- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
emelhu
aktív tag
válasz
tordaitibi #120 üzenetére
"A többi szemét közé dobáltuk be, hol is van az újrahasznosítás..."
Kövesd az EU-s pénzt... ja bocs... újrahasznosítást ugyan nem találsz, de csillivilli cégportált igen, ahol felemészthető (és kimosható) a pénz.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
tordaitibi #163 üzenetére
ha egyedül csináltad és ügyeltél rá, hogy ne vigye el a szellő akkor semmi gond
-
bteebi
veterán
válasz
"Erősen elgondolkodtam hogy felhányom az utánfutómra és elviszem a legközelebbi erdőbe. Aztán győzött a józan ész."
A józan ész - akármilyen megdöbbentő is - sajnos az erdő lett volna. Gáz. Nagyon gáz. A hulladékelszállítást teljesen szétcseszték. Felújítunk, pala is volt. A kivitelezőnk mondta, hogy július 1. óta kb. SEMMIT nem lehet leadni SEHOL. Mi amúgy vagy 2 hete vitettünk el bő 200 m2-nyi palát. Ha úgy vesszük, szerencsénk volt.
"szerződése van ilyenekre és majdnem 100rongyért végre megszabadított a palától."
Akkor még nagyon olcsón megúsztátok, vagy kevés volt a pala. Én első körben saccra 2-300k-t becsültem rá (pala tömeg/m2 és tetőfelület), de lehet, hogy közel a duplája lesz. (Volt még máshol is pala.) Mondjuk azóta még mindig nem jelentkeztek, hogy fizessek.
Aztán talán pont most hétfőn hallottam a rádióban, hogy (most már megint) lehetett volna pályázni az ingyenes elszállíttatására.
#123: Ha flexeled, és azt letüdőzöd, az tényleg szar, de önmagában a törött pala nem annyira veszélyes. Pláne akkor, ha a tetőről ledobálták (nálunk is így volt, engem nagyon meglepett), majd a már törött darabokat felszedik. Egyébként a tüdőrák se alakul ki könnyen/gyorsan, először azbesztózis van, és az se feltétlenül brutál tünetekkel (bár amilyen hülye vagyok, én akkor már kb. elkezdeném ásni a saját síromat, pedig teljesen felesleges lenne). Nyilván ha hosszabb távon nagy mennyiségű palával dolgozol, és vágod, flexeled, abból kialakulhat tüdőrák. De még abból is valószínűleg csak 10+ év múlva (ami egyébként nem túl hosszú idő ahhoz, hogy belehaljál).
-
arnyekxxx
veterán
válasz
szép novella, de mit változtat ez a szomorkás történet azon a tényen, hogy az azbesztszál a pala tördelésekor szabadul ki és áll neki a tüdőrák előkészítésének?
-
mjani1172
addikt
válasz
tordaitibi #104 üzenetére
"Ennek fordítottja, első az offgrid szerűség, de ha akkuk fullon, nyomja ki a hálózatba a felesleget.
Jellemzően túlméretezett PV asetén hasznos.
Ezek gyakorlatilag egy ongrid és egy bazinagy szünetmentes UPS egybe."Én értem. Erről (hasonlóról) beszélek. Ezt linkelem, illusztrálom, de ha a kollégák szerint ilyen nincs akkor nincs.
De ne vigyük félre a topicot, nem is érdekes, nem ez volt a lényeg, nem a napelemből indultunk ki, de odáig el sem jutottunk.... -
arnyekxxx
veterán
válasz
tordaitibi #41 üzenetére
8m-es konténerbe lett beletördösve
azbesztlapokat tördelni extra jó ötlet hiszen nem pont a tördeléskor megy tele a levegő az azbesztszálakkal ami miatt az egész azbesztmentesítés folyik hanem akkor amikor egybe vannak a lapok a helyükön sérülés nélkül. -
bteebi
veterán
válasz
tordaitibi #70 üzenetére
"Nálam valószínű ekkor is megmaradna a hobbizás öröme hogy saját magamnak sikerült valamit megjavítani."
Nálam is, meg tök szívesen asztaloskodnék, építenék dolgokat, pl. szubokat vagy hangfalakat, csak hát ezekhez is pénz (is), és leginkább idő kellene. Az meg végképp nincs.
De nem mindegy, amikor hobbiból, az élmény kedvéért alkotsz valamit, vagy reverse engineering kell egy régebbi gázkazán átmeneti megreparálásához, mert hetekig nem ér rá egy szagember se, és ha ki is jönne, akkor is annyit kérne egy relatíve piszlicsáré dologért akár ~1 óra munka után is, amennyiért több, mint egy napig dolgozol.
"Hogy ehhez akkor is hívnák szakembert ha számolatlan millióm lenne, nem tudom.
Mindig is szerettem a két kezem munkájának gyümölcsét látni."Ilyeneket én is NAGYON szívesen csinálnék, de gyakorlatilag egyedül lennék rá, és 2 (nemsokára 3) kisgyerek meg a teljes munkaidő mellé sajna egyáltalán nem férne bele. Pedig szerintem ha nekifeküdnék, tutira szebbre, jobbra csinálnám meg, mint sok szakember. Mert engem valóban érdekelne, hogy jó legyen, nem csak megcsinálni szeretném minél gyorsabban, mondván így is, úgy is kifizetik.
A tyúkólas dolog zseniális.
Pár vidéki rokonom tutira hasznát venné.
De akkor én már eskü' tennék mellé egy PTZ kamerát is, meg kifejlesztenék valamilyen automata táp (búza/kukorica) és vízadagoló rendszert. Ilyen kombó mellett pedig nem lenne az, hogy mindenképp haza kell érni estére, hogy rendben legyen a jószág.
-
bteebi
veterán
válasz
tordaitibi #55 üzenetére
Le a kalappal az ügyességed előtt.
Tegyük hozzá, ~40 éve még egészen más világ volt, és azért a szakmádból adódóan ezek a bütykölések nem álltak annyira messze tőled.
Én sok dologgal úgy vagyok - lehetne az akár a villanyszerelés is -, hogy ha egy szakember vagy hozzáértő személy megmutatja, megtanítja, akkor megcsinálom saját magamnak is, másnak meg pláne. Mindenesetre nem könyvek, meg YouTube videók alapján szeretnék tanulni, mert abban nem feltétlenül van szó arról is, ami aztán életben tartana engem, vagy azt, akinél pl. kapcsolókat szereltem. Elcseszni meg eleve nem szeretek dolgokat. Hobbiból lehet csinálni, meg kitapasztalni sokmindent, de azért nem mindent. Hasonló okokból egy modernebb autót se szívesen szerelnék érdemben (mondjuk azokat nem is igen lehet).
Vannak jó műszaki érzékű munkatársaim, meg olyan ismerőseim, akik saját maguk építettek fel több házat is a nulláról - ráadásul kiváló minőségben -, de nekem sajnos ilyen téren nem nagyon volt, és nem is lesz segítségem. Mondjuk egy ideje már úgy vagyok vele, hogy inkább megkeresni szeretném azt a pénzt könnyedén, amiből kifizetem a jó szakembereket azért, hogy ne kelljen mindenhez értenem, ne szívjak mindennel, és ne a saját kevés szabadidőmet töltsem el szerelgetésekkel. A hobbiszerelés, hobbiprojektek persze egészen más világ. De egy burkolás, villanyszerelés, vésés, olajcsere az szerintem viszonylag keveseknek "hobbi". Egy szép asztal elkészítése, egy régi szék felújítása már sokkal inkább.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
tordaitibi #54 üzenetére
Nekem óriási 200+ kWh (télen akár 300+) havi fogyasztásom van - de én tudom magamról, hogy ennek nagy része a kényelmi szolgáltatásokra megy el, s ha úgy alakulna, hogy ki kell költöznöm a semmi közepére a villanydróttól messze távol, akkor a PC-ket le tudnám cserélni laptopra vagy akár kártya PC-re, a motoros garázskaput meg villanybojlert aligha vinném magammal, s vagyok akkora spúr, hogy még a fűtési rendszeren is azt nézném először, hogy keringető szivattyú nélkül működtethető-e. Tehát miért is akarnánk egy szigetüzemű rendszer méretezéséhez egy lakossági áram előfizető fogyasztásából kiindulni? Nyilvánvaló, hogy ha olcsó és könnyen elérhető az áram, akkor többet fogyasztok belőle.
Amihez ragaszkodnék az valószínűleg a mosó- és mosogatógép, - de ez talán védhető azzal, hogy kevesebb vizet használ, szóval a kútnak sem kell olyan keményen dolgoznia - illetve természetesen valami 24/7 működő telekommunikációs eszköz is kell, ami valószínűleg konstans felvesz 20-30 Wattot. Talán nem igényelnék 32 kWh-t akkut.A barkácsolók likvidálásáról pedig senki nem beszélt - egy nagyon szép hobbi, élvezd a gyümölcsét. Csak te mintha ragaszkodnál ahhoz a narratívához, hogy a barkács mester egyfajta ellenálló partizán aki állandó harcban áll a papír- és képesítés-alapú társadalmi berendezkedéssel szemben, amely folyamatos akadályokat gördít elé, pedig ilyesmiről szó sincs. Lehet, hogy a Marshall vagy a Fender épp azért nem ragadt meg a fészerben bütykölésnél, mert túltette magát az ipar-ellenesség megélésén?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
tordaitibi #44 üzenetére
Mégegy kérdés, a "barkács-pakk" mennyivel lesz biztonságosabb, ha egy szakember üzemeli be teljesen legálisan
Tedd hozzá hogy a legtöbb szakembernek kikiáltott szaki egy kalap szart hagy neked ott. Nálam például nem került beépítésre tűzvédelmi főkapcsoló illetve a hálózat felől érkező túláramra se kaptam védelmet. És ezt így full hivatalosan át is vette a szolgáltató. Akkor mennyit is ér drága szerelés?
Utólag jöttem rá én is hogy már a terveken se szerepelt, de nem értettem hozzá. Csak azt nem értem hogy kaptam rá akkor engedélyt??? -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
tordaitibi #47 üzenetére
Hát ha az ilyen 32/64 Kwh akkumulátorcsomagokból épített villamosenergia tárolók nem az elkényelmesedettség szimbólumai akkor nem tudom mi más lehetne az.
A barkácsolás jó dolog - de elképzelni sem tudom milyen terhelésre épít ki valaki egy ilyen szigetüzemű hálózatot - 10 tagú család egyszerre gyakorolja éjszaka az ívhegesztést a tanyán? Más egy töltésvezérlővel ellátott on-line szünetmentes tápegységből letudja az energiaszükségletét.
Ha valamit nagyon fel lehet róni a barkácsolásnak az épp a rendszerszemlélet hiánya. Az, hogy a rendszer minden egyes eleme megfelel a biztonsági előírásoknak nem jelenti azt, hogy a teljes egész is meg fog. S ha ezeket a rendszereket egymáshoz akarod illeszteni úgy, hogy összetetten is hatékony maradjon a működésük akkor már nem biztos, hogy elég lesz a szakkönyvek kitartó olvasgatása, hanem kelleni fog egy szakipar és cégei, amelynek több évtizedes tapasztalata és tanúsítványa van. -
L.Edit
tag
válasz
tordaitibi #44 üzenetére
Megmutathatom ezt a villanyszerelő kollégámnak aki a létesítési szabályokkal is naprakész?
-
L.Edit
tag
válasz
tordaitibi #33 üzenetére
Ha nem volt pénze akkura, akkor a biztonságos elhelyezésre sem lesz pénze és felkerül a barkács-pakk a garázs főépülettel közös falára. Ha az ott 1x elpukkan, akkor már mindegy milyen jó szándékkal segítettél, vagy mennyit spórolt vele.
-
forumpista
aktív tag
válasz
tordaitibi #41 üzenetére
Az a durva egyebkent hogy ma mar szinte minden veszelyes hulladeknak van minositve es nem veszik at, de bezzeg az udvaron, hazteton, lakasban stb ott nem veszelyes hulladek, ott meg tok jo…
Hulladektelepre nem viheted mert ott veszelyes, otthon meg nem….
-
azbest
félisten
válasz
tordaitibi #33 üzenetére
ez egy egészen más probléma, mint az, hogy lehet-e szigetüzemű elektromos ellátás tanyán vagy valaki azt mondja hogy olyat nem is lehet.
Az nem számít mi volt több évtizede, mert teljesen más minden ma. Olyan, mintha a tranzisztoros rádió szerelhetőségét követelnéd a digitális műholdvevő tévén.
Igen, a gyártók a profitért nem segítik elő sok területen a szerelést.Másrészt, a tranzisztoros rádió anno drágább volt, mint ma a digitális műholdvevő tévé, mert integrált és eldobható alkatrészekből készül. És otthon nincs szükség épület méretű, szerelhető rádióteleszkópra. Relatíve jólétben él egy mai csóró ember is, ahhoz képest mi volt pár évtizede. Az eldobhatóságnak "köszönhető" az, hogy szinte bárkinek futja szinte bármire.
#35 Shadowbull
igen, nem sokszor láttam, hogy valaki hajlandó lenne fizetni másfél-kétszeres árat azért, hogy legyen 3-5 év garancia és támogatás valamire. Csak követelőznek, hogy legyen támogatás, de kifizetni nem akarják, hanem a legolcsóbbat veszik meg sokan. Gazdasági analfabéta a legtöbb ember. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #33 üzenetére
"Ez vastagon a gyártók sara"
Meg a fogyasztóké. Leginkább a fogyasztóké.
-
niof
veterán
válasz
tordaitibi #27 üzenetére
LOL A szomszédom pont pár éve volt benne egy ilyesmi gázkazános őrületben. Kiszámolta neki valami szaki (mérnök, ezzel foglalkozik állítólag), hogy a házhoz mekkora kazán kell. Megvették, beszereltették, majd éveken keresztül fáztak, mert a teljesítménye csak kb. 19-20°C-t tudott abban a házban összehozni úgy, hogy kb. megállás nélkül üzemelt. Ez meg is látszott a gázszámlájukon. Aztán a kazán a folyamatos hajtástól pár év alatt elfáradt, így jöttek az alkatrészcserék, horror áron. Aztán a többedik alkalom után a szomszéd vett egy másik kazánt, és most kevesebb gázt fogyasztanak, és 23°C van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest