- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
heavygrip
senior tag
válasz
Enigma1945 #28577 üzenetére
Ezért jó egy dual biosos alaplap, csak hát ugye az már ritka. Engem 2x is kihúzott a bajból a giga ax370. Érdekes mert rendeltetés szerűen zajlott minden és ami meglepő hogy utánna rögtön sikerült a frissítés, tehát nem tudni mi volt a baja. A lényeg hogy azóta is megy.
Nem is adom el a 2600ast, bármi van, azzal újra tudom rántani a BIOS -t ha behalna megint egy frissítés során. -
Joke63
csendes tag
válasz
Enigma1945 #28577 üzenetére
Most vettem használtan a lapot és a procit, stabil volt játék alatt is, próbáltam a ramot 3266-on futtatni, ott nem indult, előtte utána 2966-on teljesen stabil volt.
-
Joke63
csendes tag
válasz
Enigma1945 #28575 üzenetére
Lehet, hogy más okozta, mindenesetre hazavágta a biost, sehogy sem tudtam elindítani.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28543 üzenetére
"vissza vettem 3400 mhz-re azt biztos tudja, mezei ddr4 bir ennyit"
az egy dolog, mit bír a memória, a memóriavezérlőnek is "bírnia kell". Az meg ebben a genben nem éppen 3200+ barát.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28538 üzenetére
"Masik kerdesem: a lapom tudja a pcie 4-et de a gpu-z es a cpu-z is csak gen3-at ir, sot meg a biosban is azt mutatja, pedig lattam mar olyat a gpu-z-ben, hogy 4.0 x16-ot mutatott az alaplapra, de a kartya terheles hatasara 3.0 x16-ra ugrott .
Jol tippelek hogy a proci miatt van ez hogy ki sem irja a 4.0-at sehol?"a prociban gen3 -as vezérlő van, ha valahol 4.0x16 -ot látsz, ott valami susmus van.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
-
Csupingo
veterán
válasz
Ha a proci fesz auto-n volt, akkor talán a memória sok neki. 3600 már nem kevés egy 2xxx procitól, ha jól sejtem. Kézi cpu feszültségnél szerintem is elég lehet 1,27-1,3V 4GHz-hez. Azt nem tudom, hogy a legtöbb 2600 megy e könnyedén ennyit. Ha nem, akkor 3,9 biztos meg lesz.
Persze kiléphet a játék, vagy a driver hibájából is, de tuning esetén elsőre arra gyanakodnék. (Az alkatrészek melegedését is érdemes ilyenkor figyelni.) -
ricsi99
addikt
válasz
Egyszerre csak 1 dolgot állítgass. Ha egyszerre mindent elállitgatsz akkor az isten se tudja kitalálni mi lehet a gond... én javaslom memót hagyd alapon/defaulton ,hogy az fix tuti jó legyen... elöször csak a procit hangold... ha ott elérted amit akarsz utánna ess neki a memóriának
Dobj egy gpu-t képet
+lusta vagyok visszaolvasni... ilyen lap és videokarid van?
UI: b550 és valami r7-240? ott a gpu max 3.0-ás...az az életben nem fog 4.0 menni -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28535 üzenetére
1.3V körül el kellene ketyegnie ; de ez cseles, mert valahol 4 GHz körül van a "fal", ahol megugrik a feszigény. Ha jólemléxem a sima 2700 -as procim 1.2875V -vel volt stabil amikor minden kezem ügyébe kerülő tesztet is hozzávágtam. De ismétlem ez nincs kőbe vésve ; lehet jobbat fogtal ki a sziliciumlottón, lehet roszabbat ; nálad van a gép, azaz ezt csak te tudod kitesztelni.
a cpu kihasznaltsag is csalóka tud lenni ; mert ha 1 mag 100% -on ketyeg, akkor azt 16-17% -ra fogja irni mondjuk a feladatkezelo ; aztan nezi az emberfia, hogy akkor megis miert ilyen lassu ? A BF az pont szerencses, emlekeimszerint nem szegyenlos, ha 8 szal van, akkor 8 szalat hasznal ha meg 12 akkor 12 -t.
-
ricsi99
addikt
válasz
Enigma1945 #28535 üzenetére
1.375 szerintem a plafon amit járathatod 0-24
De akkor a nagyobb amd-s hűtőt használd (ami füles... ne a lecsavarozhatót)vagy vagy valami jobbat... lödd be a max szorzót amit elbír ,aztán kezd lejebb venni a feszt ameddig stabil. 1,4 felett csak tesztekre... jobban sokkal nem megy cserébe izzani kezd
Intel fronton most egy 8-9 genes i7-tel vagy pariba... Haswell se rossz volt ,de ez már más kategória... itt már pár köbcentivel több van a motorba... nem kell sok ghz hozzá...húz rendesen -
ricsi99
addikt
válasz
Enigma1945 #28531 üzenetére
Amd beépített gyártói tuningot használ... (Intelnél Turboo bost) ,
Csak itt fejlödik elso a pbo aztán pbo2 stb
Nem csak abból áll hogy rátolja a feszt + az órajeleket
Manuális tuningnál meg ahogy az intelnél csináltad -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28531 üzenetére
igen, ha 40x -es szorzót állítottál, akkor minden mag 4Ghz -n megy.
a precizion boost a Ryzen 1xxx - 2xxx boost mechanizmusa. Ez még meg van fejelve egy xfr nevű csodával, ami ha belefér, akkor dob +50Mhz -t a procira.
a precizion boost 2 és a pbo az a 2700X -ben mutatkozott be, ez alatt nincs ; az elso szerintem adja magat ; a masodik a "Precizion Boost Overdrive" rövidítése. a 3xxx prociktól kezdve mindegyikben van. Az a lényege, hogy adott kereteken belul megprobalja kimaxolni a procit. Afféle automata tuning ; a 28497 -ben levo kepben lathatod, hogy elméletileg milyen valtozast hoz a mezei boosthoz képest. -
ricsi99
addikt
válasz
Enigma1945 #28526 üzenetére
"Persze hogy sípolt...(full uefi a default) nem látta a vga-t "
hat hogy nem latja? hibatlan kartya egyebkent, jol megy mar 7 eve hogy megvettem, tudom kepet ad kategoria, de megis nem ertem?"
A videokártyán is van bios. Az újak "Uefi" kompatibilisek... a tiéd az meg nem tudja
Gpu-z mutatja
Resize bar... a gpu közvetlen eléri a cpu memóriáját
Be lehet kapcsolni de kell támogassa a videokari / driver is
Gpu ezt is tudja mutatniItt felejsd el amit eddig megszoktál tuningot.... röviden a proci mint egy z-s lapban lévő k-s proci próbál a maxon menni... csak itt visszakorlátoz ha melege van , kevés a fesz stb
Egyenlőre max annyit tegyél hogy adaptivre teszed és elkezded csökkenteni a feszt... ne manuálisan fixen kevesebre hanem lehet "-" tolni... nézd meg mi a neve nálad a biosban
igy menj le a legkevesebb feszre amivel stabil... igy a gyári boost-ot ki tudod maxolni
ha kevés akkor tedd fixre a szorzót ,tolj neki 1.375 feszt és nézd meg mennyit megy ,meddig tudod emelni a szorzót...mint az intelnél
Xmp 1.35 - 1.36 fesz
Nagy csodát ne várj attól a procitól... nem abban erős hogy csudi gigaherceket fut
Aida stressz tesztet csak fpu bekapcsolásával told... úgy csináld hogy 80 fok alatt maradjon...akkor nem lessz gondod -
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28521 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha az r7 240-ből létezne 3.0-ás és 2.0-ás változat is. Viszont szerintem uefi képes, ha rendesen uefi-ben telepíted a wint, nem kéne gondnak lennie.
Amúgy ha ennél a képnél F2-őt nyomsz nem jegyzi meg és legközelebb már nem kérdez?
Win 10-et lehet legacy módban is telepíteni, ha az uefi nem tetszik neki. Win 11-et nem tudom. -
ricsi99
addikt
válasz
Enigma1945 #28524 üzenetére
Persze hogy sípolt...(full uefi a default) nem látta a vga-t aztán safe módban indult... ha van képed be is kapcsolta neked szépen ...jobb lapok tudják keverni a cs/uefi-t ...
Win11 telepitő el fog hasalni rajta így ha nem mókolod meg...
Szerintem előszőr minden bios varázslás nélkül tegyél fel egy alap win-t... ha stabilan megy akkor mehet az xmp stb... de egyessével álj naki a varázslásnak... hogy lásd mit szeret mit nem.
A lapok álltalában el tudnak tárolni pár profilt a beállításokból... érdemes 1 stabil beállítást elmenteni... ha meg gáz van akkor visszatöltöd -
hokuszpk
nagyúr
válasz
egyrészt feljebb ha jolemlexem 1733 -as frekivel ( ami ddr => 3466 ) futo cpu-z képet tettél be ; ezért a kiirt 2400 -as memóriaórajelet látva valószinűsítem, hogy a bios visszállt defaultra. Lehet a frissitéstől, olyankor illik neki.
a zsugád valószínűleg bányászkártya lehetett ; azok szoktak ilyen üzeneteket adni ; ha van rajta bios kapcsoló, billentsd át, hátha a 'másik bios nem lett megpiszkálva. -
ricsi99
addikt
válasz
Ezt akkor írja ki a gép ha a bios nem fut le normálisan... ilyenkor ujrainditsa a biost 2-3 szor ,ha nem sikerül akkor safe -módban elindul
ha valamit elálítgattál akkor is lehet
Bios reset után meg miért is csodálod?
UI:Azt is kiirja hogy a videokártyád nem uefi kompatibilis a lappal... legacy /csm modba rakd -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28519 üzenetére
lehet, hogy a biosfrissités megoldja ; egy új bios sosem árthat
Keress egy olyan opciót, hogyaszondja "above 4G decode" és engedélyezd ; anno a vega56 zsugám folyamatosan összeomlott nélküle. Az MSI bios helpje irta is, hogy "improve vga compatibility" ; -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28517 üzenetére
MSI vga ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28515 üzenetére
bőven elég a 4 pin ; a 8 pin az a 12-16 magos cumókhoz kell afféle "biztositsuk túl" alapon.
rézmagos hűtőt kaptál a motyóhoz ?ibtből az avxes verziót próbáld rá, majd az felhevíti.
Valahol a topicban van rá mediafires link. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28513 üzenetére
igen, az már tuning. Nekem a B350 Prime az utolsó Asus lapom, az is csak azert, mert van rajta oldshool 32 bites pci slot. Na ott a fesszel voltak problemaim, mert csak offsetelni lehet. Eltartott egy darabig, amig rajottem, hogy 1.1V -re teszi, es onnantol kell szamolni az offsetet ; meg ennek megfeleloen allitgatni az LLC -t. Aszondanam, hogy ha ez mar fejlettebb Prime, akkor 3.9 -hez úgy 1.275V kore fixald a procifeszt ; azzal kb. stabilnak kellene lennie. Persze kockaja valogatja, ugyhogy ha nemjonbe ez a tipp, akkor sok sikert ; mert ezt neked kell kimatekolni, hogy hol lesz optimalis ; ha meg stabil vele, akkor megnezheted kisebb fesszel.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28510 üzenetére
ha dual channel, akkor a "dc mode" -nem lenne szürke. De nezd meg aidaval ; vagy itt, vagy bokj ra az eszkozok -> gyorsitotar es memoria sebessegmeres -re es inditsd el ; akkor a "memory type" -nel kiirja.
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28510 üzenetére
Itt nekem se látszik valamiért, de pl. a hwinfo-ban is meg tudod nézni.
#28512 hokuszpk: nekem tuti dual, de a cpu-z ugyanolyan, mint neki.
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28504 üzenetére
Sokan kicsit rosszabb tuning módszernek tartják a minden magra vonatkozó változtatásokat, mert ilyenkor a cpu-ra vonatkozó teljesítmény keret az összes magon eloszlik, ezért kicsit gyengébben teljesíthet szálanként, mint normál esetben. A gyakorlatban talán nem akkora az eltérés, de pár magos programoknál szinte feleslegesen van magasabb órajelen a többi is. De ettől eltekintve én mégis ezt használom már évek óta.
A ryzen-ekkel megjelent a rájuk jellemző drasztikus órajel ugráltatás és az emiatti hőfok ugrás, ami pedig gyakori ventilátor felpörgéseket eredményez. Ez engem ki tud idegelni, ezért is használok inkább fix órajelet és feszültséget, akkor nincs ez a jelenség. A ventilátor felpörgést azért lehet orvosolni, ha a bios-ban a felpörgés és visszalassulás reakcióidejét megnöveled. Itt egy bios kép az all core tuningról. Az all core vonatkozik az összes magra, alatta a cpu ratio-nál tudod mondjuk 39-re tenni, akkor 100MHz-es fsb-nél 3900MHz-en lesz. Ha a proci feszültséget is fixre tennéd, akkor azt a cpu core voltage résznél tudod megtenni. Az override jelenti azt, hogy fixen marad.
Nem olyan bonyolult ezeket beállítani, ezért érdemes lehet kipróbálnod 1-2 magos turbóval, vagy akár így is, aztán amelyik jobban tetszik, azt használod. -
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28501 üzenetére
Nem akartam leminősíteni őket, mert játékok alatt kicsit jobbak lehetnek mondjuk egy i7 4790-nél, de azért érdemes a helyén kezelni őket. Persze a több mag nem hátrány, meg párhuzamosabb feladatoknál, munkánál jobban el is lépnek általában. 1 szálon viszont kb. ez a szint.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28501 üzenetére
"szóval akkor a cpu boost nem mind a 6 magra vonatkozik igaz?"
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28499 üzenetére
Telepítés idejére szerintem tedd le legalább 3000MHz-re a memóriát, biztos ne okozzon gondot. Aztán hosszabb távon lehet, hogy minimum 3400-on is tudod használni. Bár mindent szerintem kár kicentizni egy ilyen cpu-val, nem azokon az 50-200MHz-eken fog múlni. Ezek még nem olyan bitang játékos processzorok.
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28496 üzenetére
Én 2700-at használtam, azok 4-4,1GHz -ig mentek all core, ha jól emlékszem. Ehhez 1,2 , 1,3 , 1,35 V kellett a tulajoknak. Szerintem azért 1,4-gyel ne kínáld meg, ahogy itt javasolták.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28496 üzenetére
nemismerem a lapot, de biztos van mód a húzásra.
az 1xxx-2xxx szerianal a "Precision Boost" vonalat kell nezni, azaz egyszerre csak 2 magon turbozik fel. ( a 2700X -ben már engedélyezve volt a PBO, de az alatt még nem ).a legtobb 2xxx kocka alcore 4Ghz korul megall ; a 2600 boost teteje 3.9 ; tippre allcore is mennifog annyit.
Nemtudom milyen ramod van ; ha ilyen alap 2133 - 2400 , akkor elsokorben valami gyorsabb ramot ( xmp 2933 de ezek mar altalaban a 3200 -ast vittek ) tegyel ala ; meglepoen sokat tud hozni, az ezzel jaro fabric gyorsulas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest