- iPhone topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
Aktív témák
-
Yaye
őstag
Értem én, csak kizárásos alapon azt próbálom kipuhatolni, hogy vajon a kirakom-beteszem-installálok-lehúzom-kiveszem-berakom-visszadugom procedúra során melyik lépés váltotta ki a blokkolást, illetve hogy a ''blokkolás'' a hdd-n vagy a biosban került rögzítésre. A ''blokkolásnak'' valahogy a hdd-n is kellett rögzülnie, különben a bios reset után (és csak egy hdd-vel) elfelejtette volna a blokkolást. Az érdekes az, hogy a régi bios első indításra magától feloldotta a vinyón talált blokkolást. Vagy nem tudom. Na de tényleg mind1. Csak érdekelt volna a teljes megoldás.
-
erdoke
titán
Nem érted. A BIOS valahogy blokkolja a HDD bootszektorokat, ha SATA vinyó mellett lehúzod az IDE rendszert, vagy a SATA-ra oprendszert telepítesz. Ezután már bármit csinálhatsz, úgy marad, még ha CMOS-t resetelsz is. Azt viszont már ne kérdezd, hogy ezt milyen módon éri el, mert gőzöm sincs.
-
Travelos
őstag
Abit, mert megérdemlem!
-
Yaye
őstag
Hát ez tök furcsa. És az első indításnál, mikor egyszerre két win volt a gépben, a bios megjegyezte, hogy ''ezeket nem szabad elindítanom'', és erre akkor is emlékezett, ha valamelyik vinyót lehúztad (tehát visszaállt az eredeti, egywindózos felállás), sőt, még a bios reset sem feledtette vele a korábbi két win-es állapotot? És ezt így hogy?! :F Még ha azt mondom, hogy meg is jegyezte, a bios-reset minden ilyen emléket ki kellett volna lőjön, nem? Vagy maga a bios kódja sérült le? Na ilyet sem láttam még, teljesen érthetetlen. De hát jó pap holtig tanul, és hol vagyok én még attól. Lényeg hogy megoldódott.
-
erdoke
titán
Lehúztam az IDE vinyót a SATA-s XP telepítéséhez, hogy két teljesen független winfosom legyen, és később a régit nyomtalanul felszámolhassam.
Telepítés után egyik XP se indult HDD-ről, csak CD-ről, bármilyen kombinációban. A BIOS elfelejtette/blokkolta a HDD-k bootszektorát, amik NEM voltak hibásak, mert a régebbi BIOS-szal rögtön ment mindkettő. -
Yaye
őstag
Na akkor most a tisztánlátás kedvéért:
tehát ha a pata-t lehúzva telepítettél a sata-ra, akkor egyáltalán nem bootolt, akár visszadugtad a pata-t akár nem? Vagy csak akkor nem, ha a pata is rajta volt? Ha az utóbbi, akkor ezek szerint a bios bootoláskor megnézte mindkét hdd boot szektorát, és ha mindkettőt érvényesnek találta akkor nem használta egyiket sem? Mint ha azt írtad volna korábban, hogy hiába húzod le bármelyik hdd-t akkor sem bootol. A hibás bios miatt a telepítéskor mentek tönkre a boot szektorok? Nyilván biost még az első sata-s telepítés előtt frissítettél, gondolom? -
X-COM
nagyúr
nos, akkor mégis a bios szimat volt a helyes? :)
-
bulyu
csendes tag
Szia.Üdvözöllek.
Már bocsánat, hogy idepofátlankodok, de az IC7 -es nem Intel chipset -es ?
Mert én úgy emlékszem, hogy ő Intel 875P chipset-tel rendelkezik és ilyenekhez nem kell SATA vezérlő töltögetni az XP telepítésekor.
Saját tapasztalat : A lenti konfigom van és mind a két HDD re XP SP1 -et telepítettem. Nem vesznek össze, arról bootolok amelyikről akarok( BIOS-ban sorrend állítás után), semmilyen SATA vezérlőt nem kért az XP telepítő.
Első rendszer telepítése : a SATA vinyóra - PATA HDD lehúzva.
Aztán SATA vezérlő BIOS -ban letiltva majd telepítés a PATA vinyóra.
Aztán mindegyik engedélyezve és minden jó.
Lehet hogy csak szerencsém volt ?. Egy hónapja üzemelek így.
Nekem azért kellet így mert az egyik rendszeren csak a TV tunerről készítek felvételeket.
Ha segítettem örülök neki , ha nem bocsi.
Minden jót .bulyu -
erdoke
titán
Nos, telepítettem új XP-t a SATA-ra úgy, hogy az IDE vinyót lehúztam. Boot akkor se működik. Utána SATA letilt, IDE-s XP-t recovery console-ban fixboot+fixMBR, de semmi változás, csak CD-ről hajlandó bootszektort kölcsönözni. Állítólag a 19 utáni IC7/-G BIOS-ok problémája ez, úgyhogy mindjárt visszahúzok egy 19-est.:((
-
intelfan
aktív tag
Tényleg ez az insert system disk gyanús nekem.
Lehet hogy jobb lenne ha először a PATA vinyóra telepítenéd fel az egyik XP-t.
Ha erre sikerült már feltenni akkor utánna húzd le a PATA vinyót és telepítsd a 2. xp-t a SATA vinyóra, majd ezt is próbáld ki külön.
Általában adnak egy SATA driverlemezt az alaplaphoz, nálad nagyon úgy tűnik mintha az xp az indító fájlokat a SATA vinyóra tette volna amit pedig nem ér el. -
Beck18
tag
Lehet picit hülyén hangzik amit mondok, én a jumperekkel már szivtam igy meg. Volt pár hdd a gépben 2-n xp, 1 win98 (igaz mind pata) és eccerüen elfelejtettem jumperolni:DDD és csak lestem, hogy miért is nem arról bootol amiről kéne. Össze-vissza lehúztam őket, majd rájöttem, hogy hoppá jumper se ártana:C
-
Atlantis
veterán
Nálam is csinált ilyet, amikor SATA és PATA vinyót együtt használtam és mindkettőre XP-t akartam tenni. Amit utólag a SATA-ra feltettem, az szépen kinyírta a másikon lévő XP boot-szektorát. Így végül egyik sem indult el, csak ha bent volt a CD, akkor viszont választhattam, hogy melyiket akarom indítani. Nem jöttem rá, miért csinálta, arra gondoltam, hogy nem volt jól beállítva a vinyók sorrendje a telepítéskor.Nálam csak az újratelepítés segített, bár őszintén szólva nem is nagyon keresgéltem, mi a baj. Sok sikert!Újabban téged is elég sok baj ér a gépeddel kapcsolatban.
-
vfo7
senior tag
Kiegészítés: az IDE üzemmódban használható alaplapi SATA-csatlakozók nem igazán használhatók bootvinyónak, ha nincs rájuk installálva az alaplapi SATA-driver. Elvben nem így kéne lennie, de valami miatt mégis gyakori hiba.
Próbáld meg lehúzni az IDE-vinyót, a biosban a SATA-t átállítani és szabályos SATA-s módon telepíteni a windows-t, majd ha felment és működik, visszadugni az IDE-t, de a SATA-vinyót meghagyni SATA-nak a biosban. Így tuti, hogy működni fog, persze arra nincs sok esély, hogy az IDE-s vinyón lévő XP és a SATA-s XP nem fog összeakadni kivéve ha megmondod a rendszernek a biosban, hogy melyik vinyó legyen a bootos. -
vfo7
senior tag
Ha CD-ről SATA-s vinyóra telepítesz, akkor külön egy flopin meg kell hogy legyen az alaplapi SATA-driver és a telepítés elején ha kéri, hogy nyomj egy F6-ot, akkor nyomd meg, miközben a floppy benne van a gépben. Akkor feltelepül a SATA-driver és a vindóz képes lesz SATA-ról bootolni. Ellenkező esetben soha nem fog menni a dolog.
A SATA-drivert telepítés előtt ki kell másolni egy floppyra, majd utána felrakni a vindózt.
Szerintem ez a bajod. -
erdoke
titán
Igen, ezzel az a gond, hogy ennél jobban nem tudom őket elrejteni egymástól. Nincsenek benne egymás boot.ini-jében/bootszektorában, és amikor az egyik le van húzva/tiltva az alaplapról, a másik akkor se megy CD nélkül.
Esetleg ez az új telepítő CD csinálná az integrált SP1-gyel? Ugyanazt a kódot adtam meg neki, amit a ''sima'', SP1 nélküli régebbinek, dehát nem brekegett.:F
Ja, kösz a tippet és a linket.:) Mindjárt letöltöm.
[Szerkesztve] -
Auslander
tag
2 windows XP nem nagyon fér meg egymás mellett ugyanazon a gépen ha nem rejted el egymás elől őket.
Ehhez hozzatennem, hogy szereti ugyanazon a sorszamu particion talani magat, mint elotte. Ha nem igy van, altalaban uj install szuksegeltetik...
Ez a bootstar man kib@szott velem... :(
En az Acronis cuccait hasznalom mar (OS Selector, stb....) Nagyon ügyi cuccok... -
intelfan
aktív tag
2 windows XP nem nagyon fér meg egymás mellett ugyanazon a gépen ha nem rejted el egymás elől őket.
Próbáld meg a Bootmanager Bootstar programot az egyik XP-re feltenni és úgy próbálkozz. Az alap bootmanager asszem kevés erre.
http://www.star-tools.de/bootstar/english/
1 hónapig ingyenes ráérsz utánna regisztrálni. :P
[Szerkesztve] -
tic
csendes tag
Hasonló történet. Win2k mellé új winchesterre XP Prof SP1. Csak akkor bootol, ha a telepítő CD bent van. Boot sorrend a BIOSban HDD0 (W2k), HDD1 (XP), CD.
Azt hiszem nem vagyok kezdő, így nem valószínű, hogy primitív hibát követtem el a telepítés során. (Inkább komoly hibát...)
Én is várnám az okosabbaktól a megfejtést.
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Márpedig ez nagyon úgy néz ki, hogy a boot szektort a CD-ről ''kölcsönzi'', aztán (mivel nem nyomok gombot a CD-ről bootoláshoz) szépen megy tovább az aktuális HDD-ről.
HDD partíciók teljesen rendben levőknek látszanak Windows alól.
IDE vinyót nem húztam le, de nyomtam a friss XP-nek egy fixboot-ot, semmi eredmény. Mintha a lap nem tudna HDD-ről bootolni. Próbálok egy CMOS resetet. -
I_Am
veterán
Úgy nem próbáltad még, hogy ata vinyó boot1. a többi kilőve aztán try other bekapcs és sata-ra állít?
-
Yaye
őstag
Ha jól sejtem, a bios-ban beállítottad hogy első boot: hdd, második boot: hdd harmadik boot: cd-rom, vagy hasonló. Ha a hdd-ken egyáltalán nem talál használható boot szektort, akkor megnézi a cd-t és arról bootol. De ekkor nem indulhatna el a hdd-n lévő oprendszer, szvsz, hanem simán lefutna a telepítő. Olyanról meg még nem hallottam, hogy talál a hdd-n egy félig használható bootszektort, ezért kölcsönkéri a sokadik boot device-ról (ez esetben a cd-ről) annak egy részét és aztán megy tovább a boot a hdd-ről. Bár ki tudja, annyi furcsa dolgot láttunk már...
Ostoba, triviális kérdés, előre is bocs: a hdd partíciók aktivitása rendben van?
Amúgy én azt tenném amit x-com is javasolt: régi vinyó lehúz, cd-ről bootreparálás. A friss installért nem kár, és legalább látod hogy ez a megoldás működik-e.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Most lehet hogy hülyeséget mondok (no offense), de majd x-com kijavít . Ha tényleg a cd-ről bootolna, akkor hogyan indítaná el a winyón lévő oprendszert (bármelyiket)? Akkor csak simán újra elindulna a telepítő, nem? Maximum felismerné hogy van már telepített XP, de be nem töltené. Vagy van ilyen, hogy innen is bootolok egy kicsit, onnan is egy kicsit? Én még nem láttam ilyet. Szerintem a hdd-ről bootol, csak valamiért mankónak kell neki ehhez a cd, de hogy miért? :F
Amúgy elvileg a dolognak simán mennie kéne, nálam is volt teljesen hasonló szitu, 2 wincsi két szuverén xp-vel és nem volt gond. -
-
Biaggio
őstag
Kezdő vagyok a témában, de szerintem BIOS probléma lesz.
Esetleg egy egyszerű Linux, bootmenű gyanánt?:) -
X-COM
nagyúr
nemtom, nem biztos, hogy windows probléma
ez bios üzenet, nem?
windows olyat lökne, hogy ntldr is missing
mindenesetre a recovery console-ból próbálj fixboot és fixmbr -t eszközölni -
erdoke
titán
Szóval a problémám a következő (talán láma dolog, de már olyan pipa vagyok, hogy nem tudok gondolkodni:():
IDE vinyón volt eddig a rendszer egy WinXP+SP1 formájában. Nemrég került egy SATA vinyó, amit a déli hídra dugtam, és IDE4-ként konfiguráltam.
Most erre tettem fel egy másik XP-t, de úgy, hogy az IDE vinyót lehúztam, mert két külön ''C''-s winfost akartam (régivel még tesztelném az SP2 bétát, mielőtt leformáznám).
Miután felment a SATA-ra az új XP (SP1 integrálva) és a DX9, rádugtam az IDE vinyót is, a BIOS-ban pedig beállítottam a boot sorrendjét. Ezzel nem is volt gond, mindkét winfos elindul külön-külön, ha a sorrend neki kedvez. Az új XP megtalálta az IDE vinyót, arról telepítettem a VGA drivert, stb.
DE! Amikor kivettem az optikai meghajtóból a telepítőlemezt, nem indult el az új winfos (INSERT SYSTEM DISK kijelentéssel). Aztán ugyanígy a régi se! CD-vel megy továbbra is mind2, a boot.ini fájlban mindegyiknél csak egy XP van (ez volt a célom).
A konfig idevágó része:
- alaplapi IDE csatornákon IBM 180GXP master és Pioneer DVD-RW master
- ATA 133 RAID kártyán Pioneer DVD-ROM master és Seagate 80 GB master (rackben, de most kikapcsolva)
- ICH5R-en Hitachi SATA 160 GB IDE4 masterként
(IC7-G, P4 3,2C, 2*512 MB Infineon 400 szinkronban)
Miért nem tudok CD nélkül bootolni a vinyókról???
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest