Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Netfone
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #50443 üzenetére
"A kérdés arra irányult hogy ez normális vagy sem?"
Nem normális. Agyrém egy ötvenezer forintos világmárkától.
Van 'testfogantyús' gépem. (Festool) Az nem csinál ilyet. De úgy általában nem szeretem az alsó fogású gépeket. (ezt sem) Nagyon nehézkes a ki-be kapcsolása egy kivétel nélkül mindnek, ráadásul nálam a csúszókapcsolókat sűrűen kellene cserélni a sok használattól eredő kopás miatt. ( a meglevőt épp nem, mert az valami mikrokapcsolós-érintős megoldás)
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #50416 üzenetére
No, az imént megmértem azokat a lapokat a gépben, amiket százszámra használok.
100 mm a teljes hossz. Ez teljesen 'felhúzott' állásban 30 mm-re áll ki. Ez a 100-as lap egy általános méret, legtöbb lap hossza a piacon ennyi. Jómagam ezzel szívfájdalom és méricskélés nélkül nekiestem már 36 mm vastag bükknek (nem kis mennyiségnek!). Annak ellenére, hogy 6 mm-el rövidebb ugye, kifogástalanul abszolválta az összes vágást. Nem ment tönkre (idő előtt) a lap se és a gép se. És eddig eszembe se jutott ez a fajta méricskélés fabuzi pályafutásom több, mint tíz éve alatt. Rátettem, elvágta. Ennyi. Szerintem a 86-os lappal is gondolkodás nélkül nekimehetsz 20 vastag anyagnak, habár inkább 100 hosszúakra ruházz be. Vannak esetek, amikor baj, ha túl hosszú egy lap, de nem taglalnám. Majd rájössz magad is.
Van 150-es lapom is néhány arra az esetre, ha extrém feladatba botolok. Nem fogom mérni a gerendát, hanem rátolom, meglátom.
Hogy vannak olyan fogak, amik sose kopnak el? Sose érdekelt. Nem drága egy lap, és egy olyan DeWaltba, mint a tied is (remélem, nem valami szerelési hibást fogtál ki), nagyon sokáig megy. A buszjegyet is megveszed, kifizeted a járat elejétől a végéig, és leszállsz rendszeresen öt kilométerrel hamarabb. Ilyenen is szoktad pörgetni magad? Vagy a buszbérlettel gyakorlatilag jogtisztán utazhatsz 24 úrából 24-et. Megteszed a hatékony kihasználás jegyében?Hogy mutassak valami számodra bizonyára újat (mert olyan illattya van írásodnak, hogy most kezdesz), Nézd a lap végén a pirossal bekarikázott érdekes fogkialakítást.
Ez arra jó, hogy egy teli fa tábla közepén akár bele tudd dönteni a gépet egy kijelölt vonal valamely pontjába, és így segédfurkálás nélkül, tiszta vágásod keletkezzen úgy, hogy nem is szélről kezded a vágást.
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #50416 üzenetére
"Nem a legrövidebb állapota a mérvadó?"
Végül is elvileg igen. Gyakorlatilag pedig problémamentesen átvágja az anyagot. Egyelőre ezt üzenem:
A puding próbája az evés. Tedd bármelyik lapot 3-5 cm vastag fára, és kapcsold be a gépet.Én nem néztem alaposabban utána a számításaidnak, csak olyan érzésem van, hogy valamit elszámolhattál. Ha este eszembe jutsz, leellenőrzöm, mert nem hiszem el, hogy létezik a föld hátán olyan dekopír lap, aminek a tudása cca másfél centi anyagvastagságnál véget ér.
A laminált parketta vágásról úgy általában mindenkinek:
Ez egy minden tekintetben gép és lapgyilkos anyag. Ha legközelebb ilyet vágok, azt csakis valami occó, noname, egyszer használatos dekopírral fogom tenni. Bele lehet butulni, amíg az ember egy szobányi parketta méretre szabása után megtakarítja a gépet attól a finom lösztől, ami mindenhova bemegy, mint a sajtkukac. Hogy a szerszámél meddig tart? Semeddig. Amíg odaérsz a kukához vele. -
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #50415 üzenetére
"a markolat ami két részből áll érzem ahogy az egyik a másikhoz képest kissé elmozdul - el akarna fordulni."
Ez rémálom, bazmeg.
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #50390 üzenetére
Beteszed a lapot a gépbe, és addig mozgatod, míg teljesen kiáll. Megméred, mennyi áll ki. Nna, annyit vág.
Ne ragozd túl. Olyan gép nincs, hogy csak egy centit vágjon egy 8 centis lap.
Én a rövid lapokat nyúzom (emlékeim szerint a teljes hossz 100 mm mindenestül), de 25 vastag fát napi szinten vágok vele. És engem nem érdekel, hogy fannak fogak, amik sose kopnak el. Az érdekel, hogy amik kopnak, azok milyen gyorsan. -
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #50390 üzenetére
"legalább is derékszögben egy kb. 20mm hosszúságban egyáltalán nem jön ki fogazás?"
És a megvezető csapágy az vajon dísznek van?
És hol legyen megvezetve a fűrészlap, ha nem az "egyenes részén"? Ez ilyen móka, kb mindegyik dekopírfűrész így van megtervezve.
"A 83mm széria így csak laminált padlóhoz jó" - na ez most hogy jött ki? Nem tudsz vele elvágni egy . mondjuk - 27 mm vastag - deszkát, hogy kezelhető hosszúságúra vágd? Vagy egy 18mm vastag rétegelt lemezből középről kivágni valamit? Ívben vágni valamit?
"ami a legritkább anyag." - na ezzel egyetértek, a természetben elég ritkán előforduló anyag, max ha kidobják oda
Mester, nehari: de mint mindig, most is túl sokat agyalsz. Gratula a géphez (mi lett végülis?) használd jó egészségben. Ha vastagabb anyagod van -> veszel hosszabb fűrészlapot. Ha más fogazású kell -> veszel más fogazásút. Ha fémet vágsz -> veszel fémhez való lapot. Szerintem ennyi az egész, minek tovább bonyolítani?
-
qqzs
őstag
válasz
SchumiBácsi #50152 üzenetére
Csak helyet foglalna mivel nincs szukseg nagyobb puferre plusz nem annyira mobil mint ez. Es olcsobban nem talaltam ilyen meretben egyebkent sem
-
mephi666
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #50031 üzenetére
én nem akarok ilyet, csak elgondolkoztam, hogy nem lenne egyszerű felhozni akkora munkalapot, mert múltkor a kb 200x40-as polcelemekkel is kicsit bűvészkedni kellett a fordulóknál-ajtóknál a lépcsőházban
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #49838 üzenetére
Nos, a 331 egyik gyengéjére tapintottál.
A fordulatszabályozó a kapcsolóba van integrálva, és bizony elállítódik sok ki-be kapcsolgatás után.
Mivel a munkám jellege, hogy egy műszakban sokszázszor kapcsolom ki és be, nekem a felső kengyeles előny, mert egyszerű és gyors a kapcsolgatása. Vettem én egy Festool Carvex-et, gépfogantyúsat. Nem tudom használni, csak porosodik. Tanítgatott engem Winner_hun szenszej, mi a titka a kényelmes ki-be kapcsolásnak. Szolgamódon próbálkoztam is elég sokat kellő alázattal, de mindig az lett a vége, hogy tíz perc után Festool le, DW 331 elő, és ment a munka serényen.
Fűrészlap vásárlásakor elég arra figyelned, hogy "T" befogású legyen. Ez olyan egyenruha, ami minden gépnél egyezik. Az olcsóbbakban kell imbuszkulccsal hernyócsavarral befogni a lapot - azokba meg a "T" nem szok jó lenni.
A fog geometriát figyeld, a befogással nem lesz bajod. Itt csemegézhetsz. Jómagam keményfához pici ívhez (kb a tízforintos) T244D-t, enyhébb ívekhez a T144D-t használom.Meglepett, hogy mdk01 épp a Bosch lapokkal tapasztalt szomorúságot. Arra enged következtetni, hogy kalóz lapok is járnak hazánkban - mert úgy gondolom, hogy a Bosch MEO tán csak nem enged át selejtet a keze alatt.
Százasával szoktam venni, eddig nem jártam pórul. De így óvatosabb leszek. (Mondjuk 100 db-ot szívfájdalom nélkül visszaküldök a gyártónak, ha úgy járnék, mint Balázs.)
Az MDF-nek nagyon goromba pora van. A laminált forgácslapé, a legtöbb keményfáé pedig rákkeltő. Amikor fűrészelek néhány órát bent, mert nem enged ki az időjárás, látványos, hogy mennyi por ül körülöttem mindenre. Elég a tudat, hogy ugyanennyi legalább jutott a tüdőmbe is. -
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #49812 üzenetére
Vegyél valamilyen lapot a nevesebbek közül és kezd el kitapasztalni a te munkádhoz mi lesz a jó.
Úgy néz ki gyártón belül is van szórás felhasználástól függően, mert míg thyeby a bosch lapra esküszik én meg azt nem veszem miután a mosogató és a főzőlap helyét 5db bosch lappal vágtam ki egyszer. Makitaval 1db lap is elég és még utána tudom használni. Szóval vegyél valamit és tapasztalj. -
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #49809 üzenetére
Nem mindegy a márka. (Úgy gondolom, nem sokan használnak dekopírfűrészt olyan léptékkel itt a fórumon, mint én.)
A Bosch lapokat nálam nem éri utol se a DeWalt, se a Makita. Az Abraboro, és tsai pedig a vicc kategóriába tartoznak. Lidiből ilyesmit nem veszünk, akármilyen csábító.
Ne készletet végy, hanem egyesével tapasztald ki, neked mire melyik a legjobb.
A rossz, vagy életlen lap nem csak a gépedet gyilkolja, hanem téged is.Pont ennek a DW333-nak (rendesen szerethető gép) a felső kenygyeles változatára (DW331) esküszöm. Ipari használat mellett van nála agyonüthetetlenebb gép, de olyan jól irányítható még triplaannyiért sincs.
Természetesen elég neked a 75 hosszú penge. Jelzett anyagvastagságok esetén azon is csupán néhány fogat fogsz koptatni. A lökethossz egyébként mérvadó. Esetedben - és általában 26 mm. (Egyedül a HILTI tud 28mm-t.) Az ilyen 16-20 lökethosszú gépek gyorsan emésztik a fűrészlapokat, és nem is vágnak hatékonyan.
Említett anyagok porát ne szívd be! Használj jóféle félálarcot, vagy dolgozz a szabadban hátszéllel. -
T J
tag
válasz
Lefelé álló fogú: felül szép, alul szaggat. Olyan esetben használják, amikor az anyagnak csak az egyik oldalán tudsz jelölni, de azon az oldalon szép kell legyen a vágás. Hátránya, hogy ugrál vele a gép, mivel eltolja a munkadarabtól. Én ezért nem szeretem, alulról szoktam vágni az ilyen anyagokat normál lappal, miközben felül nézem a vonalat. Elsőre fura, de meg lehet szokni.
Egyenes (sík) oldalú: kizárólag egyenes vágásokhoz, nagyobb súrlódás, jobban melegszik.
Hajtogatott élű, normál: egyenes és íves vágásokhoz, univerzális
Hajtogatott élű, keskeny: kis sugarú ívekhez
Fémvágó: apró fogú, hullámos síkú lap
Biztos van még többféle, ezeket ismerem.Én a normál hajtogatott élűt preferálom, mert majdnem mindenhez jó, de azért nem árt, ha a többiből is van 1-2 darab a speciális esetekhez (a hosszút is beleértve).
-
pali923
aktív tag
válasz
A Makita tartozékok minősége erősen vegyes. Vannak jók, és vannak nagyon gagyik belőlük. Inkább a Bosch-vonalon érdemes nézelődni ilyen ügyekben. Szerintem.
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #49809 üzenetére
Mit akarsz vágni, ezzel a nagy precízséggel?
A befogás nem egyforma, de ami neked kell az a legáltlánosabb.
Amúgy, meg makita kisfogú, nagyfogú, lefele szaggató és pont. -
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #49642 üzenetére
Úgy, hogy általában külföldről jön.
A BOSCH GAS 35 AFC porszívó is kapható 120.000,- és 290.000,- között csak nem mindegy, hogy ha van vele valami gond akkor postázhatom Bp.re. egy szlovák érdekeltségű boltba és azok postázzák tovább a szlovák szakszervizbe, vagy beviszem a hely város egyik szakszervizébe.
Én megnéztem melyik bolt állíthat ki eredeti magyar BOSCH garancia papírt és megnéztem azok közül melyik a legolcsóbb és így jött ki a Fétis.hu 150.000,- -tal. -
T J
tag
válasz
SchumiBácsi #49603 üzenetére
A vágás felülete valószínűleg a 200 ezressel is olyan lesz, mint a 20 ezressel, mert ez a fűrészlaptól függ.
450W-os zöld bosch-al vágtam már 12cm vastagat fenyőben. A 18V-os aksisok közelítik ezt a teljesítmény-szintet, de a dekopír és a kisflex sokkal gyorsabban meríti az aksit, mint a behajtó. A milwaukee, amit linkeltél először, csak 12V-os! Az olyan 250-270W körül lehet, ami nem hangzik olyan jól, és ennyiért drága is. Akkor vennék aksist, ha létrán, helyszínen használom.
Amit én megnéznék rajta, az a fűrészlap-csere megoldás, tapl merevsége, és lehessen könnyen beállítani a 90°-ba. Ezen kívül ár/érték arány, aksi-kompatibilitás, minőség-érzet, kinézet, ... ki-ki saját szempontjai. Ezeket neked kell eldöntened.
Fogantyú szempontból én is tanácstalan vagyok, így ezt hátra sorolnám, és a többi alapján talán ez is eldől.
Megnézheted ezt is: STANLEY FME340K-QS 26k-tól. -
mephi666
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #49603 üzenetére
azért kíváncsi lennék arra is, milyen fűrészlap volt benne
jól megtanultam, hogy nem érdemes kellékeken spórolni... ennél sokkal vékonyabb deszkába akartam jóval enyhébb ívet vágni és az ócska fűrészlapot pillanatok alatt összecsesztem... (cikkcakkba hajlította, amit a géphez adtak) meg sima 20mm alatti bútorlapot próbáltam egyenesen vágni és ott sem tartotta a merőlegest
normális fűrészlappal azonnal változott a helyzet...
fúrószár volt erre a jó példa: panelbetonba akartam fúrni kb 1 tucat lukat konnektornak, volt valami tesco-s készlet, percekig küzdöttem 1-1 lukkal... aztán felidegelt, vettem egy normálisnak tűnő bosch fúrószárat (ami volt magában kb 1 ezres, az olcsó készlet meg kb 300-400ft
) és azzal pikkpakk felment az összes többi luk... persze ez egy egyszerűbb ütvefúróval volt, ami 1-2 lukat felfúrni oké, de folyamatos munkához vicc lenne...
ui: mindent összevetve én utánanéznék, mert szerintem egy olcsóbb gép+minőségi fűrészlap kombó is elég lenne a célra
-
válasz
SchumiBácsi #49580 üzenetére
Na közben néztem egy videót, ahol elég jól megterhelik az egyik gépet. Nálam ilyen lekerekítési sugár nem lesz és anyagvastagság se nagyon, bár ezt előre nem tudni. Vegyük úgy hogy nálam a tipikus kivágás 20mm vastag anyagban, ami időnként felmehet 50mm-re. Megéri a 60ezres árát ez a gép?
Ha nem, vagy nem nagyon akkor mivel helyettesíthető és mennyiért?
Köszi előre is!
-
Vesa
veterán
válasz
SchumiBácsi #49577 üzenetére
Nem csak a tüzeléssel van a baj, hanem azzal is, hogy az emberek nem tudnak tüzelni. És főleg amit említesz, a műanyagok és egyéb kommunális hulladékok égetése, ami amellett, hogy büdös, még irtózatosan mérgező is, érdemes utánaolvasni kicsit, milyen vegyületek szabadulnak fel ilyenkor. Egy minőségi tüzelőberendezéssel, megfelelő tüzelőanyaggal és hozzáértő módon tüzelve gyakorlatilag elhanyagolható a koromképződés. Egy jól megépített és rendes anyaggal töltött tömegkályha kéménye kvázi tiszta...
Gáz nincs mindenhol, tehát a tiltás nem megoldás, mert sok családnak csak a tüzelés marad. Azt viszont börtönnel büntetném, aki műanyagot vagy gumit éget!!
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #49565 üzenetére
Az első gondolatom ugyanaz volt, mint pali923-nak és Soká-nak.
20éven keresztül jártunk vezetékes gépekkel szerelni, egyedül a behajtógépek voltak akkumulátorosak. Amikor elkezdődött ez az akkumulátor őrület 5-10 éve csak fogtam a fejem, hogy minek(?) lehet anélkül is dolgozni, hogy teleszemeteljük a bolygót akkumulátorral. Persze kicsit rá is voltunk kényszerülve a vezetékes gépekre, mert azért nem dobom el a tökéletesen működő gépeket 10 év után sem, hogy akkumulátorosat vegyek. Mindig szenvedés volt a helyszínen a konnektorokat hajkurászni hosszabbítóval.
Ahogy észrevettem ebben a felgyorsult világban egyre fontosabb, hogy gyorsan végezzen az ember jó munkát ezért kicsit belekényszerülve, vettünk egy pár akkumulátoros gépet, mert nagyon meg tudja gyorsítani a munkát és egyre olcsóbbak, tehát ár/időtakarékosság szempontjából nagyon megéri aki sokat szerel helyszínen.
A gépek vásárlásánál szem előtt tartottuk, hogy ne vegyünk felesleges akkumulátort a környezetvédelem, a súly cipelés, és persze a pénz spórolás miatt.
A makita DHP458RTJ behajtóhoz kaptunk 2db 5.0Ah-s aksit, ami mellé vettünk egy aksi nélküli sarokcsiszolót és aksi nélküli porszívót. Egyszerre ezek a gépek szinte sosem kellenek, ha meg igen akkor 2db aksi van. Tervben, hogy veszünk még egy aksi nélküli dekopírt is, így 2db aksival 4gépet lehet használni akár egész nap, mert elég nagy aksik.A véleményem a te esetedre, hogy feleslegesnek érzem, az aksis gépet, mert műhely körülmények között mindent meg lehet oldani vezetékről ha akarja az ember.(ha akarja az ember).
A műhelyben a mai napig vezetékes gépeket használunk, mindenhol van konnektor. -
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #49572 üzenetére
Valószínűleg megpróbálnám kézbevenni mindkét gépet, elolvasni teszteket, ha van, majd megérzés alapján döntenék
Amelyiknek a színe, alakja jobban tetszik
Nekem talán a Milwakee jön be jobban, ugyanakkor amikor DeWalt szúrófűrész volt a kezemben, az nagyon meggyőző volt.
Hátha van valaki, aki legalább az egyiket ismeri. -
Soká
senior tag
válasz
Ahogy pali is kérdezte, az akkust/vezetékest? kérdést kell eldönteni. Persze, Te már eldöntötted.
Az az igazság - és ezért is tettem offba - nekem tapasztalatom nincs, legfeljebb kicsit öreg vagyok és nehezen értem meg, hogy miért ennyire népszerű ez a minden szerszám legyen akkus mozgalom.
Odáig oké, hogy kényelmesebb egy vezeték nélküli géppel dolgozni mint egy vezetékessel, de tényleg olyan nagy előny ez, hogy ezért képesek legyünk:
1. 10-15.000Ft-tal többet fizetni
2. lecsökkenteni a gépünk várható élettartamát hosszú évekkel
3. rombolni a környezetet a sok akkutermeléssel?Nekem már az első is elegendő indok lenne, mert sosem okozott olyan gondot a vezeték, hogy emiatt hajlandó legyek többet fizetni, a második meg végképp elriaszt, mert tudom, hogy egy akku élettartama 4-5-6 év (vagy annyi se, ha intenzíven merítgetem) és van már annyi élettapasztalatom, hogy a pótolható/cserélhető sztorikban ne higgyek, mert tudom, hogy 5 év alatt úgy elévülnek ezek az eszközök és olyan drágává válnak az alkatrészek, hogy semmi értelme nem lesz a régi gépre költeni.
A harmadikat meg csak azért nem értem, mert miközben egyre többet dumálunk a klíma-katasztrófáról és kerüljük a műanyagokat, meg minden eldobhatót, közben - kényelemre hivatkozva - gyártjuk az eldobhatós szerszámokat. Ti nem érzékelitek, hogy miközben egy jó szerszám képes évtizedekig is kiszolgálni, a gyártók elkezdik "okosítani" az eszközeiket, amitől azok pár évig jobbak lesznek, hogy aztán jól elavulhassanak.Félre ne értsetek, aki olyan terepen dolgozik, ahol áram sincs, ott persze van létjogosultsága az akksis gépeknek, de az emberek döntő többsége nem ilyen terepen használja a gépeit.
Közben olvasom a 49569-et. A kábelt felül kell elvezetni, nem a földön és máris nincs annyira útban.
Azt érzem, hogy ez a hülye szellem belekényszeríti a vállalatokat egy kíméletlen öngyilkos marketingbe. -
pali923
aktív tag
válasz
Az első kérdés, amit feltennék magamnak: biztosan kell nekem az akkus verzió?
-
generatoros
tag
válasz
SchumiBácsi #47978 üzenetére
A beépítés talán még menne, mehetne is, de ahogy írod a töltőn van a hangsúly. Azért volt nekem nagyon szimpi a Voltaker KFT, mert amikor beszéltem a szakival aki ezeket csinálja azt mondta vigyem a töltőt is mert meg nézik nem e kell valamit alakítani az elektronikán is amiért nem kér külön pénzt.
-
pali923
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #47971 üzenetére
Az a sok pénz megmarad a németeknek az olcsóbb áruk miatt, abból tudnak befizetni az eu-ba, amiből mi meg tudunk szigetet építeni.
-
generatoros
tag
válasz
SchumiBácsi #47929 üzenetére
Na ja, de azért vannak középkategóriás ( PL: szerkernél )tárcsák is.
-
Armahun
addikt
válasz
SchumiBácsi #47889 üzenetére
Egy egész darab csavar bit tartó
-
hzsolee
őstag
válasz
SchumiBácsi #47850 üzenetére
...ülőfelületeket... nem ülni akar, hanem szunyókálni
-
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47774 üzenetére
jogos, kösz!
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47740 üzenetére
"Sztem a gyári korong vékony mint a papír: 1.4mm ha jól emlékszek."
Te milyen korongot kaptál a GTS10-hez? Nekem - emlékeim szerint - egy 24 fogas, 3.2mm kerffel szállított korongom van. Annak kizárt hogy 1.4mm lenne a lap vastagsága. Sztem annak is 2 felett van. De lemérem este, mert ciki ha rosszul emlékszek.
Az, hogy ezzal a lappal nem tudsz szépen bútorlapot vágni egyáltalán nem lep meg mert sem a fogszáma, sem a fogkiképzése (váltott) sem a fogszöge (pozitív) nem teszi erre igazán alkalmassá. Írtam korábban többször is, hogy a bútorlapvágó nemcsak attól az, hogy sok foga van, hanem mindhárom paraméterét ehhez a feladathoz igazították: sok fog, egyenes-trapéz fogalak, negatív fogszög.
-
MrChris
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #47737 üzenetére
"rezonancia keletkezik a korongban ezért nem lesz teljesen egyenes a vágás." Ez nálunk is általános, nem tudtam mást csinálni, bele kell kalkulálnom egy 1mm-es utóvágást ami már egyenes. Arra nem emlékszem, hogy ez mindig ilyen volt, vagy volt ez jó is. Normális a jelenség? Már volt párszor éleztetve.
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47737 üzenetére
A régi bútorlapokon vastagabb volt a laminált fólia, szerintem az anyaga is tartósabb volt. Ráadásul elképzelhető, hogy idővel az anyag ridegebbé válik és nehezebb lesz szépen vágni. Esetleg már nem tapad úgy a hordozó anyaghoz... De nem valószínű, hogy ebből teherautónyi tételed van
-
MrChris
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #47732 üzenetére
Marokanya. Markolatban elkajszul a betét... Ja, ezen is gondolkodtam, csak nincs hegesztőnk, se tapasztat. Pedig egy hosszított anyára ráheftölnénk valami fogantyút... csak akkor megint egy újabb aprósággal lehet szórakozni... Aszem marad 100-200ft-ért a 'hagyományos' végül is filléres marokanyák.
-
generatoros
tag
válasz
SchumiBácsi #47729 üzenetére
powertbelt-nél minden más cég olcsóbb.
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47626 üzenetére
"Ha jól emlékszek pont te mutattál egy Freud kollekciót, ami olyan szépen zenélt a gyári sikítása után, szóval nem értem a problémát."
A milyen problémát? Hogy miért szaggatta a gyári lap? (már megint hiányosan fogalmazol: melyik fűrészednek a gyári lapja??) Feltételezem a GTS 10 gyári lapjáról beszélsz, és ha így van, én nem értem a problémádat. Az egy fához való hosszvágó lap és én fát vágtam a Freud hosszvágójával is, ekkor beszéltem a "zenés" különségről, nem bútorlap esetén.
Igen, én voltam, ebban a posztban. Abból a kollekcióból az egyik egy bútorlap vágásához való lap volt, és akkor és azóta legalább 2x írtam le hogy bútorlaphoz bútorlapvágó lapot vegyél. Ne egyszerűen sűrű fogazású lapot, hanem bútorlapvágót. Ami éppen véletlenül sűrű fogazású is, de a fogalak (egyenes-trapéz) és a fogszög (negatív) ugyanannyira fontos. Az nem fogja szaggatni a bútorlapodat.
De ezt is linkeltem már, ebből is kiderülhetett volna számodra hogy egy 24 fogas, váltottfogú lap tépni fogja.
"A platólemez meg olyan rétegelt, aminek egyik oldalán van egy csúszásmentes bevonat, a másikon meg egy sima bevonat." - tudom, hiszen ezt is írtam neked, hogy építettem ilyen anyagból gépet. Gondolom nem koloniál szekrénysort gyártasz belőle. és nem heti 20 táblát szeletelsz fel. Vagy igen? Ne agyalj már annyit hogy mivel vágd el, meg hogy nem találsz lapot amihez le van írva hogy PLATÓLEMEZ VÁGÁSÁRA. Nem lesz ilyen. Én speciel egy kis Bosch kézi fűrész gyári lapjával vágtam fel a nagyját, arra pont jó volt. Szaggatta kicsit de kit érdekelt - gép lett belőle, nem az angol királynőnek kávézóasztal. Ha te meg szépen akarod vágni (mégis mi lesz belőle hogy ennyiszer említed meg a vágását?) , ott a merülőd + síned, de akár a bútorlapvágó lap is. Csak én azokat sajnálnám erre, a platólemeznek az egyik oldala nemcsak sima, de elég kemény is -> nem tudom mennyit venne ki az éléből a fűrészlapoknak. Mivel egy ilyen platólemez kurva nagy táblában jön (1250x2500) sztem a merülőddel fogod szeretni felszeletelni, legalábbis a nagyja méreteket. És ha jól emlékszem írtam erre is, hogy erre a célra meg vegyél egy legsz*rabb (legolcsóbb) lapot. Véletlenül se azokat használd amit linkeltél - egy 14 vagy 17(!) ezer forintos lapot.
"itt is kezdem átlátni .... mert ennyi utánajárással " - úgy érted, egyszer végre elhiszed amit leírunk
Tehát még egyszer: Nem sűrű fogú, hanem b-ú-t-o-r-l-a-p-v-á-g-ó. Ezzel nem lősz mellé.
Amit te linkeltél Bosch lapot, sűrű fogú de váltottfogas, a fogszögről sincs infó rajta. Sokkal szebben fogja vágni a bútorlapot mint a 24 fogas, de nem olyan szépen mint egy erre tervezett lap, hidd el.
A kézi (merülőfűrészedbe) meg nem tudom minek veszel egyelőre bármilyen lapot. Kipróbáltad már a hozzáadott 48 fogas Makitát?? Ugyan told már végig lszi egy bútorlapon. Én megtettem már, bútorlapon ugyan csak próbából mert én nem szeretem ezt az anyagot. De borotvaéles lett a vágásnyom. Ki kéne próbálnod neked is.
Amúgy jól néz ki az a gyúrós gép, gratula! Tudsz te tervezni meg úgy néz ki kivitelezni is. Akkor már csak a fogalmazáson kell javítani. 2x kevesebbet de pontosabban, hogy ne kelljen annyit visszakérdezni
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47590 üzenetére
"Amúgy ha valaki most vesz hasonló asztali fűrészt a hasítóék az első amit nézzen meg. ,,,, így kézzel szépen el lehetett mozdítani."
Egyem a zúzmarádat
Neked meg nem ártana elolvasni a kezelésit (magyar | 225. oldal, vagy itt a fizikai 23. oldal), vagy elhinned nekem hogy ez normális. Ember, ezért találták ki! Hogy ha nűtot vágsz, ne kelljen kiszedni a helyéről, csavarokkal ba**akodni. De ha nekem, vagy akár a kezelésinek nem hiszel (ez mostanában gyakran előfordul, mert úgy érzem esetedben a devnullba írogatok), egy művelt nyugati embernek igen?
https://youtu.be/hglCxFQ_Umg?t=406
Fűrészlapokhoz már nincs hozzáfűznivalóm. Téptem már eleget ezügyben a billentyűzetem. De hogy 80 fogassal pl nem akarnék tömörfát hosszvágni asztali fűrészen, az is biztos (lehet vele, csak nem akarnék). De majd megtapasztalsz sokmindent, ha az lesz az egyetlen fűrészlapod hozzá.
nullpoint, #47591: "Vastagsága a fűrész által vágott rés szélességénél kb. 0,5 mm-rel nagyobb. " Hogymi??
Én pont hogy azt olvasom mindenhol (de itt esetünkben egy Bosch GTS 10 XC-ről van szó, szóval a saját kezelésijéban, ld a linket feljebb) hogy amit fent ír, az a teljes vágási szélessség, a "kerf" (fogszélesség) , nos attól pont hogy keskenyebbnek kellene lennie! Amitől legyen vastagabb, az a fűrészlap "teste". A GTS10XC-nél ez 2.3mm, ez e legtőbb ezen a gépen használatos lap testéhez (2mm) pont jó. Szerintem ez itt - értő olvasás esetén - nagyon félre van írva.
Aztán nekem ez sem tetszik annyira: "ha a vágási magasság a 30mm-t nem haladja meg, hasítóék nélkül is használhatók." A 29mm vastag tölgyfa deszkát is remekül a képembe vagy a hasamba vághatja ék nélkül. Itt most egy szándékos (hajmeresztő, idióta, ki-ki pártállás szerint húzza alá a megfelelőt) "kicback" bemutató, ez sem vastagabb 30mm-nél. De a kicbak az kicback, 30mm alatt is:
https://youtu.be/u7sRrC2Jpp4?t=146
(videót az elejétől is érdemes/kell nézni, gondolom minndenki magától is tudja, de azért leírom és a mókus is a videó elején: meg ne próbálja ezt akárki is otthon!)
-
Soká
senior tag
válasz
"Lehet hogy túl van gondolva megint, de nem fogok a gyári koronggal se kísérletezni se tönkretenni egy esetleg nem neki való anyaggal - nincs kedvem hozzá."
Használnod kellene a gépet, mert ez az elméleti hozzáállás - bármennyire előrelátó, gondos és alapos akar lenni - csak bevisz az erdőbe. A géphez adott körfűrészlapot nem fogod tönkretenni. Pont fordítva van, esetleg a munkadarabot teszed vele "tönkre", ha nem vág jól a fűrészlap. Te csak azzal teheted tönkre a meglévő lapot, ha téglát, vasat tolsz neki. A mesterséges anyagok, laminátumok pedig gyorsabban fogyasztják a kés élét, ezt tudomásul kell venni.
Tényleg hidd el, az a legjobb ha vágsz a géppel és saját gyakorlati tapasztalatot szerzel, nem könyvből összeszemezgetett vélt kétségeket próbálsz kivédeni azzal, hogy mindenből a legideálisabbat keresgéled. Vágj vele és utána nézd meg a vágás nyomát. Rögtön látni fogod, hogy mi az eredmény és Te magad fogod eldönteni, hogy annál kell-e jobb neked vagy sem.Amatőr fotósoknál látom, hogy olvassák a szakirodalmat és a végén rájönnek, hogy nekik csak a legdrágább kütyü felelne meg, miközben tök mindegy, hogy milyen géppel fotóznak, mert valójában fotografálni nem tudnak, de abban reménykednek, hogy ha műszakilag perfekt a cuccuk, akkor a kép is jó lesz.
Bízz a saját szemedben, ne arra építs, hogy ha a legdrágábbat vettem meg, akkor az csak jó lehet, legalábbis nem én vagyok a hibás ha valami nem jó.Azt érezned kell, hogy egy nagyüzemben, ahol naponta 100 táblát dolgoznak fel, esetleg számít, hogy a jobb lappal 105-öt képesek elvágni, de hidd el, nálad az is szuper jó lesz ha 50 megy. Mások a mércék üzemi körülmények között és más egy kis műhelyben. Nekik fontos, hogy a vágáskép mondjuk olyan legyen, ami után nem kell külön ember arra, hogy húzzon kettőt a csiszolóvászonnal, de nálad ez nem gond, mert eleve nem fogod tudni századmm-s tűréssel tolni a lapot egy kicsinyke asztalon.
Van faanyagod otthon? Van hulladék bútorlapod? Azokat kellene vagdosni és megnézni az eredményt.
-
nullpoint
őstag
válasz
Érdemes megnézni, ha van lehetőség lemérni, hogy mennyi anyag van a fog munkavégző részén. Minél vastagabb, annál többször lehet élezni, vannak lapok amiknek ugyan megvan az adott célra a formájuk, de kevés a vidia, vagy gyémánt, és ezért kevesebbszer élezhető és hamarabb kell venned másikat. Jó példa erre az élzárógépekhez gyárilag adott, döntő többségében "demo" élmarókések amikkel átlagosan tíz kilométert lehet marni, és két alkalommal élezhető mert olyan kevés rajta a gyémánt. Összehasonlításképpen egy kis szabászat olyan száz kilómétert zár egy évben.
Az a hasítóék ha nem szélesebb atárcsánál akkor nem túl jó, mondjuk a hátulról való fűrészlapérintést megakadályozza, az is valami, de még nem az igazi ha fát vágsz.
Hasítóékről:
Zsarnai Szilárd Faipari Gépismeret kiadásból írom ki.A visszasodrás megakadályozására szolgáló hasítóéket közvetlenül a fűrésztárcsa mögé szerelik fel. A befogott fűrésztárcsa, átmérőjének megfelelően, vízszintes és függőlegesen is szabályozható. Vastagsága a fűrész által vágott rés szélességénél kb. 0,5 mm-rel nagyobb. A fűrésztárcsa és a hasítóék közötti távolság 10...20mm. 150mm-nél kisebb átmérőjű fűrésztárcsák, ha a vágási magasság a 30mm-t nem haladja meg, hasítóék nélkül is használhatók.
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #47574 üzenetére
Egy lappal nem fogsz mindent elvégezni, nem hiába van egy valamire való asztalos műhelyben legalább 3-5féle lap az egyes anyagokhoz.
-
nullpoint
őstag
válasz
A jó minőségű késre szükség van, hiába ágálnak ellene a laikusok, ne foglalkozz velük, vedd meg az igényeidnek legmegfelelőbbet. Persze nem mindig a csillagászati ár a legjobb.
Élezőüzemeket érdemes meglátogatni, megkérdezni hogy egy-egy feladatra melyik a legalkalmasabb forgácsolószerszám, ők ráadásul közvetlen a felhasználóktól kapják a visszajelzéseket, ez is a tudásbázis alapja lehet.
Az már más kérdés hogy vannak-e márkára szerződve, de nem feltétlenül kell azt megvenni, elég ha tudod mi a legmegfelelőbb kialakítás a feladatra. -
pali923
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #47570 üzenetére
Vigyázz, ez Felder! Megtudtuk, hogy az az egész cég egy nagy sz@r, meg amit gyártanak, az is!
-
Soká
senior tag
válasz
Te ugye elméleti matematikus vagy? De legalábbis biokémikus, aki egyedül maradt otthon és főzni próbál a négyjegyű függvénytáblázatból.
Azt javasolnám, hogy ha a munkavédelmen túl vagy (mert az tényleg fontos), akkor fejezd be az elméleti asztaloskodást és a gépeddel készíts végre egy sámlit vagy nem tudom mit. Ha azzal készen vagy, akkor gondolkozz el, hogy még mindig a lapszabász lap megvétele a legégetőbb feladatod.
Nem vagyok egy autós ember, de kb. ahhoz hasonlít a dolog, mintha megvettél volna egy Daciat, ami ott áll a garázsban 0 km-rel és Te a Pirelli versenygumi katalógusát lapozod elmélyülten. -
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #47572 üzenetére
Mi indokolja, hogy egy lapszabászgépre való drága lapot használj egy közel barkács kis gépen?
Egy ilyen kategóriás lapot egyébként olcsóbban is megkapsz itthon....ha onnan rendelnéd amit linkeltél. -
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #47570 üzenetére
Milyen gépre akarod ezt rakni?
-
jimy_l
tag
válasz
SchumiBácsi #47562 üzenetére
Ecce szívesen viszlek motoron, na ott megtudhatod, hogy fúj a szél 300Km/h óránál.
-
thomgrande
tag
válasz
SchumiBácsi #47563 üzenetére
Utolsó kérdésedre ott a válasz a hozzászólásomban amire válaszoltál.
-
thomgrande
tag
válasz
SchumiBácsi #47543 üzenetére
A hasítóéknek sztem annyi a szerepe hogy ha új méretű lap jön akkor sztem őt is újra be kell állítani.
Ezt még át kéne gondolni. Bár nem tudom neked mit jelent a beállítás. -
yooccoo
aktív tag
válasz
csak az a baj, hogy ha elosztod és szűkíted a csövet, attól nem fog a szívásteljesítmény megnőni ...
-
pacman_123
tag
válasz
Ezt a 300km/h-t akkor sem értettem, hogy jött ki, meg most se. Annyi a különbség, hogy most már meg kell kérdezzem
Nekem a nagy elszívóm egy 1100W-os, saját építésű elszívó. Sokkal nagyobb lapátokkal, mint amik abban vannak, mint amit kinéztél (Scheppach pl). Ezek itt nem a végleges állapotot mutatják, de a lapátok 9cm magasak, és az átmérő pedig 30 cm:
[kép]
[kép]Ennek a torkolatánál (!) mértem 124km/h szélsebességet, egy kölcsön mérővel. De mivel nem a torkolat szív, ez csak egy viszonyítási pont. A torkolattól ment egy 100-as PU cső a leválasztóig (egy nagy Thien-Baffle -ig), abból pedig szintén 100-as PU cső megy az akármilyen szerszámig. Nos a leválasztó és az összesen 3m-nyi bordázott PU cső annyit ront a sebességen, hogy a végén a torkolatnál már csak 60km/h-t mértem. És ugye itt szívsz. Nem tudom hogy lesz itt 300km/h a szélsebesség.
Nem a szélsebességtől kell félned, hanem attól hogy ezekkel a szűkítésekkel - főleg úgy ahogy írtad hogy az épp nem működő szerszámok felé is szívnál- annyira lerontod a hatásfokot, hogy az amit ahhoz az elszívóhóz terveztek (nagy légtömeg, SOK forgácshoz) elvész. Nem nem fog szívni, mert fog, csak szarul ... Nem roppantott volna össze a nagy elszívó sem semmit, mert ahhoz nagy vákum kell, az meg ezeknek pont nincs - nem erre tervezték őket. De ezt akkor is leírtam, most is, de vhogy ezeket a sorokat nem akarod elolvasni. Ragaszkodsz vmi számadatokból táplálkozó, de gyakorlati tapasztalattal meg nem támogatott elmélethez. Szíved joga. De akkor mi minek válaszolunk?
"A fűrészr be se kapcsolta érte. Most az is hülye?"
Azt senki nem állította, hogy az aki fűrész nélkül csinálja, az "hülye". Csak hogy a bonyolultabb utat járja be. És én arra írom hogy szivatja magát az, aki 2 út közül a bonyolultabbat járja be. De lehet hogy én már egyszerűen csak öreg vagyok, lassan jön a B-oldal, ezért szeretem a feladathoz a legyszerűbb módszert választani.
Én is szeretem a Dremel és tsai gépeket, van Dremel is meg a klónja (Handy) is, rengeteg marószárral, kiegészítővel. De meg se fordulna a fejemben erre a feladatra használni. Érted .. a feladat az hogy passzosan legyen meg a fűrészlap helye a betétben. Ezt nem maga a fűrészlap tudja magának a legjobban/leggyorsabban kivágni?? Szerintem de. Utána persze, ha akarsz a hasítóéknek is helyet, azt ki kell utólag vágni. Dekopírral, Dremellel, amivel akarod, ott már nem a szépség meg a passzosság a lényeg - de az elsődleges feladatra nem azok a jók.
Amíg te a Dremel meg a vezetője meg a marószára beállításaival bíbelődsz, én - kis túlzással - már megcsináltam a betétet és használom is.
De mondom, ettől még úgy csinálod ahogy akarod, én csak leírtam a véleményem.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Olvasni tudsz? Azt írtam, hogy elképesztő. nem írtam olyat, hogy nem tetszik, vagy hogy bajom lenne veled és biztos nem hülyéztem le senkit. Egyszerűen csak megdöbbent mennyi felesleges problémát generálsz magadnak azzal, hogy figyelmen kívül hagyod (vagy átértelmezed) amiket írnak neked és olyan problémákon rugózol melyek nem léteznek. Úgy vágod ki az zéró-inzertedet ahogy jónak látod, meg felőlem kiszámíthatsz hangsebesség feletti légmozgást is az elszívóhoz, nekem nem fáj.
-
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47529 üzenetére
minek is kell a pontos vágás a hasítóék helyére? gondold ezt újra.
már eddig is elképesztő volt ez az Odüsszea amit magadnak generálsz a korongokkal, meg a 300 km/h-s szívóoldali légsebességgel, most meg ez az insert készítés Dremellel.
nagyon kiváncsian várom hova tudod ezt még fokozni... -
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47527 üzenetére
"lötyög a sínen" - Beállítható a lötyögés és be is kell.
"A gumicsík is egyből feltűnt hogy útban lesz" - az nem "útban" van hanem direkt szélesebb az elején, hogy a fűrészlappal az első vágáskor (nem is kell ekkor fát vágnod vele) vágd méretre. Onnatól mutatja majd pontosan a vágás vonalát (ez az amit nagyon szeretni fogsz).
"vezetés útján meg a fűrész helye." - csatlakoznék Sokához, nettó önszivatást csinálsz így. Mitől nem egyszerűbb a nagyját helyére betéve, lerögzítve, működés közben alulról felfelé mozgatva a fűrészlapot kivágni, ahogy kb mindenki csinálja (linkeltem csomó videót)? Nem vágom, hogy miért Dremellel vágnád. De csináld ahogy jól esik
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47522 üzenetére
"de a kivágást dremellel oldom meg"
Szerintem Te szereted szívatni magadat
Jó, tudom, ha az embernek nincsen rutinja, akkor némi kreativitást színlelve, előszeretettel bonyolít meg mindent.
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47520 üzenetére
"Zero clearance" készítések, Bosch GTS 10 XC-hez. Szemezgess. De a lényegre ráéreztél, hasítóék le, vezetővel és kézzel leszorítva vagy valamivel még lesúlyozva alulról megvágod.
A Makita (jól emlékszem ő lett a befutó?) merülőnél majd figyelj, első vágásnál "megvágod" a gumicsíkot, utána lesz pontos. Valamint tolómérővel ellenőrizd hogy gyárilag párhuzamos-e a fűrészlap a talpon futó núthoz képest! Ha nem, rettentő csúnya dolgot fog művelni az első vágáskor. Én egy DeWALT merülőnél szembesültem vele egyszer, a párhuzamossághoz semmi köze nem volt, de a fene se gondolta volna hogy ezt egy DeWALT-nál ellenőrizni kellhet - meg is lett az eredménye. Anno találtam egy Makita SP6000-es videót, ahol ezt mutatták meg hogyan kell beállítani, most persze sehogy sem lelem. Talán egy lengyel nyelvű videó volt,. De sztem megtalálod a csavarokat, amit fel kell lazítani. Gondolom ez is attól függ, hogy pénteken céges party után befüvezve szerelték össze, vagy hétfőn, frissen, kipihenten.
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47520 üzenetére
A hasítóéket vedd le a vágás erejéig, de utána egy kézi szerszámmal csináld meg a hasítóék helyét is. (vagy a géppel úgy, hogy kiemeled és előrébb húzod az inzertet és rögzíted ideiglenesen.
Néha nem baj ha néven nevezed a "gyerekeket" mert én már nem emlékszem, hogy végül milyen merülőt vettél... -
thomgrande
tag
válasz
SchumiBácsi #47507 üzenetére
A bútorlapos korongot én nem használnám a lami parkettára. Sűrű vendég leszel az élezőnél.
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47452 üzenetére
Oké, köszönöm, így azért már érthetőbb a dolog. Én azt hittem, hogy valami nagyobb, belsőépítészeti munkát akarsz csinálni, ahol a helyszínen kell szabni-varrni a táblákból.
Nem akarlak meggyőzni, csak mondom, hogy ha a saját környezeted építése-szépítése a cél, akkor azért a fában történő gondolkodás sok tekintetben jobb lenne. Persze, fával dolgozni, nem feltétlenül tiszta és száraz érzés, ismerni kell a fát, a technológiákat, a lehetőségeket, a bútorlap jóval csekélyebb szakmai jártasságot igényel, elsősorban azt kell megtanulni, hogy az éleket miként kezelje és zárja jól az ember, a többi már megy "magától". Minden esetre, a gépek, amiket vettél, azok alkalmasak a fával történő munkára. Sőt, inkább arra valók mint bútorlapra.
Szerintem menet közben sokat fog még változni az elképzelésed ezekről a munkákról.
Hangdoboz érdekes téma. Én is csináltam magamnak.
-
kapu2006
tag
válasz
SchumiBácsi #47452 üzenetére
SchumiBácsi!
Szeretném megkérdezni, hány éves vagy? Ha nem titok. :-) -
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47450 üzenetére
"Nincs ebben semmi bonyolult."
Neked nincs, mert Te ezen pörögsz.
De nekem a kb. 30 hozzászólásodból például még mindig nem tiszta, hogy egyáltalán mi a csudát akarsz csinálni?
Nem utcát és házszámot kérek vagy a megrendelő nevét, csak annyit, hogy mi a francot is jelent a Te szóhasználatodban például a "legutóbbi építmény"?
Biztosan figyelmetlenül olvastam, de nekem még az sem tiszta, hogy saját műhelyben dolgoznál vagy terepen?Szerintem Pacman már leírta elég egyértelműen, hogy mire lenne szükséged, de lehet, hogy mást szeretnél hallani...
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47440 üzenetére
Hát, én már régen elvesztettem a fonalat, de kíváncsian várom a tapasztalataidat, mert őszintén szólva eddig mindent másképpen csináltál, mint mondjuk én. De mivel már az anyagválasztásban is, hiszen míg a többség talán fával kíván dolgozni amikor összerak magának egy kisebb műhelyt, te viszont eleve házi lapszabászatban gondolkodtál.
Tényleg kíváncsi leszek a tapasztalataidra, mert én mióta ezzel foglalkozom, jellemzően azt tapasztaltam, hogy a táblák darabolását jobb lapszabászatra bízni, még akkor is, (sőt talán főleg akkor) ha egész táblában gondolkodom.
Persze, nem tudom, hogy te végül mit is akarsz kivitelezni? Nyilván van olyan helyzet, amikor nem lehet előre méretre vágatni mindent, főleg ha nem önálló bútort készítesz, hanem valamilyen beépített jellegű belsőépítészeti cuccot.
Tényleg kíváncsi leszek a tapasztalataidra.
Ha jól értem, jó gépeket vettél, azzal nem lesz baj, kérdés, hogy tudod-e azt az elvárt minőséget produkálni velük, amit a bútorlap vágása megkíván. -
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47430 üzenetére
ezt a hibát elkövettem én is, hogy összekevertem a dolgokat, értsd porszívó vs elszívó.
javaslom olvasd el megint amit pacman_123 írt itt.az elszívónál nem számít a vákum mivel az egy folyamatos, nagy mennyiségű légáramot hivatott fentartani.
a porszívó pedig kis mennyiségű levegőt mozgat, nagy vákummal.a hanggal foglalkozni meg - szerintem - teljesen felesleges, mivel a légszűrőmaszk és a fülvédő használatának alapnak kell(ene) lennie minden gép használatakor.
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47425 üzenetére
Hmmm ... jajjjh ... feladom. Én azt hiszem leírtam mindent, szerintem logikusan. A többit rádbízom.
"Mi van akkor ha mindhárom gép egyszerre be van kötve a nagy forgácselszívóra és az üzemen kívüli gépen is megy az elszívás? Az asztali fűrész szívócsonkja az mekkora?"
Miért akarnál üzemen kívüli gépet elszívni? Vagy egyszerre egy szerszámot szívsz el, vagy lezárod home made elosztóval a nem használatos csatornákat, vagy nézed hogy hova tűnik az elszívás kétharmada. Vagy úgy érted, hogy a levegő "tudja", hogy a nem használt csatornán nem kell áramolnia, ott magától megáll?
Továbbra is állítom, hogy 100mm-es elszívócsövet nem (N. E. M. !) szűkítünk le 35mm-re, neked meg ilyen gépeid lesznek (egyelőre, ha nem titkolsz még valamit
) 35mm-es elszívócsövel elszívót, aszinkron ("csendes") motorral meg nemigen árulnak. Nem véletlenül. Az aszinkron motoros elszívók kis fordulatúak a porszívók motorjához képest (~2800 rpm). "Csendesek", cserébe (a porszívóhoz képest) kurva nagy lapátú turbinákat hajtanak meg -> ha nem így lenne nem szívnának el semmit -> viazont innentől már kevésbé csendesek. Volt erről egy videóm régen, ugyanolyan távból egy aszinkron motoros elszívót, meg egy porszívó hangosságát mértem. Majd ha megtalálom feltöltöm és elküldöm neked. A gép amit elszívsz (asztali vagy merülőfűrész, vagy felsőmaró ) bőven elnyomja az elszívód hangját, főleg mikor fűrészelsz/marsz is velük, és az néha megesik egy ilyen szerszámmal
A kefés motorok (porszívó) meg 20.000-et pörögnek, pöttöm turbinát meghajtva. Ezért hangosak (sivítanak), de cserébe nagy vákumot adnak a 35mm-es elszívócsövön, kis légszállítással. És igen, több a felvett teljesítményük is.
Amúgy Trabanttal is végigmehetsz a Dakar ralin, ha a szerelők a kamionon jó sok pót-Trabantot visznek utánad. Egyszercsak végigérsz, és a szervezők addig nem fújják le a versenyt amíg célba nem érsz vagy fel nem adod.
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47412 üzenetére
Egy 100mm szívócsöves elszívó egy 35-40mm szívócsatlakozóra szűkítve? Az minden lesz csak nem hatékony. Nem jó ötlet.
Az ilyen elszívó sok levegőt mozgat meg, kevés vákummal. Ez sok forgácsot termelő gépekre jó, pl gyalugépekhez, nagyobb szalagfűrészekhez - úgy általában olyan géphez aminek eleve nagy az elszívó csatlakozója. Plusz úgy, hogy nem szűkíted le (jelentősen) a csövét. Gondolj bele mi történik, ha 100mm-t lecsökkentesz 40-re. Több mint hatodára csökken a szívófelület, gyakorlatilag "befogod" a szívócső száját.
A merülőfűrészednek, a GTS10-nek, egy felsőmarónak az elszívócsatlakozója kicsi, általában 35mm-es. Azokhoz én egy sima porszívót, porleválasztóval (ciklon vagy Thien-Baffle elven működő) javasolnék. Olyan porszívó lenne hasznos, amiről indíthatod a szerszámaidat is (master/slave kapcsolós).
Én most már 4 éve nyúzok egy OBI-s "sajátmárkás" porszívót (NTS 25). Erről indul jópár szerszám, amit éppen elszív (2400W felsőmaró, 2100W asztali fűrész, 1300W merülőfűrész, 400W excentercsiszoló) A kezdetekkor még nem akartam elhinni, hogy jó 5let a porleválasztó. Aztán amikor állandóan eltömődött a szűrő és elkezdett elég hamar "kínlódni" a porszívó, és nagyon gyakran kellett a kicsi tartályt üríteni, plusz kifújni kompresszorral a szűrőt: építettem hozzá egy ciklonos leválasztót, fahordóval. Ezzel töredékére csökken a porszívóba jutó por, gyakorlatilag csak a nagyon finom porból jut át egy kevés. Átlagos barkácshasználat mellett csak 2-3 havonta nézek rá a szűrőre, addigra érik meg a kompresszoros takarítása.
Olyan (olyasmi) teljesítményű elszívóm, amit linkeltél nekem is van (saját építésű falapátos turbinával, + Thien-Baffle leválasztással, 100l-es "fahordóval") és a kombinált gyalumhoz illetve a szalagfűrészemhez használom. Kipróbáltam amúgy a porszívót is a gyaluhoz. Hát, elég vicces eredményt hozott - ott ugye fordítva ment, nem szűkítettem hanem 35mm-t "bővítettem" fel 100mm-re. Ez sem jó 5let. Főleg ha széles anyagot gyalulsz, a nagy forgács előbb utőbb az elszívótorokban marad. Nem véletlenül 100mm az elszívócsatlakozás, ahogy a merülődön sem véletlenül 35mm-es.
De ha nincs kedved ennyi időt beleinvesztálni, itt egy szép példa szinte a háztartásban fellelhető anyagokból épített, minimál költségvetésű porleválasztásra, ez itt éppen Thien-Baffle elvű. Az eredmény magáért beszél, mennyi por ment a leválasztóba, és mennyi a porszívóba: Kíméled a porszívó motorját is, a szűrőjét is. A videót az izgalmas részhez tekertem, ahol már a működést és hatékonyságot mutatja be, korábban képeken mutatja az elkészültét. És a vesédet sem kell eladnod, hogy megvedd az anyagokat hozzá
https://youtu.be/EOKUBxkHtwE?t=241
Vagy ha ennyit sem akarsz időben rákölteni, a Festool szépen kiszolgál, itt csak a zsebedbe kell kissé mélyebben belenyúlni. Ez itt csak a leválasztójuk, ehhez még jön a porszívó ára is:
https://www.festool.hu/g%C3%A9peink/elsz%C3%ADv%C3%A1s/porlev%C3%A1laszt%C3%B3/204083---ct-va-20
Nemtom a profi fórumtársak közül használja-e valaki. Én még csak videós elemzést láttam róla.
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #47340 üzenetére
Csiszoló
1960_siarex_tepozaras_iv_p80-p240/Fólia eltávolítására pedig a szinlőpenge való.
https://www.google.com/search?q=színlőpenge&client=ms-android-xiaomi-rev2&prmd=imvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwicodLV1pHgAhWolYsKHbtoAm8Q_AUoAXoECAwQAQ&biw=360&bih=577 -
kapu2006
tag
válasz
Ne haragudj, de már csak megkérdezem.
Te a Wolfcraft reklámembere vagy?
Napok óta Wolfcraft dömping van az asztalosok fórumán.
Ezek a termékek nagyon drága barkácsholmik. Nem igazán profi szerszámok. -
serfozotibi
csendes tag
válasz
Nos, én az élzárás fölöslegét egy kézigyalu késével szoktam “letolni”, ami persze vissza van kicsit köszörülve, hogy ne kapjon bele a bútorlapba, valamint a sarkai is le vannak csorbítva, különben karcol. Persze lehet sniccerrel is, de szerintem az hosszútávon kínlódás, meg ha kicsit nem úgy tartod belevág a lapba. Hidd el ha egyszer megtanulod gyalukéssel csinálni, többé le sem akarod majd tenni.
Ezek után csiszolással finomítom az élt. Erre az általad “komolyabb kivitelű egér”-nek nevezett csiszolótalpat használom hosszú ideje, amire 150-es vagy 200-as csiszolóvásznat erősítek, szerintem fontos hogy vászon legyen, mert a papír gyorsabban kopik, ráadásul beszabdalja a bútorlap éle, így egyre kevésbé csiszol, szóval csak káromkodva dobálom a hátam mögé.
Egyébként van olyan kisegerem is, próbáltam azzal is csiszolni, de szerintem túl kicsi, nem esik kézre. Valamint van olyan gipszkarton csiszolótalpam is, ami a fogantyús kialakítása miatt, szerintem szintén nem jó választás, persze lehet hogy a te kezednek épp az tetszik majd. Van egy mozdulat ami idővel belerögzül az emberbe, én párszor meghúzom odavissza az élt, úgy hogy egyszer balra, másszor pedig jobbra billentve tartom a csiszolót. Ezáltal gömbölyítem az élt, hogy ne vágjon.
Remélem tudtam segíteni. -
indianjoe23
csendes tag
válasz
SchumiBácsi #47328 üzenetére
Szia!
Én ilyet vettem. Nem lenne rossz, csak nem tudtam beállítani, hogy a furatok középpontjai egy 18 mm-es búrorlapnál, pont 9 mm-nél legyenek. Amúgy jól lehet használni.
https://profibarkacs.hu/Wolfcraft-Univerzalis-fatiplizo-sablon-60-cm -
serfozotibi
csendes tag
válasz
SchumiBácsi #47309 üzenetére
-
jimy_l
tag
válasz
-
kavalkád
senior tag
válasz
táblaközépen egyiket sem lehet leszorítani.
-
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi #47307 üzenetére
a Wolfcraft szorító probléma nem igazi probléma. amikor ilyet csinál csak meg kell húzni a sárga kart egyszer és helyre áll a rend. a tiplizője viszont pénzkidobás. sőt, bármelyik tipliző amit nem lehet az anyaghoz rögzíteni a fúrás idejére, hanem kézzel kell megtartani. nekem ez vált be, nem tökéletes, de fényévekkel jobb mint a WC termék.
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #47281 üzenetére
100 lami táblát kibír nagyjából és táblánként 20-40fm vágás szokott lenni. Sok tényezős amit kérdeztél nem kell ennyire belemerülni. Az sem mindegy ki élezi milyen és hány féle koronggal. Az élvédő bevonatról pedig még szó sem esett, ami gyárilag rajta ezért a gyári élezzéssel sokkal több lapot lehet levágni.
-
jimy_l
tag
válasz
4-6 hónap.
-
kavalkád
senior tag
válasz
a fát kell vágni, nem a métert.
-
jimy_l
tag
válasz
SchumiBácsi #47259 üzenetére
Pilana 81-20 WZ
450x4x30 72WZEbből van kettő, hogy élezés miatt ne legyen kiesés. Amíg a gyári szögekre tudják élezni, addig nagy baj nem lehet.
-
epmd
tag
válasz
SchumiBácsi #47252 üzenetére
Kezdesz elveszni a részletekben.Menj el a Boronkayhoz és rögtön a kezedbe fogják adni a megfelelő lapokat a munkáidhoz.
-
jimy_l
tag
válasz
Hát, én pont lesz@rom mit mivel kell vágni.
Bútorlapot úgy sem tudok elővágó nélkül szépen vágni.
A pozdorját, meg a rétegeltet, az MDF-et, a HDF-et, és a fát is ugyan azzal vágom, keresztül kasul.
Ezeket meg szépen vágja a lap.
Még lápaszabászaton is csak azért cserélnek lapot, ha nem bútorlap jön, hogy megmaradjon az élesebb lap a bútorlaphoz. Ezt látom mert amikor natúr pozdorját vágatok mindig lapot cserélnek. Mondván erre a kopottabb is jó. Úgy, hogy a sok elmélet amit erre ki agyaltak, megfő a gyakorlat konyhájában. -
pali923
aktív tag
válasz
Ez csak az én elméletem, de lehet, hogy igaz: a faforgácslapok nyilván faforgácsból vannak, de állítólag kender,, meg ki tudja még mi van bennük. Mivel ez lazább is, mint pl. a keményfák, talán még a fenyőnél is, ezért azt gyanítom, hogy a műanyag bevonat, és esetleg a benne levő ragasztó az, ami miatt más fűrészlapot igényelnek. A bútorlapok eszik a fűrészek élét, nem mindegy, mivel vágod. Nem beszélve a kipattogott vágásnyomról.
-
pali923
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #47217 üzenetére
Ezen az oldalon van egy csomó katalógus, ott vannak a Freud fűrészlapok, de vannak Pilanák is. Ha nem tudsz angolul, az ábrák alapján akkor is tudni fogod, hogy mit szeretnél, és ott vannak a cikkszámok is. Én is így választottam lapokat, aztán megvettem a boltban a cikkszámok alapján.
-
válasz
SchumiBácsi #47194 üzenetére
Mivel nem jött válasz próbálok én keresni fűrészlapot.
Találtam is jó párat kérdés alkalmasak e arra amire szánom őket:
160mm kézifűrészbe hossz és keresztvágásra. Írja még többek között a rétegelt lemezt. A platólemez is rétegelt, viszont bevonatos. Árt neki?
250mm asztali fűrészbe hossz és keresztvágásra. Ugyanaz mint a fenti csak nagyobb átmérő. Itt is szempont a platólemez vágása.
160mm kézifűrészbe bármilyen bútorlaphoz Alu nem szempont, az csak úgy ott van.
250mm asztali fűrészbe bármilyen bútorlaphoz
250mm asztali fűrészbe bármilyen bútorlaphoz zajcsillapított.
Érdemes zajcsillapított korongot venni? Mennyivel lesz halkabb?
Ezek voltak úgymond a "célkorongok"
Van viszont két érdekes korong, ami lehet kezdésnek megtenné és akkor nem kellene csereberélni anyagváltásnál: 160mm és 250mm
Ez a kettő ha jól értelmezem mindent visz ami nekem jó lenne: deszka, MDF, platólemez, laminált bútorlap és parketta. Valamint az is kérdés hogy bár kézifűrészre teszi mindkettőt, nekem a nagyobbik asztali fűrészbe megy. Ha a tengely átmérő engedi, márpedig engedi akkor jó nem? Vagy azzal a plusz két kis furattal még meg tudják határozni hogy mire mehet fel és mire nem azon kívül hogy nem engedi a tengelyen megforogni vágáskor?
-
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47126 üzenetére
"rendelt e valaki a szóban forgó helyről komolyabb gépet"
Zákány? Sz.outlet? Mert volt ezeken kívül is porondon más shop. Meg aztán csak annyit írtál hogy segítséget kérsz, de azt nem hogy miben
Vélemény róluk, szerintünk melyik a legjobb, egyéb ....?
Szerszamoutlet: lassan közelítek a 7 számjegyű rendeléshez. Megnéztem a history-t: az első rendelésem 2014-ben volt tőlük, az utolsó 2018 májusban, közte még 6 rendelés, nagyjából egyenletesen leosztva időben. Még sosem volt semmilyen rendeléssel bajom, nagyrészüket házhoz szállítva kértem, a legnagyobb darab egy Makita szalagfűrész volt, gond nélkül ideért (akkor még Trans-o-flex szállított). De volt olyan, hogy épp a pesti irodában volt dolgom, így akkorra időzítettem rendelést bolti átvétellel, és a céges szekérrel hazahoztam Miskolcra. A legtöbbet várni asszem egy Makita gyorsdaraboló + extra vágókorongok miatt kellett. Kicsivel több, mint egy naptári hetet. De a legtöbb dolog: 2-3 napon belül ideért, házhoz (Pest->Miskolc). Aztán "komoly gép" még talán egy gérvágó, amit szintén ott vettem. (Metabo KGS 254M). De kék Bosch cuccok is voltak jó páran. Kellékek. Akkus csavarozók. Stb.
Garanciális ügyekről nem tudok beszámolni. Még a 3 évnél régebbi gépeimnél sem. Nem akarnak elromlani ezek a rohadt dögök ....
Tehát: az ÉN véleményem a szerszamoutletről egyértelműen JÓ. Amit amúgy meg lehetett volna találni, tessék használni a keresőt
Nehezítsük a dolgot: linkeljük be Thyeby tapasztalatát (amit szintén meg lehet kereséssel találni). Nem biztos, hogy 5 csillagot adna értékelésnél.
Akkor most jó vagy nem jó a szerszamoutlet?
Továbbmenve, Nézzünk utána Zákánynak is, görgessünk lejjebb, olvassuk el dr.ac posztját. Aztán biztos lesz valaki, aki azt mondja: ezt vagy azt rendeltem már tőlük, meg vagyok elégedve.
Most akkor jó a Zákány, vagy nem jó?
Stb, stb. Arra szeretnék rávilágítani, hogy ITT nem fogsz annyi választ kapni, amiből értékelhető konklúziót tudsz majd levonni. Nem fogsz 100 rossz, 3 jó véleményt kapni, hogy eldönthesd: na innen vagy onnan nem veszek semmit. Szerintem.
"ha már valaki jelezte itt a fórumon"
Jelen -
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47098 üzenetére
A dealerek, azok tudnak segíteni
Sok telefon, email, stb.
Most komcsi, ha itt a fórumon nincs dealer, ki tudna segíteni? De amúgy nehogy Metabo sínt vegyél Makita merülőhöz (ha jól értettem). Én perverz alak vagyok, de ennyire nem ...
Jó, valahol nincs Makita sín ÉPPEN, de akkor mi van? ... majd lesz. Kivárod. Vagy miben segítsünk? Ha mindent egy helyen akarsz megvenni, akkor tovább vársz, ez a megoldás.
-
válasz
SchumiBácsi #47079 üzenetére
Valaki egy kis beszerzési tanáccsal ellátna?
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #46995 üzenetére
"Ha most azt mondjátok hogy a 250k körül menő Bosch is szar akkor én világgá megyek."
Világgá ne menj!
Talán szűkszavúak voltunk. Talán oka, hogy ezerszer leírtam már a fórumba, hogy néhány százezerért senki se reménykedjen menő gépben. Marius Hornberger még a milliós Hammer-t is moddingolta - szóval annyiért még csak a felsőbb kategória belépőszintjénél tartasz. És néha úgy érzem, hogy írhatom én ezt le annak, aki egy-kétszázezret tud gépre szánni? Mit írjak? Hogy ne vegyél semmit? Valami kell. -
pacman_123
tag
válasz
SchumiBácsi #47000 üzenetére
"Ezek szerint sokkal jobb lenne a sima indítás, " - ezt ugye nem írtad komolyan
Nem a csapágy kapja a nagy pofont indulásnál, hanem a fogaskerék áttétel - amit ugye alkalmazni kell kefés motornál, mert ékszíjat mégsem lehet, de 20ezren sem pöröghet egy ilyen fűrészlap. Meg persze (a lágyindítást) nyilván a jobb áramfelvétel miatt is alkalmazzák.
Ne akard kidobni ezt a fícsört, nagyon nem hülye találmány.
-
yooccoo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #46977 üzenetére
elég egyszerű a dolog
minden kereskedő fehérvárról, a makita központból kap árut
ami korábban akciós volt, az már nem rendelhető a korábbi áron, csak az aktuális akciós feltételekkel
általában akkor ennyire olcsó egy termék, ha speciális akció van, mint faipari vásár, karácsonyi akció, stb.
(arról nem beszélek, ha valaki nem magyarországról szerzi be a magyarországon értékesíteni kívánt árut, mert az irtó gusztustalan és addig ütném, amíg mozog) -
yooccoo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #46970 üzenetére
hol lehet máshol? merthogy nem adja el egyik kereskedő a másiknak
-
yooccoo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #46965 üzenetére
sűrűfogú, éles körfűrészlappal kell vágni és kész .. kicsit túl van ez gondolva
-
jimy_l
tag
válasz
SchumiBácsi #46970 üzenetére
Én ilyennel oldottam meg.
Lapszabászaton fillérekért vágnak neked rétegeltet. -
MrChris
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #46969 üzenetére
Nem tudtam milyen kemény a laminált padló, arra gondoltam azt a pár métert kézzel lecsapom, jó kis japán fűrészem bánta, csak azt vettem észre alig haladok. Dekopírral folytattam, azzal azt a néhány métert gazdaságos fűrészlappal is vághatod. Marót kár, pazarlás lenne koptatni.
-
pacman_123
tag
válasz
Nem teljesen világos, miért ragaszkodsz a "topháromhoz"
Tessék keresgélni. Az a Törölt nick én vagyok, korábban írtam már a szürkeimportos sztoriról itt is. Zákányék úgy néz ki nem ebben utaznak. Tudom, nem mindig a legolcsóbb a legolcsóbb, de .... ha belegondolsz hogy netes vásárlásnál ott a 14 napos "garancia" (azaz: ennyi idő alatt visszaküldheted a cuccot és visszakapod a pénzed, mindenféle különleges indok nélkül is), akkor max adminisztratív időt bukhatsz, pénzt nem sokat. Személyesn én egy Makita gérvágó (LS0815FL) esettel tudnám ezt megerősíteni. Megvettem, sikerült egy béna darabot kifognom, plusz nekem konstrukcós hibásnak is tűnt -> úgy döntöttem nem a gariztatást választom, hanem visszaküldtem.
"és a kívánt formát egy maróval érem el?"
Itt megálltam egy pillanatra. Milyen formát? Sok "lóhere" alakú szobát parkettázol? Engem öcsém tanítgatott parkettázni (értsd: parkettázott, én meg segítettem neki). Őt meg a legjobb barátja, aki huszonX éve parkettázik Németországban. De nem emlékszem hogy egyszer is marózni akartak volna bármilyen laminált parkettát. A létező legsza*abb (CrV lapos) fűrésszel vágták a parkettát. De volt hogy dekopírral. Merthogy a vágott él úgyis takarva lesz, nem érdekes a vágás minősége, max a pontossága, egy kicsit. Egyszer egy olyan szobát segítettem öcskösnek parkettázni, hogy a remek kőművesnek köszönhetően a derékszög teljesen ismeretlen fogalom volt, akármelyik sarkát néztem a szobának. A szoba alakja inkább hasonlított egy paralelogrammához, semmint téglalaphoz. Így volt olyan parketta, amit hosszában-átlósan kellett elvágni, hogy stimmeljen a fal szélével. Ezt a vágást is egy dekopírfűrésszel csináltuk.
Szóval ezt a "kívánt formát" még pontosítsd , hogy érted.
-
Peterhappy
őstag
válasz
1) Merrefelé laksz? Én lehet, hogy olyan helyet választanék, ahol meg tudnám tapogatni is élőben.
Ha nem tudod hazavinni, akkor utána még mindig megrendelheted házhozszállítással, bárhonnan.2) A "középsőnek" elég jók az értékelései, közel kétezer vélemény, azokat már nem a haverok hozták össze. Viszont arra figyelj, hogy
A) Beszerzés: 6 munkanapon belül
B) 10 500 jó magyar forint a házhozszállítás díja. (szemben az árukeresőn feltűntetett 2490 forinttal) Bolti átvétel nem lehetséges.
C) nekem gyanús, hogy nem magyarországi a cég - függetlenül a budapesti székhelytől. Nem tudom, ez egy esetleges garanciális ügyintézés során gondot okozhat-e, de azért tudj róla3) A Zákánynál 5K-val olcsóbb és ingyen szállítják. Az így spórolt 15K-t elverheted egy jó marókészletre, vagy fűrészlapra, fúrószárra stb.
Mondjuk én őket sem ismerem, de talán van itt, akinek van velük kapcsolatos tapasztalata. -
yooccoo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #46945 üzenetére
műhelyben használatra pont olyan gépet keresnék, aminek nincs doboza
minden gyártónak más méretű és formájú doboza van, csak nyűglődés tárolni őket
sokkal szebb és hasznosabb kialakítani egy polc- és/vagy fiókrendszert, amiben az adott gépet tárolod, mellette a tartozékaival -
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #46953 üzenetére
Soká fórumtársunk tudna Téged ellátni frankó instrukciókkal - Neki prímán rááll az agya az ilyen dolgokra.
A felsőmarót épp az imént komzultáltuk jól meg. Nem jó, ha kottyan.
Holnap agyalok kicsit rajta Neked, most kifárasztottam az agyam mással.(Ha összeszedtem volna tételesen - tervem szerint, ami nálam mindig késik - a Makita MLT 100 tengersok ordító hibáját, az alapján frankón végig tudnád ellenőrizni, hogy mi lehet nagyon szar, kicsit szar, vagy bosszantó egy asztali körfűrészen.)
-
kavalkád
senior tag
válasz
> a gépeken mit kell elsőnek megnézni
az árát, de azon már túl is vagy
-
thyeby
őstag
válasz
Elkezded használni. Ha valami nem jó, észreveszed percek alatt.
Nem abból a kategóriából vásárolsz, ahol nagy lenne a szórás minőségben.
Fűrészelj egy derékszöget, meg egy 45°-ot, és ellenőrizd le. Ez a lényege az egész gépnek. Lehet, hogy kalibrálnod kell, de akkor kalibráld be, és úgy ellenőrizz. -
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #46908 üzenetére
Én a Zákány boltját mindig megnézem, mit hogyé' ad.
Persze, bedughatod asztal alá. (A DW621-el még a porelszívás is korrekt lesz.- én is ezt választottam volna.)
A körkivágásnak két módját is ajánlom figyelmedbe:
1 - dekopírral ráhagyással, majd az általad leírt módon felsőmaróval pontosítani.
2 - felsőmaróval sablon mentén másológyűrűvel. (tudod a hangszórók méreteit, az alapján egyszer kell pöcsölni a sablonkészítéssel, utána már karikacsapás) -
yooccoo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #46908 üzenetére
dw621 is van ennél olcsóbban
-
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi #46906 üzenetére
a merulofureszt a Timarszerszamnal olcsobban megkapod.
-
thyeby
őstag
válasz
SchumiBácsi #46906 üzenetére
Teljesen jól választottál.
Maró:
Azt hiszem, Neked egy jaajjdeutálomleírni: matebó felsőmaró lesz ideális. Ez egykézből is indítható, könnyű, ám nem preciz beállítású csodagép. Vaagymeg ezen az áron univerzálisabb DeWalt 621. Ez ugyan kétkezes, de kezesbárány.Maróbit készletet a linkeltek közül szerintem az Extool 35 db-ost. Van ilyen kisebb készlet is az Extool-tól - talán 25 db-os valami 16 ropiért? keress rá guglin. Van benne több rádiuszkés, élt tudsz letörni 45 fokban, és találsz benne csapágyas tisztító marót. Ám ha csak jelzett feladatokra kell, és elég egyetlen méret az élletörésekhez, akkor egy tisztító és egy letörő vagy kerekítő bitet keress mondjuk a Massive Tools-tól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch
- Milyen széket vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest