-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
NetworkManager dispatcher scriptet szeretnék futtatni, tulajdonképpen annyi az egész, hogy sshfs-sel felcsatoljon egy gépet, ha bizonyos hálózaton vagyok. Megtörténik a felcsatolás, de pár másodperc után meg is szűnik. A log azt mondja:
Dispatcher script timed out: Script '/etc/NetworkManager/dispatcher.d/10-home-sshfs' timed out.
nm-dispatcher.action[5351]: Script '/etc/NetworkManager/dispatcher.d/10-home-sshfs' took too long; killing it.Megpróbáltam külön fájlba tenni az sshfs parancsot és ezt hívni meg a dispatcher scriptől, de ugyanez a helyzet. Valami javaslat?
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
Tinúviel #17651 üzenetére
Én is az Archra szavazok. Kb 3,5 fél éve használom, hazavágni a rendszert nem lehet, ott a downgrade ill végső esetben egy rendszer mentést visszaállítasz, mivel ugye ilyet mindenki alapból készít.
Az évek alatt nagyon ritkán fordult elő probléma, azt is meg lehetett oldani, ha máshogy nem a közösség segítségével. Természetesen az Arch Linux odafigyelést igényel, néha-néha manuális beavatkozást frissítéskor, de erről tájékoztatnak a weboldalon. Ha nem idegen a terminál használata, mindenképpen javaslom. Hiába rolling realese, nekem ezerszer stabilabb, mint az Ubuntu volt. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #17480 üzenetére
Az idézőjelekkel bántál rosszul.
's/path_temp/'"$TESTDIR"'/g'
A változó előtt félbevágod a stringet, mert ' jelet használod újra. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #17478 üzenetére
Erre magadtól is rájössz, nézd meg újra a parancsodat.
-
Siriusb
veterán
Regular expression téma.
[A|B] egyezéskor meg lehet adni, hogy A esetén 1-re, B esetén 2-re cserélje? Létezik ilyen lehetőség? -
Siriusb
veterán
válasz
#45553408 #17395 üzenetére
Amennyiben minden partíciót töröltél és előtte windows volt telepítve, akkor még a recovery partíción lévő linuxot is törölted, az MBR-t pedig rég felülírta a windows telepítésed, tehát ennek a linuxhoz semmi köze. Mondjuk kifejthetted volna, mit jelent az állandóan újra indul, pl. elkezd-e betölteni a rendszer, de ez már windows topikba tartozik.
-
Siriusb
veterán
Ha a manuális módban vagy, kiválaszthatod a 20 GB-osat, csatolási pontnak pedig a "/", azaz "root" ("gyökér") pontot kell kiválasztani. Sírni fog a swap partíció miatt, de ha van 3 GB RAM a gépben, nem is kell, illetve a későbbiek folyamán lehetséges swap fájlt is készíteni a linux partícióra (ez olyasmi, mint windowsnál a lapozófájl).
-
Siriusb
veterán
Ha bátor vagy, kezdheted Arch Linuxszal, olyan Desktop Enviromentet (Gnome, KDE stb) vagy Window Managert (pl. Openbox) raksz fel, amit akarsz.
Kell még hozzá sok türelem, jó néhány óra és egy másik számítógép, melyen böngészheted az internetet és utána olvashatsz minden lépésnek.A legtöbb letölthető linux telepítő cd liveCD-ként funkcionál, tehát telepítés nélkül ki tudod próbálni. Ha minimál felületet akarsz, akkor a Gnome, KDE kerülendő, xfce, lxde javallott. Ezek mind DE-k, tehát nagyjából minden szükséges programot (csomagot) magukkal húznak.
-
Siriusb
veterán
Szia!
-
Siriusb
veterán
Felraktam a transmission-gtk -t rtorrent helyett
Gondom az, hogy minden indításkor törlődnek az elmentett beállítások. Próbáltam az írási jogot levenni a ~/.config.transmission/settings.json fájlról, de a szoftver leállításakor visszakerül rá az írási jog. Daemon nem fut, nincs is telepítve. Ez most bug vagy feature? Illetve van-e megoldás? -
Siriusb
veterán
Openbox-ot használok, s jött némi gnome frissítés. Az Evince 3.8.0-nál felmerült az a probléma, hogy nem jegyzi meg az ablak méretét, mindig ugyanazzal a mérettel nyitja meg, függetlenül attól, hogy változtattam. dconf-ban néztem, de nem találom, hol lehetne megadni az alapértelmezett szélességet/magasságot. Valami jó tanács?
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #17016 üzenetére
Én azt mondanám, azért, mert nem a DocumentRoot-ban vannak azok a könyvtárak, ahol a weboldalak találhatók, tehát kellene mindegyiknek egy ilyen, pl:
<Directory "d:/munka/web/sonnergy/*">
Options All
AllowOverride All
Order Allow,Deny
Allow from all
</Directory> -
Siriusb
veterán
Printer toner szint kiolvasásra van valami? Tintasugarasnál az ink jó volt, valami ilyesmire gondolnék.
-
Siriusb
veterán
válasz
sanchomuzax #16886 üzenetére
Több parancs is van, amivel meg tudod nézni, vmstat, top, vagy free:
$ free
total used free shared buffers cached
Mem: 3019432 2440956 578476 0 149708 865980
-/+ buffers/cache: 1425268 1594164
Swap: 2097148 104432 1992716 -
Siriusb
veterán
Mostanában a RAM 50%-nak felhasználása után a rendszer elkezd swapolni. A sysctl.conf-ban ezekre az értékekre módosítottam, de nincs változás:
siriusb @arch ~ $ cat /proc/sys/vm/vfs_cache_pressure
10
siriusb @arch ~ $ cat /proc/sys/vm/swappiness
1Valami ötlet?
Azt szeretném, ha csak akkor használna swap-ot, ha a szabad memória a végefelé jár. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #16872 üzenetére
$ echo $PATH
Esetleg célszerű lehet kinevezned egy könyvtárat a home-ban, és hozzáadni a PATH-hoz, ott tárolni a scriptjeidet s akkor nem kell root jog, hogy másolj/szerkessz.
-
Siriusb
veterán
Érdekességképpen: utóbbi hetekben feltűnt, hogy több RAM fogy, mint ami eddig szokott, bekapcsoláskor simán lenyelt fél gigát. Némi vizsgálódás után azt gyanítottam, hogy az nvidia driver a ludas. Mivel a nouveau-t már rég kiakartam próbálni, rögvest tettem is egy kísérletet. A nyílt driverrel bekapcsolás után 300MB alatt vagyok.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #16860 üzenetére
Melyik?
Egyébként nem olvastam egyik módszerről sem olyat, hogy elszállt volna miatta az adat.Szerk:
(#16861) F34R
Örülj, hogy nem catalyst-tal kell kínlódnod. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #16857 üzenetére
Felcsatolhatod ext4-ként is, de nem tudsz minden ext4 funkciót használni. Ha konvertálni akarod, arra is van lehetőség, viszont újra ext3-at nem lesz belőle.
-
-
Siriusb
veterán
Elektronikusan aláírt pdf-ben az aláírást meg lehet valahogy nézni / ellenőrizni?
-
Siriusb
veterán
válasz
scream #16632 üzenetére
Elvileg segítenie kellene: http://windows8themes.org/repair-fix-mbr-in-windows-8-using-the-command-prompt.html
-
Siriusb
veterán
Ha a virtuális gépen vesa driver van felinstallálva - ha nincs én biztos felraknám, az kb minden GPU-t elvisz -, rsync-kel át lehetne másolni a merevlemezre, liveCD-ről feltelepíteni a grub-ot, vagy amit használnál és failsafe módban bootolni. Így első nekifutásra azt mondanám, mennie kellene.
-
Siriusb
veterán
tint2 svn verzióban launcher-t (desktop fájlt) a ~/.local/share/applications-ből miért nem tudok hozzáadni? A /usr/share/applicantions-ből megy.
-
Siriusb
veterán
PS/2 billentyűzet lecserélődött egy Logitech wirelessre. Mint kiderült, van egy kis összezördülés a Unifying Receiver és udev közt. Nagyjából mindent meg tudtam oldani, de sehogy nem jövök rá, hogy Slim-ben a bejelentkezésnél a keyboard layout-ot miként tudom us-ről hu-ra varázsolni.
Próbáltam a slim.conf-ban a layouttal megtoldani:
xserver_arguments -nolisten tcp vt07 -layout hu
sikertelenül.Most az a röhejes helyzet, hogy early userspace-ben magyar, slimben us, majd xinitrc segítségével ismét magyar a kiosztás. Hrrrrr.
-
Siriusb
veterán
Üdv.
Flashplugin-11.2.202.258 + firefox-ot ha használ valaki, működik a videolejátszás? Én kénytelen voltam visszatenni a flashplugin 251-et.
-
Siriusb
veterán
A recently-used.xbel fájlt használom openbox menüjében a legutóbbi fájlok megnyitására. A gond ott van, hogy a magyar ékezetek nem jelennek meg helyesen.
A fájlt első sora:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>És így látja a rendszer:
$ file -bi ~/.local/share/recently-used.xbel
application/xml; charset=us-asciiLocale:
$ locale
LANG=en_US.UTF-8
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC=hu_HU.UTF-8
LC_TIME=en_DK.UTF-8
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY=hu_HU.UTF-8
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER=hu_HU.UTF-8
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE=hu_HU.UTF-8
LC_MEASUREMENT=hu_HU.UTF-8
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=Nézelődtem a freedesktop.org-on, és a guglin, de nem találtam, miként lehetne megoldani, hogy a bookmark-ok UTF-8-ban legyenek. Valaki tud segíteni?
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #15207 üzenetére
Megoldódott udev rule segítségével:
# This file is a part of package samsung-unified-driver
# Rules to allow low level USB device access for smfpautoconf
SUBSYSTEM!="usb|usb_device", GOTO="label_end"
ACTION!="add", GOTO="label_end"
ATTRS{idVendor}=="0419", MODE="0666"
ATTRS{idVendor}=="04e8", MODE="0666"
ATTRS{idVendor}=="0924", MODE="0666"
ATTRS{idVendor}=="413c", MODE="0666"
LABEL="label_end" -
Siriusb
veterán
Egy kis segítségre lenne szükségem: cups 1.6.1. USB printert nem ismeri fel, de ha kiadom a következő parancsot, ott látja:
# /usr/lib/cups/backend/usb
DEBUG: list_devices
DEBUG: libusb_get_device_list=10
DEBUG2: Printer found with device ID: MFG:Samsung;CMD:PCL5E,SPL,FWV,EXT;MDL:SCX-3200 Series;CLS:PRINTER;MODE:SCN;STATUS:BUSY; Device URI: usb://Samsung/SCX-3200%20Series?serial=Z509BFEB902638M&interface=1
direct usb://Samsung/SCX-3200%20Series?serial=Z509BFEB902638M&interface=1 "Samsung SCX-3200 Series" "Samsung SCX-3200 Series" "MFG:Samsung;CMD:PCL5E,SPL,FWV,EXT;MDL:SCX-3200 Series;CLS:PRINTER;MODE:SCN;STATUS:BUSY;" ""
root ~ # lpinfo -vl
network http
network lpd
network socket
network smb
network https
network ipp
network ippsValami ötlet? Másik gépen friss cups telepítéssel működik.
-
Siriusb
veterán
A hibát nem árultad el, de lehet, hogy a guide-ban az issue 2-t kellett volna követni. Nálam pl. törölgetni kellett ottmaradt symlinket (amiről elfeledkeztem)
, illetve újratelepíteni AUR-ból 1-2 dolgot.
Azért lepődtem meg, hogy kézzel csináltad, mert automatikusan létre kell jönnie, ha feltételek adottak és ez pont olyan frissítés - szerintem -, hogy nem célszerű kézzel belenyúlni.
És nem is látok sehol olyan sort, ahol azt javasolná, manuálisan kövesd el e tettet.Backup-ot nem tudsz visszaállítani? Azt hiszem ez az az eset, amikor célszerű lenne megtenni.
-
Siriusb
veterán
Symlinkeket csináltál?!
Mit, hol, miért? Semmi ilyenről nem volt szó. Igazából csak azt kellett lezongorázni, hogy semmi ne legyen a /lib alatt, aminek nem glibc a tulaja. Ezután rendben lemegy a rendszerfrissítés.
Ha Te kézzel beletúrtál... Jobb ha at ML-en vagy a fórumban kész segítséget, hátha valami szaki segít. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
Zoli133 #14976 üzenetére
MBR tudásának felső határa a 2 terra, ha minden igaz.
Ha azt mondod, megvannak a források, akkor szerintem nyugodtan állj neki lecsapni 2 TB alá a partíciót, és a felszabadult helyre hozz létre egy másikat. Ha megcsinálja hiba nélkül, akkor nyertél.Szerk: igazából bambano mondja a tutit, én 2 TB-os merevlemezt is GPT-vel használok.
-
Siriusb
veterán
válasz
body007 #14957 üzenetére
Szia!
Egyrészt itt is segítenek a típus választásban.
Ha nem kell dedikált VGA, hosszabb lesz az üzemidő. Ha mégis kell dGPU, nvidiával jobban jársz mint radeonnal.
Az i5-ben lévő IGP teljesen jól működik nálam.Attól függ mire használnád a gépet, de inkább minőségre menj, mint nyers erőre. Ha használt játszik, akkor ennyi pénzért elég jó gépeket ki lehet fogni a hozzáértők szerint - lásd fentebbi fórum. Én most már biztosan használtat vennék, ha vásárolnom kellene magamnak.
-
Siriusb
veterán
Ezt lenne érdemes elolvasnod: http://logout.hu/bejegyzes/vladi/homerok_kijelzok_porgettyuk_linuxon/hsz_1-50.html
-
Siriusb
veterán
válasz
ViZion #14889 üzenetére
Xampp a legegyszerűbb, de LAMP-ot is felrakhatod. Ezzel apache, php mysql kipipálva.
Gimp photoshop helyett, Netbeans, Eclipse, Komodo Edit fejlesztői környezetnek. Plusz Geany-t is nagyon szeretem, vagy vimMindkettő szintaktikai kiemelést megoldja, viszont nincs code completition.
Mysql-hez phpmyadmin, workbench. -
Siriusb
veterán
válasz
bambano #14880 üzenetére
Ez a megoldás bennem is felmerült, de az evince-ben sem tudom a plain paper-t envelope-ra állítani. No meg ez plusz egy lépés.
Latex-be még nem mertem belevágni, néha még a vimdiff billentyűkódjait is elfelejtem.Szintaktikákat pláne összekavarom különböző helyzetekben, pl. rakok ; - t sor végére, ahol nem kellene vagy fordítva, és csodálkozom, miért ad vissza hibát.
Nem tudom, megéri-e az időbefektetés elsajátítani a latex-t, ha csak ritkán használnám.(#14881) ViZion
Alkalmanként néhány borítékról van szó. A4-es etikett-nél pedig azt kellene szerkesztgetni, hova nyomtasson a már leszedett címkék helyének kihagyása miatt.
A legegyszerűbb közvetlenül a borítékra nyomtatni.Feldobom máshol is a kérdést, addig a legjárhatóbb út, ha a cups-ban oda-vissza állítgatom.
Kösz mindenkinek.
-
Siriusb
veterán
Szerintetek mi a ludas? Illetve van-e megoldás?
Adott egy Samsung SCX3200-as nyomtató, samsung unified driverrel. Borítékot nyomtatnék.
Cups-ban vagy a Samsung Printer Manager-ben ki tudom választani a papír típust: boríték és papír méret: DL boríték.LibreOffice-ban nem tudom kiválasztani a nyomtatónál a papír méretnél a DL-t, mert nincs, illetve a papír típus beállítás lehetőség teljes mértékben hiányzik.
Evince vagy más program esetén van papír típus listbox, ellenben hiányzik belőle a Boríték (minden más megvan), a papír méretnél azonban van DL boríték méret.
-
Siriusb
veterán
válasz
Rickazoid #14780 üzenetére
Esetleg a router mac címéhez van regisztrálva a szolgáltatás, azért működik csak arról.
Sajnos azt nem tudom, egy kábelmodemnél mik a pontos kívánalmak a kapcsolat felépítéséhez.
Esetleg ha a szolgáltatód weboldalán van pl. egy windowsos leírás, abból ki lehet indulni. -
Siriusb
veterán
válasz
maxima #14742 üzenetére
i5-2450M + Radeon 6490M. IGP jól működik. Nyílt ati driver vgaswitcheroo - val átkapcsolás esetén lefagy a gép az X újraindításnál. Catalyst-ot még nem sikerült felhegesztenem, elvileg a 12.6 már támogatja a xorg 1.12-őt.
Gyári SLED 11-ben lévő catalyst-tal persze megy a dGPU is.Szerk:
(#14743) CPT.Pirk
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/catalyst126legacyproducts.aspx -
-
Siriusb
veterán
Egy kis magyarázatot kérnék. Aktuális felhasználóval:
$ umask
0007Amennyiben parancssorból csomagolok ki egy fájlt (tar -xf akarmi.tar.gz), akkor a kicsomagolt könyvtárnál - helyesen - others-nek nincs joga semmihez.
