Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
kavalkád
senior tag
kültéri akácoszlophoz milyen csavar ajánlott? amit én használtam fél év után elpattant mind amikor ki akartam csavarni. nem szerkezetépítő csavarról beszélek, kapupántot rögzítettem, 5x60-as csavarokkal.
-
kavalkád
senior tag
válasz
szszabo
üzenetére
ez nem a "üzletről" szól. gondold végig, beviszel egy akármilyen nyers ajtót amiről lejött, leszedted a fóliát, ők pedig takarítsák le, javítsák ki a felületi hibákat, aztán még garanciát is adjanak rá. ez teljesen abszurd elvárás, ráadásul ez a munka többe kerülne mint egy új ajtó anyagárban, marással. dicséretes ha nem akar az ember pazarolni, de akkor készítsd el magadnak, különben nem rentábilis.
MDF-ből martam ajtókat magamnak, Cellkolor Aqua alapozót használtam és ugyanilyen zománcsfestéket rá. az alapozó sűrű, olyan mint a kréta amikor szárad, nagyon jól takar, tömít és csiszolható. ebből két réteg, elsőre szinte fáig visszacsiszolva ahol kell, majd még egy, szintén csiszolva, utána jöhetnek a festékrétegek belátás szerint a szokásos módon.
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
strong állítható szekrénylábhoz tekerő, M10-es menetesszár karral (vagy bármivel ami 10mm átmérőjű) , akinek kell a 3D nyomtató fájl írjon PM-et és küldöm.

-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
az csak a műhelyhez megy majd ki, a lakásnak lesz 2x25A.
-
kavalkád
senior tag
offtopik kérdés lesz. 32A elég lehet egyszemélyes műhelybe? 3 fázisra nincs szükség.
-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
csak a függőleges résznek van statikai szerepe, de felőlem azt tesz bele amit szeretne, akár U idomot is ha az kedves a szívének, ez csak egy minta a megoldásra, a többi a fantáziájára van bízva.
-
kavalkád
senior tag
ezt valaki magyarázza meg nekem, hogy a lábra pattintható klipsz síkja miért kell hogy belelógjon a felső konzolba?

-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
válasz
varsam
üzenetére
3 mélységi lépcsőben csináltam, erről az élről indítottam a marást, forgásirányra figyeltem és a marószár zsír új és szvsz jó minőségű a felső élek gyönyörűek lettek, csak itt a belépő él ami problémás.
holnap megpróbálok szerezni valami kevésbé elöregedett anyagot, remélem az lesz a gond.
-
kavalkád
senior tag
két IKEA-s lapot kellene egybe marnom, egy régi munkalapon teszteltem összemarást, így kiszaggata az elejét.
erre van valami trükk, vagy csak azért lett ilyen, mert ezek 20 éves munkalapok?
-
kavalkád
senior tag
félig offtopic: kb mennyibe kerül egy tetőszerkezet megtervezése, tarvrajzzal, statikával, stb dokumentációval, olyan szinten amire tud az ács árajánlatot adni?
-
kavalkád
senior tag
olyan lapszabászatot tudtok ajánlani Hatvan-Bp útvonalon vagy vonzáskörzetében ahol egy oldalon laminált MDF-et szabnak és nem kell az egész táblát megvenni?
-
kavalkád
senior tag
köszi!
jobban belegondoltam, lehet a festett MDF is jó nekem, mivel ez egy homogén szín. hol festenek elfogadható áron? -
kavalkád
senior tag
konyhaszekrény frontnak Egger U740-TM9-et találtak ki, de amit én találtam ott mindenhol egész táblát kell megvenni vagy fél táblát, de ott meg nem szabnak/élzárnak.
az össz mennyiség meg jó ha van 1nm ami nekem kellene,
ismer valaki helyet ennek a beszerzésére ahol a legolcsóbban jövünk ki? -
kavalkád
senior tag
válasz
Viperator
üzenetére
nem tudom melyik érdekel, felmész a 3D-s oldalakra (pl: makerworld, thingiverse, printables, makeronline) rákeresel: "X track Y router". értelemszerűen az X, Y helyére beírod a márkát ami érdekel. itt egy példa.
-
kavalkád
senior tag
DIY vúdpekker té rúler, aki akarja nyomtassa ki magának.

makeronline vagy makerworld -
kavalkád
senior tag
szabadon álló tűzhely alá kell dobogót csinálnom, melyik részével kell/érdemes futnia a munkalap tetéjének? piros, zöld vagy kék vonal?

-
kavalkád
senior tag
válasz
neil_mullen
üzenetére
fúrd át nagyobb fúróval.
-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969
üzenetére
igaz, hogy elég idétlen, hogy falhoz rögzítés nélkül nem marad derékszögben, de az IKEA nem így gondolkodik. rögzítés nélkül balesetveszélyes, mert rádőlhet bárkire (sajna a MALM fiókos bizbaszuk miatt pár kisgyerek el is hunyt, magukra rántották), ezért eleve a rögzítéssel terveznek, így a derékszög probléma sem létezik ha követed ezt az előírást.
-
kavalkád
senior tag
keresőbe írd be, hogy "fali fiók" ha mindenképp kész megoldásra vágysz, de kicsi az esélye, hogy olyat találsz ami méretben is egyezik és passzol a meglévő szekrény frontjához, de hátha. ha az eredeti bútor IKEA-s akkor ha kapsz passzoló frontot a többit le is tudja neked asztalos gyártani és akkor méretpontos lesz és passzol is.
azt is gondold át, hogyha nem teszed feljebb a felső szekrényt akkor elvesz a helyből, nem biztos, hogy alatta a lecsökkent helyen komfortos lesz a konyhai munka.
-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
köszönöm, hogy elmagyaráztad, sokat segített.
-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
ja.
-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
gyalulásnál nem kellene, hogy olyan nagy, hosszúkás darabok keletkezzenek mint MDMA-nál is a képen, azt gyanítom, hogy ez akkor tömődik el, ha nem gyaluval van használva, hanem pl felsőmaróval.
persze ez nem menti fel a gyártót.> Németül nem tudok (csak a kocsmában)
ezzel én is így vagyok
-
-
kavalkád
senior tag
válasz
vlesi69
üzenetére
nyilván viccnek szántam a kérdést, gondoltam szmájli nélkül is átmegy, nem jött be.
válaszolva a kérdésedre elég időrabló dolog lenne ha minden laminált anyagba így lépcsözve, fúrószárakat cserélgetve kellene átmenő lyukakat fúrni és nem is nagyon látom magam előtt, hogy ez miként gátolná meg a laminált rész lepattogzását, de nem tartom kizárnak sem, letesztelem majd, igérem.
nem szoktam így lépcsözgetni, fafúróval nem is lehet.
maszkolószalag vagy sablon (egy mezei fadarab előfúrva) felülre, fafúró lassan megindítva, alulra meg egy bármilyen fadarabot odatartani ahol ki fog jönni a fúró. bár ez utóbbi opcionális, nincs jelentősége, hogy lepattan-e a laminálás a túloldalon vagy sem, egyéni preferencia kérdése, de ettől még nem lesz tönkretéve a munkalap, egy sosem látszó oldalról beszélünk.
én is azon a párton vagyok, hogy nem praktikus a vizzárás bolygatása ha elkerülhető, egy esztétikus konnektort tennék a fenti szekrény aljába. -
kavalkád
senior tag
kell valakinek ilyen falra szerelhető bittartó ingyé? kettőt nyomtattam, de nekem 1 is elég, csak fogja a port. átvétel Hatvan vagy Bp XX kerület. PM-ben keressen akit érdekel.

-
kavalkád
senior tag
fenyő mindenképp vetemedni fog valamennyit az évaszakok/páratartalom függvényében, lehet ékléccel erősítgetni, lakkozni, stb, de akkor is fog. viszont ha ráütődő ajtó akkor nem aggódnék emiatt, nem fogod észrevenni, nem centikről van szó, ha jól lett táblásítva.
én ilyesmit használtam pánthely jelölésre, szintén kézből fúrtam annó, teljesen jó:

nem kell 25-30-as vastagság, pénzkidobás, a 18mm-es ide is elég, rákeresel hol lehet kapni, csomómenteset keressél A, max B minőségben, azzal kevesebb a gond.
-
kavalkád
senior tag
válasz
pweisz
üzenetére
én mosogatógépet tettem szélre, ott nincs semmilyen korpusz, csak a szélére tettem egy lapot ami lábként funkcionál. a munkalapba alulról bemartam 15mm nútot, abba illeszkedik a teteje, más rögzítés nincs. gondolom azért van jelentősége, hogy mosógépről van szó az esetedben, mert az mozoghat. ha erre keresel megoldást akkor én két L idommal lerögzíteném a padlóhoz alul, fent meg a nút fogja.
.
-
kavalkád
senior tag
ismerősöm vett egy VidaXXL-es kisszekrényt, hulladék lucból volt gyártva, össze-vissza vetemedve, ragasztás elengedett itt-ott, felületi hibák tömkelege és még csak arra sem vették az erőfeszítést, hogy 30-asnál finomabb csiszolóval letolják. az pl. teljesen nyers fa volt, bármiféle kezelés nélkül.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Blackhole13
üzenetére
Hikoki-ról is jók a tapasztalatok az itteni vélemények alapján.
-
kavalkád
senior tag
én sem vagyok egy Edison, de ledszalagot bekötni nem ördögtől való, neked is menni fog, csak össze kell legózni. nézd meg ezt a videót. nálad annyi lesz a különbség, hogy nem kell külön kapcsolót beiktatnod, levágod a dugót a trafóról és csokival sorba kell kötni a villanykapcsolóra, vagy bárhol a kábelre.
-
kavalkád
senior tag
válasz
gedikart
üzenetére
> az egyenes kerek csövet csak függőlegesen lehet elhelyezni (ferdén nem), mivel úgy cuppan rá a peremre az elszívónál.
hőlégfúvóval úgy hajlítod, alakítod a PVC csövet ahogy szeretnéd. 150-es méretnél már nem egyszerű móka, de nem is kivitelezhetetlen. vagy akár idomot is lehet venni hozzá.
-
kavalkád
senior tag
válasz
gedikart
üzenetére
nem bonyolult levenni (a szomszédos elemekhez rögzítő csavarokat is ki kell venni), utána dekopírral úgy alakítod ahogy szeretnéd, de ezt akár helyben is kivághatod ha a csövet kiveszed, max az utolsó pár centit kell kézifűrésszel kiszedni.
amúgy miért szeretnéd 150-re lecserélni a mostani csövet? -
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
az sem rossz gondolat, majd megkérem az asszonyt kérdezzen rá ott.
-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
nem hülye ötlet, csak ott vérzik el, hogy amelyik szomszédot ismerem egyik sem fával fűt, gáz van mindenhol. 1 köbmétert meg nem akarok venni, mert ideiglenesen lakok itt, ha valamiért pár hét után mennem kell nem akarom hurcolászni magammal még azt is.
ViktorSz: jó ötlet, holnap elmegyek oda.
SokadikML: írok PM-et. -
kavalkád
senior tag
teljesen offtopik, de nincs jobb ötletem mint itt megkérdezni.
tüzifa kellene bográcshoz, medencefűtéshez, kb. 100-200kg, felhívtam vagy 12 tüzifást, sehol nem adnak el ilyen kis mennyiséget, pedig el is mennék érte.
van valakinek ötlete, hogy hol tudok venni ennyit - reális áron - Heves/Nógrád/Pest megyében? -
kavalkád
senior tag
IKEA-s akác kerti székeket újítok fel, szétszedtem, lecsiszoltam, átkentem Sadolin keményfaolajjal, de szeretném ha maradna némi fénye is, mint amikor még nem szívta be az olajat, nagyon szépen néz ki, de áttörlés után matt lesz. van valami okosság, hogy mivel kellene kezelnem, hogy megmaradjon a fényessége és átkenhető legyen pár év után?
remélem érthető mit akarok kérdezni
-
kavalkád
senior tag
nem tudom mit értünk "standard hegyes vég" alatt, amit ezen a linken meg az IGM-nél is árulnak az pont úgy néz ki mint a gyári Kreg, csak a Kreg nem hatszög befogatású (volt amikor még én vettem, nem tudom most milyen). nyilván az élesség zsákbamacska sajnos. lehet a meglévőt is meg tudod éleztetni egy ezresért, lehet az is megoldja a gondodat, ha nem valami puha anyagból készült.
-
kavalkád
senior tag
nyomtattam behajtó tartókat, lehajtható fúrószár tartót, de prototipusok, nekem nem kell, viszont sajnálom kidobni, ha kell valakinek ingyen odaadom (átvétel Hatvanban).
mind falra szerelhető.van két gyári DeWalt bittartóm is (elől a feketék), azok is elvihetőek. PM-ben jelentkezzen akinek kell.

-
kavalkád
senior tag
válasz
hzsolee
üzenetére
nincs kitöltve, jól látod. eddig nincs vele gond, amikor leraktam a zsalukat utána fellocsoltam párszor, pont azért, hogy tömörödjön, 2 db volt ahol 6-os rétegeltet még beraktam a palló alá de azt is a bénázásom miatt nem a tömörödés végett. úgy matekoltam egy 25x25-ös oszlopzsalunak kb akkora a felfekvési felülete mint egy ember talpai, ha 200kg-s ember alatt nem süllyed meg a talaj akkor ez alatt sem fog.
-
kavalkád
senior tag
én oszlopzsalukat tettem le szintezve, arra pallók, majd 22-es OSB. nem kell ilyen sűrűn rakni, de nálam a középső 12 db-n van a medence, 2.5 tonnát meg kell tartania, ezért nem spóroltam vele. gyors és relatív olcsó megoldás, négyzetméter költség kb 9ezer Ft volt. talajvíz nem jön fel, át tud szellőzni és nem kell az egészet kiszintezni, csak az oszlopzsalukat.

-
kavalkád
senior tag
válasz
st6969
üzenetére
> hogyan érem el azt, hogy függőleges helyzetben megálljon
azt a kapupánttal sehogy, a gravitáció majd megoldja, de nem lesz túl stabil, meglökés ellen semmi nem véd, a rögzítésről máshogy kell gondoskodnod.összecsaptam egy rajzot, hogy érthetőbb legyen mire gondolok:

a zöld nyíl irányában lesz a gravitáció, alaphelyzetben megtartja magát, gond akkor van, ha a gyerek/kutya/szél meglöki, de olyan pánt nem tudom van-e ami ezt le tudná kezelni.
az nem tudom kritérium-e, hogy a parapetfallal egy síkban legyen az asztallap lehajtáskor, ha igen akkor ezt máshogy kell kivitelezni. -
kavalkád
senior tag
válasz
st6969
üzenetére
azt nem tudom miért kell a sötétkék lap, a betonhoz is rögzítheted a zsanérokat, de ettől függetlenül életképes az ötlet, valami hoszabb kapupántot keresnék a célra a 75*150-es bútorlapot pedig megerősíteném, ha kell, attól függ, hogy hol lesz az alátámasztás a lábbal.
-
kavalkád
senior tag
válasz
soldi3r
üzenetére
az RT001-en nincs finomállítás, idegölő dolog tud lenni precíz mélységes beállítani rajta, az elődje (RT0700C) van, úgy látom ezt azóta sem orvosolták rajta. ezt leszámítva jó kis gép, de újra nem venném meg.
az RP001 nagyobb gép fizikailag is, teljesítményben is és 12-es kést is tud fogadni, viszont ez kétkezes felsőmaró, ellentétben az előző élmaróval amit egykézzel is el lehet operálni. -
kavalkád
senior tag
válasz
woodworm
üzenetére
igazad van, elírtam, ez a nagyobb érték, a húrirányú, a sugárra 3,6% körül ír. a nagyobbal számoltam, de a kisebb elnevezését írtam le.
köszi az infót, kinti asztal lesz, nem tudom tető alatt fogja-e tartani és mivel kezeli majd le, 15mm-re lövök, abba bele kell férnie. -
kavalkád
senior tag
adott egy 80cm széles táblásított lucfenyő lap, ennek sugárirányban 7,8%-ot ír a tudomány zsugorodásra, ami 6,5cm-re jön ki, de emlékeim szerint ez a két szélsőség közti max érték lesz. mennyire számoljak gyakorlatban kültéren?
-
kavalkád
senior tag
juhé működik! bár kissé lassú.
-
kavalkád
senior tag
válasz
thomgrande
üzenetére
jogos, valóban van 2-es.
Új hozzászólás Aktív témák