- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jó ötlet
csináltam már állatásgokat, pl tuningotlam télen kint az udvaron, és nem votl gond a lecsapódó párából.. jahh persze ez modnjuk mennek 24/7be, az meg csak pár perc volt, amx 1 óra, de itt a nedvesség tartalom is lényegesen kisebb...
Én azt mondom meg kell próbálni, hogy mit mutat a valóságban. az a baj hoyg sokszor az elv és a gyakorlat két külön fogalom... értsd/értsétek jól...
Szóval, hajrá, gond nem lesz belőle/hardver hiba, max nem fog rendesen hűteni.. ennyi -
rovtiv
tag
Szerintem ebben az esetben inkább a mégse, hiszen minél melegebb a levegő (vagy bármely gáz), annál több folyadékot tud fajlagosan oldatban tartani. Ezért amikor a telített gáz lehűl, a pára folyadék formájában lecsapódik. Például a hideg fürdőszobatükrön. A gép belseje viszont inkább melegebb a környezeténél.
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, észrevételeket!
-
rovtiv
tag
Valószínűleg én nem voltam elég alapos. Amikor azt írtam, hogy a rendszert zárttá lehet (és kellene is) tenni, akkor ezen a pára lecsapatását, és folyadékalakban történő visszavezetését értettem. Illetve a hűtő testének leburkolását. (Ha lesz egy kis időm, csinálok rajzot is.) A levegő természetesen páramentesítés után ugyanúgy átáramlik a rendszeren, mint a léghűtés esetében. Ezért ez az aggodalmad alaptalan: "és ha beburkolod akkor meg a közeget is bezárod és akkor az hova adja le a hőt ? a zárt térbe? és ha ott felmelegszik a levegő (pára)??"
Szerintem még Peltierre sincs szükség, mivel a hűtő által felmelegített páradús levegőt elég lenne szobahőmérsékletre lehűteni, akkor már kicsapódna valamennyi folyadék. Annyi mindenképpen., hogy víz esetében a szoba túlzott párásodásától nem kelljen tartani, hiszen amit kilélegzel szintén páradús levegő+CO2. (Jobb esetben.) -
14adam
addikt
válasz
kiszsolt75 #7 üzenetére
az meg a másik,hogy a hűtő nem szereti ha beleteszel meleg dolgokat mert akkor elromlik. A legjobb télen kidobni az udvarra aztán kész,átfúrni a falat ott bevezetni a kábeleket aztán indulhat az oc
-
Kvazár
őstag
válasz
kiszsolt75 #7 üzenetére
Halva született!
Nem elég erős egy hűtő, hogy egy esetenként több 100 W hőt termelő gépet lehűtsön.
Nem is beszélve az óriási zajról, és fogyasztásról.Viszont láttam már olyan mod-ról blogot, ahol a srác a bemenő levegőt hűtötte le peltier elemekkel, és úgy vezette a procira. De az is megbukott, mert nem voltak elég erősek az elemei.
-
kiszsolt75
csendes tag
Sziasztok!
előre is elnézést kérek, ha volt már erről szó, vagy teljesen balga az ötlet,
de nem találtam semmit a neten a következő lehetőségről:
Pár barátommal beszélgettünk a pc-k extra hűtéséről és valaki felvetette,
hogy ha ennyire fontos a hideg, miért nem építjük be kompletten a gépet egy
kisebb hűtőbe? Pl. üvegajtós Red Bull-os hűtő van is elfogadható méretben,
és még a design sem lenne egyszerű egy kis belső világítással.
Véleményeket várnánk, nálunk tapasztaltabb és hozzáértőbb valakitől.Válaszokat előre is köszönjük!!!!!!
-
HalasKYO
aktív tag
Igen az ár azért itt komoly tétel.
Szerintem még zárt esetben se verné a vizet mert :
Kisebb a hőcirkuláció sebessége, kisebb a hőleadó felület és ha beburkolod akkor meg a közeget is bezárod és akkor az hova adja le a hőt ? a zárt térbe? és ha ott felmelegszik a levegő (pára)??
Szerintem ebben a felállásban túl bonyolult és nem hatékony. nem azt mondom hogy elméletben nem működhet, de szerintem egy léghűtés teljesítményét hozná maximum.
Hiszen itt nincs teljes hőkör... azaz ha van is sokkal kisebb ami ugye a teljesítmény rovására megy.
Ha meg páralecsapatásról beszélünk akkor ugye páramentesítő kéne ami általában peltier elemmel megy kb 10w ossal a kis háztartásiak.
Egy pumpa is ennyit fogyaszt. tehát fogyasztásban nem vagy előrébb, hatékonyságban is erősen kérdéses. és akkor még ott van az ár, az idő a biztonság....Én még mindig azt mondom csinálj valami ócska lappal próbát ha abból az jön le hogy halott ötlet akkor hagyd szerintem.
-
rovtiv
tag
Hozzászólásaitokat köszönöm!
#2 Kvazár
A tiszta alkoholos megoldás persze a leghatékonyabb, de ehhez valóban szükségeltetik aktív lepárló. Ezzel nyilván költségesebb a rendszer, bár el tudom képzelni, hogy vannak, akik enélkül is szívesen használnák. (Csak utána tényleg nem szabad autóba ülni.) Komolyra fordítva, nem hiszem, hogy a páraképződés ilyen nagymértékű lenne, végül is 100-150Wattos teljesítményről van szó. Ki kell próbálni...
#3 Danex
A rendszer teljesen zárttá tétele, leburkolása, és a pára kivezetése házon kívülre véleményem szerint még akkora technikai kihívást sem jelentene, mint a hagyományos vízhűtés esetében.#4 HalasKYO
Nem arra gondoltam, hogy a klasszikus vízhűtés méltó ellenfele lenne teljesítményben. Csak arra, hogy valahol a lég és a víz között foglalna helyet, versenyképes áron. Ha a rendszer végül is burkolatot kap, csak a víztartály utántöltése jelent néni kompromisszumot.
Ha viszont továbbfejlesztve megkapná a lepárlót, (ami szintén nem megoldhatatlan feladat) akkor még utántölteni sem kellene, mert a lecsapódott folyadékot vissza lehetne vezetni a tartályba. Ekkor viszont már tiszta alkohollal lenne érdemes működtetni, mert érzésem szerint így verné a vízhűtést is, igaz, már nem annyira olcsón. -
HalasKYO
aktív tag
Szerintem se járható és most már egy pumpa is csak 4-6 k (DDC) használtan.
A vízhűtést szerintem nem ér be messze se az tényleg vad lenne, de elvileg működhet csak túl sok a kompromisszum így én elvetném.
Egy vízhűtést összerakni nem olyan hatalmas összeg (igények és pénztárca függvénye) mindemellett biztonságos. A lég szerintem a mai vga kon elvérzett.GTX470 esem idle 74 fok terhelve 85-87-90 így szerintem már kevés.
EK full coverrel még nem ment 35 fok fölé.Viszont ha ennyire motivált vagy akkor valami régi socket A s vagy hasonló cuccon csinálhatnál tesztet. Arra én is kíváncsi lennék.
sok sikert. (zárt rendszerben gondolkozz azzal sok minden problémát megelőzöl) -
Danex
addikt
hmm, ezt az elvet kis kézi ventilátornál láttam, akkor beindította az én fantáziámat is, hogy a gépbe valami ilyesmi rendszert csak... szerintem a magas páratartalom nem lenne túl egészséges a gép számára
-
Kvazár
őstag
Érdekes ötlet!
Az alkoholos ötlet jobbnak tűnik, de oda kell egy profi pára lecsapató rész, mert az alkohol gőze igencsak gyúlékony. Tehát az nem juthat ki a szobába, sőt a 0 tolerancia bevezetése óta, elég rizikós lenne egy ilyen gép mellett 1-2 órát netezni, majd kocsiba ülni.
Gondolom az ötlet a léghűtők működéséből vetted. De ott is az a gond, hogy csak jól szellőző helyen szabad használni, mert olyan szinten bepárásítja a szobát, hogy mellette megmaradni nem lehet. (Csak a penésznek.)
Régen volt egy igencsak kitekert módon erre hajazó ötlet Ordasitól. Csak ő nem a vízhűtés költségeit akarta csökkenteni a párahűtéssel, hanem a biztonságát akarta növelni. A vízhűtéses rendszer csöveiben nem folyadékot keringetett volna, hanem desztillált vízgőzt, hisz az nem vezeti az áramot, így egy esetleges csőrepedés miatt nem történik nagy baj.
-
rovtiv
tag
Sziasztok!
Jó ideje gondolkodom alternatív hűtési lehetőségeken procikhoz, amelyek nem túl bonyolultak és viszonylag olcsók. Elvben kidolgoztam egy lehetséges megoldást, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Előre is elnézést kérek, amiért új topicot nyitok emiatt, (még nem csináltam ilyet) de miután utánanéztem, nem találtam az alábbi elven működő rendszert, ezért arra gondoltam, megvitathatnánk, továbbgondolhatnánk együtt az ötletet.
Először is, jöjjön a vázlat:A működési elv a következő. A lamellákon látható narancssárga lapok filcből (posztóból) készülnének, a hűtő alatt a tartályban pedig víz van. Az ozmózis következtében a filclapok felszívják a vizet és átnedvesednek. Minél több hőenergia jelenik meg a lamellákon, annál intenzívebb a párolgás a filclapok felületén, amelyet a ventillátor eltávolít. Miután a fázisátalakulások fizikája alapján a párolgás hőt von el a környezettől, (nem is keveset) véleményem szerint ez a megoldás jóval hatékonyabb, mint a szimpla léghűtés. A hőcső is ezen az elven működik, mindannyiunk megelégedésére.
A működési mechanizmus röviden ennyi. Néhány szót ejtenék még az esetleges nehézségekről, félelmekről (víz a házban).
Felmerülhet a gyanú, hogy a nedves filclapok csöpöghetnek. Amíg a tartály a hűtő alatt helyezkedik el, semmiképpen. Azon túl, hogy a tapasztalat sem ezt mutatja, ez azt jelentené, hogy energiabefektetés nélkül, a gravitáció ellenében emelnénk a folyadékot egy alacsonyabb pontról magasabbra, magyarán örökmozgót alkottunk. Nekem személy szerint ez tetszene, de erre nyilvánvalóan semmi esély. A rendszer természetesen teljesen leburkolható. A hűtő lamelláitól induló filccsíkokat egy vastagabb gumitömlőben lehetne elvezetni a szintén zárt tartályba. Ezen felül, a hűtő hátoldalán kilépő páradús levegő pedig egy darab 100mm-es PVC csőben kivezethető a házon kívülre. Hogy ez a páramennyiség egy átlagos (~50m3) szobában hogyan oszlik el, nem tudom. Ki kellene próbálni. Arra vonatkozóan is vannak ötleteim, hogyan csapatható le a pára, és vezethető vissza a tartályba, de egyelőre nem ez a legfőbb feladat.
A fent vázolt megoldás előnye a léghűtéssel szemben a nagyobb hűtési teljesítmény. A klasszikus vízhűtéssel szemben pedig, a költséges radiátor, illetve szivattyú elhagyásával az ára. Merőben szubjektív és elfogult véleményem szerint, ha a vizet gyorsabban párolgó folyadékkal (pl alkohollal) keverjük, akkor egy átlagos árfekvésű hagyományos vízhűtés teljesítménye is befogható vele.
Szóval, mindezek alapján arra gondoltam, hogy miután van nekem itthon egy használaton kívüli Asus Arctic Square-m, belevágnék az átalakításába, ha logikus érvekkel nem beszéltek le róla.
Figyelmeteket, ötleteiteket, kritikáitokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest