Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Akula

félisten

válasz opr #147 üzenetére

Majd élőláncot alkotnak mint a hangyák, és száraz lábbal átkelnek. :D

• paljani

aktív tag

válasz opr #133 üzenetére

Köszönöm, jót nevettem!

Sok mindenre számítottam, de arra nem, hogy ma megtudom egy random fotelharczostól, hogy Ukrajna össznépi (haditechnikai) támogatása kevesebb mint egy amerikai dandáré a ~2 év alatt és az orosz sereg hullagyenge és csak azért nem verik ki őket ukrajnából mert nem akarják.

Gyorsan rá is néztem a GlobalFirePower-re, ahol már 2 tízezredre gyengült fel ( :DD ) az orosz sereg 2 év folyamatos háború után az USA mögé, igaz korábban (sokkal) nagyobb volt a különbség köztük de hagyjuk is: még véletlenül sem az van amit írtam, hogy megerősödve jönnek ki az ukrán balhéból. Egy sima, mezei amerikai dandár szétbaszná őket. De lehet egy fél is elég lenne... :C

• paljani

aktív tag

válasz opr #129 üzenetére

"...A valosag meg az, hogy kb annyi fegyvert kaptak az Ukranok, amivel egy darab amcsi dandart lehet so-so felfegyverezni nyugati szinten..."

Miket tud meg az ember fia... jó NAGY dandárok lehetnek a nagy vizen túl. Mondjuk több kisebb ország méretűek. Legalábbis a hivatalos lista ezt sejteti... vagy a valóságot (tényeket) hagyjuk is? Bezavarnak csak?

• paljani

aktív tag

válasz opr #124 üzenetére

Nem tudom mi volt a céljuk (és te sem) maximum feltételezésekkel tudunk élni. Bábkormány ültetése amúgy egy kézenfekvő célnak tűnik nekem is. Ha valóban így van ezt (még) nem érték el. Viszont azt kérdezted, hogy pontosan mit értek el: egy középkorig visszabaszott országot ami gyakorlatilag nyugati lélegeztetőgépen tengődik mind katonailag mind gazdaságilag.

A hadseregük pedig a legütőképesebbek között van a világon jelenleg. Lehet meredeken hangzik elsőre, de gondolj csak bele: Az alkalmatlan vezetés-tisztek kirostálódtak, a gyenge minőségű felszerelésük-harceszközeik megsemmisültek a katonákat folyamatosan rotálják (a nyugati propagandával ellentétben) és napi szintű bevetéseken vesznek részt már lassan két éve. Annyi éles tapasztalatuk van régi (pl. tüzérség/felderítés) vagy éppen új (dróntechnika) technológiákkal ami senkinek. Minden amit a nyugat eddig a frontra küldött: megsemmisült. Ha nem így lenne, akkor már kiverték volna őket onnan (indirekt bizonyítás). Nem véletlenül nem siet senki (=NATO) a katonáit bevetni ellenük. Ez hideg logika.

• paljani

aktív tag

válasz opr #121 üzenetére

Tönkrebasztak egy teljes országot, tokkal-vonóval. Kéred a részleteket vagy érted mire gondolok?

(Személyeskedést meg mellőzd, az mindig az érvek hiánya)

• paljani

aktív tag

válasz opr #119 üzenetére

Ki állította a 3 napos spec.ops-ot? Csak nem a nyugati propaganda? Mit nem értek el az oroszok, amiért odamentek? Ezt is tudja a nyugati propagnda? :D

• Ixion77

addikt

válasz opr #105 üzenetére

"Ez egy valos forgatokonyv. Es nincs az a legvedelem/nyugati tamogatas mennyiseg, ami ezt meg tudja akadalyozni,"

A nagyhatalmak közti háborúk fő kockázata rég nem a védekezés (mivel az gyakorlatilag lehetetlen), hanem a válaszcsapás (retaliation).

Ezért nem kap Ukrajna sem valós támadó eszközöket. Mert akkor megkezdődne a modern háború.

• paljani

aktív tag

válasz opr #102 üzenetére

Lassan elengedhetjük, mert zsákutcába kerültünk. Mondok egy meredeket: mi van ha Kína robbantja fel (rakétázza le) a chipgyárakat? Akkor is “fontos” marad Tajvan a nyugatnak? Na ugye…

Amit nem tudunk, az az, hogy kínának mi kell pontosan: csak Tajvan vagy Tajvan a gyárakkal mindennel együtt. Majd elválik. Ebben egészen biztos vagyok.

(Ezt a miért nem teszi/tette eddig akkora demagógia, hogy ilyen 7-8 évesek szoktak ilyenekkel “érvelni”: Peti meg tudja verni Gézát! Igen? Ha tényleg meg tudja verni, akkor miért nem verte eddig?” :W ).

• paljani

aktív tag

válasz opr #100 üzenetére

Oké, ez így zsákutca. Te meg vagy győzödve róla, hogy csak és kizárólag partra lehet szállni és akkor biztosan tajvan “nyerne” (szerintem akkor sem: a matek az matek a tömegháborúban). Ne menj katonának…

Amúgy meg lefordítva ezt az egészet ez nem a “rósz kína - lyó tajvan” harcza lenne hanem egy sima céges felvásárlás. A nagyobb cég megveszi a kissebbet és átveszi a termelő kapacitást, ügyfélkört, megrendelés állományt, know-how-t stb. Az árat pedig rossz esetben vérrel fizeti ki, jó esetben valahogy másképpen. Szóval cégér lecserélve, üzlet megy tovább. Ezért senki sem akar/fog meghalni. És nem tajvan fogja felrobbantani a saját gyárait, hanem megteszi ezt a fényességes nyugat neki. Lásd északi-áramlat típusú “Sholz úr, önnek üzenete érkezett” robbantásos tevékenységet. A nyugat továbbra is tud majd chipet gyártani (legfeljebb nem olyan fejletteket) és átmeneti chiphiány már volt a covid alatt is. Túlélte mindenki.

Nem érdemes ebbe (a fentiekbe) sokat belelátni.

• paljani

aktív tag

válasz opr #93 üzenetére

Pár gondolat:
    1. A 23 milliós kis sziget az 1500 milliós atomhatalom ellen: hálivúdban bizonyosan nyerhetnének, de csak ott. Egy sima tömegháborúban partraszállással, ryan közlegény megmentésével és egyéb fantáziákkal is hamarabb fogynának el a tajvaniak.

2. A NATO védelmi szövetség miért avatkozna be? Ukrajnában sem tették (nyíltan), pedig 100x több okok lenne mint egy távol-keleti nép cicaharcában. Leegyszerűsítve: Te (mint prohrdveres fotelhuszár) meghalnál egy kína-tajvan belháborúban? Hogy az usába meg a nyugatra mehessenek a tsmc chipjei? Én pl. Nem. És ha mégis, miért nem haltál meg az ukrán fronton? Ugye? Abszurd leírva, de ez a rögvalóság. Addig mindenki Rambo amíg ki nem kell menni a frontra, utána valahogy mégis inkább a békés (más) megoldást kezdik el keresni a népek.

3. Kitehetik a generátorokat de azokhoz is üzemanyag kell. A hadihajók pedig nem teherhajók. 3 dolog kell a háborúhoz: pénz, pénz és mégtöbb pénz. Mennyit ér meg a nyugatnak Tajvan? Én nem tudom. Viszont azt tudom, hogy ha túl sok a probléma pl. egy autóval akkor az emberek továbbadnak rajta. Emberi természet: problémaforrástól megszabadulni.

4. A nemzetközösség most szépen megmutatta, hogy se súlya se szerepe se semmilye anymore az Ukrán háborúval kapcsolatban. Járták nyugaték a globális dél országait fe csak kiröhögték őket: ez nem a mi háborúnk, mondták. A tajvani miért lenne más nekik? Azé a Tajvané, amit hivatalosan el sem ismernek országként?

Oda teszed a téted, ahova akarod. Én már akkor hangosan ugattam, amikor Kínát felvették a WTO-ba (ez a modern felemelkedésük kezdete) de csak annyit kaptam, hogy majd pacifikálva (“demokratizálva”) lesznek. Hát… nem lettek. Ki látta reálisan? Most ki látja szerinted? :K

• Pikari

veterán

válasz opr #93 üzenetére

Nagyon elmentetek a politizálás felé olyan módon, hogy a számítástechnikai hardvereknek ahhoz már nincs köze.

Abban szerintem igazad van, hogy egy mozdulattal Kína nem tudja elfoglalni Taiwant. Ezt ők is tudják.

Abban szerintem nincs, hogy a NATO el tudja őket rettenteni ettől.

De volna egy megoldás Taiwan számára, ami garantálná, hogy Kína ne nagyon eregesse belé a karmait. De előre szólok, hogy nem fog tetszeni a faölelgetőknek. Nem 7nm-es gyártósor kell hozzá, meg levilágítóberendezés... hanem főleg plutónium és különféle nemesgázok.

Taiwan helyében 500 db 10mt töltet legyártásával kezdeném. Aztán utána néhány száz kisebbel. A lényeg, hogy Kína minden nagyobb településére jusson legalább egy. Megvan hozzá a pénzük, tudásuk, politikai hatalmuk.

A kommunisták ebből értenek, másból nem igazán. De nem feltétlenül kína az egyetlen gonosz ebben a történetben. A konfliktus mindkét oldalán állók bűnben fürdenek.

• paljani

aktív tag

válasz opr #82 üzenetére

Te pénzed, te rizikód. :)

Pár gondolat:

1. Az USA nem vállalt katonai segítséget “csak” fegyverszállításokat (Taiwan Relations Act, 1979). Ahogy ukrajnában sem avatkoztak be (vs. másik atomhatalom) úgy esélyesen tajvannál sem tennék. De ha mégis, lásd a következőeket.

2. Nem kell frontvonal, ha szétlövöd az összes erőművet akkor semmi se lesz (értsd : a semmi semmilye). Egy szigetről beszélünk. Ahogy a hamász túl tudta terhelni a vaskupolát (ami vitán felül a legmodernebb légvédelmi rendszer) úgy a beláthatatlanul komolyabb erőforrások felett diszponáló kína is megteheti ugyanezt.

3. Tengeri/légi blokád. Végeredmény ua. Mint a kettes pont, csak lassabb. Az USA nem fog tudni a világ másik végéről áramot/vizet/kaját stb. szállítani. EU pedig nem játszik, nincs érdemi (hadi)flottája.
    Ez csak pár gondolat, nem feltétlen kell vér folyjon. De ez nagyon off. Sima sika, a tétem kínán továbbra is.

• b.

félisten

válasz opr #82 üzenetére

Húha ez a komment sok sebből vérzik.
    Nincs kedvem ezen végig menni sem,de rengeteg dolgot nem veszel figyelmbe és sok fals következtetést tartalmaz akár az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, akár a kínai haderővel kapcsolatban.

• paljani

aktív tag

válasz opr #79 üzenetére

A 3-as pont érdekesebb mint a tartalomfogyasztási szokásaim. Én konkrétan sehogy sem gondolom kivitelezni viszont van egy ~harmad magyarországnyi területű (!) sziget 23 millió lakossal egy másfélmilliárd lakosságú atomhatalom ellen. Őszintén: te kire fogadnál?

(És bár nem tartozik ide szorosan - véleményem szerint - az oroszok tartoznak egy háborúval kínának de ez nagyon offtopic.)

• paljani

aktív tag

válasz opr #76 üzenetére

1. Nem tudom, nem fogyasztom őket. Léteznek még egyáltalán?
    2. A mainstream-nél (=balliberális megmondom, hogy mit KELL gondolnodnál)? Egy-egy témára vannak viszonylag kiegyensúlyozott (de nem pártatlan!) médiumok. Ez valahol igényesség kérdése is, hogy van-e az emberben ennyi vagy elég ha leírják neki minden nap a véleményét.
    3. Teljesen mindegy mit ismer el Tajvan, mert őt kvázi senki nem ismeri el. És mivel - kellő időtávlatban mindig - az erősebb kutya baszik ezért vissza lesz csatolva. Függetlenül az én vagy te véleményedtől.
    4. Persze, meglátjuk. Lesz valami fine azt befizetik és minden megy tovább.
    5. A véleményed osztom. Arrafee minden pofon jó helyre megy. Ettől függetlenül fenntartom, hogy az USA haderejének nimbuszának forrása nagyrészt hálivúd.

• b.

félisten

válasz opr #62 üzenetére

Csak azt nem érdermes kihagyni a képletből, hogy az a Csingcsung amúgy minden másban szükséges a nyugat számára .
    A pénzére is szükség van és a felvásárló erejére , a munkaerejére, arra hogy kimaradnak a környezetvédelmi korlátozásokból, ezért olcsóbban lehet náluk gyártatni, szemet hunyunk ez felett, hogy milliárdos aluminium gyárak és Brutálisan nagy sérüléseket okozó bányák jönnek létre bármiféle környezettechnológiailag begyógyítható módon. ( A felvásárló erejükre szélsőséges példa de a Ferrari ,Lambo,a BMW és Merci már nem első sorban az Arabokat látja a luxus kategória fő vásárló erejének , hanem Kínát és Ázsiát.) A nyugatnak az a jó, ha szépen megtartják ők a helyüket maradjanak kiszolgáló személyzet , de azért elküldeni nem akarjuk őket, mert ki végzi el a piszok melót, ha nem ők, ki fog milliárdokért vásárolni majd fejlett technológiákat ha nem ők, amikből az Nvidia/ AMD / Intel milliárdos adóbefizetéseket hoz létre a fényes amerikai államnak.
    Nagyon fog hiányozni az a piac majd nekünk minden szempontból.
    Érdemes megnézned amúgy a Friderikusz -Frei Tamás beszélgetést ahol Frei kimondja azt, amit sokan gondolunk hogy az Európa nem akarja hogy Magyarország bármikor is a Németek, Franciaország vagy akár Anglia szintjére kerüljön a jóléti társadalom szintjén Szerintük meg van a mi helyünk tartsuk ott magunkat.Itt van róla szó. [link]

Nem védem kínát, igazat adok neked is ,de azt gondolom mindegyik oldalon álszent képmutatás folyik amúgy.

• Pikari

veterán

válasz opr #53 üzenetére

Az atomháború szóval nem arra utaltam, hogy ténylegesen atomháborút fog eredményezni ez, hanem valójában az elvakult vergődő nyugatfanok önmagukat túlgondoló hallucinációinak mintájára reflektáltam arra a túlzásra, amivel a legutolsó piacképes technológiájuk fontosságát próbálják tízezerszeresére nagyítani.

Ha ezt nem sikerült megértened, akkor te is nyisd ki azt a bizonyos visszhangkamrát.

Görcsösen ragaszkodni hozzá, téveszmés világukban már-már a felsőbbrendűségük szinonímájaként beállítani egy 20x10 centis műanyag téglát, miután nem maradt más exkluzivitás a tarsolyukban, hiszen a valóban világgazdasági jelentősségű fontossággal rendelkező processzorok, mikrokontrollerek, chipek gyártását kína már évekkel ezelőtt megoldotta, amire az usa válasza annyi volt, hogy ,,jóvan, oké, de akkor ai chipet nem kapnak''.

És mégegyszer mondom, nekem van kínai procim, nem is egy. Van Zhaoxin kx5000 procim, de van például a családban hisilicon procis huawei telefon is. Működik mind a kettő pontosan olyan sebesség és specifikációk mellett hibátlanul, amit a gyártó állított róluk. Függetlenül attól, hogy kinek mennyire tetszik a kínai kommunizmus, mennyi az egy főre jutó GDP-jük, vagy hogy kire mit kényszerítettek az oroszok fél évszázaddal ezelőtt. Nekem se tetszik sok minden.

• Pikari

veterán

válasz opr #51 üzenetére

A múlt héten használtam először gpu-s AI-t (nnedi3+nlmeans). Annyira jól működik a hagyományos megoldáshoz (yadif) képest, hogy nem csak először, hanem ebben az évtizedben valószínűleg utoljára vetemedtem ilyesmire :D

De felőlem kirobbanthatják a nem létező ai forradalom miatt a következő atomháborút, csak lehet, hogy már túlhaladtunk azon a ponton, hogy ez az arcoskodás önmaga paródiájába fordult. Inkább már csak ürügyet keresnek. Ez a keménykedés már rég nem a valóságról szól, hanem arról, hogy a nagyközönségnek mit lehet lekommunikálni.

Tyűűűha nem lesz nekik ai chip, nem fognak tudni... húha, mit is? A nagy forradalom, ilyen-olyan kutatás, chatgpt, rajz-generátor. Nesze semmi, fogd meg jól, 20 év alatt annyit értek el vele, hogy ugyanazt tudja, mint a cpu-s ai algoritmusok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés