- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Geri Bátyó #21 üzenetére
Most úgy tűnik, a Lunar Lake lesz majd tényleg az új arch.
De rengeteg érdekes pletyka kering. Abu85 írta az Arrow Lake kapcsán: "Nagyobb változás éri azonban a GPU chipletet, amely egészen 320 feldolgozóig skálázódik". Erről láttam már 384 feldolgozós hírt is valahol, illetve ott a forrás -erre biztosan emlékszem- azt is megemlítette, hogy a TSMC-nél fog készülni. Majd meglátjuk.
-
-
From @Intel @MJHolthaus : Lunar Lake is a fresh ground-up design and CPU uArch, built with perf/watt in mind for mobile devices. More info at the financial disclosure on 26th
— 𝐷𝑟. 𝐼𝑎𝑛 𝐶𝑢𝑡𝑟𝑒𝑠𝑠 (@IanCutress) January 12, 2023
Forrás. -
laposonly11
senior tag
válasz
Geri Bátyó #18 üzenetére
Azért ne mondd már hogy a dinnye néhány magjának a feláldozásával, nem lehetett volna kijönni egy Intel Xe 2.0 val, csak a méret/transziztorszám növelésével? E helyett kapod ugyanazt a grafikai teljesítményt a 12. gen.-nél mint a 11 nél. Mellesleg a 150W az már igen csak a 2,2Kg+ os gamer laptop kategória, és abból sem a legalja hanem a közép és felső kategória pl. 12700H 35-45W(asztali 65W) + Nvidia RTX 3070 105W(asztali 220W). Na ilyen laptopon szinte mindent ultrában lehet tolni 1080p-1440p ben, 4-5 éves játékokat 4K ban is. Szóval szerintem bőven ki lehetne hozni többlet teljesítményt, ha nem is az ultravékony, de az átlagos vastagságú laptopoknál. De itt inkább az a probléma, hogy lenne e értelme ilyen köztes "valamit" létrehozni, mert az irodai munkára elég a vékony gép, amiben az IGP inkább csak egy kötelező valami, és ha kell a 3D teljesítmény akkor kapásból vedd meg a tégla nehézségű dedikált GPU val megtoldott, gamert vagy workstationt.
-
válasz
laposonly11 #14 üzenetére
Nekem inkább az a kérdésem, hogy miért vizionálsz ultravékony notiba olyan teljesítményt, ami minimum 150 W-ból hozható ki? Vagy méginkább abból sem.
-
Dr. Akula
félisten
"Komoly fejlesztést kap azonban az rendszer IGP-je ... Tehát a teljesítmény tekintetében jelentős előrelépésre lehet majd számítani."
Jöhet...
#14laposonly11: Vagy tovább.
-
laposonly11
senior tag
Na ja, az intel az új XE IGP vel, ugyan duplázta a grafikai teljesítményt, ami eddig páratlan az inteltől, de ezt a méret árán tette, tehát több hely kellett az IGP-nek, így a 11. gen laptop procik csak 4 magosak lettek. A 12. gen CPU sorozat ugyan már dinnye, de az XE teljesítménye tökéletesen azonos, az előző 11. gennel ami kicsit szánalmas, sőt, kissé rába**ásnak érzem, főleg ha vettél egy 20 magos ultrabookot az előző 4 magos helyett, de az IGP 1% al sem képes nagyobb teljesítményre a régebbinél, hanem az összes tesztben fej-fej mellett haladnak.
-
laposonly11
senior tag
Na szóval akkor mikor lesz olyan inteles ultravékony noti, ami a Cyberpunk 2077 et FullhD Ultra graf. beállítások + bekapcsolt Ray Tracint mellett 60fps el viszi? 2025 re vagy tovább kell várni?
-
ceia
őstag
Nem is az a feladata egy igp-nek, hogy azt hozza, amit egy dedikált vga. Szerintem a mai igp-k már nagyon is jók, ha valaki nem kifejezetten gamer. De játékra is jók belépőszinten. Ha valaki full hd-n, vagy pláne feljebb akar játszani, ahhoz nyilván vga kell.
#11 Krugszvele Mindig Inteles voltam, de a Ryzennel már ki vagyok békülve. Engem inkább az zavarna, hogy nem Inteles a lapom, hanem AMD-s..
-
Ixion77
addikt
válasz
Krugszvele #11 üzenetére
Akkor a mobilokon miért nem így van? Ott nem gond a programozás?
-
mad823
őstag
Ha GFLOPS/Watt irányból közelítek, akkor nem értem, hogy minek erőlködnek. Látszik, hogy 100W alatt nagyon nem lehet értelmezhető grafikus számítási teljesítményt kihozni. Mármint olyat, ami egy alap diszkrét VGA-t érdemben helyettesíteni tud. És mivel egy ilyen proci fogyasztásának a felét sem fogja adni a GPU, így csak adnak majd a szarnak egy pofont. Egy 6900HX, ami kb. a csúcs ma, a közelébe sem jön egy dedikált VGA-nak, azt meg kétlem, hogy hirtelen feltalálnák az annál is sokkal jobb hatásfokot.
-
paprobert
őstag
válasz
Geri Bátyó #6 üzenetére
Nem csodálkoznék, ha az "arany középút" mag nem leváltaná a Performance core - Efficiency core felépítést, hanem betársulna hozzájuk.
Big-medium-little-ként még tovább specializálva a magokat.
-
vargazk
csendes tag
válasz
Krugszvele #7 üzenetére
Hát, a ryzenek mondjuk pont nem monolitikus felépítésűek, és az intel is a chiplet design felé halad, csak a hibrid felépítést szeretnék elhagyni a jövőben.
-
Krugszvele
senior tag
válasz
Geri Bátyó #6 üzenetére
Nekem ez az "arany középút" valahogy úgy jön le, hogy lassúbb is lesz, de cserébe többet is fogyaszt...
Reméljük nem. Ezek a különböző magok minden szempontból zsákutcák.
Soktíz százalékos fogyasztáscsökkenést lehetne elérni vele, vagy soktíz százalékos sebességnövekedést, ha lenne rá szoftver. De mivel ehhez speciális szoftver kell, senkinek sincsen erre erőforrása.
Maradnak a nagy, egyforma, monolitikus magok, amiket jól tudnak kezelni a létező programozási paradigmákkal. -
Ma senki sem olvas? Ez a cikk utolsó bekezdése:
"A Lunar Lake után érkezik az új processzorarchitektúra, amit egy ismeretlen kódnevű dizájnban vetnek majd be nagyjából 2026-ban, de legkésőbb 2027-ben. Erről az a hír járja, hogy nem kergeti majd az abszolút teljesítményt, mint a mostani Cove fejlesztések, de nem is lesz annyira spórolós, mint a Mont konstrukciók, sokkal inkább egy arany középutat képviselne a teljesítmény és a fogyasztás szempontjából."
Tehát az Intel is feladja a többféle magot. Simán lehet, hogy csak azért, mert a tervezési és gyártási költség jóval magasabb többféle mag esetén (ráadásul náluk még ott vannak a Xeonok is, megint más felépítéssel). Teljesen mindegy, ha csak gazdasági szempontból zsákutca, attól még zsákutca. -
Ixion77
addikt
válasz
Geri Bátyó #4 üzenetére
Amennyire én tudom, a jelenlegi asztali procik összehasonlításaiból az derül ki, hogy azonos fogyasztás és chipméret mellett az E magok használata összességében lényegesen nagyobb többszálú teljesítményt eredményez, mint a P magoké. A mobilokban szintén úgy tűnik, hogy nagyon bevált a heterogén rendszer, és fel sem merül a megszűntetése. Ezek alapján nem értem, miért lenne zsákutca.
-
Nem beszéltem chipletes felépítésről. Arról beszéltem, hogy az Intel is olyan magot tervez, ami egy szálon kicsit lassabb, de energiahatékonyabb. Ez pont nem azt mutatja, hogy szerintük is a heterogén magok a jó megoldás, hanem, csak kényszermegoldás a fogyasztási problémákra. A 3D procikról meg végképp nincsen szó, a cikkben sem.
-
IgorKGB
csendes tag
válasz
Geri Bátyó #2 üzenetére
a chiplet design nem gyors, hanem csak olcsó, a heterogén az ideális tervezés szempontjából, a külső adatátvitel mindig lassabb mint egy belső
nyilván intel 3d chiplet designnal probalkozik több rétegben, cache + gpu + cpu, ahol a függőleges összekötések száma nem korlatos annyira, akar több ezer vagy akár tízezer tüskére fel lehet fűzni a rétegeket -
Tehát az Intelnek majd '26-'27-ben lesz olyan jellegű procimagja, mint ami az AMD-nek a Zen. Ez nagyjából azt is jelenti, hogy a heterogén procimagokról pontosan tudják, hogy hosszú távon zsákutca. Érdekes.
-
GreatL
őstag
Hányszor volt már fókuszuk... sőt már külön GPU-juk is van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest