Hirdetés

Forradalmasítaná az elektromos autózást a BMW iX

Sokáig iNEXT néven hivatkoztak a döbbenetes méretű, extrém formavilágú, tisztán elektromos hobbiterepjáróra, forgalomba viszont már simán iX néven kerül, előreláthatólag 2021 novemberében.

Nehéz azt racionálisan elképzelni, hogy a szeretett bolygónkat a soktonnás, elektromos luxus SUV-k mentik majd meg a pusztulástól, mindazonáltal az tisztán látszik, hogy piaci igény bőven van arra a termékkategóriára, amit ezek a hatalmas méretű, lenyűgöző menetteljesítményű kocsik képviselnek, gondolunk itt például a Mercedes EQC-re, az Audi e-tronra, a Tesla Model X-re, vagy akár a Jaguar I-Pace-re. Ezekhez a gyártókhoz képest a BMW csoport kissé lemaradva mutatta be a saját igazi villanytankját, ráadásul a BMW iX csak jövő év végén kerül forgalomba, addig pedig legfeljebb a szintén méretes BMW iX3 marad azoknak, akik az elektromos terepjáró-szerűségükön csak a kék-fehér bajor logót tudják elképzelni.


[+]

A korábban iNEXT névvel fémjelzett, végül tehát iX nevet kapó autó külseje finoman szólva véleményes, főleg a villanyautók esetén különösen indokolatlan méretű, BMW-k esetén rendszeresen veseként hivatkozott "hűtőráccsal". A jelenlegi fotókon hagyományos külső tükrökkel látható a kocsi, amin egyébként feltűnőek még a szűkre húzott első fényszórók (alapáron is LED, felár ellenében mátrix-lézer technológiával), a süllyesztett külső kilincsek, a 22 colos felnik és a síkra domborított, méretes sárvédőpanelek.


[+]

A piramis struktúrájú vesékben egyébként kamera, radar, és mindenféle egyéb szenzor is található, a frontvonalban lévő érzékelők tartósságáról pedig az elasztikus burkolat öngyógyító képessége gondoskodik (remélem, emlékeznek még olvasóink az LG G Flexre, ami a hátlapján mutatott be hasonló trükköt), a nem mellesleg 5G-képes BMW iX pedig már az első pillanattól fogva képes lesz a 3-as szintű önvezetésre. Akármennyire is furcsán hangzik, a szemre drabális autónak egyébként meglepően jó a légellenállása, Cd-értékben megfogalmazva 0,25-ről beszélünk. Érdekesség még, hogy a motorháztetőt sem kell kinyitni ahhoz, hogy szélvédőmosó folyadékot töltsünk bele, a tartály fedele ugyanis a BMW-logóban keresendő elöl, de hátul is rejt érdekességet a márkajelzés: a fekete kávájában bújik meg a tolatókamera, aminek lencséjét automatikus működésű, rejtett vízfúvóka tartja tisztán.


[+]

A belső teret az elektromos autókra jellemző letisztultság és visszafogott anyaghasználat jellemzi, főként szövetet és fát lát maga körül a felhasználó, a BMW által lounge-szerűnek definiált beltér a fotók alapján tényleg megállja a helyét. Shy Technek hívják azt a design-filozófiát, ami a gyártó állítása szerint az utasokat helyezi a középpontba, és egészen addig a háttérben tartja a technikát, ameddig csak arra szükség nincs. Működésében, hangulatában tehát ez egy hagyományos autó lesz, függetlenül attól, hogy egyébként a hatszögletű kormánykerék és a szövetbe burkolt műszerfal egyértelműen felismerhetővé teszi a belteret a belsőégésű motorral szerelt márkatársakhoz képest, és az egypedálos vezetés lehetősége sem marad el.


[+]

A kormánykerék mögötti digitális műszeregység 12,3 hüvelykes, mellette pedig 14,9 hüvelykes érintőkijelző látható, ez utóbbi ráadásul enyhén hajlított is a vezető felé, nyomógombot viszont tényleg csak minimális mennyiségben látunk, leginkább az ajtókon, illetve a könyöklő előtti területen. Természetesen nem marad el a HUD, azaz a head-up kijelző sem. A Harman/Kardon jóvoltából nagyon jó minőségű zenét hallgathatunk majd, a legtöbb hangszóró pedig szinte láthatatlan a kocsiban, többek közt az ajtópanelek szövetborítása mögé, illetve a fejtámlába rejtették el a hangkeltőket.


[+]

Két villanymotorból áll a hajtáslánc 500 lóerő fölötti teljesítményt préselhet ki magából, a 0-100-as gyorsulás 5 másodperc körüli csúcsértéke pedig bár extrém élmény egy ekkora kocsiban, de a Tesla magasságától nyilván elmarad, és a kategórián belül nézve is inkább csak átlagos, mintsem kiemelkedően jó. Mindazonáltal a BMW-nek nem is a legjobb gyorsulás volt az elsődleges szempont a tervezésnél, hanem a fogyasztás és a hatótáv: ha hiszünk a WLTP-mérésnek, akkor 600 kilométeres hatótávval számolhatunk, a jóval szigorúbb amerikai EPA-szabvány pedig 480 kilométerről számol be.


[+]

Mindez egyébként 100 kWh-s kapacitású telepből jön ki, tehát a WLTP-értékhez döbbenetesen jó, 17 kWh/100 km körüli fogyasztásra lenne szükség, ehhez képest a gyártó is inkább 21 kWh/100 km-t ad meg, ami egyébként még mindig becsülendő egy X5-X6 méretosztályú, nyilván brutál módon nehéz (rengeteg könnyű alumíniumot, nagyszilárdságú acélt és karbont használtak, de érzésünk szerint nem véletlen, hogy hivatalos adat a kilókról még nincs) járműtől. A légrugózásnak köszönhetően aktív szintszabályzásra is lehet számítani, ez az autópályás vagy országúti fogyasztásra egyébként szintén jó hatással lehet. A nyilvános villámtöltőkön egyébként akár 200 kW-tal is tölthető a kocsi (ilyen teljesítményű töltőből most még nagyon kevés van, de ez nyilván változik idővel), ez 10%-ról 80%-ra 40 perces töltési időt jelent, és ami szintén érdekes, hogy ideális esetben 120 kilométer megtételére elegendő töltést tud adni 10 perc alatt. Otthonra – ha a hálózat is lehetővé teszi persze – továbbra is maradhat a 11 kW-os BMW Wallbox, ami 11 órás teljes töltési időt ígér.


[+]

Egyelőre még nincs ára a gyártó által SAV (Sports Activity Vehicle) termékkategóriába sorolt zászlóshajónak, az viszont biztos, hogy elképesztő összegért lehet majd megvenni az autót, és leghamarabb 2021 novemberben vehető majd át.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BMW

Azóta történt

Előzmények