Ugyanezt Thunar-ból kitömörítve az others is kap jogosultságokat.
Thunar fölülbírálná az umask beállítást? -
Siriusb
veterán
Táp ventit rákötöttem az alaplapra. Három csatlakozó van, cpu, system és power fan. Mindhárom bekötve, mindhárom fordulatszámát érzékeli, de a 3. ventit (pwr), nem tudom szabályozni (Coolink Swif2 120P)
Testing pwm control hwmon1/device/pwm3 ...
hwmon1/device/fan1_input ... speed was 1229 now 1236
no correlation
hwmon1/device/fan2_input ... speed was 1044 now 1056
no correlation
hwmon1/device/fan3_input ... speed was 1708 now 1704
no correlationÖtlet?
-
Siriusb
veterán
válasz
ViZion #14601 üzenetére
Ja, mert a Fedora tejel. Nem rossz maga az elgondolás, csak szerintem bele van csomagolva, hogy az MS minél jobban kiterjessze uralmát.
Abban egyetértek, hogy a legnagyobb veszélyt a felhasználó jelenti a rendszerre.(#14600) MacCaine
Ha belegondolsz, miként alakította ki az évek során a jelenlegi monopolhelyzetét... Minden lehetséges ponton kizárólagosságra vagy legalábbis irányításra törekszik a profit miatt.(#14602) reset
Az Account settingsben mindent meg tudsz csinálni. Módosítani a jelenlegi beállításokat, hozzáadni / törölni postafiókot. -
Siriusb
veterán
Mi a véleményetek erről?
http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/statement -
Siriusb
veterán
válasz
Shrike7973 #14572 üzenetére
Amennyiben támadásnak vetted, amiért megírtam, hogy mikor illetve mikor ne használj Arch Linuxot, bocs.
Olvasgatva a hozzászólásaidat, úgy gondolom, nem neked való ez a distro - amint azt már az elején is megírtad -, inkább más ajánlatok közt nézz szét. -
Siriusb
veterán
válasz
Shrike7973 #14565 üzenetére
Szvsz Radeon + linux = szívás. Nekem még nem volt időm Radeon kártyámmal szórakozni, de nyílt drivert használva átkapcsolásnál lefahy, szóval az Intel IGP-t használom. Majd valamikor a catalyst-ot felhegesztem, azt hiszem a legújabb már megy a xorg 1.12-vel.
Pedig pont az Arch Linux lenne jó neked, ha jó doksi kell. Wiki kitűnő, a fórumban és ML-en is sok segítséget kaphatsz. Azt nem tagadom, hogy idő és energia igényes. Azonban ha önállóan nem akarsz utánanézni semminek, csak várod, hogy kanállal etessenek, akkor ezt tényleg NE válaszd.
-
Siriusb
veterán
udev kérdés.
Ez miért nem működik?
KERNEL=="sda2", NAME="SYSRES"Amennyiben kicsit kiegészítem
KERNEL=="sda2", NAME="SYSRES", SYMLINK+="nyavalya"
akkor a symlink létrejön a /dev-ben az udevadm trigger parancs végrehajtása után, tehát működik, de a név (label) mégsem változik.Ötlet?
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #14549 üzenetére
-
Siriusb
veterán
Szerk. állandóan 503-mat dob a szerver
-
Siriusb
veterán
Szeretném megvonni a jogosultságot mindenre az other-től 2 esetben.
Könyvtárnál ez viszonylag egyszerű: chmod -R o-rwx ./innenmegyelajog
Viszont felcsatolt eszköznél ennek mi a célszerű módja? Tehát pl. a /mnt/ezaz a mount point. Ugye ext3-at nem lehet úgy csatolni, mint pl. ntfs-nél az umask?
Amennyire én tudom, szintén a chmod -R o-rwx parancsot kellene használnom, igaz?Menniy időt vesz ez igénybe mondjuk 100GB-nál?
-
Siriusb
veterán
Ha már bug-okról beszéltünk. Nem találok megoldást a következő problémára:
Elindítom a notification-daemon-t:
/usr/lib/notification-daemon-1.0/notification-daemon
Kiadok egy parancsot:
notify-send 'Hello world!' 'This is an example notification.' --icon=dialog-information
S démon elhalálozik:
(notification-daemon:7260): GdkPixbuf-CRITICAL **: gdk_pixbuf_scale_simple: assertion `dest_width > 0' failed
Trace/breakpoint trapKörnyezet: tint2+openbox
Ha ti sem tudtok valami okosat mondani, nyitok egy bug reportot. Vagy felrakom a notify-osd-t -
Siriusb
veterán
válasz
MacCaine #14434 üzenetére
Azért kösz
@Speeedfire
Hoppá, tényleg a v7-ben nem látom a wine függőséget, pedig a korábbi verzió még wine-os volt.Nézd, döntened kell, ha - mint írtad - hardcore felé akarsz nyitni, az munkás lesz, időt és energiát igényel, ill. linux tudásod bővítését. Ha meg a stabilitás kell - amennyire én tudom, bár soha nem használtam -, maradj a debiannál.
Én már a gnome-shell-t is otthagytam, pedig adtam neki esélyt, bétától a 3.2-ig használtam, de pl. az össze-vissza integrálás nekem nem tetszik. Pl. miért kelljen nekem az evolution server az empathy-hoz? Úgyhogy maradt az openbox.
nagyon off:
Nemrégiben kellett feltelepítenem egy Win7-et. Azt hagyjuk figyelmen kívül, mennyi ideig tart egy rendszerfrissítés, de hogy anélkül is frissít, hogy engedélyeznéd, na az durva. És kikapcsolásnál csak pislog az ember, hogy fél órán keresztül nem lehet lelőni a gépet, mert neki frissítenivalója van. Szóval a linux nagyon elkényezteti az embert bizonyos téren. -
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #14431 üzenetére
Ne riasszon el, mert legalább mindig egy új területről tanulsz valamit. Talán nem emeltem ki eléggé, de elég ritkán volt problémám. A legutóbbi gondom volumene: a Sakura háttere nem volt áttetsző.
Másfelől megközelítve: hetente egyszer csinálsz rendszerfrissítést, előtte meg egy backup-ot (nekem rsync-kel elég hamar megvan), és legvégső esetben pillanatok alatt vissza tudod állítani az egész rendszert.Gondold végig: nem kell disztro verziófrissítésekkel kínlódnod, mindig megvannak a legújabb funkciók az általad használt alkalmazásoknál stb. Régebben bizonyos szempontból az "elit" rétegbe tartozott az, aki Arch-ot használsz. A terminált aktívan kell használni, ha te csak kattingatni szeretsz, ez nem neked való. Ha nem akaródzik magad utánajárni dolgoknak és azt várod, mindent mások mondjanak / oldjanak meg helyetted, ismét nem neked való. Akkor inkább Ubuntu.
Manapság olyanok is használják, akinek nem értem, miért adtak a kezébe gépet, alapvető ismeretei sincsenek a linuxról (sem).@Speeedfire, MacCaine
TeamViewert ismerem, de az csak wine-nal fut. Ha lehet, inkább natívot használnék. -
Siriusb
veterán
A kedves egybegyűltek mely csomagokat javallanák remote desktop megvalósítására?
Gyors nekifutás alapján windowshoz csatlakozásra rdesktop-ot találtam, illetve linux desktophoz a remmimát dicsérték, valamint VNC bukkan még fel. -
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #14417 üzenetére
Arch Linux.
Indoklás: mert én is azt használom már vagy 2,5 éve (hmmm, komoly szakmai érv). Hátrány: csak egyszer kell telepíteni, ezért 2,5 év után nem biztos, hogy eszedbe jut minden csomag, amit fel kell rakni egy új telepítésnél.
Komolyra fordítva a szót, az egyik indok, amiért elfordultam az ununtu-tól a fél évenkénti macera volt. Itt elég hamar megvan a legfrissebb verzió mindenből (rolling release). Persze ez azzal járhat, hogy bug-ba futsz, de ritkán történt meg velem, legrosszabb esetben egy downgrade megoldotta. A filozófia is nagyon jó: KISS. Ez tökéletesen megfelel az én hozzáállásomnak.
Kiváló wiki, jó közösség.Gentoo-val nincs tapasztalatom.
-
Siriusb
veterán
A vgaswitcheroo automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül vált az integrált intel és a diszkrét Radeon VGA közt, jól értem? Ha igen, miként tudom ellenőrizni a működést?
A cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch kimenetén kellene látnom a változást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged