Hirdetés

A Nissan Connect és a 62 kWh-s Nissan Leaf

A japán gyártó mobilalkalmazását a nagyobb akkumulátorral és erősebb motorral szerelt Leaffel összekötve tudtuk kipróbálni.

A 62 kWh-s Nissan Leaf e+

Viszonylag csöndes volt a 2017-ben bemutatott Nissan Leaf nagyobb akkumulátorral szerelt változatának a startja, és ami azt illeti, nekünk is elég sokat kellett várnunk az egyes piacokon Nissan Leaf e+ néven futó modell tesztpéldányának érkezésére. Bár ránézésre szinte lehetetlen megkülönböztetni a korábbi, 40 kWh-s akkumulátorral szerelt változattól a hozzánk most befutott 62 kWh-s modellt, a motorháztető alatt elég sok változás történt, amelyek közül a felhasználók számára talán a legfontosabb, hogy a gyártó reagált az előző modell akkumulátor-melegedési problémáira. Az alapmodellnek ugyanis hosszabb utak megtételét követően képes olyan hőmérsékletet elérni az akkumulátora, amely miatt az autó korlátozza a töltés teljesítményét. A helyzet elsősorban azért szerencsétlen, mert pont az autópályázás tudja előidézni ezt a problémát, amikor amúgy a legnagyobb szükség van a gyorstöltésre. Mi az esetet egyébként nem tudtuk reprodukálni, pedig pár héttel ezelőtt kaptunk egy tesztpéldányt a 40 kWh-s változatból, illetve a Nissan is hangsúlyozza, hogy kevés tulajdonost érint a probléma, de ettől függetlenül adott és kellemetlen.


[+]

Épp ezért a 62 kWh-s modellnél a Nissan nem csak az akkumulátor kapacitását növelte meg, hanem a felépítésén is variált, aminek következtében a melegedés problémája a tulajdonosok beszámolói szerint már nem egy valós aggály, de nem is szűnt meg teljesen: bizonyos körülmények között reprodukálható, szóval aki napi szinten szeretne több száz kilométert ingázni az autópályán, az továbbra is szomorú lehet amiatt, hogy az új Leafbe nem került semmilyen akkumulátorhűtés. Az internetes leírások alapján úgy tűnik, hosszabb utakat követően a töltési teljesítmény 20 kW alá is eshet, de az új felépítésű akkumulátornak köszönhetően ez tényleg csak nagyon speciális körülmények között jön elő. Ennél sokkal fontosabb, hogy az új Leaf a megfelelő töltőről már 100 kW-os teljesítményt is képes felvenni, a 75 kW-ot pedig tartósan is tudja. Mi ezzel együtt azt tapasztaltuk, hogy az 50 kW-os villámtöltőkről is kicsit gyorsabban tölt az autó, mint az előd.

A csomagtér mérete is megnőtt: a 435 literes méter nem csak az e-autók között, hanem amúgy is egy nagyon kellemes érték.
A csomagtér mérete is megnőtt: a 435 literes méter nem csak az e-autók között, hanem amúgy is egy nagyon kellemes érték. [+]

Az elektromos motor teljesítménye is nőtt, aminek következtében a 0-100-as sprintet a jármű 7,9 helyett 6,9 másodperc alatt tudja, de a nagyobb teljesítményt nem kizárólag itt fogjuk érezni, sokkal fürgébb, dinamikusabb lett a gép, a fejlődés tényleg érezhető volt. A WLTP-szerinti hatótáv a 40 kWh-s modellnél 270 kilométer volt, míg a 62 kWh-s változatnál már 385 kilométer, ami azt jelenti, hogy hosszabb utak megtételére és autópályán való használatra is alkalmas lett a Leaf. Mi el is utaztunk vele a Balatonra, a kombinált fogyasztásunk 400 kilométer megtétele után 17,5 kWh volt 100 kilométerre vetítve, úgyhogy a 350 kilométeres hatótávot a tapasztaltunk szerint még autópályázással is tudja, ami azért nem rossz.

A kijelző így sem óriási, de azért jót tett neki a növekedés, főleg okostelefonos tükrözés során érezhetjük ezt.
A kijelző így sem óriási, de azért jót tett neki a növekedés, főleg okostelefonos tükrözés során érezhetjük ezt. [+]

A belső térben nem feltűnő, de örömteli változás, hogy 7 helyett már 8 hüvelykes a középkonzol érintőkijelzője, és bár maga a rendszer nem változott, sokkal gyorsabban teszi a dolgát, mint korábban. Az SoC ezúttal már négymagos, az érintésérzékelés többujjas (multi-touch), a szoftvert és a térképállományt már vezeték nélkül is lehet frissíteni, a TomTommal közös együttműködésnek köszönhetően pedig a beépített naviban már megjelennek közlekedési információk és időjárás-adatok is. Ezekre a fejlesztésekre szükség is volt, de a felhasználók egy része valószínűleg örült volna egy UI-frissítésnek is, a rendszer ugyanis nem hat modernnek, cserébe stabilan működik és logikusan van felépítve. A funkciók egy része ráadásul használható a Nissan Connect névre hallgató okostelefonos rendszeren keresztül is, amelyet ezúttal mi is ki tudtunk próbálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények