-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Anakin007 #13520 üzenetére
@Lenry : Áh, nekem azt se szokták megérteni, hogy írjanak be valamit
Onnan kezdve, hogy gépelni kell.
@Anakin007 : Azért elhiheted, hogy az ELTE-n akadt pár arc, aki mélyen benne volt a Linuxban, és egy alaptelepítésű stable cucc hiányosságait a kiadás után egy idővel már úgyis tudja mindenki
-
Ja. Windózon :
Jobb gomb a hálózati kapcsolat ikonon a tálcán - tulajdonságok - mittoménmelyik fül - támogatás - aztán ha kihúzod a kábelt, akkor vagy frissül, vagy nem...OK, mondjuk a userek nagy része nem tudja, mi az az IP, vagy csak homályosan, de mire elmagyarázod, hát inkább a parancssor. (Mondjuk telefonban hibaelhárítasz
)
-
válasz
Anakin007 #13502 üzenetére
"Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat."
Hogy miiiiii?
Mikor már mindenkinek wifi rútere van, meg több gép, minden családtagnak laptopja? Wifis okostelefonja?
"Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek."
Csak Vérpistike, aki a letöltött warez játékait isoból tolja be a Daemon toolsba
"Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?"
Ez néha Winnyóz alatt is elég meredek ám. Különben a jónép mind a kettőt akarja, csak a felhasználás célja változóHibái mind a két rendszernek vannak, de a windózért elkérnek 30 ropit, és rámondja a MS, hogy csak ez z egy igaz renccer, Linuxot meg tudod, hogy össze kell kalapálni, de utána atombiztos.
Aki folyamatosan hackelni akarja a gépét, annak ott a windóz, mert akiket ismerek, mindig valamit telepítgetnek rá, öszeborítják, rakják újra - aki csak használja a gépét, annak Linux.
Különben nekem most pont Linuxon van bajom, mert nincs semmi, ami kezelné az 1100D-m RAW file-jait, (az 1000D-t viszi minden, kb. azonos a kettő
), így kénytelen vagyok jpegbe fotózni :S
@rt06 & Sh4d0W : Igen, a mai Ubik ellenfele a Win7 és 8 - na a Win7-et simán verik
A XP-Ubi összehasonlítás az Lubuntu+XP vonalon értelmes, azokon a gépeken, amikre nem lehet XP-t rakni. Nekem van ilyenem, és még az Lubuntu is gyorsabb az XP-nél, ráadásul ugye az Lubi friss.
Amire meg egy Pentium M-es laptopot használ az ember, arra egy Lubuntu megfelelő. -
válasz
Anakin007 #13495 üzenetére
Hát
Ma a melóhelyen windóz alól másolni akartam. Új gépek, Win7 (jogtiszta).
Nos, 3x próbáltam meg egy másik, hálózatban levő gépre másolni, és 3x feküdt meg tőle a gépem. (Mindegyik alkalommal csontkeményre fagyott, újra kellett indítani).Ilyen problémák windóz alatt is előfordulnak, amiket te írtál, hogy nincs driver/rossz a driver (ez azért nem annyira az oprendszer hibája na - OK, az X-hez készülhetne driver, de mondjuk az Intel is adhatna ki, ha már az Nvidia meg az AMD tud...), illetve a Win7 se játszik le natívban avi-t, mov-ot, stb...
Ennyiből hozhatnám a Windóz ellen azt is, hogy natív nem lehet vele ISO-t megnyitni.
-
"shutdown -i"
Ja, hogy a Win7 startmenü alján levő mezőbe? Azért az erősen parancssor jellegű. Legalábbis ha egy windózhoz szokott emberkének azt mondom, hogy gépeljen be valamit, akkor furcsán szokott nézni, ha meg ugyanezt Linuxon teszi (pl. KDE alatt ESC-re előjövő futtatás ablakban) akkor meg már terminált emleget (ami igaz is
)
-
-
válasz
kovaax #13486 üzenetére
Hát, én a legutóbbi cikkemben meg sem kellett volna említsem a parancssort.
Leginkább azért használom amúgy, mert egyszerűbb, mint kattintgatva, illetve pl. windóz alatt is eleget parancssorozik az ember, ha bármi nem általánosat akar csinálni (pl. hogy kapcsolsz ki egy gépet távolról windóz alatt)? -
válasz
lakatosturbo #13482 üzenetére
Hát, ha tartománykiszolgálóban gondolkodsz, akkor winnyóz. Ha bármi egyébben, akkor Linux.
-
-
-
válasz
Speeedfire #13441 üzenetére
Ilyesmik, igazából főleg nosztalgiagép, de a Linuxot chatkliensnek akarom belőni
Netezni nem jó, Mp3 lejátszás simán megy rajta.
Plusz szép lenne rajta egy Win98, mint a MS teljesítménye öreg gép esetén, és egy friss Linux -
válasz
Speeedfire #13437 üzenetére
Az 5-ös felment virtuálgépen 64Mb-ra Openbox-szal, ha a Slitaz fórumon nem mondanak értelmeset, akkor az lesz
Plusz virtuálgépen próba majd CD bootoló floppyval.
-
válasz
Speeedfire #13428 üzenetére
Laptop, EDO rammal
A CD csak egyszer írhatót olvas, és natív bootolni se tud cd-ről, csak egy speckó floppyval, ami bebootolja a CD-t.
TCL és Slitaz elvérzik rajta. A TCL-nek nincs grafikus felülete, a Slitaz meg kernel pánikot dob, mert nem látja a meghajtókat boot közben (a TCL is ezért nem ad X-et).A Debian 5 netinstall a virtuális gépen úgy tűnik, megy. (Sőt, feltelepült, most azon kínlódok, hogy az Openbox elinduljon...
)
-
válasz
Speeedfire #13424 üzenetére
Nekem egy minimál renccer kéne, amin viszont van GUI (Openboxra gondoltam, vagy még inkább Blackbox - utóbbi egy 10-es Slackware-el rendben futkorászik az adott gépen, csak a Slack 10-re nincs friss sw, ami kéne).
(Különben egy Pidgint kéne felvarázsolni rá, a Slack 10-en nem fordul le, csomag meg nincs, túl régi már a 10-es)
Virtuális gépen kipróbáltam 64Mb-al, de a Debian 6 alternate telepítő elhal csomagtelepítés közben.
-
Debian 64Mb RAM-ra kérdésre, van valakinek ötlete?
-
Valakinek van ötlete/tuti tippje Debian telepítésre 64Mb RAM-ra, i386 architektúrára?
Melyik telepítőt, és mit kell vele elkövetni? Tegnap kipróbáltam, még csak virtuális gépre, és a csomagadatbázisnál a businesscard telepítő is elhasalt. -
Sikerült tovább olvasni már akkor is
Nekem is ez volt a bajom először, hogy a böngészdék lassúak.Na most egy atom régi géptől (amit ő írt, az még nem is annyira gyengusz, mint amiket én használok), nem várod el a villámgyors sebességet, de azért valamilyen szinten legyen használható, ugyebár. Az XP azon a gépen meg sem mozdul, 2000 elavult.
Ubuntun nekem is rohadt lassú a Króm, meg az FF is 256Mb-al, de kb. ugyanannyira. A Slitaz Midori böngészője viszont sokkal gyorsabb ezeknél ugyanazon a gépen. Az xxxterm is (ez is grafikus, Flash támogatással). És az sem mindegy 256-512Mb RAM esetén, hogy mennyit zabál le az oprendszer, mennyi marad a böngészdének.
Egyéb programokból is vannak, amik gyenge gépekre valók, Gimp-et meg nyilván nem fogok egy 700MHz-es procira rakniNa most egy LXDE használhatósága egy XP-hez képest semmivel sem rosszabb. A Slitaz Openbox-os felülete sem rettenetes. Különben meg ha már egyszer eldöntötte, hogy akkor Linuxozik, akkor csak van annyi esze, hogy köt némi kompromisszumot, és vállalja be, hogy akkor ehhez kell majd egy kis megszokás, és tanulás.
"plusz továbbra is fenntartom, hogy semmi értelme szenvedni a Linux-szal, ha még soha nem használta, akkor ne más gépén próbálkozzon"
Ebben mondjuk igazad van. Persze az is működik, hogy addig nála hesszel az a gép, amíg össze nem kalapálja az oprendszert. -
Khm.
Azon a gépen egy Lubuntu sokkal gyorsabb, mint egy XP. Egy XP SP3 512Mb RAM-mal tetű., állandóan a winyót reszeli. Egy Lubuntu mondjuk egy Fluxbox ablakkezelővel, hasít annyi RAM-mal.Ha meg nagyon minimál cucc kell, akkor Slitaz, arra vannak friss SW-k, és 512Mb-ban eddig nekem mindent állva hagyott. De 256Mb-al is gyorsabb, nem kicsit, mint egy Lubuntu+LXDE.
-
válasz
Narancs #13283 üzenetére
Miért kéne gépelni egy ikonhoz?
"Nem akarok trollkodni, csak nem hiszem, hogy ti, akik gondolom régóta Linuxoztuk belelátnátok abba a helyzetbe, amikor először találkozik az ember Linux -szal. "
Miért, mi úgy születtünk, hogy tudtunk mindent?
Sajnos nem. Most sem tudunk sok mindent.
-
-
válasz
Narancs #13270 üzenetére
Szerintem ha hülyék hozzá, akkor sokkal kisebb gond van a Linux-szal, ráadásul az Lubuntu is faék egyszerűségű. Ha meg hülyék hozzá, akkor mindegy, mihez hülyék, legalább nem fog havonta _valóban_összeomlani a renccer...
Plusz csinálj rá egy VNC-s elérést, és akkor nem kell odamászkálnod.
-
-
-
-
Valaki tud esetleg segíteni?
Adott egy P1-es gép (jó, K6), 64Mb RAM-mal, amin a Slitaz 3.0 normál verzió és a loram-cdrom is kernel pánikkal elhalálozik.
A gép egy floppíról bootol, ami bebootolja a CD-meghajtóban levő lemezt, lehet ennek köze a bootolási hibákhoz?
Ugyanis a kernelpánik előtt közli, hogy a /dev/cdrom -ot nem tudja létrehozni. Lehet, hogy azt hiszi, hogy floppyról bootol? -
válasz
Speeedfire #13222 üzenetére
Az a baj, hogy másnak is backdoor
-
-
Valaki, aki telepített Slitaz-t, tudna ide másolni egy Grub bejegyzést, ami elindítja?
Sikeresen elkezdtem a korábban a gépen levő Ubuntu boot parancsait begépelni a Slitaz -t indítók helyére...Így most egyik sem indul el
-
Hát kipróbáltam a Slitaz-t 64Mb RAM-mal : bootolás közben elhalálozik :S
Virtuális gépen is, és a P1-esemen is. -
-
-
-
-
-
-
válasz
#25954560 #13164 üzenetére
A HP laposom 256Mb, azon megy most PXE boottal, és települöm HDD-re pillanatokon belül
A P1-re keményebb lesz, mert az nem tud, csak egyszer írható CD-t olvasni, de majd veszek. CD olvasó csere nem játszik, az első laptopos cikkemben elolvasható, hogy miértIlletve olyan PXE floppym/CD-m sincs, ami felsimerné benne a hálókarit
Egyáltalán CD-ről bootolni se tud, csak van egy floppym, ami felbootolja a CD-t -
-
-
válasz
#25954560 #13157 üzenetére
Már le is szedtem, mindjárt próba
Lehet jobb lenne a P1-esemre, mint a Slack.
Mai agymenés :
Ha nem atomgyors netről csatlakozok a VNC-mre, akkor pár másodpercenként villan a kép, kb. 1mp-ig elmegy, és látszik, hogy újratölti a képtartalmat. Helyi hálón ilyesmi nincs, vagy nem veszem észre.
Mitől lehet ez?
A VNC szerver a
x11vnc -display :0 -gui tray -passwd ***** -rfbport 5900 -bg -viewpasswd ***** -http -forever
paranccsal indul.
Noxdamage paraméterrel valami baj volt (de még kipróbálom), azért nincs beletéve.
Esetleg azt hogyan lehet megoldani, hogy a VNC-ről vagy más ablakkezelőbe jelentkezzek be (gondolom ezt sehogyan), vagy a VNC -n lássan a bejelentkező képernyőt is (bár ez meg még nagyobb biztonsági rés, mint maga a VNC). -
válasz
macimeister #13149 üzenetére
Szerintem sem jó ez már GUI-zásra - azaz én most egy P1-re tettem Slackware 10-et, de azért az is 2007...
Lubuntu lehet jó rá, Blackbox ablakkezelővel, meg Archlinux. Főleg az utóbbi.
De webböngészni ne akarj vele semmivel, mert az egy 700MHz-es gépen is szenvedés, 256Mb RAM-mal. -
válasz
bambano #13143 üzenetére
A pendrive már félhalott, ráadásul a thumbnail cache az olyan, ami egyszer felírja, és sokára törli le -> inkább olvas.
Olyan pendrive, amit valamiért csak 1-2 gép ismert fel, amin próbáltam, az enyém pont igen. Ezért jutott eszembe az ötlet, különben egy fullos perrájvra nem tenném@blackrulz : A FF cache már memóriában van, még csak ramdrive sem kell neki.
-
válasz
#56573440 #13140 üzenetére
Nem valósznű, hogy az indexeléstől lenne.
A SD kártya (nálam pendrive) nekem nem vált be olyan nagyon, a FF mindig akadt, ha cachelni kellett -> FF cache menjen memóriába. Ami nekem bejött, hogy a thumbnail cache-t tettem ki pendrive-ra, ettől fileböngészés közben (képekkel foglalkozok) nem reszeli annyit a winyót.
-
-
-
OK! Akkor Slackware.
Pidgint fordítanék, de Glibre panaszkodik, hogy 2.16 -nál nagyobb kell neki. Na most 2.4 van fent...Írja, hogy a pkgconfigot tegyem fel, de az is fent van...
(Slack 10.0 amúgy...) -
Delivel szemeztem, de csak egy db. írható CD-m volt (a PCMCIA hálókártyát nem eszi a PXE bootcd, a CD olvasó meg nem eszi a CDRW -t) , így Slackware 10 került rá (lustaságból, mert az még faragás nélkül meg 64Mb-on).
Tök használható amúgy, csak még 2.4 kernel... Na persze Blackbox-t tettem rá.Most épp' ott akadtam el, hogy C compiler cannot create executables - nemtommiért, van fönt C... Illetve a PIdgin oldalán van egy szép kis ./configure parancssor, hogy le lehessen fordítani, de itt nekem mindig megakad.
Közben szórakozok azon is, hogy valahogy egy olyan PXE bootfloppym legyen, amivel megeszi a PCMCIA kártyát is, aztán onnantól olyan OS-t bootolok, amilyet akarok...
-
Na erre mondjon valaki okosat
Adott egy P1/233MHz lapos, mondjuk K6 van benne, meg 64Mb RAM.
Finomságok : 3ComSH572 PCMCIA hálókari, Trident VGA.
Olyan Linux kéne, amivel legalább egy chatkliens elmegy rajta (Gtalk + MSN kéne, leginkább Pidgin).
Tinycore kilőve, nem ad grafikus felületet. DSL megy, háló is van, de chatkliens nincs rá
Slax 10-et most nézem (az előbb esett le, hogy a 3 PCMCIA slotból a Linux csak kettőt lát valamiért, Win98 kezeli mindet...) -
Na gyerekek, végre összejött a PXE boot
Igaz, még csak ISO-val, de legalább műxik.Köszi mindenkinek a segítséget
-
-
válasz
Morpheus #13111 üzenetére
Látod, ha kicsit pontsabban fogalmazol, akkor máris könnyebb.
Szóval honnan tudná itt bárki, hogy a D3 menni fog-e? Egyébként szerintem nem.Ha felhackeled valahogy, feltétlen írd megÉn most szívtam a World of Tanks-sel, természetesen nem ment (mondjuk a WineHQ-n az van, hogy megy, de én béna voltam
)
A Wine-nak megadhatók meghajtók. Tehát ha behúzod a lemezt egy könyvtárba, akkor a Wine tudja azt meghajtóként látni.
(Wine menüpont az aktuális rendszereden - Wine beállítása - meghajtók fül.)Az itthoni segítőkészség néha megérne egy misét, az biztos, engem is kb. innen nem dobtak ki pár kérdés után
-
válasz
Morpheus #13109 üzenetére
Amit Linuxon mountolsz, az persze, hogy látszik, mivel a Wine látja Z: -ként a teljes Linux könyvtárfát.
Playonlinuxot nem láttam még
"visszaolvasva egyből az a válasz, h win-es játék csak windóz alatt megy és slusz-pasz amit én egyből tudok cáfolni"
Az az egy Diablo a cáfolat? Én is tudok pár progit, ami csont nélkül megy Wine alatt, de nem az a jellemző, és nem hinném, hogy te 5-7 éves játékokkal akarnád tolni...Amúgy a külföldi nagy Linuxos oldalakon nem segítenek?
-
-
válasz
bambano #13099 üzenetére
Olvasni meg én tudok
Na lássuk az inetd konfigját...Az inetd konfigban átírva, hogy az atftpd a /tftpboot - ot használja, sem ment.
Megnéztem az stv/tftp -t, és hopp, ott volt minden cumó, amit forgalmaztam... Bemásoltam az Ubi netinstallt, az megy.
De a legjobb az, hogy egy ideig a /tftpboot-ot használtaNa megyek oprendszerekkel szórakozni hálóról indítva, köszi
-
válasz
bambano #13091 üzenetére
strace -f -p 6480 2>&1| grep open
[pid 6708] open("/etc/hosts.allow", O_RDONLY <unfinished ...>
[pid 6708] <... open resumed> ) = 4
[pid 6708] open("/etc/hosts.deny", O_RDONLY) = 4
[pid 6708] open("/srv/tftp/pxelinux.0", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)Nem mond mást, mint amit a kliens :S
-
-
-
válasz
bambano #13089 üzenetére
drwxrwxr-- 2 nobody xxxx 4096 2012-02-10 21:18 boot-screens
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 11838766 2012-02-07 20:15 initrd.gz
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 5004384 2012-02-07 20:15 linux
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 26461 2012-02-07 20:15 pxelinux.0
drwxrwxr-- 2 nobody nogroup 4096 2012-02-10 21:18 pxelinux.cfgTud ez mindent
Ezekre még kézzel nyomtam rá egy chmodot... (egyre inkább érdekel, hogy ha egyszer meg lett mondva neki, hogy az elkönyvtárakra is állítsa át a tulajt, meg a jogokat, akkor miért nem teszi? :S ) -
válasz
bambano #13087 üzenetére
Nem a teljes konfig volt,ezek benne vannak, NAT működik, az IP osztás is szépen megy :S
xxxx@xxxx:~$ sudo ls -l /tftpboot
összesen 8
lrwxrwxrwx 1 nobody xxxx 42 2012-02-10 21:21 pxelinux.0 -> /tftpboot/ubuntu-installer/i386/pxelinux.0
lrwxrwxrwx 1 nobody xxxx 34 2012-02-10 21:18 pxelinux.cfg -> ubuntu-installer/i386/pxelinux.cfg
drwxrwxr-- 3 nobody nogroup 4096 2012-02-10 21:18 ubuntu-installer
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 58 2012-02-07 20:15 version.infoMondjuk elég érdekes, hogy miért én vagyok a tulaja az első kettőnek, amikor már (rootként) chmodoltam... és rekurzívan...
-
válasz
bambano #13085 üzenetére
subnet 192.168.2.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.2.2 192.168.2.10;
filename "pxelinux.0";
next-server 192.168.2.1;
}Azért kicsit még vizsgáltam a dolgot, azért akármit nem visz át, a gpxelinux.0 -t le tudom tölteni a kliensgépen sima tftp klienssel, a pxelinux.0 -t nem... (Akkor sem, ha nem csak link a file-ra, hanem kimásolom a /tftpboot-ba.)
-
válasz
bambano #13083 üzenetére
Na pontosabb leírás.
A /tftpboot -ba bemásoltam az Ubi netintsallt. Nyilván nem működött, az udhcpd-vel ugyanúgy megállt, mint a dhcpd-vel. (Közben cseréltem dhcp szervert is).Elkezdtem tftp klienssel tesztelni, és kiderült, hogy ha a cuccaim közül bármit odamásolok a /tftpboot- ba, akkor le tudom szedni. De az ubi netinstall file-jait meg látja. (Error code 1 : File not found)
Chmod -R, meg chown -R is volt már...Atftpd konfig :
USE_INETD=false
OPTIONS="--tftpd-timeout 300 --retry-timeout 5 --mcast-port 1758 --mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose=5 /tftpboot"Inetd van fent, mert az apt-get leszedi mellé.
-
Ebbe a PXE-be fogok beleőszülni
Cseréltem DHCP szervert. Most ISC DHCP szerver...
És akkor innentől kezdve a TFTP megszűnt működni.
A logban írja, hogy átadja a file-t, ha kliensgépről tftp progival tesztelem, sőt, szerinte meg is kapja, ha feltöltök valamit, de a kliens közli, hogy nincs ilyen file, illetve a szerveren sem jelenik meg semmi... -
-
-
-
válasz
bambano #13052 üzenetére
Kipróbáltam ez alapján, de ugyanott áll meg
-
-
-
válasz
bambano #13044 üzenetére
A default fileban van egy bejegyzés, ami ugyan nem mutat valós helyre, de gondolom a menüt ki kéne dobnia, illetve a hibaüzenet fura. (Aztán jobban megnéztem, és tényleg, ahonnan a lehetséges hibát szedtem, ott nem egészen ez volt a gond, sry.)
Megpróbálok összehozni egy jó menüt, aztán meglátjuk.
-
-
Nem nem jó, csak az Ubuntu alapértelmezése az udhcpd, azt már belőttem, és elvileg az is tud PXE alá dolgozni, IP-t osztott rendesen, gondoltam nekem ugyan megfelel
Elvileg a konfigommal nincs baja (avagy nem jutottam el addig, hogy baja legyen), meg a pxelinux.0-t átadja, az benne van a logban. Utána áll meg, gúglival kiderítettem, hogy azért, mert a next-servert nem kapja meg.
-
válasz
bambano #13033 üzenetére
Megáll, hogy
"TFTP prefix :
Trying to load : pxelinux.cfg/000000-00000000-00000000"Arra már rájöttem, hogy ez a next-server paraméter hiánya miatt van. Na most elvileg az udhcpd is át tudja ezt adni, be is van állítva, de valamiért mégsem. (Udhcpd -ül ezt siaddr -nek hívják. Elvileg ez a TFTP szerver címe, ha ott van a boot image is, de nekem nem akarja...)
A logból látszik, hogy a szerver kiadja a konfigot :
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/C0 to 192.168.2.2:49160
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/C to 192.168.2.2:49161
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/default to 192.168.2.2:49162 -
-
Udhcpd -hez ért valaki? Amit a sima dhcpd3 -ban next-server -nek hívnak, azt az udhcpd-ben minek?
Ezért nemmegy a PXE szerverem, hogy...
Gúgli meg szinte csak és kizárólag dhcpd -s találatokat dob rá...
-
-
Ja, mondjuk nemsokára szükségem is lesz arra, hogy swapfile-al telepítsek Linuxot, arról van valami okosság, hogy hogyan kell?
@Drótszamár : Minimálisan deformált kodni az ferde, vagy púpos? Mert ha ferde, az lehet, hogy úgy van beszerelve, ha púpos akármennyire is, akkor csere.
-
-
-
-
válasz
lakatosturbo #12996 üzenetére
Ezt tarthatnád a gépeden is, és ott is futhatna szerver. Igaz, csak akkor elérhető, amikor megy a géped, de azt lehet tudni abból, hogy pl. fent vagy chaten
Nálam ez működik, WOL-lal mespékelve, ha kell valami, és nem vagyok otthon, akkor ébresztem a gépet, és használom.
Még mindig jobb, mintha folyamatosan menne valami itthon. -
válasz
lakatosturbo #12993 üzenetére
Ez igaz
Az én gépem is router, de nem az osztja a netet.
Teszteléshez van benne egy plusz hálókártya, és ha arra dugok valamit, azzal lehet a belső hálót szimulálni -
válasz
lakatosturbo #12985 üzenetére
Linux szerver a legjobb DHCP-re, tűzfalra, routerre, meg amit felsoroltál. De a P4 elég sok vellanyt meg fog neked enni.
Debian, vagy Ubuntu Servert pakolj rá.
-
válasz
Speeedfire #12979 üzenetére
Akartam javasolni
A Ncurses csinálja a szép karakteres felületű ablakokat -
válasz
Drótszamár #12963 üzenetére
Pl. púpos kondenzátorok a tápjában (nemtom hol van a tápja), vagy a lapon (vannak rajta elkók), illetve ház nélkül, mondjuk valami hidegebb helyen is fagy-e (ez esetben hűtés gond).
-
válasz
Drótszamár #12961 üzenetére
Mióta megy? Mert ha pár éves megvan, én belenéznék.
-
válasz
Drótszamár #12959 üzenetére
Ha nem loggol semmit, akkor lehet HW hiba is.
Mi az az NLSU2? -
válasz
Speeedfire #12956 üzenetére
Érdekes, itt is ugyanazt a parancsot írják, amit te is, és neked sem ment :S
-
válasz
Speeedfire #12954 üzenetére
sudo mysqladmin -uroot -pjelszo
-
-
-
Haladok.
Az udhcpd lesz a probléma forrása; megnéztem windóz alól, hogy mit ad át a DHCP a klienseknek, és a Default Gateway 0.0.0.0 és 192.168.2.1 volt, holott én csak a 192.168.2.1-et írtam az udhcpd szerver konfigba.
Kapcsolat dsable-enable a windóz kilensen, és akkor már csak 192.168.2.1 volt a gateway, és úgy volt NAT is. Mindjárt megnézem Linuxokkal is.Ja, és az udhcpd.leases -be nem ír semmit... dumpleases kb. üres kimenetet ad...
Valaki látott már hasonlót? Miért ad át ilyet, látszólag magától?
-
Na most kapok idegbajt. Még mindig PXE :
- Van 4 kliensem.
- Hármon faszán megy a NAT. Egy nem talál útvonalat a gépemen keresztül, de ez kétféle oprendszerrel SEM. (Win2000 és Ubuntu van rajta.) Ez a kisebbik baj, nem érdekel perpill.
- A háromból, ami tud NAT-olni (azaz a gépem 2. hálókártyájról is kitalál a netre, ahogy kell) EGY hajlandó rá, hogy bebootolja a pxelinuxot a gépemről.
Ez egy DELL E6420, i5-ös csoda. A másik kettő egyszerűen közli, hogy nem találja a file-t.
A másik kettő, egy P1 és egy P3, közli, amikor elindult a PXELinux CD-ről, hogy connenction timed out.Most ez mi a franctól lehet? Elvileg a PXELinux, ha van háló, csak be kéne, hogy találjon, egy TFTP szerverre... Vagy az udhcpd szórakozik talán?
-
válasz
vadcoca #12916 üzenetére
Megjavult. Ne kérdezd meg, hogy mitől, mert nem tudom.
Mármint nem hogy a TFTP megy, mert megy, hanem a gép "router" funkciója is helyreállt. Most megpróbálom visszatölteni az iptables-tÉs marhára nem csináltam vele semmi különöset. DHCP izélgatás volt, meg restartoltam egyet.
-
-
válasz
vadcoca #12909 üzenetére
Így kezdtem
Syslogban :cat /var/log/syslog|grep tftp
Feb 1 17:26:36 colt atftpd[6457]: Advanced Trivial FTP server started (0.7)
Feb 1 17:26:36 colt atftpd[6457]: Serving pxelinux.0 to 127.0.0.1:52623
Feb 1 17:26:42 colt atftpd[6457]: Serving gpxelinux.0 to 127.0.0.1:37970
Feb 1 17:31:42 colt atftpd[6457]: atftpd terminating after 300 seconds
Feb 1 17:31:42 colt atftpd[6457]: Main thread exiting
Feb 1 17:58:34 colt atftpd[1565]: Advanced Trivial FTP server started (0.7)
Feb 1 17:58:34 colt atftpd[1567]: atftpd: invalid IP address
Feb 1 19:31:06 colt atftpd[1610]: Advanced Trivial FTP server started (0.7)
Feb 1 19:31:06 colt atftpd[1611]: atftpd: invalid IP addressAz invalid IP-t nem értem, mit akar vele, de az eth0 felé (192.168.1.x) megy, eth1 felől nem is kap kéréseket, mert valami nem engedi be.
Különben nem a TFTP-vel lesz a baj, egyáltalán az a baj, hogy az eth1 felől kb. nem érhető el a gép :S -
-
válasz
bambano #12905 üzenetére
Igen, de mire
Volt mondjuk kernelfrissítés, mióta telepítettem a gépet, de nem hinném, hogy a 3.0.x - ről 3.0.y -ra váltás... Vagy ha igen, akkor monnyonle
@vadcoca : Eth0 felől elérhető a TFTP is, és minden más is, csak eth1-ről nem, szóval amúgy működnie kéne eth1 felől is. Viszont alaphelyzetben úgy volt belőve, hogy www, ftp, samba, minden átment a gépen, és most ezek sem, úgy, hogy gyak. nincs semmi szabály az iptables-ben...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged