- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Nekem úgy is tökéletes, ha meglesed.
Nekem az alapfesz az 1,2V, szóval durván felfogható az 1125/1575 1,22V-on alapfeszes tuningnak...A powerlimitet viszont mindenképp húzd fel neki maxra, az fontos.
(#32131) Fail3D!: GPU-Z-vel tudod megnézni, ott van a menüben rá az opció. Érdekes lehet, a szivárgásáról árulkodik a csipnek.
-
HSM
félisten
Mondjuk ahogy én is futtattam. ExtremeHD preset, csak ablakban (kiválasztod extreme hd-ra, utána custom, ottmaradnak a beállítások, és kiveszed a pipát a fullscreenből), VGA pedig max power limittel, alulfeszelve. Nekem az jó, ha úgy lövöd be, mint én, 1000/1450Mhz minimumfesz vagy 1125/1575 minimumfeszen, amelyik szimpatikusabb.
De ugye a stabil, nem szemetelő minimumfesz nálad nem biztos, hogy annyi lesz, mint nálam. Enyém 60% ASIC, és 1,1V-ot álllítottam be neki 1000/1450-re és 1,22V-ot 1125/1575-re, bár utóbbin még lehet, hogy lehetne picit finomítani lefelé, bár ha jobban belegondolok, ez az elsőre is igaz... -
szasanyi
félisten
Hopp, valóban. De túlságosan "diplomatikus" a válasz, így még mindig nem tudom valóban kimondottan hangos, vagy csak éppen lehet hallani a kártya hangját. Én rühellem, ha süvít és zajong így lehet mégsem merem bevállalni. Köszi!
gyuszaa: az is biztos nagyon jó, de én soha nem használnám az tuti.
Nálam a tuning (ha szükséges, és ténylegesen érezhető javulást hoz) kimerül a CCC-ben lévő csúszkák átállításával.
-
szasanyi
félisten
És ilyen, tehát nem MOLEX to PCIe hanem PCIe 6PIN to PCIe 8PIN ugye? Ez fontos, mert a tápom erős, egyágas PCIe táppal van ellátva így semmiképpen sem MOLEX-ről adnék tápot a kártyának (ha úgy adódik). Aztán a radi által linkelt videóval kapcsolat még kérdeznélek:
- mi a bánat világít a kártyán kéken? Mert úgy tűnik, nem a venti hanem minta mögötte lenne vmi.
- illetve korábban linkeltem a PH!-s tesztet, amiben azt írják olyan hangos, hogy terhelés alatt a refhűtőt is túlsüvítette - a videó alapján (50% alatt) meg nem így. Te mit tapasztalsz ilyen téren, szted milyen a hangja? -
szasanyi
félisten
Én is néztem ezt a Lightning BE kártyát, és a magsa fogyasztás mellett ezt is olvastam: A zajszintet először az MSI kártyáján vizsgáltuk. Ennél a megoldásnál az AMD saját kártyájához képest üresjáratban valamivel kisebb zajt tapasztaltunk, míg terhelve a süvítés még a referenciát is túlszárnyalta. Ez valóban így van? Mert a kettő együtt más sok(k) lenne...
-
-
-
-
-
Sz.tem nem fog összejönni hogy a másodlagos PCIe-16X be tedd 2.okból sem!
1, az a slott csak 8X módban megy függetlenül attól hogy van-e az elsődlegesben valami vagy sem!
2. a másodlagos mellett ha jól látom sima PCI slott(ok) vannak amik akadályozni fogják a túl alacsonyan lévő hőcsöveket a VGA -n, és nem fog bemenni rendesen a helyére a VGA
De majd +látod!!
-
-
-
zolee5016
őstag
Egy ilyen kártyát nem illik midi házba tenni. Meg kell adni neki a környezetet, hogy le tudja adni a hőt, és legyen, ami ki is fújja.Max egyetértés.....
Többihez: Nem vitatkozom ,,csak másként közelítek.....
Haf-X.....nálam...: Hd 7970+gtx 285 fizikára....oldallapon is 20-as venti... -
HSM
félisten
Egy tartósan 90-100 fokos VRM-ekkel használt VGA ritkán bírja 1-2 évnél tovább. Ugyanakkor 70 fok körül kimennek a világból.
Amúgy simán be lehet ezeket is tenni egy jó midi házba, de akkor az jó legyen. Nekem pl. az összes hűtésem 2db 18cm-es 700rpm-es venti, meg egy végletekig lelassított 12-es, és remekül meghűtötte OC-val is eddig minden karim, még az alulfeszelt CF-el is elboldogult, bár ott a hangszigetelő habos oldallap helyett jól jött volna egy extra venti...
Vagy egy HAF932 csurigrakva ventivel...
SZóval azért egy ésszel kitalált jó midi házban rendesen kialakított hűtéseel egy 7900-as kari remekül lehűthető.
-
zolee5016
őstag
Az meg a másik, hogy a gép illetve a lap életének hány százalékát teszi ki a játék. Elenyésző. Alapon meg simán meg is fogható akár.
Ne érts félre nem vitázok veled,csak egy észrevétel.....ezek épp "Gamer" karik....irodába, otthon melóba ,nem kell,tehát aki 6-8 órát tud játszani(néha én is)naponta azok veszik..ott azért számíthat!,
Nyáron volt egy hasonló kialakítású Giga kari nálam(hasonló az MSI-hez.....) 6 óra után meglestem az alaplapom értékeit...lefittyedt a szám
PCI-e slot 95 fok!!!!![pedig a kari 80 volt csak......../OFF] -
zolee5016
őstag
Nekik ilyen és pont.Értem én,tervezési hibára nem gondoltam egyáltalán,( főleg az újak is mind így vannak)de az a 3 mm-es távolság sokat dob az alaplap életén.....Persze nem cukorból..de a nyomtatott áramköröknek nembiztos egészséges a tartós 80+ fok...Aztán ha még SLi-d ,CF-ed van..duplán befűtesz....Nekem tök 8 igazából ki mire esküszik...ez csak egy + szempont ...
-
HSM
félisten
Ennél még a Matrix is jobban átmelegszik... LOL...
A TPU-n elég durvákat írtak róla: [link]
"In idle the MSI HD 7970 Lightning provides great noise levels, making the card almost whisper quiet. As soon as you start a game the fan will ramp up quickly and become extremely noisy. Being noisier than GeForce GTX 480 kinda tells the whole story. The fan will also constantly change speed, based on temperature which will make its presence more noticeable."Na, de majd ha megjött, meséltek....
Van pár elrakott mérésem pl. Valley hőfokteszt az Ex-Dual-X 7970-emmel, az ellen majd bizonyíthat.
-
zack
nagyúr
Szerintem ez így baba:
"We recorded temperatures during several scenarios on each of the cards we tested today and the benchmark results are shown above. The MSI R7970 Lighting had an idle temperature of 31C, which is great for being such a high-end enthusiast graphics card. Firing up Furmark the card heated up to 70C and after running a few loops of the H.A.W.X. 2 benchmark the card peaked at 58C."
Nincs ezzel a hűtéssel az égegyadta világon semmi gond.
-
gyuszaa
őstag
-
HSM
félisten
Az a baj vele, hogy csak 2 slotos a hűtő, nem 2,5 mint a 7970 Dual-X-en. Ezenkívül eltűnt róla a memória hűtő is. Amúgy tegnap 2000Ft-al volt ennél drágább a Vapor-X 280x, az elég jó áron volt. Persze, a 280x gyengébben specifikált fogyasztásra, meg ugye a Vapor se olyan jó szerintem 7970-re, de jó áron adják.... Én ettől függetlenül a régi 70 OC-t venném.
-
HSM
félisten
A 280x-et nem tudjuk, bár van itt egy Asus tulaj már a topikban, és ahogy láttam, szépen állítgatja a feszt rajta.
A VRM hűtése jónak tűnik, kicsit torkosabb gpu, sokkal erősebb hűtés, szóval kicsivel jobbra jön ki a végén.
A Vapor-GHz-et én annyira nem erőltetném, pontosan ugyanakkora a VRM hűtő rajta, ugyanaz a VRM is, mint a 7970 OC-n, viszont a Dual-X nekem azért jobb konstrukciónak tűnt, pláne, hogy ott a memória hőjét nem a fő hűtőnek kell letudnia, és a VRM környéke is szellősebb rajta. És még olcsóbb is. (75K nettóért már meg lehet kapni korrekt boltból.)
A Vapor hűtés 7950-ekre marha jó az átlag 2slotosokhoz képest, de 7970-ből jobb konstrukció a 2,5slotos Dual-X szvsz.... -
HSM
félisten
De, lehet, bár elég nagy lett a difi, ha az órajeleket is nézem. De akkor is több a fogyasztás kevesebb elvégzett munkával! Érted...
A 280x és a 7970 driveresen tökugyanaz, még az eszközazonosítójuk is megegyezik. Semmi különbség nincs köztük, ami a driveroptimalizálást illeti, ugyanaz a GPU, csak ahogy írtam, kevésbé szigorú fogyasztási specifikáció alapján válogatva.
7970-ből mit érdemes, amit kapni és olcsó is... Amit linkeltél Sapphire OC, bár ahogy írtam, picit lehetne jobb a VRM hűtése, de ezt leszámítva nagyon korrekt kis kari, jó áron, meg voltam vele elégedve. Asus DC2 is jó amúgy, bár feszültségzáras, és drága, nálam itt kiesett. Gigabyte-ot kerülném, HIS nálam kiesett, sok cicereg, feszzárról is volt, aki beszámolt.
-
KAMELOT
titán
Lényegében kiadták ugyan azt a kártyát csak más néven akkor, hogy mehet driverből adódóan kisebb FPS-el?
Ugyan az minden rajta. Amire majd tökéletesíteni kell az a 290, 290X. Többi kártyánál nincs semmi változás.
Ajánlom várd meg a 290 vagy 290X kártyákat azok jóval erősebbek lesznek.(#31666) HSM: Teszel rá másik bios-t és nem feszzáras semmi.
-
HSM
félisten
Kicsit lightosabb a specifikációja, mint a korábbiaknak, de ez a fogyasztáson kívül mást nem érint. Ezt leszámítva ugyanaz, mint a korábbi Tahiti xt variánsok.
Nem tudom, mennyire keresed a legjobb ár/értéket, de nettó áron én tuti a korábban általad linkelt Sapphire 7970 OC-t vinném. Lehet, 50-100 mhz-el kevesebb lesz a max OC, amit bír, de vagy 20k-val olcsóbb. -
-
ÁdiBá
veterán
Kb ugyan az lenne a helyzet mind mondjuk a HD7970 illetve GTX680 között.
Mikor mi mérték a két kártyát, igaz hogy többnyire a radeon volt erősebb.
De marhára nem láttad a különbségeket hogy most zöld van vagy piros a gépedben.
Biztosan gyorsabb a HD7970 1150Mhz-en már olyan tempoval bír amit nem lehet behozni 1200 illetve 1250 járatott HD7950el. Ebben biztos vagyok.
Viszont hogy mekkora lesz a különbség? Az más tészta. Nem túl nagy. -
HSM
félisten
Akkor tényleg elég hasonló a karink... Enyém is 1200-ig bírja, és a memória is 1580-on még tök jó 1,5V-on is, 1600-on meg 1,6V-on is bohóckodott, igaz, nem is sokat vacakoltam vele, 1580-on is már búdületes a sávszélesség.
(#23066) zack: Ezért nem tartom igazi csúcskártyáknak a GTX670/680-at, inkább túlárazott kövér középkategóriának. Képzeld el, ha ilyen 300GB/sec-eknél megérzed a különbséget, akkor mire lenne elég ugyanez az órajel csak 256biten?
Szerintem jól döntöttél amúgy, hogy maradt a 7950-ed.De majd úgyis érzed, elég-e, vagy kell mindenképp egy szupertuning 70-es.
-
-
Az élsimítást és az alap beállításos színeket aláírta a kolléga aki itt volt (fél millás monitora és 3-s CF-e van jelenleg) + több év tapasztalat, mivel volt rengeteg kártyám.
SSAA mellett azonos volt a minőség, csak a többi nem volt oké.
A képet még meg is tudtam volna szokni, de...:Driverből erőltetett élsimítások "nem voltak minden játékkal kompabilitisek" ami AMD-vel lazán ment, amikkel játszom abban a min fps nagyon gyér volt GTX-en, szóval így összességében nem szerettem meg persze van ahol jobbak.
-
-
HSM
félisten
Csak azért vettem magamra, mert nekem címezted a választ, nem is értettem, de így már teljesen tiszta.
Az ilyen egysoros ezt vedd-azt vedd, ez a jobb, az a jobb válaszoktól nekem is fel tud menni az agyvizem.
Pláne olyankor, ha előtte oldalakon keresztül volt valami magyarázva, és a beböfögött 20 másodperces hozzászólás után, ha helyre akarod tenni a topicba tévedőket (mert nyilván zavar, hogy hülyeséget javasolnak egy témában kevéssé jártas, jóhiszemű betévedőnek) akkor tízperceket, félórákat magyarázhatsz utána...Ha esetleg a jobb példány újrapasztázása/megtartása mellett döntenél feltétlen csinálj nekem egy kis párperces gyorstesztet, hőfokok előtte utána.
Én hang-mániás vagyok, és pár fok jól jöhet majd nyáron.
Neked annyiból mákod van, hogy már megvan a tuningos 7950, tehát nálad nem beszélhetünk zsákbamacskáról.
Persze, a 70-es erősebb játékban mondjuk max 8-10%-al, de ezért ráfizetni egy rakat pénzt, hát... Én biztos nem fizetnék semennyit se, hogy a meglévő 30 helyett 33 FPS-em legyen....
Később szerintem eladni is könnyebb lesz, és kisebb bukóval egy 7950-et...Ja, memória... Nem sokat erőltettem, mert nem vettem észre gyorsulást nagyon 1400Mhz felett, de 1580Mhz tuti stabil 1,6V-on, de pár órát tekertem vele 1,5V-on, és azt is röhögve bírta.
De azért úgy nem ment napokig, hogy 100%-ra mondjam. Az 1400Mhz 100% stabil nálam 1,5V-on, úgy már sokat használtam.
1600Mhz felett 1,6V-on is bizonytalankodott, de mivel mindegy volt neki a memória-feszültség, így szerintem a GPU vezérlője fogyott el.
Arra vigyázz, ha a memóriát jobban húzod, ne legyen túl alacsony a terhelt ventilátorfordulatszám, azt nem szereti, ugye az a légáram hűti a memóriacsipeket is.(#22944) ÁdiBá: Nem az a kérdés, mennyire terheli, hanem hogy hogyan. Nézd meg a furmarkot, az melegít a legjobban pl. és iszonyat egyszerű, ezer éves kód.
Pont ezért olyan durva, mert nagyon egyszerű.
Simán lehet, hogy a Crysis 1 még más részeit terheli jobban a karinak, mint a 3, és mondjuk így annak már kicsivel több fesz kell...
(#22948) haddent: Az ilyeneken elvileg segít a fixált fesz.
(#22972) radi8tor1: Jópofa dolog a 3dmark, de sokszor nem az az erőviszony köszön vissza a játékokbna, mint abban.
Én játszani vettem karit, és a topic többsége is, nem markolni.
Nyilván, aki OpenCL-en tekeri vagy valami durva számítást végeztet a GPU-n, aminek csak shader kell, annak megérheti a 70-es, jobban, mint játékra, mert ott a teljes shader előny (+14%) kihasználható, nem "fogja vissza" a csipet a többi, 50-eshez képest nem emelt számú részegység, mint játékokban.(#22977) gbors: Mindenki azt felejti el (főleg a 70-es pártolók), hogy ugyanaz a csip az 50 és 70-es. Mert hiába van lepkefingnyit jobban válogatva a 70-es a némileg magasabb gyári órajel miatt, mégis átlagosan hasonló órajelet bírnak, mert azt elsősorban a csip belső felépítése határozza meg, főleg GPU-knál. Azért az nem véletlen, hogy akár 50-ből, akár 70-ből 1100-1300 között van a vége, és hasonlóan skálázódik a feszigény is. Persze, a 70-es birtoklók alapból c2c nagyobb telejsítménnyel indulnak, meg gyárilag is előnyben vannak, a plussz számolók meg magasabb órajel miatt is, de tuningnál ez a difi átlagosan 10% környéki előnyre redukálódik, ami nincs összhangban a kártyák árkülönbözetével. Nyilván, ha valaki tudományos számolós GPU-nak vette, az más, de az eléggé specifikus felhasználás jelenleg szvsz....
(#22978) BeLucZ: A fesz nem jelent semmit... Valszeg kisebb szivárgású példány, ha meg bírod így hűteni.
Nem biztos, hogy olyan gázos az. Nem lennél sokkal előrébb 1200Mhz-el sem, még 10% előny se lenne. Persze, megértem, bosszantó, hogy egy jobb 7950 lelépi a karid, sokkal olcsóbban, de ez ilyen.
-
Asbee
veterán
MSI AB-vel tudod az alábbi módon:
Ahova AB fel van telepítve van egy Profiles mappa. Abban VEN_1002&DEV_679A&SUBSYS_0B001002&REV_00&BUS_1&DEV_0&FN_0 ilyesmi nevű fájl vagy fájlok lesznek, mivel gondolom több vga volt a gépedben több lesz. Ezeket kell szerkeszteni még hozzá a
[Settings]
CaptureDefaults=0sor után beírod ezt:
VDDC_CHL8228_VIDReadback = 0
AB újraindít és a droppolt feszt fogja mutatni. Játékokban szépen ugrál majd terheléstől függően.
-
Asbee
veterán
Szerintem mindig le van írva korrektül, hogy tuningal hozza a 7970-et. Aki ezt bevállalja azt tisztában van vele, hogy a tuning lutri, aki meg kicsit sem akar tuningolni az megveszi a 7970-et. (Tudom mit érzel én is mikor sandyre váltottam azt mondták mindegyik viszi simán a 4,5Ghz-et, kifogtam egy olyan példányt, hogy nem vitte értelmes feszen.) Ettől függetlenül, azért nem úgy kéne beállítani, mintha az itt jelen lévők lennének a hibásak, mert az tény hogy hozható vele 7970 feletti teljesítmény és bizony elég szép arányban.
Meg a droppolt feszültséget lenne érdemes megnézni. Hiába adsz neki AB-ben 1250mV-ot ha kap mondjuk 1180-at. -
HSM
félisten
Nekem ez a 60 fok kicsit túl jónak tűnik... Persze, nem lehetetlen, de kicsit túl jó.
Vagy bár nem olyan tuningos a kártya, de cserébe magasabb feszen is relatíve igen keveset fogyaszt (ez könnyen előfordulhat egy kisebb szivárgású példánynál), vagy valami nem volt tökéletesen belőve....
Az is kicsit fura, hogy 1070Mhz megy, 1100mhz azonnal fagy. Én nem tapasztaltam ennyire szélsőséges értékeket, mindig először képhibák jöttek, és csak sokkal-sokkal feljebb a fagyi... Ugyanúgy az LE-nél, mint mint a 7950-nél.
Sajnos megfelelő screenshotok nélkül nehéz kitalálni, mi volt a szitu... -
Asbee
veterán
Kifogtál egy antituning kártyát. Nem kell ezért sírni, hogy itt csak nagyot mondanak. Ha tetszik ha nem, nagyon ritka az ilyen eset és szinte minden 7950 megy 1100-1200őt 24/7-re.
(#22892) vaakuum: Nagyjából pontos. MSI AB-vel ki lehet íratni a pontos terhelésre droppolt feszültésgnek. 810-es órajelhez teljesen reális az a fesz, mert a 810 órajel lepkefing a 7950-nek. Nálam most pl ~1,1V 1150-et megy.
-
Raggie
őstag
Senki nem állított ilyeneket... átlagban tudják, ezt mondtuk. És ez igaz is!
(magad is bizonyítottad, mert a másik kártyád simán viszi)
@(#22882) fatal1ty1984: Hogyan/mivel políroztad a hűtő alját? (teljesen noob vagyok a polírozáshoz, kb autó polírozásról hallottam csak
) Valamint: heatsink-ek alját is érdemes lehet lepolírozni, ha már úgyis cserél ez ember jobb thermal pad-re?!
-
zack
nagyúr
1,237V-n nem bírta az 1130Mhz-et.
Vicc.
Berakom a másikat, mert ezt nincs értelme tovább tesztelni. Ha az is így fog menni, eladom a pics@ba mind a kettőt.Ennyit arról hogy mindegyik tudja az 1150-1200Mhz-t.
Felesleges nagyot mondani, mert úgyis kiderül. Lehet vannak példányok amik viszik, de ne állítsa be senki úgy a 7950-et hogy alapértelmezettként 1150Mhz GPU tuningot simán bírja mindegyik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- PlayStation 4
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest