- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
-
Mobilarena
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
morpheus133
tag
Ez engem is érdekelne.
Viszont én úgy kérdezném meg, hogy milyen olcsó OpenWRTs eszköz ajánlott amivel érdemes lenne meshbe kötni.
Gondolom az AX3600 vezérelné a mesht igy a másik eszköznek nem kéne combosnak lennie.
OpenWrt nélkül csak Xiaomi eszköz jöhet szóba, és az később bővithetőség lecserélhetőség szempontjából macerás. (Mi van ha nem tudsz venni, vagy ha a xiaomi változatat valamit, és az újak nem kombatibilesek stb.) -
akidur
csendes tag
Sziasztok,
1. AX 3600 mellé szeretnék egy másik eszközt mesh-re. jó lehet a AX3000(első körben 1db.) kábelen összekötve? Működni fognak gond nélkül vagy van ajánlottabb eszköz mellé(ami költséghatékony is)?
2. az AX 3600-on 1.1.19 kínai firmware van, mesh esetén jó lesz ez vagy inkább az openWRT az ajánlott?Ezer hála a válaszért!
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Sikerrel felraktam mindkét routerre az OpenWRT-t. Próbálnám beállítani a mesh hálózatot, de nem megy. Ez alapján csináltam. Nem akar csatlakozni a router a másikhoz. Annyi eltérés van a videóhoz képest, hogy wpad-mesh-mbedtls van telepítve a romterekre. Van ötletetek, hogy hol csúszhat el a dolog?
-
fil
őstag
Xiaomi routereknél, ha mesh van az szórja a guest network-öt is, vagy az csak a fő routeren van?
-
poero
aktív tag
Max 2 eszközt lehet kábellel összeközni, a harmadik eszközhöz nem lehet kábelt kihúzni, mert különálló épületben lenne tizen-méterre a legközelebbitől. Leginkább az lenne fontos, hogy ha a 3. eszköz wifin van (mesht hanyagolva) AP módban, akkor a LAN porton minden gond nélkül továbbítja-e a netet az iptv boxnak.
-
Tonyk
veterán
Ha már kábellel vannak összekötve, akkor minek a mesh? Mindegyik routeren azonos SSID és jelszó. Az első router a modem (már ha ez bridge módban van) mögött legyen a "router" minden szükséges szolgáltatással. A többi csak switch lan-lan portokba minden, dhcp, dns, stb kikapcsolva bennük. IPTV miatt gondolom majd kell VLAN is + mindegyik eszköznek támogatnia kell a IGMP Snooping-ot, egyébként összefosódik a háló. Hogy wifin ez milyen lesz, az majd a környezettől függ.
-
poero
aktív tag
Sziasztok!
Segítsetek légyszi, mert nem találok AX3000-es topikot PH-n és már nem vagyok ebben az új rendszerben annyira otthon.
Szeretnék egy kertes házban és egy melléképületben internetet kialakítani. 3db AX3000 mesh eszközre gondoltam, amikkel kialakítanám a hálózatot. Az egyiket rákötném a modemre ami a ház egyik sarkában van. A ház másik végéig van innen húzva egy lan, amivel az első és második eszközt kábelesen összekötném mesh-hálózatba és ez tolná az udvar felé a wifi-t. A harmadik eszköz ami a melléképületben lenne, wifin kapcsolódna mesh-hálózatként ehez. Itt viszont az eszközre kábellel rá szeretnék kötni egy telekomos tv-boxot, hogy menjen a tv adás. Működne így a dolog ahogy kitaláltam?
Köszi előre is a segítségeteket. -
nagyra
tag
Update: hátha más is beleszaladna ebba a fa... hibába. Röviden, a mesh "kipárosításakor" + resetkor sikerült valahogy letiltania magán a wifi hálózatokat, a logban ez a részlet volt a gyanús:
========== wlanconfig wl0 list >> /tmp/xiaoqiang.log
Error received: -19
Az interneten nem találtam erről semmit, szóval újracsináltam a kínaisítást folyamatát, a végén feltoltam a 3.0.22 ROM teljesítmény moddolt verzióját. Így sikerült felélesztenem a wifi hálózatokat is. Beállítottam wireless repeater üzemmódra, a főrouterem 2.4GHz csatornájára. Létre is jött szépen a "plus" nevű hálózat mindkét frekin. Így a garázsban most 60Mbit/s körül van az internyet, viszonylag stabilan, nem sokkal rosszabb így extender-ként, mint legelőször volt mesh-ben használva. -
n1nja
tag
Sziasztok.
Adott 2 AX1800 Meshben. Feltenném a kínai fw-t. Jól gondolom, hogy letöltöm a gyártó oldaláról majd router oldalán feltolom és modolt miWifi appal bekonfigolom?
Kell figyelnem valami egyébre?
Köszi! -
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Adott 2 AX3600, amire kínai rendszer lett téve az erősebb WIFI miatt. Mesh hálózat lett csinálva wifivel. Sajnos kábelezés nem lehetséges a két router között.
Gondolkodtam, hogy OpenWrt rakok föl.
Mennyire stabil jelenleg? Nem akarok túl gyakran foglalkozni vele. Egyszer be szeretném állitani és utána csak néha frissíteni. Wifi milyen vele kínai 3600-hoz képest?
Frissíteni mennyire egyszerű?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
xabolcs
őstag
válasz
morpheus133 #5844 üzenetére
Egy masik OpenWrt-s (22.03 vagy SNAPSHOT kiadasok altal tamogatott) routert, ami ismeri az AX-es vagy AC-s szabvanyt!
Egyatalan nem szukseges, hogy QCA SoC-cal legyen szerelve!
Maga a mesh beuzemeles tud konnyu is lenni, de a vezetek + AP az igazi megoldas. Illetve lazan kapcsolodik, hogy a roamingolasi elmeny novelesevel barmennyi idot el lehet tolteni.
-
morpheus133
tag
Ha Openwrt-van a routeren mit érdemes mellé venni ha mesh-be szeretném használni?
-
xabolcs
őstag
válasz
wwenigma #5834 üzenetére
Pont ilyen problemam volt, pont az AX3600 + OpenWrt parosbol MESH kornyezetben. Aztan egyszercsak megszunt.
Szerintem az SSL implementaciok (OpenSSL, mbedTLS, WolfSSL) csereberelesetol gyogyult meg, de igazabol nem tudom, mert azota az OpenWrt trunk is atallt WolfSSL-rol mbedTLS-re.
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Éles, wifi-s mesh hálózatra mennyire ajánlott jelenlegi formájában az OpenWrt? Frissíteni mennyire zökkenőmentes?
-
dchard
veterán
Hamarabb berakta mint gondoltam. Ez a váltás 2.5-ről 2.9-re ezres naygságrendben javít kisebb-nagyobb bugokat, tehát mindenképpen érdemes lesz a frissítés.
Különösen érdekes lenne hallani a frissítés után olyanoktól, akiknek valamilyen mesh konfigban működik a routerük, hogy változott-e valami.
-
trance89
Topikgazda
válasz
gaben88 #5765 üzenetére
Szia
Családiház esetén ha csak nem tudod középen elhelyezni az AX3600-at akkor szerezz be mellé egy AX1800-at vagy egy másik 3600-ast és mehetnek meshbe. 1800-ból tökmindegy melyiket veszed, az álló fekete és a fehér fekvő 4 antennás is jó. Nagyon olcsón betakarható a dolog, elég gyakran bukkannak fel aprón (konkrétan most is van fent 1) -
gaben88
őstag
Sziasztok,
Regota megvan az AX3600, de panelban nekem minden ok volt a gyari EU-s megoldassal is. Viszont lassan koltozunk es szerintem kellene majd a kakao. Ti mit csinalnatok egy egyszintes csaladihaz eseten? Vennetek ez melle valami Mesh routert vagy ennek a hatosugarat tornaznatok fel? Ha elobbi, akkor mit vennetek melle? Ha utobbi, akkor mi most a legegyszerubb megoldas a hatotav novelesre, gyari szolgaltatasok megtartasa mellett (pl telefonos iOS app)?
Koszonom!
Udv:
Gabor -
rennew
csendes tag
Segítsetek kérlek.
Adott 2db ax3600 wifi mesh-el összekötve.
Megfrissítettem a fő routert, az gond nélkül sikerült. Viszont a dumb AP frissítés után nem elérhető. Se luci se ssh, de működik. Kapcsolódik a fő routerhez.Valakinek valami ötlet hogy hogyan érhetném el?
-
dchard
veterán
Az elmúlt 2-3 napban volt bőven Wifi-t (főleg Mesh-t) érintő változás, ha valakinek van Mesh-ben futó routere, az figyelje, hogy változik-e valami. Az utolsó módoítások 8 órája történtek, abból talán még nem készült el a build.
-
tachikoma
aktív tag
Megpróbálom mégegyszer, mert az előző próbálkozást elmosta az openwrt áradat, de annak a megértése, a millió csomag megismerése, stb meg nem fehér embernek való feladat...
Szóval 2 db igényt kellene kielégíteni (lehetőleg egyszerre):
- mesh hálózat vezetékes összeköttetéssel (egy ax3600 és egy ax3000-essel)
- wifi router megtalálása (wps-sel mondjuk)Megoldható ez valahogy akár kínai mókolt fw-el (de azzal, ami nem küldözget haza mindent), vagy akár openwrt-el?
-
dmad
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Mesh hálózat (wifin) 2 db Xiaomi routerrel, egy AX3600 a fő, egy AX1800-al kibővítve.
Szerintetek menne Meshben egy másik márka (Tp-Link AX10) routerrel vagy felejtős, csak Xiaomival tudnám bőviteni?
Köszönöm! -
kocfej
csendes tag
Sziasztok,
egy kis segítség kellene,
adott két AX3600, mindekettő 1,19 kínaival, meshben.
A szolgáltató Vodafone router--> switch módban, s egy kábellel összekötve az AX3600 fő router-be. Egy idő óta állandóan "elmegy" az internet, DNS problémát dob ki. A szolgáltató routerére kapcsolódva van net, tehát nem "ő" a ludas.
Mi lehet a probléma?Köszönöm előre is a segítséget!
-
domedee
senior tag
Azt javasolták itt érdeklődjek: mostanában csinálja azt a netem, hogy nem akar menni.
Digi 1000FTTH, két Xiaomi AX1800 mesh-ben, kábeles backhaullal, gyári global FW 3.0.34.
A következőt dobja ki néha-néha a böngésző (mintha egyre többször lenne):
Ha Test network-öt nyomok, akkor meg minden ok.
Minden ok szerinte, csak nem megy. Ha újraindítom a böngészőt, akár többször is, egyszercsak meg megint megy. Ezt hajlamos több gépen is megcsinálni itthon (W10/W11). Mobilon nem jellemző. A céges gépen meg VPN-en sosem nyírvákol, hogy gond lenne elérnem a céges hálót.
Bármi ötlet?
-
Benny21
csendes tag
Viszont lenne egy dolog.... Mobil eszközön a wifi sebesség 192Mbps 5G hálón. Hogyan lehet több ez? Esetleg érdemes lenne sysupgrade frissítés? Mostani verzióm r21917-cfb296b79a. Mesh-hez wpad-mesh-openssl-t használom. Mai verzió (r22040-eeba2a67ca) jobb lenne?
-
Benny21
csendes tag
Így állítottam be. Stabilan működik. Eszköz IP címek statikusak. Mobil teló szivatott az elején kicsit. 5 és 2.4 wifi is belőve telefonra. Mivel mesh-ben van a 3600 egy 3200-al így ahogy jöttem mentem a házban udvaron van miből válogatnia a telónak. És az elején míg rá nem jöttem mi a gondja nem is működött megfelelően. Hol blokkolt hol nem... Aztán a telóban wifi mac címet "fixre állítottam" (Véletlen mac használat helyett, Mac eszköz használata) wifi-adatvédelem menüben. Azóta jól működik a blokkolás a telón is. -
domedee
senior tag
Félig off-topic kérdésem lenne. Adott egy panel lakásban egy mesh hálózat két AX1800 routerrel. Egy router nem bírta lekezelni a panel beton falait, hogy mindenhol elégséges legyen a sebesség wifin.
Ezt a mesh hálót szeretném kiegészíteni. Viszont a hálózatnak a másik fele a 2 emelettel feljebb levő lakásban lenne. AX3000 vagy AX3600 segítségével. A kérdésem az lenne, hogy a Xiaomi féle mesh minden esetben ugyanaz-e, kompatibilis egymással teljesen a különböző AX... routerek között?Az AX3600+AX1800-ról találtam 1-2 videót, ahol mennek meshben. Esetleg ez működne AX3000-rel is? Az AX3000 oldalán csak az AX9000 van említve, mint kompatibilis. Ami akár csak marketing is lehet, de lehet akár valóság is.
-
tachikoma
aktív tag
Üdv,
AX3600-as routerem van vezetékes mesh-be kötve egy AX3000-essel. Emiatt kénytelen vagyok kínai patchelt firmware-t használni, abból pedig a Mi nélkülit, hogy ne küldözgessen hazafelé annyi mindent. (1.1.19 xqrepack Stabilized), tehát MiWifi app is felejtős.
Jól értem az összefoglaló alapján, hogy ekkor elfelejthetem azt, hogy wifi-s nyomtatót használjak, ami WPS-en keresztül csatlakozna?Van bármi más lehetőségem? Bármi parancssoros varázslás ssh-n keresztül esetleg?
-
Benny21
csendes tag
válasz
Laza... #5533 üzenetére
Végül újra neki estem. Vissza gyári (3600,3200) aztán újra openwrt. És újra hiba... A mesh hálóban. Fő router a 3600. A 3200 elérhetetlen lett egy idő után. Nem tudom, hogy az eszközök címzése során ütött be a baj, vagy a PiHole kavarta-e meg. De újra kezdtem a menet közben létrehozott backup-ok ból. A PiHole-t lelőttem közben. LEhet inkább ott van valami hibás beállítás... Régi telepítés a hole. Időnként frissítem de a beállítások...Azokat úgy néz ki újra ellenőrizni kell. Ha ott van a baj. Vagy ip ütközés lehetett...? Most működik minden címek bérleti ideje unlimited. Backup megint. És most jön a hole ismét....
-
Benny21
csendes tag
Tetszik egyébként az openwrt, de.... DHCP, ip osztás/felülírás szilvat rendesen. Illetve az én baromságom biztosan a hibás. Volt mentésem működő "hangolt" verzióról. Most azt állítottam vissza. Megint kezdődik az ip címzés folyamat
. Csak bonyolult már a hálózatom és kezdek kiborulni... De próbálok még egy kört mielőtt rászánom magamat a "visszaállításra". Bonyolult mert először is egy ax3200 al van meshben. De hogy fentebbről induljak ez a pálya még új nekem. Szóval mesh. Sikerül beállítani. Wifi sávokat szintén. Mivel 60 valahány wifi eszköz van adott volt a régi háló név és jelszó újra megadása, hogy ne kelljen minden eszközt újra párosítani. Valamint mivel több docker komponens is benne volt már az alap hálóban mindenképpen ezt az opciót láttam megoldásnak. Proxmox, Home Assistant, Tasmota, Nextcloud, Pivpn, OMW, Portainer, Plex, zigbee bridge elég sok eszközzel stb... Cloudflare tavolieléres... Blabal. De ez a dhcp sztori megszivatott.
. Miért indultam neki mégis? Nos egy részről szeretem a kihívásokat, másrészről az eredeti AX3600, AX1800 kombóval is voltak nehézségek. Interferencia lehetett másra már nem tudok gondolni. Openwrt alatt sokkal több lehetőséget látok wifi beállításra. IS! Nem is beszélve az 1000 féle apróságról. Aminek kB csak egy töredékét láttam még. Szeretném megtartani a jelenlegi fw-t de keresem a "menekülő utat is" mert fent felsorolt dolgokban már több év munka van. Köszönöm az eddigi munkáját mindenkinek aki ebbe időt, tudást, erőt belefektetett! Nélkületek tuti első próba után tégla lett volna egyből a router. Szóval köszönöm a segítséget! Mindenkinek itt a fórumon is
.
-
rennew
csendes tag
Valaki tud-e nekem tanácsot adni frissítésben?
Adott 2db ax3600 wifi mesh-el összekötve.
A fő router frissítése wpad és auc segítségével tökéletes, de a dump ap frissítés után nem elérhető az ip címén, se böngészőből, se ssh-n.Ahogy frissítem. Az Attended Sysupgrade résznél letöltöm a firmware-t. Csatlakozok kábellel, ssh-n, wpad off, sysupgrade a letöltött firmware-rel.
Az eredmény a router működik, de nem elérhető.
-
Benny21
csendes tag
Sziasztok! Hogyan tudnám beállítani AX3600-AX3200 (openwrt) WPA2 mesh hálózatot. Van kb 60 eszöz és WPA3-at nem támogat sajnos...
-
xabolcs
őstag
válasz
csabi10 #5497 üzenetére
Bonyolultabb - megtartja az utolag telepitett csomagjaidat:
Az attended sysupgrade menuben, a konfiguracioban bekapcsolod az "advanced" / halado beallitasokat, hogy cserelhesd a telepitendo csomagokat.
A csomaglistaban megkeresed a wolfssl-es csomagokat, a kis piros x-ekkel kitorlod oket a listabol, aztan a lista aljan ket uj mezot veszel fel a zold +-szal es beirod a "libustream-openssl"-t es "wpad-basic-openssl"-t (vagy wpad-mesh-openssl, ha mesh-ezel).Ha megvan, akkor kerd a firmware-t es vagy rogton telepited onnan menubol, vagy letoltod a gepedre (hogy ne kelljen ujra generaltatni) es ugy teszed fel - a beallitasokat megtartva.
Egyszerubb - nem tartja meg az utolag telepitett csomagjaidat:
Meglatogatod az OpenWrt Firmware Selector-t es a "Customize installed packages" reszt lenyitva megkeresed (CTRL-F vagy mas trukkel) a wolfssl-es csomagokat, mind a 3 ele egy-egy "-" (minusz) jelet irsz, a vegere beirod a mar emlitett openssl-es valtozatokat (es a "luci"-t is, ha szeretnel GUI-t), majd kered a firmware-t es telepited. -
Benny21
csendes tag
Sziasztok! VPN működik OpenWRT firmware-el? Illetve használja valaki így szoftverezve AX3600 és AX3200 - al együtt mesh hálózatban? Járható út? Nemsokára érkezik hozzám egy 3200-as. Moddolt kínai firmware-el a mostani AX3600/AX1800 kombó sehogy sem akarja elfogadni a VPN beállításokat... Már figyelem egy ideje az OpenWRT fejleményeket és lehet rászánom magamat az átállásra. Egyenlőre egy Pi4B-n ismerkedem az OpenWRT-vel
.
-
xmas75
újonc
Két AX3600-asom van, ami meshbe van kötve, de ez is csak úgy jött össze, hogy singapuri lokalizációt állítottam be mert nem találták meg egymást (kábelen se)
. Gyári GLOBAL FW van rajta.
Tavaly kb. November óta rendszeresen ERR_CONNECTION_REFUSED hibát dob a weboldalak helyett, és a saját oldalára irányít.
Erre még nem találtam konkrét megoldást, csak próbálkozásokat angol nyelven. Illetve nem tudom mi a kiváltó ok, de roppant idegesítő. Mostanában Chrome bezár-indít és működik egy ideig, illetve Edge-ben eddig nem okozott problémát.Ezzel találkozott már valaki, esetleg FW függő, vagy a singapuri beállítás miatt lehet?
Köszi a válaszokat!
-
Benny21
csendes tag
Sziasztok! VPN beállításban szeretnék segítséget kérni. AX3600 (3.0.22) mögötte mesh AX1800 (1.0.49). A 3600 kínaisítva, az 1800 meg a fw-től már alpból jó lett. Mindkettő emelt hatótávval üzemel. De a VPN nem akar csatlakozni. Szerver, username, password beállítva (L2TP), de nem akar csatlakozni. Surfshark vpn egyébként. Másik fw kellene a 3600-ra? 3.0.22 sajnos már nem emlékszem milyen verzió. Itt fórumon lévő leírás alapján mókoltam a 3600-al több mint egy éve.
-
xabolcs
őstag
válasz
Norbi.Sz #5284 üzenetére
A hivatalos OpenWrt berkein belul a mesh halozatnak az a lenyege, hogy kabel nelkul is ossze tudd kotni a routerjeidet, pont ugy, mintha kabellel lennenek osszekotve. Az, hogy a Xiaomi milyen egyeb szolgaltatast tett a firmware-be, az ettol teljesen fuggetlen.
En ugy tekintek a mesh node-jaimra, mint dumb AP-kra: csak epp nem UTP-vel hanem wifi-vel vannak osszekotve.
Ugyanugy statikus ip-zem oket meg kikapcsolom a DHCP-t rajtuk, mintha be lenne kabelezve a lakas. -
Norbi.Sz
senior tag
válasz
xabolcs #5275 üzenetére
Egyébként akkor a fix IP beállításokat sem veszi át a második router??? Csak látja egymást wifin a két router, és egy hálózatként tudnak működni (vagy nem tudom, hogy írjam)?
Ki kell kapcsolni a DHCP-t egyáltalán a második routeren??? A mesh hálózatnak épp az lenne a lényege, hogy csak a fő routeren kell beállítani bármit is, vagy nem jól gondolom?
-
Norbi.Sz
senior tag
Openwrt mesh-nél mindkét routeren be kell állítani a 2.4 és 5GHz-es wifit ugyanarra az SSID-re, jelszóra, stb.? Nem veszi át a fő router beállításait a második router???
-
Norbi.Sz
senior tag
Milyen leírás alapján raktad fel a csomagot a mesh-hez?
Próbáltam már, de nekem nem működött a dolog... (2db AX3600-al openwrt alatt, gyári firmel jó volt) -
xabolcs
őstag
Ahogy az OpenWrt failsafe-nel kiderult, hogy en vagyok a bena, ugy lehet, hogy a Mesh-nel is kiderul, hogy valamit nagyon elnezek. Legyszives segitsetek!
Most, hogy celegyenesben van az OpenWrt-be valo bejutashoz a router, tettem egy ujabb probat Mesh-sel 5GHz-n.
A link felepul, de az atjaras akadozik: a mobilos Speedtest alig tudja befejezni a (sot, neha meg elkezdeni is) a merest, a telefon jo par masodpercig azt hiszi, hogy nem ad internetet a halozat, az oldalak alig jonnek be ...Valaki hasznalja az egyszeru, wpad-mesh + mesh11sd alapu Mesh-t OpenWrt-vel? Egy DIR-860L-lel (22.03-SNAPSHOT) es egy Xiaomi AX3200-zal (SNAPSHOT) kellene egyutt dolgoznia, es mint irtam a mesh link jol kiepul, az athalado forgalom nagyon megvan tepazva.
-
DonJoee
tag
Nna, úgy néz ki, nálam most vált értelmetlenné a wifi adóteljesítmény-növelés-hajhászás-srófolás.
Egy mesh rendszer szükségtelenné tette, sőt...Eddig egy darab AX3600-am volt CN-nel a bdata partícióban. Erre ment vissza a global fw. Ment is szépen low/mid/high power kínai módra. De így sem volt mindenhol kielégítő térerő, a teljesítmény meg már 1 watton mikrózta a maradék agysejtjeimet.
Aztán felütötte a fejét a cégnél egy külön vendég wifi gondolata, amire nem szándékoztam nagytudású (és pláne árú) Netgear, Ubiquiti vagy akár csak TP-Link Deco AP-kat rendszeresíteni.
Úgyhogy képbe került a Xiaomi AX3000 Mesh. Ez bár csak két rádiós, a backhault megoldja a már meglevő ethernet hálózat.Ami megvan itthon is, úgyhogy az AX3600 alatti és feletti szintre ment egy-egy AX3000 a kábel végére és így már le is vagyok fedve rendesen.
Persze nem ment minden egyből, kicsit masszírozni kellett a dobozokat. Például az AX3600-on levő 3.0.22-es globál fw a kínai országkóddal nem igazán akart párosodni a full EU-s AX3000-ekkel. Meg itt-ott olvasgatva az is lejött, hogy ennek a globál fw-nek amúgy sem erőssége a mesh, úgyhogy az AX3600-ra felment a kínai 1.1.19 fw (SSH+Mi+txpwr). Aztán a biztonság kedvéért az AX3000-ekben is CN-t írtam a bdata partíciókba az 1.4.21-es globál fw megtartása mellett.
Így első blikkre párosodtak etherneten keresztül a dobozok, aztán mentek a helyükre és immáron switchen keresztül is megtalálják egymást.
Az elején azért írtam azt, hogy "sőt...", mert mostmár vissza kell vennem az AX3600 teljesítményét, hogy ne dominálja le a két másik boxot és menjen a roaming rendesen. (Ja, amúgy az AX3000-ek gyárilag 17dBm-el, úgy 50 mW-tal mennek 2.4 GHz-en és 21 dBm-el, azaz 125 mW-tal 5 gigán.)
De még így is keresem a megoldást, hogy a dobozok hamarabb ledobják magukról a klienst és az át tudjon váltani az erősebb wifire. Talán valami uci -paraméter állítása lesz a megoldás, mintha láttam volna roaming treshold meg difference értékeket valahol...
Szóval ennyi, az AX3600 megint 20 dBm-mel megy minden sávon, de még lehet, hogy ebből is visszább veszek...
-
Tonyk
veterán
válasz
Norbi.Sz #5201 üzenetére
Nálam is két router van, nem mesh-ben. Három külön (2,4 , 5GHz ezen, 2.4 a másik routeren) SSID-vel. Második router simán AP-ként konfigolva, madzagon összekötve a 3600-al. Wifi kliens (remélhetőleg) úgyis átáll az erősebb jelűre, hacsak nincs az openwrtben a "Disassociate On Low Acknowledgement" elől kivéve a pipa.
Rick4
Ezt az okoskázást te kezdted. Nehogy már megsértődj rajta! -
Norbi.Sz
senior tag
Úgy nézem, hogy a mesh nem megy openwrt alatt...
Mindkét AX3600 ugyanazon openwrt verzióval, fő router LAN port-> második router WAN port, második router resetelve.Esetleg kell valamit állítani, hogy működjön???
Ha nem műxik mesh, melyik megoldással használnátok a második routert, hogy minél jobb legyen a hálózat???
Fő router felső szint (mivel itt van a net bekötési pontja), alsó szinten nem minden szobába van normális wifi térerő. A második router lefedi a teljes alsó szintet (eddig mesh-ben jó volt a wifi térerő mindenhol), a két routert van lehetőség kábelen csatlakoztatni. -
Norbi.Sz
senior tag
Felraktam a legújabb OpenWRT -t az egyik AX3600-ra. Kíváncsi leszek, hogy működni fog-e a 2 router meshben (a másik AX3600-ra még nem raktam fel)...
Használtam már OpenWRT-e egy TP-Link-en, de ott nem volt ilyen beállítási lehetőség:
Itt hogy kell beállítani azt, hogy külön menjen a 2.4GHz és 5GHz? Vagy egyáltalán lehet ilyet OpenWRT alatt? Hogyan célszerű ezt beállítani?
-
Norbi.Sz
senior tag
OpenWRT-vel megy 2db AX3600 meshben???
OpenWRT-t ez alapján raktátok fel? [OpenWRT Install]
-
szepi23
tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy tegnap reggel óta nem mennek itthon a Mobilarena, Prohardver, stb.. oldalak. Van 3 db 3600-as Mesh-ben, pachelt fw-vel. Ha a modemre dugom a gépet közvetlenül, Router nélkül, akkor megy. A Routeren át viszont timeout van minden eszközön. DNS-t már átírtam a routerben, tűzfalat kikapcsoltam, clear cache, reset megvolt. Ha kihúzok mindent csak a fő Router marad akkor is ez van. Minden más oldal, szolgáltatás tökéletesen megy. Tegnap reggelig ez is jó volt, tudtommal semmi nem történt akkor. Van ötletetek? -
Norbi.Sz
senior tag
Ha 2 db AX3600-at Meshbe kötök (fő router LAN port -> mesh node WAN port), és a fő routeren külön van 2.4 és 5 GHz-es wifi beállítva, akkor nem úgy veszi át a másik router a beállításokat???
A fő router nevével jött létre egy harmadik wifi hálózat...Nem lehet azt megoldani így, hogy ugyanúgy 2.4 és 5 GHz-s hálózat legyen a mesh node-on is???
-
bakszazsolt
csendes tag
Sziasztok! AX9000 mivel köthető Mesh -be (GLOBAL)? van már egy AX3600 (GLOBAL) és egy AX1800 otthon, tegnap vettem egy AX9000 de nem sikerült Mesh hálózatot összehozni. Mi kell hozzá?
-
Rick4
félisten
válasz
d00mbr1ng3r #4992 üzenetére
Értem, így ugyan bonyolultabbnak tűnik, viszont a logika szerint át kellene vigyen a mesh mindent, de mivel jelenleg egy routeren megy az openwrt, ezt nem tudom tapasztalati alapon megmondani, cserébe jó hír, hogy ma vagyok túl az első hónapon, mindenféle hiba, probléma nélkül megy a cucc, szóval aki fel tud egy openwrt-t 5 perc alatt pattintani, az ne várjon vele.
netcore: Természetesen a 2.4 és az 5GHz egyben megy, én is így használom, hogy most az azonos SSID okozza, vagy ez már tudatosan így van megírva, nem tudom.
-
d00mbr1ng3r
csendes tag
Remélem, hogy pontosan fogalmazok:
Egy alhálózatot hoz létre a router, külön SSID-vel és külön jelszóval, külön ip-cím tartományban osztja az ip-ket az eszközöknek, amelyeket elszeparál egymástól és a helyi „magán” hálózattól is.Engem elsősorban az érdekelne, hogy a vendéghálózat működik-e meshben, tehát az alárendelt routerre is kiterjeszti-e a vendéghálózatot, mert egy elég nagy, több szintes házban kellene megoldanom a teljes lefedettséget.
-
d00mbr1ng3r
csendes tag
válasz
trance89 #4989 üzenetére
Köszi, ezekre én is gondoltam, de a kínai fw-hez a bdata-t is át kell írnom mindkét routeren CN-re, különben nem megy a Miwifi, ami nélkül nem tudom bekapcsolni a vendéghálózatot.
Ezt azért megspórolnám, ha nem orvosolja a problémát.
Várok még a kísérletezéssel, hátha valakinek van konkrét tapasztalata.
Az openwrt-t nem ismerem, csak akkor próbálkoznék vele, ha garantáltan megoldaná a kérdést.Kedves fórumtársak! Van valaki, aki meshben használja Miwifi kompatibilis kínai fw-es ax3600 routereit? Ha van ilyen, megtenné, hogy kipróbálja működik-e a vendéghálózat kiterjesztése a mesh node-ra?
-
d00mbr1ng3r
csendes tag
Sziasztok!
Végigolvastam az egész fórumot, több külföldi bejegyzésben is találkoztam hasonló kérdéssel, de sajnos nem találtam megoldást a problémámra, amiben kérem a hozzáértők segítségét.
Elöljáróban annyit, hogy van két, eredetileg EU-s ax3600 routerem, amelyekben a bdata-t nem piszkáltam, de - hála a fórumon található részletes leírásoknak (köszönet minden közreműködőnek) és a halált megvető bátorságomnak
– a firmware-t a 3.0.22_INT+SSH+MI+txpwr-re frissítettem.
A két router jelenleg wifis meshben működik kb. 8-10 hónapja (a mesh node adder scripttel sikerült összehozni), próbáltam a vezetékes backhault is ami szintén rendben van, de a födémáttöréshez még nem szedtem össze magam
.
A problémám az, hogy a vendéghálózat csak a master routeren érhető el, tehát a mesh node azt sem wifis, sem vezetékes backhaul konfigban nem terjeszti ki.
Van-e valakinek tapasztalata a kérdésben, használ-e valamelyikőtök vendéghálózatot meshben. Esetleg kínai firmware megoldás lehet-e. Ha minden kötél szakad esetleg openwrt, bár attól egy kicsit tartanék, nem vagyok egy hálózati guru.
Köszönettel veszek minden segítséget!
-
qqzs
őstag
-
woodworm
veterán
Az ax3600 mimesh_init.sh scriptből:
add wireless wifi-iface
set wireless.@wifi-iface[$ii].device="$device_5g"
set wireless.@wifi-iface[$ii].ifname="$bh_ifname"
set wireless.@wifi-iface[$ii].network='lan'
set wireless.@wifi-iface[$ii].mode='ap'
set wireless.@wifi-iface[$ii].channel_block_list='52,56,60,64,149,153,157,161,165'
set wireless.@wifi-iface[$ii].ssid="$bh_ssid"
set wireless.@wifi-iface[$ii].encryption="$bh_mgmt"
set wireless.@wifi-iface[$ii].key="$bh_pswd"
set wireless.@wifi-iface[$ii].hidden='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].backhaul='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].backhaul_ap='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].wds='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].wps_pbc='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].wps_pbc_enable='0'
set wireless.@wifi-iface[$ii].wps_pbc_start_time='0'
set wireless.@wifi-iface[$ii].wps_pbc_duration='120'
set wireless.@wifi-iface[$ii].group='0'
set wireless.@wifi-iface[$ii].athnewind='1'
set wireless.@wifi-iface[$ii].mesh_ver='2'
set wireless.@wifi-iface[$ii].mesh_apmac="$lanmac"
set wireless.@wifi-iface[$ii].mesh_aplimit='9'Szerintem ez egyértelmű.
-
Rick4
félisten
válasz
woodworm #4954 üzenetére
Pont ez a furcsa, én csak az AX3600-zal foglalkozom, abból van itthon, és max 3-ról tudok. A másik kettő esetén rágyúrtak volna a dologra? A 3600-as amúgyis csak utólag kapta meg a mesh funkciót, lehet ez az első fecske volt, a többinél már változtattak valamit?
Nem tudjuk biztosra, de mindegy is, vezetékkel egész biztosan megy, de szerintem a két router közötti váltáshoz mindenképp kell valamiféle wifis kapcsolat, hiszen vezeték nélkül nem tudják egymás távolságát, jelszintjét, éppen használt frekvenciáját, és ugyan nem ismerem a wifi sávok lelkivilágát, de gondolom maga a mesh is arra alapoz, hogy a routerek a wifin belül nem egymás ellen kiabálnak, hanem összedolgoznak. -
woodworm
veterán
A xiaomi honlapján, mint írtam ennyi van:
"Xiaomi Mesh System AX3000 (2-Pack) combines into a mesh network that provides Wi-Fi 6 coverage throughout the home, covering up to 4,000 square feet of space. Xiaomi Mesh System AX3000 supports mesh networking with the same model and/or Mi Router AX9000 for up to 10 total devices. The signal roams between different routers automatically and seamlessly, allowing you to play as you go."A két rádiós eszközök wifi sávszélesség feleződésén kívül nem látom mi akadálya lenne a felfűzésnek. Kábel esetén pl. ez sincs.
-
Rick4
félisten
válasz
woodworm #4952 üzenetére
Én elég régóta követem a dolgokat, és még most is 3-ról tudok, itt is azt írják: [link]
három Xiaomi router is képes lesz mesh hálózatban működni
Ráadásul nagyjából technikailag is értem, hogy működik, és szerintem nincs annyi szabad wifi sáv, amennyi 10 eszköznek kellene.
Kerestem, de ennél többet sehol sem találok. -
qqzs
őstag
Gyönyörűen beüzemeltem a Xiaomi ax3000-et. Családi ház négy pontján vannak elhelyezve mindenütt szuper térerő.De van egy régebbi időjárás állomáson(Aercus weather ranger), ami vagy nem is veszi a jelet vagy ha igen akkor egy csíkkal jelöli úgy hogy két node is van három méterre tőle. Csak valami frekire vagy csatornákra gyanakszom, de nem értek hozza. így néz ki most a wifi beállítás a felső a 2.4-es. ami meg erdekes hogy a mesh beuzemeles utan siman csatlakozott, de kb egy nappal kesobb elvesztette a jelet es azota is igy viselkedik
-
Rick4
félisten
válasz
netcore #4936 üzenetére
Nekem 2 hete van fent, egy röccenés se volt, mindent tud, mindent megfog, minden állítható. Mesht még nem próbáltam, mert nem volt rá szükség, elég egy router is, kettő a dobozban vár, de fel fogom pakolni, azt írják, totál rendben van a mesh is.
Aki meg tudja magának azt a 20 sor bemásolást meg 15 embert csinálni, ne várjon semmire. Nekem a legfontosabb, hogy van adblock, és ha elmenne a net, akkor is van belső háló. Minden elsőre ment, pár perc az egész, igaz utána mire mindent belősz, eltelik egy kis idő. -
pisti222
csendes tag
Operwrt-ben mennyire stabil a mesh? Tesztelte már valaki itt a fórumról....?
-
qqzs
őstag
AX 3200 vay 3600 kel akkor meg hogy ezeket beallithassam? Ezek meshben kompatiblisek 3000-el?
-
Rick4
félisten
A vezetékes kapcsolatot minden router tudja minden más routerrel, az nem a xiaomi- féle mesh, tehát nem is feltétlenül kell látnod.
A kérdés inkább az, úgy lőtted- e össze őket vezetékkel, hogy minden összedug, második- harmadik routeren reset, és hagytad őket párosodni, vagy pedig te álligattál rajtuk bármit is.Nekem nem vezetékkel volt összekötve, resettel összedugtam, az első megmutogatott a másik kettőnek mindent, és a beállítások egy része is átvándorolt, az első felületén láttam mindhármat, ha valamit, pl wifi nevét elállítottam, az a beállítás átvándorolt a többi routerre is.
-
Ezemiez
újonc
Köszi az eddigi válaszokat.
Jelen pillanatban reseteltem minden AX eszközt, és újból kezdve kiválasztottam az AP módot.
Így is párosodtak mesh rendszerré, eltűnt a rendszerből a 31-es tartomány, és minden működik normálisan.
De: ez a router AP módban csak dhcp-zni tud? Nem találok olyan beállítást, ahol fix IP-t adok neki? Nem szeretném ezt a routerben beállítani.Ha valaki tudja, hol lehet átállítani, az ossza meg velem légyszi.
-
Ezemiez
újonc
Sziasztok.
Kérném egy kicsit a segítségeteket, mert átolvasva itt a hsz. okat nem találtam.
Adott egy szolgáltató ZTE router/modeme. Ez működik is rendesen, oszt dhcp-t, net is van normálisan.
Felépítettem egy AX3200-as router, +2db AX3000-as router mesh rendszert. Rákötve a modemre, működik jól, netet is szolgáltat.
DE: Ez a kis sz.házi 31-es szegmensben hajlandó csak dolgozni. Ha át akarom rakni 0-ba, azt mondja nem lehet ugyan abban a tartományban, mint a wan.
Áttenni nem tudom másik üzemmódba, mert azt mondja a mesh rendszer nem lesz így elérhető.
Így az eszközöeim fele 0-ás, másik fele pedig 31-es tartományban van, nem tudnak egymással kommunikálni.
Szerintetek mit kellene csinálnom?
A segítséget előre is köszönöm. -
Rick4
félisten
Helló, a legjobb, ha az ont bridge módba kerül (valójában nem bridge mód, hanem pppoe passthrough), az első routert rádugod, és betárcsáz, tehát át kell az elsőt álíltanod pppoe módba, és be kell írnod a felhasználó/ jelszó párost, a másik pedig az elsőhöz kapcsolódik.
Mivel itt kevesen ismerik a 3000-es modellt, többek között én sem, onnantól nem tudom, tudnak-e mesh-ben párosodni, az megy-e nekik vezeték nélkül, nálam az ax3600-asok így voltak addig, amíg az elsőre pár napja fel nem került egy openwrt a gyári szoft helyett. -
qqzs
őstag
Kerdezhetek AX 3000-el kapcsolatban vagy van ra jobb topik? Bejovo optikai huawei modemre ket kabellel kapcsolodnak a lakás ket vegeben foldszinten vannak ap módban. 100m alapterulet, pince,fsz, tetoter, elokert es hatso udvart kell ellátni
1. Ez igy tud rendesen meshben működni? Segitene az ha a ket ax3000-et kotnem ossze kabellel?
2. A csatolt kepek a mi home appbol vannak. Van ennek dedikalt appja?
3. Mindig csak a lentin mutat csatlakozott dolgokat, de ha rakkatintok a nullasra reszletek kozt nullat mutat de ha a nullara kattintok 3 at hoz fel. Ha lentire kattintok 24-et mutat de reszletekben negyet hoz fel. Egyebkent kb 60-70 wifis eszkozom van.
4. Rendberakna ezt ha a huaweit áteresztő modba kapcsolnam ezeket meg router modban hasznalnam?
5. Jelerosseget tudom novelni valahogy?
6. Keszulok venni meg kettot ezekbol a jel erosseg miatt. Esetleg valami mas tipusbol ketto jobban megoldana vagy ebbol ossz negy a tuti?
-
kinghaxor
aktív tag
Sziasztok. Valaki be tudná linkelni a legfrissebb kínai firmware-t AX1800-hoz? Nem találom. Bdata módosított AX3600 mellé menne meshben, ezért szeretném az 1800-ast is kínaiasítani. Előre is köszönöm a segítséget!
-
n1nja
tag
Hello.
Van 2db AX1800-am Mesh-ben.
Érdemes piszkálnom őket? Olvastam feljebb kínaisítást. Mesh azzal is menne? Sokat javítana a mostani jelszinteken?
Köszi a válaszokat. -
Benhill
senior tag
Hali! Vettem AX3000-res routereket, rádugtam AX3600-ra, semmit nem csináltam egyből meshbe rakta az AX3000-t.
Ezt akartam én is csinálni, de ez másnál is így működött? Miért van akkor egyáltalán az AX3600-ban mesh kereső funkció, ha most automatikusan megcsinálta.
Még másik jelszó sem kellett, az új AX3000-be be tudtam lépni az AX3600 jelszavával
AX3000-re mi a menete a kinai fw felrakásának? Próbáltam hasonló módon mint az AX3600-t, de a WINSPC már be sem enged, mert azt írja a router visszautasította a kapcsolatot.
Csak simán nem tudom felrakni a kinai fw-t, mert valami OTA...gondolom ehhez kellene a winspc.
-
Benhill
senior tag
Meshbe rakott másodlagos routert (ax1800) hogyan lehet resetleni? Legújabb kínai rom.
Akár meddig nyomom a reset gombot, meshben marad mindig és kapcsolódik ax3600hoz.
-
eboostr
aktív tag
válasz
enginev3.0 #4729 üzenetére
Csekkold le webes felületen. Biztos vagyok benne h volt ott vmi "Add router Mesh" opció.
-
enginev3.0
félisten
Ax3600 global verzióval tud mesht? Módosított rommal, mi wifi appal
-
trance89
Topikgazda
válasz
TommyX_ #4716 üzenetére
Toolbox -> More tools -> Health mode
#4712 sodapepsico
You can find more info regarding these phone home functions here: [link]
He is the author of the xqrepaq script, the txpwr patch was made by russians: [link]
All of the patched firmwares linked here are from 4pda forums.#4710 Skipper
"Illetve mióta a kínai fw van fenn, a mobilom 2,4 GHz-re csatlakozik (a globallal egyből 5 GHz-re mászott)."
Ennek semmi köze a kínai fw-hez. Sőt a frissebb kínai alatt a wifi roaming még talán jobban is működik. Emellett az sem mindegy milyen eszköz amivel csatlakozol rá és milyen szennyezett környezetben mint ahogy Rick4 is írta előttem. Nálam 5db router megy mesh-ben (AX1800/AX3600), mind azonos SSID-vel, a rácsatlakozott eszközök mindig az 5G sávra ugranak először. Elég okosan kapcsol a 2.4G/5G sávok között. -
trance89
Topikgazda
A kábeles első párosítás csak kínain működik, utána mehet vezetéken vagy vezetéknélküli módban is.
Az első párosítás vezetékmentesen (1m-en belülre kell helyezni a 2 routert) tudtommal működik global és kínai alatt is, bár én eddig csak kábellel csináltam, minden routerem kínai fw-en van.
Pont ezekmiatt amit írtál nem szivatom magam én sem más fw-ek próbálgatásával, amióta leraktam őket a helyükre azóta nem kellett hozzájuk nyúlni. 2db AX3600 + 1db fekete álló AX1800 megy vezetékes mesh felállásban és másik helyszínen fehér AX1800 + fekete álló AX1800 wireless mesh módban + egy ősöreg MI-NANO wireless repeater módban. -
netcore
tag
Ma megérkezett a 3600 mellé egy 3200, mesh megy kábellel pikkpakk, 3600cn 3200 gyári rom.
A 3200 is okosítható valahogy ( láttam van openwrt de az nem tudom menne e meshben)?
A cél a max wifi adóteljesítmény aktiválása és a cn szerver ping offolás lenne. -
Rick4
félisten
válasz
trance89 #4653 üzenetére
Kínai fw-en vagyok, és kábel nélkül ment elsőre is a mesh összeállítás, ugyanezt tudná a globa, vagy annak ez is gond, és csak a kábeles nem megy neki? Jó lenne ilyesmiket is beírni az összefoglalóba.. Amúgy pont tegnap néztem, kínaiból sincs frissítés, viszont majdhogynem azt se tudom, hol a házban a router, hónapok óta hibátlanul megy a rendszer, ráadásul alapon (standard) is akkora a lefedettség, hogy a harmadik router a saját dobozában vár a csodára, nem kell, mindenhol hibátlan a net, és jó a sebesség is. A telek végében is simán netezek, pedig 107m hosszú, és 3 fal mögött kb 70m-re van onnan a második router.
Semmi extrát nem tud, de amit tud, azt nagyon jól. Ezek után már openwrt-re se frissítenék, mert mindent megoldok vele. -
zelikocc
senior tag
válasz
Idiofil #4642 üzenetére
Amit akarsz az a Mesh.
A Mesh-hez pedig a szolgáltatói routert csak modem módba kell tenni és az egyik Xiaominak kell lenni a fő routernek ami a PPPoE bejelentkezést végzi.
Ez kell a Mesh-hez.Ha ez megvan akkor pedig az összefoglalóban le van írva hogyan kell Mesh hálózatot létrehozni két Xiaomi routerrel (Mesh = mindkettő ugyanazt a wifi nevet adja és a routerek irányítják a klienseket hogy melyik wifihez csatlakozzanak, így te észre sem veszed a váltást a két wifi között - ez volt a kérdésed)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest