Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A mobilos gaming aranykorát ígéri a Red Magic 10 Pro különkiadása
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Áprilisban várható az iOS 18.4
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg #18175 üzenetére
Még annyit, hogy engem érdekelne egy side-by-side összehasonlítás a G80 és G9 között (azonos profil, felbontás, expozíció, stb) mellett, hogy mennyivel lehet többet kicsavarni abból a szenzorból.Nem kellene semmi komoly, csak ilyen 5-10 másodperces snittek, amiket mindenki bedobhat a vágószoftverbe kicsit ráncigálni.
Ha az idődbe és energiádba belefér. Pluszpont ha még téged is érdekel és nem nyűg. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #18175 üzenetére
Köszi!
Sajnálattal hallom a monitort.
Én is szeretnék feljebb lépni felbontásban a FullHD-ről, de most egy ideig biztos el lesz napolva a nagy költés miatt. De ha bejön az, hogy egy kicsit több nyomdai, grafikai melót is be tudok vállalni, akkor úgyis mindenképp meg kell lépnem.
Viszont én a 4K-t egyelőre nem erőltetem, nekem ez a pixelméret épp megfelelő, ami van a 23" FHD monitoraimon, úgyhogy inkább 32" WQHD lesz, mégpedig ez.
Tudásához képest hihetetlen jó ára van.
Közben úgy néz ki, egy kedves kollégámmal talán meg is tudunk egyezni a G80 átvételéről. Remélem, tényleg össze is jön, így a G9 árának jó részét hamar vissza is tudnám varázsolni.
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #18106 üzenetére
"Nagy kedvelője vagyok a dokumentarista videózásnak, szóval nálam abszolút nincs harag ha nincs meg a 180° shutter angle, néha kissé beremeg a kép, nem mozis a highlight vagy ilyesmi."
Teljesen más a két műfaj. Utazáshoz én is tűéles dokumentarista hozzáállással állnék neki, valami natur profillal. El sem színezném. Ugyanez mondjuk esküvői kisvideónál már zavar. (meg filmnél is).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #18106 üzenetére
Akkor neked tetszeni fog Kraig Adams csatornája. Övé volt a WeddingFilmScool
csatorna, rengeteget tanultam tőle a "hogyan"-ról, csak belefáradt és már nem esküvőzik.Az új videóiban meg csuda helyeken túrázgat, egyszerűen élmény nézni a pazar felvételeket, pedig A7 III-al megy Standard gyári profillal és egy 16-35 GM-el, nem mozgatja a kamerát és nincsenek flashy áttűnések.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg #18100 üzenetére
Részben igazad van. Viszont a hazai váztulajok, beleértve (jómagamat is) készíthetne olyan igazán igényeset.
Eddig csak egyel találkoztam amit itt linkelt valaki. Nálam főképp a melóhelyemen van téma és a fejemben ötlet, csak időm nincs rá, termelni kell...
vond: Szemeztem vele párszor, csak nekem már nem vásárolni kéne, hanem használni
ami van. A 100-as végén nekem úgy tűnt kicsit kilágyul, akkor már maradok az OM100/2.8-amnál.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg #18042 üzenetére
Igen, hajszál pontosra lehet állítani. Átfókuszálásra tényleg nem használható, - ha átrántja az ember fialánya a másik felére - akkor meg hirtelen ott van, és nem fokozatosan
Milyen nagylátószögűt érdemes ilyen esetbe beszerezni? (manual)(#18044) MrChris : Jaja, elég minimál. Még párszor átnézem, mit hogyan csinál. Ez az idei év divatja, úgy néz ki
Biztos nagyobb forgatásokon is elvérezhetnek egy pohárnál is akár. Én is azt vettem le, hogy a fickó már tűkön ül, "és még Werket is forgatsz ember" A végeredmény viszont megérte.
Az E-cigi milyen szépen adta a füst hatást, pedig aztán nagyon eltér az igazi füsthöz képest. -
_q
addikt
válasz
Ha mindig előjön, akkor vagy el kell fogadnunk ezeket a pana hiányosságokat, vagy váltani rendszert és akkor szidni azt
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Hozzá kell tennem, hogy amúgy a 14-140-esemen egészen használható. Sokkal jobb, mint a 25, 42.5, és a Lumix 12-60-as. Így szoktam végigpásztázni a szurkolókon (kézből, ekv. 280 mm-en).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #18033 üzenetére
Tudom, hogy kicsik és kevesek vagyunk ehhez, de meg kéne kicsit pörgetni a dolgot. Hátha.
Mondjuk a dpreview is csinált már videót róla 2 éve (gondolom, ez azért eljutott pár Panasonic archoz is), de a valódi megoldásra (amit mi is pedzegettünk már) csak a kommentekben mutattak rá. Gyakorlatilag előnyt is lehetne kovácsolni az elektronikus fókuszból a változtatható és programozható sebessége miatt, de nagyon úgy tűnik, hogy a Pana ezt a kiváltságot csak a FF vázainak adja meg. Ott simán megcsinálták, MFT-n meg eszükben sincs. Inkább kiadtak egy 10-25mm f/1.7-et - az Olympus-hoz hasonló - clutch fókusz gyűrűvel. Ebből én arra következtetek, hogy nem is akarják megoldani.
Reddit-en is megírták már rég a tutit:
"There’s no reason they couldn’t implement this for the GH5, it’s not complicated in any way. They just need to replace the focus interpolation function and add the interface. If we don’t see it in the next FW update it’s because they won’t do it for some reason."[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #18033 üzenetére
Videóra valóban, de fotóra nagyon jók ám a pana obik. Más kérdés hogy olyanról még nem hallottam hogy valaki fotózásból él és panát használna
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #18029 üzenetére
Nem mintha foglalkozna vele a Panasonic, de annak esetleg utánanéztél már, hogy ez mennyire össznépi igény, mondjuk külföldön is? Mert hát nagyon adná magát.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #18016 üzenetére
Ja, ezt még az előbbinél akartam: Igen, én is írtam már többször is, hogy az egyik legnagyobb szívfájdalmam, hogy az MFT vázakba nem akarja betenni a Panasonic a személyre szabható lineáris manuál fókusz módot. Nem is értem, komolyan.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg #18021 üzenetére
Pont azért írtam, mert zoom. Én nehezen tudom a videós tevékenységem fix obival elképzelni. Ráadásul tleg szuper lencse és 5-600€ körül megkapod. Igaz, a metabones további 400...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Nem ismersz már annyira, hogy tudd, hogy tisztában vagyok vele?
Természetesen nem várok csodát AF terén, de teszteket, videókat nézve tényleg jobb, mint a G80, és azokon még nem is volt fent a legújabb firmware.
-
t72killer
titán
válasz
+ha nagyon kell a DOF mft-re, akkor nyakon kell vágni egy mb speedbooster +sigma 18-35 kombóval.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #17994 üzenetére
Támogatom, összerakhatnánk, amink van (a fotós részét én viszem, meg a monitorkalibrálós topikot is).
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Stauffenberg #18000 üzenetére
Meg ugye az informatikában ez a nyers erő dolog sosem volt igazán hasznos (sőt nyers erőre alapozni kifejezetten pazarló), egy egyéb téren gyengébb, de célzottan egy adott matematikai feladatra fejlesztett egység sokkal hatékonyabb a számítási kapacitás kisajtolásában.
Ezt így értem, de azért most arról beszélgetünk, hogy egy icipici energiatakarékos Arm SoC - amiket a telefonokba pakolnak - állítólag megeszi reggelire videóvágásban a nála nagyságrendekkel nagyobb méretű (ergó nagyságrendekkel több tranzisztor és feldolgozó egység) dedikált gpu-t, amiben ugyanúgy ott van a hardveres dekóder.
Ez így nekem sci-fi kategória.
Az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy az Apple Assembly nyelven írja a programjait.[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17944 üzenetére
Nézem pár PC cucc (cpu, alaplap, táp, ház...) árát és most érdekes mód felmentek kb. 5-10%-al. Lesz miből BF-ezni.
Egy mérleget is kinéztem pár hete 2500ft-ért, csak elfelejtettem, most megrendeltem 3000ft helyett BF akcióban 2550-ért.
[ Szerkesztve ]
-
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg #17981 üzenetére
próbáltam már rábeszélni, de nem ment
,de köszi a tippet, a másik szoftvereket illetően, mikor megvette a G80-at közöltem is vele, hogy jobb lenne PC-re váltania még kerestem is miniméretű használtakat de áhhh....
, mintha falnak beszéltem volna...
-
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg #17975 üzenetére
nincs semmi baj a régi gépekkel , hugocskám is most ugrott fejest a hobbiba(úgy tűnik nálunk senki nem ússza meg), egy i3 6006u+Gt920m-es öreg notival, hamár téma a hardver ,mire számítson menni fog vele a Resolve?
Csak FHD-ban vesz fel a G80-al.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz
Nekem egy hasonló korú Xeon E5430-as van R9 280X mellett, a gx80 4k-t akadás nélkül játssza.
DR-al próbálkoztam sokat, de nagyon megeszi a gépet még alacsony felbontású fájlokkal is. PR-t is próbáltam, de nálam a LUT-októl nagyon akadozós. Végül az új Vegas maradta 540p proxival, sokkal gördülékenyebb, LUT kezelést is helyre tették. Érdekes, hogy a Vegas 4k-s fájlok mellett semmi problémája a 3GB Vrammal, max 2-t eszik meg, de a 8GB sima ram is elég. DR mellett ha más progi is fut hamar elkezd a kevés ramra hivatkozni aztán leáll. -
kovsol
titán
válasz
Ilyen export idő javulás mellett igen csak megérte az árát.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Ez nem csak Magyarország.
Én ha sallangmentes árat akarok látni, akkor Ebay-jel kezdem. Felállítva az alapvonalat látszik csak, hogy sok helyen az akciózott ár a normális és soha nem került annyiba, mint ami át van húzva.
Persze Ebay-en meg beépítik a postaköltséget az árba az olcsó dolgoknál, de nagy értéknél ez meg nem tétel.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Ez szinte mindig így van. Bunkóság, de már megszoktam.
Nézd a végösszeget, az nem olyan rossz azért. De lehet, hogy november végén lesz még jobb is.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17929 üzenetére
Csak a kizáró tényezőt írtam, ami miatt 100ért, de 60ért se vennék G80-t. Ez egy orvosolatlan fogyatékossága ennek a generációnak. Mindenkinek mások a prioritásai. GX9 már tudja minden gyutávon kezelni a stabit és a 20megás is benne van, vagyis az is vonzobb.
Persze most a G9 nagyon tetszetős egy jó árazással, csak onnan megint egy kis lépésnek tűnik a GH5. -
_q
addikt
válasz
Stauffenberg #17929 üzenetére
Viszont ha a sokak által ismert importból veszed, akkor 20 ezer Ft különbség van csak a GH5 és G9 között. Így nézve meg már a G9-nek se sok előnye van szerintem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17927 üzenetére
Éééés ott van a menüben egy 1080p60 10bit 100mbps is.
Plusz variable frame rate 2-től 180-ig.Érik, nagyon érik.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17927 üzenetére
Amiért nem vennék G80-t, hanem inkább G90-t, hogy nem igazán jól müxik a 7.5-es manuálommal a stabija. Meg az a 20-as szenzor mintha szebb színátmeneteket produkálna, eddig mindhárom generációs 16mp-esen felfedeztem a poszterize hatást.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17921 üzenetére
Nagyon gondolkozom én is. Mert ha tényleg lesz valami jó akció, akkor a G80 eladásával nem kéne sokat rádobni, hogy azért legyen egy komolyabb vázam. Meglátjuk, végül milyen módokat kap meg a GH5-höz képest. Abból sem használnék mindent. Lehet, hogy pont elég lenne nekem az, ami végül belekerül.
(#17923) MrChris: Pontosan. Én már egy G80/GX80 FullHD bitráta duplázásnak is nagyon örülnék.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17916 üzenetére
Jó vétel.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17915 üzenetére
No akkor este megyek ezért a 750Ti-ért: [link] Nem tudom mikor jutok oda, hogy be is rakjam, de majd beszámolok mit produkál Premiere alatt.
-
taranis
addikt
válasz
Stauffenberg #17913 üzenetére
Nem hajtja ki a 960-at, persze alkalmazásfüggő, hogy lesz e bottleneck. Szerintem a vram többet számít mint a nyers erő, szóval ezek alapján 750ti, ugyanakkor az nem tud hardverből hevc-et dekódolni, a 960 pedig igen.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg #17899 üzenetére
Már értem. Nem hülyeség, 1gombbal megoldani, elég gyors eljárás lenne. Múltkor linkeltem saját felvételt, ahol látszik is az AWB működése, és egy általad említett megoldással ez a kis csúszás kiküszöbölhető lenne
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17901 üzenetére
Takkra ugyanezeket olvastam én is. Nem is értem az embereket.
Ez kicsit olyan, mint a rosszul flag-elt videók. Látszólag senkit nem érdekel
pár hülyénrajtunk kívül. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17899 üzenetére
"egy gombot lenyomva mondja meg, hogy _szerinte_ ez hány kelvin, aztán otthagyod" - Igen, ez sokszor nagyon jól jönne nekem is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17895 üzenetére
Még annyival egészíteném ki magam színezés (meg egységes képi világ) ügyében, hogy bár a videózás ezen része nálam is még aránylag új terület (szeretnék sokkal-sokkal jobban elmélyedni benne, csak időm kevés van rá), de fotó feldolgozásban meg elég sok tapasztalatom van, akár nagy mennyiségű anyag egyszerre történő feldolgozásában és régóta nem használok preseteket, amióta megtanultam használni a HSL eszközt (ezért is örülök nagyon, hogy a 2019-es Premiere Pro-ban már van végre rendes megoldás a régi és általam gyűlölt HSL Secondary mellett). Ha már megy a HSL-el színezés, olyan nagy baj már nem érhet.
Következő lépés a Luma, R, G, B görbék segítségével történő színezés elsajátítása.
---
(#17897) Kukcaman: Nem erre gondoltam, a manuális WB beállítás oké. Én arra gondoltam, hogy Auto WB (AWB) módban ő azt mondja, hogy ez itt most 4950 Kelvin és a Rec gomb lenyomásától kezdve ő ezen rögzít. Ehelyett már kisebb változásokra is elkezdi módosítani felvétel közben is, ami jó ha mondjuk beltérről kültérre mész, de kevésbé, ha az 5000 Kelvinnel indított felvétel 4920 és 5090 között csúszkál fel-le (most csak mondtam egy példát). Az AE/AF Lock gombot lenyomva tartva nem mászkál a WB sem, csak ez nem mindig jó így.
---
(#17898) vond: A kézzel betekerős manuális WB tök jó, de még jobb lenne, ha mondjuk itt is lenne "manuális AWB", mondjuk egy gombot lenyomva mondja meg, hogy _szerinte_ ez hány kelvin, aztán otthagyod. AWB módban is tök jól eltalálja és ha odébb is megy 100-200 kelvinnel a ténylegeshez képest, még nem történik helyrehozhatatlan katasztrófa (úgy értem egy ilyen run&gun anyagnál ez nüansznyi hiba). Csak ne csúszkáljon rögzítés közben. A szürkekártya persze jó dolog, de nem mindig kényelmes, vagy le is lehet maradni simán a lényegről.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Engem is idegesít, de amennyire én tudom, nincs AWB lock.
Így aztán a videók 99%-ánál manuálisan is lövöm be.
Szerk.: Átfutottam a részletes kézikönyvet is, ott sem említik. És a neten is csak az igényt olvasni mindenhol.
(#17897) Kukcaman: Nem, a gép által beállított AWB-t szeretné fixálni.
[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Manuálisan beállított színhőmérséklet van benne(Kelvin-ben megadva) meg a kék-sárga irányba is el lehet tolni apránként. Arra gondoltál?
-
_q
addikt
válasz
Stauffenberg #17893 üzenetére
Ez alapján nem érzek késztetést LUT felé menni, habár nem lesz egységes képi világ cserébe videóról videóra. Inkább érdemesebb megtanulni jól színezni, ahol meg már nem lenne rossz valamilyen LOG, a cineD helyett.
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17806 üzenetére
Én inkább arra gondolok, hogy mivel se híre se hamva a GH6-nak, szerintem már nem is lesz. Az helyett lett az új full frame sorozat. A G meg marad a kistesó.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17853 üzenetére
"De itt mi az új infó vagy konkrétum?" - Ha tisztában voltál mindennel, akkor semmi.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17845 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #17845 üzenetére
"Az általam leírtakhoz tényleg elengedhetetlen a 4 GB VRAM?"
Ezt konkrétan nem tudom, de mindig jobb a több mint a kevesebb.
Közben leesett, hogy a 760-akból tényleg csak 2 GB volt a legnagyobb.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #17840 üzenetére
GTX760 / 960 4GB? Nem vészes az áruk és driveresen is rendben lesznek.
-
_q
addikt
válasz
És ha csak feltennéd a tavalyi Premiere-t + némi proxyval 2.7k-t vágnál?
-
taranis
addikt
válasz
Jaja, ez a proci nem hajtana ki egy 1060-at.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17836 üzenetére
Pattints bele pl. egy ilyet. Szerintem a 2 gigás dGPU-kkal nem sokra mész. De néha ki lehet fogni 6 gigás 1060-akat is 40 környékén. Tudom, ez már nem igazán a 20-30 ezres kategória.
Ja, és még minimum 4 GB RAM-ot mindenképp meg kéne oldanod.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg #17810 üzenetére
"közölnénk az MFT-s népekkel, hogy elfogytak a kiosztható nevek, szóval csá."
<<--, ezzel ne menj az mft-totyik 3mérföldes közelébe
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17806 üzenetére
Én sem értem, miért nem lehet pl. egy betűvel jelölni a bizonyos területre és pozíciókba szánt gépeket (és ahhoz tartani magukat), plusz mondjuk mögé az évszámot, amikor megjelent, és kész.
Persze így meg biztos azon paráznának a marketingesek, hogy hogyan adjunk el egy 3 éves gépet, amit még mindig a piacon tartunk.
(#17804) Stauffenberg: Köszi!
Ja, én is szívesen kikölcsönözném, de itt erre esélyem sincs. Majd talán tudok tartani 1-2 fővárosi fotós/videós sétálgatós napot, akkor esetleg. Csak az is egy rakás pénz, míg felmegyek, meg vissza.
[ Szerkesztve ]
-
theporcupine
tag
válasz
Stauffenberg #17801 üzenetére
"A Panasonicnak csak az a baja, hogy rohadtul nem tud átlátható nevezéktant kitalálni."
Nem az elnevezéssel van baj, hanem inkább a pozicionálással. Kitalál egy kategóriát, de egy-két generációval később átértelmezi, újat hoz be, majd megint és megint. Nem tudom, hogy szimplán hülyék, vagy valami szándékos megtévesztés a cél. Esetleg akkora a fejetlenség. Vagy megy a próbálkozás, hogy milyen irányba kellene menni a piacnyeréshez, de nem találják a helyes utat.
Én lehet, hogy ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik a fotós-videós csúcsgép kategóriát szeretnék már kezdetektől és a GH régen ez volt. A mostani koncepciójuk szerint ilyen nincs, de lassan a G lesz az. -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #17750 üzenetére
Lehet ezekből egy logout cikket kellene írni és azt linkelni? Nehéz meghúzni a határt hogy mennyire menjen mélyre a cikk. A LUT-ból szerintem Taranis tudna írni egy 5 oldalas cikket szemléltetésekkel és az csak a tartalomjegyzéke lenne annak ami a fejében van
-
Márton
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17750 üzenetére
Az már elég advanced, de felőlem jöhet, én örülnék neki.
Sokan sajnos azt sem tudják mi fán terem a:
-bitrate
-progresszív/interlace
-Class10, U1, U3..
-WB, CA, ISOstb, sorolhatnám
-
opcsi
csendes tag
válasz
Stauffenberg #17405 üzenetére
Én Ediusszal vágok, Premiere-rel elég ritkán. Nem áll rá annyira a kezem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17704 üzenetére
Vagy ami még jobb megoldás, ha egyben akarod módosítani az összes snittet, hogy szekvenciaként behúzod az egészet egy másik szekvenciába.
Kuckaman: Nehogy kiexportáld és megnyisd újra, azzal csak az időt és a minőséget cseszed el.
[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg #17704 üzenetére
Utolsó simításra szoktam hagyni az "egységes" színt. Ilyenkor szokott úgy belassúlni, hogy szinte használhatatlan a gép. Csak ezért kérdeztem.
Holnap úgy is exportálom még a nyers formáját, hogy lássam mibe kell még belenyúlni. A videó kb a fele ugyanabban a napszakban forgott, azoknál alkalmazható amit mondaasz
A többinél esett, nappal szemben voltam, sütött a nap, este volt, egyszoval volt minden. -
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17588 üzenetére
Hááát nekem egyelőre ennek a Sigma FP-nek a képe "nem adja". Kíváncsi leszek majd megjelenéskor a normális tesztekre.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Jó képet ad. Az első gondolatom a külsejével kapcsolatban, hogy ez egy nagy akciókamera. Egy ketrec a minimum ehhez a géphez
azok a pattintós gombok tisztítása macera lehet, bár most nem ez volt a lényeg.
A múltkori Nikonnak a képével sem volt bajom, csak a divatos sétálós videóktól rázott ki a hideg.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz
Hmm, rolling shutter nagyon jó!
De az AF -
_q
addikt
válasz
Azért a videó minőségére figyelhettek volna, elég darabos lett az első videó bevezetője.
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17526 üzenetére
Hát nekem a zöldek kiverik a szemem, a kontraszt is túl magas. Sima LG tévén néztem ezt most. Meg tudom nézni a lakásban még 2 tévén ezen kívül ha nagyon kell, sőt mindjárt ránézek a notin meg ipadon is.
Szerk: Megnéztem ipadon is ugyanilyen, szóval nincs baj a tévémmel sem.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17526 üzenetére
Ezt én sem értem. Nem inkább túl kontrasztosat akart írni? Bár ilyen szempontból sem vészes, de nekem csöppet lapítva jobban tetszene. Meg mondjuk én tolnék az egészre egy fél FÉ-t, de vágom, hogy miért csinálta ilyenre.
________________Más. Tegnap pótoltam egy újabb régi klasszikust, amit még nem láttam. Nevezetesen a Black Rain című Ridley Scott alkotást. Maga a mozi se rossz, de basszus, amilyen képek vannak benne.
Jan de Bont nagyon kitett magáért. Brutálisan szép felvételek, világítás, fényelés, meg úgy alapvetően király képminőség. Nem vártam ezt egy "sima" 80s-90s akciófilmtől.
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17477 üzenetére
Ez nekem kifejezetten tetszik:
Lost in Tuscany - Shot on BMPCC4K and Canon FD's
Nah nekem ez pl már borzasztóan túlszaturált. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17514 üzenetére
Egy ilyenem van már 1-2 éve. Valami 2-3 ezer forint volt. Mondjuk nem sokat használtam, de ha ügyesen mozgatod, meg vagy ellensúly is bőven, akkor tényleg szép dolgokat lehet vele csinálni.
Nekem amúgy a glidecam-ek a talán a legszimpatikusabbak, mind használatra, mind "képre". Szívesen kipróbálnék egyet, de mivel úgyis keveset használnám, meg lehet, hogy kipróbálás után teljesen más lenne a véleményem róla, mint most, így max. valami ilyen budget megoldásban gondolkozom. Kérdés, hogy ezeket mennyire érdemes megvenni.
"De én nem gondolom, hogy a gimbal mindenhova való, ahol most tömegek használni szokták." - Ezzel meg abszolút egyetértek. Túlhasználják az emberek, és ez sok videónak nem tesz jót.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17507 üzenetére
"Engem inkább a MILC-es topikba intézz el gazdinak." - Már elindítottam a folyamatot.
__________________Értem, akkor leginkább a stabilizálás milyensége és minősége miatt. Végülis én is látom a különbéget, de - ahogy írtam - nálam nagyon ritkán lenne esély arra, hogy válltámasszal, vagy glidecam-mel futkozzak.
(#17508) Tuninger: Nem az első hozzászólásról lenne szó, hanem egy összefoglalóról az oldal tetején, plusz ha igény van rá, akkor egy téma tudnivalók részről is a jobb oldalon. Ezek azért eléggé szem előtt vannak. Meg vagyunk szerintem annyira értelmesek (akár az elmúlt hónapokban betévedt új arcok is), hogy elég lenne egyszer-kétszer felhívni a figyelmet rá, hogy ezeken a helyeken találhatóak meg a hasznos cuccok.
Szóljak akkor a modi kollégáknak, hogy vállalnád?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg #17497 üzenetére
Nem nekem jött, de köszi
Össze kéne ezeket szedni egy topikösszefoglalóba.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg #17482 üzenetére
Amit linkeltél videót, a kis kapaszkodó a kamera tetején. Olyat tuti beszerzek
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #17480 üzenetére
Tudsz valami jó de olcsó válltámaszt ajánlani?
Volt egy ilyenem még az 5D-hez, de elég hamar eltörött és kényelmetlen is volt a használata.Nekem is többet kellene használni a monopodot, néha annyira jó tud lenni egy egy locked down shot, ahol nem zavar a mozgás.
Máshol meg egy kicsi mozgás nagyon sokat dob rá a cinematic érzéshez. Meg kell találni a balanszot.[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #17477 üzenetére
Ez nagyon látványos!
Ez a snitt nagyon komoly kihívás hogy természetesen nézzen ki.
De a videó többi része is pazar, hogy a zistenben tudták ennyire stabilan tartani a gépet...Én kicsit akkor kezdtem hanyagolni Matteot mikor elrontották a Pocket4K beállítást, úgy hogy tisztában voltak a dual ISO működésével, mintegy favorizálva az Alexát. Egyébként döbbenet hogy milyen simán össze lehetne húzni a Pocket képét az Alexáéval.
Egyébként nagyon királyak a felvételeik.
[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
válasz
Stauffenberg #17398 üzenetére
Jaja láttam én is azt a részt, de itt most a felvétel előtti wb állításról volt szó, tehát gray/white card, custom wb, és minden csak ez után jön. Erre mondtam, hogy nekem van rá időm, és ez mindig pontosabb lesz, mint az utólagos húzogatás.
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17305 üzenetére
Nem tudom GH5-ön van-e másféle üzemmód az MF hangolására, de G80-on nincs.
Ezt nem tudom sajnos, nekem többnyire Canon üvegek vannak rajta viltrox-al.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17305 üzenetére
Az S1-ben és S1R-ben már van lineáris manuál fókusz beállítás (többféle választható sebességgel), a GH5-ben (még) nincs. Nagyon jó lenne, ha egy firmware frissítéssel oda is behoznák (sőt, akár a G80-ba), de az eddigiekből kiindulva azt mondom, inkább továbbra is bevédik a FF vázakat vele.
Mocskos egy dolog ez a lassú fejlesztés csepegtetés.
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17277 üzenetére
A GX80 CinelikeD-jét én csak a GH5 CinelikeD-jéhez tudtam hasonlítani. Hasonló. Maradjunk ennyiben
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17294 üzenetére
Igen, de videós profilt nem is írtam akkor.
Személyre szabott Natural volt mindkét gépen beállítva. (-5, 0, -3, 0).
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Szívesen megírnám, de én nem "hekkeltem" fel a Cine-D-t a GX80-ra. De egyébként a G80-on sem használom. Próbálgattam LUT-ozni, meg kézzel is tekergetni, de valahogy nem tetszik a végeredmény, meg idő- és gépigényesebb is. Inkább használok egy kicsit kisimított Natural profilt, nekem az jött be a legjobban, és a szokásos workflow-m is ezzel a leggyorsabb és leghatékonyabb.
Ha nagyságrendekkel több dinamikát lehetne belőle kihozni, akkor biztos sűrűbben használnám, de én is azt tapasztaltam, hogy nem sok különbség van pl. egy lehúzott kontrasztos Natural-hoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
A DJI Cinelike-jával mondjuk jó barátságban vagyok (Phantom 4 Pro), lehet kipróbálom
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg #17249 üzenetére
Nyilván. Nekem pana és a fuji oldalról ugye ott az extra színmélység, kodek, bitráta - illetve a fujinál a különböző filmszimulációk, amivel az utómunka kb vágásra redukálható, ha van pont olyan színvilág a palettán, amilyet szeretnél (valszleg van...).
Mivel videós oldalról kezdő vagyok, nem nagyon tudtam mit kezdeni azzal a kérdéssel, hogy pl mekkora kompromisszumot vállalok a 8bittel - ha vki pl 2019ben úgy akar nekem 1800EUR-ért egy vázat eladni, hogy az csak 8bites jpeg-et lő, körberöhögöm
. Bitráta hasonló kérdés, ahogy jpeg-nél se mind1, hogy egy 10MB-os fájl egy 10éves pana vázból esik ki, vagy egy tegnap frissített Lightroom-ból.
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg #17241 üzenetére
Noigen, a sony nem akarja olcsóbban adni a 7'000$-os fs7 képességeit, hiába férne bele simán egy a7xx-be. De ha az extrém művészi effektek kivételével elég lesz a 8bit/100mbps, akkor nem hisztizek feleslegesen. A gép (a7iii) egyéb képességei meg bőven felülmúlják a konkurrenciát.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17244 üzenetére
"szúrtam ki több helyen üresjáratokban a kilyukadt felhőket (RED-en forgott amúgy), akit jobban beszippantott a film, azoknak fel sem tűnt, még amikor a film után rá is kérdeztem"
Én meg egy ideje állandóan azt figyelem, hogy milyen gyújtótávolságokat és milyen kompozíciókat használnak egy-egy snittnél.
Csak akkor nem, ha totál beszippantós a film, vagy a sorozat. Végülis ezt felfoghatom egy szűrőnek is. Akkor igazán jó az anyag, ha nem a képkivágásokat, meg a kompótokat figyelem.
(#17242) kovsol: Kegyetlen jól nyomja a csávó. Napokig el tudnám nézni ezeket a BTS videókat. Meg a végtermékek is elég durván jól néznek ki. Mondjuk azért ehhez kellenek az ezer dolláros fények, a Zeiss lencsék, a FF váz, a brutál vas, amin megvágja, stb. De a tehetség világosan látszik rajtuk.
(#17235) Tuninger: Tényleg látszik, hogy hozzáértő, de itt azért hátrahőköltem egy kicsit.
A GH5 normál, nem V-log-os felvételei, mint pl. egy finomhangolt natural profil (8 és 10 bittel egyaránt) mennyire bírják az utómunkát? Gondolok itt leginkább a highlight/shadow recovery-re, fehéregyensúly megigazítására, színek megtekergetésére, stb.
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg #17241 üzenetére
Nem tudom ismeritek-e esetleg Daniel Schiffer csatornáját.
Nekem egészen tetszik amit össze szokott rakni, és szoktak lenni ilyen behind the scenes videói is. pl: [link]
Mikor ilyeneket megnézek akkor rájövök azért, hogy tökre nem a kamera fog vissza 100Mbit 8bit stb ellenére se, hanem nekem kell még sokat tanulni. Szeretem egyébként az ilyen videókat, mert látom miként is mozgatta a kamerát.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17173 üzenetére
Jó, hát ha ráaggatok két téglát, akkor egy IBIS nélküli vázzal is viszonylag stabil felvételeket lehet készíteni.
Ugye erről is szól egy csomó, nem elektronikus stabilizáló eszköz. Persze kell hozzá egy korrekt kamerakezelés és testtartás is. De azért ezt elrakni, meg cipelni is kell, így - személy szerint - run-nak nem igazán nevezném. De persze ahogy írtad, nézőpont kérdése, hogy kinek mi a run&gun.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #17072 üzenetére
Ezt az élesítés dolgot tesztelted is? Nálam ez is régóta várat magára, csak nagyjából ránéztem. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy az alacsony bitrátákból eredő hibákat utólag élesítené. Nem inkább előtte van feldolgozás?
Szerintem a 25/30 fps nem az az igazi doku (vagy akár tévés) stílus, ahhoz kell az 50/60 fps. De persze ez is lehet egyéni.
A 180 fokos záridőtől én is simán eltérek. Fele akkora shutter még bőven belefér, de akár rövidebb is. Csak akkor érzem kicsit zavarónak, amikor már ilyen 1/1000-ek mennek gyors mozgásnál 25/50 fps-en.
-
narumon
őstag
válasz
Stauffenberg #17014 üzenetére
Azért én nem látom ennyire veszélyesnek a helyzetet. Ha normális drónról beszélünk akkor egyrészt ha nem sík hülye az operátor akkor nem zuhan le. A rotor nem csapkod mert védő van körülötte - ezen kivül a collosion detection nem is engedi neki menni semminek, talán még szándékosan is nehéz. Oké biztos van egy csomó szar drón meg hülye is, de szerintem annyira akkor sem drámai a helyzet ahogy előadod. Amitől hamarabb lehet félni az inkább az, hogy a hülye madár nekiszáll és tönkreteszi a drónt.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Stauffenberg #17009 üzenetére
Tisztában vagyok a kockázatokkal.
Izzadok is ilyenkor, de a legjobb felvételek mindig rizikósak. Ha betartanánk a szabályokat, akkor nem is létezne ez a műfaj, mert eleve 50 méter minden személytől... Ilyenkor minimum a bumper rajta van, legalább közvetlen találat esetén nem csap oda. Azért annyira balfasz nem vagyok, meg jó térérzékem van. Mindig fejmagasság felett repülök, ahol igazából a vízszintes síkon max csak a környező fák jelentenek veszélyt. Aztán bízom még abban is, h a felnőttek közül egyik sem retardált, h csápoljon a drón előtt.
Gyerekek meg nem tudnak 3 méterre ugrani.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #16989 üzenetére
Valamit nagyon félreértettél. Ez az esküvői videó kb. annyira érdekel mint az esküvői zenélés. Rendben van, hogy itt sokan csinálnak belőle pénzt és bizonyos aspektusból nekik tök érdekes vagy tanulságos egy anyag. Nem vitatom, de én azt sem tudom mit kell nézni, ezért kérdeztem meg az ominózus klipnél.
Ami zavar, hogy sokszor van belinkelve technikai értelemben béna vagy talán középszer szintű videó amiért keményen fizet a balek és amikor szóvá van téve, hogy ez itt-ott béna rögtön érkezik a kontrázás, hogy ez ezért, az meg azért nehéz ott az adott körülmények közt. Alá is írom, hogy így van. De talán szabad megkérdezni, hogy mit kell nézni MESTER?Amúgy meg kár volt a cizellált személyeskedésedbe ennyi energiát tolnod. Nem tudsz felidegesíteni.
Még egyszer, ha úgy érzed valami magas lóról kritizálok bármit is az félreértés. Biztos rosszul fogalmaztam. Általában igyekszem kérdésbe csomagolni, hogy véletlenül se sértsek meg valakit.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Stauffenberg #16989 üzenetére
A Teasüti által linkelt videóval pont nem technikai értelemben volt probléma, hanem azokban a kreatív döntésekben, amik a vágószobában születtek, amiktől egy videó a képsorépítés és ütemérzék segítségével eljut A-ból B-be. Ez a videó meg pont olyan volt, mint egy viharos-villámos-természetvideó: Snittek egymásra dobálva egy timeline-ra, amik között látszólag az egyetlen kapocs, hogy időrendben követik egymást. Egyes műfajokban ez belefér, itt meg nem. De legalább a lényeget ragadtad meg.
De most miért?
Arra a videóra mindenki azt mondta 350+ kategóriás. Én is a történetvezetés miatt hoztam főként, mert nekem tetszett. Amibe egyszeri nézőként bele tudnék kötni, azok az elb.szott fókusz bracket-ek. Azon kívül számomra kifogástalan.(#16984) hibavissza
Ha videósként úgy mész oda egy esküvőre, hogy nem tervezed meg mit veszel föl, akkor ismét gond van. Szerintem annyira kötött egy hagyományos esküvő, hogy még a fényelést is előre be lehetne lőni...
Igen és nem.
Igen, mert minden esküvő receptje ugyanaz. A videók is egy kaptafára készülnek, tehát van egy a videós stílusához és kreatív szokásaihoz igazodó forgatókönyv, vagy shot list ha tetszik. Ha ezek a safe shot-ok megvannak, utána már lehet lazulni kicsit és foglalkozni más, kevésbé fontos dolgokkal.
Nem, mert minden esküvőn mások az adottságok, mind a helyszínre, mind az emberekre vonatkozóan. És mivel a helyszínt előre nem ismered (még ha ugyanoda mész is vissza már tizedjére, akkor is lehet más az elrendezés, stb), ezért a fényelésre (ha van) is jut max 5-10 perced megérkezés után. Ez alatt ki kell találnod mit akarsz bevilágítani. Ez vagy összejön, vagy nem. Elvileg tudod mi következik a nap folyamán, gyakorlatilag meg bármi keresztülhúzhatja. Pl. hiába tetted fel a világítást és gondoltad ki honnét szeretnéd venni az eseményeket, ha leülnek a vendégek és te nem tudod megközelíteni az ideális pozíciót. Aztán jön egy újabb esemény amihez át kéne rakni a világítást máshova, és ez előtt vagy szólnak neked pár perccel, vagy nem. Sajnos rendező sincs, senki nem fog várni rád, hogy bocsi, mindjárt megyek...Ha lekésted a pillanatot, akkor az elszállt.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #16876 üzenetére
Amúgy belinkelhetsz olyan videót ami szerinted már tényleg rohadt ütős.
Megtettem már: [link]Leírom ezredszerre. A mai technika mellett minimum tökéletes képminőséget lehet hozni kb. bárhol. Ha nekem - full amatőrnek - feltűnik, hogy zajos, kiégett miközben kinyalt' csajok hemzsegnek a képeken ott valami gond van.
Ez nem az a műfaj, rohansz egész nap, egyszerre három helyen kell ott lenned és nem tudsz minden lépést előre megtervezni.
Ha videósként úgy mész oda egy esküvőre, hogy nem tervezed meg mit veszel föl, akkor ismét gond van. Szerintem annyira kötött egy hagyományos esküvő, hogy még a fényelést is előre be lehetne lőni....persze mindez csak szájtépés a részemről, mivel ilyen 2-300 körüli pénzekért, 2 emberrel valóban nem fér bele, hogy hétről-hétre ennyire beleássa magát a készítő. Nem főállás stb, stb, stb. -
taranis
addikt
válasz
Stauffenberg #16970 üzenetére
Igen, itt a csúcsfény nagyon nem oké. Ha hozzáértő emberről van szó, akkor ennek tudatos választásnak kell lennie, mert különben szarvashiba. Ha pedig tudatos, akkor az átlagtól eltérő az ízlése
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #16970 üzenetére
Majd megkérdezem tőle, mi történt.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #16966 üzenetére
Ja-ja, sok helyen nagyon lilás a fehér.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #16966 üzenetére
Nem tudom, mit alkotott Gyula a csúcsfényekkel, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy tudatosan csinálta, mert ő az egyik legfelkészültebb cinemás kolléga, akit ismerek (talán az ország egyik legjobbja).
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #16956 üzenetére
Erről a videóról mi a véleményed?
-
Kukcaman
senior tag
válasz
A leírtakkal nagyon tudtam azonosulni. (a sírós lányokkal leszámítva
)
Tegnap 2 autós videót néztem: GH4+Phantom+4K kamera [link] és a másik az NAAF komáromi fesztiválról(FB-n látható). Itt jön be a dinamika tartomány, ha jól sejtem (mikor becsillan a nap az egyik oldalon, a másik oldalon pedig nem sötétedik el hirtelen a kép).
-
_q
addikt
válasz
Elmúlt 3 évben voltam kb 6 esküvőn. A fotós minden esetben hozzáértőnek tűnt és úgy láttam a végeredmény is jól sikerült. Ha jól emlékszek 6-ból csak 2-en kértek fel videóst is, viszont abban a kettő esetben végigcsinálták különféle beállásokkal. Viszont a végeredmény ritkán lesz olyan, mint amit Teasüti linekelt pár napja és nagy port kavart. A többsége jó-jó, de semmi extra. Mondjuk ezt lehet csak azért mondom, mert jobban belelátok már mint 1 éve, akinek nincs rálátása csak videót szeretne kapni, nekik teljesen megfelel és akkor még nem beszéltünk a szintén már említett érzelmi kötődés ami a rossz felvételeket is magasabb szintre emeli.
-
_q
addikt
válasz
Stauffenberg #16921 üzenetére
Köszi. Akkor már csak egy kérdés, ajánlott csatornát tudsz ajánlani, vagy mindegy melyiket nézem nagyjából, mert nincs best of LR tutorial csatorna?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Stauffenberg #16921 üzenetére
Én is ugyanígy csinálom.
-
_q
addikt
válasz
Stauffenberg #16918 üzenetére
A 3-as és 4-es lépés között mi a különbség? Preset alatt mit értesz? Te magad csinálsz vagy netről letöltött verziót használsz? A Preset valójában videós oldalról a LUT megfelelője?
A leírásod alapján akkor meg kell nézzem hogyan hozok létre csoportot és hogyan tudom az egyesével történő jobb klikkkes módszer->development->copy before settings-et hatékonyabban megoldani. A többi elképzelésem nekem is ilyen volt. Van erre ajánlott youtube csatorna amúgy, mint pl a Davinci Resolve-os ami végigmegy minden lényeges lehetőségen? (DR esetén még lehet te ajánlottad, az is elég hasznos volt).
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg #16880 üzenetére
Te bírtad a feléig? Én este majdnem elaludtam rajta. A lassított felvételes villámok sokkal jobban lekötöttek.
De itt velem van a baj, mert nem tud lekötni vadidegen emberek esküvője egy percnél tovább, legyen az bármilyen bámulatos technikával felvéve, megvágva.[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg #16758 üzenetére
Még át kell nyálaznom az irományt, hogy értsem is
köszi a kifejtést. Jól van, akkor lényeg a szín, a többi meg lehet bármi. A videót lementettem, köszi.
(#16748) vond: Komolynak tűnik
Hihhetetlenül lassú folyamat ez a szín okosítás. A türelem itt penge éleken táncol. Majd hozzá szokik a szemem elöbb-utóbb. Kijelzőt majd késöbb nézek.
(#16736) _q: A hyperlapse csak a felsorolás egy része. Aztán nem keresve ezt a videó-t(8:53), szembe tűnt a homályos háttér mozgás közben, amit említettél. Hát tévedtem, annyi baj legyen. Aztán néztem tovább a róódmúvit 20:19-től pedig ismerős snittek bukkantak fel.
(#16769) *Ropi*: Elég laza esküvői videó, nem egy szokványos mű
Tolódik az ingerküszöb.
Tetszik a maszek megoldásos gyűrű fotó, Mr McGyver -
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #16681 üzenetére
Az is mindegy
Mindegyikben ezt csinálja. Ahogy color phase-hez nyúlok, ugrik a piros. Egyébként először ezzel a setuppal nyitottam.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Ukrajnai háború
- Futás, futópályák
- Politika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Akciókamerák
- A mobilos gaming aranykorát ígéri a Red Magic 10 Pro különkiadása
- Bestbuy játékok
- Delta Force (2024)
- További aktív témák...