- iOS alkalmazások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
- = Zk = - #48839 üzenetére
1 kari Dx és 45 FPS.
Az a baj az FX-es tuninggal, hogy ugyan úgy fest, kihajtja a 2 VGA-t, de PCI-E2.0 slotokban és 8+8 sávval megy, tehát 100% kihajtással is bőven teljesítményt vesztesz egy Intel-es, PCI-E3.0-s és esetleg 16+16 sávval szemben, hiába tesztelsz a saját szempontjaid szerint rendesen (azzal egyébként egyetértek, hogy az ember teszteljen maga, mert a netes tesztek 90%-a is marketing, elég megnézni a paramétereket). Régi jó X58 platform még mindig OK.hackeeeee: Nagy átlagban SLI jobban teljesít. Az biztos, hogy amikor CF-öm volt, annál bármilyen SLI csak jobb lehet. Alig 1-2 játék használta ki, ált. +10-70% között (inkább 10-30), egy csomó meg lassult, egyedül Dmarkokban teljesített remekül.
sephi: És Mantle-lel még szét is esik a grafika az újabb driverekkel, talán még tuning nélkül is. BF4 meg szintén DX hasít, és Mantle nem jobb, tehát egy nagy marketinglufi ez az AMD-től (láttunk már ilyet), sehol nincs a beharangozott 100x gyorsulás. Én mondjuk nem vártam mást, hiszen, ha minden játék egyből ha csak 10x-t is gyorsulna, ki venne drágább kártyát az alsó középkategóriásoknál, vagy akár egyáltalán dedikált kártyát proci mellé.
Akiknél probléma van az új driverrel, próbáltátok CCC-ben javítani a megjelenítést? Alkalmazás bővítése, felülvezérlése, stb. Régen ezekkel fektettem ki a drivereket (minden bug előjött), most viszont ezeket használva nálam eddig semmi (igaz, Metro nincs fent), kivéve a Mantle artifactelést. Csak mert lehet, hogy ha kilőjük a beépített "optimalizálást", rögtön rendben fog futni az adott játék.
-
katt777
félisten
válasz
csucsbicep #48813 üzenetére
Jó, hogy nem béta!
Jó, hogy már végigjátszottam bétával. Nálam a Mantle artifactel folyamatosan 14.3b óta, bár lehet, hogy csak tuning miatt. DX-ben no problemo, és régebbi meghajtóval Mantle is OK. A lényeg, hogy "fejlesztenek".
hackeeeee: Csak félsz, hogy úgy maradnál.
CF alá FX is kevés lehet, persze, tuning kérdése, meg hogy bírja-e a lap. Az áramszámlára viszont bőven kifizeted az Intel proci árát.
És a teljesítményt tekintve mindig az Intel lesz a nyerő, mert direkt így árazzák. 6800K-ról váltottam 4670-re, bőven gyorsabb, mint amennyivel drágább.
Grave444: Most raktam össze A10-7850K konfigot. 17k-s lapban 4.5GHz, szóval AMD-nél sem kell feltétlenül a legdrágább megoldásban gondolkodni. CF-hez persze nem ez a nyerő, oda is elég viszont azért egy 30k-s lap.
A legnagyobb gáz a CF-ös AMD lapokkal az, hogy a legjobb ilyen is csak 8+8 sávot kínál, ami 270X-nél már kb. 4-5% teljesítményvesztést jelent még 100% kihajtásnál is 16x2 sávhoz képest.
kona005: Az, hogy BF hogy kezeli a hálózati módokat, nem feltétlenül számít olyanoknak, akik nem játszanak vele.
-
katt777
félisten
Próbáltam a 14.4 drivert. Szignifikáns a lassulás (Thief-ben -2 FPS DX és Mantle is), de 3DMark-ban gyorsult.
-
katt777
félisten
válasz
bozont #48628 üzenetére
De igen. Szépen degradálódik, aztán majd jön a jól ismert "alig pár hónapos a kártyám, nem működik alap órajelen" panaszkodás. Elég észrevehető az élettartam rövidülése. Meg kéne érteni, hogy a hardver az alapszintű működésre van kitalálva, nem a széthajtásra (aminek semmi köze a tuninghoz, mert az értelmes cselekedet). Minél közelebb járatod a működőképesség határához, annál hamarabb megy tönkre, és az időszak rövidülése korántsem egyenesen arányos a túlhajtás mértékével.
Az "órajelek végét" már jóval korábban jelzi bármelyik tesztprogram (vagy akár játék). Ha fagyásig nem tapasztaltál semmiféle hibát, akkor sajnos nagyon rosszul teszteltél. Ha meg az első artifactek után tovább húztad a karit, arra inkább nem mondok semmit.
Nekem mindegy, ki mit tesz a saját cuccával, én csak szóltam.
-
katt777
félisten
válasz
bozont #48625 üzenetére
Az, hogy 1x-2x megfagy, éppen, hogy nagyon komoly probléma. Azt jelzi ugyanis, hogy a határon teljesít a kari, ami alaposan lecsökkenti az élettartamát. Szóval ilyen tanácsokat sztem ne nagyon adj. Mellesleg a mai gagyi, menthetetlen játékoknál nem kimondottan egészséges (stroke, infarktus, stb), ha lefagy a cucc.
Lap nem írja ki az uefi verziót?
Csodálkoznék.
-
katt777
félisten
válasz
Leavemealone #48601 üzenetére
Pont Aida szereti felcserélgetni.
Az XT-men most is ezt teszi. AB meg a RAM-ok sebességével nincs tisztában már fél éve.
Ha normális méréseket akarsz, HwInfo-t nyomasd. Saját grafikonok + OSD-t is nyomathatod AB-n keresztül. Látni fogod a különbséget, érdemes pl. AB vs. HwI a gpu feszt megnézni.
Lényeg a lényeg, Jó az MSI VRM-je, vagy a hűtése. Nekem His, Sapphire, ASUS, Club3D kártyákon mind jóval forróbbak voltak a GPU-nál, pedig anno ASUS-ra még külön bordát is tettem. -
katt777
félisten
válasz
Leavemealone #48565 üzenetére
Vagy felcseréli a mérőprogi, elég mindennapos. GPU-Z-vel nézted? Ha csak nem vmi spéci a hűtése az MSI-nek. Nekem biztosan jól jönne egy ilyen VRM-hűtés, mert akkor tuningolva sem melegedne a kari 70°C fölé.
jano2101: Buhera bios. De látom, már megoldódott.
Gstyler: Akkor minden OK.
-
katt777
félisten
válasz
Gstyler #48562 üzenetére
R2 is, csak akkor nem igazán hangszigetelt.
Gyári ventik magas fordulaton nálad is berezonálnak fent? C3 alatt min fordulaton hűtve a házat 70°C körül volt a GPU-m, hangszigetelve fölment majdnem 90°C-ra, az már nekem is sok (VRM-ek 110°C körül). Szóval hangszigetelés ide v. oda, szellőzés kell. Nagy kár a gagyi, nem PWM-es ventikért.
270X azért jóval erősebb a 7850-nél. Ha a proci bírja a tuningot, 270X-szel sem lesz gáz.
