- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gasparius #14542 üzenetére
Vízkövet a kalcium- és magnézium-ionok képezik, amit a kancsós megoldások ioncserélő gyantája is képes megkötni, pontosabban lecserélni H+ ionokra. (Ivóvíznél nem nátriumra cserél, mint a központi vízlágyítók.)
Ha vásárolsz egy kancsós márkát, annál megadják a betét kapacitását, amit persze befolyásolhatnak tényezők, így biztosra nem tudsz menni. Kínából lehet rendelni TDS-mérőt, ami a víz vezetőképességén keresztül kimutatja a mésztartalmat gyakorlatilag. Vagy valami másfajta indikátorral.
Az is egyfajta teszt, amikor valamennyi vizet elfőzünk egy rozsdamentes edényben és látjuk a meszes maradványokat. Ami nem jó, mivel az rakódik le a bojlerben is.
Ahol extrém vasas, mangános víz van, az persze egy másik műfaj, azt ezek a kancsók sem veszik ki, a gép gyári betétje sem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gasparius #14498 üzenetére
A gépeknél reklámozott 15 vagy 19 bar a vízpumpa technikai képessége, valójában a pogácsára nem hat ekkora nyomás, nem is lenne jó az ínyencek szerint.
9 bar egyfajta ipari szabvány, amit a profi vendéglátós gépeknek nyomni kell, ha jól tudom, a házi gyakorlatban lehet eltérés. Korábban említettem, hogy a Krups egyik hibája miatt savanyú kávé kezdett lejönni, amit a vízpumpa lassításával, a nyomás gyengítésével kompenzálni tudtam, vagyis jobb lett a kávé.
Ezután a gép hibáját is elhárítva, valamint a bojler alapos tisztítása után tesztelve, tudok választani egy barkácsolt megoldással, hogy a kávé eredeti gyorsasággal / nyomással, vagy lassítva folyik le, például 25 másodperc alatt. Miközben az őrlési finomságot sem állítom túlzásba, csak a gyári alaphelyzetben marad.
Ahogy kóstolgattam, a gyengített lefolyás vagy gyorsabb akció között olyan feltűnő különbség most már nem észlelhető, de azért a gyengített nyomás mellett mégis mintha valamivel "sűrűbb", jobb lenne a kávé.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gasparius #14509 üzenetére
Elöljáróban:
https://www.google.com/images?q=víztisztító+kancsó
De van adalékoló betét is (pl. magnéziumos) vagy részlegesen megtartó, a géphez nem olyan kell. Bár szokták mondani, hogy az ideális extrakcióhoz, vagyis a jó minőségű kávéhoz nem jó a desztillált víz minőség, a bojlernek meg az a jó, úgyhogy ez felemás dolog.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gasparius #14505 üzenetére
A gyári víztisztító betét drága, ha jól tudom és 2 havonta felszólít a cseréjére.
Ha nem használod a gépet (nyaralás, ilyesmi) 3 hét után kidobatja, mert a vízmozgás hiánya miatt a baktériumok jobban szaporodhatnak az aktív szenes betétben. Amellett ioncserélő gyantát is tartalmaz, a kalcium és magnézium ionok lecserélésére, így nem vízkövesedik a gép, legalábbis a literben maghatározott kapacitáson belül, amit mér a gép és figyelmeztet a betét cseréjére.
Mindezek helyett érdemesebb szerintem egy Tesco Oval betétes kancsót használni, ami ugyanazt tudja, de olcsóbb, ugyanakkor nagyobb a szűrőkapacitás, azaz több töltet van benne. Otthoni gépemnél mondjuk RO-vizet használok, van egy általam épített víztisztító a konyhában.
Tehát ebben az esetben nem kell savazni a gépet, illetve azt nem tudom, hogy a DeLonghi mikor figyelmeztet, ha beállítod a menüben, hogy a vízkeménység minimális, illetve azt "hazudják" neki, hogy be van téve egy víztisztító betét is. A külső kancsó ugyanis ezzel egyenértékű vagy jobb.
De ilyenkor is lehetséges sav nélkül, tiszta vízzel lefuttatni a programot, ha úgy gondoljuk, hogy mi nem adtunk a gépnek vízkövet egyáltalán. Vagy egy kis citromsav, hogy mégis csináljon is valamit. Nagyon jól semlegesíti a rendszer mellékízeit is, ha netán bedohosodott volna valami például.
Tömegre vetítve 10 %-os citromsavas oldat a normál géptisztító (Krups gyári ajánlás is), 5 % az enyhébb, amit alumínium bojlerekhez is javasolnak.
-
Nagya21
addikt
-
Vanka
tag
válasz
Gasparius #14487 üzenetére
[Ha csak a jó kávé fontos]
Az acél örlős kevésbé kényes, nagyrészt 1 márkán belül a belső részek egyformák,a plusz tudásért fizetsz -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gasparius #14494 üzenetére
Egy kifolyó ágazik kétfelé, annyi különbség lehet, hogy valamelyik főzőkamra csak 1 adagot képes befogadni, 6-10 gramm között nagyjából, amit szabályozhat is, erősebb-gyengébb kávénak nevezve azt. Ebből egymás után két adagot kell főzni, ha valaki duplát akar.
Vagy lehet olyan gép (Jura például), ami nagyobb méretet (pogácsavastagságot) is képes áthidalni, ahhoz több vizet adva, így egy főzés alatt lefolyhat a dupla kávé. De még Jura is kapható volt kétféle változatban, ha jól tudom, egyik képes ilyenre, másik nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Acer notebook topic
- Hardcore café
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Milyen házat vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tesla topik
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged