- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dokar
addikt
a régebbi autókban, melyekben még 1 trafóról ment a gyújtás, a gyújtásvezérlő jel milyen volt? mekkora volt a feszültség impulzusok amplitúdója?
-
dokar
addikt
válasz
fekeandras #804 üzenetére
a korom a legveszélyesebb kibocsátás autóknál. lehet, hogy neked a könyöködön jön ki és le se szarod, de vannak sokan, akik rosszindulatú daganatos betegségben szenvednek. a feleségem már kétszer legyőzte a kort.
-
dokar
addikt
válasz
fekeandras #795 üzenetére
A füstöt meg magasról leszarom akinek nem tetszik az megelőz vagy lemarad...
Ezt nagyon nem kellett volna, ennyire nem lehetsz önző.
-
dokar
addikt
na ez érdekes, van benne igazság.
én eddig azért tankoltam 15%-25% E85 aránnyal ESZ95-höz, mert a motor alkalmas ESZ98 üzemanyaggal való használatra. az általam alkalmazott keverési arány elegye pedig a 98-as és a 95-ös oktánszám között van. az előgyújtási szöget automatikusan az oktánszámhoz igazítja az ECU egészen 98-ig. na de a lambda szonda csak oxigénkoncentrációt mér, honnan tudja mennyi az oktánszám? vagy feltételezi, hogy csak benzin kerül bele, és az szt arány és a mért oxigénkoncentráció alapján kiszámolja az oktánszámot. általánosan igaz, hogy E85-el jobban megy az autó, de többet is eszik. ha jobban megy, akkor nagyobb az égési energiája, de nem így van, mert a benziné 34.8 MJ/l míg a tiszta etanol csak 23.5 MJ/l. a magasabb eredő oktánszám meg nem feltétlenül jelent nagyobb teljesítményt, ha csak 98-asig vannak méretezve a hengerek a megfelelő kompresszióhoz. tehát lehet, hogy a kisebb szt arány dúsítja a keveréket. az tényleg igaz, hogy az etanol tökéletes égéséhez kevesebb levegőre van szükség, mint benzin esetében. nem véletlenül szeretik egyesek a nitrometánt, pl a top fuel dragsterek. -
dokar
addikt
válasz
Rifleman10 #752 üzenetére
ha nincs benne immob, akkor egyszerűen ráadod a tápot a gyújtásra, összekötöd, majd az önindítóra is ráadod addig, ameddig be nem röffen.
remélem nem autólopáshoz kell az info
-
dokar
addikt
mi a véleményetek a benzinhez keverhető injektor tisztító adalékról?
ha nyomok bele egy kevés bioetanolt, akkor az nem jó/jobb megoldás?és a motorolajhoz keverhető kopáscsökkentő adalékról?
tehát a 10W-40 castrol magnatec 12-13 kHUF-ba kerül, kiválthatnám ezt 5k HUF GM olaj + 1-2 kHUF adalékkal? eddig csak tisztán GM-et töltöttem bele, de sokan szidják, ezért akarok jobbat. -
dokar
addikt
vélemény?
-
dokar
addikt
le akarom dugózni az EGR-t, de úgy tudom, hogy akkor a motorhiba jel világítani fog és szerviz módba fog váltani az ECU. na már most a kérdésem az, hogyan tudnám elhitetni az elektronikával, hogy az EGR megfelelően működik? mivel nem két állapotú az a dolog, ezért itt ide vmi komolyabb dolog kéne. az EGR-nél lévő áramlásérzékelő milyen egyéb szenzorokkal van még kapcsolatban? MAP? Lambda szonda? Vajon mi lenne, ha MAP jeleit bekötném az EGR szenzor helyére?
-
dokar
addikt
-
dokar
addikt
ha visszaváltáskor adok egy kevés gátfröccsöt majd felengedem a kuplungot gáz nélkül, akkor csinál egy kevés visszarecsegést.
-
dokar
addikt
Ezt magyarázza meg vki:
Indítás után ugye megy egy darabig a szívató, ha ekkor lejtőn lefele gurulok mondjuk 2-esben felengedett kuplung mellett, akkor kisebb durrogások történnek a kipufogóból. De ha ilyenkor benyomom a kuplungot, akkor nincs durrogás, de ha még nem múlt el a szívató mód és visszaengedem a kuplungot, akkor durran egy nagyot majd aprókat durrogtat tovább. A nagy durranás mértéke attól függ, hogy mennyi ideig tartom benyomva a kuplungot kiengedés előtt. Amit érdemes tudni, hogy a kipufogó rendszerem erősen fojtásmentes. Továbbá, hogy a jelenség csak szívató mód alatt jelentkezik lejtőn lefelé gurulva gázadás nélkül. Annyit tudok, hogy van az autóban lejtmenet program, amikor elveszi az alapjáratot és nulla benyával gurulok, de a szívató módban pedig éppen az alapjáratot emeli. Hideg indításkor lefelé vajon kiüti a szívató mód a lejtmenet programot? Miért pont akkor durrog, amikor ki van engedve a kuplung, ilyenkor befecskendezésnek sem kéne lennie?
-
dokar
addikt
válasz
feel good #427 üzenetére
de SS-ből is van több féle fokozat.
én múltkor olyat csináltam, hogy bedugtam a slagot a kipuff csőbe és teleengedtem vízzel, utána pár kövér gázzal kiöblítettem. brutális volt, ahogy a vizet okádta ki magából miközben egy része gőzként távozott. le lett kamerázva, ha vki kíváncsi rá, akkor feltöltöm az egyik videoportálra.
-
-
dokar
addikt
nagyon durván genyás, mintha vmi cukrot égettek volna benne
szelepfedelet nem akarom lekapni, mert már múltkor is eldurrant a tömítés.
de figy, mi baj lehet ha elveszem a kartergázt és a bemeneti lyukat ledugózom?
a kartergázcsőre pedig teszek egy szűrőt vagy levezetem az autó alá.az egr-t is jó lenne ledugózni, csak az a francos elektronika figyeli.
-
dokar
addikt
képre én is kíváncsi vagyok
nem tudod véletlenül, hogy a szívósort hogyan lehetne kipucolni a teljes szétszedés nélkül?
a kartergáz bemocsokolja, lehet lehúzom csövet egy az egyben.
vmi oldószert szabad oda beönteni?
múltkor a pillangószelepet tisztítottam meg és befolyt kb 0.2-0.4 dl víz. de be indítottam és működött rendesen. -
dokar
addikt
válasz
TexT-BoY #394 üzenetére
ja ültem már foskuszokba, sőt rendszeresen vezetem is őket.
annyi a különbség, hogy az az 1-est jobban veszi, de fölötte semmi változás.
más opelosok szidják a váltójukat, de nekem az enyém tényleg kényelmes és a váltási sebességnél nálam a kuplungozás lehet a szűk keresztmetszet, bár a kuplung is le lett rövidítve, eléggé lent fog.
lekamerázzam neked a váltást vagy mi legyen? miért nem jöttél el a fórumos autóstalira? -
dokar
addikt
Váltóolaj cseréje felesleges, akár csak a féké. Ha nagyon jót akarsz maganak, akkor kérd meg az egyik ismerősödett, hogy mutassa meg neked hogyan kell motorolajat leengedni és olajszűrőt cserélni. Nem bonyolultabb, mint egy kerékcsere.
Látom közben szerkesztgetsz rendesen.
Légszűrőt bárki tud cserélni, ennél egyszerűbb nincs.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen híg olaj kell a Borába.
-
dokar
addikt
Én LG-t vettem, van hozzá távirányító is és USB csatlakozási lehetőség, így pendrive-ról lazán tudom hallgatni a zenét. De ami érdekes, hogy párszor megbolondult: felcserélődtek a gombok szerepei, nem lehetett hangosítani... stb. Ezt úgy tudtam orvosolni, hogy leszedtem az akksi sarut, majd később visszaraktam. Ez egyfajta rádió resetnek felel meg. A rádió többet nem hibásodik meg, mert már egy jó ideje szigorúan csak kikapcsolt rádió mellett indítok. De hogy témánál maradjunk azt is leírom, hogy pl a LED-es helyzetjelzőt is tönkre tudja tenni az indítás, ha akkor bekapcsolt állapotban van.
lsc: normál esetben is visszakapcsolgatok, csak sokkal lágyabban, ergo nem magas fordulatra érkezem, hanem közép alá.
A benzinfogyasztás meg szintén 0 ha a fékezés végén nyomod ki a kuplungot .
Ennek nem állítottam az ellenkezőjét.
-
dokar
addikt
Az én módszerem:
Miközben taposom a féket folyamatosan visszakapcsolgatok, úgy, hogy az adott fokozatban magas fordulatszámra érkezzek (de nem RPM limit fölé). Ez egészen így megy 2-esig és amikor már csak kb 20-nál járok, akkor emelem ki tartósan kuplungot.
Ezzel a módszerrel nő a fékhatás a magas-közepes fordulatszámú tartományok miatt, továbbá a motorfék is erősebb lesz, mert hamarabb kerül az alacsonyabb fokozatba, ahol sokkal jobban visszafogja az autót. Ekkor természetesen semmi benyát nem kap a motor, olyan mint a lejtmenet program.
Ezt a módszert valódi vészhelyzetben nem biztos, hogy tudnám alkalmazni a meglepődéstől. Kisebb, de azért rizikós dolognál már segített, hogy magas-középmagas tartományban volt a fordulat (ekkor van nagyobb ereje a motornak), mert a durva fékezés után hirtelen gyorsítanom kellett, hogy elkerüljek egy balesetet.
-
dokar
addikt
válasz
[HUN]Tyson #332 üzenetére
-
dokar
addikt
a megnövekedett a lökett térfogathoz illik az ECU-t is hozzáigazítani egy chiptuninggal?
vagy felesleges, mert nagyobb térfogat -> nagyobb beszívott levegő -> nagyobb szívóhatás -> nagyobb légáram -> MAP szenzor által mért adatokhoz az ECU hozzáállítja a megfelelő benya mennyiséget? -
dokar
addikt
odass_2:15-től
sasoljátok, hogy milyen durva terhelést kap a gumi gyorsításnál -
dokar
addikt
válasz
(Kolombusz) #264 üzenetére
én km_óra _spirál cseréjénél gondolkoztam el a dolgon, de aztán hagytam, mert az új spirál megvolt csírozva a csőben, továbbá a váltóolajból kapja a további kenést. bár tény ami tény, cseréltem már 2x km_óra_spirált, egyszer műszerfalat, de nekem akkor is zörög egy picit az órám.
mit akarsz bekenni/fújni szilikonolajjal?
lehet nekem be kéne kennem a jobb hátsó ajtót műszerzsírral, mert nyikorog. -
dokar
addikt
Dobféknél is van brembo?
én meg erről nem hallottam
hátulra nekem a szerelő választott vmit, rábíztam.
Ezeket egyébként ki lehet cserélni házilag? Vagy nem érdemes?
nálam a szerelő nem számolt fel szerelési díjat. ha szereted a mechanikai küszködést, akkor hajrá. én inkább az elektronikai dolgokat csinálom önállóan a verdán. -
dokar
addikt
na akkor itt bővebb választ adok, kb fél éve történt a fékfelújítás nálam. a szerelő ügyesen szerzi be nagyon jó áron az alkatrészeket.
az első tárcsák ilyen áron voltak:
~5-6e HUF - normális minőség
~8e HUF - nagyon jó minőség
~9e HUF - brembo(ezt választottam)
a fékbetétekből pedig textar-t választottam (állítólag ez is nagyon jó). ez ~9e HUF volt, de ez egy garnitúra két kerékre.
szal az autó első fékei két tárcsa + fékbetét garnitúra = ~27e HUF
a hátsó fékeknél nem emlékszem pontos árakra, de jó minőséget választottam itt is és asszem 15-25e HUF volt. dobfék természetesen.
lehet a gyári tárcsánál nagyobbat tenni előre?
lehet, de nem biztos, hogy szükséges. bremboval nálam már 100 km/h-nál is blokkoltak az első kerek hirtelen fékezésnél. ijesztő volt (no ABS). szal fékupgarde után tünt fel, hogy mennyire nem tapadnak a gumik. -
dokar
addikt
akksi csere előtt állok. az ezüst-kadmiumosnak milyen előnyei vannak a hagyományoshoz képest? csak gyorstöltés?
-
dokar
addikt
-
dokar
addikt
válasz
(Kolombusz) #222 üzenetére
az biztos, de ha vmi spéci titánötvözetből lenne a motorblokk, ami nem reped meg...
-
dokar
addikt
válasz
(Kolombusz) #219 üzenetére
A turbódizél autók teljesitménye mért nő meg sokkal jobban chippelés után, mint a szivó benzineseké?
mert felnyomják a turbónyomást, azaz azonos térfogatra még több üzemanyag-levegő keveréket zsúfolnak be. ez kb olyan, mintha az 1.6-os motort kicserélnéd 2.0-ra vagy nagyobbra. de ez nem csak a turbódízelekre igaz, hanem a turbós benzinesekre is. -
dokar
addikt
a végsebességet elméleti síkon nem befolyásolja az autó tömege
nyugodtan kihagyhattad volna, hogy: ''elméleti síkon''
a tömeg a gyorsulást befolyásolja, nem a végsebességet.
amúgy nem csak a váltó, hanem a diffi és a kerékátmérők is szerepet játszanak, szal egyszerűbben csak: áttételek (remélem nem veszed kukacoskodásnak a pontosításomat)
-
dokar
addikt
én a leszabályozásról írtam és nem pedig arról, hogy képes -e az autó elérni azt a fordulatot.
ha pl 7800-nál van a tiltás, de te 5-ben már csak 6200-ig tudtad pörgetni, az azt jelenti, hogy az autó elérte adott fokozatban végsebességét, melyet nem a leszabályozás, hanem a teljesítmény befolyásolt.
ergo leszabályozás az csak a fordulatszám függvénye. amit te írtál az igaz, de az nem leszabályozás. -
dokar
addikt
'97-es F Astra 1.4i 16V:
a hűtővíz hőmérséklete városban/városon kívül 80°C. normális ez? nem 90°C-nak kéne lennie?
pesti dubóban azért felmelegedett már annyira, hogy bekapcsolt a venti (~95-100°C) -
dokar
addikt
teljes értékű pótkerekem van, ugyanaz a méret mind a felni mind a gumi mint a többi
akkor a pótkerék előlép normál kerékké
a héten viszont lecsrélem mindet újakra
akkor meg pláne nincs baj. az ütődésektől meg ne félj, max a felni bánhatta egy kicsit.
bár nem tudom milyen manővereket hajtottál végre lassítás közben. -
dokar
addikt
A max teljesítményből a fordulatszám ismeretében számolható a max nyomaték
ilyet senki nem állított
de ha már adtál egy ilyen mondatot, akkor a következőre javítanám:
A max teljesítményből és az ehhez tartozó fordulatszám ismeretében számolható az ugyanezen a fordulaton fellépő nyomaték.
pl nézzük az én kis gyárilag 90 lovas verdámat:
amit tudunk: 125Nm@4000RPM, 66kW@6000RPM
ebből a következőt számíthatjuk: 52,36kW@4000RPM, 105,42Nm@6000RPM -
dokar
addikt
Ezt nézzétek mit találtam! [link]
Úgy látszik igazam volt a váltásokkal kapcsolatban. -
dokar
addikt
válasz
dragonfx #165 üzenetére
de legalább vmi minimális infót megejthetnél a cuccokról
én nem szoktam driftelni, mert féltem a féltengelyt, de ellenben szeretem a gyors rajtokat, a koptatós 13-as barum gumin már sikerült egy-egy szálszakadást elérni mindkét első kerékenén ezt télig elkoptatni akartam, nem szálszakítani
amúgy vminek nekicsapódtál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- ZEN.com
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bittorrent topik
- The First Berserker: Khazan
- Mass Effect
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged