Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
tecső88 #12649 üzenetére
Ha marad a az éjszakai hfh nélkül 20A-t kérhetsz, ha kell a 32, az már 50.000ft hfh lesz. Én meghagynám a bojlert. Csak 22-23ft/kwh 214kwh-ig, még rendes tarifán 36, ha nem férsz bele a 214-be máris 70ft
PROTON: nem óránként jár az "ingyen" 32A, hanem fogyhelyenként. Tehát tecső88-nak már 20A-ja van a 32-ből....
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
RAiN91 #12634 üzenetére
Szia!
Hivatalosan az alumínium kötéseket évente ellenőrizni-utánhúzni kell. Ha rugós szerelvényt veszel, meg kell nézni az adatlapján alkalmas-e alura, nem elég a boltos mit mond. Ha lenne hely, talán wago+pasztával, és onnan egy réz bekötés lenne a legtartósabb. De ha pár havonta ellenőrzöd, maradhatna így is. (A védővezető maradjon közvetlen bekötéssel)
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #12645 üzenetére
“amíg nincs elektromos főzőlap csak elektromos sütő, addig még klímával együtt is elég szokott lenni az 1x32A a nappalin”
hmm, szerencsére nem tud olvasni a betápon lévő 1x32A kmsz
főzőlap 4körrel, 6600W lenne fullon, de ugye okosan vezérli magát
két 3,5kw klima, grillezős légkeverős sütős kombi mikro mert sütőnk nincs (2000W ez is), autótöltő, és két évig volt egy jacuzzi a teraszon télen nyáron használva (zárt fedett terasz)
plusz a szimulátorom egy laza 1200W mikor megy -
PROTRON
addikt
válasz
tecső88 #12643 üzenetére
Feltételezem hogy mind a két tarifán 10-10A van.
Továbbra is családi házról beszélünk nem? Vagy félreértettem és társasházi lakás?
Mert feltételeztem a családi házat, valamint hogy 3 fázis, tehát 3x32AHa most csak 1x10 nappalit akartok 1x32A bővíteni, ott még elvileg nincs hálózatfejlesztési hozzájárulás és amíg nincs elektromos főzőlap csak elektromos sütő, addig még klímával együtt is elég szokott lenni az 1x32A a nappalin.
Sajnos viszont az van, hogy kivitelezési költség terén nagyjából ugyanannyiba kerül ha 1x32A-re, vagy ha 3x32A-re szerelik, mivel ugyanazokat az anyagokat kell használni.
Egyedül a +2 szál vezeték a többlet költség.De az van hogy kötelező egyszerre megcsinálni a bojler tarifa szabványosítását is.
Ilyenkor kombinált dobozt kell használni, aminek az anyagköltsége van hogy 2x annyi mint a csak nappali tarifás mérőhelyé.
A kivitelezési díj is eszerint alakul, maga a doboz rögzítése nem sokkal drágább, de utána a kétszer annyi vezeték védőcsövezése és behúzási munkadíja szépen megemeli a költségeket.Azért nézzétek meg hogy éves szinten mennyi a nappalin és mennyi a bojler tarifán a fogyasztás.
Ha a kettő együtt nem éri el a 2523 egységet, akkor nem feltétlen éri meg a kéttarifás mérőhely, így az igénybejelentésben érdemes csökkentést is bejelölni.
Ha a kettő összege átlépi, akkor megéri a bojler tarifát egyelőre megtartani.
-
313313
addikt
válasz
tecső88 #12643 üzenetére
Vezérelt tarifára kár okos bojlert rakni, mivel a hkv végzi a vezérlést 8 órán át. Van olyan is, hogy a folyamatos ki/be kapcsolgatástól mindig elfelejt mindent, sosincs melegvized....
Bojler hány amperos? 10 vagy 16 (piros nyelv 10, szürke 16). Mert annak függvényében HFH-t is fizetni kell. 32A-t szeretnél, akkor 50.000 vagy 80.000ft+szekrény, plusz a regszerelő díja.
Felénk kell társasháznál a méretlen fővezetékről nyilatkozat (szövetkezet/üzemeltető/közös képviselő) engedélye is pluszban.
-
11hh
tag
Egy másik téma a padláson megszoktak jelenni így összel a rágcsálók, erre szeretnék valami készüléket ami folyamatos zaj miatt távol maradnak. Áram van a padláson, úgy hogy egy bedugós zajkeltő megtenné. Tudtok valamit javasolni?
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #12640 üzenetére
amúgy nem teljesen, mert régen a forgótárcsás egyfázisú órák bizony kevesebbet mértek extrém induktív vagy extrém kapacitív terhelésekre, ezért érte meg a panelekben kicsipkedni a kondikat a fénycsöves lámpatestekből
ahol már digitális mérő van azok általában cosfi kompenzáltak.
és régen ha ebben nem csak a zöld led volt mint mostanában, hanem volt benne egy nagy kondi, és nincs jelentős induktív fogyasztásod, akkor még előfordulhatott, hogy kevesebbet mért az óra. de valóban, ma már nem megy -
11hh
tag
Sziasztok!
Szembe jött egy olyan készülék ami azt ígéri, hogy bedugod a konnektorba és kevesebb lesz a fogyasztásod. Link
Nekem az lenne logikus, hogy nő a fogyasztás bármit is használsz. Mi erről a vélemény? Esetleg milyen tapasztalatotok van? -
PROTRON
addikt
válasz
tecső88 #12637 üzenetére
Oké, onnan tudod hogy 1 vagy 3 fázis, hogy a mérőórával közös bakelit alap lapon hány kismegszakító van.
Valszeg nem 1 fázis, mert 1x10A már semmire sem elég, pl ha egyszerre megy a mosógép és közben hajszárítózik asszony, sötétbe borultok.Tehát 3x10A-ről akarnak 3x32A-re bővíteni, viszont van meglévő "B" tarifa (régi nevén vezérelt) külön a bojlernek, amit meg is akarnak tartani.
Az áramszolgáltató azt nézi, hogy van-e legalább egyik fázis, amin a túláramvédelem összesített értéke átlépi a 32A-t, ha igen, akkor tervezést írnak elő.Nem nézted még meg hogy a bojlernek hány kismegszakítója van a mérőórával azonos alap lapon, ha csak 1 és az is csak 10 A-es, akkor én inkább 32+32+20 és 10A vezéreltet kérnék hátha elkerülhető a terveztetés. Kivitelezés után, később is lehet kérni további bővítést, az eljárás terén áramszolgáltató szempontból csak 1-el több kiszállást kell extra fizetni, ami jelenleg 14k huf körül van.
De hogy a regisztrált szerelő mire mennyit fog kiszámlázni, az más kérdés.Amúgy hanyan laktok és max hányan lakhatják az ingatlant? Mert ha csak havi 120 kWh a bojleren a fogyasztás akkor elég sok a megtérülési ideje a 2 tarifás szabványosítás különbözeti felárának.
-
PROTRON
addikt
válasz
tecső88 #12635 üzenetére
Igen, ennyi már kezdésnek elég.
1 fázisú, vagy 3 fázisú a jelenlegi mérésetek?
Add be az igénybejelentést, majd megküldik a "Műszaki-Gazdasági Tájékoztató" (MGT), annak a második oldal tetején egy bekeretezett részben kell keresni az alábbi szöveget:
"csatl. berend. tervjóváhagyás"Ha ez nem szerepel, akkor maradhat a meglévő pozícióban, de új doboz biztosan kelleni fog, mert anno nem húztak be elég vastag vezetéket--->több 50% a műszaki tartalom változás, kell az új doboz.
Ami még kérdés, hogy légvezeték jön be vagy földkábel?
Az MGT első oldala alján szokott szerepelni szintén bekeretezett részen hogy "Áramszolgáltató végzi: csatlakozó vezeték cseréje" --->cserélni kell az utcáról beérkező vezetékezést.
Ha légvezeték, akkor ahol az megérkezik a falhoz, az ottani falihorog, falba bevezető elem és védőcső állapota kérdéses, mert lehet ezeket cserélni kell. Csak azután végzik el a légvezeték cseréjét, ami nélkül nem adják meg a nagyobb teljesítményt.Ha földkábel, akkor már tényleg helyszíni felmérés szükséges a továbbiak megállapításához.
Ha akartok hőszivattyúhoz külön "H" tarifát, mondjuk még 1x16, vagy 3x16A-el, akkor már tuti tervezést fognak előírni, abban az esetben a tervezőnek kell megindokolnia miért maradjon az eredeti pozícióban a mérőhely, nem mindig szokták elfogadni a tervezők indokait.
Pl tavaly elfogadták az egyik helyszínen hogy a belső udvar felőli teraszon történik a szabványosítás, de beleírták hogy tetőgerinc fölött TILOS áthúzni a légvezetéket--->bumm, nem lehetett megoldani másképpen, csak az utcai homlokzaton.
Az MGT-t nem vagy köteles elfogadni, ha 3 hónap alatt nem küldöd vissza aláírva, akkor megszűnik az eljárás, nem kell fizetni.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
ide egy klíma volt bedugva, a falban alumínium vezeték. Korábban már találkoztam ilyennel, kilazult a dugaljnál a kötés. Az a kérdésem, hogy ha lecserélem a dugaljt, de a vezeték marad, hogyan érdemes bekötni? Rugós vagy csavaros bekötéssel, pasztával?
Vagy itt nincs más megoldás, mint az újra húzás rézzel? Mert bár a vezeték miatt van, de csak a kötésnél, ezért gondoltam ha az jól meg lenne oldva, akkor nem lenne ilyen gond. -
biker
nagyúr
válasz
Doki16 #12630 üzenetére
230+-10% de ez a szabváynos szolgáltatási szint, egyébként 255V felett számít magasnak, le is tilt az inverter, alul meg 205V alatt ami nálunk 196-198V sokszor
És ahogy 313313 írja nem mindegy hogy hányszor és melyik átlag. a 10perces átlagok és a csúcsok nem érzékenyek. De én olyan kimutatásokat szoktam kapni amikor az egy perces átlagok 70%-a és a 10perces átlagok 45%-a hibás, az asszimetria a hálózaton (oszlopon) meghaladja a 10%-ot és a csúcsértékak (min vagy max) kiesnek a tartományból
keresek majd egyet, asszem beszkenneltem -
313313
addikt
válasz
PROTRON #12631 üzenetére
Ez EON honlapról:
A tápfeszültség nagysága négyvezetékes háromfázisú hálózatokban Un = 230V a fázis és a nullvezető között. (fázisfeszültség). A tápfeszültség változás (kiesés figyelmen kívül hagyva) 95% a hét bármely időszakába – a 10 perces átlagos effektív érték alapján – Un ± 10% értékű legyen. Hosszú tápvonalak esetében pedig Un +10% / -15% érték is megengedett.Mondjuk ez 5 éves tananyag:
-
Mega Bass
tag
Érdekes ez a szakma és a benne lévő "hierarchia". A klíma szerelő szidja az előtte"belekontárkodó" napelem telepítő szakít. A regisztrált szerelő szidja mindkettőt. Ő amúgy szakmailag, felkészültségileg, szerszám ügyileg tényleg rendben volt. Mikor kijöttek az EON szakik ők persze a regisztrált szerelőt szidták. 😆
-
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12610 üzenetére
Köszi szépen én már külföldi oldalakon is néztem ott sem találtam.
-
biker
nagyúr
válasz
313313 #12620 üzenetére
Ezen mi a meglepő? Nálunk az egész környék ilyen.
4 lakásos sorházak 1x32A bekötés minden házba 3f jön oszlopról egy dobozban 3nki 32/32/63A es ha valaki panaszkodik alacsony feszültségre akkor átkötik másik fázisra őt
évi 2x bejelntem az alacsony vagy magas feszt kimérik tényleg szar kapok 5000ft kötbért -
313313
addikt
válasz
PROTRON #12621 üzenetére
Ezt hálózat építő cég követte el, mondjuk lehet mindet oda kötöttek vissza, ahol volt... De akkor is nah, fel van újítva a hálózat, csili-vili, mindenhol csavaros kötés, erre az egyik fázist ki is köthetném az elosztóból, mert szinte alig használják....
Az a baj a nagy karbantartások elmaradnak, hatalmas területen mozognak a szerelők szinte 0 helyismerettel...
Lehet itt magyarázni az asszimetriát, de előszőr a hálózatokon kéne rendet rakni, aztán kéne szapulni a fogyasztókat.
Felénk nem mellesleg minden szekrényt unyan úgy kötnek be: fekete, barna szürke, az egyfázisú óra meg kerül L1-re, ha 6 szekrény van egymás mellett, akkor hat szekrénybe.... Már az elején adunk egy ponfot a hálózatnak....
-
asdf_
veterán
Szerintem is furcsa, hogy drágábbak mint egy hűtőszekrény, de még sosem gyártottam és szereztem be rá minden szükséges tanúsítványt így nem tudom.
Erről azt gondolom, hogy fölöttem van az állam, aminek az én érdekeimet is képviselnie kell(ene, hahahaha, egy fázison max 32A, inverter max 2,5 kW, vagy éppen vételezés betáplálás összegzési módszere, szaldó eltörlésének módja, hogy néha fél év is kevés valahova 3 fázist szerezni, és 5 ezerrel szúrják ki az ember szemét, stb.), mérlegelnie, hogy van-e akkora előnye/értelme az új dobozoknak, hogy többszázezres púpot kúrjon a hátamra (majd rájönni, higy nincs es elhajtani a DSO-kat a bús p- ba.
Nem is egyedül a csatári van, ha jól tudom mindenre van alternatíva Henselből is. Akkor kartelleznek?
Komolyan kérdem, hogy mi az elképzelésed?Ha kicsit visszamegyünk időben, volt olyan, hogy a mobilszolgáltatóknál a prepaid tarifa 45 forint volt. Mindháromnál. Volt még virtuális szolgáltatónak a Lidl, náluk 33. Úgy, hogy bérelték(!) A Telekomtól a cuccot. Tehát a bérelt olcsóbb volt, mint a saját üzemeltetés
. Nyilván...
Aztán egyszercsak a Vodafone gondolt egyet, levitte valami 25-re es jééé, a másik kettő is.
Nem azért ennyi a doboz, mert annyi a piaci egyensúlyi kialakult ára, hanem azért, mert nincs verseny és megegyezés nélkül annyiért adják, amennyiért nem szégyellik. Mert megtehetik.Tessék megnézni megintcsak a mobilos frontot. Diginek valahogy elintéződött, hogy, nem jutott mobilfrekvencia, utána felvásárolta a hazai ner maffia, áremeléshegyek, kábeltv-n a bitsebességet levitték a harmadára, lehet nézni a blokkosodó kockás szart az addigi kiváló minőségű kép helyett, a mobil meg megszűnt. Nem kell ehhez összebeszélni, olyan ez, mint egy szervilis állami szerv, megoldódik az anélkül is..Mindazonáltal szerintem nem lenne olyan nagy katasztrófa szabványos egységes mérőhelyekben a világ élvonalában lenni, de meglepődnék, ha ez fenyegetne (:
És attól, hogy van szép szabványos mérőhelyünk, attól hirtelen a lakáselosztó is magától kicserélődik? Mert azért azt gondolom, ott lenne főleg tennivaló, nem a mérőhelyen (majd ha a napelemesbe megírom az összefoglalómat, majd láthatod, hogy én pl. mit kukáztam lakáselosztó-fronton).
-
PROTRON
addikt
válasz
313313 #12620 üzenetére
De az MGTben meg lehetne ezt irni a merohely vezetekezesevel foglalkozo szerelonek es az ASZR oktatasba is bele lehetne venni.
Tarsahaznal Te is tudod hogy a lepcsohazban levo 18 lakas kozott a fovez felujitas es szabvanyositas soran koteles gondoskodni a szimmetrikus terhelesrol, legalabb a merohelyek megszakitoi alapjan. Viszont amelyik lakas 3 fazisu, ott nem tudhatja a regszerelo hogy a lakason belul melyik fazison van fozolap, melyiken pedig csak 2 led lampa. Ha 1 fazison van minden lakas, akkor lehetne biztosan elosztani szimmetrikusan a meroket.3*1 fazis, azonos fazisra, egyidejuseggel minden lakas 1*50A meretezes es kesz is.
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #12617 üzenetére
Ehhez egy apró szösszeszenet. 7 hó közepén vasárnap 5-6 óra körül csörög a teló, öltözés, üljek kocsiba menjek a kolégáért és kaptuk is a hibacímeket. Mi másod vonalosok vagyunk, ha kipontozódik időben a helyi csapat, akkor riasztanak minket. Kaptunk is szép hibacímeket, egymástól 30-40km-re...
Egyik település utcája, 1 fázis hiányzik. Szép új 4*95mm2 ssxv új tr szekrény, nh00 ajzatok, felírat mindenhol, rajz mindenről. Egy fázisba NKI kiment, 80A csere másikra, terhelés felszalad 110A+, betét kiránt, másik fázis 8A és 40A, elindul zárlatkeresés. Elb@sztunk 40 perc pluszt, vissza a szekrénybe, betét berak 114A-nál megáll, lassan csökken, de 100A alá nem megy, 40A környéki a másik fázison, harmadikon 10A alatt. 80nk csere 100-ra, vártunk 20 percet, betét állta, már 100 A alá is beesett....
Konklúzió hálózat felújítás után szinte minden második csatlakozót egy fázisra rakta, egy fázisra meg jó ha pár darabot. Írtunk gyorsan egy papírt hálózat szimmetrizálálásra, aztán elmentünk....Szerk: ez meg 2021 nov 6-án került be a tanyára, igényt szept közepén adtam be...:
Faszekrény a házzal egyidős, aljában 3 fázis 4*50mm2 földkábel (1989-1990-es építés) kapott egy új ajtót.
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #12617 üzenetére
nem alapvetően csak a dobozzal van baj.
Tudod jól, hogy a legtöbb helyen a meglévő helyére a jelenlegi órának beférne egy 300x300 szekrény amibe lehetséges elhelyezni egy mérőt és 1/3 kismegszakítót.
Teljesen felesleges mindenkire a bazinagy szekrényeket erőltetni, és külön felesleges teljes mérőhelyeket áttelepíteni és fővezetékeket cserélgetni csak azért, mert most új óra kerül be.
emberek tízezreit kényszerítik bele többszázezres kiadásokba.gyakorlatilag akár holnap hozhatnának egy "alumíniummentesítő programot" amikor köteleznek mindenkit hogy ki kell cserélni a mért fővezetéket alumíniumról rézre, mert új szabványt hoztak létre, csak réz lehet. Így jártál. fizess.
-
PROTRON
addikt
Azt azért tisztába kell tenni, hogy nem a "dobozmaffia" követelte meg a változásokat, hanem az MVM-EON.
Ők követelték meg a "kizárólagos őrizetbevonás" biztosítását (és azt kamuzzák hogy a Elektronikai Hivatal követeli), mivel elegük lett abból hogy mindenki akinél külső falon van a mérőhely, arra hivatkozik a bíróságon áramlopási ügyben, hogy valaki ismeretlen levágta a plombát és nem az Ő hibájuk, Ők hozzá se nyúltak.Ez a 2017-ben bekerült előírás, ami alól 2021-ig kaptak felmentést a doboz gyártók indította el a lavinát, ami után a vidéki EON-osok nem értették meg hogy léteznek lakások is, meg léteznek 1 fázisú fogyasztók, nem kell mindenhova ezt a vacak 3 fázisra előkészítést erőltetni dobozok terén.
A Hensel doboz gyártónak elege is lett a kötekedésekből és 1 éven át csak alacsony doboz mennyiséget gyártott, inkább a környező országok rendeléseit teljesítette, nem a magyarokat, mert lassan haladtak a gyártó sorokon az új alkatrészekhez szükséges átalakításokkal...más gyártók is küzködtek, mert a hirtelen érvénybe lépett változás miatt egyik napról a másikra ugrottak meg az új dobozok iránti kereslet ami kapacitás hiányt eredményezett, miközben még a gyártósorok fejlesztésével dolgoztak.
4 éven át ment a vita az EON-al aki kötötte az ebet a karóhoz.Az meg szintén valamelyik régi beidegződés, hogy mi a francért nem hajlandóak 3 fázisú mérőórákat át alakítani és hitelessíttetni 3x1 fázisú mérésre és rendszeresíteni. Hisz a fogyasztók nagyon kis részénél alkalmaznak tényleg 3 fázisú eszközöket a nagy városokban. Lakásoknál 1 fázis 40A (max 50A csúcs érték) nappali, 1 fázis 16A (max 25A)"H" tarifa, meg max 1 fázis 10A (esetleg 16A) bojler-re van valódi igény.
(Valójában vidéki családi házaknál is bőségesen elegendő az esetek 80%-ban az 1 fázis, persze van aki 3 fázisú hegesztővel dolgozik a fészerben, de ahhoz is 3x20A kellene önállóan, nem a családi ház főmérőjénél. A napelem meg nem érdekel.
Persze értem hogy a teljes utcában egyenletes terhelés elosztásra kell törekedni, de ezt nem lehet pusztán a mérőórák szintjén kezelni.)Az is nagyon aljas dolog, hogy az EON "engedménynek" hívja hogy társasházakban szabad 1 lakás szabványosításhoz is 3045 szekrényt használni...ez a fajta arroganicia nem a doboz gyártóktól jön, EON-os berögződés hogy vidéken minden fogyasztóhoz kell "csatlakozó elosztó térrész", így ráerőszakolták hogy lakásoknál is kelljen, ezért van árkülönbség a HB3000-U (univerzális) és a PVT 3075-FM-k (földkábeles) szekrények árai között.
Ténylegesen az alábbi gyártók árusítanak családi házakhoz dobozokat:
Falra szerelhetőek:
Csatári Plast - Jéger konzorcium;
Hensel Hungária KFT;Földbe ásható a fentieken túl:
Elektro-Plastik;
Gyulai (méregdrága);
JET-VILL (méregdrága);
VILLKITERV (drága);
KÖZVILLSZER (drága);Külön engedélyet kapott az Elektro plastik, hogy ha nagyon kicsi a hely és tényleg sehova sem fér el és csak 1 db lakás kerül szabványosításra, akkor mérnök kamarai tervező megindokolhatja hogy miért elégséges az "OZP+" falra szerelhető dobozzal elvégezni a felújítást. Persze még fizesd ki a tervező díját.
Az hogy a dobozok ára hasonulnak, az sem igaz, mert bizonyos esetekben 5-10k huf különbség van. Csak az alap dobozok árai vannak verseny piac miatt hasonló árszinten.
-
PROTRON
addikt
Az életveszélyes megjegyzés arra vonatkozott, hogy most ugyan mutattál egy fotót egy használható rendszerről, viszont én azt látom hogy a teljes paletta 20%-át feded le.
A többi 80%, tudod ahova nem hívnak titeket mert se napelemre nincs pénz, se elektromos autótöltőre, de még csak profi szerelő munkabérére se aki csak simán megszereli a legproblémásabb dolgokat... na azokon a helyeken tényleg nagyon sok a probléma és jogos az áramszolgáltató hozzáállása hogy rá kell venni az embereket a saját biztonságuk miatt a felújításokra.
Amikor az emberek 60%-a még a belső kiselosztó sercegése esetén is csak arra emlékszik hogy "áram=áramszolgáltató" javítsa meg ingyen az "ELMŰ" mert erre emlékszik, akkor jogos az az észrevétele is a szolgáltatónak hogy ne rajtuk csattanjon az ostor amikor nem az Ő dolguk.Egyetértek hogy az egységes szabályozással kiszúrnak a régi berendezések tulajainak 20%-ával(elhiszem hogy legtöbbször ezekkel az esetekkel találkozol), de a rengeteg baleset és tűzesetek sajnos a "cél szentesíti az eszközt" helyzet.
Az áramszolgáltatónak az alapanyag költségekre nincs ráhatása, nem kap belőle részesedést.
A másik téma, országos szinten valóban rengeteg helyen "engedékenyek" lehetnek a szerelők és meghagyhatják a régi rendszereket, de a DÉMÁSZ "felmentést" kapott az "egységes engedékenységek" alól is, így a kollégának igaza van hogy a náluk előforduló veszélyes helyzetek miatt tényleg meg kell követelnie az elkülönítést.
De ahogy írta, ha bekerül egy tűzgátló karton lap, az már neki is felmentést ad, csak ugye az ügyfeleknek "elveik" vannak (magyar értelmező szótár szerint egoisták) és ha meghallják hogy "változtatni kell" egyből megy a sírás, ahelyett hogy megoldást keresnének.
-
313313
addikt
Tavasz óta Démász ez alapján veszi át a HMKE rendszereket:
Mondjuk a mérő nem megfelelő helyen van, miatt még nem hibáztam le (garázsba már jópár helyen volt, de az nem beltér...(szerintem...))
De van is annak romantikája, mikor félretolják a kanapét a nappaliba, te meg a márványpadlón állva cseréled a villanyórát, ami egy kép mögött van. Ennél már csak az a szebb, mikor a villanyóra a konyhában/fűrdőben/spájzban van..... -
biker
nagyúr
[link] szekrény árak, hát pofa kell hozzá.
ugyanez a méret normál tokozatból harmada negyedeEgyik legdurvább példa regszerelős visszaélésre, ott tényleg elgondolkozott a tulaj, hogy feljelenti a szerelőt...
Társasház, garázszinten nagy óracsoport szekrény, benne betervezett, de üres óraszekrény. annak minden szükséges elemével, bekötő vezetékek, órahely, plombálható, 1x32A-re üres elem. Nem került bele óra régen (vagy vissza lett adva, ez nem volt biztos)
2 szerelő kijött: villamos terv, új szekrény kell mellé mert ez már nem szabványos 21 óta, áramtalanítás, FAM kötés, sínről leágazás, külön főkapcsoló, mindennel dobálóztak, 600-900eFt-ok közt
majd kiment egy harmadik, és azt mondta holnapután hozom az órát, és berakta 35.000Ft + áfa kiszállás + munkadíj, eon fizetendő 0FtNa ezért utálja a köznép a lehúzós regszerelőket, mi meg azért, mert mappát nyithatnánk azokból az elosztókból, amihez kimegyünk elektromos autó töltőt bekötni, "most rakta rendbe a regisztrált szerelő" cmíszóval, és csak egy napot dolgozunk, hogy jó legyen.
Ha sorba kellene állítani, akkor
legalja a napelemes "bekötjük" csapat
utána a kombiopeles klímaszerelő "bekötjük a klímát" csapat
utána a regszerelő
utána a faluban ajánlott szerelő
utána a szomszéd falu szerelője már talán jól szerelVolt olyan hogy kiépítettünk lakáselosztó felújítással mindent, fővezetéki sorkapcsot a napelemnek, betéve a lakatfogókat a terhelés megosztóhoz felcimkézve, fúrtunk előre egy 25-ös lyukat, itt told be a napelem kábelét. Erre felraktak egy dobozt a falra, fúrtak egy lyukat és bekötötték a bejövő kmsz-be "mert így szoktuk" ami azt jelenti, hogy qrvára nem vagyok villanyszerelő, erre a műveletre tanítottak meg, hogy ezt ide fúrom, azt oda kötöm, és ha nem így kell akkor meghalok.
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #12604 üzenetére
Nem teljesen értem, mire gondolsz
Ez Dunabogdány, és kapott kép ügyféltől, de pont ilyen az irodánknál is, ahol mikor felkerült a hmke, akkor jött a regdszerelő, hogy telekhatárra szabványosítás, aztán a tulaj odavezette a kerítéshez, hogy tessék, itt a kerítés, itt az oszlop, lehet felrakni a dobozt, aztán 1,5-2m mélyen beásni a terméskő/szikla szuterén alatt, és bemenni a házba, mivel a beépített veranda miatt belső falon van a faszekrény az órával most.
Embernek hirtelen megfelelt a faszekrény, és BELTÉREN lévő faszekrénybe bekerült a régi óra helyett az új.
Azt sem értem, az előző képemen mi életveszélyes? az egyik legtisztább szerelés amit idén láttam faszekrényben.
És tényleg csodálom, hogy sokan megőrzik a hidegvérüket, mikor meglátják, hogy egy 4K TV-t vagy egy inverteres hűtőszekrényt meghazudtoló áron kap egy 300x600 üres dobozt 6db vezetékkel lepréselve.
Valaki épp linkelte egy villanyfórumon, hogy az egyik dobozhoz készletben 5db 30cm-es 6mm2 vezeték két végén érvéggel 29.000Ft + áfa mert ez a gyártói kábelköteg. Na tudod mit érdemel az ilyen gyártó? Tudjuk mindketten...És legtöbbször ugye jön az átlag ádám nevű szolgáltatós 2 füle van, 3 foga és egy akkus csavarozója, és utána szétba..a a szekrényben a menetet mert recsegteti. ugye...
-
Mega Bass
tag
válasz
313313 #12594 üzenetére
Ok értem, viszont nem is ez volt a kérdésben a lényeg. Amúgy tényleg régi fából készült szekrény. Az EON-os kollégák voltak már többször is mióta ott lakunk ebbe még sohasem kötöttek bele.
Tudtok esetleg 2x16 elemes kismegszakitó dobozt ajánlani aminek a magassága max 320 mm?
-
313313
addikt
Ez Démászos árlista:
S20 - egy mérős szekrény telekhatárra
S300 - két mérős szekrény telekhatárra
Ar3 - három mérős szekrény telekhatárra
Ezek telepítve, plusz költség a földkábel, elmenő, esetleges hfh...Szerk: s300 helyett néha Jáger szekrény van. Olyan 120-150 magas, szélességre 55-65cm lehet, 2db 3F óra pont belefér, plusz alulra a bejövő/elmenő földkábelok...
-
DravenMoral
senior tag
Sziasztok! Furcsa kérdés lesz, de megkérdezem. Van egy konnektor, amibe van csatlakoztatva egy egyszerű, nem kapcsolhatós 5-ös elosztó. Ebben az elosztóban minden foglalat használatban van, bár összesen még 400w-ot sem esznek egyszerre az eszközök. Tudniillik, a konnektorban alu vezetékek futnak még.
Első probléma:
Néha elkezd zizegni az elosztó, addig, ameddig ki nem húzom, és dugom vissza újra a konnektorba. Sokszor már elég zavaróan hangos. Ez miért lehet?Második probléma:
Az elosztóba van csatlakoztatva egy hangfal, aminek van egy kézzel állíthatós hangerő szabályozója. Minden első indításnál, amikor tekergetem a hangerő szabályozót, az borzasztó sistergő, durrogó hangot ad ki. (Csak ebben az elosztóban van ilyen jellegű probléma.) Egy idő után megszűnik, ahogyan tekergetem.
Főleg akkor adja ki ezt a hangot, mikor bármilyen jellegű töltőt bedugok az elosztóba. (A két kábel egymás mellett van, elég közel egymáshoz.) Ha a két kábelt távolabb helyezem egymástól, annál halkabb a sistergés hangerő szabályozásnál.Harmadik probléma/kérdés:
Az elosztó teli van, sok-sok kábel fut egymás mellett, szinte közvetlen. Lehet ez okozza néha az elosztó sistergését? (Elosztó kábelja, telefontöltő, monitor tápkábel, lámpa tápkábel, óra tápkábel, illetve egy másik, 2-es elosztó, amiben van kettő ledcsík bedugva.(Ezek nem szoktak menni sohasem, mikor sistereg az elosztó.) Továbbá fut a kábelok mellett közvetlen egy hdmi kábel, egy jack kábel, és egy Cat5e netkábel.Bonyolult lett a kérdés, de ti mit csinálnátok?
Egy új, védelemmel ellátott elosztó? Vagy a kábelokat kicsit távolabb kéne szedegetni egymástól? -
4D4M
senior tag
Amúgy te tudod, hogy mennyibe kerülnek ezek a dobozok valójában? Szerintem is furcsa, hogy drágábbak mint egy hűtőszekrény, de még sosem gyártottam és szereztem be rá minden szükséges tanúsítványt így nem tudom. Nem is egyedül a csatári van, ha jól tudom mindenre van alternatíva Henselből is. Akkor kartelleznek?
Komolyan kérdem, hogy mi az elképzelésed?Mindazonáltal szerintem nem lenne olyan nagy katasztrófa szabványos egységes mérőhelyekben a világ élvonalában lenni, de meglepődnék, ha ez fenyegetne (:
-
asdf_
veterán
Valahol a kettő között kéne az igazságnak lennie. Érdekes módon, hogy bárhol járok európában, vagy nézek valami youtube videót, sehol sincs ez, hogy egy (heroináras) ótvarnagy dobozba (kéttarifásba ma született hármas ikreket bele lehet rakni) amit esetleg még utcafrontra is rakatnak, azért mert csak, hadd ***ssza szét a ház kinézetét és minden nap, amikor hazaér az ember, azt az ocsmány szemetet lássa, a mellett menjen el minden nap, máshol simán meg tudják ezt oldani, hogy feldobják egy táblára, lezsinórozzák aztán plomba és kész. Itt meg megy a fogymérődobozmaffia (ehhez még bónuszként a napelemesek valós indok nélküli 3 fázisra kényszerítése, mert aztán 2,5 kW fázisaszimmetria fölött állítólag összedől a világ), mert a dobozgyártóknak meg a regszerelőknek is meg kell élniük valamiből (de miért belőlem???).
-
PROTRON
addikt
A 2021-es "új országos egységes rendszer" bevezetésekor külön hangsúlyozták hogy a fél ország "engedményt" kap az alól hogy követelmények szintjén az "új országos egységes rendszer" minden elemét alkalmaznia kelljen...
Főként a DÉMÁSZ.
Jéééé....kolléga arra fele fűrészelget, hisz ahol dolgozik a gép ott hullik a forgács.Ez nem pénz kérdése, sokhelyen tényleg életveszélyes kialakítások felett hunytok szemet azért mert az "ügyfélnek mindig igaza kell legyen"...hogy tejeljen a megrendelt kivitelezésért...
-
313313
addikt
Ez meglévőre is vonatkozik. Démásznál a faszekrény elfogadott bármire, ha megfelően zárt, a külső falon van és elkülönül a tűzszakasz a figyasztói tulajdontól.
Vettem már át úgy HMKE-t, hogy a lakás elosztó a fa szekrénybe volt. Növeltem már úgy teljesítményt is. De hivatalosan nem lehetett volna benne..
-
313313
addikt
Általában elnézzük a meglévő lakás elosztót, de ha AC doboz bekerül zokszó nélkül lehibázzuk....
Kiskapu a mérő elválasztása tűzálló válaszfallal a mért oldaltól.Probléma akkor lehet, ha baj van, mivel nem különül el a magán és az elosztó tulajdon tűzszakasz határa, ilyenkor a 2 biztoaító egymásra fog majd mutogatni, honnan indult a tűz....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
- HTPC (házimozi PC) topik
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest