- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pancsermeste
őstag
válasz
nzsolt77 #5123 üzenetére
szoftver
Ha van/vannak egyéb OC, vagy VGA buherátor/ vezérlő progik, akkor azokat távolítsd el, aztán radeon szoftver uninstall, de fullosan mindent leszedni...
Ha ez se segít, akkor regisztry tisztogatás - ha nem értesz hozzá, akkor még mindig marad a win reinstall...Jah, a VGA hardveres hibája sem kizárt.
-
Pancsermeste
őstag
Nos, azt tudni kell, hogy egy 8320E nem sokban különbözik a 8320-tól. Elvileg válogatott, alacsonyabb fesz. igényű procik ezek, tehát nagyobb a valószínűsége, hogy kevesebbet fogyaszt. Ettől függetlenül egy 8350 is lehet ugyan olyan energiatakarékos alulfeszelve. Az én procim pl. 1,176V-on megy 4,2GHz-et. Szerintem kevés 'E'-s proci képes erre.
Említettem már, hogy valaki egy 6 magos FX-et se tudott alulfeszelve throttling mentes 4,0GHz-re beállítani, így a 8320E-re se mernék megesküdni, hogy biztosan jó lesz neked.
Ha a VRM kap bőségesen levegőt, akkor valószínűleg a 4-4,2GHz stabil lesz.
Ha torony hűtőt választasz - ez pl. brutálisan jó lenne a proci szempontjából-, ám ekkor mindenképpen kis ventit kell a VRM bordáira tenni.
Egy erősebb TOP-Flow hűtő elég lehet a proci hűtésére is, valamint a VRM bordát is hűteni a lefelé irányuló légáramával.
Ezek sajnos újonnan elég drágák, aprón szokott lenni 8-10 körül, most éppen nem látok.
Ezzel nincs tapasztalatom, de talán 4,2GHz-ig még elég lehet. (ha az alacsony fordulatú ventijét lecseréled, akkor biztosan) -
Pancsermeste
őstag
Throttlingra?
Nos, az a helyzet, hogy nekem volt Ext4-es lapom FX-8320 és 8350-el, meg ismerősöknek raktam össze Ext3 lappal is. A sajátom, kis VRM hűtés mókolással 4,2-4,3GHz stabil volt. Ismerősöknek pedig jobb fajta Top-Flow CPU hűtőkkel szereltem és 4,0GHz-re lőttem be.
Ennek ellenére, ma már nem ajánlom senkinek, mert vannak akik egy 6 magos FX-et se tudnak ezekben a lapokban értelmesen beállítani.
-
Pancsermeste
őstag
Na persze.. 30 fokos proci, terhelve
Alaplap, vinyó, SSD, lehet 30 fok, azt elhiszem. (nézd meg az SSD-det, az is melegebb ennél!) Te magad is 37 fokos vagy, pedig nem folyik rajtad 70 A áram - na jó, bocsi a buta példáért, de érted, elektronikában ami nálad nem melegebb, az vagy nincs bekapcsolvavagy ha mégis, akkor a hőmérsékletével nem is kell foglalkozni.
Proci hőmérsékletek itt teljesen jók. Az más kérdés, hogy mondjuk Prime alatt mit mutatna. De ha a magok nem mennek tartósan 62 fok fölé, a socket pedig (Ext4 esetében) 80 fok fölé, akkor az is rendben van.
Pl. itt van az én egykori prime-os hőmérsékletem - és ez még emelkedett volna tovább legalább 80 fokig, az egyik legjobb középkategóriás hűtővel (Matterhorn) + 2 db. ventivel.
Na, ez már hűha: CM Hyper-212-vel ez már tényleg a határ volt, bár természetesen normál használat mellett ezt a hőmérsékletet soha nem érte el. -
Pancsermeste
őstag
OK, akkor a melegedésre nincs ötletem, 1,3V - 4GHz még hűthetőnek kellene lennie. Azért próbáld a régi hűtőddel is...
A Throttling viszont szinte biztos, hogy a VRM melegedés miatt van. 8 magos Visherával is csak kb. 4,0GHz ami elérhető Throttling nélkül (max. 4,2), VRM buherálással nekem ment a 4,3GHz is, no de ez már tényleg a vége volt. Bullal pedig talán ennyi se érhető el. -
Pancsermeste
őstag
A 70 fok Socket normális Ext4-nél. Nálam is majdnem 20 fok különbség volt a magokhoz képest. Pl.: 4,2GHz-en 60/80 fok. Ugyan ez a proci Asus lapban azonos beállítások mellett: 60/64 fok. Ezért én is kíváncsi voltam, hogy valójában melyik lap mér jól, infra hőmérővel ellenőriztem, és az Asus eredménye volt közelebb a valósághoz, az Asrock jó 10 fokkal többet monitorozott.
Ami viszont tényleg nem normális, hogy tuning nélkül is ennyire melegedjen. Ezért kérdeztem a Bios beállításokat, mert bár más lapnál is ajánlott, ennél a lapnál 'kötelező' kikapcsolni a turbót, és optimalizálni a beállításokat, mert melegedni és Trottlingolni fog, garantáltan.
Feszt, órajelet manuálisan állítottad? Amikor Throttlingol akkor ugye a feszt is visszaveszi, amikor megy max. órajelen, akkor mekkora feszt ír a CPU-Z?
Tavaly is az Antec volt rajta? -
Pancsermeste
őstag
Hali!
Mivel már úgyis rég írtam ezt le....
Ext3-4-nél a Socket érzékelő kissé felé mér, a magok hőmérséklete (kiolvasott értéke) más laphoz viszonyítva már reálisabb.
A socket hőmérséklet továbbá azért is lehet melegebb, mert a hőérzékelő diódát nem a legoptimálisabb helyre tették a lapon, a VRM FET-jei is fűtik, nem csak a proci. Márpedig a VRM fűt rendesen, a hűtőbordája pedig elég silány, valójában ettől Throttlingol...
Hiába a 'víz' a procin, az éppen, hogy nem ideális ehhez a laphoz. Top-Flow hűtővel jobb eredményt érnél el, ami hűti a CPU környezetét is.
Alternatív megoldás: Hűtsd valahogy a VRM-et. Ventit rá, vagy másik bordát, de persze nagy csodát ez se eredményez.
Ezenkívül a szokásos Bios móka: Turbo, APM: OFF, CPU feszt minimalizálni, a szükséges ám elérhető órajelhez. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Winchester95 #4889 üzenetére
Freezer természetesen jobb hűtő a gyárinál, 4,4GHz-ig kb. elég is lenne.... csak az a bi-bi, hogy azzal elveszítenéd a gyári hűtő egyetlen előnyét, vagyis a lapra merőleges légáramot, mely hűti a VRM alkatrészeit is, így összességében talán még a 4,2GHz se lenne meg stabilan.
Amúgy a mostani 4,2GHz, amit stabilnak mondasz, nem hiszem, hogy Prime95 alatt is az lenne. Tudom, valós programoknál lényeges, de mivel a Prime folyamatos terhelést ad, így azzal lehet igazán megnézni a throttling határt. Természetesen az én 4,3GHz-es eredményem is Prime stabilra vonatkozik. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Winchester95 #4887 üzenetére
Azt hogy érted, hogy 4,4GHz-en minimálisat throttlingol?
Ha throttlingol, akkor nem minimálisat, hanem visszaveszi a szorzót alapra (7x), ami elég nagy órajel esés.
Szerintem felesleges cserélned. Nekem Ext 4-ben max. 4,3GHz-et sikerült elérnem stabilan 8 maggal, de ahhoz is már trükköznöm kellett a hűtéssel. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Winchester95 #4884 üzenetére
Hello!
Azzal a lappal nem leszel sokkal előrébb.
4-4,2GHz-ig még elég lehet, de csak ha jól szellőző házban, lehetőleg Top-flow CPU hűtéssel használod (és még így sem garantálható).
A lényeg, hogy a VRM kapjon bőségesen levegőt, mert ha felmelegszik, throttlingolni fog.- Ő, Dr. Debug: hibakód kijelző.
- Nem konkrétan a laptól emelkedik meg a fogyasztás, hanem a tuningtól (órajel + fesz. emelés) -
Pancsermeste
őstag
válasz
Sotyks94 #4860 üzenetére
"Hajlandó vagyok akár több ezer forintot is költeni hűtésre ha az végleg megoldja ezt a rohadt túlmelegedést"
Ha már költesz rá, akkor inkább lap cserét javasolnék.
Megfelelő, erős TOP-Flow hűtő használtban is sajnos 10K körül van, ill. nehéz kifogni, és ezzel is csak olyan 4,2-4,4GHz ami max. kihozható a jelenlegi lapoddal.
A matti nagyon jó hűtő, ami egy jobb lapon kiválóan fog teljesíteni, így érdemesebb azt a 10K-t inkább alaplap cserére fordítani.
További megoldások:
A már említett VRM borda buherálás, VRM borda csere (kaphatók univerzális VRM bordák, jó pénzért), esetleg kisebb venti (kb. 6-8cm-es) közvetlenül a VRM borda fölé szerkesztése, hogy telibe fújja azt. Ezekkel persze nem fogsz elérni annyit, mint egy jobb tápellátású lappal. -
Pancsermeste
őstag
válasz
realfalcon #4858 üzenetére
A gyári hűtő az kb. nem jó semmire.
Ha vennél helyette másikat, akkor arra figyelj, hogy a lapod tápellátása is elég gyenge, FX alatt melegszik a hűtés nélküli VRM, így erősen ajánlott Top-Flow hűtő beszerzése. (ezek viszont relatíve nem olcsók) -
Pancsermeste
őstag
válasz
csipikooo #4852 üzenetére
C&Q maradjon bekapcsolva
Thermal Throttle Auto.Most akkor beállítottad, amiket írtam? (3,8GHz, 1,35V?)
Ha igen, akkor lehet csökkenteni a feszt, szerintem 1,3V-al is mennie kell (vagy még alacsonyabb feszen) de sajnos nincs tapasztalatom FX-4100-al. Meg amúgy is, minden proci más... neked kell megtalálni a min. feszt.Prime95 jó tesztnek, de ha alapból 60 fok a CPU, akkor inkább ne engedd rá!
Gyorsteszt: addig csökkentsd a CPU feszt lépcsőnként, míg a Win betöltéskor, vagy normál használatkor hibázik (újraindul pl.)
Na, ezen a ponton már biztosan kevés a fesz, emelhetsz egy lépcsőt felfelé. -
Pancsermeste
őstag
válasz
csipikooo #4849 üzenetére
Óvatosan szedd le a bordát, majd nézd meg a hűtő talp lenyomatát a pasztában, ill. a szélekre kinyomódott pasztából lehet következtetni, hogy megfelelően volt-e felhelyezve.
Pasztázást csak vékonyan, vagy középre egy kicsit, a túl sok se nem jó.
Feszelés: Gyári beállításokon, turbóval jóval több feszt kap a proci, mint amennyi szükséges.
Nos, általánosságban elmondható, hogy valamivel a gyári CPU feszültség alatt mennek az FX procik manuálisan turbo órajelre emelve a CPU frekit (persze, APM, Turbo: OFF)
Próbáld ki: Manuálisan CPU órajel 3,8GHz (19-es szorzó); CPU fesz kezdetnek mondjuk 1,35V.
Ha stabil, akkor szépen csökkentheted a feszt... amivel csökkenni fog a hőtermelés is. Meg kell találni a minimum feszt, amin még stabil a rendszer. -
Pancsermeste
őstag
válasz
csipikooo #4846 üzenetére
Nos, az igen csak furcsa, ha a 6100-al nem volt hűtési probléma... ahhoz azért kicsi ez a hűtő.
Az FX-4300-hoz is csak kicsivel jobb, mint a gyári hűtő, igazából csak halkabb... cserébe nem hűti a proci melletti VRM-et.
Az is látszik, hogy a házad nem túl jól szellőzik, minden más is meleg ott.
Ha a hűtőborda alján, a hőcsöveknél sem meleg, akkor lehet, hogy nincs jól rajta a borda, vagy nem jó a pasztázás.
Az 1,35V CPU VID, ill. terhelve 1,32V nem olyan sok, bár szerintem a 3,6GHz-hez felesleges. Próbáltad lejjebb venni BIOS-ban manuálisan?
Továbbá neked is ajánlom, hogy APM és Turbo Core legyen kikapcsolva.#4847 Sotyks94: Régi házból kitört hátsó slot takaró lemezkék meghajlítva, és csak úgy befeszegetve a borda lamellái közé. Mivel elég jól megszorult, így nincs rögzítve, de mivel így zárlat szempontjából veszélyes, így nem ajánlom, mert, ha menet közben kipottyanna...
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Sotyks94 #4839 üzenetére
Gondolom 4,6-on elég hamar betrottyant?
Jó hűtő a Matti, csak az a baj, hogy éppen átsüvít a légárama a VRM borda felett.
Ha tudnál szerezni valami műanyag légterelő lapkát, amit a procihűtő bordáihoz illesztve (kb. 50%-os magasságban) részben elterelné a levegőt a VRM részhez. Valami ilyesmi, mint ez a CM gyári megoldás.
Nem szép, nem is ajánlom, éppen csak mesélem neked, hogy én pl. így mókoltam a hűtést. Ez azért jó, mert a kis lemezkék benyúlnak a légáramlatba, jobban hűtve a VRM-et. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Sotyks94 #4837 üzenetére
A 4,2GHz-et azért illene tudnia stabilan, persze alulfeszelve. Jó lenne 1,3V alatti értékre belőni.
Nekem anno a 4,4GHz-hez ennyi kellett a szintén hurka 970 ext4 lapomban. -
-
Pancsermeste
őstag
válasz
SalvadorLynx #4665 üzenetére
Szerintem újat már nem érdemes venni.
Ha hosszú távra tervezel, közepes tuninggal, akkor az M5A97 EVO R2.0 megfelelő választás lehet akár újonnan is.
AsRock Ext3-4 csak használtban éri meg, ha nem kell tuning. Ezeket sokszor már 12K-ért ki lehet fogni. Kis optimalizációval mehet benne 8 magra a 4-4,2GHz, de több nem igen.
Komolyabb tuningra inkább egy használt, sok garis Saber az ajánlatom. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Cartmenn #4660 üzenetére
Nos, amennyiben régebbi játékokról van szó (mely nem használ 8 szálat, ill. újabb utasításkészleteket), úgy nem éri meg cserélni. Újabb, 8 magot használó játékoknál érdemes lehet cserélni, ám itt se lesz olyan nagy előny, mivel a lapodban nem nagyon tudod 4,0-4,2GHz-nél feljebb húzni.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Cartmenn #4657 üzenetére
Igen, valóban nagyon sok panasz volt a VRM Throttlingra, én csak azon csodálkozom, hogy csak most tették be a megjegyzést a többi procihoz is. Bár, az is igaz, hogy a legtöbb User talán észre se vette a hibát, vagy ha mégis, akkor se biztos, hogy rájött, mi okozza az időszakos teljesítmény csökkenéseket.
AMD-nél a teljesítmény osztályok kicsit összekavarodtak, mert bizony az FX-ek a turbo PState órajelen és a hozzá tartozó feszen kajálnak rendesen.
A problémához hozzátartozik, hogy nagyon sokan rosszul szellőző házba tuszkolják be a lapot, ahol tovább fokozódik a VRM probléma.
Ami a lényeg, hogy egy 8 magos FX, a beállítások (manuális) optimalizálásával, jól szellőző házban 4-4,3GHz-ig mehet ebben a lapban is probléma mentesen, ám az átlag felhasználó ezt nem biztos, hogy meg tudja oldani. -
-
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4644 üzenetére
Szerintem felesleges befedni, nem lesz változás. Sajnos a házadban lévő légáramlat pont "átsüvít" a VRM borda fölött.
Nem ideális megoldás, de talán, ha az oldalsó-felső venti helyre betennél egy pörgentyűt, akkor az vinne a VRM-re egy kis szellőt. (a többi komponens szempontjából persze ez nem túl jó, mert belepiszkál a légáramba.)Amúgy a WOT alatt továbbra sincs Throttling, tartja szépen a 4GHz-et, a CPU VID is konstans, csak a CPU fesz változik kicsit, mert dolgozik az LLC, ami kompenzálja a terhelés alatti fesz droppot. (sőt, kicsit túl is teljesíti a feladatát, de ez most mellékes, teljesen jó így)
Így most azért csökkent valamelyest a laggolás?
Persze az is lehet, hogy abban a pár tized/század másodpercben, mikor laggol, éppen nincs mintavételezés, így a monitorozás nem mutatja ki, ha esetleg erre a rövid időre éppen visszavesz a proci. Bár ez nem valószínű, mert a WOT tényleg nagyon optimalizálatlan, alig terheli a procit, így a VRM se kap olyan terhelést, amitől be kellene trottyantania. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4642 üzenetére
A memóriád 1600MHz-en megy, az rendben van. (DDR)
Viszont az IBT alatt durván Throttlingol!
Szépen indul a teszt, majd mikor túlmelegszik a (proci vagy a VRM) - lapodat ismerve inkább VRM, akkor szépen visszaveszi az órajelet 1400MHz-re és a feszt is 0,928V-ra.
Ha ezt ezen a feszen és órajelen teszi, akkor komoly bajok vannak a házad szellőzésével! A VRM bordát mindenképpen hűtened kell valahogy. Én így hűtöttem (már linkeltem). De a legegyszerűbb, ha egy kis ventit barkácsolsz fölé.
Megfelelő VRM hűtéssel ebben a lapban is elérhető a 4,3GHz Throttling mentesen, de a 4,0GHz biztosan. Vagy pl. EnterR kolléga a 6magos FX prociját 5GHz-en is járatta. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4640 üzenetére
Melyik venti? A procihűtő ventije? Mondjuk az természetes, hogy nagyobb terheléskor jobban melegszik, tehát a venti is jobban pörög.
Esetleg monitorozhatnád is. Az Aida táblázatból a felesleges adatokat ki kellene venni (PowrControl%; CPU Package W; és a CPU feszen kívül az összes többi fesz most felesleges). Helyette a venti fordulatszámokat betehetnéd, és még ami fontos lenne, a hőmérsékletek. (bár az előző táblázatod alapján nem tűnik thermal throttlingnak) -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4635 üzenetére
Másik alaplappal is ugyan ez lenne a helyzet bios alap/auto beállítással.
Másik lapot akkor ajánlanék, ha erős tuningot tervezel (4,4GHz fölött). Ebben az esetben (ár/érték arányt is figyelembe véve: M5A97 EVO R2.0 -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4633 üzenetére
Hát, én ebből leginkább játék optimalizálatlanságot látok (FX-re optimalizálatlan)
Ha felhúzod a procit fix 4,0GHz-re, akkor javulhat kicsit.
Ha kicsit jobban belemerülsz a Bios beállításokba, akkor esetleg csinálhatsz egy profilt, ahol 2 modult lekapcsolsz, a maradék 4 magot pedig felhúzhatod kb. 4,5GHz-re. Elvileg így tovább csökkennek a laggok.
Aztán az FX topikos ajánlásokat beállítva tovább stabilizálódhat, mert most az APM folyamatosan bekever, ami látszik a CPU feszből is.
Sajnos nincs több 5letem! -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4631 üzenetére
Hmm... úgy tűnik, 4 magot használ a WOT, bár az egyiket erősebben, de az se nagyon megy 60% fölé.
Most viszont a GPU kihasználtságot vetted ki, ami lényeges lehet, de mindegy is, ha az FPS nem jelenik meg.
Nincs meg nekem a játék, így nem tudom csekkolni, de régebben volt FPS monitorozási probléma a 64 bites játékoknál, de talán az újabb Fraps verziók már ezt is tudják. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4629 üzenetére
Van egy-két felesleges érték monitorozva, de jól csináltad!
Még az induló, leálló folyamatok naplózását kellene bejelölni, és akkor látszik majd, hogy mikor, milyen progit indítasz.
Most a WOT-ot indítottad? Fraps mutatta az FPS-t? Mert a táblázatban nem jelenik meg.
Mondjuk, annyi látszik, hogy valószínűleg nem Throttling, mert alig használja a CPU-t, és az órajelet/feszt se veszi vissza alapra (*érdemes az összes mag órajelét kiíratni, így látszik majd, hogy egy mag erősen dolgozik, a többi lazsál).
Viszont az is látszik, hogy auto beállításon van minden, az APM meghülyíti teljesen, variál az órajellel.
Ha manuálisan belövöd a CPU frekit mondjuk 4,0GHz-re, kb. 1,35V-al (ami lehet kevés lesz, de lehet tovább is lehet csökkenteni) valamint a leírás alapján kikapcsolgatod az APM-et, turbót, stb..., akkor terhelés alatt fixen 4GHz-en fog pörögni a proci.Mod.: *: Az összes mag órajelét és kihasználtságát érdemes kiíratni
-
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4627 üzenetére
Azt ne is telepítsd!
A tesztedből nem sok minden derül ki.
A memória W/R értékek rendben, bár elég laza időzítése van (11-11-11-30). Bios-ban auto beállításon van? XMP profilt kellene kiválasztani. - bár ez most a legkisebb probléma, sokat nem számít.
Az 1,424V-os CPU fesz már annál inkább probléma. Manuálisan kellene beállítani minél alacsonyabb feszt, amin még stabil.
Már linkeltem az FX-topikot, ill. az összefoglalót, ahol le van írva, hogyan lehet optimalizálni a beállításokat.
De előtte egy AIDA naplózás jó lenne, majd Bios manuális beállítás után (CPU órajel, feszültség, stb..) megnézni, hogy változik-e a dolog. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4625 üzenetére
Én anno 2.5-ös Bios verzióval használtam az FX-8320-at. Nem hinném, hogy 2.6-os jobb lenne ebből a szempontból, de ártani valószínűleg nem árt...
Igen, idő közben kivették az FX-83xx procikat a támogatási listából, éppen a már említett gyenge VRM miatt, mivel ezek a procik turbóval könnyen átléphetik a 125W-os teljesítményfelvételt.
A 8150-nél sem véletlen a kis csillagos megjegyzés: * For cooling the CPU and its surrounding components, please install a CPU cooler with a top-down blowing design.Monitorozás:
Fraps majd Aida elindít. File -> beállítások -> naplózás -> értékek naplózása HTML file-ba.
Itt még ki kell pipálgatni a lényeges, monitorozandó dolgokat. Pl. CPU és GPU: órajel, kihasználtság, hőmérséklet, feszültség, és persze ami fontos, a FRAPS FPS.
Ezután elindítod a játékot, megvárod a laggokat, majd kilépsz, és megnézegeted/kiértékeled az elmentett HTML file-t. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#42007296 #4623 üzenetére
Hello!
A WOT, ha jól sejtem, csak egy proc. szálat használ, így ez nem igazán fekszik az FX-nek. Hogy jól/jobban menjen, fel kellene húzni a procit amennyire csak lehet. Ám itt jön a következő probléma! A lapodban nem fog menni erős tuning, mivel a tápellátó áramköre nem túl erős, ezért bekapcsol a védelme, és visszaveszi a proci teljesítményét. Az is lehetséges, hogy már most is erről az un. Throttling-ról van szó.
Megoldások (alaplap/konfig cserén kívül):
- Proci tuning (vagy legalábbis beállítás optimalizáció - mert az alap, auto beállítások nem ideálisak) Ebben itt tudnak segíteni, de előtte kötelező elolvasni a topik összefoglalóját!
- VRM Thermal Throttling-ra megoldás (javulást eredményezhet)
Ha sok, 1-4 szálra optimalizált progit használsz (tehát ami nem használja a 8 magot), akkor megoldás lehet, hogy Bios-ban lekapcsolsz magokat. (bár, akkor minek a 8 magos proci?) Én anno Ext4-ben 6 maggal 4,8GHz-ig, 4 maggal 5GHz-ig jutottam.
Hogy kiderüljön, pontosan mi is a probléma nálad, játék közben monitorozni kellene pl. Aida naplózással, vagy HWiNFO grafikonnal. -
Pancsermeste
őstag
válasz
pmheros #4554 üzenetére
Szerintem ez egy "kiherélt" 760G chip lehet. (de nem ismerem ezt a lapot)
Biztosan jó drivert töltöttél le?
Ha igen, akkor simán lehet, hogy a 760G chipset driverét rakták fel, esetleg elfelejtették hardveresen letiltani az integrált GPU-t??
Esetleg rossz BIOS lehet rajta?? Bios-ban van integrált VGA opció? Ha van, akkor gondolom le kellene tiltani, ha nincs, akkor passz... esetleg Win-ben letiltod az eszközt, ha más probléma nincs vele. -
Pancsermeste
őstag
válasz
eldiablo #4497 üzenetére
Az a baj, hogy ha kifogyunk a kézenfekvő ötletekből, akkor elő kell venni a "nem hiszem" lehetőségeket is.
Anno LGA775-nél volt olyan problémám, hogy 2 modullal vígan ment 1,8V-on, 4 egyforma ugyan olyan modul meg már nagyon beterhelt, emelni kellett BIOS 2,0V-ra a RAM feszt.Corsair vengeance szerintem mennie kell, nekem is az volt az Ext4-ben, igaz csak 2 modul.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
NoroKings #4495 üzenetére
A freki az egy dolog... itt a fogyasztás, ami bekavarhat.
Én megpróbálnám azért alacsonyabb CPU NB frekin (mondjuk 2000MHz) és a fesszel is játszanék. Lehet növelni kell, de az is lehet, hogy inkább csökkenteni, mert Throttlingol a mem. VRM, és lekapcsolgat modulokat (ez persze csak ötletelés) -
Pancsermeste
őstag
Nem találkoztam még ilyennel... de próbáld meg a CPU NB frekit csökkenteni, a feszültségét pedig növelni. Lehet a mem. vezérlő nem bírja a tempót a 4 modullal.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Saphirahick #4435 üzenetére
970 Extreme4-re gondolsz? Mert már annál is kivették a támogatási listából!
Amúgy ennek nem sok jelentősége, mert vannak lapok, melyeknél benne van a listában, de még annyira se megy a lapban, mint ext4-ben! -
Pancsermeste
őstag
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Dr. Gonzο #4426 üzenetére
Azért kicsi tuning belefér 4+1 fázissal is.
(#4427) Saphirahick: 4+1 tápellátás = a proci és memória tápfeszültség szabályozó elektronikája = VRM. Az alaplapra csatlakoztatott 12V-os feszből állítja elő a CPU-nak szükséges szabályozott és stabil feszültséget.
És persze, minél több táp fázis van a lapon, annál stabilabb lehet a feszültség és nagyobb áramot kitud préselni. -
Pancsermeste
őstag
Az FX-9xxx széria tulajdonképpen gyárilag "tuningolt" FX-8XXX. (CPU microkódban magasabb órajel ill. VID beállítva). Valószínűleg válogatott példányok, tehát esélyesebb, hogy magasabb órajel érhető el velük, csak kérdés, hogy megéri-e a felárat.
Kompatibilitással az a gáz, hogy ha nem ismeri a mikrokódot a BIOS, akkor nem biztos, hogy egyáltalán elindul. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Superleggera #4348 üzenetére
Auto beállításokkal, Turbo core-al valószínűleg throttlingolni fog a gyenge VRM miatt. Nem bírja a terhelést...
TC kikapcsolva, CPU fesz visszavéve, manuális beállításokkal elérhető stabil 3,8-4,0GHz, ha jól meg tudod hűteni a VRM bordát, és alacsony feszt igényel a proci, akkor a 4,2GHz is lehetséges (talán még picivel több is, de ez már nagyon a max, ami kihozható)
Nálam pl. 1,375V-al stabil a 4,2GHz. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Superleggera #4344 üzenetére
Hivatalosan már nem támogatja, de eldöcög benne az FX 8350.
3 chassis, 2 cpu és 1 pwr Fan. -
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard #4332 üzenetére
Ha kap elegendő szellőt a VRM borda, akkor simán! Olyan 4,4-4,5GHz-re mondanám, amit el lehet érni a lapodban 6 magos FX-el. Nálam ugye a 8320 is megy 4,2GHz-et stabilan a szintén 4 fázisos lapban.
Ha 6 magosítom, akkor megy a 4,6GHz stabilan."Egyszerűen akkora nagy hülyeség szerintem, hogy a VRM-ek mellé raktak egy bordát, és nem rá." - nem mellette van, rajta van az a VRM chip-eken, amire te gondolsz, az a hozzájuk tartozó tekercsek, azok magasabbak.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard #4330 üzenetére
Persze!
- veszel rá vagy csináltatsz hozzá nagyobb VRM bordát.
- kis ventit applikálsz a gyári borda fölé
- nagy teljesítményű top-flow hűtőt raksz a procira, ami ráfúj rendesen a VRM-re is.
- lehet egyéb barkács megoldással kicsit javítani a hűtésenDe ezekkel csak a hűtésen lehet javítani, vagyis a melegedés miatti throttling kitolható kicsit, de ettől a VRM még gyenge marad.
-
Pancsermeste
őstag
Hát akkor mi a lényeg, kedves and1ao?
Nem az a lényeg, hogy minél magasabb stabil órajelet érjünk el? Mert ha nem ez a lényeg, akkor pláne jobb választás (ár/érték) a 8320 a 8350-hez képest, mert akkor állítsuk be 3500MHz-re és örüljünk! És most azt a néhány wattnyi disszipációs különbséget ne nézzük már - egy FX procit tekintve -, ami a 8350 előnye lehet azonos órajelen az esetleges alacsonyabb CPU fesz következtében.b.ú.é.k. neked is!
-
Pancsermeste
őstag
Jelenleg 6 magos FX procija van a kollegának (tehát annak képességeit ismeri az alaplapjában)... ezért írtam, hogy ha feltétlenül 8 magost szeretne... akkor kb. mire számíthat. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a 8320-al jobban járna, bár az is igaz, hogy a 8350-nel nincs tapasztalatom ebben a lapban, de nagyon csodálkoznék, ha akár 100MHz-el is többet elérne vele (stabilan) a lapjában. De persze ezt neki kell eldöntenie, én nem beszélem rá semmire.
-
Pancsermeste
őstag
Nem feltétlen kell nagyobb fesz.....
Csupán a 10.000Ft-os árkülönbség miatt ajánlottam a 8320-at a 8350 ellenében. Biztosan vannak, akiknek nem számít a pénz, de aki ebben a kategóriában nézelődik, az valószínűleg árérzékeny is.
Én már 2 gépet raktam össze Asrock 970 Ext3; Ext4 és FX-8320 procival, mindkettő remekül működik 4,2GHz-en. Ennél sokkal többet 8350-nel se lehetne elérni ezekben a lapokban, így teljesen felesleges pénzkidobás lenne... -
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard #4281 üzenetére
Működni biztosan működne, az a kérdés, hogy mekkora feszen, mekkora órajelet tudsz elérni.
Jól szellőző házban általában a 4GHz stabilan elérhető alulfeszeléssel. Ha valami extra hűtést kreálsz a VRM-nek, akkor akár 4,2-4,4GHz is mehet neki, de ez már abszolút nem garantált!
Éppen ezért, ebbe a lapba inkább az FX-8320-at javasolnám (ha már mindenképpen 8 magos FX-et akarsz)! -
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard #4279 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy a 140W-os TDP osztályra tervezték, de nem igazán hagytak benne tartalékot, vagyis nem méretezték túl. A 6+2 és 8+2 fázisos lapokat is általában erre az osztályra tervezték, azonban ezeknek sokkal nagyobb tartalékuk van.
A másik probléma, hogy én még abban is kételkedem, hogy egy 8 magos FX proci alap beállításaival belefér a 125W-os osztályba (de ez már csak az én egyéni véleményem) -
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard #4276 üzenetére
Nekem pedig ez a véleményem a témával kapcsolatban.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Andras828 #4266 üzenetére
Ha eddig jó volt, akkor nem hinném, hogy újabb BIOS-al megjavulna... bár egy próbát megér.
Ha van lehetőséged, a táp 5V-ot mérd meg, vagy legalább monitorozó progival nézd meg, mennyit ír rá. Ha 5V alatt van, vagy nem stabil, erősen ingadozik, akkor akár elképzelhető PSU probléma, de lehet alaplap is.
De lehet valami szoftveres ütközés miatt vacakol... -
Pancsermeste
őstag
válasz
Effendi60 #4259 üzenetére
Viszont az "alulfeszelés" és manuális órajel állítgatás (mindegy, hogy az csökkentés vagy növelés) az is tuning! És bizony ezt a finomhangolást mindenképpen ajánlott elvégezni, hogy minél optimálisabban, kevésbé melegedve működjön a rendszer.
Azért a 8320-nál is előfordulhat, hogy ha csak belehajítják a lapba minden alapon, akkor throttlingolni (automatikus teljesítmény visszavétel) fog full terhelésnél. Bár az R2.0 már elvileg javított változat, de ugyan úgy gyenge a tápellátó rendszere, szóval, ha terhelésnél teljesítmény csökkenést észlelsz (órajel visszavétel), akkor mindenképpen be kell azt a lapot okosan hangolni. (remélhetőleg értenek ehhez abban a boltban, de ha nem, hát majd jössz, és itt segítünk!)
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Effendi60 #4257 üzenetére
A táp biztosan rendben lesz!
A lapnál viszont én nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy biztosan minden OK lesz! - lehetséges, hogy manuálisan kell majd finomhangolni! Ezt persze akkor is érdemes megtenni, ha az alap beállításokkal sincs gond. Ez csupán annyit jelent, hogy az auto turbo core-t ki kell kapcsolni, és manuálisan beállítani a CPU feszt 1,4V alá kb. 1,35V már biztosan jó lesz a 4GHz-hez. Ilyen beállítással biztosan rendben lesz és a hűtő is elég lesz rá.
A 4GHz feletti tuning már problémás lehet!
Viszont éppen ezért én inkább az FX-8320-at ajánlanám, a 4GHz-hez bőven elég az is! -
Pancsermeste
őstag
Akkor még mindig nem érted! - vagy csak elbeszélünk egymás mellett...
Én nem azt állítom, hogy egy Cold Tower kategóriájú hűtővel nem lehet FX-6xxx procit üzemeltetni, hanem csak azt, hogy ez tuninghoz már kevés, vagyis nem ajánlott, én legalábbis nem tudom nyugodt lelkiismerettel ajánlani! De miért is tenném, ha van olyan hűtő is, ami már biztosan kellemes hőmérsékleten tudja tartani?Lapból is csak azért ajánlottuk az erősebb tápellátásút, mert az ajánlottabb tuninghoz!
Ha az lett volna a kérdés, hogy beletehet-e egy már meglévő Asrock Extreme3-as lapba FX-6xxx procit, akkor nyilván azt mondom, hogy igen, sőt, még egy 8320-ast is! Pont úgy, mint annak idején én is tettem! Én is teljesen elégedett vagyok az extreme4 + 8320 összeállítással, okos beállítással szépen dolgozik 4GHz-en. De nekem már régen meg volt a lapom, most tuti nem ezt venném, hanem az Asus EVO-t. -
Pancsermeste
őstag
Az volt a kiindulás, hogy esetleg húzni is akarja a procit!
Éppen ezért ajánlottuk a 4+1 fázisos Extreme3 helyett az Asus EVO-t, ill. ezért mondtam, hogy kevés lesz a hűtő!
Amennyiben később sem szándékozik tuningolni, vagy 8 magos FX-et belepakolni, akkor természetesen elég lehet az a hűtő is, vagy esetleg egy Hyper TX3, sőt lapból is megfelelő lenne az Extreme3!
Hol itt a blődség?? -
Pancsermeste
őstag
Ez a lap is jó, meg az Asrock is... mindegyik kompatibilis, de azért ajánljuk a felsoroltak közül inkább az EVO-t, mert annak már 6+2 fázisos tápellátása van (míg a simának csak 4+2), így tuningra is alkalmasabb + ha később 8 magos FX procit akarsz bele tenni, akkor ahhoz is jó lesz.
Táp valóban felejtős, a VGA OK, de nem biztos, hogy a legjobb ár/érték arányban... de erről a milyen VGA-t... topikban érdemes érdeklődni. -
Pancsermeste
őstag
Igen, jól mondod, hogy kinek mire kell, és persze, hogy mennyiért!
Nekem már eleve megvolt az Extreme4, amikor vettem bele az FX-8320-at, és mivel stabilan megy benne 4GHz-en, így eszem ágában sincs másik lapot venni +10K ráfordítással csak azért, mert abban akár pár száz MHz-el jobban lehet tuningolni.
Ismerős gépébe viszont már direkt választás volt a 8320 alá az Ext3, mert látta az én gépem, és ez neki tökéletesen megfelelt, főleg ennyiért (11K), igaz neki is feltuningoltuk a lapon a VRM hűtést. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Tomifromspac #4215 üzenetére
Ezt most azért kicsit túlreagáltad, nem volt ebben ennyi...
De alapjában véve értelek... engem is bosszant, mikor pl. foshozzák az Asrock lapokat, hogy nem jó az semmire, egy hulladék, ingyen se kellene... stb...
És még itt, ebben az Asrock topikban is előfordul. Értem én, hogy van némi igazság alapja, de azért nem kellene túlzásokba esni. Azt már inkább el se mondom, éppen csak neked mesélem, hogy ma raktam össze egy gépet használt 970 Ext3 lappal (11K-ért vettem - köszönet az Asrock fikázóknak, hogy ennyiért megkaptam) egy ismerősömnek, ami teljesen megfelel neki, boldogan vitte haza, és most el lesz vele legalább 3 évig. Választhatott volna Asus 970 pro lapot is 5K-el drágábban, de van akinek ennyi is számít, főleg, hogy a különbségből megkapja az én Hyper 212 hűtőmet a procijára. -
Pancsermeste
őstag
Kékhalállal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, nekem stabil a lapom, semmi bajom vele.
A Throttling meg ugye a már említett "gyenge" VRM-nek köszönhető (a 4+1 fázis nagy terhelést kap, túlmelegszik a 8 magos FX procik alatt) - de ezen is lehet javítani valamennyit jó hűtéssel.
Én pl. így segítettem rajta. A VRM hűtőbordákat kiegészítettem plusz lemezkékkel, amivel megnövekedett a hőleadó felület + a proci venti légáramába kerülve jobban hűti a FET-eket. -
Pancsermeste
őstag
Ahhoz a procihoz elégnek kell lennie.... nálam az FX-8320-hoz 4,2GHz-ig is tökéletesen megfelel (igaz Ext4 - de az gyakorlatilag ebből a szempontból u.a. mint az Ext3), de ehhez jól meg kell hűteni a VRM hűtőbordát. Ha az alaplappal párhuzamosan fújó CPU hűtőt használsz, akkor gondoskodni kell, hogy a FET-ekre is jusson friss levegő, pl. oldalsó venti, vagy direkt a hűtőbordára applikált kis venti segítségével.
-
Pancsermeste
őstag
Ha beírod a keresőbe, hogy throttling, akkor megtudod.
De természetesen ez nem csak ezt a lapot érinti, hanem az összes "gyenge" VRM-el rendelkező lapot. (csak ebből rengeteget adtak el anno, és hát a nagy számok törvénye.... ). A 140W TDP 4+1 phase design azért nem olyan gyenge, csak hát a 8 magos FX procikhoz már kevés lehet, a tunig pedig kimerül abban, hogy CPU fesz csökkentéssel érjük el legalább a turbó órajelet. Azért optimalizálva a beállításokat a stabil 4-4,2 GHz elérhető.
Ami a lényeg, hogy aki új lap vételén gondolkodik, annak mindenképpen erősebb lap ajánlott, de persze akinek már megvan, vagy nagyon olcsón jut hozzá, annak még jó lehet. (használtban 12K körül már lehet kapni - én tuti most is megvenném ennyiért, ha szükségem lenne rá) -
Pancsermeste
őstag
-
Pancsermeste
őstag
válasz
pendre54 #4167 üzenetére
"4./Ha nem tévedek, akkor ezt a 970P3190 nevű 90 db fájlt tartalmazó cuccmákot kell elküldenem a pendrivre."
Jól gondolod, csak annyi megjegyzésem lenne, hogy ennek a cuccmáknak a "90" az a file kiterjesztése, és nem azt jelenti, hogy 90db file-t tartalmaz (a 90 az az 1.90-ből jön.
Ha bootoláskor nem az UEFI-be lépsz be, hanem az F6-ot nyomod, akkor egyből az Instant Flash indul el, és megkeresi a Pendrive-on a BIOS file-t. -
Pancsermeste
őstag
Az R2.0 az amolyan "ráncfelvarrás" - azt hiszem új Etron USB3 chip-et kapott, így a hátsó két csatin kívül a lapon is van header a front csatlakozáshoz, ezen kívül sztem semmi... vagyis kis költségcsökkentés is be szokott játszani ilyenkor (kevésbé minőségi anyagok, felesleges sallangok, csicsa eltávolítás az olcsóság jegyében)
Ext4 felesleges, 3 db PCIE x16 van rajta 3-Way CF-hez, de a sávszél ekkor csökken.
Ha CF-ben gondolkozol, akkor inkább a 990FX.
Tehát, ha nem lesz CF, akkor 970Ext3, ha kell +2db USB3, akkor az R2.0.
De ha erősen tuningolni is szeretnél, akkor egyik se jó választás.
Ha se tuning, se CF, se +USB3, akkor a legolcsóbbat válaszd! -
Pancsermeste
őstag
-
Pancsermeste
őstag
válasz
_DiEGO_ #4151 üzenetére
"BIOS- ban ott van , ki kell választani , hogy melyiket használjuk ... Mivel PWM-es így naná hogy azt adjuk meg !"
Nálam nincs a BIOS-ban PWM/voltage kapcsoló
Régi giga lapomban ki lehetett választani annak megfelelően, hogy milyen ventit dugtam rá.
Itt csak "Full ON" és "Auto" van. Auto módban meg lehet adni a target hőmérsékletet és hogy mennyire pörögjön a venti.
Most rendeltem meg a ventiket a Hyper212-re 2db PWM-es Swif2-őt, és ha minden igaz, a csomagban lesz hozzá egy Y elosztó, így biztosan fognak működni a 4 tűs alaplapi csatiról.Rendeltem 3 tűs fesz. vezéreltet is, azért kíváncsiságból majd letesztelem, hogyan tudja vezérelni a 4 tűsről ill. a mellette levő 3 tűsről.
-
Pancsermeste
őstag
Sziasztok!
970extreme4 lapon van 2db CPU venti csati. Az egyik 4 tűs a másik 3 tűs.
Az lenne a kérdésem, hogy BIOS-ból mindkettőt tudja szabályozni (egyszerre a kettőt is) a proci hőmérséklet függvényében? Vagyis a PWM és fesz. vezérelt fordulatszám szabályozás működik egyszerre is a két csatlakozónál?
Valamint a 4 tűs csatinál lehet használni 3 tűs ventit is? BIOS-ban nem látok olyan opciót, hogy PWM vagy fesz vezérlés a CPU_FAN1-nél. Ha rádugok egy 3 tűs ventit, akkor az fixen megkapja a 12V-ot, és maximumon pörög, vagy valahogy azt is tudja szabályozni? -
Pancsermeste
őstag
válasz
Tomifromspac #3988 üzenetére
Próbáld ki, hogy húzd le a vinyókat, hogy úgy is jelentkezik-e a hiba.
Ha úgy OK, akkor így vinyók nélkül egy CD-ről, vagy pendrive-ról próbálj indítani valami oprendszert, hogy így mi a helyzet. -
Pancsermeste
őstag
A hangerővel nálam sincs semmi baj.
Az erősítőmön a nulláról egyet-kettőt nyomok felfelé a távszabi hangerőn, és átlag úgy használom. De ha pl. áramtalanítom az erősítőt, akkor automatikusan beáll közepes hangerőre és ha elfelejtem visszavenni akkor így majd szétesik a cucc, olyan hangos. (hozzáteszem, minden szoftveres csúszka maxon van). -
Pancsermeste
őstag
válasz
_DiEGO_ #3889 üzenetére
Az miért lenne az erősítő gondja? Az erősítő csak teszi rendben a dolgát, ha hasznos jelet kap a bemenetére és akkor is, ha csak zajt.
Igaz nem most volt már, de én az enyémen megnéztem a Realtek chip kimenetét kikapcsoláskor és bizony mikor a tápfesze csökken, egy ponton bezajosodik 2-3 mp-re míg ki nem sülnek a kondik.... vagyis sajnos nem működik kikapcsoláskor a mute funkció, ami pedig szerintem chip vagy alaplap probléma (ha egyáltalán ezt problémának lehet nevezni, engem pl. nem zavar)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Apple MacBook
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- alza vélemények - tapasztalatok
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPad topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- OLCSÓBB!!! több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest