- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #60054 üzenetére
Szerintem nagyon feelinges a SlotA, de. Egyszer fejezzem be a cikkemet, ott arra jutottam az utolsó napok DOS szentjei vizsgálatakor, hogy DOS alá abszolút nem tudom ajánlani. Win98 alatt tök jól megy, meg biztos jó is maga a CPU, de DOS alatt egyszerűen agyonveri a chipset, a videoelérése valami gyászosan lassú. Legalábbis ami lapot eddig próbáltam, mind ilyen volt. Pedig nagyon jó kis különc rendszer, dögösen kinéző processzorokkal. (Tegyük hozzá, a P2-esek pont ilyen szépek, a BX pedig kiváló DOS alatt is. Mondjuk a P2 már egy kisebb súlycsoportba tartozó versenyző.)
Ha meg Athlon, sokkal jobb egy "kommersz" KT7A, azon még van ISA, de mindenben sokkal jobb, mint mondjuk a slotAs KA7.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #60012 üzenetére
Dobozában, minden cuccával érkezett, patika állapotban van. Mikor megjött, összeraktam egy próba erejéig, kapott egy 80 GB-os IDE HDD-n egy W2000-et, öröm-boldogság, mindene működik, aztán vissza is csomagoltam.
Az NF7-S2 is egészséges, van benne egy Athlon XP 3000+, azzal vallattam.
Jön a tél, lesz több időm majd velük foglalkozni, néztem hozzá egy jó kis GeForce3 Ti 200 64 MB VGA-t, meg megkapja a 2*512 Corsair 400-as rampárt.
(#60013) r0b3r:
Igen, abból lehet egy nem rossz kis gépet építeni.
Kidobod belőle a Pentiumot, azt vadászol bele egy 80W TDP körüli i5/i7-et, mondjuk i5-3570(N0)/i7-3770(E0/E1) vagy XEON-t (2-3 gen Core i/XEON procik) XEON-ból, pl. E3-1275 v2(E1).
Meg 4*2 GB DDR3 1600-as ramot, aztán még egy jó VGA-val lehet vele bőven kocagémerkedni is akár.
-
jokeph
nagyúr
-
Venyera7
senior tag
válasz
DarthSun #60000 üzenetére
Hát remélem túléli a beavatkozást... Ez lenne az első retro konfig alapja( korábban jelentkeztem egy abit is7-es kofiggal, de azt elkaszáltam) szóval csalódott lennék ha pont ez halna meg. Ebből akarom kihozni a maximumot a kornak megfelelően meglátjuk mi sül ki belőle.
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #59987 üzenetére
98-at vígan nyomattuk 4.3-as Quantumról, meg hasonlókról, arra jónak kell lennie az SD-nek, de XPSP3 mai (2014-es) használat mellett az nem menne. Ahhoz legalább 5400-es notivinyó vagy jobb kell. Azt meg tudom, hogy egy SATA notivinyó az megveri az olcsóbb SD kártyákat, mégha az SD-nek a szekvenciális sebessége magas is.
-
válasz
DarthSun #59987 üzenetére
A DOM mérése DOS alatti Coretesttel : [link] . Látszik hogy átvitelben végig az IDE csatoló maximumát hozza, az elérési időket pedig nem tudta lemérni (N/A), gondolom túl gyors DOS alatt. Közben beugrott hogy ezen van a Win3.11 is, az is jól megy, tehát arra még tuti jó.
-
törölt tag
válasz
DarthSun #59868 üzenetére
szerintem abandonware már az összes.
a német patchnek annyi a hátránya, hogy a kékhalálok német nyelvűek lesznek, más hátrányt vagy durva problémát nem tapasztaltam.
link a patchhez, itt lesznek a patok is, mentsd el -
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59652 üzenetére
Gondoltam, hogy valami helyprobléma az oka.
Mondjuk az oldalát se nagyon kell rárakni, mert nem sok légmozgás lehet abban a házban.
Most telepítem a 6x86-ot, eddig kisebb fennakadásokkal, de megy. A ház előlapjának része a floppy lemez nyílása és a lemezkiadó gomb. Ez egy kicsit megszívatott, mert először ugye levettem a meghajtó eredeti előlapját, de úgy sikerült beszerelni a helyére, hogy egy kicsit nyomva tartotta a gombot, így nem olvasta a lemezeket. Utána beszereltem egy 40Gb-os Sata vinyót Sil SATA Raid kártyával, de ha 10Gb-ra formáztam a C:-t, akkor LBA hibával leakadt a scandisk és nem engedte a Win98 telepítést. Viszont mióta 8Gb-ra formáztam, azóta jó... ki érti ezt...
A SCSI CD meghajtó egész jó, bár a karcosabb lemezeket néha nem látja. Cserébe nagyon halk... mondjuk mitől is lenne hangos 2x2x6x-os sebességeken?!Ha a Win98 is hiba nélkül települ, már pedig eddig úgy néz ki, akkor marad így a konfig.
Eddig a PII és PIII konfigjaimon mindig kékhalálozott a Win98 telepítés közben, ha a Sil Raid kártyán keresztül egy Sata vinyóra akartam telepíteni.
De most hiba nélkül települt.
-
törölt tag
válasz
DarthSun #59632 üzenetére
1. beledugsz egy netkártyát
2. kikeresed és lehetőleg loadhighba töltöd a packet driverét
3. config sysbe sor : set mtcpcfg= és egy text fájlra mutasson, amiben benne vannak az ip beállításaid, illetve minden egyéb
mtcp példa config - ebből szoktam kiindulni, letörölve a sok irc-s baromságot belőle.
4. mtcp csomagot letöltööd, és vna benne olyan ami http-ről tud letölteni, ftp-ről, windowsos megosztásról, ftp, van benne webszerver, ftp szerver, ping, sebességteszt.
de innentől kezdve az arachne nevű dosos webböngésző ftp kilensét is használhatod. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59640 üzenetére
Nekem most lassan összeállt a gép, de még sok minden bizonytalan. Üzemelt be már valamelyikőtök SCSI Cd-írót DOS alatt? Egy kicsit kevésbé hétköznapi meghajtót akartam ebbe a 6x86-ba, ezért kapott egy Ricoh Nomai 680.RW 2x2x6x SCSI CD írót egy kétezer utáni modernebb Adaptec PCI SCSI kártyával. Win98 alatt szépen megy is, de a gépet nem tudom róla indítani, nem bootol és egyelőre még megfelelő DOS drivert se találtam hozzá. A SCSI kártya posztja nem jelenik meg a gép bekapcsolása után, és saját BIOS-as sincs elvileg, de win alatt ugye működik és eddig úgy tudtam, hogy a BIOS chip csak a vinyóról bootoláshoz kellene. Vagy a cd-hez is? Van esetleg valami ötletetek?
-
plömplöm
őstag
válasz
DarthSun #59637 üzenetére
"switchből sincs koaxosom"
hát abból nem is lesz
így nézett ki a dolog
kurvára utáltam hibát keresni, volt egy építész iroda, ami egy bp belvárosi épület két emeletén volt, a két emelet között ment át egy ilyen háló és havonta szétesett, mert valahol széthúzódott, keresztül gurultak a mazzagon egy kerekesszékkel, whatever... -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59632 üzenetére
Tényleg az volt a gondja, amit leírtál. Amint megkapta a V550-es drivert, sárga felkiáltójel az eszközkezelőben és nem ment a videokártya. USB Root Hub ugyanez, alaplapi USB se ment.
Szerencsére a Biosban az "Assign IRQ for VGA" és az "Assign IRQ for USB" sorok engedélyezése megoldja a problémát mindkét esetben.
"AGP aperture size 16Mb", "Init display first --> AGP" máshoz nem is nyúltam. Megy az USB egér és az AGP-s V550 is. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59617 üzenetére
A Win98 Unofficial SP- t sikeresen használom, még talán te ajánlottad először is, 98 vagy felette már nincs is semmi probléma. A többi hálózatos megoldást majd kipróbálom, csak ahhoz még kellene pár ISA UTP hálózati kártya. Most csak egy darab NE2000 comp. van, de lehet, hogy az se működik.
Az XT-re szerencsére egyszerűbben tudok másolni, mint ahogy leírtad. Mivel CF kártyáról megy, ezért csak bepattintom a kártyát a korábban említett öszvér gép hátoldalán lévő CF kártya olvasóba és már lehet is másolni rá.(#59616) frescho
Ez akkor most azt jelenti, hogy sikerült elindítani egy Sony CD olvasót az XT-ben???
Sony CDU33A-01 driveod van? Milyen kártyával? Egy ilyen meghajtóm van nekem is, de kártyám sajnos nincs hozzá...egyelőre.Amit ki tudtam próbálni az egy interfészes NEC drive és egy másik SCSI meghajtó, mindkettő 8bites kártyákkal, azok sajnos nem indultak el.
És egyébként mennyit lát a lemezből? Hogyan kezeli a 650-700Mb-ot?
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #59586 üzenetére
g,c800:0005 ha jól emlékszem. A g utáni vesszőt hagytam ki, azért nem működött, aztán mikor erre rájöttem, de megörültem neki
Egyébként szörnyű az MFM, tiszta fűrészgép, meg gázturbina, kinek mi tetszik. Nem is használok még XT-ben se, csak a feeling kedvéért van itt pár. De a csicsergését mikor dolgozik, azt imádom
Helyette 8 bites SCSI-t használok most XT-ben, de ebből (mármint a vezérlőből, vinyó van néhány szerencsére) egyetlen darab van csak nekem is... pedig szeretek mindenből tartalékot is őrizni, amiből kicsit is nehezebb találni. Hát ebből nem kicsit nehezebb.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59586 üzenetére
A nyáron 2 hétig bírtam a hangját, utána legalább annyi ideig csengett a fülem tőle. Most eladásra vár az egyik vezérlő. A másik az 8bites, az marad.
Egyébként van most egy dupla magas, 50pines SCSI vinyóm. A hangja közel akkora, mint az MFM-nek. Annyira talán nem is bánom, hogy eddig még nem sikerült működésre bírnom. -
törölt tag
válasz
DarthSun #59581 üzenetére
fontkezelő és, player és vst pluginokat is tölthetsz be, ami pl pontosan tudsz opl3-mat, sound canvast emulálni, vagy mt-32öt.
szerk: jó ez a Musyng Kite, nagyon magas minőségű patchek vannak benne, de a problémára jó emlékszem, van néhány kilógó hangszer a Dune 2 zenéjét hallgatva -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #59578 üzenetére
Az igen, a PCI-E változatokra gondoltam.
2 éve a mezei 6600GT 128 MB-os AGP-s VGA-at 2000 ft-ért szórták, szerintem 5 db-nál már adták volna 1500 ft-ért is.
Mondjuk, az AGP-s szörnyekből, az ATI RADEON-ok jobban megfogtak, azokból többet is láttam, van is belőlük pár elspájzolva.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #59512 üzenetére
A cdken vagy van techdemo vagy nincs, gyártófüggő.
Az Nvidia demók letöltési helye:
https://www.nvidia.com/coolstuff/demosAz ATI teckdrmókat itt találtam
http://www.pcgameshardware.de/Grafikkarten-Grafikkarte-97980/Downloads/DirectX-7-to-DirectX-101-AMDs-Radeon-graphics-cards-683297/ -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #59403 üzenetére
Huhh, így jár, aki napokig nincs itt...
Szóval PCI/VLB VGA Landmark: Én is sok lapban próbáltam sok VGA-t 486-P1-PPro vonalon és az jött le, hogy azért a PCI VGA-k messze nincsenek 1x MB/s-re korlátozva ott sem! Nagyon erősen chipset függő, SiS496-os lapban a VLB a gyorsabb, mert azzal sikerült 20 fölé menni, és a PCI-ok tényleg megragadnak 12-15 körüli szinten. De UMC vagy ALI chipsettel jóval több is tud lenni, és ez meglátszik más eredményeken is.
Legutóbbi ilyen témakörű szerzeményem egy Abit AB-PB4, ALI M1487/89 chipsettel, amilyen anno az 5x86-os gépemben volt. 4*40MHz-en nem osztja a PCI-t, de nem problémáznak a kártyák, így kutyaközönséges S3 Trio és Virge kártyákkal is 30k fölött mér (pl. 33.8 a 2 megás mini Miro Virge). Ezzel a lappal a Landmark a'sszem nem is megy ennél följebb még Riva 128-assal vagy Tseng 6000-essel se. Ezzel a lappal sikerült végre 100fps fölé vinni a 486-os 3DBench eredményemet, 160-as AMD-vel persze...
P1-en FX, HX, TX is tud ilyet a gyors kártyákkal, de a durva az, amit Cyrix 6x86-okkal művelnek, ott láttam 75 ezres Landmark eredményt is. Lehet, hogy van benne valami write combining szerű feature.
PPro alapból nagyon gyenge, annál tényleg áll a 20k alatti PCI VGA sebesség, de csak addig, amíg nincs Fastvid. Viszont arra oda kell figyelni, hogy 440BX-es lapokon a BIOS-ban valami "write posting" opciót tiltani kell, különben azonnal fagyni fog ha egyszerre van grafika és DMA hang, vagyis szinte bármely játék alatt.
------
XT VGA, mint rokon téma: A sok Cirrus Logic kártyám között van egy darab, ami hajlandó 8 biten futni, ez és egy ATI Graphics Ultra tud ~1.5k-t a gyorsabbik lapban. (Valamint de kár, hogy csak múlt időben láttam azt a 8087-1 rendelést, csatlakoztam volna szívesen...)
-
válasz
DarthSun #59432 üzenetére
MFM vinyó ugye inkább a PC-kre volt jellemző. OK, hogy Amigához is létezett, de ott inkább a SCSI volt preferált, ugyanúgy az almáknál. A PC meg nem szeretné, ha a futó program alatt elprogramoznád a hangkártyát. Szóval én maradnék annál, hogy valahol a vezérlő magasságában, vagy független cuccal lenne érdemes hangot generálni. A Gotek ebben jó, mert maga a floppy emu oldja meg ezt is.
A 1366 nekem valahogy nem retró, hanem munkagép. Most szórjuk ki az utolsó ezen alapuló gépeket. De amit sanchezsa említett a 1156 valamiért nagyobb uniqum, mint a 775 még ha az extreme is.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #59407 üzenetére
minden idoszaknal megvan, melyik a legreprezentativabb... a 486nal talan a doom az, ha egyet kell valasztani. penyanal meg a quake, de igazabol ezert erdemes 5-10 fele programmal merni, es akkor nem jutsz teves kovetkeztetesre
a landmarknal meg a 3dmark is sokkal tobbet mond.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59397 üzenetére
Akkor ez a rugós és folyamatosan világítós fajta.
Viszont fura, hogyha nincs benne lemez, akkor a tálca kihúzásakor egy ponton megakad, ha lemezzel együtt húzod ki akkor viszont nem.
Frescho
Talán még a SCSI is jó irány lehet, de kellene egy tuti működő 8 bites kártya. Ami most van T130B azt még másik gépben sem sikerült beüzemelnem. A meghajtó hibát kizártam, PCI SCSI kártyáról megy szépen.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59359 üzenetére
Ez így jól hangzik...
Dell-t még soha egyet sem sikerült kinyírnom és a szerelési megoldásaikat is kedvelem. Mindet hibátlanul adtam tovább, vagy még megvan, csak elrakva, mert elavult. IBM is csak egy szárad a lelkemen. Miután lett egy pár púpos kondi a lapon elajándékoztam néhány másik alkatrésszel együtt bemutató darabnak a helyi suli infó termébe.
-
válasz
DarthSun #59350 üzenetére
Amigát mindenki tudja használni. Mert legtöbb esetben nincs más dolgod, mint a megfelelő floppy-t berakni és ha kéri cserélni a következőre ahogy haladsz a játékban. A WB sem sokkal bonyább, mint a Win 3.1, szóval nem ördöglakat. De a lényeg a játék és az, hogy játéktermi dolgokat tolhatsz minimális erőfeszítéssel. Természetesen VGA-ra nem tudod kötni, vagyis kevés veszi a képét. De van hozzá konverter olcsón és bár a képe nem tökéletes el lehet vele karistolni kényelmesen. Van drága is, ami sokkal pengébb.
Újabb almába haraptam vissza egy darabot. Ezeknek az analóg boardja egy konditemető. Annyi volt a baja, hogy nem jó feszt adott a digi részlegnek. Az persze lefüstölt, de szereztem másikat. A nyák érzékeny és ránézésre dobja le a fóliát és melegragasztóval rakták fel az alaktrészeket. Javítani minden csak nem örömmámor. Még ki kell cserélni 4 kondit, mert nincs itthon elég nagyfeszültségű 220uF-os, de a kisfesz részen mindent kicseréltem és a nagyfeszen is amit rossznak mértem. Az eredmény:
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59344 üzenetére
Igen ezek közül párat már ki is próbáltam. Olyanokat kerestem inkább, amiknél az adlib klónt is ki tudom használni. De olyat lehet, hogy nem is fogok találni a kártya későbbi megjelenése miatt.
Jó is, hogy mutatod, ki is próbálom egy másik VGA kártyával mit mutat a Landmark. Egy 16 bites Realtek még van ami elindul 8 biten. -
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59342 üzenetére
Mondjuk egyelőre olyat még nem igazán találtam, ami jól játszható. Amik régen is tetszettek azokhoz már pont kell egy 2 vagy 386-os. Accolade GP 1-2, Prince, Golden Axe, Simcity, Dyna Blaster, StreetRod, stb. ezek mind akadnak XT-n.
Úgyhogy egyelőre sajnos tényleg igaza van Arn-nak, mert nincs rajta túl sok használható játék.
Vagy a hiba az én készülékemben van?
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #59251 üzenetére
XT-n kívül más gépen nekünk is gond nélkül megy. Csak nálam jött a hangya 1-2 hónapja, hogy XT-be lehet-e cd olvasót rakni, itt is és facebook csoportban is bekérdeztem, de még mindig azzal kínlódunk.
Neten se találtam erre sok utalást, talán egy angol nyelvű fórumot, ahol XT-re kötöttek külső SCSI meghajtót.Lett közben egy 8 bites SCSI kártyám is, de BIOS nélküli, viszont ahhoz már tényleg nincs meghajtóm.
Talán, ha a Sony drivehoz sikerülne interface kártyát, vagy 8 bites SB kártyát szerezni, azzal még működhet. Ha nem, akkor annyiba maradok, hogy nem megy XT-n a CD-Rom. -
Sanchez638
addikt
-
válasz
DarthSun #59165 üzenetére
Nem jött be a Micron RAM. Az SPD- je pedig CL2/133MHz és CL3/144MHz, először el is indult 140MHz- en is, be is töltött a Win, 3DMark is elindult de a 2. tesztnél átváltott fekete képernyőre. Aztán már 133- on is instabil lett. Marad a 2x128MB Dell ECC szerver RAM. Csomó SD- m van még, de már egyik sem BX ready. A Delleket eddig csak 124- en próbáltam, még talán teszek velük próbát 133- on, ha nem megy, marad a 124. A Detonatort lecseréltem ForceWare- re, de csak kissé nőttek a pontszámok. Mindegy, lényeg hogy a Voodook jól mennek.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #59163 üzenetére
Igen a 2x szorzót K6-2 6x-nak érzékeli, így 6x83=500 MHz-en megy.
Ez volt a második PC-m, ha jól emlékszem 99-ben jutottam hozzá, amikor egy debreceni grafikai stúdió újabb gépekre váltott, ezt pedig relatíve jó áron megvették Muteromék.
Emlékeim már homályosak, de ha nem csalnak, ilyen konfigban érkezett:
P1 200 MMX, 64 MB SD ram (dupla magas verzió!), 2,1 GB-os Quantum Fireball HDD, Tseng ET6000 4 MBAz évek során az alábbiak kerültek bele:
SB Vibra 128
Voodoo2 12 MB
+64 MB SD ram
Sony 48X CD-ROM
ATX táp
Maxtor 30GB HDD (Quantum meghalt)
K6-2/450@500
Mitsumi 4X CDRW
2x128 MB ramTényleg egy hibája volt: az AGP hiánya.
Ennek ellenére pénzmag híján egészen 2003-ig használtam, és rengeteget toltam vele Q3 Arénát és UT-t. Épp eldöcögött rajta
Anno Win98-al használtam.
Pár éve tettem rá Win XP-t is de az volt a gond, hogy XP valahogy nem tudta leállítani a gépet, hanem újraindult leállás helyett. 98-al ilyen gond nem volt. WinXP valahogy nem jól kezelte le a lap APM implementációját. Anno Asus csinált egy beta ACPI BIOS-t is hozzá, de azzal is volt valami gond, így inkább visszatértem a nem betahoz.
W98SE-vel akarom majd haszálni. Ezért is döntöttem a tárgybani via chipes sata kártya mellett, mert ehhez volt SE driver, de ha sebességben ennyit tud akkor befürödtem vele.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #59128 üzenetére
Köszönöm a segítséget
Már ugat a komondor
Be is bootolt floppyról.
Ezt a 350MB-os HDD-t is beszereltem:
A bios-ba mit kell beállítani a hdd-vel kapcsolatban?
Gondolom formázni dos alól kell.
Windows erre felejtős, igaz?
Meg lehet csinálni, hogy hdd-ről bootoljon be?
Elég ha csak átmásolom a floppyról az összes file-t, vagy mindig kell indító floppy?
Játékokat miket lehet érdemes feltenni, és hogyan?
Drivereket kell valamiket feltenni, és hogyan?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged