Új hozzászólás Aktív témák
-
baludanny
csendes tag
válasz
#42007296 #4654 üzenetére
hali
tegnap kibeleztem teljesen amig nincs benne procc addig 00 a kod de ahogy bekerul abban a pillanatban 10-es lessz. kiprobaltam tobb memoval , vidkarival de semmi , de minden a gyari beallitasokkal ment . de ma megprobalom azt amit irtal. lehet uj biost kellene iratni ra?? -
-
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4644 üzenetére
Szerintem felesleges befedni, nem lesz változás. Sajnos a házadban lévő légáramlat pont "átsüvít" a VRM borda fölött.
Nem ideális megoldás, de talán, ha az oldalsó-felső venti helyre betennél egy pörgentyűt, akkor az vinne a VRM-re egy kis szellőt. (a többi komponens szempontjából persze ez nem túl jó, mert belepiszkál a légáramba.)Amúgy a WOT alatt továbbra sincs Throttling, tartja szépen a 4GHz-et, a CPU VID is konstans, csak a CPU fesz változik kicsit, mert dolgozik az LLC, ami kompenzálja a terhelés alatti fesz droppot. (sőt, kicsit túl is teljesíti a feladatát, de ez most mellékes, teljesen jó így)
Így most azért csökkent valamelyest a laggolás?
Persze az is lehet, hogy abban a pár tized/század másodpercben, mikor laggol, éppen nincs mintavételezés, így a monitorozás nem mutatja ki, ha esetleg erre a rövid időre éppen visszavesz a proci. Bár ez nem valószínű, mert a WOT tényleg nagyon optimalizálatlan, alig terheli a procit, így a VRM se kap olyan terhelést, amitől be kellene trottyantania. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4642 üzenetére
A memóriád 1600MHz-en megy, az rendben van. (DDR)
Viszont az IBT alatt durván Throttlingol!
Szépen indul a teszt, majd mikor túlmelegszik a (proci vagy a VRM) - lapodat ismerve inkább VRM, akkor szépen visszaveszi az órajelet 1400MHz-re és a feszt is 0,928V-ra.
Ha ezt ezen a feszen és órajelen teszi, akkor komoly bajok vannak a házad szellőzésével! A VRM bordát mindenképpen hűtened kell valahogy. Én így hűtöttem (már linkeltem). De a legegyszerűbb, ha egy kis ventit barkácsolsz fölé.
Megfelelő VRM hűtéssel ebben a lapban is elérhető a 4,3GHz Throttling mentesen, de a 4,0GHz biztosan. Vagy pl. EnterR kolléga a 6magos FX prociját 5GHz-en is járatta. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4640 üzenetére
Melyik venti? A procihűtő ventije? Mondjuk az természetes, hogy nagyobb terheléskor jobban melegszik, tehát a venti is jobban pörög.
Esetleg monitorozhatnád is. Az Aida táblázatból a felesleges adatokat ki kellene venni (PowrControl%; CPU Package W; és a CPU feszen kívül az összes többi fesz most felesleges). Helyette a venti fordulatszámokat betehetnéd, és még ami fontos lenne, a hőmérsékletek. (bár az előző táblázatod alapján nem tűnik thermal throttlingnak) -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4635 üzenetére
Másik alaplappal is ugyan ez lenne a helyzet bios alap/auto beállítással.
Másik lapot akkor ajánlanék, ha erős tuningot tervezel (4,4GHz fölött). Ebben az esetben (ár/érték arányt is figyelembe véve: M5A97 EVO R2.0 -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4633 üzenetére
Hát, én ebből leginkább játék optimalizálatlanságot látok (FX-re optimalizálatlan)
Ha felhúzod a procit fix 4,0GHz-re, akkor javulhat kicsit.
Ha kicsit jobban belemerülsz a Bios beállításokba, akkor esetleg csinálhatsz egy profilt, ahol 2 modult lekapcsolsz, a maradék 4 magot pedig felhúzhatod kb. 4,5GHz-re. Elvileg így tovább csökkennek a laggok.
Aztán az FX topikos ajánlásokat beállítva tovább stabilizálódhat, mert most az APM folyamatosan bekever, ami látszik a CPU feszből is.
Sajnos nincs több 5letem! -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4631 üzenetére
Hmm... úgy tűnik, 4 magot használ a WOT, bár az egyiket erősebben, de az se nagyon megy 60% fölé.
Most viszont a GPU kihasználtságot vetted ki, ami lényeges lehet, de mindegy is, ha az FPS nem jelenik meg.
Nincs meg nekem a játék, így nem tudom csekkolni, de régebben volt FPS monitorozási probléma a 64 bites játékoknál, de talán az újabb Fraps verziók már ezt is tudják. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4629 üzenetére
Van egy-két felesleges érték monitorozva, de jól csináltad!
Még az induló, leálló folyamatok naplózását kellene bejelölni, és akkor látszik majd, hogy mikor, milyen progit indítasz.
Most a WOT-ot indítottad? Fraps mutatta az FPS-t? Mert a táblázatban nem jelenik meg.
Mondjuk, annyi látszik, hogy valószínűleg nem Throttling, mert alig használja a CPU-t, és az órajelet/feszt se veszi vissza alapra (*érdemes az összes mag órajelét kiíratni, így látszik majd, hogy egy mag erősen dolgozik, a többi lazsál).
Viszont az is látszik, hogy auto beállításon van minden, az APM meghülyíti teljesen, variál az órajellel.
Ha manuálisan belövöd a CPU frekit mondjuk 4,0GHz-re, kb. 1,35V-al (ami lehet kevés lesz, de lehet tovább is lehet csökkenteni) valamint a leírás alapján kikapcsolgatod az APM-et, turbót, stb..., akkor terhelés alatt fixen 4GHz-en fog pörögni a proci.Mod.: *: Az összes mag órajelét és kihasználtságát érdemes kiíratni
-
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4627 üzenetére
Azt ne is telepítsd!
A tesztedből nem sok minden derül ki.
A memória W/R értékek rendben, bár elég laza időzítése van (11-11-11-30). Bios-ban auto beállításon van? XMP profilt kellene kiválasztani. - bár ez most a legkisebb probléma, sokat nem számít.
Az 1,424V-os CPU fesz már annál inkább probléma. Manuálisan kellene beállítani minél alacsonyabb feszt, amin még stabil.
Már linkeltem az FX-topikot, ill. az összefoglalót, ahol le van írva, hogyan lehet optimalizálni a beállításokat.
De előtte egy AIDA naplózás jó lenne, majd Bios manuális beállítás után (CPU órajel, feszültség, stb..) megnézni, hogy változik-e a dolog. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4625 üzenetére
Én anno 2.5-ös Bios verzióval használtam az FX-8320-at. Nem hinném, hogy 2.6-os jobb lenne ebből a szempontból, de ártani valószínűleg nem árt...
Igen, idő közben kivették az FX-83xx procikat a támogatási listából, éppen a már említett gyenge VRM miatt, mivel ezek a procik turbóval könnyen átléphetik a 125W-os teljesítményfelvételt.
A 8150-nél sem véletlen a kis csillagos megjegyzés: * For cooling the CPU and its surrounding components, please install a CPU cooler with a top-down blowing design.Monitorozás:
Fraps majd Aida elindít. File -> beállítások -> naplózás -> értékek naplózása HTML file-ba.
Itt még ki kell pipálgatni a lényeges, monitorozandó dolgokat. Pl. CPU és GPU: órajel, kihasználtság, hőmérséklet, feszültség, és persze ami fontos, a FRAPS FPS.
Ezután elindítod a játékot, megvárod a laggokat, majd kilépsz, és megnézegeted/kiértékeled az elmentett HTML file-t. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4623 üzenetére
Hello!
A WOT, ha jól sejtem, csak egy proc. szálat használ, így ez nem igazán fekszik az FX-nek. Hogy jól/jobban menjen, fel kellene húzni a procit amennyire csak lehet. Ám itt jön a következő probléma! A lapodban nem fog menni erős tuning, mivel a tápellátó áramköre nem túl erős, ezért bekapcsol a védelme, és visszaveszi a proci teljesítményét. Az is lehetséges, hogy már most is erről az un. Throttling-ról van szó.
Megoldások (alaplap/konfig cserén kívül):
- Proci tuning (vagy legalábbis beállítás optimalizáció - mert az alap, auto beállítások nem ideálisak) Ebben itt tudnak segíteni, de előtte kötelező elolvasni a topik összefoglalóját!
- VRM Thermal Throttling-ra megoldás (javulást eredményezhet)
Ha sok, 1-4 szálra optimalizált progit használsz (tehát ami nem használja a 8 magot), akkor megoldás lehet, hogy Bios-ban lekapcsolsz magokat. (bár, akkor minek a 8 magos proci?) Én anno Ext4-ben 6 maggal 4,8GHz-ig, 4 maggal 5GHz-ig jutottam.
Hogy kiderüljön, pontosan mi is a probléma nálad, játék közben monitorozni kellene pl. Aida naplózással, vagy HWiNFO grafikonnal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 2x32GB 6400 MHz DDR5 Corsair Venegeance XMP ready
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI Alaplap - Garancia: 2027.01-15.-ig - BeszámítOK!
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 250GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Új ASUS VivoBook 15 X1504VA - 15,6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest