- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
debian 5
egyébként valamikor régen tényleg hd0,3-ra települt, csak azóta az előtte lévő partíciókból össze lett vonva kettő eggyé, így előrébb lépett a sorban.... azóta csinálja ezt...
a grub nem egyszer lett azóta újrarakva (windows installok miatt), de mindig hd0,3-át hiszi rootnak, pedig installkor a hd0,2-t adom meg
-
-
következő kérdésem (ami igazából elég régi)
hogy magyarázom meg a Grubnak (pontosabban a grub2-nek), hogy a rendszer a hd(0,2)-n van, és nem a hd(0,3)-on, ahogy azt ő hiszi... akárhányszor frissül a kernel, vagy bármi automatikus változtatás történik a grubban, minden bejegyzésbe a root átáll hd(0,3)-ra, én meg írogathatom vissza kézzel
-
-
lehetséges valahogy a /-t ext3-ről ext4-re frissíteni, úgyhogy azért a Debian egyben maradjon?
-
-
válasz
dabadab #8314 üzenetére
250GB-s Samsung HD250HJ SATA-II
a pontos életkorát nem tudom, de annyira azért nem öregBIOSban nem emlékszek, hogy találkoztam volna ilyen opcióval, de kétlem, hogy le lenne tiltva, mert a másik winchesterem (500GB Samsung HD501LJ) mindenféle SMART adata hibátlanul kiolvasható
-
-
-
válasz
Sweet Lou 6 #8308 üzenetére
megfogadom a tanácsod, ha elmondod, hogy miért?
-
válasz
bambano #8303 üzenetére
mint mondtam, nincs SMART. semmilyen OS alatt, semmilyen programnak, semmilyen módban nem hajlandó semmi értelmes SMART adatot szolgáltatni ez a hulladék.
smt is itt elakadt
Echo-One:/home/lenry# /usr/sbin/smartctl -s on -o on -S on /dev/sda
smartctl version 5.38 [x86_64-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/
=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION ===
Error SMART Enable failed
Smartctl: SMART Enable Failed.
A mandatory SMART command failed: exiting. To continue, add one or more '-T permissive' options.
Echo-One:/home/lenry# /usr/sbin/smartctl -s on -o on -S on -T permissive /dev/sda
smartctl version 5.38 [x86_64-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/
=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION ===
Error SMART Enable failed
Smartctl: SMART Enable Failed.
SMART Disabled. Use option -s with argument 'on' to enable it.gép tiszta, nem szedtem szét egy ideje, de már rég ilyen a vinyó. kábelcserét még kipróbálom, és hétfőn, miután megkapom a fizumat, befigyel a helyére majd egy 750es vagy 1000es WD vagy Seagate
-
köszi... amiatt kellett, hogy gyanús, hogy a vinyóm meg akarja adni magát, mert a windows egyáltalán be se indul, meg a linux is mindenféle hibákat írogat...
[ 19.657411] ata1.00: exception Emask 0x10 SAct 0x1 SErr 0x280100 action 0x6 frozen
[ 19.657411] ata1.00: irq_stat 0x08000000, interface fatal error
[ 19.657411] ata1: SError: { UnrecovData 10B8B BadCRC }
[ 19.657411] ata1.00: cmd 60/20:00:dd:55:0f/00:00:09:00:00/40 tag 0 ncq 16384 in
[ 19.657411] res 40/00:04:dd:55:0f/00:00:09:00:00/40 Emask 0x10 (ATA bus error)
[ 19.657411] ata1.00: status: { DRDY }
[ 19.657411] ata1: hard resetting linkés ilyenek...
Major Major: az pont benne volt, ami nekem kellett... lásd föntebb
-
a Linux (konkrétan Debian) naplózza valahová a bootolás közben kiírtakat? vagy be lehet állítani, hogy ezt tegye meg?
-
-
brasero helyett tudtok valami másik íróprogramot ajánlani?
a brasero szépen megírja a lemezt, aztán dob a végén egy "kezeletlen hibát" és ennyi. egyetlen lemezt se sikerült vele még megírnom.
Windows alatt jól megy az író, Neroval használom, hibátlan, viszont most pont meghalt a Win7, újra kellene rakni, de nincs kiírva telepítőtaláltam egy fórumon valahol, hogy az lehet a baja, hogy SATA-s az íróm, ami lehet, mert tényleg az (Pioneer DVR-212)
-
hol tudom az egérmutató sebességét feljebb állítani?
a Gnome-os beállítóban már felhúztam maxra, de ez nekem még mindig lassú -
-
hogy tudom rávenni a Linuxot, hogy két forrásból is kaphasson jelet a hangkártya? tehát ha megy a zene, akkor ne némuljon meg minden más
-
Audaciousról lesz szó, tudtommal nincs neki saját topikja, újat nyitni fölösleges, ha meg van, az eléggé el lehet süllyedve ahhoz hogy úgy is be kelljen írnom ide is....
mivel nem találtam meg az audacious saját fórumát (az atheme.org pedig használhatatlanul lassú), ahol megkérdezhetem, így tőletek kérdem, hátha tudtok segíteni...
letöltöttem és fordítottam a legújabb 2.0.1es audacioust abban reménykedve, hogy nem fog összeakadni az ékezetet tartalmazó id3 tagekkel, mint az Ubuntu repoban lévő 1.5-ös.
sikerült is a compile, hibátlanul el is indul, de nem tölti be a playlist fájlokat sem, és ami még jobban zavar, nem tölti be a mappák almappáit, így hiába adom meg neki a zenéimet tartalmazó mappát, betölti a főkönyvtárban lévő fájlokat és ennyi
amit betölt, azt pedig nem játssza le...readmeben le van írva, hogy
playlist editor...here you'll find 5 buttons.
All of these buttons can be held down to bring up an extra menu.
From left to right:
file + : will add a file to current playlist, held down mode you'll have
2 extra options
dir : will let you pick a directory (recursive)
url : will let you add an url for streaming
nos én a dir gombbal sem találkoztamcompileban semmi különös nem volt
./configure
make
make installés kész is, semmit nem állítottam át sehol
-
-
miért van, hogy az automatikusan induló screenletjeim így néznek ki? ha kézzel indítom őket, akkor jók
-
válasz
ngabor2 #1920 üzenetére
az első pont alapján átköltöztettem az Ubuntumat egyik vinyóról egy másikra. Live CD-vel írattam egy grubot, rendben el is kezd bootolni, viszont egy idő után megáll a következő hibaüzenettel
Alert! /dev/disk/by-uuid/<hosszú szám és betűsor> does not exist!
gondolom az uuid a vinyó azonosítója lehet, az pedig megváltozott, mert másik lemezen van már
de mindegy... ha nem lesz jó, legalább lesz egy okom Debiant telepíteni
-
-
-
válasz
Jester01 #7292 üzenetére
nem töltötte be magától...
modprobe-ra villant egyet a floppy és létrejött egy valódi /dev/fd0, és megjelent a Számítógép mappában is egy Hajlékonylemezes meghajtó...sajna a dd-nek továbbra is valami baja van
lenry@Echo-Two:/dev$ sudo dd if=/home/lenry/Asztal/boot.img of=/dev/fd0 bs=1024 conv=sync ; sync
dd: "/dev/fd0" megnyitása: Nincs ilyen eszköz vagy címmod: kellett neki egy jobb klikk -> Újraolvasás... most jó... a dd is, legalábbis határozottan másolgat valami
köszönöm a helpet... mostmár csak azt kell remélnem, hogy a Macnek is jó lesz a lemez
#7294: igen. volt benne
-
válasz
ngabor2 #7289 üzenetére
nekem sincs évek óta, most kell. ezt egy szatyor alkatrész közül halásztam ki, egy halott tesójával együtt... nincs teteje, meg alja, de működik
(windows alatt működött)
tegnap éjjeli kernel konfigolásomból úgy rémlik, hogy a floppy moduláris volt...
hogy töltöm be?
(nem azt a kernelt használom, mert még nem fordítottam le, most normál legfrissebb Ubuntus megy) -
-
-
-
-
válasz
Jester01 #7278 üzenetére
nincs több elérhető linuxos gép a közelemben...
még azt megpróbálom, hogy valahogy a Mac OS alól...
ha úgyse jó, akkor jövő hétre tolódik, mert a másik gépemen megírom a floppykat, aztán vagy jó lesz vagy nem... ha úgyse jó, akkor több ötletem nincsfene essen az Apple-be, meg a hülyebiztos gépeikbe
-
válasz
bambano #7265 üzenetére
idáig jutottam el
ez a hulladék nem bootol CD-ről, így floppy kell neki... jó... leszedtem a megfelelő boot.img nevű imaget. ha windows alól írom fel a floppyra (megfelelő programmal) akkor boot helyett egyszerűen kiadja a Mac a floppyt, mert nem talál rajta megfelelő boot-résztLinux alól:
lenry@Echo-Two:/$ sudo dd if=/home/lenry/Asztal/boot.img of=/dev/fd0 bs=1024 conv=sync ; sync
1440+0 beolvasott rekord
1440+0 kiírt rekord
1474560 bájt (1,5 MB) másolva, 0,00801928 mp, 184 MB/mpés semmi nem történik... a floppy meg se moccan a meghajtóban, nem hiszem hogy lehet 184mb/sec sebességgel írni a floppyra... miért nem másolja fel, amit kell?
a meghajtó /dev/fd0 nincs mountolva, mert azt írták, hogy ne -
válasz
bambano #7265 üzenetére
Mac OS 8-cal az a bajom, hogy tényleg használhatatlan. semmivel nem kompatibilis, semmilyen mai program nem fut rajta, tényleg nem jó semmire, csak porosodik a polcon a gép. a nagyszerű Apple életérzésnek köszönhetően ("Nem kell, hogy érts hozzá, ne is érdekeljen, és különben is úgy csináltuk meg, hogy ne is tudj belenyúlkálni") nem is tudok semmit sem csinálni vele, és ez idegesít
-
adott eme nagyszerű masina, rajta egy 12 évvel ezelőtt telepített, mai napig hibátlanul és nagy sebességgel üzemelő Mac OS 8 op.rendszer, ami fölött sajna igen csak elszállt az idő, így függetlenül attól, hogy több, mint egy évtizedet hibátlanul végigdolgozott, úgy érzem ideje nyugdíjba vonulnia, tekintve, hogy nincsenek rá programok, illetve se az ADSL se a routeres DHCP-s nettel nem tud mit kezdeni az öreg, így kvázi használhatatlan...
magának a vasnak a szíve egy 200MHz-es PowerPC 603e processzor, mely 64MB talán SD RAM, meg egy ATi videókártya mellett üldögél, CD-olvasó van a gépben, meg egy 2 GB-s asszem SCSI vinyó, egy floppymeghajtó (magától ki tudja adni a lemezeket, mint a régi VHS videók... hatalmas
), meg egy hálókártya, ami nem biztos, hogy működik, de van benne PCI slot egy riser-kártyán, úgyhogy hálókártyát tudok bele tenni
neki kellene egy új op.rendszer. mit ajánlotok?
-
így kezdődött
röviden: Grub jön be, Linux megy, Vista nem indul, partíciója elérhetetlen mind Linux, mind WinPE alól
aztán így folytatódott
Linuxon kipróbáltam jópár diskrecovery programot, míg ráakadtam egy testdisk nevű alkalmazásra, ami helyre állította a Master Boot Record-ot, visszaírta bele az eredeti Vista Loadert, Linux nélkül...
újraindítás után Vista megy, Grub elérhetetlen, ergo Linux indíthatatlan
ezután EasyBCD
(EasyBCD-vel végülis jó lett.. először nem akart működni, mert elfelejtettem bejelölni, hogy a grub nincs az MBR-ben, de azután hibátlanul bebootolta mindkét rendszert)
örömbódottá -
-
-
azonnal tessék jönni az erdőmérnök úrnak, mer elb*sztuk a rét
szóval úgy kezdődött, hogy újratelepítettem az Ubit... eddig Wubival volt rakva, de most úgy gondoltam, megpróbálom külön felrakni...
80as vinyó, 60GB sda1-en Vista64 SP1, mellette van egy 20as, arra ment a Linux... szépen beállítgattam mindent, amikor kérdezte, hogy a boot hogy legyen megoldva, én kiválasztottam egy listából (ami alapból ha jól rémlik hd0-ra volt állítva) hogy Windows Vista/Longhorn bootloader, mert gondoltam, akkor az is belekerül a listába...
nos bele is került...
épp csak a Windows nem indul... sőt: nem mountolható be a partíció, másik Windows meg azt mondja, hogy meg sincs formázva az adott partíció...hogyan tudnám mindezt helyrehozni?
ha újra kell rakni a Windowst, az se baj, de jó volna előtte egy-két dolgot kimenteni a partícióról...
plusz ha újra kell rakni, akkor valaki legyen szíves leírni, hogy hogyan tudnák egy Ubi/Vista dualbootot úgy kivitelezni, hogy mindkét OS túlélje
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mini-ITX
- Xbox Series X|S
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest