- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Augusztusban jön a Honor Magic V Flip 2
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
Aktív témák
-
And
veterán
válasz
drankenhal #42 üzenetére
Nem is tudom, én nem szívesen tekerném körül hőszigetelő anyaggal. Az egy dolog, hogy extra hűtés nélkül is sokmindent kibír, mert ez az ic szinte tényleg elnyűhetetlen. De talán nem kellene direkt megfőzni :P.. A hűtőborda nélkül nem azt jelenti, hogy az ic maradék fém hőleadó felületét is gond nélkül lehet hőszigetelni. A tok maximális leadható hőteljesítménye ugyanis ilyenkor tovább csökken. Ha tönkremenni nem is fog, így még kevesebbet tud károsodás (vagy a védelem aktiválása) nélkül melegedni. Próbáld meg néhány perc üzem után leszedni a szigetelést, és rögtön megérinteni a tok hátsó fémfelületét! Ha nem érzed túl forrónak, akkor nyugodt lehetsz. A szigetelés miatt viszont sokkal kevesebb leadott hő is jól felforrósíthatja a stabilizátort, ezért ne csodálkozz, ha nem tudod sokáig kézben tartani..
-
drankenhal
csendes tag
Kösz a választ.
Biztonsági okokból tekertem agyon szigetelôvel, és szívesebben hagyom rajta, mintsem a Hdd-kerethez kössem. Ha jól értettem, akkor így rendben is van, mert 1. nem melegszik nagyon; 2. ha valami baja esne, akkor is el van látva megfelelô védelemmel. Csak az hiányzik, hogy jó sokáig eltartson, s ennek egyik feltétele, hogy ne melegedjen túlzottan. Nemde?
Elnézést, ha egybôl tökhülyének nézek ki, de próbálom olyan egyértelmûvé tenni a dolgokat, amilyenné csak lehet. -
And
veterán
válasz
drankenhal #40 üzenetére
Az IC melegedése a stabilizált kimenőfesz. értékétől, és a rákötött venti áramától függ, de kb. 0,7...1W -nál többet még relatív nagyobb nyugalmi áramú ventilátorral terhelve sem fűt. A TO-220 as tokba szerelt stab. ic megengedett disszipációja 15W körül van, de ekkor persze erős hűtést igényel. (Szerk.: hűtés nélkül ennek csak kb. a tizedét viseli el!). A 78xx stabilizátorok egyébként belső rövidzár- és hővédelemmel vannak ellátva. A HDD-keretre csavarozása - szigetelő nélkül - a hűtésen felül azzal az előnnyel is jár, hogy a tok középső lábára (GND) nem kell külön rákötni a fekete 0V-vezetéket.
[Szerkesztve] -
drankenhal
csendes tag
Még egy kis apróság ehhez a témához, amolyan scifi-szerû: kb. 1 hétig 3 ventim is 7V-on ment. Ezidô alatt fogalmam se volt, hogy a Fly2000Tv nevezetû program miért akad ki néha rögzítés közben. Pár topik végigolvasása után végülis úgy döntöttem, hogy hanyagolom a 7 voltos modot. Az egyik ventit bekötöttem 5V-ra, a másikat Titan ventiszabályzóra, a harmadikat pedig egy 7808-as stab. IC szabályozza. Azóta pedig megszûnt a FlyTv kiakadása is, gyanítom, hogy a táp egy kicsit hülyéskedett.
Van még egy kérdésem: mennyire melegszik ez a stabilizátor IC, mert én tetôtôl talpig leszigeteltem...? Olvastam itt a PH!-n, hogy ha a stabilizátor nagyobbik fém-része (ez is ''GND'') hozzá van kötve a HDD-kerethez, akkor a hûtése meg van oldva. Nos, kell-e ezt is hûteni, mert én megfogtam, és kézrátételre nem volt meleg, de lehet azért, mert agyontekertem szigetelôszalaggal. Kösz. -
And
veterán
Elvileg mindkettő rajz szerinti bekötésnél ugyanazt teszi: az adjust-láb feszültségét változtatja (780x-nél tényleg nincs ilyen). A shteer által a témában nyitott topic ([L]http://www.prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=67697&arc=f[/L]) viszont a felső kapcs.rajz alapján készült.
-
Slax
senior tag
Üdv.
Várj, lehet hogy én értem rosszul.Itt arról van szó, hogy leesik (megszűnik) pillanatokra a az 5 V a TÁPból.És a 7 V menő ventin keresztül visszaüt a 12 V az 5 V ágra, és átmegy a 12 V mindenen, ami az 5 V ágon van.Márpedig az 5 V menő eszközök nem igen szeretik a túlfeszt (5 V helyett 12 V).A venti hibáját én is kizárom (jobb ventinél), ha nem öntesz rá vizet, nem lessz zárlatos.Tehát nem a venti miatt van gáz, hanem az öszekötött feszültségek miatt (12 volt-5 volt=7 volt).Tehát itt a hunyó egy gyengébb minőségű, vagy öregebb táp feszültség stabilitása. -
sz.j
nagyúr
Én nem csináltam meg, de a környezetemben három srác is ezt használja, hogy 7805 vagy 317-el azt nem tudom, és ragyogóan megy nekik.
Most látom, hogy itt valami ellentmondás van a kapcsolásirajz és a ''szemléltetőrajz'' között!!! Az egyiken a potinak csak két érintkezője van bekötve, a másikon meg mind a három!?!?!? Lehet, hogy az utóbbi a jó??? -
sz.j
nagyúr
Egy aránylag egyszerű és bevált kapcsolásirajz látható az alábbi linken. Tág határok ( kb, 5-10V) között állítható a stabilizált fesz, ami kb. 1A-el terhelhető.
Ebből adodóan tőbb ventit is képes egyszere szabályozni.
[L]http://free.srv.hu/g/a/gaboooka/phpBB2/viewtopic.php?t=3[/L]
A másik nagyok egyszerű megoldást a ''Coolink Cool VS2 Seria'' ventijei és a hozzá adott pótméter, ill. átalakítók adják. Ha mást nem is de az elvet hasznosítani lehet, mert lehet hogy még a VS2B jelű venti is hangosnak tűnik (13-21dB) leszabályozva is. Egy Papst vagy Panaflo venti biztos sokkal csendesebb!
De azért érdemes megnézni.
[L]http://www.coolink.hu[/L]
[Szerkesztve] -
kacsa7
őstag
válasz
drankenhal #26 üzenetére
Nekem már volt dolgom elég sok ventivel és még egy halott ventit sem láttam.
Van olyan ventim, ami egy 10 éves tápból való és jobb, mint a mai ventik. Egy kis olajozás és hosszú ideig el tud menni. Szóval a ventik nem pont azok a dolgok, amik csak úgy hirtelen meghalnak. Ennek szoktak lenni előjelei.
Pl: elkezd zörögni, furcsa zajokat ad ki magából. Ezt viszont könnyen észre lehet venni.
Egy szónak is száz a vége. A ventit időnként meg kell olajozni és akkor a végtelenségig el fog menni. Az más kérdés, hogy pl. a Coolink ventiknek, nem éppen a legjobb a csapágyzása, mert magas fordulaton nagyon hamar elkopik és azon már semmi sem segít. Bár Én ezt is megoldottam, mert kicseréltem benne a csapágyat és azóta is megy szépen csendben.
Szóval ha odafigyelsz a ventire, akkor nem okozhat bajt. -
yossarian
aktív tag
én is a 7808-as stab. IC-t javasolnám, lomexben szerintem mindig lehet kapni - én is ott vettem - kb. 60 forint. bekötni az is betudja, aki nem ért hozzá, nem nehéz. és elegánsabb megoldás, mint a többi, meg el is lehet mondani, hogy stabilizátor IC-ről vezérlem a ventiket. :) <-- na ezt nem gondoltam komolyan......
-
burgatshow
veterán
Köszi, a rajzon tényleg megcserélődött a két láb. Javítjuk. Azért van benne 7805 mert abból van itthon egy rakás, ha elolvasod a fő gond az volt, hogy sima 5V-on nem vílágítottak a ledek a titanban. A 7806 v. 08 elég egzotikus és vasárnap reggel nem igazán található sehol a közelben :) . Hűtés meg nem igazán kell neki de egyébként igazad van a dologban. Tuljadonképpen lehet olyat is kapni aminek a kimeő feszültsége potival szabályozható de ez már azért túlmutat egy sima 7-voltos modnál. [L]http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page12.htm[/L]
[Szerkesztve] -
-
drankenhal
csendes tag
Akkor ez olyan, mint a népmesében, hogy az asszonyok sírnak és jajveszékelnek, mert a szekrényen levô sótartó bármikor leeshet a bölcsôben fekvô csecsemô kobakjára?
Mert tudtommal a venti magától nem lesz zárlatos (esetleg ha segítek neki), de kérlek javíts ki, ha tévedek. -
And
veterán
-
And
veterán
válasz
_Volkovy_ #18 üzenetére
''meg ne kelljen már hozzátoldani semmit ahhoz hogy egy 8centis ventit rá lehessen kötni..''
Ezt hogy érted? Egy nagyobb teljesítményű potméter nem jó neked? Ha valamit ''tekeréssel'' szeretnél vezérelni, a potmétert mint olyat nem igazán tudod elhagyni - kivéve az igazán extrém eseteket, de az más téma.. -
_Volkovy_
nagyúr
Hm.Végülis van valami igazad,nem kell ismerni a működését ahhoz hogy használd.:)Elég sokmindennel így vagyunk a mindennapokban..
Nekem valami olyasmi kéne,ahol tekerővel lehet szabályozni a fordulatot,valami poti-féle,meg ne kelljen már hozzátoldani semmit ahhoz hogy egy 8centis ventit rá lehessen kötni..Milyen néven keressek,és milyet:F -
And
veterán
válasz
_Volkovy_ #16 üzenetére
Mit számít, hányas voltál belőle? A fizika nem ugyanaz, mint amikor bemész a sarki alkatrészboltba, kérsz egy stab. ic-t, otthon ráforrasztasz 2-3 vezetéket, oszt' kész :).
Mindenesetre ez az egyik legolcsóbb megoldás, és csak a stabilizátor ic-t veszélyezteti, ha valami rossz helyre érne. Ha meg fixe felcsavarozod, ez sem jön szóba, és a hűtése is megoldott. Végeredményben olyan, mintha poti helyett egy ellenállást kötnél a ventilátorral sorba, csak kevésbé problémás, és mindig stabil kimenőfeszt. szolgáltat. -
_Volkovy_
nagyúr
válasz
drankenhal #10 üzenetére
De,tényleg veszélyes a 7Volt.
Vagy 12V,vagy 5V,vagy veszel pár ezerért előlapi csavargatós ventiszabályzót.. -
Flashy
veterán
válasz
drankenhal #10 üzenetére
ennél többet nem tudunk mondani mint eddig. amíg működik addig jó, ha meghibásodik valami akkor nem jó. mindössze annyival nagyobb a veszély, hogy kis hiba (venti zárlat) nagy kárt okozhat.
-
drankenhal
csendes tag
Szia, kösz a választ.
Ma este átkötöttem a házventiket 12V-ra, pedig már több mint 6 hónapja a videokártyám ventije 7V-on mûködött, probléma nélkül. Mondanom sem kell, a gépem így hangosabb lett, aminek szerencsétlen következményei kezdenek meglátszani a lelki oldalamon. De legalább kevésbé vagyok azóta paranoiás. Ha valaki azért még erre jár, akkor legyen szíves gyôzzön meg, hogy csöppet sem veszélyes ez a 7 volt mod. Örök hálámra számíthat. -
Slax
senior tag
válasz
drankenhal #8 üzenetére
Üdv.
Igen, sajna képes ilyen érdekességekre a táp, hogy hullámzik (ingadozik), vagy leesik valamelyik feszültség.Nekem elszálltak azok az optikaiak, amik vele egy szálon voltak, nem azt mondom, hogy mindenkinél így lessz, én megszívtam.Ráadásul a tápom sem oldott le, úgyhogy váltottam egy 400 W Q-Tec tápra (5v-30A;12v-16A;3,3v-20A), bár a 12v ágon a 16 A kicsit kevés, de ennyi pénzér nem volt jobb (nem volt jobbra több).Kis szerencsével a táp hamarabb reagál, mint mielőtt kinyírna másik szálon valamit.A vége az, hogy inkább 12 vagy 5 voltot használj (nézd meg, melyiknek van nagyobb amper terhelhetősége, a táp oldalán).A legbiztonságosabb megoldás, ha potikat (fordszám szabályzókat) használsz.Találsz egész jó panelokat is (lcd kijelző,4 érzékelő,4 ventit lehet szabályozni,beállítható riasztás,stb). -
drankenhal
csendes tag
Szia.
Sajna nem minôségi tápom van. Ezért bátorkodom megkérdezni, hogy ''csak úgy'' leeshet az az 5 volt? És ha leesik, akkor csak azokat az eszközöket viszi, amelyek erre az ágra vannak kötve? Mert a tápegységembôl kijövô kábelek két fôelágazáson oszlanak meg; az egyik ágon van a hdd és a dvd, a másikon pedig a 3 venti (1 videokártya-venti 5 volton, 2 házventi 7 volton). Tehát ha valami gáz lesz, akkor csak a ventik szállnak el, vagy a többi alkatrész is, ahogy ez ilyenkor illik...?
Rövidre fogva a kérdésem ez: (ha kizárjuk a táp meghibásodásának esetét) veszélyesebb-e 7 voltra kötni a (ház)ventiket, mint 12 vagy 5 voltra? Vagy: ha 7 voltra kötöm a ventiket, akkor talán nagyobb az esélye, hogy a táp elszálljon? (A saját hibámból elkövetett zárlat kizárva.) Azt tudom, hogy illendô és tanácsos volna jó tápot vennem, de addig is...? Kösz. -
Slax
senior tag
válasz
drankenhal #1 üzenetére
Üdv.
Ha minőségi tápod és ventijeid vannak, szvsz sokáig semmi gond nem lehet.De ha egyszer is leesik az 5 v és visszaüt a 12 volt, mire a táp leold, az azon a szálon lévő eszközök meghalnak.Ennek ellenszere, stab ic, fordszám szabályzó, minőségi táp (magas 5 voltos terhelhetőséggel (30-40 A)), áramőr.Nekem az 5 v ág leesése miatt halt meg 2 optikaim+1.4 tuám. -
And
veterán
Szia! Szerintem érdemes lenne ránézned arra a rajzra amit belinkeltél, mert a 7805 be- és kimenetének bekötése (piros és sárga vezetékek) éppen fordított, ha szemből, a felirata felől nézzük. Az ábráról úgy értelmezhető, hogy onnan nézzük.
Más: nem kell a közös (GND) lábat diódákkal emelgetni, ha valaki megelégszik a 6 vagy 8V-os kimenettel, megfelel neki a 7806 vagy a 7808-as stabilizátor is. Ekkor a stab. IC ráadásul közvetlenül felcsavarozható pl. a HDD-tartó fémkeretre, mert az IC hűtőfelülete a közös GND-vel tokon belül össze van kötve; a diódák használatával meg szigetelni kell a hűtőfelületet. -
btotyi
tag
válasz
drankenhal #4 üzenetére
Semmi extra nem kell hozzá. Egy 7805-ös feszstabnak megemeled a földpotenciálját két diódával az kb. 6.5 V. 100 Ft-ból kijön az egész és gond nélkül elvisz 3 ventit. A fiam gépében így csináltam meg. [L]http://xmods.uw.hu/cikkek.php?subaction=showfull&id=1090679168&archive=&start_from=&ucat=&[/L]
-
drankenhal
csendes tag
''ha meghibásodik a venti (zárlat), a 12V visszajut az 5V-os ágon.'' = akkor ez csak a zárlatra vonatkozik (ha a venti két ága összeér, nemde?), vagy arra az esetre is, amikor mondjuk öregedés, kopás, vagy egyéb csodák miatt a venti nem hajlandó tovább forogni...?
Nem bánom, ha megdobsz egy link-kel, mert itt a ph!-n nem találtam ilyen 7 volt mod-os topikot. Kösz. -
Flashy
veterán
válasz
drankenhal #1 üzenetére
volt már róla sok thread. ha meghibásodik a venti (zárlat), a 12V visszajut az 5V-os ágon. de igazából sokan használják így és megy. ez az egyetlen negatívuma. de ez meg olyan, hogy ha a táp hibásodik meg akkor az is helyből visz mindent.
-
drankenhal
csendes tag
3 ventim is 7 volton megy (nem fordulatszabályozóval, hanem a +12 és +5 voltos ágak összeboronálásával). Most azt mondjátok meg, mennyire egészséges ez nekik. Meg a tápegységnek. Kösz.
Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fotók, videók mobillal
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Ingatlanos topic!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest