és egyéb ilyen verziókat is kerüljünk légyszi, a balatoni csajozós fotókkal együtt).
Vagy Inota is szóba került, fele műemlékvédelem alatt áll és még külön fotós túrát is szerveznek oda ugye (:-
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #33740 üzenetére
"Tizezreid banjak szinte azonnal, ha valakit lefotozol. "
Aztán addig jutunk, hogy max. levesszük a képet. Ugyan. Elmúlt években volt 1-2 zűrös sztori, meg ugye nekem is az egyik fotózásom, nem használtam képet és mindenki baszódjon meg, de olyat sem láttunk, hogy mikor TV2, Csoda Magyarország, ilyenolyan média vagy sarki ajándékbolt használta jogtalanul a képet, akkor a fotós fellépett ellene. Ez azért nem Hollywood, hogy sztárügyvédek tucatjait fogadják majd ellenünk és még az unokánk is a büntetést fogja fizetni. Kutya nem foglalkozik vele komolyabban.
Amúgy meg ha nem a feleségét ölelgeti, akkor legalább megkönnyítettem a dolgát a zasszonynak :-D
Mellékesen szerintem az épületek fotózását kérdezte, emberekkel kb. tisztában vagyunk.
-
Jahno
veterán
válasz
#04331520 #33742 üzenetére
"Én mondjuk nem tudom miért jó hobbi idegeneket fotózni."
Miért jó oldtimer autót felújtani? Szörfözni a tengeren? Gyufaszálból Eiffel tornyot építeni?
Ha sztrít akkor azért, aztán a fél világ nem lehet ismerősöm, azokból úgyis teljesen reménytelen válogatni, bárki bármit mond. Bár a kölcsöngyerek most benne lenne 1-2 dologban, aztán meglátom mire jutok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest