Hirdetés
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 12T - egytucat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
bim
veterán
válasz
GeriCool #52532 üzenetére
Tányérfejű szerkezetépítő csavart használj. Nincs szükség a légrésre csak mondjuk a zsindelyszeg esetleg átérhet. Ezért ha 12mm-es OSB.-t használsz akkor 31,25cm-ként ha 15mm-es OSb.-t akkor 41,66cm-ként be kell lécezni. Nyilván az első sor táblánál mivel 127,5cm-t osztasz nem 125-öt.
-
Prémvadász
tag
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #50938 üzenetére
Szerintem alkalmas. Nem teljesen műanyag ez, a lényeg az vas, mégpedig jóféle. És a műanyag is kivételesen jóféle ám.
Van ennek csavaros változata, én inkább azt venném. Mert erősebb, és pontosabban szabályozható az ereje.Egyébként épp ma babráltam egy boltban az Irvin egykezesét. Alig tudtam letenni. A 600-as kerül 8 ezer pénzbe darabonként. Ésh kúúrvajóó.
-
kavalkád
senior tag
válasz
GeriCool #50938 üzenetére
> Clamping force up to 1,200 N
szerintem ez bőven elégséges szorítóerő bármihez. gondolom én.
-
pali923
aktív tag
válasz
GeriCool #50816 üzenetére
Tavaly engem is "rábeszéltek" itt a fórumlakók egy GEX-re, és nem bántam meg. Előtte 125-ös gépeim voltak, de nem ebben a kategóriában. Aztán mikor a boltban mondtam, hogy akkorát kérek, nem is értették, mit akarok. Ugyanaz a gép, csak kisebb a tárcsa rajta, ennyi a különbség. A súlya és az ára minimálisan kisebb, de gyorsabb vele a munka. Jó az a 150-es GEX szerintem is.
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #50826 üzenetére
Igazából a Festool Rotexet fingatom ilyenkor, bár van két GEX-em is, más is. (Meg holnaptól a szalagcsiszolót olyankor, amikor szálára jó csiszolni valamit.)
Nyugodtan vedd meg, nem kell neked két gép. Az csak azoknak kell, akik tényleg sokat hugyoztatják.
Akár a 125-öst, akár a 150-est veszed meg, mindkettővel meg tusz oldani szinte bármit.A végső csiszolásnál nem annyira a gép számít, mint a szemcseméret. Már 100-as papírral is szép eredményt kapsz. Mégfinomabbal nyilván mégszebbet.
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #50816 üzenetére
"Régebben ha 150es csiszolót akart az ember, akkor ezt a [Bosch-t] monda Mindenki legjobb vételnek. Ez most is így van?"
A legjobb az mindenkor a Festool 150/3-as legendája volt, van, és lesz. Csak ugye az ára.
(Relatív dolog, de én nem tartom drágának, ha az ember pénzt keres vele.)
Rögtön ezután én most is a Bosch GEX 150-et mondom legjobb vételnek. Amíg ez van, én ki se akarom próbálni se a Makitát, se a DeWalt-ot. Mert minek, hogy ha egyszer ez jó? Ráadásul remekül szervizelhető." Illetve a nagyobb átmérő és erősebb motor mellett mi szólhat még? "
Egyszer valaki felhívta a figyelmemet rá, hogy az egyik matebó 150-es léptékkel hatékonyabban hord, mint ugyanattól a világmárkától a 125-ös. Hogy ez igaz-e a többi márkára is, lövésem sincs.
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #50807 üzenetére
Ha korrektül meg tudod az asztalod által hosszabbítani ennek a pici gyalunak az asztalait, akkor barkács célra akár jó is lehet.
De szólok, hogy vért köpsz, ha azt akarod, hogy annak a korrekt szónak a jelentése vonatkozzon az alkotásodra.Az egyengető gyalugép akkor jó, ha minél nagyobb az asztala. Egy kétméteres deszkához minimum másfél méter illik, de nagyon sokan ettől is nagyobbat használnak.
Ha van helyed, és affinitásod, építs magadnak egyet. Ha kérsz linket, ami alapján felépítheted, szólj, és küldök.
Tudnod kell, hogy ez nem az a gép, amit bárki pikkpakk összeüt magának. De ha elég kitartás és alázat van, akár egy kezdő is képes megvalósítani. -
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #50696 üzenetére
Már kétszer sikerült magamra szólni, hogy ne válaszoljak én erre semmit. Harmadszorra sajnos nem.
Jó hírem van: Alkalmazható!
Varningpozorfigyelemattention!
Fájdalmas szarkazmus következik:A hossza ugyan nem publikus, azt látom. De azt is látom, hogy nem sikerült elég jól eltitkolniuk, hogy a kicsinél is sokkal kisebb.
A súlya viszont publikus. Eszerint megítélve kitűnő ajtókitámasztó is lehet belőle akár.
És teszek egy kihagyhatatlan ajánlatot nagyvonalúan:
Én ötödennyi pénzért adok neked ajtókitámasztót vacsiúj terméskőből. Egyengetni ezzel sem lehet, viszont jobban fog hajazni egy másítatlan ajtókitámasztóra.Itt a polcról válogathatsz:
-
mcharles
csendes tag
válasz
GeriCool #49963 üzenetére
Én a szerszamoutlet.hu-n vettem a Makitát, 1500-as sínnel, sín hordtáskával , kofferrel, szállítással 100-e Ft-alatt. Ha jól látom, most is lehet kapni[link]
A kofferrel árult fűrészt kell venni, mert csak ahhoz jár pluszban a sín és a sín hordtáska, a papírdobozoshoz nem! -
-
pacman_123
tag
válasz
GeriCool #49965 üzenetére
Nekem meg a Makita van, én nagyon szeretem, igen hálás kis gép. Vesához csatlakozva: mióta megvan,. nem is tudom mikor vettem elő a sima kézi körfűrészemet. Eleve sínes kombóban (az 1.4m hosszúval) vettem, illetve hozzá még egy 1.9m-est és síntoldót, illetve sínrögzítő szorítókat is. Így. Síntoldó a gépdepo-tól van, akkor épp nem volt a szerszamoutletben.
Nemrég írtam, hogy kellett kalibrálni a 45 fokos vágási szöget (itt és itt, szerencsére lehet), de egyébként más bibit nem találtam vele kapcsolatban.
Vesa mellett mástól is jó véleményt olvastam a Bosch-ról . Pl tőle az indexes fórumon. AZt nem tudom, hogy az ott linkelt lap az a gyárilag hozzáadott lapja-e a Bosch-nak, de az biztos hogy laminált laphoz nagyon jó.
A Makitához a gyári 48 fogas lap mellé vettem a gerpdepotol egy duo-pack-ot, akkor akciósan volt br 13e Ft a pakk. MOst sajna kicsit drágább A 10 fogas igen jó tömörfa hosszvágásához, a 48 fogas meg kb uaz, mint amit gyárilag adnak hozzá, tartaléknak vettem.
-
Vesa
veterán
válasz
GeriCool #49963 üzenetére
Hello, Én nem vagyok szaki, csak amatőr hobbista, úgyhogy majd a valós szakik megszakértik a kérdést helyettem, viszont azért írok mégis, mert nekem ez a Bosch van. Én elégedett vagyok vele nagyon, mióta megvan, alig vettem elő a kézi elektromos körfűrészt, max csak akkor használom már, ha vastagabb anyagot kell átvágnom mint amit ez tud.
-
kozgab
csendes tag
válasz
GeriCool #49196 üzenetére
Én maradok Dewalt párti, dw745 meg olcsóbb is
A tolószán nagyon foglalkoztatott mikor vettem a gépet, de Boschal eddig csak szarul jártam, már nem is próbálkozom velük. Csináltam tolóasztalt oszt jónapot.
Pontosságot ellenőrizd mielőtt bekapcsolnád, csak tanács.
De tolószánért irigykedni fogok
-
pacman_123
tag
válasz
GeriCool #49196 üzenetére
No ez már jóval olcsóbb, mint mikor én vettem (2016-ban). Pont egy százassal.
Biztos hogy nem lehet gyári sínhosszabbítást venni. De ha lehetne is, akkor már alátámasztás is kellene. Lehet hogy ügyeskezű valaki össze tudna házilag hozni valamit, csak nem tudom hol kap pont olyan aluprofilt, mint ami a hozzás közelebb eső oldalon van. Az eléggé "furi" profil.
Vagy: veszel hozzá Incra sín- és vezetőrendszert. Azzal "korlátlan" lenne a vágásszélesség. Egy youtube videóban láttam elkőször évekkel ezeleőtt, Bosch PTS (!) 10-hez illesztették:
https://www.youtube.com/watch?v=jV3vAE5CXIc
Nem rossz, nagyon nem, hobbiasztaloson van pár ember aki használja és áradoznak róla. De az ára sem hétköznapi:
https://www.fine-tools.com/tablesawfence.htmlVagy: ha vagy olyan ügyeskezű, mint fahobby fórumtárs, megpatkolhatod te is a GTS10-et, ő egy Makita ácsfűrészt tuningolt meg "kicsit":
https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_29126-29126.htmlGTS10-nek amúgy hivatalosan 63 centi a (jobb) vágásszélesség, de vágtam vele kicsivel több mint 70 centit is, még akkor is kapaszkodik mindkét vége a sínbe.
Kapu2006 (#49197):
sztem elhalálozott a webmester, kb. 5 éve . Vannak webboltok, amiket komolyan nem értek. hogy merészelnek 1-2 árucikk esetén többszörös pénzt elkérni.
-
kapu2006
tag
-
Soká
senior tag
válasz
GeriCool #48958 üzenetére
(a facebook óta harapózik az a szokás, hogy a kérdezők nem írják le a kütyü nevét csak bedobnak egy linket vagy egy fotót és találja ki az ember... A probléma csak annyi ezzel, hogy így nem segítünk annak aki később jön és keresni szeretne. És miért kell rákattintanom a linkre, hogy megtudjam, érint-e a kérdés vagy sem.)
Szóval Scheppach szalagfűrészről van szó.
Az én tapasztalatom az, hogy ezek a kis fűrészek is jók tudnak lenni, ha jó a lap és jó a beállítás. De méretüknél, kapacitásuknál fogva nem alkalmasak nagyobb munkára. Nálam modellező jelleggel kisebb anyagokhoz (jellemzően keményfához) jól használható. A legkisebb Scheppach Toolson néven a bauhausban olcsóbb. De sokan foglalkoznak szürkeimporttal, és 60-70% körüli áron be lehet szerezni ezeket a gépeket.
Én éppen tegnap vettem 37-ért egy OSM 100-as csiszolót. -
generatoros
tag
válasz
GeriCool #48958 üzenetére
Nekem merülőfűrészem van ebből a márkából, megelégedésemre teszi a dolgát. A szalagfűrészgépek méretével kapcsolatban, az a véleményem, hogy a 200mm átmérőjű kerekek eléggé határeset. nekem 300mm átmérővel van egy dewalt 7..? és Ő is csak kisebb dolgokhoz jó.Talán a többiek is megerősítik a véleményem.
-
mdk01
addikt
válasz
GeriCool #41074 üzenetére
Megesik...minden vastagoló mellett ott van a parafinolajos üveg, vagy a szappan, vagy a gépolajos doboz a szakszerűség is ilyen sorrendben értendő .Esetleg a petróleumos üveg ha gyantás lesz az asztal és le kell takarítani.
Ha gyantás fáról van szó az is csak növeli ezek használatának eslyét, mert jobban tapad.
Az utolsó fogásnál lehetőleg már egyiket sem nagyon kellene használni a folyékony halmazállaptúak közül, mert beszívhatja a fa és a felületkezelés rovására megy. -
GeriCool
aktív tag
válasz
GeriCool #38070 üzenetére
Üdv!
A kocka el lett vetve. Megvettem a Metabo dh330-at. 2016-os példányt 158 db ezresért. Vettem hozzá egy tartalék késpárt is. Itt 20k ért adták. Lehet, hogy van olcsóbban, de most akkor el vagyok látva. Ki lett próbálva bár kutyafuttában, mert nem volt időm.
Szóval a készülék hangos mint az állat (mondjuk mással nincs tapasztalatom). A forgácsot nagyon szépen el lehet szívni. Kb 50-60mm (nem mértem) megy ki a forgács, de 100mm csövet is rá lehet tenni. A magasságállítás könnyedén, gördülékenyen megy. Tolófát, késbeállítót és elszívócsonkot adtak hozzá. A váz az nagyon masszív és jók a fogantyúk kialakítása. Stabil szerkezetet mutat. Egy nagy negatívum számomra, hogy a elszívócsonk felszerelése után a hátsó asztal nem hajtható fel, pedig nekem kellene, mivel szekrényben tárolnám.Még tanulnom kell az eszköz a használatát. Az anyag betolását határozottan kell tenni, mivel ha nagyon lassan toltam be, akkor a henger egy kicsit megdöntötte.
A gyalulási képről majd teszek fel fotót, mert ezzel kapcsolatban is lenne kérdésem.Amit még kérdeznék, hogy a késeket idővel mivel szokás tisztítani, illetve a gumihengert. Ez nagyon felszedi a koszt.
Köszi a válaszokat előre is és remélem nem volt fárasztó. Gondolom sokaknak unalmas lehet, mivel a szakmában vannak vagy már régebb óta dolgoznak ilyen eszközökkel, de lehet, hogy lelkes amatőröknek jó lehet
u.i: azért a matricán a made in Taiwan olyan nem odaillő
-
P-LoW
újonc
válasz
GeriCool #37977 üzenetére
Sziasztok
GeriCool, hasonló cipőben járok, mint te, én is gyalu vásárláson töröm a fejem. Mivel hobbi célra lenne, és a költségvetés és a műhely mérete is véges, bármennyire is szeretném, a fix, nehéz, öntvényasztalos gépek nekem sem jöhetnek szóba. Szóval maradnak a dobozos vastagoló gyaluk, a már említett márkákkal, vagy a gaggyertől félgaggyerig tartó kombi gyaluk. Szélességre legalább a 25-öst szeretném. Nekem is megakadt a szemem a JET márkán, szimpatikusnak is tűnik az említett vastagoló és kombi gyalu is. Örültem neki, mert a forgalmazó (Kentech) itt van a közelemben, gondoltam felhívom, és elmegyek, megtapizom a gépeket. Sajnos nem tartanak készleten, csak rendelésre, úgyhogy nincs mód a személyes megtekintésre
Amit viszont az internetes keresgélésből sikerült kiderítenem: a kombi gyalut (egészen pontosan az USA verzióját, ami sztem csak a motorjában és a védőben tér el) eléggé szidják. A legnagyobb hibája az egyengető részen van, ugyanis (mint általában az olcsóbb gépeknél is) az egyengető asztalok nem állíthatóak. Sok hozzászólást olvastam, akik szidták, mert nem voltak síkban az asztalok, és nem állítható, emiatt nem is lehet vele normálisan egyengetni. A vastagoló résszel talán nem voltak gondok. Ha viszont így van, akkor nem érdemes olyan gépet venni, amiből csak egy funkciót tudsz jól használni, akkor inkább egy vastagoló. Szélesebbet is vastagabbat is tud gyalulni, erősebb is. . És a JET márkánál maradva viszont az általad is említett vastagolót (ami 120ért repked) dicsérik sokan. A kései élezhetők és jár hozzá plusz egy szett. Megvan persze a relatív olcsóságnak az ára (kis átmérőjű 50es elszívócsonk, ráadásul állítólag nem is a legjobb helyen, ill. ha jól láttam, akkor nem fixálható a beállítás), viszont alapvetően szinte csak dicsérő hozzászólásokat olvastam róla (árulják az axminster honlapján is, ott is van róla több hozzászólás).
Remélem tudtam valamelyest segíteni a dilemmában. Nekem a tegnapi nap volt a fordulópont, amikor fej-fej melletti harcban lemondtam az olcsó kombi gépekről, és inkább a dedikált vastagoló felé fordulok. Valószínűleg hamarosan venni is fogok ilyen gépet, úgyhogy, ha minden jól megy, akkor nem sokára első kézből is tudok remélhetően jó véleményt írni róla.
120 az ára jelenleg, az árkülönbözetből (a drágábbakhoz képest) meg marad elszívóra (de az később).Üdv,
P-LoW
-
generatoros
tag
válasz
GeriCool #38036 üzenetére
Szia! A másik asztalos fórumon 4-en összeálltunk és így volt a rendelés. nem én szerveztem, csak az ötlet volt az enyém. Az éklécek FFX- től jöttek. A késpár pedíg az ebay-ról. mivel több db-os volt arendelés kaptunk 5 vagy 10 százalék kedvezményt is a szállítás is negyedelődött igaz ezt mindkét esetben volt vagy 2ezer ft, ha nem vernek át a kereskedők akkor egy fúvarban eljött volna.( pont jött valaki haza londonból és az ő címére az egyik, talán a késes cég elküldte időben a cuccot, de az éklécet nem vitték időben ezért utólag meakulpáztak, de nem küldték volna el fájdalomdíjként ingyen , ezért valami szállítócég hozta, így lett a dupla szállítási költség. Leírom , hogy az ebay-on hol találod meg a mi késeinket és hátha neked is szerencséd lesz velük.260mm elektra beckum slotted ends hss planer blades hss t1 18%wh1048 ez volt 39.88 font minusz a kedvezmény. Ja és ez spéci állítást lehetővé tevő nútot is tartalmaz a két szélén.
-
generatoros
tag
válasz
GeriCool #38027 üzenetére
Szia! nem néztem vissza , hogy milyen gépről írsz, csak a kések árából gondolom, hogy metabo. Nos , nekem elektra beckum hc-260-as- hoz 21 ezerért akart a noszlopi úti kereskedő eladni, élezhető gyorsacél késpárt. ékléceket pedíg 30-ért. Na ezt azért már a rablás kategóriának éreztem és angliából rendeltem meg mindkettőt. 15e ill. 20e forintért elbénázott szállítási klts-el. igaz négyen társultunk. fogalmam sincs, hogy miért kell mo-on horror árakat érvényesíteni. Az angol kereskedő sem fizetett rá szerintem. A 16e különbség pedíg nem kevés különösen, ha arányokat veszünk figyelembe.
-
GeriCool
aktív tag
válasz
GeriCool #37971 üzenetére
Üdv!
Végül úgy nézz ki, hogy dh330at venném. Két kérdést szeretnék feltenni. Az egyik, hogy ezeket a késeket lehet éleztetni ha jól emlékszem?
Illetve a másik, hogy annak idején volt róla szó a kések beszerzés forrásával kapcsolatban csak nem találom. Jelenleg 28 ezer körül mozog úgy átlagban, de valaki ennél olcsób és jó megoldást talált.
Köszönöm előre is. -
talla
csendes újonc
válasz
GeriCool #37977 üzenetére
én pedig erősen gondolkodom egy Jet kombin,mégpedig az ára miatt.
hyundai, metabo, dewalt jet stb stb ezeknek a kombi gépei mind tökugyanúgy néznek ki,nem tudom mik a valós különbségek az áron kívül.
van már egyengető gyalud? hogy fogsz derékszöget gyalulni?
megmondom őszintén ezeket a kicsi kombigépeket még nem láttam élőben, de mondják hogy vmelyiknek a behúzó vagy kitoló hengere gumis- ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni azért a metabo hc260 300.000Ft os árával ne gumizzon már akkor mi a fasz kerül rajta 300k-ba?? -
talla
csendes újonc
válasz
GeriCool #37971 üzenetére
esetleg dewalt? estleg vmi használt kombigyalu 300 ezer körül?vagy új kombigyalu a kisebb kategóriából vmelyik hc 260? mindenképp csakis vastagológyaluban gondolkodsz? tényleg kell a metabo márka? körülnéztél már hogy milyen a JET Ridgid budget stb márkák?
előreláthatóan mit szeretnél alkotni , vagy még nem tudod és menet közben alakul?
én is vettem minőségi gépeket és nem is használom őket, de még venni fogok, egyenlőre nem basz földhöz hogy vásárlok, de ez a szakmám de csak hobbiként űzöm én nem sajnálom a pénzt rá akkor sem ha ritkán használom őket, nem a kocsmában landol az összeg-- de akinek nem ez a hobbija nem akar ennyit rááldozni az nyugodtan nézzen körül a Jet, Ridgid stb márkák között, ahhoz nem kell Metabo hogy összesen 2 munkára használd azt bármely barkács gép tudja.
ha van pénzed mint víccsepp a tengerben akkor nyugodtan metabo, dewalt, makita bármelyik 200.000ft körülit megveheted. de ha az olajsejkekkel versenyzel akkor egy gépépítő céget is megkérhetsz hogy építsenek neked egy egyéni gépet aranyozott rózsaberakással , vegyes stílusban keverve a romabarokk és a stricirokokó elemeit. -
Tzupi
csendes tag
válasz
GeriCool #37801 üzenetére
Nekem van egy elszívóm aminek valahogy 130as a nyílása, és 63as csövezéssel csináltam meg a rendszert. Gondolván, hogy jó lesz. Annyira leesett a szívóerő, hogy a kezemet odatartva a cső végéhez se akarta kienni belőle a forgácsot.
Elszívók nagy légszállításra vannak kitalálva, és nem igazán kedvelik, ha le vannak fojtva.
Ugyanitt sok 63as pvc cső, könyök, elosztó és lezáró szelep eladó
-
Soká
senior tag
válasz
GeriCool #37809 üzenetére
"Azért kipróbálom a szűkítést"
Én nem lebeszélni akartalak róla, csak jeleztem, hogy romlik a hatásfok. Sajnos a fizikáját nem értem, de az a lényeg, hogy egy porszívó nagyobb szívóerőt produkál porszívócsövön keresztül, mintha egy a forgácselszívót leszűkítesz ekkora átmérőre.
Ezzel együtt elég lesz. és nem mindegy, hogy egy 1500W-os porszívó üvölt melletted, vagy egy 750W-os indukciós motor pörög elég halkan. -
Soká
senior tag
válasz
GeriCool #37799 üzenetére
Megnyugtatlak, teljes árán sincs jobb vétel.
Amire viszont feltétlenül áldozz, ha mozgatni akarod, akkor az egy PU cső. Amit adnak hozzá, az tényleg csak arra jó, hogy egy géppel összekösd.ha leszűkíted, az nagyon rontja a hatásfokát, de feltételezhetően aminek porszívócső kimenete van, az nem termel annyi forgácsot mint egy gyalugép.
-
jimy_l
tag
válasz
GeriCool #37759 üzenetére
Hali!
Nekem pilana, és abraboro tárcsáim vannak. Én nem hobbiból vágom a fát, keresztül kasul.
A vágásképük nagyon szép, éltartósság szuper, pedig néha álámínium is beugrik.
Jó élező a titka, mert,ha nem jó, akkor a drága lapjaidból is tud gagyi lapot csinálni.
Eleinte én is beleestem abba a hibába, hogy elszartam a pénzt mindenféle neves tárcsákra.
Azután tapasztaltam, hogy inkább profi élezésre költök, mint méregdrága tárcsákra. -
AndrewBlase
senior tag
válasz
GeriCool #36275 üzenetére
Az a műanyag gomb egy reteszt tol a tengelyre. Ha leveszed azt a műanyag burkolatot a patron alól (legalábbis kicsavarod a csavarokat) akkor jó esetben lesz annyi helyed, hogy szabaddá válik maga a tengely, amit villáskulccsal meg tudsz már fogni. Így már (két villáskulcsot alkalmazva) oldható a patron.
Én a Bosch gépemről egyből levettem ezt a burkolatot, mert csak kínlódás van vele. Szvsz. -
Speciali
tag
válasz
GeriCool #35343 üzenetére
Nincs semmi baj a rétegelt lemezzel. Erös, az árát nem ismerem. Az rétegelt bükk ágyrugo is jo, amire itt figyelni kell, hogy ezeket nem szabad lecsavarozni, hanem müanyag fészekbe kell öket tenni. Azonban ha ezek a müanyag tartók nem elég jo minöségüek, akkor törnek.
Anno amikor még csináltam ágyakat, akkor csak egyfajta silány minöségü müanyag tartóhoz tudtam hozzájutni. Folyamatosan jártam vissza garanciálisan cserélni. -
thyeby
őstag
válasz
Nem elvetemült az a nyír rétegelt lemez dolog, de rugónak én inkább vékonyabb bükkfát gyalulnék (mondjuk 30-40 mm széles, 12 mm vastag és szükséges hossz. Meg lehet bolondítani a dolgot, hogy bedugod egy méretesebb lezárt végű csőbe, és abban jól átgőzölöd, majd sablonnal ívre hajlítod.)
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
Rétegelt lemezből szoktak csinálni "laprugót", ami kimondottan ágyrácsnak van gyártva. Igaz, ezt már a RL gyárban préselik/szabják a megfelelő formára/méretre.
A "sima" RL ilyen vastagságban elég masszív cucc, én nyugodt szívvel beraknám azt is ágyrács gyanánt. Viszont szeletelés után én lecsiszolnám/marnám az éleket. -
MrChris
nagyúr
válasz
GeriCool #35217 üzenetére
Ikeában tavaly vettem Sultan lade gyermek ágyrácsot 1000 ft-ért, sajna most 3000, teljesen csomómentes volt mint egy kiváló prémium fűrész árú úgy néz ki. Már bánom, hogy nem vettem pár köteggel.
Amúgy hol lehet teljesen csomómentes sűrű egyenes szálú lucfenyőt venni? -
Speciali
tag
válasz
GeriCool #35203 üzenetére
Körisfát én sajnálnék matrac alá dugni, tul drága és tul szép ahhoz az nekem.
Elvileg a fenyö is jo, ha nem csomós, nem fog eltörni. Én magamnak mindenhova fenyö ágyrácsokat csináltam, egy kettö el is rottyant az évek alatt, de persze azért, mert matrac alá a maradék került mindig.
Köztes megoldásnak a bükköt ajánlanám, nagyon erös, rugalmas és viszonylag olcso.Vagy ha tényleg rugalmasat akarsz, akkor vehetsz bükk ágyrugot is.
Kezdetekben nem kezeltem semmivel az ágyrácsot, de egy kis idö mulva észrevettem, hogy a lécek kicsit kikezdték a matracot, mert nem voltak elég simák. Ezek után kétszer lakkoztam öket, köztes csiszolással, igy már kellöen simák lettek.Még annyi kiegészitést füznék a videon látottakhoz, hogy a matracot ha nem tartja semmi az oldal és hosszirányu mozgásoktol, akkor folyamatos bosszuságot fog okozni. Mindig el fog csuszkálni és esztétikailag is szebb, ha nem csak egy odadobott matrac hatásu az egész. Meg a lepedöt , ágytakarót is van hova betürni.
-
Seremala
csendes tag
válasz
GeriCool #35203 üzenetére
Szia!
Tetszik az ötlet, de nem csináltam még ilyet
Mondjuk lassan aktuális lesz, mert új ágy kéne a gyerekeknek.
Egy észrevételem lenne. Gyereknek leesésgátló nélkül szerintem para. Illetve az én lányaim úgy kúsznak-másznak álmukban, hogy az valami elképesztő. A nagyobbiknak estére ott van egy takaró hajtogatva az ágya mellett, mert rendre kikommandózik az ágy mellé reggelre.
Amikor ágyat csináltam én eddig fenyő deszkát használtam ágyrácsnak, nem volt még gond belőle.
Be lehet állítani,hogy kisebb thumbnailt jelenítsen meg a hozzászólásban? Nem találtam sehol -
pali923
aktív tag
válasz
GeriCool #33950 üzenetére
Az én boltomban is kb. ugyanezt mondták. Valaha forgalmaztak Karchert is, de az olcsóbb darabjaikkal sok volt a probléma. Én is Boscht vettem annak idején, lehet, hogy ugyanilyet, nekem megfelel.
Azt mondták, a Karcher gépekből a nem barkácsgépek nagyon profik, de azok úgy kétszer ennyi pénznél kezdődnek. A barkácsok viszont nem az igaziak. -
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #32499 üzenetére
Minden alkalommal, amikor új dolgot építek, magam is úgy vagyok vele, hogy lesz-e olyan az eredmény, mint amilyet szeretnék?
Általában elmondható, hogy ha az ember akkurátusan és türelemmel törekszik az általa birtokolt eszközök segítségével a lehető legpontosabb munkára, akkor az eredmény sem marad el. Van, hogy az embert elkapja a gépszíj, és haladna, szeretné már látni működni, türelmetlen, akkor elsiet dolgokat, amiket nem szabadott volna. Nekem erre kell ügyelnem, és akkor jó eséllyel sikerül a végeredmény - olykor a várakozásaimat is felülmúli. Épp a napokban szólt rám Bari fórumtársunk, aki híresen precíz, hogy nem kell annyit a jelenleg épülő szerkezetemen pontoskodnom, annak jónak kell lennie. És hiába tudom, hogy Bari nem szok a levegőbe beszélni, nem sikerült hallgatnom a szavára - minden sz@r kis lehetséges tizedes tűrésen fennakadok, és agyalok, hogy azt miként lehet már előre kiküszöbölni. Igaz, így a tervezettnél napokkal tovább tart ez a jelenlegi projekt (Mathias Wandel tenon jig-jét építem a pontos tervek alapján). Épp holnap ugrik majd a majom a vízbe, és kipróbálom élesben a végeredményt. Ha olyan lesz, amilyennek szeretném, hát nem bánom, hogy nem fogadtam szót Barinak.A fotód alapján eddig bizonyára azt hozza, amit vártál - persze tudom, hogy a lényeg, a pontos derékszög vágás és az eltalált steller, amik még hátramaradtak. És kell egy adag önbizalom is a sikerhez.
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #32492 üzenetére
Nekem szemre ugyanilyen gépem van, csak Güde márkájú. Sokáig moddingoltam, míg elég jól használhatóvá vált. Amikor feltettem rá egy Freud hosszvágó korongot, szó szerint megtáltosodott. Évente egy teherautónyi szélezetlen 30 mm vastag bükköt vág nyers méretre. Ez jó sok vágást jelent, mert úgy a harmadát, negyedét 70-100x13 vastag stafnikká szelem, és a 100-as csak két menetben megy neki a vágásterjedelem okán.
Ma már csak akkor éget, ha összefele húz a fa, vagy lelassulok tolás közben. És a vágáskép is príma, pedig ritka fogú, fogáshatárolós a korong. Néhol olyan szép, mint ha gyalulva lenne.
(Nemsokára beteszek egy képsort reményeim szerint a Makita MLT 100 steller kétpontos rögzítésének moddingjáról - valószínűleg remekül tudod majd adaptálni szóbanforgó gépedre magad is, mert attól igen pontossá varázsolható lesz ez a tábori ketyere.)
A kőris ezzel is meg lehet itt-ott pörkölni, hisz az is jó kemény anyag, de ha jók a beállítások, zömmel hófehér marad a fa majd neked is, meglátod. -
zoli03
őstag
válasz
GeriCool #32490 üzenetére
Ma meg is vettem. Ez az első körfűrészem, úgyhogy viszonyítani nemigen tudok, de teljesen meg vagyok vele elégedve. Mondjuk kicsit csodálkoztam, hogy ami alulról ráfordul a lapra védőlemez, az nem fémből van, hanem műanyag, bár ez nem olyan nagy probléma. Ma csináltam vele pár próbavágást, a gyári lap se tűnt rossznak, persze leszedi a bútorlap szélét kicsit a felülről, de sokkal rosszabbra számítottam, műhelybe polcnak még úgy is tökéletes lesz. De azért veszek majd hozzá egy sűrűbb fogazású lapot, kíváncsi vagyok, azzal milyen lesz. Erőre sincs vele gond, kipróbáltam max vágáson is fenyőben. Vékonyabb anyagokat minden gond nélkül átvisz nagyon gyorsan, keményfán még nem próbáltam. Alaposabban csak hétvégén tudom letesztelni. A forgácsot tényleg nem fújja az arcodba, szinte az egész csak lábra vagy a földre megy.
Szerintem jövő hónapban veszek egy Maktec MT981 szalagcsiszolót is. Itt ugyanaz a gondom, hogy iparira nem akarok költeni, nekem nem éri meg megvenni havi 1-2 használatért, az olcsóbbak meg nem néznek ki túl biztatóan.
-
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #32483 üzenetére
Régóta várom, hogy mikor jelennek meg a fórumban a Maktec használók hosszabb használat utáni tapasztalatai. Végre Te most megtörted a jeget, és várom a követőid tapasztalatait is. Új még ez a piacon.
Annyira tré lap volt benne, hogy egy occó Bosch-al fel tudtad javítani? Mi volt a baj vele? Ütött? vagy égetett?
A Makita MLT 100 vágótárcsája (éget) helyett épp tegnap rendeltem egy átmérőben picit kisebb, vastagságban picit húsosabb Freud korongot - keddre ígérték, hogy beszerzik. Még sokat kell moddingolnom ezt a gépet, mire azt mondhatom, hogy mostmár tud annyit, mint a metamó TS 250. A minap pl a stellerjén tuningoltam picit, hogy a gép átalakítása nélkül, egyszerűen, gyorsan lehessen azt két ponton rögzíteni. A Makita márkanév úgy rögzült a köztudatban, hogy az ipari gépeket gyártó cég. Nos, ez az MLT 100 ízig - vérig barkácsgép. De nem ám annak a kategóriának a teteje, ahogy az árából sejtené a tudatlan, hanem csak szerény középmezőnybéli harcos. De legalább többnyire tuningolható. Az első asztali körfűrészem egy occó Einhell volt - bocs, valójában egy szovjet barkácsgépen nevelkedtem fel. Kidobott pénz volt, amit adtam érte, ugyanis abszolút rendbehozhatalanul elcseszték. Mármint az Einhell-t. A szovjet barkács multifunkciós tünemény mai mértékkel már szót sem érdemel. Látok néha használtat hirdetve, és szemtelenül sokra tartják őket.
Végül egy érdekesség:
Azt a szovjet barkácsgépet dufla olyan drgágán vettem, mint az MLT 100-at. A nyolcvanas évek elején pontosan kéthavi átlagbért adtam érte (a bizományiban, garancia nélkül!), Az MLT 100-at pedig szaküzletből egy szerény havi átlagbérért vettem számlával, három év garanciával. Azért nem kicsivel jobb, mint az orosz barkácsképem volt. -
zoli03
őstag
válasz
GeriCool #32483 üzenetére
A talpa mennyire stabil? Tartja a beállított szöget?
Bútorlap vágása alatt otthon levő hulladék bútorlapra gondoltam, nekem elég, ha egyenes, az esztétika nem szempont, ha szép kell, akkor úgyis lapszabászatban vágatom le.
Egyelőre kipróbálom a gyári lapot, meglátom hogy vág, aztán utána veszek csak másikat. -
thyeby
őstag
válasz
GeriCool #32042 üzenetére
Ugyan most visszaszállt a DeWalt a földre, és leengedte a vastagoló árát majd félmillióról kétszázezerre, nekem nagyobb bizodalmam van mégis a Makitában alkatrészügyileg, de legfőképpen tartalék gyalukésileg. Van a metabo-nak is vastagolója - használok is olyat. Rendkívül szép a gyalulási képe, de egy késpár drágább bele, mint a Makitához. Viszont Bari kitanított, hogy messzeföldről azt is idehozzák postával együtt is sokkal olcsóbban. A Triton vastagolójától én tartok kicsikét. Mint ha elmaradna a konkurenciától - olcsóbb is.
-
pali923
aktív tag
válasz
GeriCool #31778 üzenetére
Már volt téma az Európában árult JET gépek minősége nem is olyan régen, talán megtalálod, ha keresel. Akkor én is rákerestem, még német prospektust is találtam. Úgy emlékszem, akkor abban maradtunk, hogy ezek a gépek inkább a kínaiak európai kínálatához hasonlítanak, mint azokhoz, amiket az ameriaki újságokban és videókban látni lehet. A katalógusból is úgy nézett ki. Persze ezek csak benyomások, nem tudom, bárkinek van-e konkrét tapasztalata velük. Ha neked lesznek, oszd meg velünk lécci! Mindenki örülne itt egy személyes tapasztalatnak, igazán felvállalhatnád!
Én tavaly karácsonykor vettem vastagolót, akkor néztem körül. Az angol ebay-ről 110 körüli áron ide is hoztak volna egy Tritont. Akkor lebeszéltek róla a fórumon, és Metabot vettem, drágábban. Én sem kedvelem ezt a márkát másokhoz hasonlóan, de ez jó gép.
Egyébként azt írod: egyengetőt szeretnél, de vastagolót nézegetsz. -
aszamóca
aktív tag
válasz
GeriCool #31536 üzenetére
A furat hasonlít a dugófúróra de nem olyan a kialakítása.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
GeriCool #31309 üzenetére
Sógoromnak van egy 18V-os Makita ütvecsavarozója, pár éve vette 100e Huf körüli áron. Mostanra már többször megjárta a szervizt.
Kollégája a nemrégi akcióban vett a Lidlben Parkside ütvecsavarozót, szintén 18V-os. 20e Ft volt. Azt mondják, veri a Makitát.
Persze kérdés, hogy tartósságra mit bír, de azért a 3 év gari bizakodásra ad okot.Ettől függetlenül igazad van, a Makita más ligában játszik minőség és ergonómia terén is.
Én a magam részéről azért részesítem előnyben a Parkside gépeket, mert nem használom őket nap mint nap, folyamatos üzemmódban, és sajnálok kiadni 30+ e Ft-ot egy gépért (na meg nem is engedhetem meg magamnak). Ettől függetlenül egy pár százast már otthagytam a Lidl-ben gépekért, szerszámokért, és eddig meg is vagyok elégedve velük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple MacBook
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest