Új hozzászólás Aktív témák
-
lappy
őstag
"A régi éjszakai áram ma már vezérelt áram: B tarifa
Ez a díjszabás lesz a szintén jól ismert, a régebben éjszakai áramként elnevezett tarifa, amely ma már a vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. A hőtárolós készülékek mint például a bojlerek üzemeltetéséhez javasolt használni. " - ezt lehet alapul venni
De ha biztos akarsz lenni kérdezd az áramszolgáltatót[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
BB9000
senior tag
Így már egyértelmű lesz:
"Mi is a H-tarifa? A H-tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amely a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek, illetve a hőszivattyús és split klímaberendezések telepítése esetén vehető igénybe."
Az infrapanel nem tartozik a fenti kategóriába, ezért azt nem lehet H-tarifára kötni. Jogszabályhely: 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 5. § (4)[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Szerintem lelkileg készülj fel a szabványosításra, de legalább akkor egyúttal a betápláláson az összes kötést is átnézik, ha ennyire öreg a rendszer lehet nem csak a kismegszakítónál melegszik, csak a többiről nem tudsz, simán lehet mögötte kötés.
Meg ha most légvezeték van, pl átkérheted magad jó pénzért földkábelre hogy szebb legyen. Meg ha felesleges a "B" tarifa mert nem fürösztök el havonta 300kWh-t a "B"-n, de van mondjuk klíma, akkor "H" tarifára átállás (feltételezve hogy eddig nem történt meg).Én inkább biztonság párti vagyok.
Amúgy pesti panelházban tavaly bővítettek ismerősnél 1 fázis 16-ról 32-re, az órán ott világított a sárga matrica hogy 1999-ben lejárt a hitelesítés.
Mérőhelyi alvállalkozó helyszíni válasza:
-Most kaptunk utasítást, hogy nem hogy lecserélni, hanem hiába van ott a matrica, még 10 évvel meghosszabbították a "túlélést" mert hogy még mindig nem tévednek az órák annyit, amennyivel többe kerülne egységesen mindenkinél lecserélni, a veszteséget meg országosan mindenki fizeti...A kismegszakító cserét ellenben 1 kiszállási díj ellenében szerintem lehet kérni, talán ha azt kamuzod hogy láttad többször szikrázni a fa szekrényben, akkor ingyen kijönnek, csak akkor lehet le is kapcsolnak amíg nincs meg a szabványosítás. Ezt környékbeli regszerelő, aki ismeri a környékbeli áramszolgáltatós embereket, na Ő tudja megmondani.
#7711 Peter668
Erre értettem, hogy oké, jó szándékú vagy, a kollega meg rosszul fogalmazta meg hogy pontosan honnan indítja a kábelt. Mert attól még mert Te azt már szeparált "N" vezetőnek hívod, az áram még nem fogja tudni magáról.
Ha a mérőhelynél ráadásul anno nem csinálták meg a potenciálrögzítő földelést, akkor legalább most az első épület főelosztónál csinálják meg rendesen.
Ahol a betápláló kábel kötési pontja még PEN sín, aztán erről tovább indíthat pen vezetős kábelt a másik épülethez, tehát TN-C rendszert, ami épületnél megint potenciálrögzítő földelés és annak saját TN-S rendszer kiépítése, megfelelő minőségű földeléssel.A helyszínen, a 40 [m] távolságra lévő épület, igen is már különálló, erre fog hivatkozni Neki a villanyász és veri majd át a többi területen.
Mert feltételezi hogy ha ebben sikerült "lenyomnia szóban" a tulajt, akkor mindenben laikus...
És lazán berakja az XBS AC Fi relé-t a fürdő dugalj védelmére(először a kocsijában maradt 300-ast, hátha nem veszik észre), meg a "papíron ez 5kW mágneskapcsoló"-t a 4kW berendezés elé, mert hogy laikust át lehet verni a max kapcsolási teljesítmény, meg az adott kapcsolás szerinti állandó terhelhetőség fogalmakkal, aztán meg leég az MK...meg a rákötött gép.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
biker
nagyúr
válasz Doki16 #12344 üzenetére
semmi gond a kábellel, a kmsz-eket húzd szét, FI relé 1M szünet, kmsz 1M szünet, stb és akkor kevésbé melegszik, leoldás határon van mindössze
A kábel 70fokot is elbír röhögve, 85 fok az üzemi korlát.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PROTRON
addikt
válasz Doki16 #12344 üzenetére
A kmsz-t a védendő kábelhez választjuk, tehát ha a töltő és a kábel gyártója 16-ost ír elő, akkor nem teheted meg hogy 32-esre cseréled, mert akkor nem fog megvédeni a túlterheléstől és kábel leégés lehet.
Minden kmsz a névleges terhelése környékén kb ennyire kell hogy felmelegedjen, tehát ez természetes. Ez ellen csak szellőzéssel tudsz védekezni.
KMSZ-t csak akokr cserélhetsz nagyobb névleges értékűre, ha a kábelt is cseréled, 4-es kábelhez mehet a 20A, 6-os kábelhez 25A...oké elméletileg mehetne a 32A is, de azért jobb az óvatosság.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
biker
nagyúr
válasz Doki16 #12352 üzenetére
ok, de ezt mi miből tudjuk?
most schukot fotóztál, és a tervedben 32A kmsz és 16A töltés szerepelt, ebből nem derül ki az, amit most írtál, szerintemElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Brandynew
őstag
válasz Doki16 #12378 üzenetére
Köszönöm. Sajnos nem tudom mivel kimérni. Akkor számomra gondolom az a megoldás, hogy olyan led szalagot vegyek, ami egyben van a kapcsolóval és a tápegységgel.
Mondjuk ez? https://www.obi.hu/led-szalagok/brilo-led-szalag-5-m-16-w-feher/p/4035507
De ez meg 3000k... hidegfehér kéne (4,5 méter), de olyat nem találok így egyben, csak 30+ ezer Ft-ért.
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
-
PROTRON
addikt
-
biker
nagyúr
válasz Doki16 #12630 üzenetére
230+-10% de ez a szabváynos szolgáltatási szint, egyébként 255V felett számít magasnak, le is tilt az inverter, alul meg 205V alatt ami nálunk 196-198V sokszor
És ahogy 313313 írja nem mindegy hogy hányszor és melyik átlag. a 10perces átlagok és a csúcsok nem érzékenyek. De én olyan kimutatásokat szoktam kapni amikor az egy perces átlagok 70%-a és a 10perces átlagok 45%-a hibás, az asszimetria a hálózaton (oszlopon) meghaladja a 10%-ot és a csúcsértékak (min vagy max) kiesnek a tartományból
keresek majd egyet, asszem beszkenneltem[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
TomMusic
őstag
válasz Doki16 #13052 üzenetére
Jesszus, ez nem valami vidám
#13053 313313
ha nem kerítésbe kell rakni
Ez mit is jelent?#13054 lappy
Akkor ezek szerint ez az optimista becslés.#13055 PROTRON
Itt csak egy főre lenne (nem magamnak).
Délután csináltam egy gyors durva számolást. Az jött ki, hogy havi kb. 5 ezerrel lenne több a villanyszámla, ha nem a vezéreltről megy a bojler.
Tehát ha mondjuk 300k-ba kerül az új mérőhely, akkor az ugye 5 év alatt jön ki nullára. A mostani állapottal számolva.Ja és köszönöm mindenkinek az eddigi hozzászólásokat!
[ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen légkondit a lakásba?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Bestbuy játékok
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Minden ami hőszivattyú
- Borderlands 3
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...