- BlitzWolf termékek topicja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Yettel topik
- Ilyen a Huawei Watch 5 és új érzékelője
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #118270 üzenetére
Nyilvan ez egy anyagi es infrastruktura dontes is - de nyugati munkaberek mellett egy harom eves hasznalattal kalkulalva egy 1000 eur kulonbseg zero, ha a hasznalataval idot sporolnak.
Legutobbi munkahelyen neztem miket adtak, mennyibe kerultek - hasznalni kb eg es fold volt a kettot, az ultramobil lenovok harom ora alatt lemerultek, folyamatosan tekerte a ventit, lagzott az egesz, es ezen a linux sem segitett. Megvaltas volt macre valtani, egesz nap nem kellett tolteni, kb 3x gyorsabban futottak lokalban a scriptek, minimalis terhelessel, nem kellett a wslel szivni, okosabban hasznalta a memoriat, etc. a vegen mobil workstationokre valtottak, ami 1.5x-2x annyiba kerult mint egy mac, rtx proval, szinten zabalta az akkut, de legalabb gyors volt. Egy ot eves m1en meg mindig szepen futnak dolgok, pl lehet lokalisan ai modelleket futtatni, gyorsitva, pcn ehhez dedikalt gpu kell sok rammal. Par eve a korabeli ultramobil pckhez kepest meg olyan volt, mint a feny az ejszakaban.
Az armos mac a fejlesztoi kornyezetben nagyon jol mukodik, talan az arm64 lehet problemas, hogy nehany kontener nem fut nativban, ha nincs x64 verzioja, de altalaban az emulacio tokeletes, csak kapsz egy flaget, de sok kulonbseg nincs a hasznalatban.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #118273 üzenetére
Lassan kezded kapisgalni… ez egy munkaeszkoz, nem bugazni valo cel. Baromira nem erdekel senkit mi hogy mukodik a felszin alatt, csak minel kevesebb ido menjen el a hasznalataval a cel eresehez. Nem csak megvasarlaskor koltseg egy gep, hanem hasznalatkor is, mennyi uzemora megy el karbantartasra, konfigolasra, javitasra, mennyire gyors etc.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #118267 üzenetére
Aha… anyamnak odaadom, fel tudna telepiteni? Vagy meg tudna rajta mindent csinalni a konzol elerese nelkul? Most hogy megtudsz rajta csinalni 15 dolgot, a maradek 5hoz meg a konzolban kell turkalni, gyakran banalis dolgokhoz.
A 90es evek ota a linux a kov ev desktopja… es nem azert mert nem tudnak megcsinalni, nincs ra meg az iparagi akarat. Az osszes “felhasznalobarat” distrib 80-90%os.
A vallalati kornyezetrol meg ne is beszeljunk… baromi korulmenyes tud lenni.
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari #118256 üzenetére
Hat nekem nem ez a tapasztalatom
eleg sokat szivtam veluk. Jo a linux, es minden rendszernek megvannak az erossegei, de a linuxe nem a desktop es a felhasznalobaratsag laikusoknak.
Macen az os a hwhez keszul (eleve resze), igy igazabol teljesen lenyegtelen mi mit tamogat, sose kell vele foglalkozni. Megveszed, bekapcsolod, mukodik.
Professzionalis korokben a geppel problemakat oldanak meg, es ehhez egy eszkoz kell, ami onmaga nem problemas. En szeretek a gepekkel bibelodni, ez a hobbym, de munka kozben nem erre szeretnek koncentralni. Amennyit sporolsz az olcsobb gepen, par napnyi plusz tokoles (ami siman osszejon egyket ev alatt) hamar kiegyenliti a kulonbseget.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #118252 üzenetére
Jah meg vmi egzotikusabb wifikartyat, aztan nincs net. Headless rendszerben remek, de a headdel eleg sok gond van, foleg ha nem akar az ember eppen vmi mas rendszeren banalis problemaval sokat pocsolni.
Macnel ezek ertelmezhetetlen dolgok, mert bekapcsolod, aztan mukodik, sose kell ra drvt telepiteni.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #118236 üzenetére
A mac jo kompromisszum a linux konzolos vilaga kozott es az ablakos kenyelem kozott. No meg persze az armos socok zsenialisak, az egesz egy jo csomag.
Linuxszal mindig van vmi szivas - foleg a vallalati rendszerek integraciojanal, inkabb csak vmi devopsos munkakorhoz valasztanam, de fejlesztesre is szerencsesebb, mint a win a nyomorult wslel.
Kontenerezni nem kerdes, hogy linuxalapu minden.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117939 üzenetére
olyan 2004 kornyeken (zalmanra emlekszem), epitett mar elotte is volt (innovatek meg ilyesmi).
en 2002-2004ig terveztem vizhutest, akkor meg eleg gyerekcipo volt az egesz - de 2004re meg lettek normalis heatpipeos leghutok (halk es jol is hutott), en kb onnantol ereztem, hogy ennek semmi ertelme, mert ez nagyon retegigeny lesz igy. azota se valtozott a velemenyem, szvsz csak bohockodni jo.
-
arn
félisten
Lecsereltem ebben az os p60ban a biost, ez mar 94 juliusi. Nem olyan freak, mint a 93as award, nincs rajta nagy diagnosztika screen, csak a megszokott, viszont nincs energy staros logo es lba sem. Erdekes modon meg jelent a wb opcio a biosban, az elozoben csak wt volt. Viszont a 93as biost lehetett tweakelni, egy 10%ot hozott. Itt akarhogy tekergetem kb ugyanazt tudja, mint a setup default.
De ami erdekelt, a bugos jatekok es a scsi… ua, annyi elteres, hogy a strike commander nem megfagy, hanem resetel. Tuti beleir a shadowba. Sajnos itt sem lehet atpakolni mas cimre - igy ez ilyen.
Meg jonni fog egy asus intel saturn iies lap, ami gyk az utolso highend 486 lap, full baby size, pcios, van rajta integralt ide es scsi is (ugyanaz a chip, mint itt), egetheto bios, ami 94ben nem volt tipikus es az rtc foglalatos. Gondolom az is hasonloan ergya lesz a scsi miatt a jatekokat illetoen… de tesztnek jo lesz. Erdekes modon csak 33mhzes procikat tamogat, es van vmi caches kavaras is, hogy nincs benne dirty tag chip. Nem hinnem, hogy megveri a vlbs sis471et, de erdekes lesz, az intel pci implementacioi mindig gyorsak, es ez az utolso chipsetjuk, lenyegeben ezt szantak a dx4hez.
Vki nem tesztelte?
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #117847 üzenetére
Mongy aki mittomen 15 eve elkezdte volna felvasarolni az osszes gust, onnantol iranyitja es megszabja az arakat
igy utolag nem lett volna rossz strategia.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117818 üzenetére
Pontosan, nem valt se a pixel se a vertex shader szuk keresztmetszette, ami korabban mindig gond volt, hogy eppen milyen konfig lehet idotallobb, kiszamithatatlan volt, hogy a jatek melyiket igenyelte jobban. A 8800gtx a 9700pro utan a legnagyobb ugras volt. Nalam a voodoo es a gf256 mellett a legnagyobb merfoldkovek voltak.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117793 üzenetére
Ez nagyon a kondigate kozepe, az asus lapoknal meg plane sok volt szar. Csak egy abit kt7am van, az is vmi nagyon late rev (asszem az xpk is mennek benne), az korrekt 1400as athlonnal, ugyanazokat a ramokat szoktam hasznalni. A 2003as a7n8xet mar at kellett kondiztatni, vagy 10 kondi elpuffogott rajta.
-
arn
félisten
Asszem vmi ilyesmi kellene… van ennel jobb megoldas?
-
arn
félisten
Lehet venni meretre lemezre ilyen vedot kabeltores ellen? Hasonlot, mint amit a tapoknal szoktak hasznalni. A roland ipct leejtettem, es a 40 eves gumi lerepedt - amugy is elegge megviselt allapotban volt.
Vmi olyasmi kellene, amit szetforrasztas nelkul ra lehet rakni - bilincskent, mert ezert nem bolygatnam meg.
ilyen az enyem, csak nalam a gumi egy resze rajta figyeg
Van ilyen is (kesobbi gyartas) - ez jobb megoldas, de szetszedes nelkul nem jo.
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117655 üzenetére
De teljesen ertelmetlen is - ha lassu pattints be egy gyorsabbat, hasznalj vmit modernebb korbol. A maga idejeben azert tuningolt az ember hogy penzt sporoljon es kitolja a cseret - jelenleg szvsz max egy teszt idejeig eri meg.
Amugy pl a celeronok regen baromi konnyen mentek 50% tuninggal, most mar allitolag nem annyira egyszeru a tema. Nem en teszteltem, mas mondta.
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117639 üzenetére
Magasabb orajelen tobbet fogyaszt, tobbet fogyaszt, jobban melegszik gyorsabban degradalodik. A 2600+ mhz meg tuti nem alapfeszen volt
-
arn
félisten
válasz
Kalacskepu #117598 üzenetére
Az a 9700pro, a 9800pro meg relativ ok. Valszeg ramok, gpu, forrasztas.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #117595 üzenetére
A p4nel a magas orajel volt a cel, es ezert baromi hosszu futoszalagok kerultek bele. A prescott meg tovabb ment ebben, csak eppenseggel alig skalazodott jobban orajelben, igy sokra nem mentek vele. Valahol a nw volt az, ahol a gyartastechnologia lepeselonyben levo intel erobol le tudta nyomni az amdt, es valamelyest mukodott az otlet, de mar 2000ben ilyen 8ghzekrol almodoztak, es attol nagyon el voltak maradva, 2004re meg be is doglott a projekt, es rajottek hogy nem vezet sehova, kellett egy b terv, ami a core lett.
Hasonlo korszakos itaniumos toketlenkedesnek a vege lett az is, hogy az intel sajat 64bites utasitasa sehova se jutott es kenytelenek voltak az amd megoldasat keresztlicenszelni.
Az intel reszerol nem a jo dontesek idoszaka volt… sose hittem volna, hogy meg ennel nagyobb slamaszikaba is kepesek onerobol kerulni, igaz most inkabb a gyartastechnologia miatt, amibol evtizedekig elonyt kovacsoltak. A netburst/itanium fiasko ehhez kepest smafu volt.
-
arn
félisten
Nehany tesztet lefuttattam, es erdekes eredmenyeket kaptam a VLB vezerloknel. Eredetileg a Core3 DOS benchmarkkal teszteltem a vezerloket, es csalodott voltam a Promise DC4030-2 teljesitmenye miatt. Vegul betettem a vezerlot a 1993 vegi DX2-66-os konfiguraciomba, oszinten szolva csak erdekesseg kepp. Ezzel a geppel hasznalva kifejezetten elvezetes volt a rendszer reszponzivitasa, SMARTDRV nelkul.
Kivancsi voltam, hogyan teljesit az elsodleges VLB-s DX4-es konfiguraciomban. Ehhez egy korhu WD Caviar 2540-es merevlemezt is hasznaltam. Kis fajloknal jo eredmenyeket vartam, de kozepes es nagyobb fajlmereteknel visszaesest. Ehhez kepest meglepetesemre minden mas vezerlot felulmulta a tesztek soran – neha meg a leggyorsabb vezerlot is megelozte SMARTDRVal egyutt.
Kulonosen az unzip teszt jo pelda arra, milyen elonyokkel jarhat, ha van dedikalt CPU az I/O muveletekhez, mivel igy nem a foprocesszort terheli a feldolgozas.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
Lord Myn #117485 üzenetére
A tobb korai jatekban nem hogy nem szolt jobban, hanem szarabbul
kellett a korabeli filterezes hozza, a szar hangmintaknal csak azt hallottad mennyire nem jo egy jobb hangkartyan szures nelkul.
A modulok meg a kesobbi swes mixek, foleg a fejlettebb interpolaciokkal mar teljesen mas kavehaz, mint a pre93as jatekok. De pl probalj meg egy korai interpolacio nelkuli module playert, nem egyertelmu hogy a 44khz jobb lesz, mint a 22 - nem veletlenul kezdtek el interpolalni kicsit kesobb. A fedett hang apolt es eltakart, ezek az elso 16 bites kartyak meg a 8bit kereteit sem nagyon ugortak meg kimerve, annyira zajosak voltak.
Gust hwmixel alig par jatek tamogat, de moduloknal nagy kiralysag volt, amig nem jottek jobb swmixek.
-
arn
félisten
válasz
Lord Myn #117465 üzenetére
A cds verziok passz, de floppys verziok nem hinnem hogy 16bites hangot tartalmaznak, es csak vmi late dosos jatekoknal valt jellemzove. A hangot swmixel annyi biten mixeled, amennyin akarod, de a 8bites hangmintakbol nem lesz 16 - legtobb esetben a filterek, es kimeneti frekvencia kulonbseget hallod.
-
arn
félisten
Linux is renowned for supporting incredibly ancient hardware, but there are limits to even what Linux developers can support. Phoronix reports that Linux developers are finally proposing removing support for ancient i486 and early i586 (Pentium) CPUs to unburden developers.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117447 üzenetére
A p2nel nem volt gond, olyan 99-00 kornyeken kezdodott, es sokaig 30w kornyeke volt a max watt intelnel, de jellemzoen alacsonyabb. 2001tol a leglassabb procik is felett voltak.
Első problémás gyártás: kb. 1999 végén indult.
(Ekkor kezdték el használni a hibás képletű elektrolitot bizonyos gyártók.) Érintett alaplapok: főleg 2000-től kezdve jöttek ki olyan modellek, amik már a hibás kondenzátorokkal készültek. Tömeges meghibásodás: kb. 2002–2005 volt a csúcspont.
(Sok alaplap ekkorra már teljesen használhatatlanná vált.) Meddig gyártották így?: 2004 körül már a legtöbb nagyobb gyártó észlelte a problémát, elkezdték kiszórni a hibás beszállítókat.
Új, megbízhatóbb kondenzátorokat 2004–2005-től kezdtek ismét használni széles körben. -
arn
félisten
válasz
envagyok #117445 üzenetére
Ez a melegedessel es a fogyasztassal fugg ossze. Ne aggodj ugyanazt a szemetet raktak az intelesekre is. Csak nem mindegy, hogy 30w vagy 70 (+ tuning). Ugy 2003tol kezdtek normalisabb kondikat hasznalni.
Ha ezeken a lapokon kondit cserelsz, rendesen mennek, a 99eseken ez nem segit.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117429 üzenetére
A hasznalhato d3dig es a voodooig a win95 gyk halott volt, mint jatekplatform, ugyanugy dos ala jottek a jobb jatekok. Mongy ezeken mar erezheto volt a valtozas szele, egyre tobb 3ds jatek jott, amik kozul keves oregedett szepen, es szvsz mar nem is adtak ki annyi jatekot, keszultek az uj erara.
Ugyanez a demoscenen is lejatszodott, egyket ev eltolodassal csak ott eleve utaltak a win95ot es ugy 97ig dos volt a pc platform. 98ra latva a kiforrottabb gyorsitos jatekokat (ami nem csak arrol szolt, hogy gyorsabb es van rajta texturafilter), mar egyertelmu volt, hogy valtoztatni kell - de ez nemileg meg is rogyasztotta a pcs demoscenet, es ami a jatekoknal ugy 98ra, az a demoscenen 2000re jott el.
A jatekoknal szvsz ez a late 95-97, demoscenen meg a 98-99 volt vmifele utkeres, es kicsit melypont. Retrozasban sem szerettem meg ezeket az eveket, pedig hw teren fantasztikus idoszak volt.
A dosos gepnel is azert a 94/95 kedvenc evjarat nalam, mert itt volt a jatekoknal egy valtas, es a late dos jatekok (96-97) kozul nagyon keves kedvenc van. Es talan ezert is van, hogy a regebbi technologia jobb valasztas (pl dx4 94-95ig, vagy az mmx 97ig).
-
arn
félisten
Par napot szorakoztam a p60al, a korabeli masodik leggyorsabb dx2hoz kepest persze szepen hasit, de egy kiforrott dx4 egy evvel kesobbrol mar jobb vas. A pentium igazabol ott gyorsabb, ahol mar mindket gep lassu, ahol meg porogni kellene, a dx4 lenyomja (tipikusan alus 93-95os jatekok). Pl meglepodtem, hogy mennyivel jobban fut a descent a dx4en, pedig a benchsuitebol adodoan nagyon hasonlo az atlag.
Emellett a scsi problemak miatt egyket jatek nem megy, a top kora 94es scsit is elveri a 95os ide. 95bol mar eleg hasznalhatoak a cdromok, a 64bites videokartyak nem extra, van mibol valogatni. A korai pci implementacio is eleg oszver a gyors vlbhez kepest, a proci passzivan is elmegy.
Persze ez egy kihegyezett dx4, az elso generacios p60 meg a p60ak kozott is lassu, de tul sok a macera vele.
Meg ket dolog piszkalja a csoromet ebbol a 93-95 dos idoszakbol… egy korai socket5 p90 (late 94), ahol lenyegeben mar kinotte a pentium a gyerekbetegsegeit, meg vmi intel chipsetes dx4. Az hogy megy a gyors vlbhez kepest.
-
arn
félisten
válasz
elfelejtette #117373 üzenetére
Regi jatekokkal is lehet modern gepen jokat jatszani
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #117343 üzenetére
A gf2 ultra szvsz ritkabb kartya, mint a tobbi, volt sima gf3 is (ami szinten nem tul gyakori).
A ti200 es a ti4200 sose volt csucs, sokkal tobb van belole, azert nem ernek annyit - ha vmi kesobbi nem csucsot nezel, az is olcsobb es gyorsabb, de mi ezen a fura?
Mintha azt irnad, hogy egy 90es evekbeli tucat suzuki olcsobb es gyorsabb, mint egy ritka mercedes a 60as evekbol. Sokminden ertelmetlenne valik, ha kiveszed a kontextusbol.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #117207 üzenetére
Csak par dolgot hagysz ki a bulibol… akkoriban egy csucs, vagy kozel csucshw toredekebe kerult, foleg ha egy ti200 megjeleneskori arat nezed (175 dollar), a masik hogy 2000es evekben gyorsabban jottek a generaciok es azok kozott nagyobb fejlodesi lepcsok voltak. A konfigok eletciklusa nagysagrenddel rovidebb volt, ha a megjeleno jatekok futtathatosagat nezed. De ez termeszetes egy evolucios gorbenel, az elso szakasz meredekebb, aztan kilapul.
-
arn
félisten
válasz
frescho #117201 üzenetére
En spec utalok egy feloras videot vegignezni vmirol, aminel egy tesztnel par perc alatt vegigporgetve megkapom az informaciot.
Foleg most aival, gyk az emberek ait hasznalnak a sallang kialakitasahoz (ez korabban muveszet volt), aztan ait, hogy a sallangot leszurjek. Ilyenkor felmerul a kerdes, nem lenne egyszerubb csak roviden talalni?
-
arn
félisten
válasz
czundermák #117183 üzenetére
Aztan 2002ben mar ott volt a 9700pro is
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #117146 üzenetére
Pontosan… keves embert erdekel mindketto bongesesi szinten. Az egeszet meg nezi a fene vegig… meg nem is ertem, hogy igy miert van altalanos retro csoport.
-
arn
félisten
Lehet par korrel le vagyok maradva, de miota van egy csomo hwapros reszbek retro resze? Ez igy baromi attekinthetetlen…
-
arn
félisten
Kezd osszeallni, hogy mi tortenik… van a privater, amit ugyanaz a csapat csinalt, mint a strike commandert. Az is hasonloan fagy, viszont az exe helpjeben talaltam egy fura parmetert, ha ezt hasznalom, tovabb megy, de utana fagy ki (van egy videomodvaltas).
Ez egyertelmuen a shadow memoria terulete, szvsz ha xms van csak konfigolva, beleirkal hacky modon, es jo esellyel a scsi romja van ott, azt kiuti. Az ems ezt protected moddal levedi, es nincs ilyen gond. Viszont igy jo esellyel mas rendszereket is megfektethet scsivel, a scsin mulik, mit hasznal.Ennel a lapnal raadasul a system shadow reszet nem is tudom kikapcsolni, forceolva bekapcsolva van, csak a videot lehet kibe kapcsolgatni. Lehet ez epp a scsi miatt van igy.
A mortal kombat setupjara meg mindig nincs magyarazatom, az kilepesnel fagy ki (fuggetlenul attol, hogy beallitok e vmit vagy sem), idevel szinten megy. Ez protected modban sem jo.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #117135 üzenetére
A kesoi umc meg mittomen milyen chipsetek gyorsabbak, de addigra mar a pentium is a veget jarta. A sis471 94es, es az is gyorsabb mint az elod sis461 - en inkabb a biosbeallitasokban velem az asus lap nyitjat, felhergelve az osszes hasonlo koru nagyon hasonlo szinten megy, az opti895 is.
-
arn
félisten
felvettem videora, hogy zorog a p60 a scsival
[link]
-
arn
félisten
persze, barmi lehet... dosnal mindig a geppel kellett utanamenni, hogy minden menjen. demoscenen ennel sokkal nagyobb a szoras, ott a fejleszto gepen megirtak, aztan leteszteltek a haverok gepein - a te gepeden meg vagy ment, vagy nem
amit tehetsz, ugy valogatod ossze a hweket, hogy a leheto legkompatibilisebb legyen.
93ban nem sok jatekos gepebe kerult scsi vinyo p60al (foleg hogy nem is letezett ebben a felallasban), nem hiszem, hogy nagyon foglalkoztak azzal a par userrel. raadasul siman elkepzelem, hogy pl egy batman lappal meg egy adaptec vezerlovel minden flottul megy.
-
arn
félisten
itt a build
Socket 4 (Apr 1994):
Intel Pentium 60 CPU
Glued heatsink +45mm fan CPU cooler
Asus PCI/I-P5MP3 (Intel 430LX) mainboard
OKI 16M FPM RAM
Diamond Stealth 64 DRAM 2M PCI (S3 Vision864) VGA
Creative Sound Blaster Pro 2.0 (CT1600) sound card
Gravis Ultrasound 1M sound card
DTK PTI-227B V2 ISA (Winbond W83757F) controller
Asus PCI-SC200 PCI (NCR 53C810) SCSI controller
Quantum ProDrive 1800S 1.8G SCSI HDD
Sony CDU-77E 4x IDE CD-ROM
Panasonic JU-475-5 FDD
Mitsumi D359T5 FDD
Leadman case
Leadman LP-510 PSUa cdrom es a vga nem passzol a korba.
-
arn
félisten
hat ez passz... idevel nincs ilyen gond ebben a konfigban. mindenesetre a strike commander doksijaban van scsira vonatkozo resz:
15. SCSI Drive Problems ------------------------------ The sound card detection routines conflict with SCSI drives. If you are using a SCSI hard drive, then you should not allow the installation program to auto-detect your sound cards. You will be able to manually select your sound card from a menu so that the Strike Commander will be properly installed.
ennek a setupja rendesen mukodik, viszont ahogy en vettem eszre a jatek indulasakor is van egy detekt, mert ha rosszul konfigolom, akkor panaszkodik, hogy nincs megfeleloen beallitva. ha elinditom a jatekot, az elejen belefagy valamibe (a detektbe?).
emssel meg rendesen elindul, ide vinyoval meg xmsel is. majd esetleg osszevetem a ket memory mappet - hatha mutat vmi kulonbseget.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117120 üzenetére
Vegigprobaltam az osszes pcios irqt, egyikkel sem volt semmi megoldas, a hangkartyanal is atallitottam a dmat, irqt, szinten semmi. A vegen a hangkartyat es idevezerot is kiszedtem, hogy ne kavarjon be semmi… ugyanazt csinalta a jatek. Az egyik kilepesnel fagyott, a masik meg xmsel (emsel elindult - innen gondolom hogy memoriaterulettel fugg ossze a problema, nem az irqval).
A dosos alkalmazasok mindent kozvetlenul ernek el, cimeznek pl ha a scsi vezerlo vmi memoriateruletet hasznal, ami osszeakad a jatekkal - azt csak vmi tiltassal lehetne orvosolni, de annyira nem merultem bele. Uberkompatibilis dosos gepet epiteni nem egyszeru
-
arn
félisten
válasz
Pikari #117115 üzenetére
Nincs biosa, az alaplapban van, a lap biosat meg nehezkes frissiteni.
De vegigzongoraztam mindent, es azt talaltam, hogy kb total mindegy hogy van jumperolva vagy beallitva a biosban. A jumperelessel csak annyit sikerult elerni, hogy az isa busz irqja eltunt.
Lehet mar ez is egyfajta automapping, csak igy lehet felulbiralni, ugyhogy mindent ugy allitottam be, hogy 2-3 menjen az isanak minden, a bios meg allitsa ahogy akarja - inta alapbol mindenhol. Igy kis esellyel szivatom meg magam a jovoben, ha elfelejtem ezt a sok kavarast.
Sajnos azon a par jatekon nem segitett, az vhogy a scsi vezerlovel es a memoriaval fugg ossze… igy kicsit okafogyotta valt szamomra ez a konfig, tul sok macera semmiert. A dx4 konfigom hibatlan, minden megy vele, csak egy evvel ujabb kb. Egy ideig meghagyom, meg kicsit kitapasztalom aztan valoszinuleg megy dobozba, nem kinlodok a hianyzo cuccok beszerzesevel.
Egy kora socket 5/94 buidet lehet megprobalok, ott valoszinuleg mar nincs ez a sok gyerekbetegseg. Ez is egy jo pelda, hogy erdemesebb kiforrottabb konfigokat epiteni, amik ugyan nem ennyire kulonlegesek, de nincs veluk a szivas, jo hasznalni oket.
-
arn
félisten
Jatekoknal elofordul dos alatt scsi utkozes? Mar vegigzongorazom az irqkat, ha igy belemerultem, de idevel rendesen mennek azok a jatekok, ami scsin leakad.
A cuccok 99%a ok, de van par kivetel.
Pl strike commandernal talaltam ilyet, csak a gond, hogy a jatek is csinal vmi autodetektet indulasakor, es ott fagy meg. Idevel minden ok.
15. SCSI Drive Problems ------------------------------ The sound card detection routines conflict with SCSI drives. If you are using a SCSI hard drive, then you should not allow the installation program to auto-detect your sound cards. You will be able to manually select your sound card from a menu so that the Strike Commander will be properly installed.
Lehet ez hasonlo gond, mint a highirq dos4gw eseten… mert xmsel fagy, emsel ok. Ez meg memoriakezelesi konfliktusra utal.
-
arn
félisten
Ez a batman revenge doksija, az par honappal ujabb - ott mar ugy mukodik, ahogy a modernebb lapoknal. Szvsz ereztek, hogy ez nem lesz igy jo
-
arn
félisten
Igy csinaltam eloszor. Inkabb probalok sporolni az irqval, mert azt vettem eszre, ha beallitasz vmit, de nincs benn kartya, akkor is befoglalja, es pl az irq5rol kiuti az sbprot. Azert volt alapvetoen 2-3ra jumperolva, mert ez volt az alap hogy az isa kapja, es csak azt osztja ki pcira, ami tenyleg kell.
De mingy kiprobalom, ha az adaptecet is sikerul beloni benne, akkor valoszinuleg jo a logika. Tehat vmi olyasmit, hogy irq9 > inta, irq11 > intb. Es a vga pci slotja lesz inta a scsie meg intb. A harmadik slotnal meg osztom az intbt (amugy sem vilagos, hogy melyik az elso es a harmadik - a biosban ugy irja, hogy jobb, bal, kozepso… honnan nezve?
). Nem tudom ki talalta ki ezt, de azt hittem hogy harom hangkartyat belerakni egy 486ba komplikaltabb az eroforrasokkal sporolva, de ehhez kepest gyerekjatek volt.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #117106 üzenetére
Egy slothoz alapvetoen egy irqt kell hozzarendelni, ez a modszer azt segiti, ahogy irod lehessen egy slothoz tobb irqt rendelni, vagy lehessen egy irqt megosztani. Gyk az isas kartyaknal a kartya hatarozza meg az irqt, itt meg a slottal szabod meg.
A dolgot tovabb bonyolitja, hogy pl utananezve, az asus scsi kartyaja ezt a logikat hasznalja, tehat a kartyan bejumperolhatod direkt, hogy inta, intb, stb megszakitas mappet hasznalja, gondolom a kartya es az alaplap beallitasnak fednie kell egymast, es errol tajekoztatni kell a biost is.
Es mar fogadni mernek ra, hogy pl egyes korai pcios scsi kartyak ezt nem tamogatjak, ellenben elvarnak vmi irqt - es ha itt utkozes van, akkor baromsagot csinal a kartya. Szvsz ezert nem ment az adaptec benne. Azota utananeztem, az adaptecnel ez irq11 - es ez mas lapoknal nem gond, mert ott auto kap vmit, itt meg x dolgot be kell allitani hozza, hogy mukodjon. Ma csinalok egy tesztet vele.
Ami nem vilagos, hogy miert van szukseg erre a tulbonyolitott modszerre, a korabeli intel lapok szvsz csak auto kioszthatnak vmit, aztan ha vmi nem jo, max atpakolod a masik slotba, ahol masik irqt kap. Ezek a leosztasok tisztan le vannak irva a keso lapoknal a doksiban, meg persze a pnp ezt meg tovabb egyszerusitette. P3bnel pl:
-
arn
félisten
Bazze… ez a kulcs. A 2-3 az isa bushoz rendeli az irqt
Csak azt kell arrebb allitani, amelyiknel a pcit akarom hozzarendelni.
-
arn
félisten
De ez is wtf… nincs is ilyen beallitas a szitazas alapjan.
-
arn
félisten
Ez volt az eredeti jumpereles, fura ez a 2-3 beallitas, de a szitalas egyertelmuen ot oszlopot ir. Ha azok csak sima felretett jumperek, ez elvileg annyit jelent az en olvasatomban, hogy irq 11 > int b. Es ez a megoldas vmiert megy meg ugy is, ha a biosban a mapet nem modositom, alapbol csak irq 9 > int a van megadva.
Ha viszont a szitazas rossz, akkor minden irqt az intahoz rendel, az irq11et intbhez.
-
arn
félisten
Kellene segitseg, mert ez a korai pci vmi agyfasz, hogy oldottak meg az isa busszal valo osszeillesztest. A lap eleg dokumentalatlan csak raszitazott tablak vannak az alaplapon, es a neten levo minimalis jumpereles meg kodosebb.
De ahogy en ertelmezem, lehet rosszul gondolom - szoval van egy tabla, amihez lehet irqkat rendelni (pl int a = irq9) jumperekkel, ezutan ezt a mappingot be kell allitani a biosban is, majd a pci slotokhoz hozza kell rendelni egyet (pl slot 1 => int a).
Ket pcios kartya van a gepben, egy scsi vezerlo, es egy vga, az isa slotokban egy isas multi vezerlo (egycsatornas ide), es egy sbpro. Nem akartam elso korben jobban bonyolitani, mert igy sem szazas a dolog.
Szoval en itt bejumpereltem a jp7 1-2ot (irq9 => int a), es a jp8 4-5ot (irq11 => int b). A tobbi jumpert lehuztam, mert nem akarok tobb irqt hozzarendelni a pci slotokhoz. Az intat rendeltem a vgahoz, az intbt a scsihoz. Igy konkretan a scsit sem talalja meg.
A lapot ugy kaptam, hogy jp6-jp10 2-3on volt (wtf?), kiveve a jp8at, mert az 4-5on. Most vagy en ertelmezek vmit total felre, vagy a lapon van rosszul jelolve az 1es jumper. Ti hogy jumpernetek?
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #117087 üzenetére
Korabban lcdvel nagyobbaknak lattam a kulonbsegeket, mint osscn. De minden kartyanal megvan mennyire szaturalt, kontrasztos, stb a kepe, es kis felbontasban is nyilvanvalo. Nem tudom, lehet masnak nem tunnek fel ezek a kulonbsegek.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #117084 üzenetére
Nem a legjobb, de a korszak atlagat siman hozza (eleg a sok s3 hulladekra gondolni, foleg vmi keresztbekotott voodooval). Ha jo kepet analog kepet akarsz, ott vannak a ti dacos kartyak (pl matrox, diamond 968), v3 vagy barmi a gf2on tul. Pl az arkok kepe sem a legjobb, de a tsenge is max atlagos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Tesla topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- Debian GNU/Linux
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen autót vegyek?
- BlitzWolf termékek topicja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest