Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Új belépő a Honornál
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Íme az új Android Auto!
- Fotók, videók mobillal
- Microsoft Rewards
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
frescho
üzenetére
pár óra alatt meglenne, de valami nem klappol vele... először, futott pár ablak a háttérben, cirka 10 perc után leáált... utána az egér is szaggatott már
majd újraindítottam a gépet és csak a super pi volt megnyitva úgy elment már majd 40 percig mikor megállt... mintha kevés lenne neki a memória?! de hát 32MB-nak még Win98 alatt is elégnek kéne lennie nem? 
-
bacsis
Közösségépítő
Méér' ti nem szoktatok ilyesmiket álmodni?

-
bacsis
Közösségépítő
skacok el kell meséljem mit álmodtam

Azt álmodtam, hogy Penyus adott nekem egy olyan 286-os alaplapot amin 16 SIMM memória foglalat volt... Ráadásul volt benne még egy csomó bővítő kártya... ahogy nézegettem, láttam ám, hogy van benne olyan kártyás memória bővítős téma is... Nézegetem, látom ám, hogy nem memória IC-k vannak rajta hanem egy, a kártyára rászerelt, csavarozott HDD, és az működött memóriaként
Nézegetem jobban és látom ám hogy a kártya PCIexpress csatlakozós, hű de tuti 286-os lap PCI express is van rajta
frescho-nak mondom telefonba de nem hitte el... Aztán amint snkae1977-től vettem AGP-s Ati X850Xt-t, na az az álmomban PCIe csatis volt, azt raktam oda a foglalat mellé és úgy fényképeztem le frescho-nak, hogy elhigyje... Na hát ennyi 
-
kovy79
őstag
Nincs véletlenül valakinek egy "maréknyi" eladó alaplapi távtartó? Műanyag is és fém is kellene. Esetleg egy netes link is jó lenne, ahol beszerezhető.
-
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Nem tudom lehet-e valamit varázsolni rajta, valszeg nem.Próbáld meg Win alatt a RightMark CPU clock progit, ha felismeri a chipsetet, szoftveresen esetleg lesz overclock lehetőséged.
szerk: bár az fsb- t nem biztos hogy tudja állítani, ha pedig a proci nem lockmentes, a szorzó sem vihető feljebb vszínű, de egy próbát megér

-
bacsis
Közösségépítő
nahh vagyok!
gyorsan megosztom a tapasztalataim!
a benchmarkok nem mutattak eredményt, viszont a Winplayer (mp3 lejátszás) illetve az internet explorer brutálisat gyorsult... MP3 már nem úgy megy hogy 2-3 másodpercenként szólal meg másodpercnyi hangot hanem 1-2 másodpercenként szól, az internet explorer a logoutot 20 perc helyett cirka 10perc alatt betölti

-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Nem biosban kell kapcsolni a cache-t 386oson, és gyakorlatilag semmit sem számít a mennyisége, nem hogy 3-4x különbséget. A cache sebessége (időzítése) sokkal fontosabb, illetve az hogy legyen valamennyi (ezért tetűlassúak az sx-ek). 128k és 256k közt alig van differencia már. 64k és 128k közt lehet markánsabb a különbség.
-
Dyingsoul
veterán
Hali! Itthonra kaptam egy "új" procit és egy deszkát is hozzá. Mondjuk deszkának kicsit kicsi, rá sem tudnék állni jóformán

Szóval szerintetek ha itthonra szeretnék egy kis teljesítményt bevadítani, akkor melyiket alakítsam ki fő konfignak?
Cpu: 2.4Ghz/533 Prescott 1mb L2
vagy
Cpu: 2.4Ghz/400 Northwood 512 vagy 256 Kb L2 (nem tom most pontosan mennyi az L2, holnap megnézem pontosan)Aztán a két deszka:
Acer S88M
vagy
ASRock P4i45GL/GV/PEelképzelhető hogy felhuznám kicsit a prockót is bár nemtom megéri e mert csak szar IDE vinyóim vannak hozzá.
Szerk: amugy azt olvasgattam hogy a 2.4-es prescottból hiányzik a HT támogatás... Ez télleg így van? ha igen ennek fényében is érdekelne a véleményetek.
-
bacsis
Közösségépítő
próbálkoztam mindenhogy, úgyis... fél bankal... de mindíg lefagyott a gép POST képernyőnél... HA kirámoltam a kess IC-ket vagy TAG csipet akkor kiírta hogy BAD a kess memória és nyasgem, de F1-el tovább megy... úgy ment mint a villám... persze kess nélkül... Szóval sztem ott az alaplapnak valami baja van csipszet téren
ment vissza a falra 
Viszont ELVILEG!!!! vannak 16Kx8-as TAG csipjeim 22DIP-esek ami a 386ba passzol, pont 2db...
este betolom a lapba hátha abba VÉGRE összejön a 256K kess
-
mrgg
tag
Óóó, hogy ez nem jutott eszembe...
Szép ötlet, kíváncsian várom a tesztet! 
Pl. egy SB16(/AWE32) mit teljesítene az OMF2097 alatt? Elméletileg nem kéne túlságosan elmaradnia egy GUS-tól, hiszen ez a "S3M" csak hat csatornás, és az SBPRO-nál azért valamivel jobban kellene szólnia. -
Rive
veterán
válasz
bacsis
üzenetére
Eeeegen, erre emlékszem a régi szép időkből...
Ha tud olyat a lap, akkor először fél bankkal (32 vagy 128k) próbálkozz, és mindenekelőtt a TAG chipet szedd rendbe. Ha a TAG egy chipből van, akkor egy 32-es 15-nanós (általában hasznos, ha a TAG kicsit gyorsabb mint a többi, bár ez inkább csak kevesebb hibában jelentkezik, nem mérhetően nagyobb sebességben) jó lesz az öszes lehetséges variációhoz.
Aztán meg persze voltak fake cache-chipek is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Yutani
üzenetére
Az a gond, ez eléggé sarkítós példa volt, ugyanis a mod lejátszásban tényleg verhetetlen a gravis, elsősorban a hw-es mixelés és szűrés miatt. Az elején lévő villám hangeffektnél nem érezhető ez a különbség, de az pcm effekt.
Awe32 ez esetben úgy szól mint bármilyen sb16, de épp itt is torzított, emiatt nem linkeltem. Majd újra be kell szúrni a teszt gépbe egy awet és felvenni újra.Modnál maradva itt megint kiugrik a gravis elsősége, de a linkelt 3 versenyző elég markás különbséggel szól egymáshoz képest.
Pinball Fantasies @ SBPRO2 (gyorsabban játsza le a modot)
Pinball Fantasies @ SB32 (máshogy / rosszul effektel)
Pinball Fantasies @ Gravis (hw-ből "bentebb" húzza a csatornákat, szűr)De ezek a különbségek megint nem egyértelműen a kártyák eltérései, hanem az eszközkezelő és mod rutin eltérése adott kártyákra. Rengeteg ilyen példa van még, de többet nem linkelek...majd el lehet mindent olvasni, meg lehet mindent hallgatni ha elkészült

mod: itt pl. az sb16 (mert azon is pontosan így szólna, semmi nincs itt se kihasználva az awe elektronikából) jobban tetszik, mert nem szeretem a szűrt modokat

-
válasz
Yutani
üzenetére
"Egy éve beszéltünk egy GUS PNP vs. AWE32 tesztről. Lesz belőle valami?"
Nem erről, hanem egy mega-hangkártya tesztről beszéltem, és a szöveg és hanganyagok 2/3-a már megvan. Ahogy időm engedi hétvégén bővítgetem és majd kész lesz, ha kész lett
. Van olyan is sajnos, amit újra fel kell vennem majd még később...egyes játékok sb32őn torzítottak, amit utólag sikerült csak észrevennem (ez utóbbit nem értem, mert elég egyértelmű, már-már hallgathatatlan).Tessék egy kis sample a türelmetleneknek:
OMF2097@SBPRO2
OMF2097@GRAVIS -
válasz
Yutani
üzenetére
Ó, igen, mindíg el vagyok maradva a kitűzött céloktól

A GUSPnP a K6-2+ - ban dolgozik, jól működik, de a Win alatti drivere sajnos nem hozza ki a kártya igazi hangminőségét, nem szól elég "testesen", kicsit erőtlen.DOS alatt villant, tehát a Win driverrel van valami, olvastam hogy az kissé öszvér.
Legjobb lenne egy átfogó hangkártyateszt, mérve is, hallgatva is.Zene, játék, kompatibilitás - bár az utóbbiban az SB- k tarolnának.
Sok-sok idő kéne hozzá
-
bacsis
Közösségépítő
Szórakoztam a lappal, illetve acache IC-kkel, de nem sikerült működésre bírnom

össze vissza cserélgettem azokat a bökős fekete kokkákat, azt rájöttem rá kéne guglizni hogy melyik mekkora méretű...
találtam 8Kx8-ast 32-eset de még 64-eset is... na akkor már okosan, direkt kiválogatva pakoltam a cache modulokat a lapba, s úgy jumpereltem be a 256K-t, de akkor sem volt hajlandó bebutulni a gép, POST-nál lefagyott.... NA nembaj... ha fg menni ha nem, holnap akkor is az lesz a program hogy kiválogatom a cache ic-imet
-
frescho
addikt
válasz
bacsis
üzenetére
En ilyen lapban toltam a TI 486 DX2 80-at 100MHz-en. (486DX50 jumperelessel) Persze melegedett, mint az allat, mert 5V-os darab volt, de szegeny ember vizzel fozott mar akkor is.
Ma is keves emeber vehet meg egy fullos gepet egy fizubol. Volt egy cikk, ahol "csak" 1156 volt a teriteken es az is 300 korul mozgott. Egy combosabb 1366-os config 500 alatt nem all meg.
-
mrgg
tag
Na ezt lehet, hogy nagyon benéztem...
akosf: Látom most sem kell benned csalódnom.
Szép eredmény!Yutani: Egy ilyen tesztbe mit lehetne belesűríteni? Pl. a kompatibilitás kérdését? (Gondolok itt mind a hardware-es, mind a software-es kompatibilitásra.) Egyszerűen nem ugrik be más témakör...

-
Rive
veterán
válasz
bacsis
üzenetére
Alaplapi memória is van, ha jól látom, de a spéci ISA-szerű az bizony kártyás RAM foglalata... A többi alap logikai IC. A chipset, mondhatni, csak kicsit integrálatlan még a szentem

No, ha belebotlok még ilyenbe (vagy más hasonló méretűbe), akkor megkapod - de akkor azt installálva is lássam, hamár a 486-ready lapban csücsülő 386 neked nem elég retro

-
-
bacsis
Közösségépítő
A falon volt itt porosodik már egy ideje, csak most tegnap este feltűnt

Bejumperoltam, sajna BIOS csip nem volt benne, raktam bele egyet találomra, el is indult a gép, igaz 640KB memóriát számolt csak be szal marhára nem jó neki ez a bios, majd keresgélek, de működik...
írja is hogy 256KB Cache memória... és jahh egy szem TAG csip van benne...
Tegyük fel hogy 100%-ig működésre tudom bírni... Ez akkor is már egy 486-os gép... Szóval nem tudom, megéri-e lecserélni... persze klasszisokkal gyorsabb lenne, de ez már akkor is egy 486-os ami kevésbé adja a feelinget EGA monitorral
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
bacsis
üzenetére
találtam a laphoz leírást és tényleg

386D a lap, abba a foglalatba belemegy egy coproci, vagy kirámolom onnan a coprocit és tolhatok a helyire akár egy DX2-es 486-ost
...Szóval nem az Asrock találta fel a spanyol viaszt, hogy egy alaplapra 2 CPU foglalatot rak (S462+s754 vagy S754+S939) -
bacsis
Közösségépítő
urak ezt a "CPU" foglalatot lessétek:
Bocsi kicsit belemozdultam!
Bal oldalt látható egy integrált 386DX, jobb oldalt meg egy bazi nagy foglalat mi megy abba bele?
HA megnézitek mindegyik sarkán vagy egy egy műanyag "dugó" hogy a láb ne tudjon belemenni... próbáltam 386os procit belegyömöszölni, az nem ment bele, próbáltam coprocit belerakni az belement, mert ugye annak a sarkain nincsenek lábak, de akkor még körülötte 2 sornyi lábnak maradt hely.. szóval valami nagyobb is belemegy... De mi? -
snake1977
őstag
Szerintem a voodook eléggé kiegyensúlyozott teljesitményt nyújtanak, mig a tnt kártyáknál ez kevésbé elmondható, eddig úgy vettem észre ami támogatja a v2-őt, az akadásmentesen fut is vele.
DarthSun igen ez igaz, az idei évben nem sokat álltam sorban az aqua-nál, 1-2éve meg még nyitáskor is "tömeg" volt.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Hát a Voodoo1- hez nem, azt bőven megveri a TNT.Voodoo2- nél már szoktam vitatkozni az előnyökről, hátrányokról, természetesen itt a szubjektivitás már nagyon közrejátszik.Ezeken a kártyákon jó sebességgel futtatható és általam kedvelt játékoknál a Voodoo2 glide API- val jobb eredményt ad, mint a TNT Direct3D- vel.Igaz a Voodoo 16 biten muzsikál csak, de képe számomra elevenebb, világosabb, lendületesebb, efektjei magával ragadóbbak.A TNT sötét, komor és lassúbb - UT alatt annyira lelassul pld. hogy visszhangzik, torzul a hang is.A Direct3D szerintem GeForce4- től kezd jó teljesítményt és minőséget adni, itt már nem lehet vitatkozni, szép, eleven, világos a kép.
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Most nézegettem 100-110ezerből kihozható egy normálisabb, játékra is alkalmas konfig, persze monitor, és perifériák nélkül. Manapság sokan a minimálbérért dolgoznak vagy épphogy felette, 100ezer ft tisztán, már "jónak" mondható fizetés.
Na de sebaj, ahogy írtad lesz ez még rosszabb is.
-
Igen, ez kétségtelenül helytálló.Akinek rendes átlag v átlag feletti fizetése van.
Személyszerint nekem a napjainkkal csak az a gondom hogy nem tartozom azon emberek közé, akik 1 havi fizetésükből kipengetik egy csúcsgép árát - sok más emberhez hasonlóan. 90- es években nagyon jól kerestem, még 2000- ben is névértékben is dupla volt a fizum mint a mostani minimálbérem, de hozzáteszem sokan vígasztalnak, örüljek hogy egyáltalán van munkám, ilyen időket élünk, lesz ez még rosszabb is

-
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért tegyük hozzá, akkoriban nagyon drága volt a számítástechnika, nem úgy mint ma hogy egy havi fizetésből lényegiben csúcsgépet lehet venni.
Pentiumhoz új alaplap, új memóriák kellettek az új processzoron kívül. Méregdrága dolog volt ez, és lehet hogy az overdrive cpu drágább volt mint a "natív" Pentium, de nem kellett cserélni a gép többi részét.
Ettől függetlenül valamiért ritkák voltak itthon...
-
-
válasz
uszilard
üzenetére
Erre tudom. Képrnyő > tulajdonságok > Speciális panelon felül a Voodoo2 fület választva elő kell jöjjön a gamma correction. Itt lehet húzni a fényerőt Glide, D3D és OpenGL- re is, vagy mind3- ra egyszerre- both.Jól beállítva a Voodoo kiváló fényerőt produkál, de ha túlhúzod átfordulhatnak a színek.
-
-
uszilard
tag
Üdv Urak
Nem tuning de a jellege miatt ide illő dolog.
Adott egy Abit BE6-II alaplap a legújabb bios-al és egy 1GHZ/133/256/slot1 P3 Processzorral.A gondom a következő:
Ha 100 mhz fölé emelem az fsb-t a pci-os quantum 3d x24-sli kártya nem működik. Ez egy egy slotos sli voodoo2, lényegében 2db v2 egyben, pedig a pci buszt 1/4-re leosztom.
Próbáltam csökkenteni az fsbt 130-ra de úgy sem működik.
Mi okozhatja ezt? pci-os kártya nélkül a gép stabil és jó.
További érdekesség hogy a rendszer 366 Celeronnal 100-as fsb-n(550) alap feszen stabil. Tehát nem hiszem hogy rossz lenne a lap.Tudom nem mai darab de érdekelne mi az oka a dolognak.
Thx Üdv:
Szil
-
-
törölt tag
Azt mondjátok meg nekem, hogy ez milyen processzor:

Illetve az a PLCC44-es jószág az alsó felén micsoda? Matematikai társprocesszornak gondolnám, de szerintem ahhoz túl kevés lába van. Azok 68 lábas tokban szoktak lenni. Szóval addig rendben van, hogy egy 486-osról van szó. De milyen gyártmány illetve milyen típus lehet?

-
-
törölt tag

AMD K6-III 400AHX @ 5x103
-
zoltanz
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Igaz én nem vagyok programozó csak részt vettem jónéhány nagyobb projekdben, de ez most nem fordító gond. Gondolod nem venném észre?
Amúgy Win -en nem futtatam víruskeresőt és csak a router -en keresztűl kapott tűzfalat mindkét os. Szerintem az os miatt volt gyorsabb olyan 50% -ban az biztos, a többit csak tippelem.
-
frescho
addikt
válasz
üzenetére
Igazad van es ala is tudom tamasztani, hogy maga a Windows nem teheto felelosse a lassabb futasert.
A Win csak arrol tehet, hogy mivel lukasabb a rendszer + joval elterjedtebb, ezert kulon tuzfal-virusirto... cucc kell ra. Ennek hala hamarabb kifut regi gepen a memoriabol. Egy modern gepen viszont nincs ezzel gond, egy 939-es X2 + 2G RAM folotti gepen nincs igazan kulonbseg.
-
törölt tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Egy szóval sem mondatm, hogy nem hiszem el, hogy jelentősen lassabban fut a Windows alatti böngésződ, mint a Linuxos. Csak annyit állítottam, hogy ez aligha a Windows hibája. Jónéhány Windows-os programot írtam már. Szerintem a legtöbb embernél beidegződés, hogy automatikusan a Windows-t kell szidni, ha valamelyik alkalmazás lassú a gépén....
-
törölt tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Neten találtam: Browser speed comparisons
Linux, Windows, Mac OS X alatt teszteltek többféle böngésző, többféle verzióját. A táblázatba szereplő böngészők nevére kattintva grafikonok is előcsalogathatóak. Ezen összehasonlítás alapján nekem nem tűnik úgy, hogy a Linux alatti böngészés gyorsabb lenne. Sőt, ha darab-darab alapon összeszámolom akkor az jön ki, hogy a Windows alatti eredmények többször voltak jobbak.
szerk.: Megjegyzem ez volt az első link amit a Google kidobott.
-
snake1977
őstag
Van 2db teszteletlen 128 megás rambus ramom, 800Mhz-esek, érdekel valakit?
SyncMax SM128R168TM-845, 128MB/8 non ecc.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sorozatok
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- foobar2000
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Ryzen 5 1600X dobozos CPU
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AKCIÓ! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL TRIDENT Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Cooler MasterCM 690 III 550W
- Bomba ár! Asus R512CA - Core i3 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- -68%OFF HP Spectre x360 14 (14-ef2276ng) i7-1355U/16GB/1TBSSD/3K 3000X2000 Amoled
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

majd újraindítottam a gépet és csak a super pi volt megnyitva úgy elment már majd 40 percig mikor megállt... mintha kevés lenne neki a memória?! de hát 32MB-nak még Win98 alatt is elégnek kéne lennie nem? 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ment vissza a falra
Szép ötlet, kíváncsian várom a tesztet!