-
katt777
félisten
válasz
Gstyler #48559 üzenetére
Hogy nem megy 100%-on a VGA. Több magot használó játékoknál kisebb az esély rá, de 1-2 magosoknál sajnos esélyes. 60°C elég alacsonynak tűnik nekem, de jó hűtéssel meglehet, ill. tuning nélkül. Szintén Fractal házam van (Define XL R2 Black Pearl), de még -Vmoddal is elég jól melegszik a kártyám, persze ez egy XT.
-
katt777
félisten
válasz
Norbika88 #48450 üzenetére
Gyorsabb persze nem fog ártani, de itt többek szerint multiban pl. nagyon jók az FX-ek. Látom, már megírták többen (nem dolgoztam hétvégén).
Gstyler: Sanszos a CPU-limit, azért olyan halk és hűvös a kari.
jonnyjoker01: Nem, nem az. VRM-ek akkor már 110 körül, vagy inkább afölött. Persze nyilván nem ezzel a progival használod, de azért 80°C alatt kéne maradia egy jó hűtéssel (ház is számít). Az AMD kártyák már jó ideje 120°C-ra vannak hitelesítve, de ez persze nem feltétlenül tesz jót nekik, vagy bármi másnak a gépben.
-
katt777
félisten
válasz
Bélaaaa #48439 üzenetére
Hát, talán belefér...
bandi0000: Ha túlmelegszik, restartolja a gépet, vagy fagy, de előtte vsz. graf. hibák már jelentkeznek. Hűtés optimalizálás a házban segíthet.
Norbika88: CPU limited ebben az esetben nincs, hiszen magad írod, hogy lustul a proci is. A VGA kihasználtsága jelentős, 1440*900 karcsú. Természetesen nem mindegy, hogy Quake 2-t vagy Crysis 3-at futtatsz.
Mind a grafikai minőség, mind a felbontás növelése segíthet. 965 elég gyenge, FX is jól jöhet, ha a lapban elmegy. Egy 5800K-6800K kaliberű proci full HD-ben elég a VGA alá, persze magas grafikai minőséget feltételezve (6800K a tuningolt 7870XT-met is lazán kihajtotta alapon).
Régi játékokkal sanszos full HD-ben is a CPU limit, bár nálam Oblivionban sem volt. A vízválasztó kb. DX9 HDR módnál van.
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #48381 üzenetére
Gondolom, akkor megnézted a 7850 vs. 270X viszonylatot is.
Szignifikáns az eltérés.
Steve198310: A legtöbbi AMD kari hasonlóan tuningolható (nekem legalábbis az összes ilyen volt), nyilván nincs sok értelme ilyen tesztet feltenni, hiszen arányaiban ua. jönne ki.
CF a 2 kari külön-külön memóriáját használná, azaz 2x2GB-ot. Több RAM-nak fHD+ felbontásnál lenne értelme, illetve persze több monitornál.
kona005: Akkor ott IRQ akadás lesz. Illetve van. Letiltott IGP-vel, v. más IRQ-n is hasonló a hiba?
Bélaaaa: 2GB-os karim van, egyedül a Thief ért 2GB környékére, az is csak Mantle módban, és full HD maxigraf kellett hozzá. Még C3 is elszötymörgött maxigraffal 1900MB VRAM körül.
-
katt777
félisten
válasz
kona005 #48362 üzenetére
Más ledek nem villognak indításkor? Egy 4870-em döglött így be. Az mondjuk PCI-E X8 slotban működött, X16-ban ue. hiba volt.
Pityu.: Nem is állítottam, hogy nem.
Nálam is egészen eddig hibátlanul működött a kari.
Baltoafarkas: i3 is szépen meghajtja ezeket a kártyákat.
sephi: GPU boss-on bármilyen kártyákhoz találtok összehasonlítást.
-
katt777
félisten
válasz
Pityu. #48359 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem hibásodhat meg, ugyebár. Évekig voltak nV kártyáim, gond nélkül használtam mindet, soha egy driver probléma (még a nevezetes, gyengébb konstrukciókat érintő bsod sem), akár cserélgethettem is pucolgatás nélkül, felülvezérlések is problémamentesen működtek amivel AMD-n egészen a 7870-ig mindig jöttek bugok. Meghibásodás sem volt, de mint írtam, ez nem gyártó-specifikus, mindegyik hozott anyagból dolgozik.
Lehet, hogy 1x majd nálad is kiugrik. Amíg AMD-s lapban volt a karim, képernyőkímélővel sem volt probléma.
kona005: Illeszkedik rendesen? Mert ha csak 1mm-t elemelkedik, már okozhat ilyen hibát, ill. tápellátás. Másik gépben jó a VGA?
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #48353 üzenetére
Nyilván azzal kezdtem, de még az sem működött. Illetve, ha működött is, nem láthattam, mert totál fekete volt a képernyő.
Képernyővédőt kikapcsoltam, és élek nyugodtan. Több mint fél éve megvan a kari, és 1x sem jött elő a hiba eddig a ballépésig. Persze, hogy a windows hülye, hiszen nV-val nincs ilyen probléma.
Az a gáz, hogy AMD-nél, amióta csak megvette az ATI-t, mindig megy a "hű de korszerű vga-kat csinálunk" marketing, a hétköznapokban meg még mindig esnek-kelnek ilyen gagyi hibákkal.
CirrMee: A VRM sokkal többet "kap", mint a GPU, ezért jól teszed, ha nem engeded el a túlhajtást.
-
katt777
félisten
IGEN! Végre tudom, hogy működik a ZeroCore! Nem kellett más hozzá, mint bekapcsolni a képernyővédőt. Csak 2x hagytam el a gépet, másodjára több mint 15 percet, és szép, fekete monitor fogadott, nem is tudtam semmi mást tenni, mint restartolni a rendszert. Na, a lényeg, képernyőkímélő nélkül nincs BS-bug. Ha csak a monitort kapcsoltatom le a windows-zal, teljesen OK minden.
Szóval nem hibás a kártyám, huh. -
katt777
félisten
válasz
belinho #48301 üzenetére
Ált. elég a görbét állítani, de tesztelni a kézi beállítással tudod.
Azt kéne tudni, hány eres kábel látja el a ventit. Ha 2, akkor nem tudod a min-nél lejjebb vinni, ha 3, akkor azért van rá esély, ezeket a kártyákat nem szokták biosból fix min-re állítani, inkább a belépő szintűeken. Általában az 1. fülön található beállításokkal kell játszani, ott választható a hardveres felülvezérlés, PP level (3 féle), stb. 2.-on a hűtés, de abban nem vagyok biztos, hogy minden vezérlés ezekre is alkalmazható-e.
Esetleg próbáld meg GPUTweak-kel v. Trixx-szel, illetve +1 lehetőség, ha CCC profilban, vagy adott esetben AB cfg fájlban kézzel átállítod. Nekem pl. órajeleket utóbbi módon kellett, hogy 2D profilt is tudjak csinálni, mert különben az órajeleket sem lehetett eléggé levinni.
Uh, most nézem, PC kártyád van...csuszi: GB az elég jó ilyen szempontból (is). Nálam GTX560-on működött hasonlóan.
-
katt777
félisten
válasz
joysefke #48291 üzenetére
De ha ezzel lehet előhozni a bugot? Szerencsére alvó állapotban úgyis ki van kapcsolva minden, szóval tényleg értelmetlennek találom single kártyás konfigban. CF v. dual mód mellet persze hasznos lenne, ha működne, de nálam AMD procival sem tette, IGP mellett is simán dolgozott a VGA. Persze 7870 nem is megy dualban HD8670-nel.
...
Alapjáraton artifactelő játékokkal kapcsolatban van egy észrevételem. Teszteltem újra thief-et, igazából tuninggal, de nem ez a lényeg. Anno szépen futott mindegyik módban 14.2-vel, 14.3-as meghajtóval viszont hoppá, Mantle módban háromszögelt, villogott, meg amit még el lehet képzelni, lényegében szétesett a grafika, dx-ben továbbra sincs semmi baja (meg másnak semI. Ha vkinek van egy minőség-ellenőrzésen éppen megfelelt - kvázi tuningolhatatlan - VGA-ja, az ugyanúgy belefuthat ebbe a hibába, azaz nem a kártya rossz, hanem a driver van +int lqrva.
-
katt777
félisten
válasz
CirrMee #48106 üzenetére
Az nyelvtanilag teljesen helyes, hogy AMD kártyákkal a physx szar, ebben semmi nem utal semmire, egyszerű tény, hogy ha ilyennel szereled a géped, szar lesz a physx (Geforce-szal meg jó). Nem mentegetek senkit, elismertem, hogy rossz ragot használtam, de magyar nyelvből nem kell kioktatni, főleg nem olyannak, aki nem érti azt. Az "utalást" az képzeli, aki nem érti a szavak jelentését. Téma lezárva.
-
katt777
félisten
válasz
RMZ250 #48103 üzenetére
Nem azt írtam, hogy szarul fut, hanem, hogy szar (bár helyesebb lett volna "-kal"-t írni, és nem "-on"
). Nyilván, mert nincs (ergo nem is futhat), és ha a proci pótolja, gyenge. Bika proci sem segít, én már csak tudom, volt pár ilyenem.
Olcsó nV karin is gyenge sajna a PX, drágát meg nem éri meg, mert akkor az ember vegyen eleve olyat.hackeeeee: Nem, de ha ezzel a Zero Core működésre bírható...
Amúgy mindig megy a kari, alvó állapotban meg nem, akkor meg mikor van ZCore-om? Max AMD-vel menne, de nálam ott sem működött az XT-vel.
-
katt777
félisten
Gigát ismerve tuti, hogy piszkálható.
CirrMee: Tehát, ha a kártya nem képes PX-et futtatni, és emiatt a procinak kell dolgoznia, szerinted a proci a hunyó.
Elég "érdekes" gondolatmenet, tekintettel arra, hogy a proci eleve nem VGA-feladatok végrehajtására van kitalálva (és az aztán főleg nem PX-kompatibilis).
-
katt777
félisten
válasz
Pityu. #48068 üzenetére
AMD kártyákon a PhysX szar. Metro LL is fullban fut gond nélkül fhd-ban, PX bekapcsolásával 5 FPS-re zuhan. nV-t kell venni (CUDA is van ott), ha majd lesz DX11.x-es kártyájuk, de jelenleg csak a gyöngus 750 van. Ráadásul a driverek is megbízhatóbbak, jobban tuningolhatóak, és hűvösebbek a karik. Egyelőre viszont teljes DX feature-eket (+ a semmire nem jó Mantle-t) csak AMD-vel kapod meg, az ezzel együtt járó hátrányokat meg el kell viselni.
-
katt777
félisten
válasz
Pityu. #48066 üzenetére
Közben jutott eszembe: Lehet, hogy valamit eloptimalizáltak amd-nél. Próbáld meg eltávolítani az AMD meghajtókat (Catalyst uninstall), és utána kizárólag a drivert feltelepíteni eszközkezelőből, így a profilok nem fognak belesz.rni a képbe (ez gyakran segít). Másik driverrel is meg lehet próbálni ugyanezt, esetleg WHQL-lel.
-
katt777
félisten
válasz
Pityu. #48059 üzenetére
Tutira nincsa VGA-limited, még 7870 alá is elég egy 5800K full HD-be.
Eredeti játékról annyit, hogy érdekes dolgokat művelnek olykor a gyárilag mellékelt kémprogramok és vírujsok (értsd: másolásvédelem), bár alapból inkább meghajtókat szoktak hazavágni, de láttam Starforce által csutkára pörgetett gépet, amelyet csak konnektorból kihúzva lehetett megmenteni. -
katt777
félisten
válasz
csabi0805 #48044 üzenetére
Saját példámról tudok beszélni: én 65°C-on pörgetem 100%-on a ventiket, mert ha nem teszem, a VRM-ek nagyon elszaladnának. Alap órajelen úgysem hevül fel ennyire, tuninggal viszont szükséges. Csökkentett órajeles profillal meg lényegében csöndben van a kártya. Ez persze egy jól melegedő Sapphire XT, viszont jó hardveres hűtéssel.
A VRM-ek sajna akár 20°C-kal is felülmúlhatják intenzív terhelés alatt a GPU-t, így a VRM-ek hőjét nem mérő kártyán egy 75-80°C-ig elérő GPU mellett könnyen degradálódhat a kari.radi8tor1: 37FPS nem okoz szaggatást, mást sem nagyon, mert az FPS csak a rendszerfolyamatok következménye. Ha valami szaggatást okoz, nincs 37FPS, legföljebb a mérőprogram nem méri, amikor lezuhan (főleg ha nem tart 1mp-ig, ami sanszos).
-
katt777
félisten
Ahogy elolvasgatom a topicot, még ma is inkább megéri 7870-et venni, mint vmelyik új karit.
Amúgy a Zero Core-nak hogyan kellene működnie? Mert nekem már AMD-s gépben sem volt, ti. AB grafikonján látszott, hogy nem kapcsol le a kártya.
Trixx-ben és GPU Tweak-ban csak nekem nincs fesz. állítási lehetőségem?
No nem, mintha AB-vel baj lenne, csak a lejárati értesítései idegesítőek, amikor nem frissítik időben, ill. persze GPUT-ben jó a profilokhoz egyedi hűtést rendelni.
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #48003 üzenetére
Még nem volt AMD kártyám, amelyiken 90°C alatt maradtak volna a VRM-ek komplett hűtőblokk alatt (Sapphire/HIS 3870, 4870 és 7870XT), nekem ez a tapasztalatom, valamint az, hogy mindig jóval inkább melegedtek, mint a GPU.
Hűtés terén jómagam a Gigabyte-ot választanám (TwinForce2), ASUS-szal szemben is.
-
katt777
félisten
válasz
norbalia87 #47989 üzenetére
Egy valami lesz igazán forró egy Amd kártyán, az pedig a VRM!!! Ha valahová, hát azokra KELL hűtés. Nekem teljes blokk van a kártyán, de még így is AB kell hozzá, -fesz és emelt hűtés, hogy ne melegedjenek 100°C föl egy kis tuninggal, de alapból is 94-95°C-ig elmennek gyári beállításokkal. A VGA hardvere ugyan bírja, de a többi alkatrésznek a gépben nem feltétlenül tesz jót.
-
katt777
félisten
válasz
norbalia87 #47985 üzenetére
Azt hittem, csak Húsvét miatt...
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #47975 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy WHQL v. beta, úgyis hibás. Egyáltalán, ez valami kamudriver (esetleg trójai)? Hivatalosan ugyanis nem létezik.
csabi0805: Ha fontos a megbízható driver, rossz gyártótól vásároltál karit.
Viszont muszáj megjegyeznem, hogy nálam továbbra is mindegyik rendben van, tehát inkább az új kártyákra tűnik háklisnak.
-
katt777
félisten
válasz
- = Zk = - #47961 üzenetére
Kiábrándultál?
-
katt777
félisten
válasz
littleNorbi #47757 üzenetére
Additional sztem kéne, de amikor én utoljára laptopoztam, még nem így volt. Nem a driverekre gondoltam egyébként, hanem az ASUS szoftverére, amellyel fényerőt és minden egyebet lehet állítani (de elméletileg a CCC-nek is váltania kéne). Nevét nem tudom, és nincs időm megnézni most munkahelyről, kukkantsd meg sztem, ha CCC nem akarna dolgozni.
-
katt777
félisten
válasz
csucsbicep #47719 üzenetére
Az enyémek sem, csak 3 hét és 3 hónap közti intervallumban egyszerűen meghalt a motorjuk. Lehet persze, hogy ez a szolgáltatás a Glaciatorhoz járt (nem csak én jártam így vele), de attól még nem bízom benne.
EnterR: Nem igazán lassabb a 7870XT (van olyan, teszteltem), ráadásul nem is bugzik vele a driver.
littleNorbi: Aut. kezelnie kéne (ASUS driver?), ill. ASUS-nak saját szoftvere is van erre, a laptop támogatási oldalán kell lennie. (Eddig én legalábbis minden ASUS laptophoz találtam ott.)
-
katt777
félisten
válasz
csucsbicep #47716 üzenetére
Sajna még mindig olyan ventik vannak rajtuk, mint akkor.
Nem kockáztatok, és még mindig zajosak.
xx50-es karikat mindig könnyebb volt tuningolni, mert azok a xx70-esek visszafogott változatai. 3850-ekből még 3870-et is lehetett csinálni egy 3870 bios ráflashelésével.nV-ból viszont a csúcskártyákat is lehet húzni, ez tény, legfeljebb Titán kivétel a power limit miatt.
-
katt777
félisten
válasz
Dark KillerX #47711 üzenetére
ASUS ventiknek szarok a motorjaik, legalábbis én HD4870-ből kifogtam párat, de ezt már írtam soxor. Inkább nem kockáztatom meg, hogy leteszteljem, ma más motorokat használnak-e az ugyanolyan légkavarók alatt. Ráadásul mind zajos volt, főleg GB-hoz képest.
GB-okat sokan buherálták, széthajtották, aztán fikázták, hogy szarok, amikor jöttek az artifact-hibák és társaik. Az AMD önmagában nem szereti a tuningot, jó esetben feleannyit lehet kihozni ezekből, mint nV-ból. nV kártyáimon (Galaxy 8800GT-t kivéve mind GB volt) 20-25% STABIL tuningot értem el, ráadásul eleve gyári OC-hez képest, a 7870XT már kiválónak számít +13%-kal (ráadásul gyári fesz alatt, följebb meg magasabb fesszel sem üzembiztos). Természetesen mindegyik esetben épeszű tuningról beszélek, nem széthajtásról.
Az R-es AMD-k szerintem hardveresen sem 100-asak még, 7870XT-ből is kifutott pár széria, mire jó lett, én már ebből vásároltam szerencsére.
Semmi vita, csak tapasztalatcsere.
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #47691 üzenetére
Kitartás!
Most már 2 fohászt is lehet ismételgetni AMD-istenhez: legyen egy jó meghajtó, és hogy a mantle-nek legyen valami hasznossága.
Dark KillerX: Volt jó pár Giga kártyám, eggyel sem volt semmi baj, még BS error sem. Igaz, mind nV volt, de a Windf. hűtésnek mindegy, milyen kártyára teszik, halk és hatékony. Ellentétvben az ASUS-szal, amely hangos, és a hatékonysággal is akadtak gondok, a (hűtő) megbízhatóságáról nem is beszélve, ráadásul drága.
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #47627 üzenetére
Én b18-at használtam asszem már akkor (de ez részletkérdés, mert már nem működnek), még anno volt itt éles vita kihajtásról. Úgy emléxem, grafikonokat is linkeltem be, mert a 6800K-m kihajtotta a VGA-t, és ott volt az FPS graf is. Mantle-lel nem néztem még, anno nem volt patch, majd felteszem vmelyik nap.
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #47624 üzenetére
Ja, DX10 és DX11 van.
Viszont monitorozásnak mennie kéne akkor is, ha OSD nincs, mert az nem szokott DX10-ben működni. Kicsit megkeveredtem a kapkodásban.
Ha mégsem menne, FPS-re Fraps, többire meg HwInfo, utóbbi sokkal jobb, mint az AB, elég csak a feszültség grafikonokat megnézni. AB mutatja a fixre beállított értéket, HI meg a valóst, és nálam pl. AB a RAM sebességét sem képes még csak megbecsülni sem, HI viszont simán.
-
katt777
félisten
válasz
hunluymatyi #47615 üzenetére
Igen. RTSS írja is. DX10, Mantle keresztbe tehet OSD-nek, próbáld a többi megoldást.
-
katt777
félisten
válasz
- = Zk = - #47462 üzenetére
Annyi volt, bizony. Akkor rögtön MINDENBEN gyorsult 20%-ot a kari. Mellesleg az alaplap CF támogatását meg ugyanezzel megszüntették, tehát egyből meg is szívattak. Ált. kb. fél év, amíg használható meghajtót adnak ki egy VGA-hoz.
7870XT nálam OK (igaz, nem frissen vettem, csak tavaly szeptemberben), minden driverrel bugmentesen futott eddig (leszámítva az Intel PCI-E en. gazd. érzékenységet)
-
katt777
félisten
válasz
- = Zk = - #47459 üzenetére
Az tény, de a garos hibának semmi köze nem volt ehhez, másképp a gyártó nem cserélte volna. Nem ez lett volna a helyzet, ha valaki a nagykernél nem nyúlja le a cserekártyát, aztán keresnek minden héten más kifogást, miért nem garozzák, miután az első értesítés szerint cserélték volna, de ez nem ide vágó téma... Mindenesetre azóta tájékozódom vásárlás előtt, honnan rendelik az árut.
Soha nem csesztem el egyetlen biost sem; nem csak magamnak javítottam, ráadásul erre leginkább a 38x0 kártyáknál volt szükség, nem csak a driver volt szar hozzájuk 8 hónapon keresztül.
-
katt777
félisten
válasz
tailor74 #47424 üzenetére
Mindenkinek van olyan.
Vagy elhitted, hogy pont és csak te kaptál?
EnterR: HwInfo-val lehet, RivaTuner OSD meg kiteszi, ha jól rémlik.
csucsbicep: A Sapphire HD4870-em 3 hónapig volt garban, végül a gyárból cserélték, mert a nagyker egyszerűen nem akarta, és minden marhaságot kitaláltak. közben a bolt 2 hónap múlva már hozott nekem egy másikat. És ezt a kártyát helyben vettem, nem netről rendeltem.
-
katt777
félisten
válasz
belinho #47403 üzenetére
Én ezt pontosan értem. A problémát abban látom, hogy ilyen esetben sokan a procit kezdik szidni, holott a grafikai beállítás felelős a CPU-limitért.
Egyébként alacsony FPS-szel is ua. a vizuális élmény, nekem legalábbis még minden játékban erősen figyelnem kellett, jelentkezik-e képeltolódás vsync hiányában (nem ezt nézem, ugyebár, alapból). Inkább a szép grafikát választom. Drága kártyát akkor sem vennék, ha lenne rá pénzem, mert nem éri meg.
-
katt777
félisten
válasz
Grave_444 #47382 üzenetére
Ezért mondtam, hogy nem tudsz tesztelni. Nem kell elfogadnod, mit mondunk azok, akik tényleg tesztelték ezeket a kártyákat AMD és Intel procival is.
tailor74: Igen, a min FPS-ek emelkedhetnek, hiszen a legextrémebb grafikájú játékban is vannak kevésbé igényes részek, de ha úgy sem szaggat, tök mindegy. Éppen ezért csak játékra tökéletesen alkamas egy 5800K v. 6800K, az újabbak meg felejtősek, mert gyengébbek és drágábbak.
- = Zk = -: Az a baj FX-szel, hogy nem minden játék használja ki a szálakat.
HALLELUJA!!!
(babicsbalu és a többiek) -
katt777
félisten
válasz
Grave_444 #47371 üzenetére
Hát, ha valaki nem használ minőségi grafikát, annak nyilván kevés. 4.8GHz-en a 6800K-m (4.9-et is tudott, csak túl sok fesz kellett neki, ott lehetett a szénhatár
) SEMMI játék alatt nem dolgozott 80% fölött, még C3-ban sem. Elég egyszerű kiszámolni, hogy a gyári jeleken is elég egy 15%-kal TUNINGOLT 7870XT alá (bőven 7950), ált. úgy is használtam.
Szóval csínján az efféle kijelentésekkel, mert csak az derül ki, hogy nem teszteltél rendesen.
sephi: El sem hiszed, milyen sokan vannak, akik vesznek egy ilyen VGA-t, aztán félgázzal használják, majd bőszen sírnak, milyen gyenge a procijuk (lásd fent).
Ua. 7870XT most az i5 mellett tök ugyanazt a teljesítményt hozza, mint egy alapjáratú 6800K-val. Persze, ha kiherélem a grafikát, rögtön kevés lesz az i5 is.
Ha meg meghúzza az ember egy kicsit az 5800K-t, az is elég.
-
katt777
félisten
válasz
marquuard #47366 üzenetére
Annyit???
Ráadásul a mind OC-s volt... 560-at ráadásul még 20%-ban húzni is lehetett, kb. 560ti szintre. Ha valahol, hát GB-nál figyelnek az alkatrészekre (ultra durable cuccok), ráadásul halkabb és jobb léghűtést sem hallottam még VGA-n.
Nem emléxem, nem foglalkozom fél évnél frissebb AMD kártyákkal, mert nem érdemes.Ha mindenben jók, a driver még akkor is szar legalább ennyi ideig. XT-t is jókora spéttel vettem, és no problemo.
-
katt777
félisten
válasz
marquuard #47360 üzenetére
Sokféle VGA kártyám volt, de az egyetlen gyártó, amellyel soha, semmi baj nem történt, az a GB-volt (igaz, leginkább nV-im), még BS-hiba sem.
Tengo: Hát, pedig az sokat segítene. Az i5-nek mindenesetre vinnie kéne a gamát, tehát más lesz ott a bibi, nem önmagában a proci. Egy HWinfo monitort nem tudsz mellékelni? Vagy Afterburnert, ha más nincs kéznél? Proci, GPU kihasználtság, stb. VTX3D-t én amúgy sosem vennék.
-
katt777
félisten
Én is min FPS-ről beszéltem.
GPU kihasználtságod gáz, mintha durva CPU-limited lenne (adataidnál semmi). Nekem is az volt dec. előtt (kb. 80% proci, kb. 85% VGA), tuningolni kellett a VGA-t, hogy 100%-ban menjen, és ez nem vicc. Talán vmi játékba beépített kényszer, hogy erősebb VGA-t vegyél, mert ahogy erősebbnek hitte a kártyát, rögtön 100% lett a CPU kihasználtság is.
7870XT alapon is OK már 13.12-es driver óta. Direkt megnéztem füves pályán és esőben, mert már annak idején is erre hívták fel a figyelmemet, hogy itt nézzem.letepem: nV és AMD fronton is vannak spórolós gyártók, nem szabad tőlük vásárolni. Ez persze nem zárja ki, hogy nagyobb nevek is bukjanak olykor. Intelből csak az alaplapi drivereket teszem föl, azok viszont VGA-k nélkül is kellenek. Az biztos, hogy nekem mindig Intel+nV komb vált be a legjobban (még a tiszta AMD is gáz volt, mert az meg a Virtuval nem bírt együttműködni), a 7870XT ebből a szempontból is kivétel.
Habugi: Az a király, hogy a Mantle elvileg éppen a gyengébb kártyákat tenné hasznosabbá, azokon meg éppen nincsen 1GB-nál több RAM. Amúgy Thief DX-ben (Full HD Maxigraf) 1920MB körül zabál, Mantle alatt 2020MB-ot, azaz ez már határeset. És persze Mantle -10-13% teljesítmény, de a kompromisszummentesség megvan, mert DX-ben min 34FPS, Mantle-ben meg 28.
-
katt777
félisten
Nem a bios a gáz, ha csak nem modolt.
Afterburnerben is csinálhatsz egyedi vezérlést, hogy visszalépjen 2D-be, vagy fel 3D-be, a profilok beállításainál, és akkor nem kell kézzel váltani. Nekem inkább az a bajom vele, hogy hiába jegyzi be magát w8 auto indításba, sohasem indul el, akárcsak az aida64.
béta nyafogás abbamarad, ha jön a következő verzió, állítólag a héten. Sajna ezt kell használni, mert Trixx v. GPU-tweak nem kezeli a feszeket. Esetleg visszaállítod a dátumot a gépen.HDMI hangot nem teszteltem, mert a monitoromon csak hangkimenet van, az erősítőbe meg úgyis be van kötve a gép audio outputja, szóval erről nem tudok nyilatkozni. Az biztos, hogy HDMI módban olyan szarul kezelte a képernyőt, ami miatt inkább visszatértem DVI-re (és itt nem csak a kép összehúzását értem alatta, ami driverből azért orvosolható).
Az előbbi hsz-ban említettek miatt viszont át tudom érezni a problémádat. Az "érdekes" amúgy, hogy nV kártyákon nem igazán vannak ilyen bugok, meg rendszerborulások, a jó minőségű alkatrészekkel szerelteken még BS sem fordult elő anno. Most meg azt olvasom, hemzseg az R9-eken. Lehet, hogy azokra is valami gagyibb alkatrész (VRM?) került.
Hát, C3-at én ultrában tolom, 30+FPS-szel.
EnterR: Mindig az az első dolgom CCC telepítés után, mert sajna néhány játék felülvezérléséhez szükség van rá, amúgy csak driverből egyébként elég simán megy minden.
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #47303 üzenetére
Ja, hogy vtx3d. Akkor értem.
Szerencsére a Sapphire hűtése némi negatív vmod segítségével még tuninggal is jó, még ha persze nem is csöndes, de tudtommal a víz sem néma.
Sanyi2134: Szerezz be egy használt 7870XT-t, az mindenre elég.
Tengo: Csak prepeches voltam, 1950XT-t leszámítva minden eddig AMD kártyámmal.
Hűtőd ment már tönkre? Nekem 2db ASUS Glaciator HD4870-ből 3 lett hűtőhibás, és ez nem vicc, a második egy hűtőhiba miatt gyárilag javított volt.
Azóta nem veszek ASUS VGA-t, mert erős a gyanúm, hogy azokat az átlátszó ventiket hasonlóan szar motorok hajtják. Sapphire HD4870 a PCI-E2.0 üzemmódot felejtette el, HD3870-nél azzal a driverrel gyorsult 20%-ot mindenben a kártya, amellyel megszűnt az 580X chipset CF támogatása, szóval megjártam én is a hadak útját.
Más: Hát, baszki, Afterburner még mindig nincs, és 3 nap múlva lejár, de én már az üzengetéseit is rühellem. Miért nem elég neki 1x kiírnia, ha már muszáj?
Jut eszembe, a Mantle elég szépen megzabálja a 2GB RAM-ot, nyilván ennek is oka van, pl. hogy a fölösleges, 3-6GB-tal szerelt kártyákat is legyen, aki megveszi, már ha imponál neki a DX-nél lassabb megjelenés.
DX-ben még C3 sem zabált 1.8GB-nál többet...
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #47301 üzenetére
Csak nekem rémlik úgy, hogy amíg csak 7870 topic voltunk, addig nem voltunk tele mindenféle hibajelenséggel?
A 7870-em annyira simán, bugmentesen dolgozik mindenféle játékban (pedig ráküldök mindenféle felülvezérlést), hogy már ez kezd nekem gyanús lenni, driverek is csak az Intel PCI-E en. gazd.jára érzékenyek. A végén még azt fogom hinni, vmilyen nV kártya van a gépemben...
sephi: Mit akarsz kihozni az XT-ből, amihez víz kell?
Ha lemaradtam vmiről, bocsi, még mindig munkahelyről ugrálok fel netre.
-
katt777
félisten
A legutóbbi is 2 hónappal később került fel a saját oldalukra, miután guru 3d-ről már le lehetett szedni (16-17 fent sem volt, amikor kerestem), de most ott sincs. GPU-Tweakből van új, de sztem abban sincs benn a fesz állítási lehetőség, Trixx-ben meg a Powerplay.
Reméljük, hogy 28-ig kidaják az újat, de már egy "final" sem ártana 14 hónap után... -
katt777
félisten
Valaki tud valami Afterburner frissítésről? Mert tegnap óta erősen sikítozik, hogy lejár, a 2.3.1 meg nem ismeri a kártyát.
Neten nem találtam infót.
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #47039 üzenetére
Hiba kiderült tegnap este: Amikor feltelepítettem a drivert, vigyori halállal újraindult a gép (már a normál restart után), utána teszteltem. Tegnap, kikapcsolásból újraindítva már működött, és a 100.000x-es feldolgozó kapacitásnak hála már csak 4FPS-szel volt lassabb a DirectX-nél: 27,8/54,5/36,5.
Viszont Manle-lel valamivel élénkebb a kép, DX-ben meg ehhez képest mintha egy halvány homályréteg lenne rajta. C topicban már kérdeztem, hogy effekt v. bug v. mi, várom a választ rá. -
katt777
félisten
válasz
Sondi1986 #47007 üzenetére
Igen, a rendes XT gyorsabb.
De akkor megint csak ott tartunk, hogy gagyit (zóccsót) adnak drágán. De ha egy sima 7870 árában adják, akkor alternatíva lehet (már akinek).
Soxor leírták már itt, hogy sokat jelent a RAM sebessége is.Más:
Thief 2 (HD7870XT):
DirectX (FPS) :31,1(min)/56,6(max)/40(átlag)
Mantle (csak driver): 21/54,5/36,6
Mantle (CCC fenn): 22,2/51,9/34,8Csak gratulálni tudok az AMD-nek (meg azoknak, akik gondolkodás nélkül ezért vettek AMD kártyát).
Nem Rx kártyákon frankón le van tiltva a Mantle. -
katt777
félisten
válasz
RichiE24 #46998 üzenetére
Az kiábrándító, ha valaki nem nézi meg a program kiadási dátumát, aztán azt szidja.
Gigabyte progija sem állítja egyébként? (Csak mert ilyen kártyáról volt szó.) Vagy van még más gyártónak is uilyen Rivatuner klónja. Trixx tudása sajna messze nem elég.
+1 adalék: A gyártók éppen azért adnak ki saját RT klónt, mert nem feltétlenül azonosak a kártyáik, és nem biztos, hogy a másiké rendben kezeli a VGA-t. AB pl. máig nem tudja normálisan kiolvasni a VRAM-ok sebességét a Sapphire kártyámból.Norbika88: Miért nem a GB progiját próbáltad?
Sondi1986: Persze, csak értelme nincs jó minőségű alkatrészek mellé túlzott feszelésnek, aminek mindig túlzott hőtermelés az egyenes következménye. Erre próbáltam utalni. Az én XT-mnek kisebb tápellátás sokkal nagyobb teljesítményre elég, ergo az XFX-en gagyi alkatrészek vannak, ezért alacsonyabb jóval már a a RAMok sebessége is, és nyilván ezért kér több kakaót.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
Sondi1986 #46932 üzenetére
Hát, az én kártyámon 2x6-os tápcsati van. XFX ezek szerint gyengébb alkatrészeket használ, ráadásul XFX oldalán nem ír külön 7870-et v. XT-t. Ennek a memória sebessége közelében sincs az XT-ének (még a Black is 1GHz-cel elmarad), tehát csak egy extra fesszel túlhajtott, sima 7870-ről van szó, XT-nél bizonyosan kisebb teljesítménnyel.
Mellesleg a 2x6 táppal, 1,1V-on (gyári fesz alatt) az XT 1100/1700-on hasít. -
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
Sondi1986 #46905 üzenetére
AB-vel marad a fesz takarékosság. 1.119V-os profil pl. 1.065V környéke max. Nézted HwInfo-val, hogy mennyi a valós fesz? Mert AB pl. csak a beállítottat jelzi, nem a valósat. Amúgy Trixx-ben nem tudsz olyan finombeállításokat eszközölni, mint AB-ben, tehát utóbbi lenne jobb. Szerencsére az ósdi, elavult 7870XT-met tökéletesen kezeli, még ha RAM sebességre marhaságokat ír is ki.
Ja, és AB-rel 0% PC mellett sem potyognak az órajelek, Trixx-szel mi a helyzet? -
katt777
félisten
válasz
seederking #46640 üzenetére
14.2 b6 sztem jó, csak PCI-E energiagazdálkodás biosban ne legyen aktív Intel lapon (de neked úgysem az van). Nem kevés a proci a kari alá?
-
katt777
félisten
válasz
Osynho #46637 üzenetére
Windows hangkezelőben nem tudod mind2t aktiválni?
Dark KillerX: Ez tény, de a Sapphire hűtése egyszerűen nem halk, már 60%-on sem, ellentétben pl. egy Gigabyte Windforce 2-vel. Mondjuk nekem az egész gépem halk, tehát elég zavaró már az 50%-os venti is, ezért játszom pl. kevésbé grafigényes játékokkal -20%-os tuningprofilt alkalmazva.
-
katt777
félisten
válasz
Dark KillerX #46625 üzenetére
Ha jól lefed a borda mindent, akkor jó, viszont halk nem lesz. (Volt pár kártyám hasonló hűtéssel, és most is ilyesmi van egy 7870XT-n.)
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #46614 üzenetére
Alkalmazásonként változik (a grafikai igényesség függvényében), hogy mennyire lassul egy játék. Thief-ben -2FPS lett, Borderlands 2-ben -30. Kipróbálhatod az alkalmazás tesszelációját, és a kényszerített x64-et is, biztosan szebb lesz, a cucc meg bírja.
CPU limited volt, ezért sanszos, hogy nem látsz FPS-csökkenést, viszont nem hiszem, hogy ne lenne magasabb a GPU-k kihasználtsága.Erre mondtam, hogy nyugodtan terheld azt a CF-t. A minőség jobb, lassulás meg nincs (amíg nem mész át VGA-limitbe).
-
katt777
félisten
válasz
F e Z o #46611 üzenetére
Azok inkább az állandó emelt fesztől melegszenek, nem a power limittől. Vagy pl. Afterburnert használva a kártya nem megy el a megadott feszig +20%-on sem, viszont végig flottul tartja az órajeleket (akár kisebb power limittel is). Jellemzően az 1.113V-ra állított 1100/1700MHz-em 1,093V körül, de végig 1.1V alatt megy hwinfo szerint (AB csak a beállított feszt "méri").
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #46587 üzenetére
Hát, még nem láttam olyat, hogy valaki íjat lőtt volna egy emberbe, bár valószínűleg fájdalmasabb halál lenne.
A jó nyilat meg tényleg nem lehet kivenni. Buta "nehézséget" meg le kell venni. Vagy lopakodni, végül is ez nem lövöldözős játék.
Malibutomi: Ilyen egy jó zár.
- = Zk = -: Azért olyan nagy problémát nem jelenthet a CF, amikor 1 kártyán is min 32FPS-szel fut full HD-ben, maxi+ beállítással, még driverből is feljavítva.
-
katt777
félisten
válasz
scream #46567 üzenetére
Elméletileg minden szerviz köteles cserealkatrészt v. terméket biztosítani a javítás idejére...
Azt viszont nem tudom, ez netes vásárlásnál is így van-e.
babicsbalu: Itt sajna megfigyelhető, hogy nagyon sokan graf. igénytelen játékokkal, vagy egyszerűen igénytelen beállításokkal "tesztelnek", aztán sírnak a CPU-limit miatt. Én is sok játékot -20%-os tuningprofillal futtatok.
-
-
katt777
félisten
válasz
joysefke #46448 üzenetére
Az számít, mennyi ideig tudod használni. Lehet, hogy egy drágább karit használsz 2 évig, nagyobb veszteséggel adod el, de az 1 hónapra eső költsége kevesebb, mint egy kevesebb ideig használt olcsóbbé, főleg, ha nem is kaptál komoly grafikát érte. Én azért vásárolok jó ideje 50-60k körül kártyákat, mert azok biztosan kitartanak 1-2 évig, tehát alacsony a költségük, ugyanakkor kapásból minőségi grafikát kapok a pénzemért. 7870XT bő fél éve megvan, és még mindig nem kapni olcsóbban gyorsabb kártyát (és egy darabig nem is lesz
).
hackeeeee: Afterburner. Nyugodtan próbáld ki a javasolt beállításokat, magam is így javítottam a képminőséget, mert nem értékelem a driverbe épített csalásokat, akár a sebességért teszik, akár azért, hogy egy-egy bugot elfedjenek. Nemrég írtam, hogy a "gyári" beállításokat javítva még egy olyan korszerű progin, mint a Thief is, 5%-kal lassult a megjelenés driverből javítva (ergo lejjebb esik a CPU-limit határa), de egy Borderlands 2-nél ez 30% körül alakult (igénytelenebb motor).
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #46443 üzenetére
Ne aggódj! Simán tedd az élsimítást alkalmazás-vezérelt helyett bővítettre, állítsd át Edge-detectre, AF-nél válaszd a kiváló minőséget, tesszelációnál a felülvezérelt 64x-t (stb), és szerintem lazán átmész VGA-limitbe.
Szebb lesz a kép, és nem veszítesz teljesítményt. Az persze előfordulhat, hogy kiderül valami csalás, és bugzani fog a driver (CF-nél főleg), de én 1 kártyával még semmi hasonlóba nem futottam bele.
Egyébként AB-t is próbálhatod, kisebb power limittel sem ugrálnak az órajelek, inkább a feszt veszi vissza.
Sur1G: A power limitet.
joysefke: Milyen tuningot tervezel, hogy már az eladáson gondolkodsz?
-
katt777
félisten
válasz
hackeeeee #46440 üzenetére
Akkor adott esetben CPU-limittel kell élni. +20%-ra egyébként érdemes feltolni a Power limitet. nV-nál is van egyébként ilyen.
-Gabesz-: A nem ref. kártyákat sok progi rosszul méri, az AB pl. a VRAM órajeleimnek a közelében sem jár (vagy sokkal többet, vagy sokkal kevesebbet mutat), hwinfo viszont abban is OK.
-
katt777
félisten
válasz
Sondi1986 #46382 üzenetére
Az OK-s. Nálam 1V-ra van állítva, Hwinfo szerint 0.964-en megy, ahogy a biztonságilag 1.11-re állított 1100MHz is csak 1.069 körül. Viszont ígyy is melegedne rendesen, 65°C-os GPU-hoz 100%-ra kellett tennem a hűtést, hogy a VRM-ek ne menjenek 90°C fölé.
babicsbalu: Lassabb lesz pár %-kal. Másik lapban?
nanus: Én még egyetlen ATI/AMD kártyát sem láttam, amelynél terhelés alatt ne lett volna legalább 15-20°C-kal magasabb a VRM-hőmérséklet, főleg 80°C-os GPU-nál, ahová egy alap CCC beállításnál fel sem melegedne. Szóval elméletileg nincs kizárva, de én kételkednék ezekben, főleg, ha gyárilag nincs ott hűtés (mint pl. Sapphire-ön). Fizikai hőmérés többet mondana.
Zsohi: A leghalkabb és leghatékonyabb hűtést én eddig a Gigabyte-on tapasztaltam (windforce 2).
hackeeeee: Futtass HwInfo-t, az pontosabb képet ad, de a 3D terhelésben AB sem szokott tévedni. Ha 2 GPU-d van, egy BI nem olyan halálosan megterhelő progi, hogy ne fordulhasson elő CPU-limit. De ha a procit feljebb tudod vinni, úgyis kiderül. Természetesen energiagazd. is befolyásolhatja a teljesítményt.
-
katt777
félisten
válasz
Dark KillerX #46379 üzenetére
Én is, csak sokaknak nem tetszik. Anno habozás nélkül váltottam ATI-ra (nem AMD-re), amikor nV csalt, és viszont (GTX560-nal már rendben volt), csak a 7870XT-t olyan jó árban kaptam, hogy nem lehetett kihagyni. Sok beállítást kézi vezérléssel aktiválni lehet CCC-ből, vagy ha azt fel sem telepítjük, kevesebb a csalás (és jóval több a bug
).
Érdekes megfigyelni, hogy mennyivel javul/lassul a megjelenés már csak akkor, ha CCC-ben átállítja az ember Edge-Detect-re az élsimítást, és persze más egyebeket is (pl. tesszeláció). Fullos Borderlands 2 beállításhoz képest 30% a visszaesés, igényesebb Thief 2-nél is 5%, stb.
Sondi1986: Akkor az tuti rosszul mér. Nálam csak a nagyobb fesszel melegszik jobban (2 VRM hőmérőm is van).
Én 470/300@0,8V-ra (ha jól rémlik) vettem le a karit, ennél lejjebb nem lehetett, ha meg akartam tartani a csúszka másik végén az 1100/1700MHz-et (@1,1V).
-
katt777
félisten
válasz
Sondi1986 #46369 üzenetére
Elméletileg 120°C-ig mehetnek már HD3870 óta, de inkább nem kockáztatom meg sem ezt, sem azt, hogy más hevüljön túl a rendszerben, mert az alaplap és az alkatrészei nem nagyon szereti ezt a hőtartományt, de még a proci sem. Stb.
bajzal: Aminek persze semmi értelme, mert éppen el is csalhatják. Volt olyan driverem (HD4870 idején), hogy default Markban VGA-limites voltam (értsd: CPU tuninggal nem gyorsult a rendszer), maxigrafikával meg hirtelen egyre gyorsult a megjelenítés, ahogy tuningoltam a proci, ami nonszensz, hiszen pont akkor nem lehetne CPU-limit. Ergo durva csalás volt a driverben, hogy "magas minőségben" (illetve amit te annak hiszel), gyors legyen a kártya.
Játékoknál is előfordulhat, hogy más grafikai beállítással tök ugyanaz a teljesítmény, mert a driver "optimalizálja" a megjelenítést, még ha esetleg nem is veszed észre, hogy 16xAF helyett 4x van, vagy 8XAA helyett 4XAA, kevésbé észrevehető apróságokról nem is beszélve.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #46365 üzenetére
Én meg inkább berakom a gépbe, és valamilyen játékkal használom.
Amúgy, ha tudsz 10-15%-ot túlhajtani, az éppen a min. FPS-t dobhatja fel 25-re, vagy éppen azzal lehet meg a VSync, más esetben tényleg nincs értelme. Amiről megfeledkeznek sokan, hogy a tuning NEM túlhajtást jelent. Sok játékot pl. -20%-os profillal, vagy egyenesen "2D"-ben használok, ami kisebb fogyasztás, kisebb melegedés, változatlan játékélmény mellett.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #46351 üzenetére
Ez nem cáfolja azt, amit mondtam. Ha ua. RAM-ok lennének rajta, akkor bármelyik sima 7870 járhatna 1700MHz-en. Hogy az XFX leszasbályozza a saját kártyáját, az csak arra bizonyíték, hogy gyengébb alkatrészeket használ, amelyek bizonyosan nem képesek komolyabb teljesítményre (vagy a hűtés nem bírná).
R3laX: Én is azt mondom: 4XAA = gagyi grafika. Fix 60-nál hogyan lesz 40?
Nálam 40 fölött volt végig full hd-ben ultrán (A10-6800K mellett).
Ismerős az érzés, én is apránként szedtem össze, de a végén minden OK lett. Igaz, csak 22'' a monitor, de legalább IPS.rvn_10: Akkor azért. Különösen "segíthet", ha telepítés után, de még restart előtt futtatsz egy rendszerpucolást.
Sondi1986: Ha nem emelsz feszt, az még nem nem lesz feltétlenül egészséges tuning, mert úgy is túlmelegedhet pl. egy kártya. Az én karim is jóval gyári fesz alatt viszi az 1100/1700-at, mégis pörgetni kell a hűtőjét, hogy egy igazán terhelő alkalmazás (pl. C3) alatt 90°C fölé ne melegedjenek a VRM-ek (ha CCC-ből hajtanám túl, akár 105°C-ig is elmennek). GPU persze el van 70°C max körül, de akiknél pl. nem méri a kártya a többit, könnyen hazavághatják azt egy látszólag jó tuninggal. Mindamellett a RAM-ok hőmérsékletét az enyém sem méri, és ha egy kártyán nincs hűtés rajtuk (VTX, Powercolor asszem és még pár másik), még rosszabb a helyzet. Ezekből lesznek aztán az efféle hsz-ok: "tök jól ment a kártyám hónapokig, most meg már alap órajelen is hibázik".
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #46348 üzenetére
Persze, hogy a RAM-húzásnak kisebb a hasznossága, időzítésnek lenne, de VGA-nál ez nem játszik.
Nem húzott a RAM XT-ken, hanem más, amit jól mutat, hogy rendesen húzhatóak ezek is.
Az biztos, hogy ha a RAM-okat nem tuningolom, nincs meg a GPU-tuning okozta teljesítménynövekedés, tehát mindenképpen szükséges ezek túlhajtása is a max. telj. eléréséhez. -
katt777
félisten
Ja, szar grafikai minőséghez kell is a tuning, ez igaz.
Csak akkor megint a VGA értelmetlen, mert ugyanazt a grafikai "élményt" olcsóbban is megkaphattad volna. Én egyébként tényleg nem értem, hogy ilyen VGA-val a gépében miért töketlenkedik valaki gagyi grafikával.
belinho: Persze, fontos az ár, de az alkatrészek minőségén nem javítasz egy jobb hűtéssel. Nem ritka hiba, hogy bizonyos gyártók kártyáin (nem kell ehhez tuningolni sem adott esetben) olyan bugok jelentkeznek, amelyek másokén nem, mert a ref. drivert nem készítik fel gyengébb alkatrészekre, amelyeket spórolósabb gyártók alkalmaznak. Ez nV fronton is előfordul természetesen, ezért érdemes odafigyelni, milyen kártyát veszünk. Pl. ha már a hűtésen spórolnak, jó eséllyel máson is.
kovsol: 12,78% GPU, 13% VRAM tuninggal 12.5-13%-kal gyorsul a VGA-m. Ha valamelyik kisebb, kisebb a gyorsulás is, ez mindenben így van. Bármelyik lehet szűk keresztmetszet, igazából akkor jó a tuning, ha mind2t hasonló mértékben tudjuk emelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest