Hirdetés

Alternatív hajtás: 2021-ben is rengeteg elektromos autót várunk

Idén még színesebbé válik a villanyautók piaca, rengeteg új típussal számolhatunk, viszont az elérhetőség kérdése és a várakozási idő továbbra is kardinális problémát jelenthet.

Audi, BMW és Cupra

Egyre gyorsabb ütemet vesz fel az elektromos autók terjedése, hiszen egyrészt a villanyautózás egyre többek számára jelent valódi alternatívát a hagyományos kocsikból átülve, fejlődik a töltőhálózat, felbukkan némi állami támogatás, és így az árkülönbözetek is sokszor egészen emészthetőek a hasonló méretű és felszereltségű benzinesekhez képest, másrészt pedig az európai törvénykezés is nagyon erősen a villanyos jövőbe tolja a gyártókat. Lehet vitatkozni arról, hogy ez így jó-e, vagy nem, mindenesetre míg korábban a gyártók többségénél legfeljebb egy-egy modell volt villanyos, és az is egy alapvetően belsőégésű platformra épült kocsi átépített változata volt, addig mostanra egyre több specifikus villanyplatformra épülnek autók, és ha már így alakul, akkor ezek köré is bőséges modellpalettát lehet építeni. Mai cikkünkben márkák szerinti ábécé-sorrendben nézzük át, milkor és milyen kocsikat várunk 2021-ben, kizárólag villanyhajtással.


Audi e-tron GT és RS e-tron GT [+]

Az Audi néhány hete már bemutatta a legizgalmasabb villanyautóját ebben az évben, a Porsche Taycan alapjaiból merítkező, impresszív külsővel, belsővel és specifikációkkal rendelkező kupészedánját, az e-tron GT és RS e-tron GT párost. Akit részletesebben érdekelnek a kocsi adatai, mindenképp kattintson a linkünkre, ahol részletesebben értekeztünk a típusról, dióhéjban most elég annyi, hogy a csúcsváltozat 684 lóerős, 830 Nm nyomatékot ad le, és 0-100-as sprintje mindössze 3,5 másodperc, mindezt 2,3 tonnával, és a német márkákhoz illő, 250 km/h-s limiterrel.


Audi e-tron GT és RS e-tron GT [+]

Légrugós, összkerekes csúcsmodellek ezek, amikhez olyan ínyencségek is rendelhetők lesznek, mint a volfram-karbid öntöttvas féktárcsák, odabent pedig bár környezetbarát kivitelben, de egy vérbeli RS-sel fogunk találkozni, dominánsan piros fényekkel és karbon díszbetétekkel. Szintén különleges műszaki érdekesség, hogy az R8 sportautójuknál alacsonyabbra tudták helyezni a kocsi tömegközéppontját: a 93,4 kWh-nyi akkumulátor a padlóban ilyen szempontból áldás, a hatótáv 400 kilométer körül várható. Az ára ugyanakkor egyáltalán nem lesz ilyen közel a realitás talajához, alig fért be 100 000 euró alá a sima GT (99800 euró, közel 36 millió forint), az RS változat 138 200 eurós ára pedig már konvergál az 50 millióhoz.


Audi Q4 e-tron [+]

A hétköznapi felhasználók persze egyre inkább a magasabb, kényelmesebb autók felé húznak, és természetesen a gyártó ezeket az igényeket is kiszolgálja, az eredeti, Q5 és Q7 közti méretosztályú e-tron és e-tron Sportback után érkezik a Q4 e-tron és a Q4 Sportback e-tron. A hagyományos változatot még 2020 negyedik negyedévére várjuk, tehát az csak átcsúszott idénre, a Sportback viszont az eredeti tervek szerint is egy 2021-es kocsi. MEB-platformos kocsikról beszélünk, 82 kWh-s akkumulátorral, 450 kilométeres WLTP hatótávval, szokásos kétmotoros összkerékhajtással, 300 lóerővel és 6,3-as 0-100-as gyorsulással, akár 125 kW-os DC gyorstöltéssel, és 180 km/h-s végsebességgel.


Audi Q4 e-tron [+]

A BMW még tavaly novemberben leplezte le a végleges BMW iX-et, ami a gyártó nagy villanyterepjárója. Erről is írtunk már korábban, legfőbb érdekességei a zárt hűtőrács öngyógyító funkcióval, felárért elérhető mátrix-lézerlámpa, 500 lóerő, 5 másodperces 0-100, és körülbelül 600 km-es WLTP hatótáv a 100 kWh kapacitású akkumulátorból. Ez utóbbi többek közt a kategóriában nagyon jó, 0,25-ös légellenállási együtthatónak köszönhető, viszont az autó össztömegét nem árulta el a BMW, és ez nyilván nem véletlen.


BMW iX [+]

200 kW-os villámtöltővel állítólag 40 perc alatt lehet majd 10-ről 80%-ra tölteni a telepet. Elöl kizárólag BMW-logo nyitható, a szélvédőmosó folyadék betöltésének érdekében, egyébként a motorteret csak a szervizben nyithatják ki normál esetben. A beltér is meglepően új a BMW-k világában, a kárpitozás a környezetbarátság jegyében készül, a különlegességet tovább fokozza a hatszögletű kormány. 12,3 hüvelykes a vezető előtti műszeregység kijelzője, középre 14,9 hüvelykes megjelenítőt raktak, és nagyon kevés gombbal fogunk találkozni a beltérben. Ez a gép inkább az év végére várható, előreláthatólag 2021 novemberében kezdik forgalmazni, a gyártás pedig Németországban, Dingolfingben történik.


BMW iX [+]

Az egyik első európai villanyautóként merészen különc és igen drága volt a BMW i3, de a gyártó immár nyolcadik éve tartja a palettáján, és mostanra egy abszolút potens választássá érett, nőtt a hatótávja, az ára pedig csökkent (most 13 millióról indul 300 km körüli hatótávval), és szinte biztos, hogy 2021-ben is végig meg lehet majd venni.


BMW iX3 [+]

Mellette ott van a tavaly év végén érkezett BMW iX3, ami egy kisebb, értelemszerűen X3-jellegű terepjáró, de villanyhajtással. 460 kilométeres WLTP hatótáv, 286 lóerő, 400 Nm-es nyomaték, 180 km/h-s végsebesség és 6,8 másodperces 0-100 jellemzi, az akkumulátora 80 kWh kapacitású, 80%-ra pedig akár 34 perc alatt feltölthető egy 125 A-s, 50 kW-os állomáson. 23 millió forint az alapára és már rendelhető. Ez a három modell tehát biztosan jön idén, kisebb esélye van annak, hogy a BMW i4 is befut még 2021-ben, ami a fent említett sportos Audi, illetve a Tesla Model S-ek riválisa lehet, szintén a négyajtós kupékra jellemző formavilággal, kissé extrém beltérrel, i435-től i4 M50-ig tartó motor- és hatótávpalettával.


BMW iX3 [+]

A Cupra elsősorban a Seat márkához köthető: korábban a spanyol gyártó legsportosabb modelljeit illették ezzel az utótaggal, tavaly azonban a VW-konszern önálló márkát csinált a névből, és két hagyományos motorral szerelt, sportos SUV bemutatásával indítottak el az új arculatot. Idén azonban érkezik az első elektromos modell is, ami Cupra El-Born névre hallgat, és nem nehéz belelátni a Volkswagen ID.3-as, illetve az MEB-platformos alapokat, mind kívül, mind belül.


Cupra El-Born [+]

Persze az El-Born jóval sportosabb, agresszívabb kialakítást kapott, bemutatott színkombinációja (sötétkék-rézvörös) merész, de technikailag is több egy ID.3-nál, kerül bele például Dynamic Chassis Control Sport, ami egy sportos menetdinamikai szabályzó, illetve akkumulátorból is az ID.3 legnagyobbját kapja, nettó 77 kWh kapacitással akár 500 km-es hatótávra is számíthatunk, a 100 kW-os villámtöltéssel pedig lemerült állapotból 30 perc alatt pumpálhatunk bele 260 kilométer hatótávot.


Cupra El-Born [+]

Gyártani egyébként nem a Seatnál fogják, hanem a VW ID.3-mal közös gyártósoron, a németországi Zwickauban rakják össze, ezt a gyárat korábban mi is meglátogattuk, beszámolónk ide kattintva olvasható.

Dacia, Fiat és Ford

Ha nagyon olcsón új autót keres valaki, a Dacia általában megkerülhetetlen eleme a néhány tagú márkalistának: a Renault leányvállalataként működő gyártó első elektromos autója a Dacia Spring, ami a Kínában már elérhető Renault K-ZE európai változata. 3,73 méter hosszú, emelt hasmagasságú kisautó, de 300 literes csomagtartója van, ráadásul az elejében lévő 23 literes tárolóba el lehet pakolni a kábeleket és a kötelező tartozékokat, tehát az sem foglalja a helyet hátul. Az autó nagyon szerény alapfelszereltségű, az alapkivitelben hagyományos rádió ül középen, nincs tolatóradar, és a kényelmi extrák listája is nagyon szűkös, viszont ha valaki jogosult volt a 2,5 milliós állami támogatásra, akkor 4 millióért előrendelhette az egyébként 6,5 milliós alapárú autót, a magyaroszágra szánt első adag autó pedig már előzetesen is elkelt.


Dacia Spring [+]

Persze a Spring a nagyon meggyőző áráért cserébe nem csak fapados, de technikailag is elég sovány, mindösszesen 44 lóerős motorja 15 másodperces 0-100-as gyorsulást képes felmutatni, és a végsebesség sem több 125 km/h-nál. Pici az akksi, nettó 26,8 kWh-s, a 225 km-es vegyes használatú hatótáv óvatos használattal nagyjából reális lehet, a 265 km-es városi hatótáv viszont csak a legideálisabb esetben képzelhető el, autópályán, hidegben pedig nem sokkal kell 100 km fölötti hatótávra számítani.


Dacia Spring [+]

Szintén kicsi, de a Daciánál lényegesen megnyerőbb autó a Fiat 500e. Fontos, hogy ez egy teljesen új autó, nem összekeverendő az elsősorban kaliforniai piacra gyártott, előző generációs 500-asból faragott vilanyautóval. A formaterv alapjait nyilván meghatározza az 50-es és 70-es évek közt milliószámra gyártott veterán előd, de a lámpákról, a kilincsekről és az új 500-feliratról azonnal felismerhető az új modell, ami a kifejezetten Magyarországra szánt L'Ungheria kivitelben 8,5 millióért hazavihető, ha valakinek megvan a 2,5 milliós állami segítsége.


Fiat 500e [+]

Ez a felszereltség már 10,25"-es központi kijelzőt, tolatóradart, elektromosan behajtható és fűthető külső tükröket, esőérzékelőt, automata reflektort, LED fényszórókat és táblafelismerő rendszert is kap a főbb extrák közül, akkumulátora 42 kWh kapacitású, WLTP-ciklus szerinti 320 km-es hatótávval, 118 lóerővel. A hosszabb utakról a 85 kW teljesítményű tölthetőség gondoskodik, de ez is felszereltségfüggő, az alapkivitelben 50 kW a maximális tölthetőség. Nyilván a 11 kW-os AC, vagy az otthoni töltést lesz reális használni a mindennapokban.


Fiat 500e [+]

Gyártanak belőle mindenféle egyéb változatot is, 23,8 kWh-s a legkisebb kivitel, ami nyilván a zömmel városi felhasználóknak lesz alternatíva, de jön kabrió (vászontetős) kivitel és 3+1 változat is, aminek jobb oldalán hátrafelé nyíló hátsó ajtó is van: a koncepció hasonló a Hyundai Velosteréhez, viszont a nyitási mechanizmus a Mazda RX-8, illetve BMW i3-vonalon képzelendő el. Egyébként a hátrafelé nyíló ajtó az 500-asnál is fél évszázados hagyományokkal bír, annak idején a Steyr-Puch gyárában készült 500-asok is hátul voltak zsanérozva, így a megszokotthoz képest ellenkező irányba nyíltak, csak épp nem hátul, hanem elöl, mivel hátsó ajtó nem volt. Bőven 11 millió fölé is lehet konfigurálni az 500e-t, ha valaki sok extrát szeretne, mindazonáltal nagyon hangulatos, stílusos kisautó, aminek esélyesen meglesz a vásárlói köre, a L'Ungheria kivitel pedig árazásban is barátságos.


Fiat 500e [+]

Az európai Ford egy komoly pálfordulás előtt áll, hiszen míg korábban gyakorlatilag egyáltalán nem volt villanyautójuk (egy elektromosított Focust árultak korábban, de az már a korabeli kategóriatársakhoz képest is nagyon gyenge eresztés volt), 2030-tól állítólag kizárólag elektromos palettával jönnek az öreg kontinensre. Persze az átállás nem lesz azonnali, 2026 a céldátum arra, hogy minden modelljükből legyen egyáltalán hibrid változat, és utána szűk négy év marad a teljes elektromosodásra: elképzelhető, hogy ebben a tervben még lesznek csúszások. Mindenesetre 2025-ig állítólag 22 milliárd dollárt fektetnek az átállásba és a modellfejlesztésbe.

A Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E [+]

Ami biztos, hogy jön idén a Ford Mustang Mach-E, aminek az eredeti Mustanghoz a logón kívül nem sok köze lesz, hiszen alapvetően egy villanyos, kupésított SUV, a formavilága pedig legfeljebb a lámpák szintjéig emlékeztet a sima Mustangra. 20,5 millió körüli árat jósolnak neki jelen állás szerint a hazai piacon, a GT modell állítólag 3,7 másodperc alatt futja majd meg a 0-100-at, miközben a WLTP hatótáv akár 610 km is lehet a nagyobb akkumulátorcsomaggal. Felszereltségtől függően 115 vagy 150 kW-os villámtöltővel lehet az autópályák mentén tölteni, ami a legtoptimálisabb esetben akár 119 kilométernyi beletölthető hatótávot jelent mindössze 10 perc alatt.

Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E [+]

Lesz belőle hátsókerekes alapmodell és kétmotoros, összkerekes változat is, 266-tól 480 lóerőig terjednek a lehetőségek, a 4,7 méteres autó tengelytávja pedig kis híján 3 méter, ami a kategóriájában nagyon jónak számít. Szintén periférián lévő modell a Ford F-150 Electric, ami vontatható tömegben az egyik legcombosabb villanyautó lehet, ám Európában szinte biztos, hogy nem lesz elérhető, de ha mégis jön, akkor még kevesebb esély van arra, hogy ebben az évben, úgyhogy ezzel egyelőre még biztosan nem kell számolnunk.

Honda és Hyundai, illetve Ioniq

A Honda kissé lassan lépett be a villanyautós piacra, de amennyit csúszott a belépő, annyira emlékezetes lett: a nálunk is járt Honda e az egyik legaranyosabb, leghangulatosabb, leglelkesítőbb villanyautó az egész világon, amit jelenleg aligha lehet érdeklődő pillantások, mutogató járókelők nélkül használni a városban, a belső tere pedig egészen lenyűgöző, ám a felhőtlen öröm csak addig tart, amíg el nem hagyjuk a városhatárt: 35,5 kWh-s akkumulátorral csak a legoptimálisabb esetben érhető el az elméleti 220 km-es hatótáv, a valóság ennél sokkal kevesebbet mutatott, úgyhogy Bog rengeteg új töltőt megismert a pár napig tartó használat során. Mindemellett nincs is belőle sok, és nem is túl olcsó, az alapmodell éppen befért az eddigi utolsó magyar állami támogatáshoz szükséges 11 millió alá, tehát nagyon ideális esetben ez akár egy 8,5 milliós kocsi is lehet, ha viszont kellenek a jópofa extrák és a kicsit erősebb motor, akkor mindenképpen tizenmilliós összeget fogunk fizetni a végén.


Honda e [+]

A Honda e tehát kis darabszámban ugyan, de biztos, hogy aktív része a 2021-es villanyautó-értékesítésnek, más autóra azonban idén nem nagyon számítunk tőlük, a kínai GAC autógyártóval közösen gyártott SUV-jük, az Everus VE-1 továbbra is az ázsiai piacot célozza, egyéb, 2021-re reális újdonság pedig nem várható tőlük.


Honda e [+]

A Hyundai nemrég bemutatta a Project 45-ből lett Ioniq 5-öt, ami sok szempontból egészen elképesztő kocsi lett: az E-GMP platformnak köszönhetően döbbenetesen nagy, kerek 3 méteres tengelytávja van, tehát az egykori luxusautó-kategória belső méreteit hordozza, miközben Skoda Octavia-dimenziókban lehet elképzelni a külső méreteit. Éppen ezért afféle másodlagos élettérként is használható, az első üléseket ledöntve lehet benne egyet szundítani, de a sík padló előnyeit is kihasználták: a középboxot hátratolva a hátsó soron akár egy kis munkaállomást is berendezhetünk magunknak, asztallal, fejedelmi kényelmmel.


Hyundai Ioniq 5 [+]

A két fő kijelzőből (2 x 12,3 hüvelyk) álló műszeregység természetesen teljesen digitális, viszont a tükrök hagyományosak, és szerencsére a klímavezérlő, a hangerőszabályzó és néhány fontos funkció dedikált gombokat és tekerőket kapott, ahogy a hagyományos bajuszkapcsolók sem tűntek el, head up kijelző viszont van. Felárért kerülhet bele digitális tükör is.


Hyundai Ioniq 5 [+]

Mindemellett egészen extrém, mégis magával ragadó megjelenése van, és akár 350 kW-os gyorstöltésű villámtöltést támogat, amivel a kisebb akkus modell 18 perc alatt tölt 10-ről 80%-ra, vagy ha úgy jobban hangzik, egy 5 perces töltéssel 100 kilométernyi hatótávot vesz fel. Jók az akksiopciók, a kisebb változat 58 kWh-s pakkja is bőven elég akár nagyobb távokra is, a 72,6 kWh-s telep pedig 480 km-es WLTP-hatótávot ad, az összkerekes változat pedig 306 lóerőt, 605 Nm-es csúcsnyomatékot és 5,2 másodperces 0-100-as sprintet tud. Egyébként a végsebességük 185 km/h-ban van korlátozva. Az év második felében ez is jön, az alapmodellre euróból átszámolva körülbelül 15 milliós ár képzelhető el, állami támogatás után ez már egészen emészthető lehet, persze a csúcsváltozat inkább a 20 millióhoz lehet közel.

Jaguar, Lexus és Mercedes

Jaguar-Land Rover vonalon is nagyon erős elektromos irányultság körvonalazódik, a cégcsoport vezérigazgatója szerint 2025-től kizárólag villanyautók jönnek a nagymacska logójával, és bár a Land Rover átállása kicsit lassabb lesz, 2030-ban már ott is minden típusból lesz tisztán villanyos. Ebből viszont egyelőre nem sokat látunk, hiszen bár a Jaguar I-Pace már egy 2019-es modell, szinte biztos, hogy 2021-ben is egyedüli típusként marad a Jaguarnál. Hosszas várakozás után idén lett volna realitása, hogy az elektromos luxusautó, az XJ Electric piacra kerüljön, ám platform- és kapacitásproblémák miatt ez egész biztosan nem válik valósággá, jelenleg úgy néz ki, megannyi befektetés után visszamondták az egész projektet, és mivel a belsőégésű XJ-modellek is megszűntek, így komoly kérdés, hogy az egyébként marginális méretű autógyártó mikor hozza vissza a legendás nagyszedánját, ha egyáltalán valaha sor kerül erre.


Jaguar I-Pace. A sokat várt elektromos XJ várhatóan nem valósul meg[+]

A Toyota az egyik első gyártó volt, aki sikerre tudta vinni az elektromos meghajtást a szériaautóiban, ám itt nem a tisztán villanyos járművekre, hanem a hibridekre kell gondolni, a nettó elektromos vonalban még mindig kevésbé hisznek a világ többségéhez képest. A gyártó prémium márkája ugyan már rég leleplezte első elektromos modelljét, a Lexus UX300e-t, ám ez a mai napig nem vált kapható termékké. Biztos vagyok benne, hogy sokan várják, hiszen a kompakt terepjárós kocsi egészen reális specifikációkat ígér, a 204 lóerős, 300 Nm nyomatékot tudó motor 7,5 másodperces 0-100-as gyorsulása abszolút egészséges, miközben az 54,3 kWh kapacitású akkumulátor akár 400 km-es hatótávot is lehetővé tesz.

Lexus UX300e
Lexus UX300e [+]

Az UX300e belseje a legtöbb villanyautóhoz képest hagyományosnak mondható, sok gombbal, jól ismert váltókarral és kardánalagúttal (egyébként nyilván sem váltó, sem pedig kardán nincs az autóban), dedikált klímapanellel. Középen 10,3 hüvelykes kijelző felel a multimédiáért és a navigációért, a vezető előtt pedig ugyan szintén kijelzőként, de hagyományos műszeregység sejlik fel. Tölthetőség szempontjából finoman szólva nem lesz kiemelkedő az autó, legfeljebb 50 kW-os teljesítményt tud felvenni villámtöltőről. Az árát egyelőre nem ismerjük, az angol ára alapján alsó hangon 17 millió forintos kocsira kell godnolni. Magyar termékoldala már van, így remélhetőleg hamarosan megérkeznek az első példányok, és az év második felében talán már megvehető autóként gondolhatunk rá.

Lexus UX300e
Lexus UX300e [+]

A Mercedes az utóbbi időben a legtöbb modelljéből csinált EQ Power, azaz plugin hibrid változatot, és rövid időn belül hasonlóan nagy lehet a választékuk elektromos fronton is, 2022-ig állítólag 10 új modellre lehet számítani. Az idei érkezők közül a Mercedes EQA már rendelhető is itthon: ez gyakorlatilag a gyártó kompakt platformjára (MFA2 - Modular Front Architecture, ilyen például a jelenleg kapható A és B-osztály is) épülő, 4,5 méter alatti SUV-ja, ami dimenzióiban nagyon közel áll az alapjaiban szintén közös márkatárs GLA-hoz. EQA 250 típusjelzéssel 140 KW teljesítményt és 375 Nm nyomatékot, illetve WLTP szerinti 420 kilométeres hatótávot tud, a 0-100-as sprintet 8,9 másodeperc alatt futja, mindezt elsőkerékhajtással, de számítani lehet 260 lóerős, kétmotoros összkerekesre is a későbbiekben. 19 millió forint a bruttó hazai indulóár, ami igen markáns, de bőséges extrázással 25 millió is lehet a kocsi, ha pedig megérkezik az erősebb motoros változat, még magasabbra csúszhtanak az összegek.

Mercede EQA
Mercede EQA [+]

Akinek viszont a Mercedes egyet jelent a totális luxuskategóriával, annak is lesz a jövőben elektromos opciója, a Mercedes EQS is egy idei modell lehet, aminek előszériás példányáról döbbenetes fotók kerültek ki most már bő egy éve: ha tényleg ilyen lesz a még idén elstartoló autó a valóságban is, azzal biztos, hogy nagyon fel fogja magát hívni az utakon is a márka, legalábbis azzal a néhány autóval, ami itthon forgalomba kerül belőle. Ez már új platformra (MEA) épül, ami nem teljesen azonos a szinté nagyon új, W223-as S-osztályéval, de méretek szempontjából nagyon hasonlót kell elképzelni ehhez a luxuslimuzinhoz is, a specifikációk pedig itt is impresszívek: 470 lóerő, 760 Nm nyomaték, 100 kWh-s akkumulátorpakk (állítólag akár 700 km hatótávval), 4,5 másodperces 0-100-as gyorsulás, és 200 km/h-s végsebesség.

Előszériás Mercedes EQS
Előszériás Mercedes EQS [+]

Ez a modell a Mercedes MBUX Hyperscreent kapja, amivel gyakorlatilag egy három részre osztott hatalmas, hajlított OLED kijelző uralja a teljes műszerfalat, a jelenlegi információk szerint pedig az infotainment rendszer mögött bőven lesz hardver: nyolcmagos processzorról és 24 GB RAM-ról beszélnek a rendszer hátterével kapcsolatban. Persze ez az autó tényleg az abszolút luxuskategória, a hagyományos, belsőégésű S-osztályok is 40 millió környékéről indulnak, és könnyedén 50 millió fölé extrázhatók, reálisan pedig az elektromos verziót még magasabb árszinten képzelhetjük el.

Mercedes Hyperscreen
Mercedes Hyperscreen [+]

Ennél eggyel emészthetőbb, de még mindig döbbenetesen magas a Mercedes EQV, azaz a buszlimuzin (V-osztály, ha úgy tetszik) ára: bruttó 25 millióról indul (ez már magyar ár), és elektromos autóként nyújt kényelmes utazási lehetőséget akár 8 személynek, viszont a padlóba épített, nettó 90 kWh-s akkumulátorcsomaggal az elméleti WLTP-hatótáv is csak 405 km, és ha telepakolva, fokozott sebességgel haladunk, akkor nyilván ez nem lesz ennyi, főleg úgy, hogy a megadott átlagfogyasztás is 28 kWh/100 km.

Mercedes EQV
Mercedes EQV [+]

Elsőkerékhajtású, 201 lóerős autóról beszélünk, változattól függően 140 vagy 160 km/h-ra korlátozott végsebességgel. A 11 kW-os AC fedélzeti töltő mellett nyilván a DC villámtöltés is opció, ennek maximális teljesítménye 110 kW lehet, ami egy-egy hosszabb út során mindenképpen számítani fog. Az A-osztálytól is ismert MBUX infotainment rendszerrel találkozunk benne, ez egy gyors és jól működő rendszer, egészen széleskörű funkcionalitással, mi is teszteltük korábban, a fenti linkre kattintva lehet megtekinteni.

Mercedes EQB álcázva
Mercedes EQB álcázva

Magyarországon, Kecskeméten kerülhet gyártásba a Mercedes EQB, ami egy 500 km hatótáv körüli hatótávú kompakt crossover, de ez nálunk idén kicsi eséllyel kerül forgalomba, ahogy a közepes limuzin, az EQE is valószínűleg 2022-re fog átcsúszni. Mindazonáltal a Mercedesnél a dedikáltan elektromos platformra még várnunk kell, új modellek viszont jönnek bőven, tehát rövid időn belül nagyon széleskörű, ismert méretpalettán nyújthatnak tisztán villanyhajtású alternatívákat, ami az igen magas árak mellett is jó taktika lehet.

Nissan, Opel, Peugeot és Porsche

A Nissanhoz fűződik az itthon ismert egyik első, valóban elterjedt villanyautó, a Leaf, aminek második generációját természetesen a mai napig lehet kapni, és a kompakt villanyautók között egy reális, jó választásnak nevezhető. Mellé érkezik a méretes crossover, a Nissan Ariya, amit a magyar képviselet szerint 2021 végétől lehet majd kapni. Vadonatúj CMF-EV platformra épül, ami az Ariya esetén 360 és 500 km közötti hatótávot, két- és négykerékhajtást, 130 kW-os DC villámtöltést, illetve 300 és 600 Nm közti nyomatékot ad, 5,1 és 7,5 másodperc közti gyorsulással.


Nissan Ariya [+]

A 4,6 méter körüli hosszúság mellé 2,77 méteres tengelytáv tartozik, odabent pedig a gyártótól merőben új stílussal találkozunk, két hatalmas kijelző uralja a műszerfalat, de külön érintőgombos klímapanelre, és egy, a könyöklő előtt elhelyezett fokozat-előválasztóra is számíthatunk (hiszen ez utóbbiakat kardánboxnak és váltókarnak már aligha hívhatjuk, noha nyilván ezek a megszokások rakatták a gyártóval is pont oda az eszközt).


Nissan Ariya [+]

Természetesen a Leafben kedvelt ProPILOT és e-PEDAL rendszrek itt is meglesznek, nyilván továbbfejlesztett verzióban, és ami érdekes, hogy az Ariya egy Amazon Alexa szolgáltatással is együttműködő hangvezérlést kapott. Magyar ára egyelőre még nincs, de az biztos, hogy a legutóbbi villanyautó-támogatás kereteibe ez a kocsi már bőven nem férne bele, legjobb esetben is legalább 15 milliós összeggel kell kalkulálni.

Nissan Ariya
Nissan Ariya [+]

Tavaly év végén leplezték le, de forgalomba csak idén kerül az új Opel Mokka-e. A technika pontosan ugyanaz, amit már a Corsa-e, vagy épp a legközelebbi Peugeot-társ, az e-2008 esetén megismerhettünk, természetesen CMP-platformos a kocsi, és ismerősek lesznek a számokban kifejezhető értékek is: 50 kWh kapacitású akkumulátorpakk, 136 lóerő és 260 Nm-es csúcsnyomaték, akárcsak a kisebb autókban. 324 km-nyi WLTP szabvány szerint mért maximumról beszélhetünk, a 3,7 másodperces 0-50 km/h-s gyorsulás pedig az átlagos forgalomnál sokkal dinamikusabb városi közlekedést tesz lehetővé, ha épp úgy adja a helyzet. Adott továbbá a hőszivattyús fűtés, és egy állítólagos egypedálos vezetés, ami egy annyira változatos menetpedál-kalibrációt jelent, hogy a teljes erejű gyorsítástól az akár álló helyzetig történő, visszatermeléses fékezésig mindent a jobb oldali pedál adagolásával intézhetjük, és csak ritkán kell a konkrét fékpedálhoz érni.


Opel Mokka-e [+]

Akinek a Peugeot Rifter név nem mond sokat, annak a Peugeot Partner/Opel Combo/Citroen Berlingo vonalon kell gondolkodnia, a Peugeot viszont a személyszállításra szánt, ablakos, akár hétüléses változatot néhány éve Rifternek hívja, ennek elektromos változata pedig a Peugeot e-Rifter. A hajtáslánc sokszorosan ismert a korábbi CMP-s villanymodellekből, 136 lóerős motorról beszélünk 50 kWh-s akkumulátorcsomaggal.

Peugeot e-Rifter
Peugeot e-Rifter [+]

Semmilyen téren nem villant nagyot ez a redszer, a WLTP-hatótáv mindössze 280 km, a 0-100-a gyorsulás 11 másodperc fölött van, és minden valószínűség szerint az infotainment rendszer sem lesz merőben eltérő a korábban ismert modellekétől, viszont ami az általános használhatóságot illeti, bizonyosan kellemes lesz a kocsi, hiszen a platformtársak sem sikerültek rosszul, és ha egyszer pont úgy kijön a helyzet, hogy nagycsaládos és elektromos állami támogatást egyaránt igénybe lehet venni rá, akkor sokaknak nagyon jó vétel lehet az újdonság.

Peugeot e-Rifter
Peugeot e-Rifter [+]

Töltés szempontjából kétféle változat létezik, alapesetben csak egy 7,4 kW-os fedélzeti töltő jár az autóhoz, de felárral ez 11 kW-os is lehet, DC gyorstöltés esetén pedig a 100 kW-os töltési teljesítmény is elérhető, ezzel nyilván elég gyorsan fel lehet húzni a töltöttséget, 30 perc alatt éri el a 80%-os szintet az akkumulátor, amit továbbra is a kínai CATL szállít a Peugeot számára. Sem az alapárat, sem az egyébként bőséges extralista költségszintjeit nem ismerjük pontosan, viszont a hagyományos értelemben vett egyterűvel, tolóajtós kialakítással mindenképpen egyedi modellt dob a piacra a Stellantis, várhatóan 2021 végétől lehet majd kapni nálunk.

Peugeot e-Rifter
Peugeot e-Rifter [+]

Aligha kell a Porschénak nagyot villantania a tényleg lengyűgöző Taycan után, és bár sokan valamelyik SUV-modelljükből várják a tisztán elektromost, idén erre megvehető autóként biztosan nem kerül sor. helyette a Porsche Taycan Cross Turismóra lehet számítani, ami hivatalosan egyfajta emelt shooting brake, csúnyán/hagyományosan megfogalmazva azonban a Taycan kombiváltozata.


Porsche Taycan Cross Turismo [+]

Nem lehet még tudni pontosan a felszereltségeket, az árakat és az érkezés időpontját, az viszont nagyon valószínű, hogy a közúti tesztelés végeztével hamarosan szériaérett modell válik belőle. Az eredeti Taycan sem fogy egyébként rosszul, az első gyártási évben 20 000 darab kelt el belőle, ami az árát és a rétegmodellségét ismerve jónak mondható.

Renault, Skoda és Ssangyong

A Renault Zoe is nagyon régóta elérhető, ára és elérhetősége miatt mégis nagyon potens versenyző a piacon, ám a következő néhány időszakot még szinte biztosan egyedül fogja eltölteni a személyautó-palettán, hiszen a Renault 5 prototípusból csak évek múlva lehet valódi, megvehető termék, és a tavaly bejelentett, új CMF-EV platformos Megane eVision koncepcióból is csak egy előszériás gyártás képzelhető el 2021-ben, végleges változatát leghamarabb 2022-re várhatjuk.

Egyelőre még a Renault Megane eVision is csak egy koncepció, hát még az elektromos Renault 5
Egyelőre még a Renault Megane eVision is csak egy koncepció, hát még az elektromos Renault 5 [+]

Skoda Enyaq iV azonban biztosan lesz, ez a cseh márka második tisztán elektromos autója a Citigo e-IV után. Egy 4,64 méter hosszú, 1,87 méter széles és 1,61 méter magas, 585 literes csomagtartójú SUV-ről van szó, amely természetesen az Audi Q4 e-tronhoz, a SEAT el-Bornhoz és a Volkswagen I.D. családhoz hasonlóan az MEB platformra épül. Az infotainment rendszer teljesen új, a központban egy 13 hüvelykes, tehát kisebb notebook méretű megjelenítő van, de a szélvédőre is elég sok információt tud kivetíteni a jármű, ami természetesen az Apple CarPlayt és az Android Autót is támogatja.

Skoda Enyaq iV
Skoda Enyaq iV [+]

Ahogy mostanában szokás, a Skoda is a hűtőrács-kialakítással teszi egyedivé autóját, a Crystal Face nevű, 130 leddel világító front azonban csak a legdrágább modellekhez lesz elérhető. A kínálat elég komoly, ötféle teljesítmény, három különböző méretű akkumulátor és két hajtásrendszer közül választhatnak a vásárlók, a világító pofa viszont csak a három legkomolyabb modellnél lesz elérhető, az RS iV felszereltséget leszámítva csak opcióként.

Skoda Enyaq iV
Skoda Enyaq iV [+]

A belépőszintet az 50 iV képviseli hátsókerék hajtással, 55 kWh-s akkumulátorral és 109 kW-os teljesítménnyel, ami a WLTP ciklus szerint 340 kilométeres hatótávot tud majd. A 60 iV névre hallgató modellben már 62 kWs-s az akkumulátor és a teljesítménye is nagyobb (132 kW), az elméleti hatótáv itt 390 kilométer, míg a legkomolyabb, 80-as szériába tartozó modelleket (amelyeknél elérhető a világító rács: 80 iV, 80x iV és RS iV) 82 kWs-s akkumulátorral szerelik.

Összkerékhajtás csak az RS-szériánál érhető el, a legnagyobb hatótávot viszont a 80 iV tudja 510 kilométerrel, ami dilemma elé állíthat egyes vásárlókat. Az alap akkumulátort DC-n keresztül legfeljebb 50 kW-tal lehet etetni, a komolyabb modelleknél 125 kW-os opció is elérhető lesz, a fedélzeti töltő pedig 11 kW-os teljesítményű, AC-n keresztül lehet legfeljebb ennyivel lehet majd tölteni az új Skodát. Az első előjegyzéseket már tavaly felvették az autóra, jelenleg azonban nincs erre lehetőség, így a konfigurátort sem indították el a pontos árakért: mindazonáltal az állami támogatott árszegmensen túli összegekre kell számítanunk év végétől.

Ssangyong Korando EV?Ssangyong Korando EV? Ssangyong Korando EV? [+]

Nagyon régóta van szó arról, hogy jön elektromos Ssangyong, e-SIV néven évekkel ezelőtt lehetett már koncepcióautóval találkozni a különféle autószalonokon, a végleges Korando EV pedig már némi álcával felbukkant közutakon is, mindazonáltal gyorsan kéne történnie mindennek, hogy még 2021-ben piacra is kerüljön az egyébként 61,5 kWh-s LG Chem gyártmányú akkumulátorúnak mondott, 188 lóerős, kedvező áron várt terepjáró.

Tesla, Volvo, Volkswagen és összegzés

A Tesla magyar piaci helyzete továbbra is speciális, hiszen gyártói képviselet és hivatalos szerviz továbbra sincs Bécsnél közelebb, viszont lízingkonstrukciót is biztosítani tudó forgalmazó és garanciaidőn túli független szerviz van. Így aztán nehéz megmondani, hogy mi az, ami tavalyi, idei, vagy a távolabbi jövőben piacra kerülő autó, mivel bár papíron mindenfélét lehet rendelni, a valódi kínálat azért szerény. Mindenesetre a hazai forgalomban várhatóan idén kezdenek el érdemben megjelenni a Model Y-ok: az Egyesült Államokban és Kínában gyártásba kerülő autó a Tesla egyik legjobb ár/érték arányú modellje, a Model 3 alapjaira épül, de annál valamivel nagyobb és terepjárósabb modell, amit jelenleg Long Range (505 km hatótáv, 5,1-es 0-100, összkerékhajtás) és Performance (480 km hatótáv, 3,7-es 0-100, összkerékhajtás) modellekben lehet itthon konfiguráltatni.

Tesla Model Y
Tesla Model Y [+]

A 4 év vagy 80 ezer kilométer garanciával árult európai Long Range modell itthon, szalonból körülbelül 25 millió forintos áron hozható el, a Performance valamennyivel drágább. Ennél jelentősen olcsóbban várjuk a Standard Range hátsókerekes kivitelt, ami 393 km körüli EPA hatótávval, 5,3-as 0-100 gyorsulással, 217 km/h-s végsebességgel nemrég indult el Amerikában, és vélhetően itthon is egy 2021-es érkező lesz.

A Tesla Model S Plaid már a vesenypályákon is villantott, de megvenni még nem lehet
A Tesla Model S Plaid a vesenypályákon már villantott, de megvenni egyelőre nem lehet [+]

A számháborút azonban nyilván nem ez, hanem a Battery Day kapcsán bemutatott Model S Plaid és Plaid+ teljesíti: 2,1-es 0-100 gyorsulás, 1100 lóerő, 320 km/h-ra limitált végsebesség, akár 835 kilométeres hatótáv, hárommotor összkerékhatjás, új típusú, 4680-as akkumulátorcellák, és a Laguna Seca versenypályán bemutatott 1:30-as időeredmény teszi egyértelművé, hogy a Tesla ezzel a modellel nem viccel, persze a döbbenetes specifikációknak hajmeresztő ára van, ez Amerikában is bőven a 42-45 millió forintos árkategória, és hozzájuk is csak év végén érkezik, így 2021-ben ilyen autóból jó esetben is csak néhány darab kerülhet forgalomba. Év végén indulhat a Cybertruck gyártása is, de idén még biztosan nem találkozunk vele itthon.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD
Volvo XC40 Recharge P8 AWD [+]

Komoly stratégiai kijelentést tett a kínai Geely cégcsoportba tartozó Volvo, először arról volt szó, hogy 2025-ig a márka összes eladott autójának fele villanyautó lesz, és a fennmaradó 50% komoly részét is plug-in hibridek adják majd, nemrég pedig a pénzügyi igazgatójuk, Lex Kerssemakers nyilatkozott arról, hogy 2030-ra már a teljes modellpaletta elektromos lesz, ezzel párhuzamosan pedig növelik a fókuszt nem csak az online értékesítésen, hanem az autókhoz adott szolgáltatásokon is. Persze 9 év ebben az iparágban sem kevés, addig még rengeteg minden történhet, az idei modellpalettán azonban továbbra is csak egy kis szelet lesz a tiszta elektromosságé, a Volvo XC40 Recharge P8 AWD viszont már nagyon közel van, magyarországi bevetése most nyáron várható.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD
Volvo XC40 Recharge P8 AWD [+]

Több tízezer ügyfél mutatott komoly érdeklődést a tisztán elektromos XC40 iránt: már az értékesítés hivatalos kezdete előtt több ezer megrendelés futott be a vállalathoz a gyártói közlemény szerint, a moduláris CMA padlólemezre épített, 400 km-es WLTP-hatótávú, 75 kWh-s akkumulátorral szerelt, 4,9 másodperc alatt gyorsuló, 408 lóerős és 660 Nm-es, összkerékhajtású kocsira. A 11 kW-os AC töltés mellett 150 kW-os DC villámtöltés is a büszkeségek közé tartozik, 40 perc alatt 80 százalékos szintre tölteni pedig valóban kellemes lehet, ha valaki hosszú autópályás menetre készül az autóval. A teljes Android Car operációs rendszerrel ellátott autó infotainment rendszerére mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, azt viszont remélhetőleg nem kell majd megtapasztalnunk, hogy a biztonságra erősen optimalizáló gyártó miképp változtatta meg az eredeti XC40 frontstruktúráját, hogy a belsőégésű modellhez hasonló ütközésvédelmet tudjon felmutatni. Egyébként az autó orrában kialakítottak egy elülső csomagtartót is, ami figyelemre méltó, tekintve, hogy az alapvetően belsőégésű motorral az orrban megálmodott autóknál ritkán sikerül jól kihasználni a motorteret, ha elektromosításon esik át. Az árát egyelőre még nem lehet tudni.


Volvo C40 reCharge [+]

Kicsi esélye van annak, hogy a most bejelentett Volvo C40 reCharge idén gyártásba és piacra kerül, az viszont szinte biztos, hogy leginkább a kupészerű formatervével nyújt majd többet az XC-nél, hiszen méretek, hajtás és tölthetőség szempontjából nem ad többet annál, és belül sincsenek radikális változtatások.

Polestar 2
Polestar 2 [+]

Egykor a Volvo legsportosabb modelljei kaptak Polestar nevet, most viszont úgy tűnik, ebből is egy tisztán elektromos márka lesz, a Polestar 2 pedig, ha már minden visszahívási botrányon túlvan és minden gyermekbetegséget kinő, jó eséllyel itthon is elérhető lesz előbb-utóbb. Motorban, akksiban és hajtásban ez is szinte pontosan ugyanazt adja, mint az imént említett két Volvo modell, kicsit hosszabb az autó, kicsit eltér a külső-belső design, de nagy különbségek nincsenek, ugyanúgy egy letisztult, mégis igényes hatást keltő kocsi.

Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4 [+]

A Volkswagen ID.3 után a 2021-es év egyik nagy érkezője a Volkswagen ID.4 lesz, ami a konszern MEB platformára épülő, SUV-os adottságokkal rendelkező jármű. A formaterv alapvetően az ID.3 által meghatározott irányt követi, ez viszont egy 32 centiméterrel hosszabb, összesen 4,58 méteres, magasabb kialakítású autó, aminek egyébként a kategóriában egészen jó, 0,28-as légellenállása van.

Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4 [+]

Valamivel szerényebbek a menettulajdonságok a kisebb autónál még akkor is, ha a Pro Performance modellt vesszük alapul, 204 lóerővel és 310 Nm nyomatékkal a hátsó keréken ez már "csak" egy 8,5 másodperces 0-100-at fut, viszont a végsebesség ugyanúgy 160 km/h-ban van limitálva, és akinek ez nem lenne elég, 306 lóerős, két motoros, összkerekes változatba is ülhet, de ezt csak később dobják majd piacra. A nettó 77 kWh-s akkumulátorpakkal, optimális esetben 520 km-nyi hatótávot kapnak a 1st edition modellek, a legkomolyabb villámtöltés pedig 125 kW-os DC lehet.

Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.4 [+]

A beltér is erősen hajaz az ID.3-ra, 10 vagy 12 hüvelykes infotainment rendszerrel, a műszeregységre helyezett fokozat-előválasztóval és az akár fehér beltéri elemekkel az ID.4 első ránézésre minőségibb hatást kelt az eredeti ID.3-nál, persze kíváncsian várjuk, hogy a valóság mit mutat majd. Mindenesetre az ID.4-hez már alapáron jár a Discover Pro navigáció, és persze ezeknél is elérhetők lesznek a csatlakoztatott szolgáltatások (We Connect ID), a head-up display, illetve az IQ. Light LED matrix fényszórók, futófényes irányjelzővel karöltve. A jobb felszereltségű 1st modellek ára 50-60 ezer euró környékére érkezett, tehát reálisan 18-22 millió forintos autókkal lehet számolni az első eresztésből.

Összegzés

Igyekeztünk egy teljes listát adni arról, hogy milyen új elektromos autókra lehet számítani 2021-ben Magyarországon, persze a valóság elképzelhetően mást fog mutatni, egy-két modell átcsúszhat 2022-re, de persze csomó olyan alváltozat is jöhet, amit itt most nem említettünk meg. Globális, illetve elméleti síkon mindenképpen említésre méltó autók még a Bollinger B1 és B2, a GMC Hummer elektromos változata, a Lotus Evija, a Lucid Air, a Nio modelljei, vagy épp a Rivian R1T.

A közeljövőt nem nehéz megtippelni: azok a gyártók, akiknek készen áll egy villanyautó-platformjuk, azok a 2022-2023-as évre már akár komoly palettával gondolkodhatnak, hiszen ezek a padlólemezek a korábbinál is nagyobb rugalmasságot adnak ahhoz, hogy mindenféle méretű, hajtású és belső terű autók szülessenek, a kérdés sokkal inkább a gyártási kapacitáson és a beszállítói háttér megbízhatóságán múlik, nem a modellfejlesztés lesz a szűk keresztmetszet. Pillanatnyi lépéselőnyben lehetnek azok a gyártók, akik bevált, többéves technikájukat folyamatosan tudják gyártani és értékesíteni, és lehet, hogy a Mercedes is jól csinálja, hogy meglévő platformjaira húz fel elektromos(ított) autókat, ha a dedikált platformú autóknál gyorsabban át tudja állítani a gyártósorait, és rövid távon ki tudja szolgálni a továbbra is töretlen vásárlói igényt. Izgalmas időszaknak nézünk elébe!

szentkuti11

Azóta történt

Előzmények