- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32166 üzenetére
Ezért mondtam, hogy akkor azokat a Pannóniába, FB-be vagy hasonló helyekre kell vinni. Van külön konyha, ropi, sminkszoba és babzsákos pihenő. Meg is látszik az árfekvésén (:- Tág témakör, kár belemenni és más szint, nem a miénk. Bár "nagy cégcsoportot" szintúgy tudok mondani, aki még azon is alkudozott, hogy meg lehet-e oldani Náluk az irodában, mert akkor az occsó...
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32167 üzenetére
Mi meg tök jól vagyunk a legolcsóbb Alis cuccokkal, ezek a kis LEDes lófasz lámpák pont mindenre is jók. Vettem párat. Meg haverok is :-D Bár általában én is inkább vakuznék, vagy a mittomén, itt azért hamar menne egy darab boxba E27 LED és csókolom.
Fénykardoknál mac. annyi a bajom, hogy már nem sokat bírnak és állásukban öregedett el az akku, de ez van. Amúgy jóféle és occsó volt (:-
Van pár képem vele, itt egy minimál csajos sorozat: [link]
Meg lehet az OT-s Mercit mutattam már, amit itt a városban találtunk és körberaktuk színes lámpákkal. Gombászni is hibátlan, videósnak is segítettem rá, nem tudom mi baj lehet vele, pedig én megvettem a legolcsóbb 8 dollárosat is.
-
Jahno
veterán
Komplex. Igenis meg nem is :-D Vakura is van hasonló feltét, filmeknél régóta világítanak vele, sötétben riportoknál is gyakran mászkálnak ilyesmikkel boom karon, szóval azért ez sem egyszerű. Meg kell nézni és kipróbálni és sima rizs- meg ikealámpásat is csináltam kicsi költségvetésből és tán tudok 1-2 werket előásni. Összességében ha sorba kellene rendeznem, akkor arcközeli portréhoz nálam a sor végén lenne.
-
Jahno
veterán
válasz
ph_5.5 #32162 üzenetére
Ügyfél kérdése, van aki Rolexet szeretne látni a kezemen, van akinek 100 forinttal olcsóbban kell minden is és fogalma sincs róla mi az a Profoto. Max. olvasta, hogy a Canikon jobb-e, de aki nagyon szőrözik és nem az átadott végeredmény érdekli, azzal meg nem kell foglalkozni mert később is csak a lófasz lesz belőle.
Bevihetem 1 órára a Pannóniába vagy bárhova, elkáprázódik, az a sales része, oszt majd megcsinálom amit ahogy. A konzervdobozost meg nyilván én is azért mutattam, mert a kajás blog kapcsán odahaza bőven ilyen kisipari követelményekről beszélünk.
Meg ha belegondolok, hogy mikor valami értelmes és nagyobb produkciók környékén mozgolódtam ott kb. üres raktárépületek lettek befogva, meg olyan stúdiók, mint pld. a Beton, akkor főleg passz. Ránézésre nem az az elkápráztatós történet.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32157 üzenetére
Lehet lapos, vagy kicsit IKEA, de ez volt kéznél alap világításra. Van n+1. Szint is érdekes, néha sokat kalimpálózok 1-1 képért, aztán van mikor nem annyira, hanem csak jön és elkészül. Nekem eleve van listán 150+ kilométerre is olyan téma, ami ha adott, akkor már indulok is mert nekem olyan kell. Ez a fa is kell nekem még deresen, kicsit zölden tavasszal és csillagos égbolttal. A zöld már lehet nem fogja kiadni, meg kell nézni. Aztán lehet a többi sem :-/
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32154 üzenetére
Dehogynem, pöcsölni kell.
Ez pld. egy szem foxbox, semmi extra. És fix 50es
Havernak kellett 1 évnyi Face poszt meg Insta meg minden, mondtam, hogy nem értünk hozzá de érdekel és egy vasárnapot el tudunk hülyülni a cuccaival, ha lehet kísérletezni. Kirakott pár sütit, kávét, sört, miazmást, mi meg felfordultunk 3 asztalon a fotós jó arcokkal. Végül kép is lett belőle.
-
Jahno
veterán
válasz
inf3rno #32152 üzenetére
Igen, de ezzel is igazoljuk azt, hogy mit szeretnénk csinálni, mi a felhozatal és mennyire hülyeség, hogy tájfotóra ez, portréra meg az kell, mert van igazolványkép ami portré, meg a lovasportré is portré, meg néha az a kreténkedés is, amit mi csinálunk :-P És nincs olyan szabály, amit alap axiómaként nyomatnak és prüszkölnek rá. Baromi tág határok közt mozog minden.
Ugyanez a fámról, csináltam pár képet 50-200mm közt, de csak a 7mm-es jött be. Másnak meg lehet nem. Ez volt 50mm-en:
Vagy ez:
És 7mm-es szerelem, de most ez a bajom, hogy ha minden dőlborulgörbül, csak akkor jó :-D Ugyanabból a szögből:
Színe kicsit más, így is nehéz volt, mert 2 gép csavarta a sorozatos expót és mellette volt egy másik fa, ott rohangáltam obicserélgetve a 6 perces napfelkeltében és persze a 7mm-es elöl van, vagy a 135mm-es volt messzebb, valami mindig akadék volt saját magamnak. De el vagyok, megérte ennyit autózni.
Szóval kinek merre. Mindenre van példám és ellenkezésem is
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32151 üzenetére
Fény kell, egy csomó minden megy sufnituning, néha tök egyszerű, aztán meg van vagy 100 féle csipeszem, mini állványom, plexibaszom, miazmásom. Erről is sok videót kell nézni, csak kiválogatni a kattintásvadász dolgokat, meg azt, ami nem is olyan, mint a valóságban.
Vagy Gyurisan csinálni
De tényleg, néha minimál derítés, de egy nagyobb box/esernyő is bőven elég.
-
Jahno
veterán
válasz
fartfun #32149 üzenetére
Addig okés, de én teljesen más kontextusról beszéltem, meg kb. ez is tájfotó (:- Ételitalról is akadnak képeim. 50es is bőven. Bár éppen most hasonlítottuk össze az egyik kedvenc kajáldám a másikkal, mert nagy nekilódulással valami fotós képeket csinált Nekik és szerintem amit a másik helyen mobillal csinált a szakács gyerek, azok jobbak lettek és Facére pont elég. Nehéz ügy.
Variálhatóság kell, egy alap zoomossal ki lehet emelni részletet, annyit amit kell játszani is lehet, meg szobába szögekkel is beférsz, tudsz értelmesen felülről fényképezni. Ezt is végigszórakoztam, nem is lett túl sok jó képem, de még majd szervezek egy kajafotós okítást is az is biztos
Ehhez képest az 50essel kapálózás, hááááát, majd megmondod mire jutottál. Makró meg gondolom a szokásos 105ös, az meg aztán nem kicsit hosszú.
-
Jahno
veterán
válasz
randras_83 #32146 üzenetére
Az is meg volt. Csajt le akarták beszélni a 70-200ról, mert minek az, és "szar", 50mm legjobb és mindenre elég. Gyanítom ez sem fényképezett túl sokat az életben, de éppen aznap fotóztam végig egy fasort 7-600mm közt :-D
Na mondom kinek mi néz ki jobban, én azt szerettem volna, hogy a fákat kicsit összenyomjam és sűrűbb kerítésként legyen meg, de függőleges és a fent összeérő fák adjanak egy keretet a napi giccsnek. Szóval véletlenül van rá képem, a felső 50mm-en készült, az alsó 200on és akkor nézzük meg melyik kellemesebb:
De mikor mi, ott a másik fám, azt körbejártam szintén mindennel is, 50essel meg sem lehetett volna ismerni, hogy micsoda, a többinek meg túl messze volt. Ködben meg 100 felett adta ki azt a távot, hogy már nem tűnt el, de mögötte maradt elég a hegyeknek. És mindenki alap axiómát ad minden hülyeségnek, meg menjek közelebb, de állítom ki sem próbálta és feladatot sem oldott meg életében.
Akkor megy egy kis duzzogás, vagy nem akarja értelmezni a mintaképeket, meg a két sornál hosszabb leírást, aztán 2 hét múlva megint kezdődik előről, hogy 25mm-es fix. azzal egy fél életet végig lehet fotózni. Lehet, max. nem is lesz olyan változatos meg többet kell görcsölni.
-
Jahno
veterán
válasz
randras_83 #32144 üzenetére
Mindenhol is :-D
-
Jahno
veterán
válasz
fartfun #32137 üzenetére
Nem kel lfix és a variálhatóság miatt inkább 18-105 vagy 135re mennék, de hát kinek mi. Meg inkább a világítás és egyéb trükkök...
Azt már nem merem mondani, hogy remélem a 2000D egy occsó használt modell lett. Ha van vele kitobi, akkor kísérletezz vele bátran. Úgyis mindeni más mond, megnézel 37 YT videót, hogy ki miképpen csinálja, blogra meg sokszor egy jobb telefon is, mert nem kell annyir szórakozni az utómunkával (annó még Malackarajnak meg mindennek is csináltam így képet, hogy ment a nagy megfejtés és magas szintű koncepcióalkotás, én megmarkoltam a softboxom, fölé lógattak, másik kézből katt, kép, kész, ez nem lesz elég így minőségben? Jade. Akkor?)
Az 50es portré is olyan hellyelközzel van, azért emlegetik mert jajj az 50esnek a látószöge van közel az emberi szemhez, portrés mintákról 7-500mm közt van albumom, 50es meg ár-értékben a legolcsóbb cucc, azért megy nagyot a piacon. Jókat lehet róla vitatkozni, aztán azt sem specifikáljuk, hogy igazolványkép vagy lovasportré, közben azt mondja okoskánk, hogy "
For head shots, a longer lens like a 300mm f/2.8 or 400mm f/2.8 is best, and again the 70-200 and 100-400 lenses work almost as well for all practical purposes."Amúgy használj ami van, ha kinéz, akkor kinéz.
"For people with rational budgets, don't worry. Use whatever you have and have fun, like the 18-55mm lens that came with your camera - just zoom to 55mm. Inexpensive 70-300mm zooms also work great."Én meg mikor azt mondom, hogy 100-300 közt csináltam portrékat, akkor hülye vagyok. Aztán megmutathatom a képeket is, meg nem mondja melyik milyen gyutáv, kinéz valahogy, működik, lehet tovább ballagni és máshol mondani az okosságokat amik nem úgy vannak de legalább tág határok közt mozognak :-D
Pont tegnap ment félre a vita egy csoportban, ááááááá....
-
Jahno
veterán
válasz
valakky #32132 üzenetére
Nos igen, itt a feszültségek és kivitel nem mindegy. Fenemegette, nem a 32 gigával lesz baja, hanem lehet CFdriveos lesz. Szerintem tudok segíteni, van egy marok szarom (pont hasonlókba, régi cuccok, pénztárgépek, Amiga, satöbbi), csak lehet bele kellene próbálni az a biztos :-/ Ha Kingstonból 16 gigás virágos van valakinek, az menni fog.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #32123 üzenetére
Na majd meglátom. Most táskát is kellene vennem, fáj az élet. Meg obit is néztem ki, bár az occsó. Havernak bezzeg régebben szereztem egy BlackRapidot olcsón, csak magamnak nem megy
Az azért meg van csinálva.
-
Jahno
veterán
válasz
vihartigris #32119 üzenetére
Karabíner, vagy foszlott? Mennyit nem bírt?
-
Jahno
veterán
válasz
Yoyoyo #32116 üzenetére
Mindenből is árulnak gagyit, de szerencsére nem futottam bele. Bár én látványosan tudok szívni, Manfrotto talpból is sikerült olyanokat vennem, mint senki más. Csak a gép esett le a fejről vagy nem lehetett rendesen meghúzni és lötyögött, elfordult az egész
Haverét próbálgattam, ma viszem vissza Neki és úton van a saját.
-
Jahno
veterán
válasz
Yoyoyo #32113 üzenetére
Minőség necces, fotós csoportban volt már balhé 300 dollár feletti cuccból is, szóval nehéz ügy. Egy ilyet haver ipari méretben használ, de ha most kicsit szór a minősége vagy hamis, esetleg csak nálam törik el a karabíner akkor az persze nem nyugtat meg százalékosan sem.
-
-
Jahno
veterán
válasz
Flashback #32073 üzenetére
Tripontban tuti van, nézz rá.
Én is ezzel szopolok. Meg mivel nem :-D Kicsit ki is nőttem a táskám, meg mennek szét a betétek, tépőzárak, most meg már olyan poros is belül, hogy egyre inkább a gépek látják a kárát és nem tudom miképpen takarítsam ki rendesen. Aztán most vakarom a fejem, de az lesz, hogy Tripont/220volt vonalon besétálok, aztán belepróbálom a cuccaim.
-
Jahno
veterán
válasz
Marchello19 #32070 üzenetére
És eddig működött vele a videó? Akkuproblémánál szoktam ilyen látványos halódásokat végbevinni, meg mikorhogy.
"Mennyibe kerülne javíttatni" kérdés meg olyan, hogy ezt nem fogják vállalni vagy nem gazdaságos, most ki lehet érte fizetni egy átnézés/takarítást, de lehet nem lesz jobb.
-
Jahno
veterán
válasz
Marchello19 #32068 üzenetére
Néha kártya is tud ilyet csinálni, mert jpg egy érdekes állat, de akkor a RAW hibás lenne. LRben meg lehet elviszi a zajtűrés, az is tud átverős lenni. Nézz a gépen elő képet.
-
Jahno
veterán
válasz
Marchello19 #32066 üzenetére
Én meg az utolsót nyitottam meg elsőnek és kerestem. Erősen szenzor szokott lenni, de érdekes.
-
Jahno
veterán
Akku az hitvita szokott lenni, meg persze tudni kell mit mire érdemes használni, mert ugye Patonából színkódolt a sorrend, hogy melyiket érdemes hobbira nyomni hétvégi fotósnak, meg melyik az amivel sorozatban lőnek órákat, aztán töltőre fel és megint sorozat, amíg csak bírja.
Én bármilyen kütyübe kb. annyi gyári akkut használok, amit kaptam vele, gyári is lett púpos, többivel sem akadt sokkal több baj, aztán most néztem meg, hogy a gépeimhez 17 akku van, a legolcsóbb Aliexpresses beszerzések is 5+ évesek. Egy csomó csoportban meg előkerülnek a köpködők, hogy csak a gyári és kinyírod a géped, csak azt nem értik, hogy van nevenincs Alis, van Patona, meg igazából a Jupio/Hahnel is "utánygártott", aztán csöppet neve van a szakmában. Meg ára is :-D
Idehaza laptopakkumulator.hu, wpower.hu (bár ez erősen átment kinaiba), akkuk.hu és intercell, ha már utóbbit nézed akkor jó koncepciók vannak olyanra, hogy töltő+2 akku. Vagy néha Amazon. Most közös Fuji beszerzést nyomtunk, 5ezer/darabra kijött egy jóféle kék Patona, hát kell ennél több?
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #32029 üzenetére
Kikapcsol, pont jókor jön valami ablak, szívsz a frissítéssel, nehezen működik úgy egykezesen, hogy nem kell nézned csak nyomod, nem dobod le csak a gép mellé sem vagy rakod zsebre aktív képernyővel, nem lóg az állványon, hosszú expónál belevilágít a képbe vagy pont az a bajom, hogy elmegy aludni aztán hajnali párában 170 próbálkozás kell a feloldásához.
Persze van 1-2 gép ahol összerakod a programot és onnantól kapcsolat sem kell, gép csinálja, de Sonys csoportban szinte hetente olvasom, hogy nem csatlakozik, nem megy, kiír valamit, megáll, frissített az ájfónom és jajj most mit hegesszek.
Nálam még az is benne van, hogy ha egy adott gépet használ valaki akkor azt legalább ismeri, mindig ugyanaz, meg lehet tanulni. Nálam azonos márkánál is akadnak eltérések, nincs B idő, vagy nem méri az időt és akkor ott a telefon, mellé számolsz, majd veszel egy stopperórát és konyhai időzítőt, azzal meg más hisztis bajaid lesznek.
Idővel jönnek ezek a nem éppen mérvadó aprólékok, amik hirtelen fontosak lesznek, pld. hátsó kijelzőt lekapcsolod, de ha belenézel akkor látnod kellene hol tart az expó. Mennyivel egyszerűbb ez is a kioldón, az mindig mutatja minden gépnél. Ennél pld. ki tudod akasztani a B időt, míg a kisebb testvérén nem ilyen a funkció:
Holnapra meg ki tudja mi változik az appban, vagy mi nem.
Igaz vezérlős kioldóból is jó lenne olyan, amin folyamatosan megy a háttérvilágítás, de már lassan magamtól is kikészülök annyit rinyálok ezeken az aprólékokon :-D -
Jahno
veterán
válasz
t72killer #32023 üzenetére
Kicsik a gombjai, de tudja fene, nem sokat volt a kezemben, meg valami szubjektív megmondhatatlan kapcsán nem tetszett a gép. A IIes már határeset, pedig nem sokat változhatott.
Inkább az, hogy kaptam volna kölcsön Z50et, na mondom távkioldó is kellene, sebajja, van mindenem is. Hát nincs. És akkoriban mikor megjelent, akkor Aliról is 15ezer volt, utángyártott akku sehol. Most már megjelentek az akkuk, változik a világ, de kioldó relatív drága. Ahhoz képest, hogy kis alap manuálisakat 2 dollárokért vettem, vagy cserélhető kábel és kész, mellé a vezeték nélküli volt vagy 5ezer. Ezt az egészet meg hajamra kenhetem.
Csak most belegondoltam, hogy ilyenre lenne szükségem akkor 2 darab akku + kioldó az a mostani gépeimhez kb. 10ezer pénz, Z50hez meg már inkább 50ezer, az nem mindegy. Igaz a kioldó több funkciót tud, na....
-
Jahno
veterán
válasz
BoscoD55 #32021 üzenetére
Lehet olyan a Z50, de ugye alig van rá obi választék. Nől rendesen, használtpiac sem az igazi.
Én mellékesen a kioldóján csavarodtam meg, hogy már nincs vezetékes csatlakozása, így eddigi cuccaim nem jók hozzá (és ostoba Nikonnak eddig is három féle csatlakozója volt, hogy szép legyen az élet), de már kínai ipar is kezdi gyártani hozzá a cuccokat. Persze ez lehet csak az én bajom, de kapja be ilyen 10-20ezer pénzekért
-
Jahno
veterán
válasz
BoscoD55 #32018 üzenetére
D5600 tán kicsit drága is, de nem olyan rossz vas. APSCre azért lehet dolgozni, max. 7500ig tud lépni.
Én nem tudom mennyire érdekli komolyan vagy kezdő-e, átlag lelkes csoportba beesősök elég hamar hagyják annyiban az egészet, bár Ő legalább a vasaknak és áraknak utánjaárt, nem csak bedobta a szokásosat, hogy jaaaaaj, valami gép kellene. De mi a keret, mire használná, hosszabb távon tanulna-e érte vagy fejelsztene-e az passzpiros.
Aztán így jönnek az 1500 expós 5+ éves gépek a piacra, ha egyáltalán eladja és nem a polcon nézegeti.
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #32015 üzenetére
Én mérlegelésnek még mindig annyit tudok mondani, hogy bármilyen APSC Sony mellett döntesz, akkor ez az egy lehetőség, hogy veszel rá való obikat, aztán 1-2-X év múlva szintet lépsz és jobb vázat, akkor a meglévő obiparkot natívan fogja kezelni. A most legújabb csúcs APSC vázuk is így csinál. Ez más márkánál szerintem elég reménytelen, Canikonnál konverteres verziók vannak, most ha DSLR obikat teszel rá, akkor azért nem az igazi. Ha rendszert váltasz, akkor azért kell felszámolni mindent is, ha nem, akkor hiába lesz tükrös Nikon után MILC Nikon, az sem lesz az igazi. Bár ezket fentebb kifejtettem
Nekem hasonló megfontolásból lett először a Tokina obi. Jó Canonra és módjával Fujira meg Sonyra, de alapban nem kell nekem automata fókusz, csak vázról tekerhessem a rekeszt és exponáljon.
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #32011 üzenetére
Nehéz ügy, első tippre egy A6000 18-105 obival bőven belefér, ha most kezded akkor még jut belőle akkukra, memkártyákra és táskára is. Gari nélkül 8:- De a 6300 is alatta lesz így kitben. 6300as kb. 2 éve került 320ba obistól, azóta néha ingadozva, de most az új modellek miatt inkább lefelé ment az ára. Nézz ki párat, hogy hol áll az ára. 6400as lesz 300ezer alatt, ott ilyesmi obival azért már fölé lőnénk rendesen. És akkor obi nem olyan hosszú, de jobb cucc és lesz szélső fókuszpontod :-P
-
Jahno
veterán
válasz
t72killer #32009 üzenetére
Én ezeket a záridős kitartósdikat sosem értettem, Oly csoportban már lassan másodpercekkel licitálnak egymásra, aztán sokkal rövidebb is látszik a képen, hogy nem olyan igazi az élesség. Videónál a többiben egész jól teljesít a stabi, nekem a G9nél meg sokszor inkább zavaró, hogy fotónál belerángat a képbe, vagy sokszor fotózok/videózom mozgót és akkor kapcsolgathatom az obin/vázon/gyorsgombon, hogy melyik irány legyen ki-be, utána persze elfelejtem és úgy marad, ááááááá. Nem is tudom, hogy jó-e vagy sokszor inkább csak átok a stabi.
Sonyn az EF azért nem egészen ilyen egzakt, van ami jobban megy, mint saját vázán, aztán akad ami lassú, téved, vagy csak simán nem megy. Régebben A7re gyúrtam ilyesmik miatt, de szerencsre, hogy nem ruháztam be. Pár év alatt a vázat is kinőttem volna, Canonos obikkal annyira nem vált be a nagyobb testvére sem és eddig jó ötletnek tűnt, hogy olcsó vázakkal kihúztam még jópár évig. Most viszont vakarhatom a fejem, hogy pénz nélkül merre lehetne felfelé lépni, de nyilván semerre
2019ben videózni már bőven ott volt a Pana, de már 2015-6ban és előtte is. GH2-vel kezdve már lassan 10 éve kb. kilóra megvette a világot, utána jött a Sony, vagy ki mit szeretne, 2019ben már volt G9 hibrid, a nagyobb GH és már meg is vannak az FF verziói. Kíváncsi vagyok meddig viszi a GH sorozatot.
-
Jahno
veterán
válasz
t72killer #32000 üzenetére
Ja, Fuji is épít APSC-re, sőt, szinte csak arra, de obik meg egyebek árfekvése miatt nem is merem emlegetni.
Képe jó (eddig bármelyik újabb Olyt leverte), de nekem fókuszrendszerével akad néha bajom. Viszont tetszetős, hogy a 10 éves Fujiba ugyanaz az akku kell, mint az újakba és ha már abba begyűjtöttem sok darabot olcsón, akkor lehet ez is mérvadó. Ezek még zűrösebb szempontok, mint pld. Olynál mikor ebbe 3 darab minőségi akkut kapok max. 15ezer pénzért, addig Olyba szerettem volna venni és még csak utángyártott sem volt, hanem eredeti kb. 18ezresért és az már úgy fáj, nem csak beszaladok a boltba és megveszem, mint a cukorkát.
-
Jahno
veterán
válasz
t72killer #32000 üzenetére
Jó, Nikonra nem, de Sonyra?
Van használt bőven, tele van a piac akár új olcsóbb Sigmákkal, vagy haladó kategóriás Samyangok, igazából bármi. Sonynak az alap 18-135ös obija szerintem meg már baromi jó cucc, de az alap 24-70 is atom király. Igaz drágább is, de valamit valamiért. 16 vagy 30mm környéki fixekkel szintúgy tel minden, manuális Meike/TTartisans olyan műszaki paraméterekkel zsákszám, hogy ihajj.
Aztán lehet gondolkozni, ezért mondom, hogy akár kisebb A6xxx-es valami vázat és ha bejön a dolog akkor később még nézhet 6600at. Ami most nem kevés pénz, de nekem most ezzel ütötte meg a Sony azt, amit meg kell. Fókuszban az A7-III volt itt, ott hiába vettem volna meg a vázat, reménytelennek tartottam obikkal etetni. Gyutáv miatt madarászni meg a Pana adta ki magát 100-300as obival, aminek másra nehéz alternatívát keresni.
És ugye Tamron-Sigma nem gyárt Nikonra, de saját maga a Nikon sem bővelkedik. Mondom sok év lemaradásuk van, miközben Tamron, Sigma, Samyang/Rokinon, Viltrox, Laowa, Sirui, Irix... Annyiféle verzió van, hogy alig bírsz válogatni, míg Canikonra meg vakarni kell a fejed azért, hogy értelmes választás legyen és jönnek a konverteres megoldások. És akkor a különféle Andoer meg Rockstar obikat direkt nem emlegettem.
Amúgy Sigma és Viltrox pldf. csinál Mes obit, többit még annyira nem követem, pár havonta ránézek és meg lehet állapítani, hogy első sarki közértben ha leszűröd bajonettre akkor lesz 10-20 féle lehetőséged, azok is elég nyüszítősek, E bajonettre meg knb. 100-200 mindenféle. Használtban meg aztán főleg. És akkor nézzük meg, hogy most jelen körülmények közepette miért vennék olyat. Aztán ez 3 év múlva változik, majd meglátjuk.
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #31999 üzenetére
Canikonra kicsi a választék, oda gyári sem nagyon van. Pana/Oly viszont vázban fog kihalni (10 éve erre mondtam, hogy nincs választék, most ennyi előnyük van, akad új és használt piac is) , Sonyra nagyon jó választék van és ezért mennék inkább Sony APSC vonal felé. Most valami kicsi váz átlag obival, aztán könnyen lépsz felfelé. Más márkánál ezt szerintem nem tudod ilyen rugalmasan megcsinálni, hogy ami obi jó rá az jó a következőre, vagy nézel nagyobbat, fényerősebbet és később veszel alá vázat.
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #32001 üzenetére
Nem biztos, hogy több százezerrel kerül többe. Én mondjuk most akarom a G6pos Panát eladni, de csak mert MILC attól még occsó, igaz nem mai darab. Vagy attól függ melyik obival, mert volt rajta 900ezer pénzes obi is. Én elég hamar kinőttem, ennek ellenére elég sok jó kép született vele, minden hátrányával együtt.
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #31994 üzenetére
18-140 az csak APSC, nem? Amúgy én is ezt szoktam mondani, hogy valami 18-105 vagy 135, nagyobb gépre 24-105, csókolom, majd lesz valami. Mindenkinek minden más, aztán lehet jönni a gyutávokkal, meg a fix 50 mindenre jó, meg ez meg amaz, de nálam speciel elég sokat megy a 7-8mm környéke, nagylátós dolgok, vagy csak legyen kéznél minden is, hogy ha látok valamit akkor az úgy nézzen ki, mint szeretném.
Ezeket végigvarázsoltam pár gyutávval, de csak így ilyen görbülősen halszemmel adta ki jól:
Itt pld. egy pontból végigtoltam a sétányt, de jövőre lehet megcsinálom rendesebben és lehet mutogatni fotós csoportban, mert másnap valaki pont magyarázta, hogy a 70-300 az "vacak" és lecserélte fix 50re és azzal mindent is meg lehet csinálni. Na jó, jöhet velem májustól gyurgyalagot fotózni és nézzük :-D
Egyik kép 50mm, másik 200mm felett és pont ilyet szerettem volna, hogy sűrű kerítés-szerű legyen a szélső sor és teteje adjon egy kis keretet, ahogy összeér a lomb. Persze ha más másképp szeretné, akkor megteheti csak ne mondjunk ilyen axiómákat, hogy 50mm, jónap, mert két tök más kép lesz belőle:
És előkaptam, itt már napfelkelte után van a felső fa, asszem 50mmen és akárhogy jártam körbe, mentem messze, jöttem közel, nem volt tetszetős (azért 700 képet így is csináltam róla, hátha kiadja :-D)
Mindenhez mindig más, egy alap nagy zoomos szerintem marha jó dolog, akkor is ha a fixes mániásak megesznek kilóra és magyarázzák, hogy 25mm-en szinte mindent meg lehet csinálni. Tegnap Vác környékén kódorogtunk, ott meg aztán ha jött egy kacsa, akkor kellett a 300-600mm is, mert miért ne, elvégre fotós gyagyások vagyunk. mindent is le kell képezni, nem győzöd cserélgetni az obikat.
-
Jahno
veterán
válasz
t72killer #31993 üzenetére
Az tuti, ezért mondom, hogy magamnak lehet egy 5DMIII lett volna jó vétel, cserébe vettem Pana G9et és egy 8 éves alap Fujit. Meg mellé Canonra való Tokia 2.8/11-16 nagylátót. Indok? A fuji+nagylátó olcsóbb volt együtt, mint Panára csak a nagylátó. Panához volt sok obim, másik Pana ha párban kellene videózni és obikból évente párszor olyat kapok kölcsön, amilyet csak szeretnék...
-
Jahno
veterán
válasz
HUN_Szuh #31987 üzenetére
Ízlés kérdése, attól függ mennyire vagy előre haladott. Egyelőre a most már a Canikonnak is akadnak jó MILC vázai. Eddig lemaradásban voltak, viszont hiába van váz, a obiválaszték nyűgös. Többinél meg elég jól zsebbe lehet nyúlni. A M4/3 vonal gondolom kimarad, egy darabig el lehet lenni a 750el is, aztán majd kialakul és ki tudja mire fogod cserélni. Eleve az sem mindegy, hogy két váz közt APSC/FF különbség van, ha már felfelé lépnél.
Az, hogy portrénál ezek jobbak, az egy dolog, de épületnél sem árt néha a belenagyítás, vagy a nyersanyag jobb feldolgozhatósága az szenzor miatt. Hosszú távon a DSLR már megdöglős lesz, nem is minden vonalat fejlesztenek tovább, de ez még nem jövőre lesz.
Szerintem a Nikon pld. a 7500al befejezi az APSC vonalat, Panáéknál is elég erős az esély arra, hogy hagyják a M4/3at, Oly kicsit erőlködik, de nekem az új vázuk ár-értékben kicsit nevetséges lett.
Másrészt az anyagiak, meg milyen obikkal próbálnád etetni? Hamar mondanám, hogy nézz valami kisebb APSC Sony vonalat, aztán majd tudsz feljebb lépni mindenben, először obit, aztán majd egy nagyobb vázat.
Még magamnak is nehéz tanácsot adni, nem, hogy másnak, mert én pld. kívülálló szemével teljesen hülye beruházásokat tettem, amit végül meg lehet indokolni.
750 nem rossz gép, lassan az is 8 éves lesz, kérdés milyen obiparkkal? Épülethez veszel rá manuális Laowat, az utána menni fog a legtöbb MILCen is, addig még nincs baj.
-
Jahno
veterán
válasz
petromanpet #31984 üzenetére
Oldalán nézd meg, hogy van-e távkioldónak csatlakozó. Fujik általában külön "remote" feliratos jack aljzattal is rendelkeznek, meg kérdés mi mást mond a leírása, hogy infra, wifi, miazmás. Ha B időt tud és van jack port, akkor minden van.
Szerk: nem tud B időt így első találat alapján, szóval nem:
Záridő 1/4 000 mp. – 30 mp. B mód nincs
-
Jahno
veterán
válasz
tvamos #31973 üzenetére
És amúgy kell ez a variálás? Én fényerő meg árnyék miatt néha úgy csinálom, hogy egy kicsi lámpa megy a vakupapucsba, másik meg a lámpa oldalán lévő papucsba oldalra és kicsit szögben megdöntöm. Amúgy ilyen egyszerűnél még kereskedelmi TV és riport is olyan, hogy nem szórakozik, pont szemből telibe világítja és kész.
-
Jahno
veterán
Nekem is volt ilyen modellem, Bélának hívták, szokás szerint. Itt is gyűjtöttem pár emberkét akit érdekel és kitaláltam, hogy ha legalább ketten segítenek állogatni, tesztelni, összeírni, akkor némi tapasztalattal gazdagabbak lesznek és csinálunk belőle mindenféle jó anyagfot amit aztán lehet ész nélkül osztani. FV200 nem volt, de annak megfelelő halogének és mindenféle más LEDek. Lehet még tágabb kör is, mert ugye mindenki occsó hazai boltot és Ebayt néz, aztán hamar kibukna, hogy miben kevesebb az 50 watt kínai, mint a nevesebb gyártó
Végül senki nem ért rá és nem érezte magának a problémát, csak szokás szerint a kifogásokat gyártoitta, így ez van, megtartottam magamnak
Azóta alakul a készletem is, kompaktcsövek kb. csak háttérvilágításnak meg oktatóanyagnak vannak, mostanában meg szépen átalakultak konyhai és kerti világítássá. Annak haszna van, családtagok kaptak szép kalibrált fehéret mindenhova
-
Jahno
veterán
Előző Mikrosat oldalon is volt, ami nem rég szűnt meg, de keresget a fene. Múltkor mutattam egy röpke táblázatot, ahol kb. 10 fényt hasonlítottam össze F8al ésvagy 50es záridővel videóhoz milyen arányok jönnek ki. Csak nem írtam hozzá 3 oldalt (:- Később ez még párral kibővült, de azt sem érdekelte aki kérdezte
-
Jahno
veterán
Hááát, a rendesennek ez kevés, de konklúzió is olyan, hogy igaz, csak minek:
"Ahhoz tehát, hogy 1/125 sec zársebesség mellett azonos beállításokkal dolgozhassunk egy vakuval és egy folyamatos fényű lámpával egy 100 Ws teljesítményű vakut egy 12500 Watt teljesítményű folyamatos fényű lámpával lehet kiváltani."
Erre idéztem múltkor a HMI lámpákat, ha itt volt (:- Filmezni jó /50-100 körül, de kibassza a modell szemét és iszonyat mennyiségű fény kell fotózáshoz.
És mennyire halad a technika :-O 2016ban ilyenkor mondtam az, mikor valamelyik csoportban ezeken vergődtek, hogy kirakom az összes világításom és próbálják ki, az lesz a legegyszerűbb. Hely van, világítás van, el lehet dönteni, halogén/LED/komapkt/vaku és mindenféle vonalon.
Akkor bowenses LEDes cuccom még nem volt, de annak megfelelő teljesítmény igen és éppen valami 36 wattos Ebayes vackon ment a megfejtés, mert én tiltakoztam legerősebben, hogy semmire nem jó és nem értettem, hogy sokan miért dícsérik és mire fel a csoportban.
-
Jahno
veterán
Én a Jackal cuccokat eleje óta nem szeretem, csak valami csoportban mindig lenyomnak, hogy hazai és mienk, meg occsó, szóval az jó. Akku/állvány vonalon egyre több a baj, többit tudja a fene, nem lepődnék meg ha a papír is pont olyan lenne. Lógja ki magát, ha vízszintesen hullámos, akkor kérdezz rá az eladónál, hogy nami. Annak simának kell lennie.
-
Jahno
veterán
X = Dxo, C1, Darktable, GIMP, RawTherapee, Workspace, NX Studio, Phocus, Polarr, Filmulator, Zoner, Exposure...
Több most fejből nem jut eszembe és aki észnél volt a múltban is, az elég sok fizetőset behúzhatott ingyen, pld. 2 hete a Luminar 4es volt promóciósan kifutó verziónak teljesen ingyen. 1 éve ilyenkor az Affinity volt 10ezer alatt, aztán műxik pár évig. Kinek mi.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31940 üzenetére
Én fele problémát sem értem. Ha alapban /125el megvakuzza, akkor semmi trükköt nem kell csinálni, ha nem 2. redőny vagy nagyon magas ISO vagy egyéb rettenet. De mivel képet nem mutatott EXIFfel, így ki tudja mi merre.... Ha gyerek nem szereti a vakut és állandót nézne, azzal szerintem jobban fog szívni, de majd kiderül.
Egyszer csináltam egy ilyet, de már nekem is értelmezni kellene :-D
Szóval én most nem teljesen tudom mi a kérdés és az elveszés tárgya.
-
Jahno
veterán
válasz
Lassú Víz #31929 üzenetére
Nem is HSSről beszéltem, mondjuk ott meg fényerő lesz baromi kevés így hirtelen átfutva a cikket, mert fene sem olvas el ennyit, ha csak félig tartozik a dologhoz. Átlag gyerekhez még HSS sem kell, nem kell ezt túlbonyolítani. Ha csak nem napsütésben szeretnénk kicsit megderíteni, de akkor meg már ND meg egyéb csiribiri sem árt.
-
Jahno
veterán
Haversrác adott be pályázatra egy hasonló képet, de csak mert az meg volt nyitva a sorban, több ötlete nem volt, fix összegért X képet lehet betolni, akkor gondolta feltölti a keretet és beadja, úgyis név nélkül van, nem fogja utálni senki. Erre nem sokkal később ennyit ír "én meg erre a fosra fiap kék szalagot kaptam... nemtom milyen anyagot tolnak ezek, de biztosan jó"
Szóval nincs az elbaszva, csak másra lesz jó.
Ja, tudom még mi volt a mozgás, gyerek négykézláb mászott felém szembe, azzal teszteltem még fókusz módokat és gépeket, 2 kisvakut leraktam térban és heló. Bajom is volt a fénnyel, mert pont leárnyékolta magát, de be nem mozdult
-
Jahno
veterán
Ha ennyire mozgolódik akkor LEDnél még ennyi záridőd sem lesz, de vakuval sem kellene, bemozdulnia. Ott ha nagyon kell még van HSS is. Sima kisvakuval ugrálóm futó, bicajozó szomszédnak gyártottam profilképet és az sem mozdult be. De így is tanítják, hogy a 2 fajta vaku miképpen adja a fényt és miképpen fagyasztja meg a mozgást.
Neten meg összevissza beszélnek. Én sem vagyok nagy babafotós, de a záridőt tudom, aztán aki állandó fényt mond arra nézek furán, mert mikor nem alszik a 10 napos gyerek, akkor csilliárd wattnál sem lesz elég fényerő. De a gyereket zavarni fogja az biztos. Persze nem kell azt sem a legnagyobb hangerőre tekerni, de akkor meg végkép nem lesz zárad. Nem tudom ki mivel bűvészkedi ki, jó lenne látni pár konkrét példát. Nekem továbbra is csak kisebbek vannak, meg ezért éve egyszer valakinek kisipari módszerekkel lemértem, hogy melyik lámpa milyen fényerővel bírt és ebből kiindulva a LEDes állandók tudnak valami nagy okosságot vagy passz.
-
-
Jahno
veterán
válasz
Beldar #31881 üzenetére
Röviden? Szopni fogsz. Hosszan? Hosszan szopsz :-D Nem mindig a szkenneren múlik. És persze attól függ milyen mély igényeid vannak, de ha "jobb minőség" kellene, akkor az atom sok idő lesz. Egyre többen inkább világítást építenek és befotózzák, de még mindig ott az utómunka.
-
Jahno
veterán
válasz
MrChris #31879 üzenetére
Utómunkával szinte naponta egymásnak mennek minden csoportban, mikor fele nem érti, hogy nem csak az a fajta létezik, mikor mindenki kisimult porcelánbaba lesz, valamint nem most találták fel szoftverrel, hanem egyidős a fotózással. Sokan a képeket sem értik, arra is PS-t kiáltanak, amin semmi nincs, csak alapban jól lett megcsinálva.
80as évekbeli könyvből most nem tudom melyik oldalon van, de majd elrakom archívumba, ott alapban azt ajánlja, hogy ha szép felhők vannak az égen akkor fényképezzünk csak felhőket, háttereket, környezetet és már taglalja is, hogy miképpen kell kicserélni ha amúgy egy jó portrét elrontana. Nahát. Meg eleve a kifejezés a TUS szóból származik...
Itt egy másik példa, több lépésben magyaráz egy képet, a könyvet 1962ben nyomták:
Akad nekem példám mindenre is, már csak a fotózással kellene haladni.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest