Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rovtiv

tag

válasz Kvazár #10 üzenetére

Szerintem ebben az esetben inkább a mégse, hiszen minél melegebb a levegő (vagy bármely gáz), annál több folyadékot tud fajlagosan oldatban tartani. Ezért amikor a telített gáz lehűl, a pára folyadék formájában lecsapódik. Például a hideg fürdőszobatükrön. A gép belseje viszont inkább melegebb a környezeténél.

Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, észrevételeket!

• rovtiv

tag

válasz HalasKYO #6 üzenetére

Valószínűleg én nem voltam elég alapos. Amikor azt írtam, hogy a rendszert zárttá lehet (és kellene is) tenni, akkor ezen a pára lecsapatását, és folyadékalakban történő visszavezetését értettem. Illetve a hűtő testének leburkolását. (Ha lesz egy kis időm, csinálok rajzot is.) A levegő természetesen páramentesítés után ugyanúgy átáramlik a rendszeren, mint a léghűtés esetében. Ezért ez az aggodalmad alaptalan: "és ha beburkolod akkor meg a közeget is bezárod és akkor az hova adja le a hőt ? a zárt térbe? és ha ott felmelegszik a levegő (pára)??"
    Szerintem még Peltierre sincs szükség, mivel a hűtő által felmelegített páradús levegőt elég lenne szobahőmérsékletre lehűteni, akkor már kicsapódna valamennyi folyadék. Annyi mindenképpen., hogy víz esetében a szoba túlzott párásodásától nem kelljen tartani, hiszen amit kilélegzel szintén páradús levegő+CO2. (Jobb esetben.) :)

• rovtiv

tag

Hozzászólásaitokat köszönöm!

#2 Kvazár
    A tiszta alkoholos megoldás persze a leghatékonyabb, de ehhez valóban szükségeltetik aktív lepárló. Ezzel nyilván költségesebb a rendszer, bár el tudom képzelni, hogy vannak, akik enélkül is szívesen használnák. (Csak utána tényleg nem szabad autóba ülni. :) ) Komolyra fordítva, nem hiszem, hogy a páraképződés ilyen nagymértékű lenne, végül is 100-150Wattos teljesítményről van szó. Ki kell próbálni...

#3 Danex
    A rendszer teljesen zárttá tétele, leburkolása, és a pára kivezetése házon kívülre véleményem szerint még akkora technikai kihívást sem jelentene, mint a hagyományos vízhűtés esetében.

#4 HalasKYO
    Nem arra gondoltam, hogy a klasszikus vízhűtés méltó ellenfele lenne teljesítményben. Csak arra, hogy valahol a lég és a víz között foglalna helyet, versenyképes áron. Ha a rendszer végül is burkolatot kap, csak a víztartály utántöltése jelent néni kompromisszumot.
    Ha viszont továbbfejlesztve megkapná a lepárlót, (ami szintén nem megoldhatatlan feladat) akkor még utántölteni sem kellene, mert a lecsapódott folyadékot vissza lehetne vezetni a tartályba. Ekkor viszont már tiszta alkohollal lenne érdemes működtetni, mert érzésem szerint így verné a vízhűtést is, igaz, már nem annyira olcsón. :)

• rovtiv

tag

Sziasztok!

Jó ideje gondolkodom alternatív hűtési lehetőségeken procikhoz, amelyek nem túl bonyolultak és viszonylag olcsók. Elvben kidolgoztam egy lehetséges megoldást, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Előre is elnézést kérek, amiért új topicot nyitok emiatt, (még nem csináltam ilyet) de miután utánanéztem, nem találtam az alábbi elven működő rendszert, ezért arra gondoltam, megvitathatnánk, továbbgondolhatnánk együtt az ötletet.
    Először is, jöjjön a vázlat:

A működési elv a következő. A lamellákon látható narancssárga lapok filcből (posztóból) készülnének, a hűtő alatt a tartályban pedig víz van. Az ozmózis következtében a filclapok felszívják a vizet és átnedvesednek. Minél több hőenergia jelenik meg a lamellákon, annál intenzívebb a párolgás a filclapok felületén, amelyet a ventillátor eltávolít. Miután a fázisátalakulások fizikája alapján a párolgás hőt von el a környezettől, (nem is keveset) véleményem szerint ez a megoldás jóval hatékonyabb, mint a szimpla léghűtés. A hőcső is ezen az elven működik, mindannyiunk megelégedésére.
    A működési mechanizmus röviden ennyi. Néhány szót ejtenék még az esetleges nehézségekről, félelmekről (víz a házban).
    Felmerülhet a gyanú, hogy a nedves filclapok csöpöghetnek. Amíg a tartály a hűtő alatt helyezkedik el, semmiképpen. Azon túl, hogy a tapasztalat sem ezt mutatja, ez azt jelentené, hogy energiabefektetés nélkül, a gravitáció ellenében emelnénk a folyadékot egy alacsonyabb pontról magasabbra, magyarán örökmozgót alkottunk. Nekem személy szerint ez tetszene, de erre nyilvánvalóan semmi esély. A rendszer természetesen teljesen leburkolható. A hűtő lamelláitól induló filccsíkokat egy vastagabb gumitömlőben lehetne elvezetni a szintén zárt tartályba. Ezen felül, a hűtő hátoldalán kilépő páradús levegő pedig egy darab 100mm-es PVC csőben kivezethető a házon kívülre. Hogy ez a páramennyiség egy átlagos (~50m3) szobában hogyan oszlik el, nem tudom. Ki kellene próbálni. Arra vonatkozóan is vannak ötleteim, hogyan csapatható le a pára, és vezethető vissza a tartályba, de egyelőre nem ez a legfőbb feladat.
    A fent vázolt megoldás előnye a léghűtéssel szemben a nagyobb hűtési teljesítmény. A klasszikus vízhűtéssel szemben pedig, a költséges radiátor, illetve szivattyú elhagyásával az ára. Merőben szubjektív és elfogult véleményem szerint, ha a vizet gyorsabban párolgó folyadékkal (pl alkohollal) keverjük, akkor egy átlagos árfekvésű hagyományos vízhűtés teljesítménye is befogható vele.
    Szóval, mindezek alapján arra gondoltam, hogy miután van nekem itthon egy használaton kívüli Asus Arctic Square-m, belevágnék az átalakításába, ha logikus érvekkel nem beszéltek le róla.
    Figyelmeteket, ötleteiteket, kritikáitokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés