- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Küszöbön a One UI 8 béta program
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Ja de paraszt alatt én nem földművelőt értettem, hanem az átlagembert (aki nem az "elit"). A plebszet.
"Ide hiaba tolod a robotikat es az AI-t. Majd jol megall, ha a betanult processzen kivul tortenik valami."
Az ismertebb AI-s cégek abban hisznek, hogy el tudják érni, hogy ne ilyen specializáltak legyenek ezek az intelligenciák. Ha sikerült, akkor a fizikai munka kiváltását az odázza el a szellemihez képest, hogy rengeteg "testet" le kell hozzá gyártani, ami eltartana egy ideig, meg nyilván drágább lesz tőle a megoldás is.
-
Qtya123
őstag
Amúgy pont tegnap néztem a cégnél ahol dolgozom egy AI alapú programot, ami abban segít, hogy gyorsabban kinyerjünk adatokat bizonyos dokumentumokból és egyből át tudjuk tolni a szakrendszerekbe.
Még tanul ezerrel, sok dolgban fogni kell a kezét, de amiben megkapja az iránymutatást, ott utána jól működik.Viszont! Alapvetően ugye az lenne a cél, hogy egyszerűbb/könnyebb legyen a munka. De a vezetőség nyilván nem (csak) ilyen szempontból nézi a dolgot, hanem azt szeretné, hogy egységnyi idő alatt akkor több feladatot lássanak el az emberek, tehát amit levett az AI a válláról, az helyett azonnal ugorjon be másik feladat és úgy képzelik, hogy így párhuzamosan feladatok között fognak ugrálni az emberek. Amíg feldolgoz az AI, addig kezdjenek bele másba (néhány percről beszélünk) és ha kész, akkor térjenek vissza arra a feladatra.
Ez így ebben a formában hatékonyságot nyilván növel, de könnyebbé nem teszi az életét a munkavállalónak. -
Attila0
őstag
"A környékünkön akik belevágtak a földművelésbe, lényegében vergődnek évtizedeken keresztül. A gépesítés, hatékonyság miatt, könnyedén túl sokan lesznek a területre."
Azért régen erre is létezett megoldás. Mégpedig az, hogy nem minden parasztnak volt saját gépparkja, hanem összedolgoztat tehát, lényegében egymás földjét művelték meg.
-
Tasunkó
őstag
A környékünkön akik belevágtak a földművelésbe, lényegében vergődnek évtizedeken keresztül. A gépesítés, hatékonyság miatt, könnyedén túl sokan lesznek a területre. Sztem a gépek karbantartása, programozásból lesz állandó hiány. Az IT most az új lovagrend. Állandóan keresett, a legnagyobb esélye van katapultálni kutyabőr, vagy pártkönyves felmenők nélkül az arisztokráciába. Ha ez a kapu bezárul, a következő pestisjárványig nem lesz nyitva. Azt viszont nem tudom az IT-n belül melyik poszt felel meg a jeruzsálemi hadjáratnak.
-
Sirus86
aktív tag
Nemetorszagban ahhol elek, kb 100 metern belul van ket teheneszet, van is foldjuk boseggel,hogy ki tudjak szolgalni az igeneyket, es meg gabonat is adnak el. Nenikem, Magyarorszagon detto. Bazi sok foldje van. Ami viszont kozos: A paraszt, azaz foldmuvesbol keves van, nagyon keves igy is, hiaba van mindenkinek oriasi semi-automata traktorjai. Ez csak egy resze a dolgoknak. Erteni kell a novenyek betegesegeihez, jarvanyok kezelese, ragcsalok roverok, mutragya es minosites , meg ki tudja mihez. De a munkat mar senki nem akarja megcsinalni, hiaba fizetnek jol. (Sokszor elgondolkodom, hogy itthagyjam az IT-t es toljak az egeszre :p ) A problema az,hogy nemi gondolkodas es noveny - es allatismeret is kell. Ide hiaba tolod a robotikat es az AI-t. Majd jol megall, ha a betanult processzen kivul tortenik valami. Ahogy irtam elobb is: A feltengely toreses traktort nem a support fogja megoldani neked. Ha a teheneddel gond van, nem az AI fogja megoldani neked. Maximum hatekonnyabba fogja tenni a munkadat. Kisse meg offabb topik: Tegnap gyujtottek a papirt a gyerekek az utcankban. A kolkok 16 ev felett mar vezethetnek bazi nagy traktort nemetben. Az ok egyszeru: nincsen eleg ember, aki megcsinalja a munkat. Szoval AI ide vagy oda. A foldmuvelo parasztnak is kell szarnia es az o szemelye fog is kelleni.
-
Gábor001
tag
válasz
noPublicFG #64 üzenetére
Korábban kifejtettem itt, de véleményem szerint ebben van ráció, nem feltétlenül kamu.
-
Attila0
őstag
válasz
noPublicFG #64 üzenetére
Ők nyilván csak azokat az éppen aktuális lózungokat puffogtatják amiket az értelmiség éppen hallani akar. Aztán vagy bejön, vagy nem!
-
-
Tasunkó
őstag
Egy gép esetében értem hogy felszámolja az embert. De az elit esetében sokkal menőbb 8 milliárd ember közül a leggazdagabbnak lenni, mint 8 millió. Ha viszont van indítéka, tudja csökkenteni most is, hiszen olyan irányba tolja a csúszkát, pl. Dél-Koreában, mikor melyik statisztika 0.6 -0.8 közé teszi a születési rátát. Egy hirtelen probléma felmerülése esetén, valaminek a hiánya, nyersanyag, élelem, sitysutty a politikusokon keresztül összerittyent egy polgárháborút, a komolyabb fegyvereket elzárva, majd ha megfelelő létszámra redukálódunk, kikiáltják a hősöket, felemelik az árvákat, és újra megy minden mint azelőtt.
-
ddekany
veterán
válasz
Busterftw #57 üzenetére
"Minden a treningtol fugg."
Amúgy nem, pontosabban az előfeltétel, csak önmagában kevés. Egy mostani generációs Copilot "chat" felépítéséből adódóan nem lehet igazán intelligens, vagy megbízható. Nem iterál ha nehezebb a feladat, nem ön-ellenőriz, csak fix költséggel köpi ki a következő tokent. Így nem lehet, és ezt már 5 éve is tudták. Rakhatnának fölé egy réteget, ami a gondolkodási folyamatot vezérli, de drága/lassú lenne jelenleg, illetve kérdéses, hogy "laborban" sikerült-e már ebből elég jót, vagy csak őrületbe kergeti magát. (Eleve nem egyértelmű, hogy hány egy időben működő "aktor" kell ehhez, azokat hogyan kell tréningezni, mire kell promptolni, stb.)
-
Busterftw
nagyúr
Minden a treningtol fugg.
Mezogazdasagban peldaul gepeket iranyitani fix utvonalon, nem kell olyan bonyolult megoldas. Viszont osszessegeben folyamatosan tanulhat/fejlodhet ezaltal novelve a hatekonysagot. Szenzorokbol/adatokbol meghatarozhat egy raklap optimalis dontest.Itt egy dron ami a gazokat egybol felterkepezi nagy teruleten, ha ugy van lokalisan felerepul es szorhat gazirtot.
-
Sirus86
aktív tag
válasz
Busterftw #54 üzenetére
Inkabb egy Sztak-fele computing alapu megoldas, mint AI. Az AI nem tud kulonbseget tenni a jo es rossz valasz kozul. Vagy egymast ekiuto valszokat ad. Pl megkerdeztem copilotot, hogy adjon kepes valaszt 5 bizonyos auto tipusra. Egyszer megadta, egyszer azt irta, hogy o ilyet nem tud, kepet o bezzeg nem tud beagyazni. Na ezt en nem neveznem AI-nak. Fejlodnie kell meg!
-
Rive
veterán
Öt év?
Olyan lesz ez is, mint a fúzió...
Öt év múlva is csak öt évre lesz -
Sirus86
aktív tag
Majd itt is lesz eszkalalsi manedzser, aki majd jol megmondja Indiababol, hogyan mentsd ki az eltort feltengelyu gepet a sarbol. Az ember hiany maris oriasi problema. Ha ez a JohnD. traktor, ami keri az IT supportot lehasal aratas kozben (megesett teny, Gyongyos kornyeken), varhatsz a szerelore par napot. Addig meg jon az eso es dobhatod ki a gabona, vagy fizethetsz szaritasert. Jo ez az IT, de a fizikai kapcsolat miatt kell a szakember is. Ugyanez a gond van Teslaeknal, hogy keves a javitokozpont es fokepp a jo szakember, aki megoldja a level1 feletti problemakat.
-
Busterftw
nagyúr
Es a hatekonysag? A gep nem ker enni/inni (toltesen kivul, ha elektromos).
Nagyjabol egyszeri koltseg, persze karbantartas igy is kell.
Amit 20 ember betakarit 1 het alatt azt 5 gep megcsinalja 4 nap alatt stb.Ha csak megnezed a dronokat, az evek alatt rengeteget csokkent az aruk, igy lenne ez minden massal is. Mert megjelenik a JohnDeer betakarito gep, aztan megjelenne a Samsung, aztan megjelenne harmadaron a Xiaomi, sarkitva.
-
Sirus86
aktív tag
Ugy-ugy! Csak egy "modern" traktor szazmillios tetel. Es csakis akkor terul meg, ha kozel 24h-ban uzemeltetik munkavegezesek alkalmaval. Mig egy ezer eves MTZ-t kb kalapccsal rendeberakod. A dronok szinten bizonyos hektarmennyiseg felett eri meg. Oda meg kell IT-s tudas is boven!
-
Pipó
őstag
Lehet, hogy a mezőgazdaságra kevésbé veszélyes az AI, de az is kockázatos: klímaváltozás, öntözés, elsivatagodás, versenyképtelenség (olcsóbb import) sertéspestis, madárinfluenza csak így gyorsba. Ezek új dolgok, a nagy földterület, klímás munkagépek sokszázmilliókba van, nem realitás.
-
Sirus86
aktív tag
Nenikemnem nagy foldje van. Rengeteg melo, sok gepekkel. O is traktorba ul (ami megy magatol es klimas es hifi meg minden), aztan eladjak a portekat. Enni mindig kell, ott az AI nem tudja majd megoldani a fizikai melot meg par evtizedig az biztos.Melo lesz, karbantartas, szamolas fejben ott is kell, embereket kell menedzselni, szamitogeppel kell boldogulni alap szinten. Ismerni kell a foldet, a novenyeket, kell ott is fejlodni az eghajlat valtozas miatt. Cserebe relative jol el. Mindene megvan. Ha ujrakezdenem, tojnek az IT-ra.
-
Tasunkó
őstag
vigyázz, mert 2 percenként már csak 1500 után jöhetett háború, kb. azóta van óra. Addig csak napkeltekor, napnyugtakor, vagy délidőben. Annyi idő alatt meg is gondolhatták magukat és hazamentek. Persze sok fantasztikus vívmány van, amit a feltalálóik minden igyekezete ellenére is sikerül rosszra használni.
#30 Attila0 rám ezek nem vonatkoznak, nem is nagyon akarok megérteni senkit, akire igen. Melóban is azt rajzolgattam, ha tehettem, mit fogok csinálni ha kiszabadulok, és ismerek olyakat akik szintén, persze olyakat is akik nem, de ott szerintem a tanult tájékozatlanság, meg mindenféle civilizációs szokásbetegségek a gátjai, könnyen lehet hogy ez nem természetes.
-
Attila0
őstag
"Pl. a legtöbbet, és hovatovább az egyetlen hely ahol abnormálisan unatkoztam az a munkahely, és még munka közben is sőt, akkor leginkább."
Jó, persze, mostani világban úgy látod hogy a napi robotolás készít ki. De érted, lehet hogy egy pár év "fizetett szabadság alatti semmittevés" alkalmával ugyanúgy szétunnád magad.
-
Qtya123
őstag
"Az is lehet hogy ez az időszak épp az új sötét középkor, csak mivel benne vagyunk, ez a normális, hogy mindenki lót fut, aztán a stressz kivégzi."
Nagyon szép megfogalmazás. És igen, kettős érzésem van. Mert tök jó, hogy manapság már kényelmesebb és komfortosabb az életünk, nem halsz bele egy fogzúzásba, vagy egy magas lázba, stb... De emellett olyan darálóban vannak az embertömegek, hogy csak na. A sok-sok stresszfaktor, daganatos megbetegedések, időhiány, stb...Bár ha jobban belegondolok régen is megvolt ez. Meghaltál egy foghúzásban, de az se volt, hogyha az ilyeneket megúszod, akkor nyugodt az életed. Két percenként jött valami háború, ahol lekaszaboltak, éheztél, stb.
-
Tasunkó
őstag
Sokrétű az egész, mivel művészet, irodalom is fejleszti az embert már több ezer éve, tehát nem ez a végtelenül elcseszett kor az origó, aminek meg kell maradnia. Az is lehet hogy ez az időszak épp az új sötét középkor, csak mivel benne vagyunk, ez a normális, hogy mindenki lót fut, aztán a stressz kivégzi. Lehet csak annyi a probléma, hogy a gyártósor és a munkaidő létrehozott egy embertipust, aminek szép lassan a darwini szelekcióval el kell tűnnie, tehát aki nem tud magával mit kezdeni, az pár évszázad,jobb esetben néhány generáció alatt, békésen eltűnik, a többiek meg majd megfestik, vagy kifaragják, vagy csak egy mandalát készítenek belőle,.
#27 Qtya123 Sztem ez a szemléletmódunkból fakad, hogy ott látunk problémát, ahol nincs, mert így szoktuk meg. Pl. a legtöbbet, és hovatovább az egyetlen hely ahol abnormálisan unatkoztam az a munkahely, és még munka közben is sőt, akkor leginkább. Másokon is azt láttam hogy szétunják az agyukat, elég általános jelenség, és stressz sem segít rajta. Viszont igen, az elitnek ez a megszokott és kényelmes, hogy ezzel a működéssel a biztonságérzetük, vagyonuk hatalmuk egyre biztosabb lábakon áll, miért változtatnának bármit is.
-
Qtya123
őstag
Érdekes dolog ez. Sok ember van úgy, hogy nem tudja semmivel lekötni magát (vagy kevés dologgal), szűk az érdeklődési köre, vagy pusztán a lehetőségei, vagy mindkettő. És szépen a munkája lesz a mindennapi "értelme".
Ez ad neki keretet, erre támaszkodik. Ha megborul a kis rendszere, akkor nem találja a helyét, kiesik a zónájából. Érdekes ez a zóna, mert sokszor az van, hogy nem szereti a munkáját, nem szereti a hétfőket, de ha meg nincs ez, akkor azzal sem tud mit kezdeni.
És itt jön a tyúk vs. tojás kérdés, hogy azért vált ilyenné, mert a munka ilyenné tette, vagy eleve ilyen volt?Szerintem hatalmas matekozások lesznek, ha az AI esetleg széles körben "átveszi" bizonyos munkakörökben a főszerepet. Ugye egyik oldalról a profit maximalizálás miatt ráugranak a cégek, de a másik oldalról az embereket is kezelni kell. Ja és az is érdekes, hogy sok ember akkor csinál hülyeséget, ha nagyon unatkozik... Egyik részről ez is probléma lenne "dolgatlan" tömegekkel, másrészt az oligarchák kb nem is néznék el, hogy kényelmesen mosolyogva elvannak az emberek és esetleg azt mondják, hogy dugd fel a milliárdjaidat, foglalkozz csak Te ilyen dolgokkal, hogy hogyan fejlődjön a vállalkozásod/vállalkozásaid, én inkább nyugis életben elvagyok az alapjövedelmemmel. Na ilyen szerintem nem lesz.
Nagyon képlékeny és bizonytalan a jövő. Én egyet remélek, hogy nem valami erőteljes összeroppanás lesz, káoszba fulladva, hogy utána a romokból és hibás döntésekből okulva ugyan újra felépüljön a társadalom. Vagy, ha ez lesz, akkor remélem nem olyankor lesz, mikor én egy 60-70 éves, már erősen rugalmatlan és esetlegesen kiszolgáltatott ember leszek, aki nem tudja lereagálni a történteket.
-
ddekany
veterán
Na ja... Csak mi lesz az a minden, amit majd megoldanak vele? Van rakás milliárdos, akik befeszültek, hogy ha ez működik, akkor akinek előbb lesz, az mindent visz, így fejleszteni KELL. Ők nyilván azt fogják mondani a tömegeknek, hogy Kánaán lesz nektek... Ha mást mondanának, akár csak azt, hogy nem tudják mi lesz, ez erősen akadájozná a törekvésüket.
-
Tasunkó
őstag
Bár nem értem az érzést, a koncertjegynél sosem az jutott eszembe hogy megdolgoztam érte, hanem hogy kiraboltak, de a logikáját kicsit igen. Ez okozna gondot, hogy minden ölünkbe hull, viszont hogy az árupakolás miatti csípőprotézist kell, vagy tüdőrákot a flexkorongrészecskék belélegzéséből, az viszont megszűnne. Beleugranék ebbe, ki kell ezt próbálni, egy progresszív probléma, elébe kell menni, és aki elbukik azt meggyászoljuk.
-
Attila0
őstag
Én ezt úgy fogalmaznám meg hogy mondjuk tettél valamit pld, egy tál ételér, egy ruháért, műszaki eszközért. Vagy ha már szabadidő, akkor egy filmért, zenéért, színház, vagy koncertjegyért. Tehát nem csak úgy, az öledbe hullik a lehetőségük. Talán így könnyebben megérted.
-
Tasunkó
őstag
Erről a hasznosnak érezni, erről írhatna valaki egy könyvet, mert annyit hallani erről, de nincs irodalma. Jó hogy egy nővér vagy egy orvos, tűzoltó, hídverő stb. esetében elég érthető, de általánosságban létezik ilyen egyáltalán, mert még kérdést sem tudom feltenni, annyira nem értem mi ez? Melóban mindig van egy embertipus aki izgága és fontoskodik, neki lehet ez az érzése, vagy ez mindenkinek van?
-
ddekany
veterán
Már ha lesz ilyen problémája a többségnek, hogy jaj mit kezdjen a nagy jólétben. Lehet utópia is, meg disztópia is. Egy túl gyors, kaotikus társadalmi átalakulás inkább az utóbbit valószínűsititi. Az sem egy jó kezdés, hogy az életbiztosításodat, hogy van rád szükség, elveszetted.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Inkább ne sorold. Egyrészt nem mindenkinek van ideje, affinitása vagy akár csak minimális előképzettsége az otthoni kókányoláshoz, másrészt van pár gázszerelő ismerősöm, és olyan keresetük van, hogy nem tudom őket sajnálni, tekintve, hogy egy évszak alatt simán kicsaphatják az asztalra az éves keresetemet.
-
Attila0
őstag
-
Tasunkó
őstag
válasz
Synthwave #11 üzenetére
A gázkazán elég egyszerű. Van elektronikája, meg mechanikus része. Szétszedtem az elektronika dobozát, összeírtam reléket, kondikat, legroszabb esetben komplett belsőt kicserélni olcsóbb, mint kihívni valakit aki ugyanerre rá se bír jönni, és az alkatrészt dupla áron számolja fel. Egyébként nem egyszerű nekik sem az élet, általában minden szakit vagy állandóan hívják és rohangálásból áll a napja, miközben csak összecsapják, hogy minél jobban jöjjenek ki, vagy ha próbál kevesebbet vállani, akkor egyszercsak nem hívják, aztán megnézheti magát, és így tovább..kapcsolatok, ne soroljam. Rendes munkát itt nem fizeti meg senki. Egyszer ez az egész keleteurópa összedől mint egy kártyavár, csak nézni fog a világ.
-
ddekany
veterán
A kérdés, hogy meddig skálázódik ez az AI dolog, mennyire univerzáli probléma megoldó ez a számítási modell. Ha a gazdaságilag hasznos tevékenységekben emberi értelem fölé megy, miközben gazdaságosságban is lever (sok szerencsét a versenyben maradáshoz), akkor onnantól gazdaságilag negatív értéke van egy embernek. Na, ezt adják össze a nagyokosok, hogy ilyenkor szerintük mi van. Fogalmuk sincs persze, csak hát azt nem lehet, hogy a másiknak hamarabb legyen.
-
ddekany
veterán
"5 év múlva csak kétkezi munkásokra lesz szükség"
Nem hiszem, hogy ennyire gyorsan képes változni a világ (a gazdaság, a társadalom). Persze az, hogy nem képes, azt is jelentheti, hogy szétesik. Mert ugye az sem működne, radikális változások nélkül, hogy vannak a kétkezi munkások, a többi meg munkanélküli.
Meg jó észben tartani, hogy ha van "AGI", akkor a kétkezi munkának is csak annyi idő marad, amíg legyártasz elég "testet", ill. amíg azzal a plusz költséggel is gazdaságos lesz kiváltni az embert.
-
Cassi
őstag
"a gasztroenterológiával még gondja van"
Ez nem túl nagy hátrány, figyelembe véve, hogy a legtöbb humanoidnak halvány gőze sincs, mit takar ez.
-
Gábor001
tag
Öt év az még 2 GPU generáció, 1-2 memória generáció.
A "minden teszten átmegy az AI" egy elég sajátos (de cserében konkrét) megfogalmazása az AGI-nak. A még nem sikeres tesztekre valószínűleg lesznek specializáltabb adatsorok és modellek, így szerintem reális ennek az elérése a megadott időn belül. -
válasz
noPublicFG #2 üzenetére
pontosan
nvidiás ember PERSZE hogy ezt mondja, neki ez volna a nagy biznisz, másnak meg más.
ettől még nem válik valóra -
FireKeeper
nagyúr
imádnám ha a techbro ceo-k nem kísértenék a sorsot a profitért.
-
Pipó
őstag
5 év múlva csak kétkezi munkásokra lesz szükség. A nyolcadikos, pályaválasztó lányom minden héten megkérdezi, mi legyen, ha nagy lesz. Fogalmam sincs.
-
Öt éven belül minden kertes házban grillezni fognak télen-nyáron.
Egy fémipari cégnél dolgozom, az éves befektetőin ugyan ezt hablatyolják... -
törölt tag
1. Neveljük az embert egyre gépiesebb gondolkodásra.
2. Most már alkothatunk gépet ami emberként gondolkodik.
3. ProfitNagyon tisztelem az Nvidiát amiért a többi AI céggel ellentétben nem a saját zsebébe beszél.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az NVIDIA vezérigazgatója azt mondja: az AI 5 éven belül minden tesztet megold, amit egy ember. Kijelentette azt is, hogy több chipgyár kell.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen processzort vegyek?
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Tesla topik
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest