Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magisk
- Tucatszámú OnePlus élvezheti a legfrissebb Androidot
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Engem meglep egy picit ez az extrém magas frekvencia. Egyrészt nem gondoltam volna, hogy az N5 ennyivel többre képes - tehát azt hittem, majd kb 5.2 lesz a teteje.
Másrészt azt se gondoltam volna, hogy az AMD IPC-re fog hajtani, nem frekvenciára. Ugyanis ha terveznek egy olyan architektúrát, amivel 5.5Ghz-et el tudnak érni, annak semmi hasznát nem veszik a szerverek terén.Ez a 15% szerintem sandbagging.
Az 5.5Ghz a 4.9-hez képest 10%-kal jobb. Nem tartom valószínűnek, hogy a 2x tranyósűrűséget kínáló gyártástechnológián 2x akkora L2$ mellett csak 5% IPC növekedést sikerült összedobni.Az intel így prezentálta az ADL előrelépését:

Jól látható, hogy a bal szélen vannak tesztek, amik alig néhány százalékos előrelépést mutatnak, vagy akár csökkenést is. Az AMD szerintem a bal szélét adta most meg egy ilyen grafikonnak.Csodára persze nem kell számítani. De egészen biztosan lesznek olyan szoftverek, tesztek, amik kifejezetten jól reagálnak majd az L2$ növekedésére, valamint az FPU duplázására (ezt most én csak feltételezem, hiszen elvileg 1 ciklus alatti AVX512 végrehajtás volt a cél, ami talán azt is megengedi, hogy 1 ciklus alatt kétszer annyi AVX2 utasítást is végre tudjon hajtani)
Szóval a lényeg, hogy biztosan lesznek a jobb szélen is szofverek vagy tesztek, amiknél 30-40-50%-os IPC növekedést is ki lehet majd mutatni.
Az átlag pedig végül lehet 15-20% körül. Az előzetes leakek/bemondások nagyjából ilyen értékekről szóltak.Most már csak az a kérdés, hogy miért akarná az AMD letekerni az elvárásokat?
De szerintem egy egyértelmű. Pár hónapja indították el az olcsósított Zen3-at: el akarják kerülni az osborne hatást.Persze lehet, hogy az AVX512 nem a játékos népnek szól, hanem a szervereknek és a munkaprogramoknak. De hát a játékos népnek ott az 5800X3D. A Zen4 primér targetje szerintem azok, akik máskülönben 5900X-et vagy 5950X-et, vagy ennek megfelelő Intel terméket vennének. Na nekik meg el is juttatták a megfelelő üzenetet a Blenderrel, hogy "hahó, ne vegyél Alder LAke-t, mert néhány hónap múlva +30%"
Mindenki másnak meg ott az 5800X3D.A most látott számokhoz képest az AMD még bármit változtathat.
Merthogy pre-production példány volt. Tehát bármelyik tesztről kiderülhet, hogy korlátozva volt a frekvencia, vagy le volt tiltva a cache fele, vagy nem használt valamilyen utasításkészletet, stb.
A szóbeszéd RPL-B1 steppingról szól, ami ha igaz, akkor lehetett valami komoly oka az újratervezésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Formula-1
- 3D nyomtatás
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- Creative Inspire T30 Wireless 2.0 Aktív hangfal
- Ryzen7 5700x/ RTX3080/ 32GB DDR4/ 1TB SSD alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Gamer gép - Ryzen 5 3600/16GB/ RX5600XT 6GB
- Samsung SyncMaster 930BF 19" 1280 x 1024 DVI!
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- HP 24" IPS LED FULL HD monitor 24fh 4HZ37AA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3938, 100% Akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B660M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő