Hirdetés

Audi e-tron menetpróba

4,9 méter tömény Audi, minden földi jóval, villanyhajtással, ami direkt nincs az előtérbe tolva, mert az e-tron elsősorban Audi, de csak másodsorban elektromos.

Bevezető

Rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni a villanyautók kapcsán, de abban meglehetősen egyöntetű a vélekedés, hogy a jelenlegi infrastruktúrával és hatótávokkal az elektromos hajtású autók igazi terepe a város. Ugyanígy rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni az SUV-k kapcsán is, ám ott is van egy általános szemlélet azügyben, hogy ezeknek a batároknak az igazi terepe az országút és az autópálya. Vagy a nagyon menő tanyánkra bevezető földút. Egy 4,9 méteres, üresen is 2,5 tonnát nyomó monstrum villanyhajtással tehát meglehetősen merész, ugyanakkor viszont abból a szempontból mégis előremutató, hogy a hosszabb távú utazással járó problémát a 150 kW-os villámtöltéssel át tudná hidalni, ha és amennyiben erre fel lenne készítve az infrastruktúra.


[+]

De nincs. Illetőleg itthon biztos, hogy nincs, pillanatnyilag kettő darab, erre a töltési sebességre alkalmas állomást tud hazánk felmutatni, Bábolna mellett az M1-esen és a Váli Völgyi Pihenőnél az M7-esen. Mindkét töltőpontot az Ionity üzemelteti, ez az ÖMV, a Ford, a Daimler, a BMW és a Volkswagen-csoport együttműködéséből létrejött cég már több mint 100 ilyen állomást rakott le Európában, tehát a cél láthatóan az, hogy legyen annyi töltőoszlop, hogy mondjuk 200-300 kilométerenként le lehessen gyorsan annyi energiát csapolni, amivel tovább lehet robogni. Az Audi tehát az e-tronnal együtt rögtön megoldást is mutat arra, hogy miképp érvényes mégiscsak egy elektromos SUV, de az autó hamarabb lett kapható, mint ahogyan a töltőhálózat kiépült volna, más kérdés, hogy azért arra nem okvetlen kell számítani, hogy ezresével lepik el a töltőoszlopokat az alapáron is majdnem 30 milliós, elektromos Audik.


[+]

Az Audi az e-tront (amit úgy ejtünk, hogy ítron) tök tudatosan berakta a Q5 és a Q7 közé méretben, hogy igazából mindkét célcsoportnak kis kompromisszummal megfelelő lehessen. Egy hasonló teljesítményű Q7 is nagyjából ebben az árban van, tehát ha kicsit távolabbról nézzük, akkor nem drágább elektromosat választani helyette némiképp kisebb, de még így is baromi nagy méretben. Magyarán ha mindenképp el akarsz szórni 30 gurigát egy Audi SUV kapcsán, akkor az lehet benzines, dízel, meg elektromos is. Utóbbi az e-tron, amit pár napig tudtunk próbálgatni, bár a mi tesztautónkra még 10 milliónyi extra ráugrott, de az alapvető funkcionalitás adott a beugró szintű járműnél is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Audi

Azóta történt

Előzmények