- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Foglalt név
addikt
Laikus kérdés: a kép bal szélén látható egyenes az repülő, az zöld emberek transzportsugara vagy éppen egy szélességi kör alól készült a kép?
Viccet félre téve, ha jól értem ez egy nagyon sok felvételből összelegózott kép, így azt várnám, hogy a lokális anomáliák nem jelennek meg a végeredményen. -
Foglalt név
addikt
válasz Foglalt név #6620 üzenetére
-
Foglalt név
addikt
válasz kovisoft #6647 üzenetére
Ahogy a kép is mutatja a trükk máshol lehet, mint ahol keressük.
A légkör ugyan a látható fény negyedét elnyeli, azonban a hold albedója kb. fele a földinek így elvileg hosszabb expo-t igényelne. Ami ennél jelentősebb azonban a szórt fény hiánya. Ahogy látszik is jó pár képen az árnyékban lévő részek valóban feketék, és a határvonal is valódi vonal, nem átmenet, mint nálunk. Lehet igazi HDR-t lőni vagy a kiegészítő fényforrást használni, amit tettek is. -
Foglalt név
addikt
Sziasztok! Én is nagy rajongója vagyok ennek a témának. Öröm látni, hogy vannak még szerény, tehetséges és elkötelezett emberek. Igazi élmény olvasni az információgazdagságuk ellenére közérthető bejegyzéseket.
Remélem a kókler kérdésemmel nem húzom le nagyon a színvonalat.
Jelenleg egy Omegon Basic 90 EQ távcsővel pásztázom az erkélyről belátható tájat. A típus részben beválltotta a rengeteg ajánlás alapján hozzáfűzött reményeket. A gondozásmentesség és az azonnali bevethetőség komoly pontok egy magamfajta kocafotósnak. Az állványt kiváltottam egy betonzsámollyal, ami kicsit stabilabb alapot ad az EQ-2-nek. A kezdeti lelkesedésben még egy utánállítómotort is beszereztem hozzá, bár miután kimúlt a vezérlője, rájöttem, hogy annyira nem is használom.
Sajnos elég fényszennyezett városban élek, ráadásul általában lusta vagyok egy órát autózni a jobb körülményekért. Jellemzően ennek megfelelően a Hold, Jupiter, Szaturnusz a témák. Számomra az azonnali élmény a fontos, pár tejútas próbálkozás után megállapítva. Mesterségesnek érzem azt, amit ott helyben nem látok.
Az eddigi ellaposodó távcsőhasználatomat egy új fényképezőgép vásárlása bolygatta fel. A nagyobb szenzort már nem szolgálja ki a távcső, pedig ismét megjött a kedvem a kattogtatáshoz. Persze emellett előjöttek az eszköz korábbi gyengeségei is. Az éleknél nagyon erős abberációk főleg a Holdról elkapott jobb képeken zavaróak.
A másik jelenség feltétlezhetően több tényezős. A Szaturnusz gyűrűjét főleg kitalálni lehet, a Jupiter vihara fel sem merül, mint lehetőség. A városi fényszennyezésnél, félek, ezekben az esetekben jobban érvényesül a hőkibocsájtás, ami felkeveri a levegőt.
A kérdés az, hogy van-e innen tovább? Nem látom, hogy jelentősen több időt dedikálnék a dolognak és elég opportunista a hozzáállásom, nem tervezek, hanem ha meglátok valami szépet és éppen ráérek, akkor rátekerem a gépet a távcsőre és kattintok, jobb esetben az állványról és nem kézből. El tudom hinni, ha többet látnék (lsd. gyűrű), akkor az behúzhatna kicsit, de félek, hogy komoly befektetéssel érnék el hamar egy új platót, ráadásul egy komolyabb/más típusú eszköz karbantartás akár negatívba is billenthetné a mérleget.
Egész sokat olvastam mit lenne érdemes, amiért hálás lennék, az a több évtized alatt felgyűlt tapasztalat alapján érzés a profiktól. Hogyan tovább?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest