Hirdetés

Jaguar I-Pace menetpróba

Egy igazi elektromos szörnyeteg a Jaguar 400 lóerős terepkupéja, nem sok ellenfele van az utakon, de meg is kérik az árát.

Év Autója

Ha egy autó 4,8 másodperc alatt van százon, akkor az azt jelenti, hogy kis híján letépi a fejed. Ha mindezt hangtalanul, egyenletes gyorsítással adja elő, akkor az élmény még inkább mellbevágó. Nem csak nekem volt az, direkt beültettem magam mellé pár embert, olyat is, akinek amúgy van egy Impreza WRX-e, meg olyat is, aki még életében nem ült villanyautóban és csak vidéki faluk között autókázik egy 13 éves Ford Fusionnel. Nem mondom, hogy az az élmény, ahogyan láttam a fejüket és hallottam, hogy miket mondanak megér 30 millió forintot, de kétségtelenül egy teljesen másik dimenzió(ugrás) számukra az autókkal kapcsolatban, amit egy hagyományos kocsinál nemigen élhetnek át. És persze, hogy az első pár órában konkrétan nem lehet kibírni, hogy egy lámpától az 50-es tempót ne akarjam 2 másodpercen belül elérni. Szabályos, mert a KRESZ csak a maximális sebességet specifikálja, azt nem, hogy ezt milyen hamar szabad elérni. És ez az élmény addiktív. Meglehetősen közel áll a teleportáláshoz, bár azt még nem próbáltam, de valahogy ilyennek képzelem el.


[+]

Szóval igen, a Jaguar I-Pace kapcsán kap az ember egy ilyen előadást, amit végtelenszer vissza akar tapsolni. De azért praktikus szempontok alapján nem ez kéne legyen egy bármilyen autó fokmérője, nyilván ez a leginkább látványos produkció, amivel le lehet nyűgözni bárkit, ám hosszabb távon sokkal fontosabb kérdésekre kell válaszolni a hatótáv, a töltési módok, az infotainment, a futómű és a helykínálat kapcsán. És mivel 30 gurigáért mondhatni, hogy elég nagy a merítés, ezért egy ennyibe kerülő elektromos autónál jogos elvárás kell legyen, hogy az ember minél kevesebb kompromisszumot óhajt kötni. Az I-Pace pedig nagyon igyekszik ennek megfelelni, amióta a Jaguar a Tata csoporthoz került, azóta van pénz fejlesztésre is. És ez beérett egy 2019-es Év Autója díjjal, amit az I-Pace vitt haza, most már úgy gondolom, hogy egyáltalán nem érdemtelenül.


[+]

Az I-Pace egy olyan, félig-meddig légüres térbe csöppent, ahol nem sok konkurense akad. Az Audi még sehol nem volt az e-tronnal, ráadásul az elég markánsan másik műfaj, a Tesla pedig a Model X kapcsán ugyan alkotott valami hasonlót, de a Jaguar egy sokkal sportosabb valami, ahol a belső sem olyan, mint egy tetszőleges Apple Store berendezése egy kiállított tablettel. Nem kicsi autó a maga 4,62 méteres hosszával, noha ez a tömpe orr miatt tűnik felfújtabbnak, mint valójában, de a tükrök nélkül is több mint 2 méteres szélesség azért elég sokat elárul a kocsi általános terebélyességéről. Üresen is megüti simán a két tonnát, szóval egy állati merev, robusztus és masszív bunkerben ülünk, ennek ellenére egyáltalán nem tűnik egy böszme kompnak, a menetdinamika és a futómű pedig olyan izgága, életvidám és indokolatlanul erős veszedelmet csinál belőle, amiről tényleg el lehet hinni, hogy vállrándítás nélkül gázol át bármin. És ez annyira így van, hogy speciel a nemzetközi bemutató alkalmával elvitték az újságírókat offroadozni nem túl könnyű terepre, belegázoltak vele a folyóba, aztán az egész mezőnyt kizavarták egy konkrét versenypályára, ahol nem egy, nem is kettő, hanem négy kört lehetett vele sederinteni megállás nélkül. Az simán volt fél órányi csúcsra járatott állatkodás, de az I-Pace-nek ez meg sem kottyant, az akkumulátort és a két motort is külön hűtéssel látták el, hogy az extrém igénybevételt is röhögve bírja.


[+]

Ezt a hangtalanul csörtető varacskos disznót kaptam meg pár napra. És pont úgy alakult, hogy volt is dolgom a fővárostól mintegy 160 kilométerre, szóval hibátlan lehetőség kínálkozott arra, hogy az ígért hatótávot kipróbálhassam, ráadásul a célállomásom távol esett aszfaltozott utaktól is, úgyhogy minden tekintetben ideális járműnek tűnt erre az időszakra úgy, hogy nem kellett érte letennem egy petákot sem, nem hogy 30 millió forintot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés