- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
-
Mobilarena
Xiaofang és Dafang kamerák Kínán kívüli használatát a Xiaomi letiltotta, lehetséges megoldás itt (de ne gmailről írj nekik!).
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hzsolee
őstag
válasz
Steady74 #5685 üzenetére
Igen láttam a bauhaus is forgalmazza, de ja, ott sem volt nyitásérzékelő, így oda nem is szándékoztam menni. Rokonlátogatóban voltunk, aztán mondom ha már ott megyek el előtte bekukkantok az obiba. Szerintem csak azért volt mert nem tudnak róla az emberek. Volt egy kis philips bemutató rész is okos cuccokkal. Fehérváron meg valami számomra ismeretlen okos rendszer van a sájomival egy polcon...
-
Steady74
addikt
válasz
Steady74 #5684 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési időből: megnéztem az árakat, a Bauhaus olcsóbb az OBI-nál, mozgásérzékelőt vettem 4.590. Ott sajnos nem volt nyitásérzékelő, de mivel befürödtem a Xiaomi-s bt-s és a Sonoff zigbee-s nyitásérzékelőkkel, sőt még a Sonoff wifis-sel is, így most ez jön.
-
tlala
addikt
válasz
Steady74 #5343 üzenetére
Mert a HA-ban minden stabilabban, egyszerűbben megoldható.
Pl. a bluetoothos Xiaomi hőmérők instabilak 1-2 szobával odébb, helyettük vettem kis Sonoff zigbee hőmérőket, 3 szobával odébb is stabil a jel, és sokkal tovább tart az elem.
A Xiaomi termosztátot nem sikerült behúzni a HA alá teljesen, így el kellett adnom.
Aztán ott vannak a régiós gondok, Aqara/nem aqara, stb. - bár azok nagyrészt orvosolhatók az orosz appal (bár épp most áll le annak is a fejlesztése). HA alatt szinte minden megy mindennel, több gyártótól vehetek minőségi, épp akciós cuccot. Bár előtte mindig ránézek már a zigbee támogatási listára...
Az eszközök specifikációja dokumentált, sok user tapasztalat, fórum van. Ehhez képest nézd meg a magyar Xiaomi fórum topikjait...
Szóval nálam már okafogyottá vált a Xiaomi.
Egyedül a kedvenc e-inkes óráim/hőmérőim miatt tartom már csak a Xiaomi hubot. -
tlala
addikt
válasz
Steady74 #5336 üzenetére
Nem tudom, nem ismerem a Pi-s rendszert. De biztosan elég a 4GB, a debianos kis olcsó HP thin clienteken is remekül elfut a HA 4GB RAM-mal (mindenképpen SSD-t ajánlok, simán megy passzív házakban is).
A wifis eszközöknek a router a "bridge", a zigbee-s eszközökhöz kell egy USB-s zigbee dongle, ami a zigbee-s frekvenciasávokon kommunikál a zigbee-s eszközökkel. Nekem sokkal jobban bevált a zigbee, mert kis fogyasztása miatt sokféle olcsó kis elemes, bárhová letehető hőmérő, mozgásérzékelő, nyitásérzékelő stb. létezik hozzá (ugye a wifi fogyasztása miatt nincs hordozható wifis cucc), és ezek apró kis kockák, egyben remek kis felnőtt legós játékok.De semmi nem zárja ki, hogy az ember wifi-s és zigbee-s eszközöket egyszerre használjon.
Kezdőknek szerintem sokkal jobb a zigbee rendszer, illetve ma már Xiaomi cuccot sem vennék.A HA-ba tulajdonképpen a Xiaomi hub-ot lehet egy integrációval egyszerűen behúzni, és ha vannak Xiaomi bluetoothos hőmérők, akkor abból érdemes olya hubot venni, ami a bt-t is tudja.
Érdemes olvasgatni a HA kitűnő dokumentációját, illetve az egyes eszközfélék "drivereként" működő különféle integrációkat tanulmányozni.
-
tlala
addikt
válasz
Steady74 #5332 üzenetére
A másik út, hogy a Home Assistant által szintén hosszú távon támogatott Debian 11-et telepíted fel egy tizenezres olcsó kis PC-re (akár passzívra), és arra telepíted közvetlenül a Home Assistant Supervised-et. (De van, aki windowsos gépen VM alá telepíti, pl. kipróbálásra.)
A Debian 11, ha a grafikus felületét is engedélyezed az install során, olyasmi felületet mutat, mint egy windows. (Persze azért nem windows... Gyorsan itt jegyzem meg, hogy én sem vagyok a téma szakértője, és fontos tudni, hogy pü-s tanfolyamot nem vállalok!)
A Home Assistant alapszintű automatizációit létrehozni pedig bekattintgatós művelet - a távoli elérés már kicsit bonyolultabb, ha ingyen akarod (vagy havi 5USD a saját szerverükön, és szintén kattintásos). A lenti képen épp annak az automatizációnak a létrehozása látható, hogy ha elmegyek otthonról a telefonommal, akkor kapcsoljon ki egy okos dugalj.
De egy Mi Home rendszert is egy az egyben be lehet húzni HA alá (hogy nem Xiaomi eszközökkel is bővíthesd a rendszert), és akkor megmarad a Mi Home rendszer távoli elérése is - ez amúgy lehet egy kompromisszumos egérút mindenkinek, aki beszorult a Mi Home rendszer korlátaiba.
De mindez itt már egy kicsit OFF. -
nemethsza
tag
válasz
Steady74 #5326 üzenetére
Van több "kész" rendszer (pl. Fibaro), szerintem nézd meg az árcédulákat, aztán vegyél elő egy papírt, írd össze, mit szeretnél (szorozd meg 2-3-mal, mert evés közben jön meg az étvágy), aztán nagyjából szedegesd össze ugyanezt low budget eszközökkel.
Az árkülönbség mellett a "kész" rendszer úgy bővíthető, ahogy a gyártó akarja, a másik meg úgy, ahogy te. Persze ... utóbbinál neked is hozzá kell tenned némi tanulást.pl.: link
(azzal együtt, hogy erre is van célcsoport - gondolom -, akinek tök jó, hogy vki megoldja) -
nemethsza
tag
válasz
Steady74 #5324 üzenetére
google home assistant raspberry pi
első találat -
Steady74
addikt
válasz
Steady74 #5319 üzenetére
Na, ami máris tetszik, hogy Synology NAS konténerbe tudom futtatni a HA-t. 920+ NAS van, +8 GB ram-mal (full 12 GB), egy Ubiguiti fut rajta konténerbe holnaptól, meg a HA lenne. Mekkora erőforrást használ tapasztalatok szerint az alkalmazás? Elég-e vajon a Syno hozzá?
-
nemethsza
tag
-
nemethsza
tag
válasz
Steady74 #5315 üzenetére
Ha világítás (akár csak on/off, akár komolyabb vezérlés/automatizálás), motoros redőny, hőmérsékletszenzor, nyitásérzékelő stb. okosítást terveznék, tuti, hogy HA-ban gondolkodnék, mert szerintem egy cég termékeivel olcsón nem lehet minden IS megoldani.
Ott feltehetően azért nem kaptál választ, mert igazából nem tettél fel konkrét kérdést :-) -
nemethsza
tag
válasz
Steady74 #5313 üzenetére
Hali,
amellett, hogy én motoros redőnyhöz inkább a Shelly 2.5-öt használnám, szerintem mielőtt bármit csinálsz, olvass (majd esetleg kérdezz) itt.
Xiaomiből linkeltél Aqarát és simát + a Shelly...
Ennél kicsit összetettebb a dolog, pláne, ha nem brand ökoszisztémát veszel, és/vagy nem akarsz feleslegesen szívni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tesla topik
- Bittorrent topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- SSD kibeszélő
- Jóárasított AI PC-ket szeretne látni az AMD
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- HP Series 3 Pro FHD monitor Professzionális képminőség otthonra vagy irodába!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest