- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
hobizoli #130 üzenetére
Az, hogy nem folyamatosan jön a motorból a kipufogó gáz, áramlástanilag lengéseket okoz a kipufogóban. Adott motorhoz, adott fordulatszámhoz lehet optimalizálni a kipufogó rendszer hosszát, amivel el lehet érni, hogy a gáz szinkronban lengjen a kipufogáshoz képest, ez valamennyi szívóhatást biztosít a hengernél, javul az öblítés azon a fordulatszámon.
-
-
-
dokar
addikt
A nyomasmax az 1.2bar ~3000-nel aztan ~4500-tol esik mert nem birja szusszal a csiga.
na most már tudom honnan van az avatarod
sztem vmi nem stimmel a váltóadataiddal, mert kiszámoltam és olyan 4000-4400 körül kéne egyel feljebb váltanod, ami eszméletlenül alacsony RPM. bár a nyomaték görbét se átlagos.
HA egyesben 4200-nél tényleg 39 km/h a sebességed, akkor itt van az a pont ahol ha berakod 2-be, akkor a fordulatszám leesik 2650-re és innen újra emelkedik a nyomaték. -
dokar
addikt
a nyomaték görbe okés, de az excel táblát el tudnád küldeni nekem az e-mail címemre?
kéne az alja is.
mellesleg a táblázatban szereplő adott fokozathoz és fordulathoz tartozó sebességek megfelelnek a valóságnak?
a 3. a jó, mert:
van nyomatékgörbe (NYG) amiből számolható a teljesítménygörbe (TG).
TG=NYG*RPM
az autó ott húz a legjobban ahol a NYG maximuma van.
gondolom eddig egyet értesz?
ha a TG maximumánál kéne váltani, akkor semmit sem számítanának a fokozat.
ergo tök mindegy lenne, hogy milyen váltó van alattad.
tehát ez tévút, mivel a váltó áttételeitől függ a gyorsulás mértéke.
talán még eddig is egyet értesz?
az egyik legfontosabb tény: minél nagyobb a nyomaték, annál jobban gyorsulsz.
a cél tehát minél nagyobb nyomatékon tartani.
így lehet kiszámolni az elváltási pontokat:
fogod a NYG-t és elindulsz a max értékétől fölfelé (azaz magasabb fordulat felé)
megnézel mondjuk egy pontot (NY1), akkor meglesed, hogy mennyi RPM-nél (RPM1) van az. megnézed az excel táblában, hogy ahhoz mekkora sebesség (SEB) tartozik. aztán megnézed, hogy ugyanehhez a sebességhez mekkora RPM (RPM2) érték tartozik az egyel nagyobbik fokozatban. aztán ennél az RPM-nél (RPM2) megnézed, hogy mekkora a nyomaték értéke (NY2) a NYG-n. ha kisebb mint a vizsgált pont (NY1), akkor az elváltási pont fentebb helyezkedik, ha meg nagyobb akkor túl mentél rajta. -
dokar
addikt
ez most 1.4-es 8 szelepes turbós?
nem a 2. a helyes válasz, de mivel a 3.-nál leírtakban lévő pont általában közel esik a teljesítmény maximumához, ezért sokan ezt használják. szóval szimplán csak nyomaték és teljesítménygörbéből nem lehet megtudni a tökéletes elváltási pontot.
van itt egy ilyen táblázatom: [link]
töltsd ki az adataiddal pls aztán vhogy tedd közszemlére pl screenshot
csak a sárga mezőket kell kitöltened.
az elváltási értékek nem tökéletesek fentebb leírt elv alapján számol
ha tudnál mutatni egy nyomatékgörbét a verdádról, akkor 3. pont szerint is meg lehetne határozni az elváltási pontokat, ami már jóval pontosabb lenne. -
dokar
addikt
Ja, kicsit elkurtam, az 1-st tulporgettem, es ~98km/h-nal valtottam 3.-ba.
ledadogott?
ne ez már mehet ON-ba:
milyen fordulatoknál és milyen sebességeknél adott fokozatokban kell elváltanod?
kieg: szted hol kell elváltani?
1. ahol a nyomaték maximuma van
2. ahol a teljesítmény maximuma van
3. ahol már egyel nagyobb fokozatba kapcsolva már nagyobb vagy egyenlő a nyomaték
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Saeco Gran Baristo Avanti HD 8977 I FRISSEN SZERVIZELVE I VÍZKŐTELENÍTVE I GARANCIA I BESZÁMÍTÁS
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Eladó KTM női kerékpár!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest