- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Mobil flották
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Állítólag Július 31-én jelenik meg a Zen5
Az árak picit furák. Megint az alacsony magszámra kérnek prémiumot. Bár lehet, hogy még nem is igaz vagy nem is végleges. -
Petykemano
veterán
7950X ST teljesítmény, 5950X MT teljesítmény
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9518 üzenetére
Szerintem a Windows @ arm szoftveres "problémák" csak most tűnnek látszólag elháríthatatlannak, de gyorsan meg fognak oldódni. Mert van rá akarat.
A MS az Apple után akar menni. Vertikális integrációt akar, de legalábbis irányítani az eszközök s
SZoftveres és hardveres jellegzetességeit,.képességeit, hogy olyan integrált élményt értékesíthessen, mint az Apple.Számomra hihető magyarázat, hogy miért most és miért az Arm, miért a Qualcomm, hogy az Intel és az AMD legalább részben, de főleg server-first megközelítésben fejleszt és tervez. Ehhez képest a Qualcomm mobil termékekben utazik. Sokkal jobban belevág a MS céljaiba és talán jobban terelhetők is.
És abba is gondolj bele, hogy a MS-Nak.nem.csak a Qualcomm miatt érdeke, hogy a szoftveres környezet működjön,.hanem mert ezzel egy új lehetőség nyílik arra is, hogy a MS mint integrált.szoftvermegoldás (OS&co) térjen.vissza arm eszközök (mobiltelefonok, tévék, stb) milliárdjaiba (az android, a google helyére) az Apple-lel közvetlenül konkurálva.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9508 üzenetére
Nekem az a gyanúm, hogy ez az árazás már nem az intelnek szól, hanem a Qualcommnak.
-
Petykemano
veterán
Úgy tűnik, az QC X Elite hozza 2800-2900 ST és 15000 MT eredményt GB6-ban.
Ehhez képest a Hawk Point csak 2600/13000 körül alakul.
(Persze itt sok múlik a TDP-n)
Ha errenrászámoljuk a 10-15%-ot, amit a Zen5 hoz, akkor 2900 körüli értéket kapunk.Szóval úgy tűnik a versenyképesség itt is fennáll, mint az Apple chipekkel szemben. Kérdés, hogy mindeközben hogy alakul a fogyasztás (és az akkuidő). Az eddigi tapasztalat az Apple esetén az, hogy a magasabb IPC alacsonyabb órajel (és sűrűbb tranyók) fogyasztásban is kifizetődőbb.
Kíváncsi vagyok, ha a QC ebből szerverprocit is csinál, abból mi sül ki.
Emiatt reméltem, hogy az AMD zen5 követi a mintát a szélesedésben és ebből.fakadóan ellép. De nem.
-
Petykemano
veterán
192kB L1i,
96kB L1d
12MB L2$ (17 ciklus)Ezeket a retire, meg decode szélessegeket nem jegyeztem meg, a Zen4-hez van hasonlítás.
Szóval ez is az Apple M1-re hajazó az X86-tól merőben eltérő cache felépítéssel rendelkezik. A Zen4 L2$ késleltetése csak 14 ciklus, ami alig kevesebb (persze figyelembe véve, hogy a proci másfélszer magasabb frekvenciát elérhet, ns-ban mérve biztosan lényegesen gyorsabb), miközben az Oryon esetén egy mag 12MB-ot hasznosíthat 1MB helyett.
Azt szokták mondani, hogy jójójó, de hát azért ilyen az x86 cache felépítése, mert a gyors privát cache jobban fekszik a szerverterhelésnek. Hát ez majd kiderül.
Nekem azért úgy tűnik, hogy 3.5-4GHz-nél az x86 szerverek se pörögnek gyorsabban és így el is vesztik az előnyüket, miközben az Oryon akkor is 4-5x.nagyobb L1 és L2$-sel rendelkezik. Az AMD L3$ pedig ehhez.képest lassú.Én a Zen5-től is egy ilyesmi megújhodást vártam, de valóban csak egy szolíd szélesedést hozott.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9500 üzenetére
"De a gaming teljesítményt hiányolni egy szolidabb magszélesítés után, szerintem nem helyes elvárás."
Ha előre pontosan lehetett volna tudni, hogy - ahogy korábban megfogalmaztam - a Zen5 egy Zen3-hoz hasonló teljes, de működésében és felépítésében ortodox újratervezése a magnak egy új gyártástechnológiára, akkor a várakozásoknak is ennek megfelelően kevésbé lett volna tere szárnyalni.De példaként - az Arm részéről - jóval szélesebb és nagyobb L1$ méretű példák vannak - ez adta az alapot annak a spekulációnak, hogy Mike Clark talán éppen ezen innovációk x86-os lekövetése miatt olyan lelkes.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9494 üzenetére
Azért érdekelne, hogy vajon itt is megint mi történt. Kicsit azért olyan, mintha CPU-ban is behúztak volna - ugyanabban az időszakban - egy RDNA3-at.
Az időszak, amelynek azt tulajdonítajuk, hogy GPU fejlesztésről erőforrás lett átcsoportosítva az AI/CDNA irányába talán azért lehet érdekes és meghatározó, mert a Mi300A formájában CPU is képviselteti magát.1-2 évvel a kiadás előtt még biztosan lehet döntéseket hozni, hogy N3-on gyártunk vagy N4-en, utóbbi esetben bizonyára meg kell ejteni néhány nyesegetést , amivel energiát és költséget lehet nyerni néhány százalék teljesítményért.
Plauzibilis lenne azt gondolni, hogy e kettő közül az AMD valóban választott és utóbbival kisebb lépést tett ugyan előre, amivel hát sajnos előáll egy ilyen helyzet, hogy az ógeneráció X3D modellje sok esetben versenyképes marad, de legalább a termék olcsón, nagyobb mennyiségben és/vagy hamarabb is hozzáférhető lesz. Kicsit persze ott kilóg a lóláb, hogy nem érzem azt, hogy lerövidült volna ettől a termékciklus. Bár picit rövidebb, mint két év telt el.
Mindenesetre azt mondják, hogy az AMD 2 évente átlag 15%-os IPC növekedésével leszakadó pályán halad.Az is biztos benne van a pakliban, hogy a fő célpiac továbbra sem a gaming. A szerverpiacon pedig a 15% átlagos javulás és az AVX512 még annál is jobb javulása pedig biztosan fontos tényezők nem is beszélve a magszám növelésről. A selejtet le kell dobni a desktopra, de hát hogy az milyen az már némileg másodlagos. vagyis a notebook/mobil piac mellett harmadlagos. A mobil piacon meg tartok tőle, hogy legalább pár évig a tops át fogja venni az eladási pont szerepet.
Mindenesetre azt bármikor megtehetik, hogy ráengedik a piacra a 9000X3D-t is. De ezzel valószínűleg be fogják várni az Arrow Lake-t.
Én továbbra is picit csalódott vagyok. Nem önmagában a remélt teljesítmény miatt, hanem amikor ez szóba kerül, mindig beugrik Mike Clark arca, ahogy becsukja a szemét és fú de szeretne 5 évvel később felébredni és megvenni a Zen5-t. De ahhoz képest meg nem akkora durranás. Ahhoz képest, hogy a Zen2-ről és a Zen3-ról nem ámuldozott így senki, pedig ezt az előrelépést azok is hozták.
A bejelentés előtt gyakran olvastam abban a kontextusban, hogy ez az AMD Firestorm momentuma. És hát a dual dekóder megjött ugyan, ami a rákfenéjének tűnt az x86 szélesítésének. De elgondolkodtam, hogy hol az ahhoz "tartozó" a 128-192kb L1$?
Nekem ez azt üzeni, hogy a Zen5 semmiképpen nem egy olyasfajta innováció, amint amit az Apple csinált. Jellegében sokkal inkább a Zen3-ra hasonlít. Újratervezés, de nem formabontó, innovatív megoldásokkal, hanem iteratív elképzelések hatékony implementálásával. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9486 üzenetére
Szerintem a c.magok.(kombinált) használatának mögöttes gondolata épp az, hogy ilyen (egy magra nézve) alacsony TDP keret mellett valószínűtlen, hogy MT terhelés esetén a magok elérnék azt a frekvenciát, amit egyenként terhelve elérhetnének, ennélfogva a magok többségét felesleges erre felkészíteni, ennem tranzisztor (inkább waferméret) költsége megspórolható. Tehát korlátozott tdp és MT esetén nem kéne, hogy egy c mag gyengébb legyen.
Pont az ellenkezője lenne a cél.
De talán ezek még nem végleges eredmények, így nem biztos, hogy konklúziót le lehet vonni belőlük.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9483 üzenetére
Itt 12.9% ST és 25% MT [link]
-
Petykemano
veterán
A Strix első eredményei elég lehangolóak.
8 helyett 12 maggal, ami átlag 16%-os IPC növekedést ad mindössze 20%-kal jobb MT teljesítmény.
12 helyett 16 CU és csupán 40%-kal jobb teljesítmény. -
Petykemano
veterán
Van itt egy kis gaming adat [link]
9900X + 7900XTX
1080p high
Átlag 223 fps -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Egyébként csökkent a base clock párszáz Mhz-cel. Ahol a TDP is csökkent, ott meg majdnem Ghz különbség van. Utóbbi persze nem teljesen ismeretlen, mert a 65W-os X nélküli Zen4-ek esetén is így volt.
De mi lehet az ok?
Nem lesz X nélküli változat?
Vagy az X nélküli változatok egyenesen 45W-os TDP-t kapnak? (vs Qualcomm?)
Vagy az X3D változatnak tartják vissza a teljesítményt, hogy ne legyen hátrányban MT esetén se? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9457 üzenetére
> és éppen az árat emelte ki , amire az AMD-nek fókuszálni kellene .
Ha nincs titkos meglepi, akkor talán - igaza van MLiD-nek - helyes volna úgy árazni, hogy az 9600 (X nélkül) $250-on nyit és $300 lesz a hamar érkező (?) 9600X3DEz már csak azért is szükséges lehet, mert ahogy mondod az AMD MT teljesítmény hátrányba kerülhet, ezt pedig úgy tudja orvosolni, ha árban lejjebb csúsztatja a termékskálát.
Ahol meglepi lehet még az talán az energiahatékonyság.
> És talán az újabb generációs X3D -vel kárpótolhatjuk a csalódásunkat.
Tudom, hogy az L3$ bővítése a csökkenő határhasznosság elvébe ütközik, de esetleg lehetne az a meglepetés, hogy nem 1x64MB, hanem mondjuk 2x64MB kapacitást ad hozzá.A Zen6 újítása elvileg az lesz, hogy a CCD-IOD kapcsolat cserélődik az magas frekvenciájú organikus szubsztráton kereszüli megoldásról valami alacsony késleltetésű szélesre.
Talán valami olyasmi is lesz, hogy a L3$, vagy annak bővítése megosztva, vagy L4$ formájában beköltözik a base die-ba. De a lényeg feltehetőleg az lehet, hogy az egyébként külön gyártott chipletekből 2-4-et össze lehessen kötni adatmegosztás céljából alacsony késleltetéssel> Viszont a desktopnál maradt az RDNA2 és nincs NPU.
Az igazság az, hogy én épp ezért gondolkodom már inkább a Strix-ben. A Zen4 esetén tök jó volt, hogy végre bekerült a képet adni képes IGP.
Őszintén szólva nem tudom, hogy mik az eladási számok, így tévedhetek is, de ez és a mainstream GPU alja közötti tér szerintem kevéssé érdekes. GPU nélküli mobil gépek esetén (ide értve egy notebookot, minipc-t vagy kézikonzolt) persze érdekes, de tartok tőle, hogy a "csak adjon képet" típusú dekstop/mobil felhasználás és a dGPU-val rendelkező gamingre (is) használt felhasználás között ez a szegmens réteg csupán. Persze tévedhetek.NA mindegy, szóval azt akartam mondani, hogy a Zen4-ben tök jó volt, hogy már nem kellett csak a kép miatt egy alacsonyabb teljesítményű és kvázi feleslegesen nagy IGP-t tartalmazó APU-ban gondolkodni.
A Granite ridge ebből a szempontból sem tűnik érdekes (innovatív) terméknek.
(Ebben persze számíthat, hogy számukra is a desktop piac a legkevésbé érdekes)A Strix point sokkal érdekesebb az RDNA3.5-tel és az NPU-val, miközben az még a magszámot is emelte! A Strix Halo szintén érdekes, hogy mit fog tudni az a böhöm IGP-vel (és persze milyen áron...) A Strix halo esetén talán csak a 16 magos CPU fura. Én azért bízom benne, hogy ha ez chipletes, akkor 1 CCD elhagyható, ha monolitikus, akkor viszont a 16-ból 12 Zen5c. (még ha 2db CCX-ről van is szó.)
> Az MI 325X bejelentése pedig mutatja, hogy vége a lazsálós korszakoknak .. elég erős verseny várható.
Azért szerintem ez félig-meddig látványpékség.
Én nem hiszem, hogy a HBM3 => HBM3E csere olyan nagy feladatnak kéne lennie. Talán egy fokkal bonyolultabb, mint egy GPU esetén GDDR6 16mbps helyett 18.5mbps VRAM-mal szerelni, de lényegében csak az N6-on tervezett bázislapkát kell cserélni.A fejlesztés szerintem ezzel végső soron nem lesz gyorsabb, ugyanúgy 2-3-4 év, míg valami elkészül, de az ebből termékké formált iterációk száma tényleg növekedhet.
Ez fogyasztói szemmel persze összességében jó lehet, hiszen a cégek azzal versenyezhetik le az áraikat, hogy sűrűbben kiadott termékiterácókkal sűrűbben licitálnak rá/alá egymásnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9455 üzenetére
Én többet vártam.
Mike Clark ábrándos csodálata után... Persze a zen3-hoz képest tényleg csodálatosan gyors, de nem csillog olyan szépen a zen4-hez képest.
De nem is ez a lényeg. Hanem hogy arról volt szó, hogy durván szélesítik, meg a dual decoder, meg az L1d méretnövelése. Szóval én M1 momentumot reméltem.Eddig mindig volt valami meglepi az egyébként tisztességes 10-13% körüli IPC emelkedés mellé. Zen2 esetén a magszám, Zen3 esetén a 8 magos CCX-ből származó játék teljesítmény növekedés, a Zen4 esetén az órajel. Itt az wunder-architektúrát vártam. Az előző mérföldkövekhez képest eddig úgy tűnik, nem hoz annyit. Persze az ár még sokat nyomhat a latba.
Meg lehet, hogy pár évig úgyis a tops fog eladni mindent.Chiplet-chiplet kommunikáció vonatkozásában én se láttam eddig semmit. Talán mintha fclk növekedésről lett volna szó.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9451 üzenetére
Ó, de ravasz, ezt nem is néztem...
Mármint persze más szempontból korrekt, és az Intel tolta túl, csak hát a számok így nem egyértelműek.
Úgy rémlik egyébként nekem, hogy a baseline config nem volt annyira nagy hatással a játékokra: 2-3%
Merthogy játékok alatt viszonylag normális fogyasztása volt.Szerintem meg a "szerény" frekvencia, ami talán a gyártéstechnológia következménye, velünk marad.
A Zen6 biztosan ezeket a low hanging fruitokat fogja leszedni, hogy N3-on ki lehet majd tömni picivel több regiszterrel, cache-sel, és 2-300Mhz-cel lehet magasabb frekvencia.Lineárisan skálázódik a TDP a magok számával. Szerintem nincs itt már értelmesen kiaknázható tartalék.
Másrészt persze a TDP-t azért is kellhet alacsonyan tartani, mert a Qualcomm irányából épp a hatékonyság irányából fog jönni a támadás.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9446 üzenetére
Szóval ez a 16% megszokott, konzervatív.
Olyan érzésem van, hogy ára volt annak, hogy ez nem N3-on készült. Másként megfogalmazva viszont szép eredmény, hogy gyakorlatilag ugyanazon a gyártástechnológián az új design ennyivel jobb.Csalódáskeltőnek két szempontból mondható:
Egyrészt most is volt hype keltés, 30-40%-okkal. Ezek külön-külön persze még megigazulhatnak, de összességében elhintették azt a várakozást, hogy az AMD - tőkével megtámogatva már - képes volt megtenni azt a csodát, amit az Apple, a Qualcomm stb.
Másrészt ez azt is jelenti, hogy nem sikerült maga mögé utasítani sem ugyanezen szereplőket.A játékoknál levő eredmény viszont bíztató. Ott is vannak nagy számok az 14900K-hoz képest, pedig ha jól emlékszem az 14900K-val aZ X3D tartOtta a lépést.
Az árazás valószínűleg nem.véletlenül.maradt le. Ez az eredmény nem kellően acélos ahhoz, hogy magabiztosan árazzanak felül. Így persze lesz tere az árversenynek.
-
Petykemano
veterán
Strix Point notebookok (nem biztos, hogy teljes) listája: [link]
-
Petykemano
veterán
Ezt el is felejtettem jelenteni:
Hwinfo bejegyzés még május 7-ről:
"Improved support of AMD Zen5 family."
-
Petykemano
veterán
Ez 800-as chipset.széria eléggé szemfényvesztésnek tűnik. [link]
Persze a 300 és 400 között se volt sok különbség. Az 500-as meg hát drágult.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9433 üzenetére
Elég valószínű, hogy Olrak dezinformálást demóz (vagy csinál) a dezinformálásnak (a hamis információval való elárasztásnak) nem szükségszerűen az a célja és a módja, hogy egy alternatív valóságot vagy magyarázatot hitessen el. (Ha persze ez sikerül, annál jobb) hanem hogy összezavarjon, elfárasszon és érdektelenné tegyen abban, hogy kiderítsd, tudni akard az igazságot.
A skymont viszont valószínűleg tényleg magasabb IPC növekedést hozhat, mint a zen5
-
Petykemano
veterán
válasz
hahakocka #9430 üzenetére
Pénztárcától és elvárásoktól függően több lehetőséged is van.
A 2600X-ről platformváltás nélkül válthatsz 5700X3D-re 90eFT-ért, 5800X3D-re 115eFt-ért.
Bár 5700X3D helyett talán a 75eFt-os 5800X jobban megéri hasonló eredmények mellett és méginkább érvényes, hogy olcsón megúsztad a fejlesztést.7600X (és felfelé) hozza az 5800X3D teljesítményét minden szempontból 80eFt-ért, ami elég jól hangzik, ha elég 6 mag továbbra is, de cserébe csak az új alaplap drágább lehet, mint a különbözet és még új RAM is kell.
Ezzel az a baj, hogy legalább kétszer annyit költöttél, de csak néhány esetben fogsz ténylegesen 30% tempóélőnyt érzékelni. De legalább felkészültél a jövőre és cserélhetsz zen5-re később.
A teljes költésedhez viszonyítva +30%-ért megveheted 7800X3D-t, Amivel valószínűleg pont ugyanúgy befejezed az AM5-öt, mint most.
Úgy vélem, talán egy alkalommal még csökkenhetnek a zen4 árak, de már így is folyamatosan csökkent az elmúlt hónapokban.
Az pletykák szerint a zen5 nagyon jó lesz és ebből fakadóan megint drága, mint a zen3 megjelenésekor.
A zen4 is kétszer akkora árakon nyitott, mint most van. Kulturált zen5 árakra szerintem 1 évet várni kell majd. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9414 üzenetére
Kellemetlen volna az AMD számára, ha az v-cache segítségével egy olyan zsákutcába kormányozta volna magát, hogy a sima termék semmilyen előnyt nem hoz az előző generációs X3D-hez képest.
Mi értelme úgy kiadni?
Mondjuk ha olcsóbb. Végülis az 5800X3D-től 7600X is úgy volt picivel gyorsabb játékokban, hogy másban meg szignifikánsan. És mindezt - a CPU árát tekintve - olcsóbban.Én valami.hasonlóra számítanék most is.
-
Petykemano
veterán
Az Azure-ban - állítólag első felhőszolgáltatóként - megjelent a Mi300X.
És megjelentek az AM5-re épülő EPYC termékek is.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9401 üzenetére
Én is kíváncsi vagyok, vajon a játékok skálázódnak-e 8 magon túl. Valószínűleg most még nem nagyon. Emiatt 3dCache ide vagy oda, tartok tőle, hogy a többletmag egyelőre nem érné meg a frekvenciadeficitet.
Úgy lenne jó ez a cucc, ha a 16 magból 2-4 azért mégiscsak eredeti felépítésű.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9393 üzenetére
Ez már azért sokmindent elmond.
De hát ha minden igaz, akkor ennek már nem a Genoa/Bergamo lesz a versenytársa, hanem a Zen5.
Mindenesetre maga a lapka nem látszik túl nagynak. Így ránézésre alig nagyobb, mint a Genoa IOD-ja.----------------------------------------------------------------------------
Megjelent egy friss mérés a Strix Pointról, ami Blenderben olyan eredményt mutat, mint a 7700X.
Persze a részletek (pl frekvencia, TDP) nem ismert.
Egy mobilra készült chip esetén ez jó eredménynek számít? -
Petykemano
veterán
Most már Abu is lehozta, hogy a Zen5 nagy előrelépés lesz.
Viszont a pletykák szerint az Apple M4 még mindig nem fog érdemi előrelépést jelenteni, vagyis architekturálisan stagnálnak, a frekvenciát tologatják feljebb. N3E-n készülve lehet jó fogyasztás.Charlie S|A megjelentetett egy cikket, hogy a MS átvágta az Intelt és az AMD-t ezzel az AI PC iránnyal..de ennek mibenlétét még nem értem.
-
Petykemano
veterán
Több akcióval is találkoztam. 5700X3D-t már pl $229-ért adják, a 7900X3D-t meg $329-ért, ami annyira alacsony, hogy nehéz elhinni, hogy nem elírás. És az RDNA3 árai is csúsznak lefelé.
Ez fogyasztói szemmel jó, és egyben jelzi azt is, hogy hamarosan érkezik a termékportfólió-frissítés. De nyilván magyarázza a döcögö pénzügyi eredményeket. Az Nvidiánál is a DC ugrott meg. Most hogy egész jó OpenSource kliensen futtatható nyelvi modellek jelentek meg, kiváncsi vagyok, milyen irányt vesz.
Mindazonáltal ez arra enged következtetni, hogy lehetne a Zen5 akár 50%-kal jobb teljesítményű is, akkor sem fog tudni olyan nagy bevételt leakasztani.
-
Petykemano
veterán
A nemrégiben megjelent GB5 eredmények értékelése a Phoenix-hez viszonyítva.
[link]
A jobb oldalon látható számítás IPC-re vonatkozik.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy az architektúrák teljesítménye nem biztos, hogy linerárisan skálázódik. Elképzelhető, hogy egy magas frekvenciára tervezett magas késleltetésű cache alacsony frekvencián alulteljesít. És azt is elképzelhető, hogy magas frekvencián pörgetve nem minden részegység pörög azon a magas frekvencián. (anno pl a z L3$ és/vagy az infinity fabric órajele emlékeim szerint a memória órajelhez volt kötve.)
-
Petykemano
veterán
Ez a GB5 mérésekben kiemelkedő izé vajon milyen bogár lehet?
-
Petykemano
veterán
Ez elvileg egy Strix Point
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9368 üzenetére
> pontosan a cikkben ez szerepel:
Én sem a szavakon akartam lovagolni. CU/WGP szám alapján nagyjából egy asztali 4060, vagy 7600XT jöhet ki a Strix Halo-ból.Viszont abban igazad van, hogy az se mindegy, hogy mit nevezünk gamer notebooknak.
Én kifejezetten azokra gondoltam, amikben - ahogy a cikk is írja - egy mobil 4050, 4060 van, vagy Navi33 (már ha létezne ilyen notebook)Az M1/M2/M3 szerintem nem ez a kategória, mégha az IGP esetleg ez a szint volna. Hanem egy all-round-premium mobil (notebook/minipc), vagy ha pro és ultra esetében all-round-premium desktop.
Talán pont ez a lényeg, hogy az AMD képtelen notebookba eladni a GPU-it. Arra egy kiváló CPU tök jó alkalmat kínálna, hogy árukapcsolja. Csak közben meg megint itt van a kérdés, hogy ehhez tényleg kell 16 mag? Szerintem nem.
Tehát ehhez sok a CPU mag (De persze mondom, egy CCD-t könnyen le lehet hagyni)
A másik oldalról az Intel 24 magost azért nem keverném ide - és itt köszön vissza, hogy mit nevezünk gaming notebooknak - mert a mobil 4090 szintre - árban és teljesítmény-elvárásban - esetleg tényleg indokolt lehetne már a 16 mag. De tényleg kell egy 16 magos mobil CPU-hoz RTX mobil 4090/5090 mellé egy ilyen combos IGP? Szerintem nem.
Fejlesztői gépként (all-round-premium notebook/minipc) viszont indokolt lehet a nagy IGP és a sok CPU mag is. Nem sok időm van próbálgatni, de ma kipróbáltam a llama3 lokálisan futtatható verzióját egy 8. generációs intel notebookon, APU-n. Hát ott elég gatya. Mivel hogy nem lehet előre biztosan tudni, hogy milyen modellek fognak futni AI gyorsítón, vagy IGP-n, vagy CPU-n, ezért ezen a területen jól jöhet, ha mindenben penge. De ez meg egy elég niche piac és az AMD-nek meg mindig gondot okoz, hogy egy premium hatású hardverhez valaki készítsen számára egy prémium hatású és felszereltségű gépet is.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9360 üzenetére
> a cikkiró az entry-level gaming piacon lát neki nagy sikert.
Nekem még mindig vannak kételyeim, nem áll össze az eddigi információkból.
Egy entry level gaming nozebookhoz nem kell 12-16 mag, eddig viszont ilyenekről láttunk említést.
Persze lehagyni egy CCD-t elég egyszerű, de ha ehhez tovább nyesik a CU számot is, akkor kevéssé lesz versenyképes.Mondjuk mivel LPDDR5, ezért úgyis csak megrendelésre készül majd, akkor pedig a.nagytételben megrendelő igényei szerint.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9351 üzenetére
Nekem kicsit olyan érzésem van, mint egyfajta vihar előtti csend, egyre kevésbé érdekes a CPU. Ez persze nem lenne igaz, mert minden 10-15% szokott számítani, ha nem lógna a levegőben az, hogy úgyis nemsoká levált minket Az AI, nem azon múlik majd, hogy 10-20%-kal gyorsabb vagy-e, hanem hogy az NPU / GPU milyen mértékben dolgozik majd a kezed alá (mennyiben növeli a produktivitásod, remélve, hogy nem vált ki téged is en bloc)
Ásó vs rotációs kapa hasonlattal élve kétszer izmosabban biztosan gyorsabban ásol, de a rotációs kapa teljesítménye, szélessége, stb lényegesen nagyobb mértékben lehet képes a produktivitsod növelni, mint az izmos ásás ásóval. Miközben persze nem vált függetlenné, hiszen izmosabb ember rotációs kapából is nagyobbat bírhat kezelni.
A másik érzésem az, hogy az eljelentéktelenedés ellen az AMD és az intel is érdekelt lehet abban, hogy kliensoldali AI használatát propagálja. Csakhogy ehhez nincs szoftverük, bárki aki meg szoftverrel bír miért lenne ebben érdekelt?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9348 üzenetére
> ráadásul nem is lesz belőle AM5
Igen, ez eddig.is így volt és sejthető volt, hihető volt azzal az indokkal, hogy a 4x4-es AM5 foglalatra nem fér el egy 350-400-es lapka.
Abban esetleg még lehetett reménykedni,.hogy az LPDDR5 és a DDR5 megfér egymás mellett.> és házi lokál chat.gpt futtatására is ideális lesz.
Szerintem játékfejlesztésre kevés.ez az IGP. Arra a legerősebb dGpU-t szokták. Persze ha ilyen mobil gamedev gépet.akarnak, az lehet, de nem hinném, hogy az AMD-nek működne az ilyen prémium niche szegmens,.amihez nem is ő tervez gépet.Lokális chatGPT-re viszont miért nem inkább a NPU-t erősítik?
-
Petykemano
veterán
A kép szerint a Strix Halo nem monolitikus, hanem chipletes.
Én azért remélem, hogy lesz olyan változat is, amihez csak 1 cpu chiplet van.
Szerintem ennyi WGP-hez 6-8 CPU mag elég volna.
Kiváncsi lennék, hogy a 12-16 CPU magos változatokkal milyen piacokat, felhasználói szokásokat céloznak. -
Petykemano
veterán
RGT szerint Cinebench 2024 ST-ben 170 pont
Ami 36%-os előrelépést jelent.Specint-ben mérve pedig a 96 vs 96 mag 50%-os előrelépést hoz.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9343 üzenetére
Valahol olvastam, hogy végül kiderült erről a képről, hogy kamu. ?
-
Petykemano
veterán
AMD Eng Sample: 100-000001290-11_N
AuthenticAMD Family 26 Model 64 Stepping 0
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9336 üzenetére
Abból a szempontból, hogy nem autentikus AMD infó, hanem általuk készített. Gondolom az lehetett a cél, hogy bemutassák, milyen könnyű az ürgét becsapni és hogy a több info is, amit megoszt, pont ugyanennyire származhat nem hiteles forrásból.
Meg azzal flexelték, hogy ugyanabból az emailből származó információkat két külön forrástól származó infóként tüntetett fel, hogy úgy tűnjön, több informátora van, mint valójában.
-
Petykemano
veterán
AM5+ alaplapok jönnek?
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9332 üzenetére
Az elmondásuk szerint az ábra kamu, az ábrán szereplő információk nem - azt ugyanis a nyilvánosan elérhető Linux kernel patchekből készítették. Ezért is tűnhetett hitelesnek és ezért mutathat majd akár nagyfokú egyezést a hivatalos ábrával.
-
Petykemano
veterán
Szerintem sem ennyire egyértelmű a helyzet, hogy multigenerációs alaplap = $bukó$
Akkor bukó az alaplapgyártónak, ha valaki nem értékesíti tovább a használt cuccot,.hanem megtartja a polcon. De szerintem is a legtöbb esetben továbbadódik, pl egy régebbi gépet cserél, amihez szintén kellhet alaplap.
Másrészről könnyen lehet, hogy ha olcsón (csak procicserével) nem lehet egy bizonyos teljesítménynövekedést realizálni, akkor a.vásárlók.egy része inkább nem vesz új konfigot. Néhány poszttal feljebb pont erről beszéltünk az AM4-AM5 váltás kapcsán.
Szerintem olyan vészesen sok fejlesztés nem történik a körítés kapcsán sem - kliensnél - ami feltétlenül indokolná a foglalatváltást. Szerintem a 8 magos Zen4-et nem érné semmilyen kár, ha DDR4/PCIe4 lapba kerülne és ugyanezt gondolom a Zen6-ról is.
De mivel nincsenek adataim, ez valószínűleg csak hitvita.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9315 üzenetére
A történet majdnem annyira érdekes, mint a Magyar politika.
Nem csak hogy kamu, hanem... hát ilyen tech geekek, silicon gang csoportosulások és más kisebb-nagyobb elismertséggel és/vagy beavatottsággal rendelkező, de csak fórumokban és twitteren szivárogtat figura - akik maguk sem rendelkeznek azért 100%-os információ-megbízhatósággal - etette meg MLID-et.A tényleges motiváció mögötte számomra nem kristálytiszta. Valami olyasmit szűrtem le, hogy sokan megbízhatatlan kóklernek tekintik, nem leakernek. Ami persze nem meglepő, hiszen bizonyára tényleg nincs közvetlen hozzáférése az információkhoz, míg a fent nevezett egyének teljes anonimitásba burkolózva űzik az ipart.
Nyilván nem tudom, hogy az információk vonatkozásában kinek lehet igaza. Kepler_L2 az AT fórumban egyértelműen kijelentette, hogy SPEC-ben 40%-os előrelépést hoz a Zen5 mag a Zen4 maghoz képest. (itt azért a mag vs mag megjelölésének még lehet a későbbiekben jelentősége) Ezért a kijelentését megfeddték, hogy nem kellett volna elkotyogni. Ami arra utal, hogy a hálózatban mások indirekt módon megerősítik ezt az értéket.
Ugyanakkor persze egy +40%-os SPEC érték nem pont ugyanaz, mint ahogy az IPC-t számolni szokták. Tehát végső soron - ahogy korábban is említettem volt - kijöhet az, hogy a +40% SPEC érték egy kimagasló előrelépés, ami nem realizálódik minden alkalmazásban és egyszerre lehet igaz ez, és az MLID által jelzett 14-26%Az akcióból az legalább kiderült, hogy MLID nem maga kreálja a diákat, képeket, idézeteket, hanemn valóban források által átadott információkból dolgozik. A forrásokkal kapcsolatban persze talán lehetne elővigyázatosabb. (Laikusként én mondjuk pont annál a "beavatott" körnél igyekeztem volna megfuttatni a képet, hogy látták-e már, akik az akciót kitervelték.)
Mindenesetre a szóbanforgó kör rendkívül magabiztosan kitart a 32% ST és a 40% SPEC növekmény mellett.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9318 üzenetére
Zen4 problémák alatt pont azt értettem, amit leírtál: drága platformváltás.
Szerintem azért a teljesítmény előrelépés / költség nem elhanyagolható tényező. Persze nyilván nem is kizárólagos, hiszen ahogy mondod is, remekül elketyeg a zen3 is.Nem állítom, hogy a zen4 korai áresése mögött kizárólag ez a tényező állt, de közfejátszhatott. Valószínű, hogy ezt a problémát kevéssé hatékonyan lehet kezelni a teljes költség 20-30%-át kitevő proceszor 20-30%-os árcsökkentésével. De szerintem az, hogy 30% helyett 40% ponthogy meggyőző lehet a költségek vállalásához. Azért gondolom ezt, mert nagyon hasonló történik, ha egy generációt kihagysz és úgy növekedik a képlet számlálójának értéke.
A DDR6 állítólag 2024 végén, 2025 elején fog megjelenni. Ez azt jelenti, hogy földi halandók számára 2026 táján lesz inkább elérhető.
Arra is lehet számítani, hogy a zen5 és zen6 között eltelik 2 év, tehát 2026-ban várható a megjelenés.De persze én is örülnék, ha alacsony magszámú példányokat kiadnának AM5-re is. A chiplet illesztés és stacking fejlődése (v-cache) éppenséggel eredményezhetné azt is, hogy kevésbé szorul rá a proci a memória fejlődésére. (Lásd: 5800X3D)
De ismerve az AMD eddigi üzleti gyakorlatát, valószínűbbnek tartom, hogy nem lesz zen6 am5-be.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9315 üzenetére
Vajon az, hogy az kamu jót vagy rosszat jelent? 😃
Nehéz megítélni a zen5 plétykákat. Mert persze a túlzásoknak nem szabad felülni, abból mindig csalódás lesz. Máskülönben viszont Mike Clark nagyon el volt ragadtatva a zen5-től. Ha csupán egy apróbb evolúciós előrelépéseket tartalmazó refaktorálása lenne az eddigi design-nak egy új gyártástechnológiára optimalizálva attól nem kéne elalélni.
Az AMD-t szoríthatja az Intel és a Qualcomm is. Ugyanakkor azt is számításba kell vennie, hogy ha a zen5 kiemelkedően jó és ahhoz képest az állítólag már AM6-ra érkező Zen6 nem, akkor érdemes lehet pár trükköt visszatartani, hogy ne fusson bele ugyanabba a problémába, mint a zen4 esetén.
Ennélfogva azt is figyelembe kellhet venni, hogy akár többféle zen5 variáció is létezhet...
-
Petykemano
veterán
A 3Dcenter tweetje alatt azzal korrigálták, hogy AtW tweetjének tartalma talán április elsejei süsübolondság.
Szerintem akinek.kezében vannak a pontos információk, nem tudja megállni, hogy az általa megosztott kamu adatok legalább köszönőviszonyban legyenek a valósággal. De nem tudhatjuk, hogy AtW! Kezében megvannak-e az infók. -
Petykemano
veterán
"Fortnite 7%,
Passmark 11%,
R23 1T 20%,
7-Zip 28%,
V-Ray CPU 33%,
Metro Exodus 38%,
Dolphin Bench 71%,
WPrime 86%,
Átl. 3%%."
[link]
elvileg Zen5.
Elég változatos. -
Petykemano
veterán
Kepler szerint a zen5 a zen4-hez képest 40%-kal gyorsabb SPEC mérésben. [link]
Az nem derült ki, hogy ez pontosan int vagy float.
Ez a 40% persze valószínűleg nem az az átlag érték, amivel a különböző programokban elért eltérő előrelépéseket sűríteni szokták.
Valószínű, hogy float - és az avx512 miatt - kiemelkedő érték.Annyit érdemes csak megjegyezni, hogy Jim Keller Spec/int grafikonján 30%-os IPC növekedésre irányuló becslés szerepelt.
-
Petykemano
veterán
Strix és Fire range shipping manifest
Megindult a mozgolódás -
Petykemano
veterán
Zen5 Turin órajelek
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9283 üzenetére
> viszont a samsung gyártásról is újra pletykálnak, úgyhogy a low-end szegmens is meglesz célozva.
Ez időről időre előkerül. Természetesen mindig low end apu és GPU a cél. És eddig legalábbis egyszer nem vált valóra.
Talán az lehet az oka, hogy az AMD mindig csak biztosítékként készíti elő, tehát a hírnek szerintem mindig lehet valóságalapja, csak nem válik belőle tömeggyártott termék, mert végül a TSMC megfelelő áron biztosít hasonló képességű - értelemszerűen régebbi -gyártástechnilógiát.A Samsung gyártástechnológiája - már egy ideje - gyengébb az elérhető frekvencia és frekvencia-fogyasztás skálázódás terén. Olyan chipek esetén lenne létjogosultsága így, ahol el lehet tekinteni attól, hogy kifejezetten magas frekvenciát érjen el a maga területén, és/vagy kiemelten fontos a sűrűség akár a szuboptimális energiahatékonyság terhére is és/vagy mindezt kedvezőbb áron, mint a TSMC egy régebbi node-ja.
De hát ezt a niche területet valószínűleg nagyítóval kell keresni.
A leggyakrabban az IOD merül föl, ahol talán tényleg nem életbevágó a magas frekvencia, és jó, ha olcsó a gyártás, de szerintem az nem annyira méret-érzékeny.
A TSMC N6-hoz képest a Samsung "4nm" szerintem szinte kizárólag csak tranzisztorsűrűségben lehet jobb. Tehát kizárólag kézikonzolba (<= méret-érzékeny) szánt apuk esetén látnám létjogosultságát.> Az AMD legalább azt elérte, hogy az nVidiának reagálnia kell rá --
Hát igen, de azért ez sovány vígasz. Kicsit olyan érzetet kelt, mint ahogy az AMD is játszi könnyedséggel gurítja ki az X3D változatot a gamereknek, ha az Intel megelőzi a sima változatot. Bárcsak látszódna valami hasonló perspektíva a Mi300 esetén is, hogy horizontális bővítéssel emelhető kapacitás. Azért a memóriamodulok frissítése nem ilyen. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9279 üzenetére
Valahol mintha láttam volna, h az AMD megerősítette, hogy elkötelezettek a Strix 2024-es piacra dobásában.
Nem örülnék, ha az AMD mindent a (kétes fogadtatású) Mi400+-nak rendelne alá. Ugyanakkor amellett, hogy az nvidia minden-t mcm alapra helyezve hódít új magasságokat idén, a Zen5 még akkor csöndes mellékutcának tűnik, ha apu, cpu és szerver is megérkezik idén.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Újabb boom, most a procik piaca kezd megrogyni.
Azt beszélik, az avx512-re építenek ezek az algoritmusok. Ebből fakadóan a Zen5-re várók szomorú jövőnek néznek elébe.Vajon mitől kezdett megugrani a bitcoin és a többi kriptovaluta?
-
Petykemano
veterán
"So, based on the Zen 5 perf patches it looks like Zen 5's dispatch width has increased from 6 ops per cycle to 8 ops per cycle.... Neat!"
[link] -
-
Petykemano
veterán
A computex (június 3) alkalmával Lisa Su fog előadást tartani. [link]
Valószínű, hogy ekkor lesz a Zen5 bemutatása. -
Petykemano
veterán
Ez érdekes elgondolás: [link]
Szinte biztosra vehető, hogy az AMD - az egyébként Intelnél is látott - dual-decoder megoldást fogja alkalmazni.
Azt mondják, hogy a dual-decoderhez persze hozzá kell optimalizálni a fordítót, meg újra kell fordítani a szofvereket majd (znver5). És ez magyarázza a merőben eltérő IPC számokat. A megnövelt L1$ meg esetleges egyéb architekturális változások a régi kódokon képes lehet hozni 10-15% IPC növekedést (ahogya slide-okon is látható volt), míg az architektúrához újraforgatott kód képes lehet a 30% elérésére is.Egy másik magyarázat - ez most jutott eszembe, de ide kapcsolódik - az, hogy a feldolgozókat szélesítik ugyan valamennyivel, de mondjuk azért nem arról van szó, mintha két Zen4 magot olvasztanának össze. A hatékonyabb frontend ennélfogva azokat a lukakat fogja tudni kitölteni, amit eddig az SMT töltött ki egy másik programszállal.
A szerver diákon látott 10-15%-os IPC növekedést az is magyarázhatja, hogy azt nem per core, hanem per thread mérték az adott környezetre leginkább jellemző MT terhelés közben.
Ebben az esetben azt kéne látnunk, hogy az SMT yield viszont a korábbiakhoz képest jelentősen lecsökken. -
Petykemano
veterán
Tavaly az Apple ~$18b (25%), az Nvidia $8b költött a tsmc-nél. A többi nagyobb szereplő is - ide értve az AMD-t is - egyenként kevesebb, mint 10% részesedést tettek ki, vagyis ~$7b alatt költöttek.
-
Petykemano
veterán
A GB6 eredmények bukkantak fel a QC Oryon prociról
[link]Nem kiemelkedő, de versenyképes a jelenlegi kkínálattal.
Ha mindezt alacsonyabb fogyasztással hozza, akkor más pályán, de előzhet.
Persze ez majd végül akkor dől el, ha kiderül, mikor lesz kapható végül. -
Petykemano
veterán
A RedGamingTech szerint a Zen5 akár 40% 1T teljesítménynövekedést is hozhat.
Ha igaz is, ez persze biztos nem átlagos érték. Az valahol a 10-15% és a 40% közé eshet majd. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9249 üzenetére
Ilyenkor mindig felmerül, hogy ha az AMD nem jelentett be előzőleg semmit, akkor ez nem késés, hanem csak a pletykálók találtak ki egy dátumot, és tévedésüket próbálják úgy korrigálni, hogy azért a semmilyen bejelentést nem tevő céghez rendelik a felelősséget.
A korábbi termékciklusok hossza alapján és azt figyelembe véve, hogy a Zen4 a CXL miatt bevallottan késett fél évet, én is 2024Q1-es megjelenést vártam.
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #9241 üzenetére
A Phoenix az Intel viszonylatában nem jó példa, de az elérhetőség sztem épp azért volt rossz, mert - talán váratlanul - nagy kereslet támadt rá a handheld eszközök gyártóitól.
Ennek persze nyilván az az eredője, amit mondtam, hogy óvatosan kalkuláltak: annyit rendeltek be, amit legrosszabb esetben a DIY piacon is el.tudnak sózni. Ez meg ahhoz képest, milyen jó termék lett, nagyon kevésnek bizonyult.Az,.hogy a Hawk point DIY-ra is megérkezik,.számomra azért azt sugallja, hogy ez nemsokára másodvonalas termék lesz és az idén érkező notebook/handheld eszközök már Strix-re alapozódnak.
Azt gondolom, hogy az asztali/szerver Zen5 N4P-n készül majd. Azt lehet tudni már vajon, hogy mobil zen5 az második gemerációs N3-at használja-e?
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #9238 üzenetére
Ez azért szerintem nem annyira körülmény, mint inkább döntés kérdése - talán már egy ideje.
Persze nem ma hozzák még a döntést, hogy mennyi zen5-re fordítható wafert vesznek, hanem 3-5 éve történt ez. De eddig az AMD mindig bátortalan volt, kockazátkerülő módon foglalt. Így siker esetén a marzs jó lehetett, de piacot szerezni nem lehet. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9231 üzenetére
Bár vitathatatlanul vannak pozitívumai a Zen4-nek - különösen az X3D változatnak -, de szerintem az előnye nem mindent elsöprő. Ha belemegyünk a konkrétumokba, akkor azt lehet például mondani, hogy energiahatékonyságban komoly előnye lehet itt-ott, de nagy általánosságban a Raptor lake versenyképes, még ha papíron valamivel magasabb is a fogyasztása.
Azt gondolom, hogy bár nem szorít a cipő, de nem ilyen fej-fej melletti versengés mellett szokták elengedni a következő generáció bevezetését - akár egy évre (!) is.
Szerintem az AMD-nek brand szempontból most ponthogy szüksége lenne - az Intellel szemben is - a Zen5 által biztosított (elnézést, most hasamra ütök) 15-20%-os előnyre, amivel nem csak perf/W, hanem minden más szempontból is megkérdőjelezhettlenül maga mögé utasítja. És ezzel a megkérdőjelezhetetlenül jobb termékkel lehetne aztán a versenytárs versenyképességi szintje felett már csúnyán felülárazni - learatni a "monopóliumot". Ez persze nekünk nem lenne jó, tehát én nem drukkolok ennek. Viszont szerintem az Nvidia pontosan ezt csinálja, nem pedig azt, hogy az eléggé versenyképes termékére nem húzza a rá a következő lapot.
Egy másik szempont amit még figyelembe lehetne venni az az, hogy ha az új termék egy túlhasznált gyártástechnológián készülne és a gyártás elhalasztásával mondjuk kedvezőbb árat vagy nagyobb kapacitást/készletet lehetne elérni.
Ha ma bejelenenék, de mondjuk hónapokig nem elérhető, az legalább akkora, ha nem nagyobb blama, mintha mondjuk csak 1-2 negyedév múlva történik a bejelentés. A Phoenix-szel valalami ilyesmi történt.Az Intelen túl is van élet. Az Apple nemrég jelentette be az M3-at, ami ugyan nem tűnik olyan nagy durranásnak, mint az M1 volt a maga idejében, de a Qualcomm is nemrég jelentette be a Oryon CPU makra épülő SD Elite lapkát. Az AMD eddig is küszködött - az Intellel szemben - azzal, hogy notebookokba be tudjon kerülni. Ha el is fogadnám az érvelésedet a DT és HEDT piacok versenyhelyzetéről, azt gondolom, hogy a Zen5-re nagy szükség van a mobil piacon.
Mindazonáltal az szerintem is érezhető, hogy a fókusz kissé lekerült a CPU-ról és most mindenki az NPU-kra, illetve a Mi300-hoz hasonló nagygépekre figyel, azokat várja. Bizonyára az AMD-nél is.
-
Petykemano
veterán
Így, hogy az AMD nem jelentette be a CES-en a Zen5-öt, vajon mikorra csúszik a megjelenés?
Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a CES-en bejelentettek olyan mobil procikat, amik elérhetősége azért még hosszú hónapokat váratott magára.De most még ez se.
Ebből nem valószínű, hogy lenne Q1-es Zen5 megjelenés -
Petykemano
veterán
válasz
Komplikato #9228 üzenetére
Elnézést, félreérthetően fogalmaztam.
Nem szükségszerűen egy-egy célra tervezett hardveregységre gondoltam. Az asztali gépekbe szánt termékeket szokás CPU-ként említeni, annak ellenére, hogy lehet benne IGP is és a notebookokba, minipckbe szánt termékeket szokás APU-nak hívni, csak mert nagyobb, képmegjelenítésen túl is önéllóan értelmes IGP-t tartalmaz. GPU alatt pedig a diszkrét kártyákat értettem, noha persze az IGP is az.
És persze igen, bármelyikbe integrálható NPU.
Mindenesetre ha NPU, ahhoz is kell vmi új hardver.
Jelenleg az egyetlen újféle, Amiről tudunk az a Hawk Point, de azt már egyszer bejelentették. -
Petykemano
veterán
Rövidesen itt a CES. Ha jól tudom, az AMD január 8-án 16:00-kor tart előadást Lisa Su és Jack Huynh "together we advance_AI" témakörben.
"they talk about the future of AI in personal computers."Szerintetek prezentálják a Zen5-öt, illetve az év közben érkező Strix-ekről, vagy most is csak a Hawk Pointról és a Mi300-ról lesz szó, mint ősz végén/tél elején?
Azért kérdezem, mert nem nagyon találkoztam a napokban friss szivárgással, pedig bejelentést megelőző 1-2 napban azért meg szoktak jelenni a diák. Én egyedül egy olyan "véleménnyel" találkoztam, hogy a Zen5 tényleg 1T szörnyeteg lesz.
Az "AI in PC" ugye leginkább CPU-ra, APU-ra, vagy GPU-ra utalhat. Ha nem strix vagy asztali Zen5, akkor csak a Hawk Point marad, amivel lehet "villogni". Esetleg GPU - RDNA3 refresh - bejelentés lesz?
-
Petykemano
veterán
Olrak29 szerint a zen6 (Medusa) 2.5D csatolásra cseréli a CCD és IOD kapcsolatát, ami eddig szubstráton történt. (Magas frekvencia, vékony sávszélesség)
[link]Az alapján, ahogy ez az RDNA3 esetén működött, ez a váktoztatás (relatív alacsony késleltetés és magas sávszélesség mellett) lehetővé teheti cache elhelyezését az IOD-ban. Elképzelhető, hogy az IOD-ra stackelt L3$ válik így közössé, miközben a CCD-k mérete jelentősen csökkenhet.
-
Petykemano
veterán
Zen5 linux patch [link]
-
Petykemano
veterán
Megjelent egy-két kép a Zen5 server változatról.
A diagram talán kevésbé új, de legalább megerősíti amiket MLiD mondott.
Viszont a kémfotó azt üzeni, hogy a Zen5 server már ES (engineering sample, mérnöki példány) állapotban van és tesztelik.
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9205 üzenetére
> Talán a következő iteráció(k)ban ( MI400? ) növelik.
Nekem is az jutott eszembe, hogy van egy remek 64MB-os designjuk és azt tudják felhasználni. Viszont ugye a cache méretének 2D-ben való növelése ugye itt is a késleltetés növekedésével járna. De mondjuk azt talán meg lehetne tenni, hogy HBM stackenként legyen a 64MB MALL cache.Viszont a v-cache esetén arról volt szó, hogy 3D irányba bővíthető a stackelt lapkák száma - továbbra is a késleltetés jelentős növekedése nélkül. Úgy, hogy a MALL cache a bázis lapkában van, erre nincs lehetőség. Kérdés persze az is, hogy egyáltalán hasznosulna-e.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9203 üzenetére
Ezen gondolkodtam, de nem mentem utána. Az a 256MB infinity cache most végülis összesen annyi, vagy kvadránsonként?
Úgy veszem ki, hogy összesen. És hogy a kvadránsokat 17TB/s köti össze. De azt nem értem, ha jól emlékszem, 380mm2-es base lapkába hogyhogy csak 64MB fér el?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9193 üzenetére
"Sonoma Valley is a Zen 5c APU on Samsung 4nm"
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9171 üzenetére
Igen azt linkelted.
De azzal a határozott általános konnotációval, hogy a v-cache nem segít az IGP-nek. Én meg kifejtettem, hogy ez a megállapítás a 7950X3D mérésekor vétett hibára és konkrétan a 7950X3D (vagy a jelenkeg összes zen4X3D-re) érvényes, amelyek esetén a v-cache a Compute die tetején van és az IGP-t tartalmazó IOD összeköttetésének jellege miatt logikátlan is lenne ilyesmi hatást várni.Az vcache kívánt hatása APU-k esetén nyilván akkor érhető el, ha
- a v-cache nem a CPU L3$ kiterjesztése, hanem a GPU-hoz tartozó infinity cache (vagy annak.bővítménye) funkciót látja el
- vagy ha az AMD esetleg mégiscsak hozna egy olyan megoldást, hogy a CPU és a GPU közös LLC-ként használja. (Aminek az Intel példája szerint az a kockázata,.hogy az IGP "teleszemeteli")Az "infinity cache" valójában a GPU victim működésű L3$ fantázianeve. A v-cache pedig inkább annak eljárásé, ahogy a cache illeszkedik a fogadó lapkához.
Mivel a navi31&32 esetén az infinity cache a 2.5 tokozással (infinity interconnect) kapcsolódó MCD-ben kapott helyet, ezért nem gondolnám, hogy problémát jelentene ugyanezt a funkciót ellátó cache-t utólag a lapka tetejére "rászerelni"
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9166 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy arról a tesztről, amiből úgy tűnt, hogy számít, kiderült, hogy valami tévedés volt.
Egyébként nem is volna különösebben logikus.
Az AMD által a CPU-khoz alkalmazott szubsztráton keresztül vezetett infinity fabric kapcsolat sávszélessége a hagyományos CPU-khoz sávszélesség-igényéhez van méretezve. Ez a sávszélesség-igény ugye akkor változik drasztikusan, ha a CPU-val komoly AVX-512 műveleteket akarnál végezni. De a vektorműveleteket ugye már elég közel állnak a GPU tevékenységéhez, amik szintén komolyabb sávszélesség igénnyel rendelkeznek.
Így nem is nagyon lenne logikus a CPU-hoztartozó L3$ bővítő lapkát (vagy a CPU L3$-t) az IGP gyorsítótárazására használni, amely esetben az adatnak az ehhez relatíve lassú infinity fabricon keresztül kellene áramolnia. Míg a CPU irányábnan a bővítet L3$(emlékből mondom) 1TB/S sávszélességet is nyújtott, az infinity fabricon keresztül ennek csupán töredéke hasznosulna.Ebből én nem vonnék le következtetést, hogy egy APU esetén közvetlenül az IGP-hez csatolható külön gyártott infinity cache képes lenne-e kompenzálni az asztali környezetben elérhető alacsony sávszélességet, hogy növelhető legyen az IGP mérete.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9164 üzenetére
Mivel az 5600X3D $229, az 5500X3D-t én legfeljebb $199-re várnám.
A microcenter egy 5600X3D-t, egy B550 alaplapot és 16GB RAM-ot kínál $270-ért. Ez alapján, mivel látszik, hogy igazából a microcenter sem listaáron értékesíti, akár a $179-et sem zárnám ki.De a lényeg nem ez. Hanem az, hogy vajon ha egy V-cache-sel szerelt - persze régebbi node-on gyártott - CPU belefér $199-ba, és az AMD 3D tokozás kapacitása szempontjából is bírja, hogy a termék olcsón, akár nagy volumenben kerüljön piacra, akkor alkalmazható lenne - végre - a technológia arra, hogy gazdaságos módon kezelje az APU-k sávszélesség-korlátos helyzetét, ami eddig egyik fő technikai akadálya volt annak, hogy nagyobb teljesítményű IGP-t kapjanak?
-
Petykemano
veterán
válasz
ScomComputer #9163 üzenetére
5700X3D: 8C/16T, 4.1GHz/3.0GHz, 96MB L3 cache,
5500X3D: 6C/12T, 4.0GHz/3.0GHz, 96MB L3 cache.
Mikre nem fussa manapság...Vajon mi lehet az apropója? Az 5600X3D annyira kicsi eresztés volt, hogy csak a microcenterben volt kapható.
Ezek valószínűleg 65W-osak lesznek, nem pedig 105WMondjuk azt azért tegyük hozzá, hogy itt már lehet, hogy akkora a frekvencia regresszió az eredeti (5800X, 5600X)-hez képest, hogy annál már érdemben szinte alig, vagy nem is gyorsabb.
Olyan, mintha a 5800X3D a túlságosan nagy fogyasztású selejt lett volna, ami nem megy el Milan-X-nek. Aztán jött ugye az olcsósított 5700X, ami olyan mintha akkor érkezett volna, amikor a Milan iránti kereslet visszaesett. Most meg az 5700X3D és a 5500X3D kelt bennem olyan benyomást, hogy a Milan-X szerverekbe való szállítását hagyták abba és a felszabadult kapacitást kiöntik a DIY piacra.
Mondhatjuk, hogy a V-cache ezzel mainstream technológiává vált?
-
Petykemano
veterán
Redgamingtech új számokkal állt elő a Zen5-höz [link]
GB6
3500/24000
(Ez 20, illetve 25%-os előrelépést jelentene)A mobil verziók meg értelemszerűen 100-200-300, illetve MT esetén néhány ezer ponttal kevesebb.
-
Petykemano
veterán
A SDXE ~170mm2 méretű. [link]
Ami elég jó ahhoz képest, hogy a Phoenix is 178mm2 azonos gyártástechnilógián. Többre számítottam.
Az IGP a gyakorlatban kb ugyanazt tudja.
Viszont úgy vélem, hogy az NPU fejlettebb lehet és 12 remek ST teljesítménnyel és energiahatékonysággal működő mag van benne. Pusztán a magok száma kezelhető kihívást jelent, hiszen 4 nagy mag beáldozásával (+ néhány milliméter) 8c mag beépíthető.
Ugyanakkor a cache méretben még akkor is lennek különbség. 12 maggal 12x1MB L2$ lenne. Jelenleg 16MB L3$. Ennél épp másfélszer nagyobb cache mennyiséggel rendelkezik az SDXE. Ez különösen amit fájó, ha az eloszlása is más és L1$-ban és L3$-ben bővelkedik.A Zen4 persze döntően csak egy die shrink. A zen3 jó példája annak, mennyivel többet lehet kihozni, ha egy architektúrát kezdetektől az adott gyártástechnológiára terveznek. Én a Zen5 esetén is számítok hasonlóra, vagyis hogy nagyobb lesz, mint a Zen4, de azért nem brutálisan nagyobb. (Mármint egy mag)
Mindenesetre én arra számítok, hogy a Strix inkább 220-230mm2 lesz.
-
Petykemano
veterán
Azt valószínűsítem, hogy a Strix pointnál látott 12 mag normál és c magok egyvelegéből fog összeállni.
Viszont azért pár kérdés felmerülhet:
A 12 mag 1db vagy 2db CCX-be lesz szervezve?
Szerintem a c magok azonos frekvencián érdemben nem sokkal energiahatékonyabbak, mint a normál társaik (ha nem számoljuk a kisebb L3$-t) Elsődleges céljuk a MT skálázódás. 15W-os környezetben 2-3 mag igénybevétele után úgyis jelentősen csökken az további igénybe vett magokon az elérhető frekvencia. Ennélfogva 2-3 magon túl megspórolható az arra költött lapkaméret, hogy bármelyik mag az egyszálas csúcsfrekvencia közelében legyen.
Ha két CCX-ből áll, akkor lehet értelmet és érvelést találni a 8+4c, 6+6c és a 4+8c elrendezésben is.
Ha egy CCX-be szervezik - ami a gaming szempontjából mindenképp hasznos volna - akkor viszont a 4+8c-n kívül nem tudom van-e értelme másnak.De vajon hogy tudná az AMD 12 magot 1CCX-be szervezni?
Vajon a hagyományos Zen5 chiplet még hagyományos ringbusszal jönne, de a 16 magos Zen5c és a Strix már az új létra elrendezéssel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Motoros topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Amatőr csillagászat
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Synology NAS
- ZIDOO médialejátszók
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest