Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aryes

    nagyúr

    válasz lanszelot #19913 üzenetére

    Jajjaj, itt valami nagy zavar van. Vagy a szakkörön mondtak hülyeséget, vagy te értettél félre valamit.
    IC: az intercity integrated circuit-> integrált áramkör rövidítése. Minden szilíciumlapra integrált logikai vagy analóg áramkör IC, az 555-ös időzítőtől az Intel processzorig. Az is, ami a képen van, IC, de nem minden IC programozható, csak ami CPU-t valósít meg. Ebből aztán tényleg rengeteg fajta van, a processzor (asztali PC) ami önmagában nem tud működni, kell hozzá ram meg egyéb cuccok, a mikrokontroller, ami önmagában tartalmazza a működéséhez szükséges ramot és flash tárhelyet a program tárolására, egész a SoC-ig (System on Chip), ami már egy rakás perifériát is tartalmaz (wifi, LTE, GPS stb), ezekből építik a mobiltelefonokat.

    Aztán ugye a tokozás, ami esetleg megtévesztett téged, hogy lehet DIP, vagy QFP tokozás, de létezik TO-92 tokozású IC is, például hőmérő szenzor.

    Amit te videón láthattál, az Attiny85, amit előszeretettel használnak kisebb projektekben, DIP-8 tokozású, klasszikus IC kinézetű, és semmi nem kell hozzá (pl külső órajel), csak táp kell neki és kész, igénytelen és robusztus, na meg olcsó és ahhoz képest sokat tud:

    Ha megnézel egy eredeti Arduino UNO lapot, azon is DIP tokozású μC van (sokkal több lábbal):

    Csak az újabb lapokra már inkább QFP chipet tesznek, mert olcsóbb és egyszerűbb a gyártása.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák